V senci obsesije z Gazo Putin hiti z ofenzivo na Harkiv

Slika: TASS

Avtor: | 11. maja, 2024

Medtem, ko so so fanatični, nekritični podporniki Palestine in njihovih “demokratičnih” prizadevanj, ideološki nasprotniki Izraela in v osnovi mnogi tudi zahodnega sveta na splošno (čeprav tega ideološkega sovraštva do vsega zahodnega ne znajo prav dobro razložiti in nekritično uživajo v dobrobitih njegovega razvoja) celo Evrovizijo spremenili v nekakšno politično platformo za “izbris” Izraela (kar je bilo sicer precej neuspešno, saj je glasovanje “ljudstva” na finalnem izboru pokazalo nepričakovano visoko simbolično podporo Izraelu, pa tudi Ukrajini), Putin očitno začenja dolgo načrtovano ofenzivo na drugo največje ukrajinsko mesto Harkiv, ki ga je neuspešno poskušal zavzeti že v prvih dneh agresije na Ukrajino.

Rusom se nedvomno izredno mudi, saj dodatno strelivo in orožje iz EU že nekaj tednov po mesecih zastoja pospešeno prihaja v Ukrajino, v teh dneh pa bodo v dobili tudi prve dobave iz paketa odobrene pomoči Združenih držav Amerike. Putin kljub konstantnemu, a še vedno omejenemu napredovanju in zasedbi nekaj vasi v vzhodni Ukrajini ni dobil darila, ki ga je pričakoval za parado 9. maja: mesto Chasiv Yar, kar bi lahko predstavil kot dokaz uspešnosti njegove neskončne specialne operacije. Kot ocenjujejo številni analitiki je Ukrajina zaradi zastoja v pomoči zahodnih zaveznikov preživela nekaj izredno težkih mesecev, zaradi nove pomoči pa se položaj na fronti tudi ne bo hitro obrnil. Večina pričakuje novo omejeno napredovanje ruskih sil, ki ga bodo poskušali pospešiti z večjo ofenzivo na Harkiv.

Analitiki si sicer niso enotni, ali je trenutni vdor ruskih sil severno od Harkiva (zaenkrat so prodrli nekaj kilometrov, zasedli nekaj obmejnih vasi, pri čemer naj bi se napredovanje precej hitro upočasnilo zaradi pripravljenih ukrajinskih obrambnih položajev) res začetek nove ofenzive, ali samo tipanje, preizkušanje trdnosti ukrajinske obrambe na tem območju. V vsakem primeru so ukrajinci na poskus Rusov pripravljeni, kot pa izpostavljajo celo nekateri ruski komentatorji in Putinovi dežurni propagandisti, je splošni napad na drugo ukrajinsko mesto malce drugačna zgodba kot topniško “ravnanje” vasi in naselij z nekaj sto, ali nekaj tisoč prebivalci.

Rusi konstantno pritiskajo na ukrajinske linije na celotni fronti in poskušajo najti šibke točke preden Ukrajina dobi nove pošiljke pomoči. (Slika: ISW)

Stopnjevanje pritiska na Harkiv je verjetno del širšega taktičnega načrta, ki naj bi dodatno raztegnil in ošibil ukrajinsko obrambo na celotni frontni črti. Putin hoče na vsak način vzpostaviti tudi nekakšno “tamponsko” območje, ki bo ukrajinske sile oddaljil od ruskega ozemlja in omejil, otežil vedno pogostejše napade ukrajincev na rusko energetsko infrastrukturo. Gre tudi za nekakšno nujno PR-ovsko operacijo, saj Putin prebivalcem ruskih obmejnih območij vedno težje prodaja uspešnost njegove tridnevne specialne operacije, če jim ukrajinski projektili in droni vsak dan letajo nad glavami.

