(INTERVJU) Anže Logar: “Robert Golob je popolnoma zgrešil zgodovinsko nalogo, ki mu jo je naložila podpora volivcev”

Avtor: | 7. aprila, 2024

Anže Logar, občasno prvi, trenutno menda drugi najbolj popularen slovenski politik po meritvah agencije Mediana, še vedno vztraja, da ustanovitve lastne politične stranke nima v načrtu, čeprav dnevno, tedensko, mesečno s svojo Platformo sodelovanja izvaja nekakšno kontinuirano predvolilno kampanjo. Mnogi so najprej ocenili, da mu bo “mencanje” z odločitvijo o obliki politične prihodnosti škodilo. Zaenkrat mu glede javnega mnenja prav veliko ne. Vpliva pa na njegov položaj v Državnem zboru. Njegova stranka SDS ga je posadila v zadnjo klop Državnega zbora in izločila iz vseh delovnih teles, kar mu onemogoča resno vsebinsko udejstvovanje v parlamentu. Pravi, da ga to ne moti in da se je s tem sprijaznil. No, verjetno je vsem jasno, da bo morala ta politična opereta prej ali slej dobiti nek zaključek. Tudi o tem in pa o ekstremmo zapletenih zunanjepolitičnih razmerah smo se z njim pogovarjali pred začetkom kampanje za volitve v Evropski parlament.

Prejšnji mesec so zaznamovale vaše aktivnosti na terenu v okviru Platforme sodelovanja, obiski na Gorenjskem, Primorskem, sestanki z župani, podjetniki … Vse zgleda kot resna predvolilna politična kampanja, ampak vi trdite, da stranke nimate v načrtu. Zaenkrat. Kaj je torej cilj teh aktivnosti?

Priprava programa. Morda se sliši obrabljeno, ampak osebni stik, neposredna komunikacija s tistimi, ki ustvarjajo, vodijo in upravljajo pomembne podsisteme v državi, je edini način, da se zaveš dimenzije težav, s katerimi se soočajo odločevalci zunaj soban Gregorčičeve 25. Politiko razumem kot veščino tkanja dolgoročnega zaupanja od spodaj navzgor. Kako boš zastopal pričakovanja ljudi, če ne veš, s kakšnimi problemi se srečujejo vsak dan? In kako boš reševal razvojna vprašanja, če ne poznaš ozkih grl v sistemu?

Poleg aktivnosti v okviru Platforme je vaše delovanje vseeno medijsko precej zaznamovala izključitev iz delovnih teles Državnega zbora kot člana, poslanca SDS in preselitev na nove sedeže v dvorani. Glede na vaše ambicije, očitno željo po političnem udejstvovanju mora biti izključitev iz delovnih teles precej frustrirajoča, pomeni dejansko omejevanje vašega političnega dometa v Državnem zboru?

To je linearni pogled na svet. Na dogodke v življenju gledam malce drugače. Na veliko stvari ne moreš vplivati. Ali pa bi lahko, ampak bi bilo to v nasprotju s tvojimi načeli. V takšnih situacijah preprosto sprejmem stanje, ki ga je posamezna odločitev povzročila. In iz nastale situacije poskušam potegniti največ. Ekonomisti bi rekli, da ravnam po klasičnem ekonomskem mini-max načelu – z danimi sredstvi doseči maksimum. Zato tudi nikoli nisem zavidal tistim, ki imajo že v začetku več. Važno je, kakšen napredek dosežeš glede na dane razmere. To loči uspešne od neuspešnih. Če bi razmišljal drugače, se ne bi nikoli podal v bitko za ljubljanskega župana ali za mesto predsednika Republike.

Vodstvo poslanske skupine je ocenilo, da delujejo bolje, če me ni med razpravljavci na sejah Državnega zbora in če moja mesta v odborih zasedejo drugi poslanci, zato takšno odločitev pač sprejemam.

Anže Logar z aktualno, dnevno politiko SDS v bistvu nima več prav veliko. Njegovi obiski po Sloveniji (slika je z obiska podjetja C Astral, ki proizvaja drone) so precej resna promocijska kampanja njegove Platforme. Težko sicer verjamemo, da gre samo za neko filozofsko željo po vsesplošnem sodelovanju, saj zadeve, obiski, organizacija, okrogle mize … nenazadnje tudi nekaj stanejo, vzamejo precej časa in energije. (Slika: FB Anže Logar)

Ker je sodelovanje v bistvu glavna točka, poanta vaše Platforme, nam povejte, kako gledate na trenutni položaj v Sloveniji, kjer sodelovanja praktično ni. Izvajanje številnih stavk vlada dojema kot osebni napad nanjo, prav tako izražanje alternativnih mnej, rešitev za številne družbene probleme. Namesto iskrenega poskusa sodelovanja, iskanja rešitev za akutne probleme, stavke zdravnikov, sodnikov, zaposlenih na upravnih enotah, intervencijskih centrih … se zdi, da gre na vseh straneh za razkazovanje moči, poskuse medijske, celo osebne diskreditacije, blefiranje, ki ne vodi nikamor, sploh pa ne k boljšim storitvam za državljane?

Vse to vidim kot politični “end game”. Zaključek neke ere, ki je ob osamosvojitvi obljubljala prosperiteto, a je upanje postopoma ugašalo v koluarjih političnih preigravanj in demagogij. Vztrajanje na tej poti lahko ob nespremenjenih razmerah traja še desetletje. A nas bo to še dodatno oddaljilo od neke odprte, razvojno naravnane evropske smeri.

Vlada Roberta Goloba je zadnji korak v napačno smer. Morda celo najbolj očiten. Premier Golob je popolnoma zgrešil zgodovinsko nalogo, ki mu jo je naložila podpora volivcev na zadnjih volitvah. Najprej s sestavo koalicije, nato z revanšizmom od prvega dne delovanja te vlade. Največji greh pa je reformna impotenca te vlade. Kljub zgodovinsko najmočnejši politični podpori v parlamentu. Ni ga še bilo premierja, ki bi vladal s tako udobno večino. In hkrati ni bilo še premierja, ki tako očitno ne bi imel pojma, kam želi pripeljati to državo. Zakonodajni predlogi, ki jih dobimo v parlament, so predvsem posledica jasnega programskega ustroja skrajno leve, najmanjše koalicijske stranke, medtem ko nas zmagovalec volitev s svojim 40 glasovi v parlamentu poskuša prepričati, da je to v bistvu njegova ideja. Zato praktično vsak mesec dobivamo nove davke, administrativne omejitve gospodarstva, stihijsko reševanje nerešljivega in sprejemanja zakonov, ki ničesar ne rešujejo.

