Javni intelektualci, Butalci

Javni intelektualci so prebrisani ideološki manipulatorji, ki znajo mladim ljudem oprati možgane, tako da verjamejo, da je belo črno, da so rablji žrtve in da je Zemlja ploščata.

Avtor: | 12. maja, 2024

Pred nekaj dnevi so avtorji enega od najbolj pristranskih, javno financiranih portalov, beseda teče o MMC portalu, izumili novo besedno zvezo, vredno njihovega mentalnega in etičnega dometa, namreč “javne intelektualce”. Portal, ki se že več kot dve leti trudi, da sistematično, čeprav prikrito, a vedno manj, propagira putinistične domislice v zvezi z rusko agresijo na Ukrajino, seveda tudi trdno stoji na pozicijah terorističnega Hamasa in njegovih klavcev ter namesto objektivnih informacij o tem, kaj se dogaja v Gazi po 7. oktobru 2023, slovenskim bralcem, kolikor jih je še ostalo, bralcev namreč, ponuja “resnice”, ki jih oblikujejo v hamasovih in iranskih propagandnih uradih in v kabinetih od Soroša podkupljeni “neodvisni” ameriški in evropski intelektualci.

Če se nekdo razglaša za intelektualca, se moramo takoj vprašati dvoje: prvič, zakaj mora nekdo tako vehementno in samovšečno poudarjati, da je intelektualec in, drugič, ali je zato, ker se ima za intelektualca, vreden več od nekoga, ki je kmet, mesar ali sprevodnik na avtobusu?

Zato nas ne sme čuditi, da četica dežurnih podpisovalcev najrazličnejših peticij tudi zahteva priznanje Palestine, torej teroristične organizacije, ki jo vodi in upravlja, pri tem je, kot smo lahko bili seznanjeni minuli teden, uspešna. Sončni električni kralj in zaskrbljena gospa, ki bi v normalnih razmerah morda urejala kakšno občinsko glasilo, v zblojeni državi, ki jo namesto izvoljenih osebkov vodijo pocestni razgrajači, pa je že dve leti zunanja ministrica, sta podlegla njihovim zahtevam o priznanju Palestine.

Kako se bodo razvijale stvari, lahko samo ugibamo, a nekaj je kristalno jasno: vse, česar se lotijo patentirani levičarji in avtentični bedaki, se spremeni v prah in pepel, posledice pa bomo čutili vsi, mednarodna skupnost pač ne dopušča takih nepremišljenih diplomatskih potez, skreganih z osnovnimi postulati mednarodnega prava. Priznaš lahko nekaj, kar ima obliko in vsebino države, ne pa tolpo teroristov, klavcev in posiljevalcev, katerih najvišji vodje sedijo v varnih arabskih državah, daleč stran od Palestine in njenih ljudi.

A vrnimo se k javnim intelektualcem. Ker me, poklicno deformiranega, temu ni mogoče uiti, zanima, kaj je v resnici bistvo, srž te besedne zveze, sem si vzel čas in pogledal, kdo vse je med temi 350+ “javnimi intelektualci”. In sem, podobno kot moj mladostni prijatelj in izdajatelj moje prve esejistične zbirke, Andrej Drapal, nenadoma začutil, da je res bolje biti v tej deželi kmet (o tem sem napisal pred časom, ko so bile razmere še dokaj normalne, krajši esej), kot pa se razglašati za intelektualca. Kajti na tistem protestnem spisku je vsaj polovica imen, ki po vseh, tudi najblažjih kriterijih nikakor ne sodi med intelektualce, ali po slovensko razumnike.