Kot je razvidno iz številnih analiz pa tudi Rusija čuti kar močno utrujenost svojil sil na vseh področjih, zato bo v srednjeročnem obdobju po sedanjem pritiskanju na ukrajinsko obrambo potrebovala vsaj nekakšen predah, saj taktika nekritičnega žrtvovanja vojakov in opreme za zasedbo precej omejenega območja ni logistično ne politično dolgoročno vzdržna. Zato mnogi vidijo sedanji pritisk ruske vojske kot nekakšno konsolidacijo zavzetih ozemelj, ki jim bo omogočila nujno osvežitev in oskrbo sil.

Je pa v kontekstu globalne obsesije s Palestino in precej utopičnega zasledovanja, forsiranja njenega priznanja kot čudežne rešitve za mir na Bližnjem vzhodu potrebno omeniti tudi precej patološko fokusiranje slovenske zunanje politike na samo en globalni problem, ki slučajno “paše” v ideološko agendo levice. Npr. Ukrajina, Indija (kjer mimogrede potekajo volitve), Kitajska, tudi Bosna, Kosovo, Suadan…. so naenkrat postale drugorazredne teme.

Zunanja ministrica Tanja Fajon se namreč ukvarja samo še s Palestino (čeprav je s strateškega vidika npr. vojna v Ukrajini, Putinov odkriti imperializem veliko bolj usodno vprašanja za EU in Slovenijo) dobesedno dnevno kampira v državah Bližnjega vzhoda in že na meji komičnosti poveličuje vlogo Slovenije pri reševanju tega zgodovinskega konflikta.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob obisku egiptovske strani mejnega prehoda Rafa privabila celo dva mikrofona medijev. (Slika: MZZ)

Očitno je ocena večinskega dela koalicije, da jim to posiljevanje javnosti s Palestino, posredno spodbujanje takšnih in drugačnih aktivističnih akcij, koristi v kampanji za evropske volitve in vsaj deloma odvrača pozornost od drugih ključnih tem: precej zavoženega zelenega prehoda, nesposobnosti izvajanja ključnih reform, reševanje problemov migracij, številnih družbenih trenj, ki jih lepo ponazarjajo številne stavke… Vsaj zaenkrat to v večinskih medijih deluje, saj so reforme, katastrofalna popoplavna obnova, poslabšanje varnosti, razpadanje zdravstva, sociale, šolstva…. izginile z naslovnic in prvih minut poročanja informativnih oddaj.

No, če na koncu spet vrnemo k Evroviziji in upoštevamo glasovanje slovenskih državljanov, se zdi, da imajo tudi ti dovolj pretiravnja in politično-medijskega posiljevanja z določenimi tematikami. Slovenci so precej pričakovano največ točk namenili Hrvaški, sledita pa Izrael in Ukrajina. Proruske medijske floskule se večine očitno za zdaj ne dotaknejo.

Vir: MMC

Razlika med “strokovno” žirijo depolitiziranega javnega zavoda in ljudstvom je precej pomenljiva.

24 komentarjev

 1. Andrej Muren

  Zahod zoprno kasni z vojaško pomočjo Ukrajini, kar lahko povzroči dodatne osvojitve ukrajinskega ozmlja s strani Rusije. Zahod bi se moral zavedati, da tudi Rusija ni brez zunanjih podpornikov, še zdaleč ne. mednje lahko štejemo vsaj Kitajsko, Severno Korejo in Iran.
  Priznanje Palestine s strani Slovenije lahko slednji povzroči samo težave, koristi ji ne more prinesti. Grdo nas bodo poleg Izraela gledale še nekatere zahodne države z ZDA na čelu, težave nam lahko dela židovski lobi. Nasprotno pa od Arabcev ne moremo dobiti nobene pomoči. Če bi bila Slovenija napadena, se palestinski teroristi ne bodo šli tepst za nas.