Kaj je torej poanta, realna dodana vrednost Platforme, ali s temi svojimi aktivnostmi kaj pomagate k trenutnemu reševanju problemov?

Če želimo v korak s časom, moramo spremeniti paradigmo političnega delovanja. Najprej, politika se mora nehati ukvarjati z nasprotovanjem vsakega in vsemu ter se začeti ukvarjati z vsebino. Vodenje vlade ne daje licence za politikantstvo najnižje vrste, ampak mora poosebiti vsaj del tiste plemenitosti, ki nam je vlivala upanje in optimizem v dneh, ko smo se osamosvajali. Vlada je servis državljanom, ki niso molzna krava vlade. In končno moramo ponotranjiti, da je osebni uspeh posameznika zmaga tudi za državo, ne pa nekaj, kar je treba stolči v sivo povprečje. Treba se je pogovarjati, v politični dialog vnesti strpnost, potrpežljivost in jasne cilje, kam želimo pripeljati Slovenijo. Ob tem se je treba neutrudno prizadevati za sodelovanje. Tudi na račun morda malce počasnejšega napredka, ki zahteva več truda. To pa je vseeno svetlobna leta pred stopicljanjem na mestu, kar spremljamo zdaj. Je pa za to primarno odgovorna stran, ki ima v rokah vzvode odločanja. V tej luči vidim naslednje volitve kot ključne – ali bomo znali pretrgati z morečim izključevanjem in imeli pogum, da skupaj poiščemo rešitve.

Gremo na zunanjo politiko, kjer ste bili “doma” v prejšnjem mandatu. Kako ocenjujete trenutno delovanje Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov? Smo prepoznavni, predstavljamo kakšno dodano vrednost v iskanju rešitev?

Trenutno je celotno delovanje Varnostnega sveta prežeto z dogajanjem v Gazi, zato komaj katera točka iz programa, ki ga je pripravil MZZ pred nastopom mandata, dobi svoj odmev. Glede na krvni davek – najprej žrtve brutalnega terorističnega napada Hamasa, nato civilne žrtve v Gazi, je nujno čim prej zagotoviti prekinitev sovražnosti, izpustitev talcev in oblikovanje pogojev za začetek mirovnega procesa. Prav je, da Slovenija po svojih zmožnostih pomaga pri zagotovitvi premirja. Vendar se pri tem ne sme postaviti preveč na eno stran, saj si s tem zapira možnost aktivnega delovanja v fazi, ki bo sledila ustavitvi spopadov – ta faza bo dolgotrajnejša, diplomatsko zelo zahtevna in ključna za zagotovitev trajnega miru v regiji. To je še posebej pomembno v luči odpiranja vedno novih kriznih žarišč v svetu. Glede na zaostrene varnostne razmere v svetu je za samozavest multilateralnega svetovnega reda nujno, da čim prej začnemo reševati krizna žarišča, enega po enega. Le tako se bo pokazala luč na koncu tunela tega agresivnega obdobja, kjer skupek avtokratov neti požare po svetu.

Kako ocenjujete potezo slovensko vlade, ki bo menda skupaj s Španijo, Irsko in Malto do junija priznala neodvisnost Palestine? Kaj bomo sploh priznali? Od Slovenije so ob osamosvojitvi zahtevali, da nadzoruje svoje ozemlje, ima operativno oblast, delujočo državo, valuto, finančno neodvisnost, vzpostavljene institucije…?

To je eno od tistih področji, o katerem sem prej govoril, in ki otežuje uporabo naših diplomatskih resursov v kasnejšem obdobju, ko bo treba iskati soglasje za skupno mizo. Za priznanje trenutno ni pogojev, niti razlogov, je bolj javno priznanje nemoči. Verjetno kot posledica neupoštevanja resolucije Varnostnega sveta o prekinitvi sovražnosti. Kjer je treba poudariti, da naloženih obveznosti – izpustitev zajetih talcev, ni izpolnil niti Hamas. Smo pa bili vsi zgroženi nad nesprejemljivim izraelskim napadom na mednarodno človekoljubno organizacijo, ki zagotavlja obroke žrtvam kriznih žarišč. V Gazi je bilo do sedaj ubitih že 200 delavcev tujih človekoljubnih organizacij, med njimi kar 175 zaposlenih OZN! Na tak način si Izrael pospešeno uničuje mednarodno reputacijo. S tem pa se, sicer iz tragičnih vzgibov, krepi priložnost za dogovor o oblikovanju dveh držav. Držav, ki sobivata na tem delu sveta, se medsebojno priznavata, upoštevata in sodelujeta. Priznanje Palestine nas v tem trenutku oddaljuje od aktivne vloge pri doseganju dogovora.

Ne glede na surovost, ekstremnost terorističnega napada Hamasa v lanskem letu torej Izrael izgublja medijsko vojno, očita se mu nesorazmernost pri povračilnih ukrepih, sistematično uničevanju Gaze, civilnih ciljev, zadnje dni smo spet priča žrtvam med dobrodelnimi organizacijami, ki jih je Izrael “pomotoma” zadel med svojimi operacijami?

Drži. Izrael izgublja mnenjsko podporo držav. Najhitreje in najbolj usodno med mladimi, kar pomeni, da s tem Netanjahu dela medvedjo uslugo svojemu narodu v prihodnje. To bi moralo skrbeti vse zmerne prebivalce judovske države, saj Izrael živi na zelo vnetljivem delu sveta. Je tudi edina demokracija v regiji. Teroristični napad Hamasa je hkrati poraz izraelskih varnostnih sil, posledice takšnih napak pa se v demokratičnem svetu končajo z odstopom prvih ministrov. Dokler traja vojaška operacija izraelskih sil na območju Gaze, teh vprašanj sicer ni na izraelskem političnem dnevnem redu. A prej ali slej, tudi zaradi resolucije Varnostnega sveta, bo moral Netanjahu odgovoriti tudi na to vprašanje.