Korena obeh besed, latinske in iz nje izpeljane slovenske, merita na razum, torej na razsodnost, objektivnost, na držo, katere temeljna značilnost je preverjanje dejstev, a hkrati tudi samostojno, neodvisno mišljenje, ki se ne obesi na prvo propagandno geslo. Ko pa se ti “javni intelektualci” podpisujejo pod nekaj, kar je skupaj spravil človek, ki se razglaša za filozofa, v resnici pa je filozofijo zgolj študiral, saj samo golo dejstvo, da nekaj študiraš še ne pomeni, da te je študij preobrazil v “tisto”, seveda ne mislijo s svojo, ampak s tujo glavo. In ker tista “glava”, ki se je postavila na čelo skupine “javnih intelektualcev” tudi ne misli s svojo glavo, ampak nekritično, celo hujskaško zapisuje nekaj, kar so ustvarili hamasovski, hezbolaški, iranski in še kakšni propagandisti, je verodostojnost takega “protesta” na dlani.

Kako nastajajo propagandne zgodbe v sliki in besedi, naravnane na ciljno publiko? Njihovo bistvo je, da trkajo na čustva ljudi, ki prav zaradi tega čustvenega naboja niso sposobni distanciranja in jih prav nič ne gane, nič se ne sprašujejo, zakaj palestinsko “truplo” na posnetku sedi in pošilja sms, ali pa je mrtev otrok fotografiran na treh ali štirih lokacijah.

Da se razumemo: grozno in proti vsem človeškim in božjim zakonom je, da morajo umirati nedolžni ljudje, še posebej otroci. Ampak pri tem ne smemo pozabiti nečesa, dejstva namreč, da so najprej umirali izraelski otroci in dojenčki, da so jih podivjani hamasovci obglavljali, žive sežigali, in nekatere odpeljali kot talce, kjer so tisti, ki so še živi, žrtve vsakodnevnega trpinčenja in mučenja.

Izraelska država, stara toliko kot pisec tega sestavka, se ves čas svojega obstoja brani pred različnimi arabskimi agresorji, od katerih niti eden doslej še ni uspel s svojo agresijo. Trdno sem prepričan, da tudi Hamas ne bo nikdar triumfiral, njegovi zločini pa bodo ostali zapisani v človeški spomin na enak način kot vsa nasilna, morilska teroristična dejanja, ki jih beleži človeška zgodovina. Se “javni intelektualci” zavedajo tega?

Pa nazaj k “javnim intelektualcem”. Če obstaja taka pojmovna in dejanska kategorija razumnikov, potem morajo nekje živeti tudi “zasebni intelektualci”, saj smo navajeni, da od starih Grkov naprej živimo v binarnem svetu, kjer lahko vsakemu predmetu ali pojmu določimo njegovo nasprotje. Ampak zakaj so ti razumniki alias intelektualci “javni”? Ker kar naprej nastopajo v javnosti? Toda vsak intelektualec nastopa, deluje, objavlja v javnosti, drugače ga ni. Vsak intelektualec je intelektualec prav zato, ker nenehno vzpostavlja skozi svoje razmisleke, analize in ugotovitve dinamičen odnos s svetom, v katerem mu je dano živeti. Ali kot je zapisal eden največjih intelektualcev dvajsetega stoletja, dramatik, pisatelj, esejist, borec francoske Résistance v drugi svetovni vojni, Samuel Beckett: Besede so vse, kar imamo.

In prav zato, ker razen besed nimamo v posesti nič drugega, se spodobi, da z njimi ravnamo preudarno in spoštljivo. Da stojimo za njimi, ko so izrečene ali zapisane, a šele takrat, ko smo se prepričali, da so skladne s tistim, kar naj bi označevale. Naši “javni intelektualci” pa dajejo svoje podpise pod vsak zmazek kar tako, na pamet, pod vsakršno besedno šaro, propagandne floskule in instant parole se ponosno podpisujejo in mislijo, da so resnični umski velikani. Podpis pa ni samo mrtva črka na papirju, ampak je odtis človekove osebnosti, je znamenje, ki potrjujejo identiteto nekoga, ki se razlikuje od vseh drugih ljudi. Podpis je nekaj, kar zaznamuje človeka kot človeka. Če se pri tem nekdo razglaša za intelektualca, se moramo takoj vprašati dvoje: prvič, zakaj mora nekdo tako vehementno in samovšečno poudarjati, da je intelektualec in, drugič, ali je zato, ker se ima za intelektualca, vreden več od nekoga, ki je kmet, mesar ali sprevodnik na avtobusu?