  Odgovori
 2. Jaka Brus

  V današnjem Izraelu (brez Gaze in Zahodnega brega) se je nekoč živelo 150 k. Palestincev, danes pa se jih “po 75 letih sistematičnega preganjanja” drenja le še 2.178.000, skupaj s približno 8 milijoni Judov.

  Odgovori
 3. Jaka Brus

  Judje bili prisotni v bolj ali manj večjem številu na tem ozemlju vse od najmanj 13. stoletja pr.n.š. (!!!), arheoloških dokazov je veliko, kdaj je Izrael bil prvič omenjen in kdaj ga je eden od rimskih šefov preimenoval v Palestino !

  Odgovori
 4. miro

  Čeprav so pokoli v Sudanu in Kongu veliko bolj smrtonosni kot tisti v Palestini, bom danes govoril o slednjih. To je namreč prvič, da smo etničnemu čiščenju priča v živo prek naših mobilnih telefonov. Rad bi se vrnil k nekaterim informacijam, ki sem jih že obravnaval v različnih člankih, vendar jih nekateri mediji očitno ne želijo vključiti v svoje analize. Rad bi vam povedal, da ni nobene usodne skupnosti: tega konflikta niso sprožili prebivalci Palestine, pa naj gre za Jude, kristjane ali muslimane, temveč zunanje sile, ki že stoletje želijo, da Palestinci nikoli ne spoznajo miru.

  Britanska ustanovitev Izraela

  Da bi bil jasen, vam bom najprej povedal nekaj o Združenem kraljestvu. Udeležili ste se kronanja kralja Karla III. Spomnili se boste, da je sredi slovesnosti slekel svoja bogata oblačila in se oblekel v platno. Njegovi piarovci so postavili zaslone, da občinstvo ne bi bilo zaslepljeno. Ko so bili zasloni odstranjeni, je postal kralj. Nato so mu podelili simbola njegove oblasti, žezlo in globus. Kaj se je zgodilo v teh nekaj trenutkih zunaj oči javnosti? Waleski princ je videl Boga, kot Mojzes pred gorečim grmom [1]. Verjetno se vam ta razlaga zdi pretirana in sprašujete se, kako so lahko njegovi podložniki verjeli v tako visoko zgodbo. V resnici so se britanski vladarji od Jakoba VI. v 16. stoletju naprej razglašali za izraelske kralje [2]. Oliver Cromwell je v nasprotju s svojim pojmovanjem božanske pravice strmoglavil svojega sina Charlesa in razglasil Commonwealth. Vendar je bil lord zaščitnik enako razsvetljen, saj je izjavil, da je treba vse Jude ponovno združiti v Palestini in tam ponovno zgraditi Salomonov tempelj [3]. Na koncu so zaporedne dinastije ta mit ohranjale pri življenju. Sprejele so različne obrede, druge pa vsilile svojim podanikom, na primer judovsko obrezovanje, ki so ga v 19. stoletju izvajali v porodnišnicah pri vseh novorojenih moških v kraljestvu ob rojstvu.

  https://www.voltairenet.org/article220830.html

  Odgovori
  • Peter Klepec

   Niste obrazlozili zakaj svet (ali velike sile) sovrazi Palestince. Ni nobenega razloga.

   Poskusite pa se postaviti v pozicijo Zidov v Izraelu. Kot del naroda, ki je bil pred casom obsojen na izumrtje, polovico so jih ubili med holocoustom, skoraj vsak Zid zivi s to kolektivno travmo. Dokler je ta travma spomin, ceprav niti ne dozivet, je potisnjena v podzavest, latentna, ampak mocno zasidrana. Ko se holocoust ponovi, obseg potem niti ni tako pomemben, travma je naenkrat realnost in udari na plan z vso intenzivnostjo.

   Zidje so kot Izraelci prvic v 2000 letih sposobni braniti se. Nikoli prej, ne v rimskih casih in ne vse do holocousta se niso mogli braniti. Bili so povsem nemocno izpostavljeni zatiranju, pogromom, pregonu.