Anže Logar je v nasprotju z nekaterimi v njegovi SDS precej kritičen do izraelske politike in nespoštovanja osnovnih pravnih načel bojevanja, ne podpira pa brezglavega, nepremišljenega priznavanja Palestine, (Slika: FB Anže Logar)

Kako pa ocenjujete potek vojne v Ukrajini. Rusija očitno poskuša zavzeti čim več ozemlja preden Ukrajina dobi morebitno novo pomoč v obliki letalstva, raket dolgega dosega. Se Rusija pripravlja na pogajanja, ali gre samo za novo stopnjo v vojni izčrpavanja, ki ji Ukrajina težko sledi ob nezanesljivi, nezadostni zahodni podpori?

Vojna v Ukrajini ni samo regionalna vojna. Ima več nivojev, nekateri imajo daljnosežne posledice, nekateri imajo karakteristike svetovnega spopada. Na fronti spremljamo z vojaškega vidika pozicijsko vojno dveh utrjenih nasprotnikov, kjer so velike zmage brez zagotovitve vojaške premoči v orožju malo verjetne. Prav tako spremljamo vojno na izčrpavanje, kjer je Ukrajina popolnoma odvisna od Zahoda. Rusija je preoblikovala svoj državni ustroj v t. i. vojno gospodarstvo, kjer je pomemben del narodne produkcije podrejen potrebam vojske. To na dolgi rok ni vzdržno, na srednji rok pa deluje kot mast za delovanje gospodarskega stroja sicer zastarelega ruskega gospodarstva. Hkrati s tem poteka barbarsko uničevanje civilne ukrajinske infrastrukture s strani Rusije, uporaba termobaričnega orožja in bojevalne tehnike, ki pritičejo umu vojnega zločinca, katerega namen je zadati čim več čim bolj trajnih ran Ukrajini.

Kot odgovor na to Ukrajina pošilja drone nad ruske rafinerije, kar ni brez vpliva na agresorjev vojaški ustroj, saj zaradi tega beleži izpad proizvodnje naftnih derivatov v rangu 10 %. Vzporedno s tem poteka “svetovna'”hibridna vojna, kjer Putinov režim preko financiranja skrajnih sil, nekje pa tudi vodilnih političnih posameznikov, vnaša nesoglasja, nemir, delitve in predvsem naveličanost nad ukrajinsko vojno v razvitih demokracijah. Na ta način počasi, a vztrajno lomi neomajno podporo Ukrajini, posledično pa Rusija pričakuje, da bo upadla tudi pomoč v orožju, s tem pa dosežena kritična premoč na bojišču. In tu vstopi še nivo globalne politike, kajti če bo na koncu Rusija iz tega spopada izšla z relativno dobrim izkupičkom, potem vstopamo v temačno obdobje post multilateralnega svetovnega reda, kjer tekmujejo posamezni igralci, zmage pa beležijo tisti, ki so bolj brezobzirni in manj spoštujejo pravila. Zmaga Rusije v Ukrajini bi v svoji skrajni obliki, v ne tako dolgoročnem obdobju, lahko pripeljala do tretje svetovne vojne.

Kako ocenjujete oklevanje EU in ZDA pri dobavah raket dolgega dosega Ukrajini?  In pozive ZDA, da Ukrajina ne bi smela uničevati ruske energetske infrastrukture? Ali ne gre za svojevrsten absurd, kako naj se Ukrajina potem sploh učinkovito brani, če ne napada kritične infrastrukture agresorja, ki poganja njegov vojni stroj?

Lenin je nekoč izrekel misel, ki do obisti pooseblja mentaliteto ruskih samodržcev. Dejal je nekako takole: “Uporabi bajonet, če najdeš vrečo kaše, pritisni. Če naletiš na jeklo, se umakni.” Vladimir Putin razume samo jezik moči. Zakuhal je spopade in obglavljenje oblasti v Čečeniji. Mednarodna javnost je mižala. Aneksiral ozemlja v Gruziji. Mednarodna javnost je molčala. Aneksiral Krim. Mednarodna javnost je sicer nekaj rekla, a v resnici mižala. In enako je pričakoval, ko je začel vojno v Ukrajini. Če bi se mednarodna javnost z enako silovitostjo odzvala že na poskuse v Gruziji, nazadnje pa vsaj pri aneksaciji Krima, zelo verjetno do te vojne ne bi prišlo. Zato popuščanje Putinu ne pride v poštev. Vse koncesije so samo valuta za kasnejši dvojni zamah ruskega režima. Oštevanje Ukrajine zaradi napadov dronov na naftno industrijo, medtem ko Rusija uporablja supersonične rakete za civilne objekte, je licemerstvo in opravičevanje nezadostnega ukrepanja Zahoda. Spopad je začela Rusija, uporaba sodobnejšega, močnejšega in nevarnejšega orožja s strani Ukrajine ne pomeni eskalacije spopada, ampak prej obratno – paradoksalno, a v skladu z njihovim narativom ima odvračalni učinek.

Se vam zdijo ukrepi EU, pa nenazadnje tudi Slovenije, na področju hibridnega, informacijskega vojskovanja z Rusijo (pa tudi s Kitajsko), ustrezni, dovolj dobri, učinkoviti? Se zavedamo nevarnosti, ki jih dnevno trosi ruska propaganda in poskuša razdeliti evropsko družbo glede podpore Ukrajini?

Očitno ne, ker v nasprotnem primeru bi že prej govorili o tem. Smo se pa vsaj zavedli, kako resno nevarnost to predstavlja za naš način življenja. V dobi (pre)obilja se je namreč pozabilo na varnost, varnostne ukrepe in investicije v obrambo. Ob zmotnem prepričanju, da je stopnja razvoja človeštva dosegla generalno raven, ko ne more več priti do spopadov svetovnih razsežnosti, se je evropska družba in politična elita demokratičnega dela sveta z vidika varnostnih vprašanj nevarno polenila. To so izkoristili avtokratski režimi, katerih interes je na drugi strani imeti razdrobljenega, navznoter sprtega nasprotnika, mu zraven še prodajati energente in na tak način vplivati na svetovni razvoj onkraj dejanskih kapacitet. V varnost je preprosto treba nenehno investirati. EU bo morala bistveno več in tudi Slovenija bo morala bistveno več.