Zadnja peticija 350+ podpisanih “javnih inteletualcev”? Ko sem pregledoval spisek, sem naletel na imena, za katera pri najboljši volji in absolutni toleranci ne morem potrditi, da sodijo v kategorijo razumnikov.

Pa ne gre za formalno izobrazbo, s katero napačno enačimo intelektualnost. Ogromno ljudi je, ki nimajo ali niso imeli formalne izobrazbe, pa so bili s svojim delovanjem in dosežki izjemno pomembni za razvoj človeštva. Ne nazadnje tudi v Evropi formalna izobrazba obstaja šele od leta 1317, ko imamo ohranjen statut bolonjske univerze, na podlagi katerega smo mnenja, da je to prva univerza, ustanovljena na evropskih tleh. Pri teh ljudeh, ki se rinejo med “javne intelektualce”, je kar nekaj oseb, ki nimajo nobenih resnih referenc, zaradi katerih bi lahko bili “intelektualci”, ampak so produkt in glasniki določenih vedno bolj agresivnih ideologij, ki so preplavile Evropo in Ameriko.

Ko se taki osebki povežejo s korumpiranimi politiki, ko postanejo njihovi vzvodi in trobila v javnem življenju, nenadoma postanejo “javni intelektualci”, pa njihove izjave, dejanja in zapisi niso nič drugega kot mešanica prej omenjenih ideoloških postulatov, od radikalnega prebujenstva, preko radikalnega feminizma in v ničemer realnem, objektivnem utemeljenih “ekoloških” domislic. Njihova “javnost” je v tem, da kar naprej razgrajajo po ulicah in trgih, to pa lahko počnejo tudi zato, ker imajo medijsko podporo, ker jih mediji prikazujejo kot “kritične” intelektualce, ki edini vedo, kaj je prav in kaj ne, ko vsiljujejo svoje poglede in istočasno tulijo, da so vsi, ki ne mislijo tako kot oni, fašisti.

Tipično je, da ti javni intelektualci za svoj ščit uporabljajo mlade, po večini še ne oblikovane ljudi, kakor hamasovci uporabljajo Palestince in posebej palestinske otroke za živi ščit pred izraelsko vojsko. Tudi v tem pogledu ti javni intelektualci niso nikakršni intelektualci, ampak prebrisani ideološki manipulatorji, ki dobro vedo, kako je treba mladim ljudem oprati možgane in jih prepričati, da je belo črno, da so rablji žrtve in da je Zemlja ploščata.

Njihovo vodilo so, podobno kot je to postala stalnica te vlade in njenih ministrov, laži, prirejene resnice, zamolčana dejstva. Ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

In verjamejo tudi, da bo zavladal rajski mir, ko bodo uničeni vsi državljani Izraela. Tako mislijo, če sploh kdaj kaj mislijo, tudi “javni intelektualci”, abonirani na podpisovanje peticij, protestov, proglasov in podobne verbalne šare. Se kdo lahko spomni in našteje, kaj vse so ti javni intelektualci podpisali v zadnjih treh, štirih letih? Črnilo, po Kranji, Korotani prelito, napolnilo bi jezero

Mnenje avtorja ne odraža nujno mnenja ali stališč uredništva.

60 komentarjev

 1. deni

  Jebela cesta. Poskušam provocirati pa nobenega odziva niti z leve niti z desne. Ma pejte se solit. Seveda se samo hecam. Drugič udarim na prvo žogo. Ja spet hec.

  Odgovori
  • Tomaž Zupančič

   Meni koncept in to, da se tudi poimenuje ljudi z javnimi intelektualci ali think tanki, ni nic novega in mi je pravzaprav vsec. JI je mala ideoloska institucija, ki nek vidik predstavlja na kritičen, kreativen in ne wikipedijski način in tako ta vidik dobi svoj javni obraz, kar ima spet svoje pluse in minuse.