   Tezko se je postavit v cevlje teh ljudi, ker nihce od nas ali nasih prednikov ni dozivel niti priblizno podobne usode.

   Vprasanje je, kako bi mi (zahod&co) reagirali, ce bi se nam zgodil 7. oktober kot reinkarnacija holocousta? Ali bi mirno protestirali v OZN ali v Bruslju? Najbrz ne, zelo verjetno bi z vso razpolozljivo silo udarili po sovrazniku, ki nas je napadel, ne iz mascevanja, ampak iz strahu, da bi ta sovraznik napad ponovil.

   Recimo, da bi med zadnjo vojno nacisti ubili polovico slovenske populacije. Najbrz bi bila travma, strah eno najmocnejsih custev, ki bi bilo prisotno pri Slovencih danes. In potem bi se zgodilo se enkrat, preko meje bi prisla divja horda in vse od kraja spet ubijala. Najbrz bi se nam “utrgal film”. Ali bi totalno implodirali, ali pa bi udarili nazaj.

   Ampak, nam in nikomur drugemu se ni nic zgodilo. Mislim, da nimamo pravice pametovati, se posebej, ker nismo nic storili za varnost Izraela.

   Odgovori
 5. ren

  Če je broz pregnal Nemce, bo ja tudi Fajonka pregnala Izraelce in svet bo priznal Palestino.

  Odgovori
 6. Miller

  Naši mediji pa nič o „apokaliptičnem“ požaru 1400 trgovin v Varšavi…
  brez vojne,
  kaj bodo rekli zeleni in Greta ?

  Odgovori
 7. Miller

  Prispevek se dotika tudi Švice, ki je v kratkem izgubila nedolžnost na dveh področjih.
  Zaradi pošiljanja orožja Ukrajini ni več nevtralna država in drugič, s kiklico na Eurosongu je izgubila tisočletno tradicijo.
  Na Youtubu: Rammstein Dicke Titten

  Odgovori
  • Halobp

   Mile, ali imaš morda kredit v švicarskih frankih, si zato tako HUT na njih 🙂

   Odgovori
  • Miller

   Evo, kako delujejo možgani vernika SDS kulta:
   izjaviš dva zanimiva dejstva – resnici o državi, fanatik pa te napade na osebnem nivoju.
   Zalaja…

   Odgovori
 8. deni

  Aja pa glasovanje na Evroviziji. Hrvat bi si zaslužil zmagati s svojim metalskim komadom. Ampak nesorazmerje med glasovanjem gledalcev in “žirijo”, tako bode v oči, da kar peče. Če hoče RTV biti “depopitizirana”, naj bo to odločitev gledalcev ne pa NVO odločevalcev, ki jih vsi plačujemo.

  Odgovori
 9. deni

  Ne bi se spuščal v dnevno politiko, ker je po zaslugi “najboljše vlade”, vse na Ad hoc. Sploh zunanja ministrica venomer meša jabolka in hruške. Ne razumem kako so lahko naši levičarji tako naivni, oziroma hočejo biti po vsej sili revolucionarji. Že njihov idol Marx, sicer Žid ni hotel imeti nič z Bližnjim vzhodom, odnosno z mentaliteto muslimanskih Arabcev pa tudi Rusije ni najbolj cenil.

  V zgodovini so bili diktatorji, avtokrati, osvajalci, ki jim nikoli ni bilo zadosti tujega ozemlja. Džingis kan, Aleksander Veliki, Rimski imperatorji, Napoleon in v polpretekli zgodovini Hitler. Seveda so bolj ali manj več časa obvladovali tuje narode. Vendar danes nepomembne države. Nekateri se iz zgodovine ničesar ne naučijo.