Zakaj pa po vašem nekateri slovenski, pa tudi drugi državljani EU simpatizirajo s Putinom, na volitve v Evropski parlament se podajajo stranke, ki odkrito podpirajo ruski režim, kako je to sploh mogoče, če vemo, kakšne metode vladanja prakticira ruski predsednik?

Seštevek več razlogov. Nekateri zaradi zgodovinskih izhodišč prisegajo na trdo roko, to je kot nekakšna oblika stockholmskega sindroma do rajnke Jugoslavije. Potem je nekaj samo prepričanih slovanskih idealistov, pa takšnih, ki so terminalno razočarani nad rezultati demokracije. Nekaj putinističnega javnega mnenja je zagotovo rezultat hibridne kampanje ruskega režima. Del teh privržencev pa lahko pripišemo tudi širšemu družbenemu odklonu post demokratizirane družbe relativno visokega standarda, ki išče odgovor za neučinkovite vlade v trdorokcih ne glede na rane, ki jih ti zadajajo demokratični ureditvi. Pride do zanimivega paradoksa, ko tisti, ki sicer zase pričakujejo samo pravice oziroma še več pravic, podpirajo avtokrate drugih držav, ki te pravice svojim državljanom brutalno omejujeo, kršijo. Še posebej zanimivo pa je, da nihče od teh putinistov svojih otrok ne bi poslal študirat v Moskvo, ampak jih poskuša spraviti na katero od ameriških univerz.

Če verjamemo anketam medijskih agencij, je Logar ohranil popularnost iz predsedniških volitev, je pa res, da so te meritve v mnogočem zavajajoče, odvisne od metodologije izvajalca ankete. Minister Han na tretjem mestu popularnosti je vsekakor dokaz tega. (Vir: 24ur.com, 24. 3. 2024)

Kako ocenjujete priprave slovenskih strank na evropske volitve? Se ukvarjajo s pravimi temami, se sploh ukvarjajo z vsebino, ali gre le za vzporedni poligon notranjepolitičnega obračunavanja, pa ne nazadnje zagotavljanje dobro plačanih služb v Bruslju za posvečene posameznike?

Zaenkrat se z evropskimi vsebinami sploh ne ukvarjajo. Bomo pa v okviru Platforme sodelovanja konec maja organizirali eno javno tribuno na najpomembnejše evropske teme.

Koga bi vi volili na predsedniških volitvah v ZDA? Kdo se vam zdi bolj škodljiv, koristen za EU?

Nimam volilne pravice v ZDA. Naj se odločijo Američani, je pa res, da bomo posledice čutili po celem svetu. Administracija trenutnega ameriškega predsednika je z EU sodelovala bolje od Trumpove administracije.

Kako ocenjujete nesposobnost ZDA, da na obeh političnih polih ne sproducira nove politike, sveže kadre, ki bi dejansko sledili svetovnim izzivom, trendom? Te volitve nekateri ocenjujejo kot precej tragikomičen “upokojenski” cirkus?

Mene zanima predvsem politični sistem v Sloveniji. Najprej moramo urediti razmere doma, preden bomo poklicani, da sodimo o drugih.

Če bi imeli svojo stranko, kaj bi bile tri ključne teme na evropskih volitvah?

Tudi ker je nimam, ali predvsem zato, si želim, da bi večino časa evropske kampanje spremljal vsebinsko razpravo o vprašanju varnosti – kako zagotoviti notranjo, obrambno, kibernetsko in globalno varnost. Želim si odkrite razprave o oblikovanju delujoče EU, ki bo odražala pričakovanja njenih državljanov. In želim poslušati posameznike, ki znajo ponuditi rešitve za evropski gospodarski napredek in razvoj, tudi z varno uporabo novih tehnologij.

47 komentarjev

 1. naveličan

  Tole mi je še najbolj asociacija na odpiranje gostinskega lokala. Prideš z nekim konceptom v katerega verjameš in se v njemu prepoznaš…ali eno leto pred odprtjem sprašuješ mimoidoče kaj bi najraje jedli in na koncu rata neka sprdačina? Človek bi pri teh letih in kilometraži že moral vedet kam vrednostno spada in kje vidi luč na koncu tunela. Tisto kar ga pomoje najbolj žuli, da bi zapravil politični kapital s predsedniških volitev, se je z mojimi očmi že zdavnaj zgodilo…

 2. Vili

  Zelo simptomatično je, da od prisotnih debaterjev prav nihče ne vidi problemov izza svoje svoje ozke ograje. Mislim, da bo Logar razširil prostor za vse in bomo po EU volitvah vsi lažje zadihali.Logar prinaša nov kisik v zatohlo šentflorjansko gostilno – Slovenijo, v kateri ni prostora za razpravo.
  Slovenija potrebuje nov Slovenski nacionalni program . Na Novi primorski univerzi je ustanovljena katedra za to področje, ki mu predseduje Borut Pahor – bivši predsednik.
  Če se učimo na napakah je on tisti ki jih je naredil toliko, da bi lahko z Logarjem ponudila popravni izpit.

  Treba se bo vrniti najmanj v leto 2013, ko je bila z ustavnimi spremembami z 89 proti 1 sprejeta sprememba 90 člena slovenske ustave. O tem sem pisal pismo mojemu nadškofu dr. Antonu Stresu ob problemu diktature parlamentarne večine. Od tu naprej se moramo pogovarjati.

  Sicer pa berite peticijo 4 podpisnikov na EU parlament – 7 člen proti državi Sloveniji, za odvzem glasovalnih in finančnih pravic državi Sloveniji zaradi masovnih zlorab vladavine prava. Zanimivo, da je PETICIJE noče objaviti noben medij, ne levi ne desni medij- tudi Portalplus ne !

  • P.Kos

   Tudi vi zgolj mislite, da bo Logar razširil prostor za vse in bomo po EU volitvah vsi lažje zadihali… Niste prepričani.
   Nekam dolgo jemlje zalet, pa ni od včeraj v politiki.

  • trisul

   Logarjevo sprenevedanje ne more biti razširitev prostora. Kot član SDS poskuša na prevaro dobiti volilce, ki SDS sicer ne volijo. Nateg. Enako nastopa kot zagovornik EU in Ukrajine ko pa njegov predsednik tesen sodelavec največjih prijateljev Putina in Rusije pa naj gre za Orbana ali Trumpa.