   Odgovori
 2. deni

  Tista dva dvorna norčka na naslovnici sta pokazatelj stanja v Butaleniji, kjer dvorni norćki vodijo državo. Vendar so bili dvorni norćki ogledalp raznoraznih tiran9v. Ali so jih skrajšali za glavo ali pa napredovanje. Dvorni norći so vedno s svojim posmehovanjem pluli med Scilo in Karidbo. Ali si povišan na vislicah ali … Dandanes so vislice zamenjale sofisticirane zadevščine. Vendar o tej tematiki drugič.

  Odgovori
 3. vernon coleman

  Tale esej mi ni preveč blizu.
  Žal je veliko preveč posploševanja in manipulacije zraven. Vse je močno manipulativno napisano, da podpre vnaprej privzete sklepe. A na srečo bo tole objavljeno.
  Omenjen je Andrej Drapal, to mi je padlo v oči, ker sem ga nazadnje omenil kot lobista in udeleženca srečanj prostozidarjev. torej tale ”Drapalov zagovor” ni naključje. Pravi, da je bolje biti kmet kot intelektualec. Pa je to res le pri nas? Morda pa je prav tako! On je pa v resnici lobist, to ni niti v najbolj širokem smislu noben intelektualec, ampak nekdo, ki pogosto ”pol-legalno” na vse mogoče korumpira politike, pogosto le zato, da sprejemajo odločitve, ki so prav najbolj škodljive za družbo.
  Kmet je zagotovo koristen član skupnosti. denimo, da je Drapal delal kot tobačni lobist (sam sem to slišal iz preverjenih virov), potem je soodgovoren za 4.500 mrtvih Slovencev vsako leto in po nobeni definiciji ni koristen član družbe, ampak izjemno, verjetno celo najbolj škodljiv. Ali lahko razumete to, g. Poniž?
  Skoraj vsak kmet je seveda koristen, ”intelektualci” pa – kakor kateri…

  Odgovori
  • deni

   G. Vernon strinjava se glede raznih korporacij, sploh farmacevtskih. Vendar je g. Poniž napisal kar mu je ležalo na srcu in duši tu ni dileme. Citiranje, navedki raznih “razumnikov itd” je brezplodno govoričenje. Vsak “razumnik” pač navaja, kar mu je v interesu te ali one politike, samo da dobro živi na račun naivnih davkoplačevalcev. Res je imel Marx svoj pogled na situacijo, ki je bila glede na tisti čas katastrofalna glede delavskih in sploh vseh pravic. Ja korporacije služijo ogromne denarce, vendar dobro plačujejo sposobne ljudi. Ni vedno vse kot v pravljici, pa vseeno se je v dvestoletjih marsikaj spremenilo. Od delavcev za parnimi stroji in računalničarji za računalniki. Izkoriščanje je bilo že od pračloveka do prve prave civilizacije Mezopotamije in do dandanes.