  Ruse nihče ne ogroža, so pač jedrska velesila in bi vsak napad neposredno na njihovo ozemlje, sprožil nepredstavljivo jedrsko kataklizmo. Putin bi rad novi Peter Veliki, vendar so razmere dandanes popolnoma drugačne. Za primer Izrael, po velikosti identičen Sloveniji. Imajo jedrsko orožje, vendar ga ne bodo sprožili v tri dni, šele če bodo primorani, oziroma stisnjeni v kot. Zato Iran ne sme pridobiti jedrskega orožja, kar bi recept za bližajočo katastrofo.

  Kakorkoli, tudi Zahodne države niso ravno ovčke, vendar imajo legitimno izbrane demokratične voditelje, ki se hudirjevo dobro zavedajo, kaj bi pomenilo vpletanje v samo Rusijo. Tudi, če bi hipotetično Rusi zavzeli Ukrajino, bi na mejah še vedno NATO. Zakaj so sploh nekdanje pripadnice Varšavskega pakta plus Švedska in Finska pristopile k NATU. Najbrž jih je Stoltenberg s pištolo v roki prisili.
  Zagovarjanje Putina, ki v Rusiji vlada s trdo roko. Če so sami Rusi, tako butasti, da verjamejo, da edino diktatura prinaša svobodo in neodvisnost, tudi v redu. Seveda somišljeniki po svetu, ki se imajo za liberalce do nezavesti podpirajo Putina, tudi prav.. Hudirjevo tenko bi piskali pod Putinom, ali pod mudžahedini. Tiste mule z zastavami Palestine, pa bi bile zavite v črne cunje, in bi se jim še oči pokrilo z mrežico. V primeru svobodnejših nazorov, po možnosti kamenjanje. Kako bi jim privoščil, pa sem prej liberalnega, oziroma socialdemokratskega mišljenja. Vendar kdor sam sili v nesrečo, pa naj mu bo.

  Zato predlagam naši t.i. liberalni vladi naj tem nadebnicam brezplačno omogoči vsaj dva tedna počitnic v državi s šeritskim pravom.

  Odgovori
 10. What

  vas ni sram, članek je sramota od sramote..!!!

  Odgovori
  • Halobp

   Sram koga ? ker piše o resnici ?

   Ali pa Vas, What resnica peče?

   Odgovori
 11. slavkope

  Ko študentje FDV UL ob javni verbalni podpori nekaterih nostalgično revolucionarnih profesorjev (med njimi celo zaslužnega prof. dr. Toša) po zgledu tujih vrstnikov zasedejo svojo fakulteto in v angleščini besno kričijo geslo Hamasovcev o “dokončni rešitvi Palestine” na “trajno očiščenem ozemlju od reke do morja”, nam na najbolj otipljiv in prepričljiv način demonstrirajo porazno šibkost in plehkost svoje družboslovne izobrazbe in intelektualne omikanosti.

  Kot trpni agit-propovski objekti permanentne tradicionalne ideološke in politične marksistične, proti-kapitalistične, proti-ameriške in proti-natovske dresure bodo vselej pripravljeni vojščaki in polit-aktivisti “spontano” organiziranih in globalistično vodenih, upravljanih ter financiranih nostalgičnih poskusov obnavljanja svetovne revolucije, obnavljanja neuvrščenosti in vsiljevanja nove imperialistične delitve sveta.

  Odgovori
 12. Rokovnjač2

  Kar vladajoči počnejo je že zastrašujoče, prekoračitev ,proračuna za 4 milarde, posvetovalni referendumi pa priznavanje Palestine,pri vsem tem jim je pa za ljudi,kakor doma posebno pa ljudi iz vojnih območjih prav malo mar.Važno,jim je ,da so v režimski RTV prikazani kot rešitelji naroda doma kot tudi v tujini kot L. 45…

  Odgovori
 13. Miller

  Ukrajinska Udba SBU je pohitela in dodala na svoj seznam za likvidacije Mirotvorets, tudi evrovizijsko pevko Eden Golan iz Izraela, ker naj bi se vključevala v protiukrajinsko propagando in sodelovala na otroškem tekmovanju petja in kot 12 letnica pela na Krimu.