   Spreneveda se na kvadrat, hkrati pa okrca Goloba, češ naj bi zamudil priložnost. Ceneno politikanstvo.

 3. ren

  Saj ni čudno, da imamo na duši bolnega predsednika vlade.
  Delček komentarja bralca MMC o današnjem sončevem mrku v Ameriki:

  “4 minute in pol se mi zdi kar dolgo, priložnost za vse mogoče bedarije pri Američanih.”

 4. ren

  Iz tega goloba se že vsi norčujejo: televizije, portali, cajtngi, radii, komedianti in novinarji.
  Kakšnega bedaka, revčka in hohštaplerja smo dobili za predsednika vlade!
  A ta golobček ne bo šel v pozabo. prišel bo v anale in v politično zgodovino sveta. Na žalost pa z njim tudi Slovenija, naša domovina, ki ima talente za politiko, a jih komunajzarsko vzgojen narod noče.

 5. Andrej Muren

  Golob in tisti, ki ga podpirajo, so za svojo zgodovinsko nalogo vzeli, da morajo oplačkati Slovenijo do kosti. To jim dobro uspeva, drugega nič.

 6. juhejfantje

  Bravo Anže, samo naredi že to jebeno stranko. Volili te bomo, po moje 10 % imaš takoj. Pa vzemi Janši, saj ni nič naredil.

 7. Miller

  Če smo že pri SDSu, je potrebno omeniti skrajno nekulturno in primitivno obnašanje njihovih članov na TV soočenjih.
  Hujs je ta primitivizem in ogabno nekulturo promoviral, ko je v oddaji Tarča nesramno in brez prestanka skakal sogovornikom v besedo. Enako Breznik in primitivni kaznjenec Rupar na Faktorju.

  • marko

   Miler, ti si kreten. Pika.

   • Miller

    Hahaha, a zdaj si že kreten, če pokažeš, resnico ?
    Ja, za člane kulta definitivno.

    No, res ni za oddajo “Kdo vam laže”, je pa za kakšno oddajo o šankarsko razbojniškem primitivizmu seljačkih instant politikov.

    • marko

     Miler, ti si zelo velik kreten. Pika.

     • Miller

      Jejhata, kako resnica peče…

  • jaz

   Miller, dal sem ti prav glede tega da Hojs in ostali nekulturno vskačejo v besedo. Nisem pa komentiral njegovih in njihovih ugovorov, ki so bili še kako na mestu. Vsebina dragi Miller, vsebina je tista ki je srž problemov. In ta je bila s strani SDS-ejevcev še kako na mestu. Nam je jasno da te to ne zanima ker zastopaš točno določeno protijanševsko stališče. In nam je jasno zakaj…Pa še okrepitev si dobil…cilj, zamazati tudi ta portal. Saj, več. Prvo diskreditacija nato likvidacija.

 8. Iva PŽ

  Napačen in zavajajoč naslov. Zgodovinska naloga in volja volivcev??!

  Robi je popolnoma razumel, kaj se mu je zgodilo, ko ni dobil ponovnega mandata v Gen-i. Njega zgodovina (učiteljica) in humanizem, temelji družbenega razvoja ne zanimajo. On ni niti izobražen (široko razgledan alias intelektualec) niti etična oseba (“Pejdi u penziju, kjer je kamor spadaš”).
  Od l. 2016 je v Gen-i vse pripravljal za privatizacijo (prihvatizacijo) državne firme. Polovico Petrolovih delnic v Geni je 2018 kupila Gorenjska banka in SOP – kulisa alias parkirišče za Golob&Co mafijo! Načrt se ni uresničil, zato …

  Na sobotnem pikniku je potrdil, da se je 24. januarja 2022 odločil za vstop v politiko in “v dveh dneh je, ko še ni imel stranke, uredil že vse formalnosti in speljal kongres “stranke””. Halooo?
  ZARES vrhunski menedžer, ki gre preko formalnih dolgotrajnih birokratskih postopkov?!?

  Kdo je, od februarja 2020, še pred nastankom postšarčeve koalicije zasedal trge in ulice s parolami “smrt janšizmu” ob spremljavi MSM medijskih kamer in zvočnikov?
  “Bila so mobilizirana vsa razpoložljiva sredstva: od pouličnih aktivistov, kolesariata, medijev in aktivov družbenopolitičnih delavcev na RTVS do političnih zavezništev v Bruslju in leve mednarodne novinarske platforme, …” (J. Zobec).

  Ko je dr. Bajuk nasledil Drnovška l. 2000, je trajala medijska vojna proti pomladni vladi vseh 6 mesecev do volitev in ponovne krone Drnovška.
  Ko je Janša skupaj s SMC kadri nasledil Šarca, ki je vrgel puško v koruzo (prihajajoča covid kriza), je antijanša vojna trajala kar polni 2 leti, začeli so še preden je bila koalicija vzpostavljena! ZAKAJ?
  KDO usmerja voljo volivcev? Zakaj so pravoverni okupirali (s pomočjo EU komisarke Jourove in US Accetta) javno RTVS?
  Dr. M. Haček: Ko denar na letnem medijskem razpisu dobita tudi partnerja ministra in šefice urada za komuniciranje ter medij uradnika na ministrstvu, ki denar podeljuje… kot včasih LDS: Le Daj Sebi. Brez najmanjšega sramu.

 9. uroš gabrijelčič

  Logar o Izraelu in problemu, imenovanem Gaza nič novega. Na eni strani obsodba pokola otrok in nedolžnih nasploh, s čimer se vsi strinjamo, na drugi poziv k pogajanjih. Kot bi vsi sedeli na ušesih: Hamas pogajanja zavrača, njegov cilj, ki ga nikoli ni preklical, je izbris Izraela kot države. Konec zgodbe. In talci? Prvi je talce zajel Hamas? Jih je že izpustil, vse? Odgovor je: Ne. Iz tega sledi edini logični sklep: nadaljevanje spopada. Tragično, vsekakor!

  • tohuvabohu

   V velikonočnem nagovoru urbi et orbi je František izrecno pozval Hamas k izpustitvi vseh talcev. Zanimivo je, da tega ni poročal noben od glavnih slovenskih medijev.

   • Miller

    Kot pravi fanatični vernik kulta SDS, SPET LAŽEŠ !
    Papež je pozval k izpustitvi VSEH talcev v vojni v Ukrajini in Gazi.
    Hamasa NI omenil.