   Odgovori
   • vernon coleman

    Glejte, kolega deni, če ene par stvari pogledamo pod lupo, potem uvidimo, da so:
    korporacije že zdavnaj kupile vse politike in plačale nešteto lobistov in so praktično pokupile vse medije (6 medijskih konglomeratov). MS mediji so klinično mrtvi.
    Recimo že t.i. korona bi morala vsem odpreti oči, pa očitno ni…
    Pri nas je jasno, da je RTV že dolgo ugrabljena in cenzura vsak dan dela masaker, globalisti poopTV, N1-CNN, Matic Tomšičev siol (z ukinjenimi komentarji, da ne bi kdo kritiziral vseh bolnih nebuloz, ki jih širijo), potem imate par nepomembnih rumenih tabloidov, Odlazkovo hobotnico, pa še Janezove… skratka – nič od nič. Podkupljeni, nevedni, pokvarjeni, lažnivi…
    Dajmo zelo konkreten zdravstveni primer iz Slovenije – tako recimo pljučni raki naraščajo: <10 oz. 0! pred letom 1900, potem leta 1960 že naraste na 350, 1970 že 530, 1980: 680, 1990: 900, 2000: 1.000, 2010: 1.200, 2020 kar 1570 (in še menda 8% neodkritih pljučnih rakov).
    To so uradni podatki. Ste kje zasledili od kateregakoli ministra, direktorja NIJZ, ali ''uglednega'' onkologa ta podatek, ali celo, da bi bilo treba kaj konkretnega res narediti glede tega? Eno samo leporečenje in laganje jih je. Ali pa bodo navedli vse drugo nebistveno. Zakaj NE? 90% pljučnih rakov je zaradi kajenja, je trikrat bolj smrtonosen od naslednjega in sicer je to le eden od več kot 17 vrst raka, ki jih povzroča.
    Jah nič, velike čestitke za vrlega intelektualca Drapala, pa druge lobiste, čestitamo lahko poceni politikom, ki so prejeli krvavi denar, čestitke vsem zdravnikom, da so lahko ob tej grozi še kar naprej ves čas tiho in vse očitno za dober denar celo podpirajo… in pa seveda: na drugi strani neizmerljiva izguba za družbo, grozljivo trpljenje, močno znižana kvaliteta življenja. Pa imamo menda še 135.000 bolnikov s KOPB, boleznijo, ki je ravno tako težka kot rak… infarkte, kapi, gangrene,… in nisem še zdaleč vsega naštel.
    Drug primer: sladke pijače, sladkorna, otroška debelost. Naj vam tudi tukaj navedem podatke? Na zdravilih za sladkorno je več kot 120.000 bolnikov, vsako leto več, morbidno debelih, debelih in preddebelih OTROK! je že več kot 25%, in 25% prirasta tega je ''zaslužna govid-korona,'' potem pa spet vse tiho je bilo. Je kod za to odgovoren? Kje pa… Vsak je vsega sam krvi – je mantra, ki jo vsi nagnusno ponavljajo. Nimamo niti davka na sladke pijače, določene 2L pijače pobarvane vode z 200 g sladkorja stanejo po 40 centov v kakem Eurospinu. In lokajo manj izobraženi, revnejši, nevedni, otroci, lokajo vsak dan to svinjarijo, opazujte malo postave, kmalu bo vedno več ''Američanov''.
    To je naša realnost, o tem nihče niti slučajno javno niti ne pisne, tak nadzor je nad vsemi ustanovami, mediji, politiki, pa se neverjetno veliko o zdravju naklada, moralizira, blefira, politizira – zdravstvo razpada, ti presneti dobavitelji in podobna jajca.
    In pri vseh ostalih področjih je enako, nihče se ne zavzema za mir, nihče se ne zavzema za neko osnovno pravičnost, nihče se v resnici ne zavzema za ranljive skupine, stare, mlade, vse je le še BTC-jevski, drekovodni, neoliberalni paradiž – ameriške sanje – The american dream, you have to be asleep to believe it – pravi George Carlin.
    In zdaj pa volimo Janšo ali Holoba… ker je tako zelo bistvena razlika med njima, a ne, g. Poniž?

    Odgovori
    • Halobp

     Kole, kole….

     Pa vi doktore, bi najraje zavrtel čas mostiščarjev?

     Dejte no, v vsakem pisanju omenjate, cigarete, farmacijo, sedaj že cukr ( ne pretiravajte, ker vam lahko drastično pade)

     Vseskozi eno in isto!

     Doktore, vsak človek je odgovoren za samega sebe in vsak sam odloča, kaj bo počel s svojim telesom, da vam objasnim, ker očitno vam nihče še ni : vsak se sam odloči ali bo kadil ali bo pil alkohol, ali bo pil strupeno coca colo……

     Pišete ostro o izločanju oziroma cenzuri, v bistvu pa sami to počnete – ne ne boste kadili, ker je to strupeno, ne ne pijte alkohola, ker je to strupeno, po drugi strani pa zopet vino je tretirano kot hranilo (seveda v enem kozarcu ob obroku)

     Tako zmedeno pišete, da že samega sebe zavajate, s temi vašimi enciklopedijami statistik.