  Odgovori
 14. jaz

  Hamas še vedno hoče izbrisati Izraelce kot narod z obličja zemlje. Hotel je vojno mi ali vi in zdaj jo ima. Hamas ne ščiti Palestincev kot ljudi in sonarodnjake. On jih žrtvuje za svoje sovraštvo do Judov. Hamas hoče Jude iztrebiti ne glede na to ali bodo vsi Palestinci pomrli ali ne. Hamas je satanistična organizacija. “Naša”…da ne rečem kaj, ker je iztožljivo, pa govori in govori, in nekaj bluzi ker si domišlja da je diplomatka, je pa popolna amaterka z povprečnim I.K.-jem diplomantke iz fdv-ja.

  Odgovori
 15. APMMB2

  Priznanje Palestine je politična prevara vladajoče kolaicije,pred vsem pa komunistov(SD) Tanje Fajon.Ta želi posnemati Janeza Janšo,ki je med prvimi tujimi politiki obiskal Kiejev in dal upanje Ukrajincem na zmago.
  Palestina ni Ukrajina in razmere v Palestini niso enake razmeram v Ukrajini.
  V Gazi Izrael uničuje Hamas, teroristično organizacijo, ki ni nevarna le Izraelu, temveč tudi arabskim sosedam in posredno celotnemu svetu.
  S terorističnimi akcijami so Palestinci že ustrahovali svet in ni nikakršne garancije, da ga na bodo ponovno.
  S terorističnimi napadi lahko ogrozijo tudi Slovence.
  Propaganda Palestincev je zelo spretna in če ravno se poslužuje znanih trikov ji ljudje po svetu in v Sloveniji nasedajo.
  V Gazi živi nekaj več kot 2 milijona ljudi. Do sedaj je življenje izgubilo okrog 40.000 ljudi. In to predstavlja propaganda kot genocid. V kolikor bi Izraelci izvajali genocid, bi Gazo preprosto izbrisali iz sveta s prebivalci vred. Preprosto gre za vojno v kateri so civilne žrtve neizvbežne.
  Mediji pa ne obsojajo Hamasa, ki je vojno začel in lahko bi jo nemudoma prekinil in se predal. Tega Hamas ne stori in povzroča civilne žrtve svojih ljudi, od otrok, do starcev in žena.
  Zakaj se Tanja Fajon ne sestane z vodstvom Hamasa v tujini in zahteva prekinitve spopadov? Palestinci so vojno začeli in morali jo bodo končati, bodisi z mirovno pogodobo ali pa s popolnim uničenjem Hamasa.
  To pa se bo kmalu zodilo. V vojni ne bo poržen le Hamas, ampak tudi podporniki Iran in Rusija. To skrbi Fajonovo.
  Za Slovence pa je to še ena preizkušnja, saj želi kolicija popraviti volilini izid z novo prevaro. Slovenci uprite se Izraelu in podprite uboge Palestince, tako kot jih podpira Tanja Fajon in levičarji, ki jim slabo kaže na volitvah. K marihuani in evtanaziji Tanja Fajon dodaja še lačne Palestince.

  Odgovori
  • Peter klepec

   Tanja podpira Palestino, ker je to zelo poceni in denarja Tanja nima. Koliko je SLO pomagala Ukrajini, v protivrednosti? Tisti tanki, ki jih je odkupila Nemcija, ne stejejo.

   Odgovori
 16. Halobp

  Pozdravljeni,

  Ok, pa recimo, da se Palestino ”prizna” in kaj pol? kaj bo drugače?

  Palestina obstaja, razhudili so pa sosede, ker so jih zahrbtno napadli.