    Papež: “””Medtem ko pozivam k spoštovanju načel mednarodnega prava, upam na splošno izmenjavo vseh zapornikov med Rusijo in Ukrajino: vsi za vse!

    Poleg tega ponovno pozivam k zagotovljenemu dostopu humanitarne pomoči v Gazo in spet pozivam k takojšnji izpustitvi talcev, ugrabljenih 7. oktobra, ter k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi.””””

    • tohuvabohu

     Seronja. Ni omenil Hamasa? Ja kdo pa je 7. oktobra ugrabil talce in jih še vedno zadržuje? Vsi vemo, kdo je to, tudi brez eksplicitne omembe! Dejstvo pa je, da tudi tega naši vrli mediji večinoma niso omenili!

    • Bepi schiavo

     Žajfar, a ti slediš tvojemu zaenkrat še Svobodnemu vodji, pa ta bolnik vsake nekaj sekund LAŽE !!1 dej se z njim malo pohovor, pa pejdi na tablete proti vnetju hiterja, res si bogi !!

  • Peter klepec

   Bodimo odkriti, Izrael je s svojo reakcijo storil tocno isto kar so storili mnogi drugi v preteklih vojaskih konfliktih. V teh vojnah je bilo ogromno civilnih zrtev, celo v primerih, ko je bilo civilne cilje lazje lociti od vojaskih, kot je to primer v Gazi.
   V drugi vojni so napredujoci Rusi pobili vse nemske prebivalce v zavzetih krajih, civiliste.
   Zahodni zavezniki so zbombardirali nemska in japonska mesta in ubili stotisoce civilistov. V Hiroshimi in Nagasakiju vojakov najbrz sploh ni bilo. V Koreji in Vietnamu je bilo dalec najvec civilnih zrtev. Milijone!
   Da se razumemo, vse to je bilo mocno narobe in nikakor ne relativiram ali opravicujem. Hocem reci, da vojne ubijajo mnozice ljudi, da je to direktna posledica in srz vojne.
   In na koncu: Izrael je bil napaden od sovraznika, ki ga hoce izniciti. Irelevantno je, ce ima ta sovraznik dovolj vojaskih kapacitet, da to stori. Sam mogoce ne, s pomocjo svojih zaveznikov pa ni tako neverjetno. Ena sama atomska bomba, ki bi jo Hamas “kupil” od Irancev ali Korejcev, bi zadoscala za iznicenje Izraela. Ali potem res lahko zamerimo Izraelu, da ravna povsem logicno? Izrael mora streti to groznjo, pa ce se se tako grozno slisi.

  • Joże

   Da se Logar ni zatekel k Janševi retoriki glede Izraela se mi zdi važen znak, da vseeno to ni neka desna zarota. Tudi o ameriških volitvah sem ga razumel podobno. Logar ne podpira Trumpa kot ga Janša. Morda pa je to opzil še kdo drug?

 10. Miller

  Če smo že pri SDSu, je potrebno omeniti skrajno nekulturo in primitivizem njegovih članov na TV soočenjih.
  Hujs je ta primitivizem in ogabno nekulturo promoviral, ko je v oddaji Tarča kontinuirano skakal sogovornikom v besedo. Edini ! Enako Breznik in primitivni kaznjec Rupar na Faktorju.
  Prevzeli so manire svojih idolov iz pivnice Bürgerbräukeller v Munchnu iz l.23, ko so vpili en čez drugega in potem šli na ulice razgrajat, kot to počnejo danes SDS jurišniki.

  Drugič pa: ne gresta skupaj intelektualec Logar in prašičar Kangler.
  To je počel SDSov idol furer, da je pridobil čim več rjavosrajčniških glasov primitivcev.

  • jaz

   Analiza Millerjevega komentarja; …skrajno primitivno obnašanje članov SDS na soočenjih. Hojs da. Breznik tu pa tam. Rupar zelo zelo. Pozabil si omeniti Grimsa…Zelo. Kar se tiče razgrajanja, ni nič res, temveč se reče temu …posrati se s strehe, in tudi če ne zadeneš ciljanega človeka je tudi ta umazan. Razgrajali so tisti ki so srečali Janšo v planinski koči. Razgrajali so levičarski biciklisti.
   Drugi drek pa je namenjen umazanju intelektualca Logarja s kriminalistom gospodom Kanglerjem, kar nakazuje na Leninivsko-Stalinistično-Kumrovško šolo diskreditacije in likvidacije. Ali če se izrazim s podobno primerjavo iz izrazoslovja Svetlane Makarovič za Kristjane…da imamo plombo na možganih. Namreč, plomba je univerzalni tehnični pripomoček, in je pri Marksovih ideoloških zablodah uporabljena pri človekovi duši.

   • marko

    Nobena umetna inteligenca si ni izmislit takega bebca kot je Miler, edino naravna bebavost lahko…

   • uroš gabrijelčič

    Se strinjam z vami, a bi ločeval dikcijo in nastope nasploh od vsebine. Vsebina omenjenih “nespoštljivih” govorcev je namreč skoraj vedno na mestu, je nekaj, s čimer se da strinjati. Glejmo torej bolj na vsebino, manj na formo. Sicer pa: kdo pa je uvedel žaljivo izražanje v slovenski prostor v zelo širokem obsegu. Ulična drhal, ki so jo podpirali v levo usmerjenih strankah in seveda v NVO-jih, katerih provenienca je znana. Ne bodimo torej tako zelo kritični do “svojih”, ker je druga stran do svojih popolnoma nekritična.

  • tohuvabohu

   Pazi to, kdo nam predava o nekulturi in primitivizmu …

  • Miller

   @Peter Cepec pravi: Bodimo odkriti, Izrael je s svojo reakcijo storil tocno isto kar so storili mnogi drugi v preteklih vojaskih konfliktih.

   ———
   Torej zagovarjaš tudi Rusko “specialno operacijo”: tudi tam so Ukrajinski naciji 8 let !!! granatirali vasi in mesta z rusko manjšino in jih pobijali ter nagnali v Rusijo nekaj milijonov prebivalstva (kot Srbi Albance s Kosova), dokler ni Putinu dvignilo pokrov…

   • Peter klepec

    To je ruska “resnica”. Ukrajinci da so iz cistega mira s topovi streljali po mirnih vascanih?
    Je bilo obratno. Rusi so “svojim” vojakom na dopustu dali tanke in artilerijo, da so streljali po Ukrakincih in sestreljevali potniske avione.
    Noben agresor v zgodovini se ni zacel vojne kar tako, brez obdolzitve drugih. “Uradno” so takrat tudi Poljaki napadli Nemcijo.