     Nekaj krat sem vas opomnil, da napišite vaš intelektualni program prihodnosti Slovenije , kaj si vi želite v naslednjih 20 leti, kako vidite mlade, njihov razvoj….

     Veliko ste napisal o sladkorju, malo že sumim, da ste kar vi eden od predlagateljev zakona o sladkih pijačah 🙂
     Ne ozrete se pa na tivolsko klop, ko sedita dva mladostnika z gsm napravami in komunicirata, tega ”agresivnega” zla komunikacije človek-človek, pa ne omenjate!
     Kaj pomeni danes socializacija, ne omenjate agresivne računalniške tehnologije …. ker – vam tako paše! to je pa že izras egoizma 🙂

     Doktore, kaj je bilo pred dva tisoč leti in kaj bo čez dva tisoč let, RKC je malo časa nazaj priznalo E PUR SI MUOVE. Pa že dva tisoč let harajo po zemlji, so najmočnejše prepričljivo podjetje na svetu, začeli so brez interneta, morda z GOLOBI 🙂

     Pa ne se jezit na Roberta pa Janeza, je veliko vaših samooklicanih intelekualnih ”prijateljev” krivih za to stanje.

     NAPIŠITE VAŠ INETELEKTUALNI PROGRAM RAZVOJA SLOVENIJE !

     Lep pozdrav
     H

     Odgovori
     • vernon coleman

      H-P-B, vedno enako, ponavljate se. Jaz sem bil konkreten, natančen, dobronameren, prispevam k besedilu, PRISPEVAM.
      Vi pa le bedno trolate. Mnoge druge pisce pa tudi mene vedno pač enostavno napadete in to popolnoma brez argumentov. Škoda je časa za vas, vi ste le mašilo. Motnja, smet.
      Čakam na odziv resnih komentatorjev, ali pa naključnega bralca… vi pa mi, lepo prosim, nehajte smetiti. Z vami se ne bom ukvarjal, vidim, da vas vsi drugi tudi že ignorirajo…
      Vedno imate priložnost izboljšati se, a vidim, da je vaš namen le odvračati od pametnega komentiranja. Jaz vam ne bom nasedel.

     • Halobp

      E doktore,

      vi ste nasedel že davno v murgljski plitvini !

      Če mačku stopiš na rep zamjavka!! ane

      Predlagam, vam pa da vzamete te vaše agro pisave in se postavite pred ogledalo, pa se tam začnite razogljičevati.
      To kar pišete vi, je Gospod Poniž opisal, če še enkrat dobro preberete komentar, ste večkrat omenjeni v njemu!!

      Doktore pojdite se zdravit, Ljubljana Polje ima dan odprtih vrat 😉

 4. ""

  Če povzamem tokratno debato. T.i. intelektualci živijo v vzporednem svetu. Oziroma jih stanje kot takšno ne zanima. Z nekimi zablodelimi traktati in peticijami in podobnim sranjem, hočejo Zahod prepričati, da je zaradi svoje kolonizacije kriv, tako za vojno v Gazi, sploh pa v afriških državah. Drži, da je Evropa izkoriščala rudna bogatstva, vendar je tudi uredila določeno infrastrukturo, ki so jo poznejši na pol kanibalski poglavarji uspešno uničili.

  No naj mi nekdo razloži, kaj je bilo pred prihodom Judov v Palestino. Nič. Puščava z nekaj kamelami in Alahom na ustnah. To puščavo so Judje spremenili v plantaže sredozemskih agrumov. Kot sem že omenil so Židje kot Židje vredni svojega denarja. Vendar oni imajo v glavi nekaj, kar Arabcem manjka. Ja možgane in smisel za proizvodnjo in trgovanje. Arabci so znani, da jih zanima predvsem bakšiš. Vendar je potrebno nekaj ustvariti, da lahko potem trguješ. V času Jugovine je imel tudi Izrael hiperinflacijo, vendar so sposobni ljudje to ustavili in Izrael popeljali v eno najbolj perspektivnih držav.