  Sam menim, da se morajo Palestinci najprej notranjepolitično dogovorit, v kakšni državi želijo živeti.
  Jasno je, kdo financira Hamas. Najhuje je, da v tem sporu najslabše odnesejo nedolžni.
  Hamas je gradil bunkerje pod bolnišnicami, namesto bolnišnice!
  Nesrečneži v Gazi so pa v neki tampo zoni, kot živi zid.
  Tako ”vojaško”početje je imel črnoumec stalin, ko je svoje ljudi pošiljal pred nemške tanke, če so se obrnili, jih je dal postreliti na fronti, v Palestini se mi zdi, kot da se zgodovina ponavlja.
  S tem mojim pisanjem, ne želim v bran Izraelu, ker namreč tudi oni morajo ustaviti malo konje! na kar so jih pred kratkim opozorili tudi Amerikanci.

  putin je NAPADEL, sosede oziroma državo Ukrajino.
  Ko bo moral polagati račune materam,padlih mladih fantov, kateri so dali življenja za njegov brezumni ego pohod, ne vem kako bo, včasih se sprašujem, ali bo dal še te boge matere pobit, da bo imel mir?
  Nič ne bi bilo čudno pri tem modelu.

  Kot povedo stari modreci, sila vedno rodi silo 😉

  Zavedati se je pa treba, da smo ljudje, samo ”turisti” na planetu Zemlja, ko se rodimo si sposodimo to kroglico za naše življenjske pohode in potem zopet, odidemo …. tudi v prah 🙂

  Osebno pa ljudi ločim samo na dobre ali pa slabe ( podrobnosti prepuščam drugim)

  To naše slovensko divjanje v smeri priznanja Palestine, je pa v tem trenutku, še vedno preuranjena poteza. Slovenija je premajhna za take izzive. To kar počne sedaj vladajoča kompozicija, je samo bonbončkanje volilne mase za prihajajoče volitve!

  Lepo nedeljo želim

  Odgovori
 17. TL

  Fajonova je za reševanje palestinsko-izraelskega konflikta enako pomembna kot jaz, ki zdaj sedim na kavču in ravno odpiram buteljko toskanskega vina. Torej nič.

  Vse skupaj, kar oblast in “civilna družba” počneta je po eni strani mobilizacija volilcev za evro volitve in referendume, po drugi strani pa odvračanje pozornosti od tega, da so vladajoči neskončno nesposobni.

  Odgovori
  • Drago Pirec

   TL kratko jedrnato in točno tako kot si zapisal.
   Vladajoči neskončno nesposobni.

   Odgovori
   • uroš gabrijelčič

    Ce zunanje ministrstvo vodi popolni politični analfabet, ki se med drugim “odikuje” z IQ otroških čevljev, je država obsojena na tretjerazrednost, njena mednarodna teža pa je enaka IQ omenjene ministrice.

    Odgovori

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?

Razčlovečenje ljudi je začetek totalitarne oblasti

O “zaslužkarstvu” tega ustavnega sodnika je bilo povedanega in napisanega dovolj ter insinuacije in pritlehno “moralno ogorčenje” dovolj jasno in argumentirano zavrnjeno (a ne v dominantnih, “naših” medijih), nekaj bi pripomnil samo o sodnikovi “razkošni hiši”. Sodnik je del (na žalost) zelo tanke plasti slovenske intelektualne elite, kar ni samo posledica majhnosti naroda in premo sorazmernega (majhnega) deleža izjemnih intelektualcev, marveč tudi njihovega bega iz vedno bolj orwellovske domovine, tja, kjer se intelektualni potenciali cenijo in primerno nagrajujejo. O njih pa si tamkajšnji pisuni (povsod se najdejo!) ne upajo niti pisniti. V trenutku, ko se po Sloveniji gradi na desetine podobnih in v mnogih primerih dosti večjih, bolj razkošnih in na lepših lokacijah stoječih domov, med njimi ne manjka predstavnikov “progresivne” levice, je edini problem sodnik, a seveda zato, ker misli s svojo glavo in ker se tega ne boji povedati.