  • Miller

   SDS SS rjavosrajčniška primitivna in nekulturna drhal.

  • Halobp

   Miller takozvani gostilniški Žajfar, vedno bolj mi je jasno, da se ti je zgodila nesreča pri porodu, kot strokovnjak menim, da ti je, žal, ostal en velik del možganov na mamini placenti, zdaj vem zakaj te je nagnala veen ,levo plačani NE intelektualni barabon, skoraj si postal že izmeček, samo malo ti še manjka. 🙂
   Zate že zračijo Fojbo 🙂
   Nebistroumen zavožen, predvsem pa alkoholni adut!

   Predlog za tvojo ozdravitev:

   Pojdi na stran sosednje Gospe Meloni , pa njo pouči kdo ima prav, če zmagaš greš v hmm najprej Trst potem Rim, za vratarja na naših konzulatih, internet je tam prepovedan, dobiš samo klešča za ščipanje kart.
   Pej Ljeka noć i vampir u snu 🙂

  • Andrej Muren

   Kdaj in kje so člani SDS razgrajali po ulicah kot vaši politkolesarji vsak petek? Malo manj lažite, čeprav vemo, da je laž nesmrtna duša komunizma.

 11. Dolfe

  Tako nesposobne vlade še ni bilo. Da ne govorimo o pokvarjenosti in nadutosti predsednika vlade. Proti temu fake menedžerju so celo Šarec, Cerar…. zdijo normalni.

 12. TL

  Trenutno je Anže Logar poslanec SDS. Ko/če bo kaj novega na tem področju, bom komentiral, se pa bojim, da me bo nekaj njegovi novih kompanjonov preveč pikalo, da bi nova druščina bila zanimiva zame kot volivca.

  Bomo videli.

 13. APMMB2

  V Sloveniji revolucija še traja!!!
  Revolucija je vojna. Vojna terja vojaka. Vojna je stroka, tako kot je stroka politika.
  Na more se ukvarjati s politiko kar vsak, mora imeti znanje in talent.
  Podobno je z vojno. Za vojskovanje moraš imeti znanje in talent.
  Politično znanje in talent nista enaka vojaškemu nanju in talentu.
  Ko upoštevamo navedena dejstva, si lahko razložimo razliko med Janšo in Logarjem.
  Janša je vojak, strateg,manj pa politik, Logar pa je politik, ni pa strateg, ni vojak.
  Fronta je zahtevna, sovražnik še bolj in vojna traja že več kot 80 let.
  Kdaj bo končana je težko predvidevati.
  Dalj časa, ko traja vedno manj je upanja.
  Ob osamosvojitvi smo mislili, da smo vojno dobili,pa je bila le ena sama bitka, vojna pa šekar traja in kdo bi si mislil, da smo doživeli enega najhujših porazov po sedemdesetih letih.
  Sedaj se tresemo in ne vemo, ali bomo dobili štiri, ali pet evropskih poslancev, kljub temu, da nam vladajo skrajni diletanti v spregi z mafijo.
  Očitno smo blizu dna, pa to ne spametuje ljudi. Očitno jih ne zanima, kam je odteklo 3milijarde in jih nič ne gane, ko jim ukradejo 6 milijonov za podrtijo, pa za to ne bo nihče odgovrajal. Razmišlja se celo o nagradah.
  Zoper takšno ravnanje je potrebna vojna.
  Saj vemo, da je vojna diplomacija z drugimi sredstvi.
  Logar se drugih sredstev brani, zato je za vojno nesusposobljen.
  Že Janša je premalo odločen.
  Kaj pa lahko naredi Logar, ki se očitno ravna po svetopisemskem načelu:če te udarijo po ene licu, nastavi še drugega.
  Z oljčno vejico se nasilnikov ne da premagati.

  • uroš gabrijelčič

   Einstein je med drugim izjavil, citiram po spominu: Z organiziranim nasiljem v družbi se lahko soočimo samo z organiziranim proti nasiljem. Proti nasilje je lahko politično, na medijski ravni in s pomočjo soočenj nasprotujočih si mnenj, ali pa “vojaško” (ta izraz sem dal v oklepaj, ker po mojem mnenju ni najprimernejši). Res je, da je JJ vojak, vsaj po izobrazbi, a je tudi predvsem politik, in sicer dober politik, kar je postal z leti. To, da je borec, je razvidno iz njegovega delovanja, kjer se mora večino časa boriti proti lažnim obtožbam in skonstruiranim aferam. Ne poznam človeka s tako jeklenimi živci in neomajno mirnostjo na nastopih. In ker je borec, je tudi najprimernejši za vodenje “vojne” proti ideologiji levičarskega enoumja pri nas. Strinjam se zgornjim komentarjem v tem, da je JJ še premehak, a verjetno ima razloge za to. Nisem primeren, da bi to sodil.

   • Iva PŽ

    Res je včasih premehek, toda on mora stalno iskati kompromis, saj vodi heterogene koalicije.
    Koalicija PROTI JJ pa ni le politična KUL&GS, ampak gre za celo vojsko ne le novinarjev (F571 so se podpisali), ampak tudi političnih komentatorjev v vseh mogočih medijih, ki so “rojeni in vzgajani na FDV in FILO, mnogi se kitijo z dr. (inflacija titul).

    Nekdo (tviteraš) je zahtevi po “enakosti spolov na RTVS” (mene zanima ali pridejo v poštev samo enoumne ONA VE&Co.), postavil logično zahtevo po enakosti desnih in levih profesorjev na FDV. No, tu bo pa velik problem. Me zanima, če so na FDV tudi drugačemisleči oz. si tam kdo sploh upa povedat drugo mnenje?!!