  Tudi Saudska Arabija, Katar, ZAE, pa naj si o njih misli kar hoče, so pogruntali, da bo enkrat nafte zmanjkalo in investirajo v vse mogoče. Iran, Irak itd pa se raje pobijajo med seboj in vedno je za vse kriv Zahod. Seveda bodimo pošteni vedno so takšni ali drugačni interesi. Vendar Zahod je imel tehnologijo in novejšem času Kitajci in deloma Rusi. Menda je za to stanje zdaj kriv plin v Črnem morju. Malo morgen. Krivi so Iranci in Rusi, sploh slednje boli k… samo, da preusmerijo pozornost.

  Odgovori
 5. Miller

  Upajmo, da bodo volivci do volitev za EU spoznali resnico, da desničarski kandidati iz SDS in Nsi, ZAGOVARJAJO genocid nad palestinskim narodom, pobijanje otrok, žensk in starčkov v Gazi in so PROTI miru.

  Deli, sporočaj naprej… vsem prijateljem, znancem..!!!
  Vsak dan.

  Odgovori
  • Miller

   In ti isti SDS SSovci in njihovi kandidati za EU posrance, ki vekajo nad „kao“ izvensodno pobitimi izdajalci naroda, danes zagovarjajo in se naslajajo nad „izvensodno“ pobitimi Palestinci.
   In otroci !
   Morala kloake.

   Odgovori
  • Halobp

   Ma mile mile, a se je tut tebi hister unel , uparašaj Gospoda Freuda za zdravilo, mogoče ti kdo pritisne malo ženskega hormona, da boš malo bolj nežen do Demokracije.

   Ti boš večni samobolnik svoje sence, tako kot tvoji povojni rdečekalvski pohodniki.

   Predlagam ti da se pridružiš , ćevap komuni v murgljama pa predelajte novodobno izobešanje slovenske zastave v hamosovih kleteh … že ker si ekspert kleti, ane?

   Daj malo nehaj s temi kumrovškimi predplačniškimi zadevami,

   pa saj vidiš da ne nihče ne jebe več ….

   Razen mene
   TIGR-A

   🙂 🙂

   Odgovori
   • deni

    TIGR je bila PRVA organizirana skupina, ki se je postavila po robu fašistom. Kako je končal Danilo ne bom, ampak takrat se je končal pravi upor proti fašizmu in začela se je revolucija, ki še kar traja in traja. Drugi moment je bil, ko je Vojko padel pod “prijateljskem” ognjem in bratrančevo pesem pojemo ob zmagah slovenskih športnikov.

    Odgovori
    • Halobp

     Kaj naj pišemo o TiGR- ih,

     veliko pripovedovanj mojih prednikov, veliko mi je povedal moj veliki prijatelj Gospod Boris Pahor o Pinku Tomažiču- Bepi Schiavo.
     To so bili zavedni Slovenci – tapravi INTELKTUALCI !!

     Kdaj in kolikokrat jih naša strokovna zgodovina omenja ? (samo takrat ko je interes ) 🙂

     Odgovori
   • Andrej Muren

    Komunisti pa se naslajajo nad pobijanjem svojih političnih nasprotnikov.

    Odgovori
  • Miller

   O tem govoriti s prijatelji v gostilnah, pri športu.. itd. Naj narod izve. Obveščati vse in vsakogar.

   Odgovori
  • ren

   Volilna propaganda levičarjev. Dve Jugoslaviji so uničili jugo in slo levičarji. S podobnim delom uničujejo tudi Slovenijo. S prosperiteto Slovenije neki Palestinci nimajo nič, ampak izključno Slovenci. Uničevalcev ne smemo voliti.