 14. Jaz

  Kar se pa tiče Ruske zunanje politike in zgodovinske zagate v katero je zabredla Rusija je kot prvo ozemeljska. Si zamišljate stoštirideset milijonski narod, ki ima v “posesti” ozemlje od Evrope do Japonske. Še več, imela je tudi Aljasko. Si zamislite kakšne osvajalske apetite in brutalnost vladanja so imeli Ruski carji? Zagata današnjih dni pa je da se je razvoj in število prebivalcev drugje. Predvsem v Aziji. Rusija bi se torej morala povezati predvsem z Evropo, bodisi zaradi razvoja, ali pa števila prebivalcev, da bi lahko parirala Aziji. Žal to počne na edini način kot ga obvlada…z zavojevanjem. In to jo bo pokopalo. Prej ali slej. …ne more zavojevati stopetdeset milijonov ljudi celega sveta. Z Ruskim imperijem bo prej ali slej konec. Putin pa zadnji Car. Putin Mali.

 15. jaz

  Kot opažam dežurna ekipa sralcev čez desnico vestno opravlja svoje delo. To opažam tudi na tv Slovenija, recimo v oddaji Politično. Ne mine ena oddaja da, če se izrazim v prispodobi, se ne podelajo pred hišo Janeza Janše in gredo naprej.
  Recimo…ne tako kot v prejšnji vladi ko so državljane napadali z vodnimi topovi…tega kot je bilo prej si ne želimo več…končno smo se rešili strahu in groženj.
  Prava kanonada Kumrovških diplomantov. So že prav smešni. Se pa počutim mladosten, ker so mi pričarali osemdeseta leta ko sem bil še mlad…

 16. Brane

  Portal-plus se pridružuje projektu grajenja imidža in lika novega psihopatovega satelita po imenu Logar.

 17. vernon coleman

  Res ne vem, kdo bo nasedel Logarju (in plačanim raziskavam za ustvarjanje javnega mnenja), novi, strahotno prozorni poskus, da že precej obupani ĐejĐej zmaga volitve. Kdo je sploh Logar? O njem ne vemo ničesar, razen, da je janšist no. 2, ki ponižno uboga šefa. Ja, obiskal je nekaj esdeesovskih županov, pa kaj potem, vključil je nekaj SD-jevcev in drugih propadlih politikov v stranko (vsaj spreneveda se ne o partiji, to mu štejem v plus)… kdaj pride še Jani?
  Kaj je njegova markantna, prepoznavna izjava, je že imel do zdaj kako stališče v celotni svoji politični karieri, mnenje, karkoli? On je ta prava destilirana voda… pa so govorili, da SMC pod Cerarjem nima barve, vonja, in okusa – kdo bo to prvi rekel za Logarja? Aja, pozabljam, da so prav vsi ‘politični komentatorji’ navadni partijski plačanci (od leve ali desne partije). Skratka, le Resnica vodi v napredek, pojdite na volitve, pošteni ljudje, morda pa dobimo dva evro-poslanca.

  • Dejan Obal

   Eh, Logar, bodi ded! Z svojim šefom bo enkrat potrebno pretrgati popkovino..Imaš veliko priložnost povezati desnico, verjetno bi tudi velik del levega volilnega telesa želel sodelovanja, ne pa da se pustiš poniževati v oslovski klopi. Anže, potrebna je akcija!

  • Rokovnjac

   Po Vernon, shko komento Shqipërinë apo Gjakovën në Kosovë!

   • Bepi schiavo

    Rokovnjac,

    A ne bi šel rade v Derby sortirat banane, h tvojim sorodnikom,pazi na olupke po tleh!

    • Rokovnjac

     Sem prezivel kar nekaj casa na Kosovo-Metohiji,kar sem se naucil albanscine,sem ze skoraj vse pozabil ali tega shiptarja Vernona imam pa ze tudi pun kurac,naj se odpelje nazaj odkoder se je pritepel on ali pa njegovi starsi.Z albanscino mi pa pomaga Google translate,OK,kapish!?

   • vernon coleman

    Gjuha ilire e shqiponjave trima është e pasur. Jam i lumtur që të gjithë do ta mësojmë. Është kaq e bukur! Në këtë mënyrë, edhe Gjoni heroik (dhe Anže) do të fitojë dhe do të na dërgojë të gjithëve në qiell.

  • Bepi schiavo

   Resnica je samo ena, ma to katero prodajaš je samo ena velika zavožena Laž!!

   Pustite mladi inteligenci, da si naredi državo po svoji meri, meri času primerno.

   Dajte Mladi zbudite se …. življenje ni potica !

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Intervju

JURE KOŠIR: Glava včasih hoče več, kot zmore telo

Jure Košir je slovenska športna legenda, Je pa tudi človek, ki se sooča z vsakdanjimi, družinskimi izzivi. Pozna probleme slovenskega smučanja in tega športa na splošno, ki jih ponazarja tudi odpoved Pokala Vitranc na podkorenski strmini. Pogovarjali smo se o problematičnih, podnebno uničenih tekmah, prihodnosti smučanja. Živi v Ljubljani, njegovo srce je pa v hribih. Verjetno tam nekje nad domačo Mojstrano.

Božo Cerar: “Tožba Južne Afrike proti Izraelu zaradi genocida je politično motivirana”

Z dolgoletnim diplomatom in veleposlanikom v pokoju Božom Cerarjem smo ugotavljali, da je težko napovedati nadaljnjo dinamiko bližnjevzhodnega konflikta, ki ga je 7. oktobra lani podžgal teroristični napad Hamasa na Izrael. Zdi se, da se kriza širi, vanjo se vpletajo tudi drugi igralci, denimo Iran, ki prek Hutijcev v Jemnu ogroža svobodni svetovno ladijsko trgovino. Dr. Cerar pa je spregovoril tudi kot pravnik in opozoril, da je tožbo Južne Afrike proti Izraelu zaradi domevnega genocida treba gledati v političnem kontekstu, saj se Južna Afrika poskuša postavi na čelo globalnega juga. Njena nenačelnost se kaže v dvojnih merilih: Južna Afrika se ni pridružila resoluciji Generalne skupščine OZN, s katero je ta obsodila rusko invazijo na Ukrajino. Prav tako ni vložila tožbe zoper Kitajsko, ki se ji očita genocid nad Ujguri. Vrhunec njene dvoličnosti pomeni vrh Afriške Unije leta 2015, ki se ga je udeležil tudi sudanski predsednik Omar al-Bashir, pred Mednarodnim kazenskim sodiščem obtožen genocida v Darfurju. Južna Afrika ga ni aretirala, čeprav bi ga morala …