   Odgovori
   • deni

    G. Ren saj nima smisla. Vedno bodo levičarji trdili svoje, brez pravih argumentov. Samo upam, da jih “posle nas” pripravijo za Sloveniastan s šeritskim pravom.

    Odgovori
 6. deni

  Ravnokar sem prebral. Študenti zasedli FDV. Vendar po fotografiji sodeč, bi morali napisati, študentke zasedle, karkoli že. Vlada naj jim plača vozovnico in bivanje v Gazi. Seveda, ko se vojna konča. Verjemite ne bo stran vržen denar. Poleti, ko se ljudje čimmanj oblečejo, bodo kot zombiji z mrežico preko oči paradirale, kjerkoli že.

  Odgovori
  • jaz

   @miller, mater si pameten. Če je že, je genocid proti genocidu, pa ni! Na lastne oči smo videli kaj je genocid, ko so Palestinci pobijali, posiljevali in klali neoboroženo mladino in Judovske otroke. In bi poklali in mučili vseh osem milijonov Judov. In jih samo zato ne, ker jih ne morejo. to so tisti dan naredili načrtno in zahrbtno kot se za to kulturo “spodobi”.
   Judje sicer rušijo vendar ne posiljujejo in namenoma lastnoročno iz sovraštva palestinskih neoboroženih ljudi. Sem tudi vse bolj prepričan da je mrtvih mnogo manj, kajti trideset tisoč in več je številka ki se jo ni dalo ugotoviti po insceniranih videih. Če več precej je zaigranega. Pa tudi hamas ne dovoli umika svojih ljudi, da bi le bilo čimveč mrtvih Palestincev, zaradi pritiska svetovne javnosti edino to jim še ostane. Kot v Dražgošah. Laž, nesmrtna duša Mlinarizma.

   Odgovori
 7. deni

  Prvo kot prvo. Ravno Džilas je že pred davnimi leti opisal t.i. leve intelektualce, pisatelje kot podkupljence, recimo koruptivneže. In še enkrat povem, preberite Džilasovo knjigo Novi razred, ki jo je napisal pred več kot pol stoletja. Ja je bil komunist, vendar z vizijo, ki so jo Broz, Kardelj in še veliko
  petoliznikov pohodili kot glisto. In to v imenu delavskega razreda. Delavski razred ali Radnička klasa po Kumrovčanu je bila najvišja oblika oblasti. Kakorkoli inteligenca, intelektualci so se suženjsko, hlapčevsko prodali, za razne ugodnosti od pomembnih položajev do vil, ki so jih pokradli predvojnim lastnikom, vse v imenu ljudstva.

  Seveda levičarje boli vsaka objektivna kritika, ker Denis niti v eni besedi ne omenja komunizem. Temveč hlapčevske “intelektualce”, ki vidijo samo meter pred seboj ali pa še to ne. Nimam kakšnih hudih šol, vendar sem si preko ogromno različne literature ustvaril svoje mnenje. Kot mulo sem zaradi indoktrinacije podpiral, seveda verbalno Arafata in Plo. Ampak s starostjo in objektivnim glediščem, začneš drugače gledati na situacijo. Hamas, Hesbolah in PLO so teroristične organizacije, edino PLO je potem postal nekoliko pragmatičnejši in Arafat je bil posledično zastrupljen in obe drugi organizaciji so PLO pohodile kot štrigalico.

  A zdaj so pa že javni intelektualci. Pa saj ne moreš verjeti, kaj tem levičarjem pade na pamet. Niti trohice razuma, pa naj bi bili razumniki. My ass. Vsi se strinjamo, da vojna v Gazi terja ogromen krvni davek. In da se konflikt čimprej konča. Vendar naj si Palestinci, oziroma Arabci zapomnijo, dokler bodo Izraelce potiskali v morje, je vse drugo govoričenje prezpredmetno. In naj “javni intelektualci” dobro razmisljijo kaj blebetajo in podpisujejo. Drži, tudi Judje so vredni svojega denarja. Vendar si iz njih izšli največji znanstveniki, fiziki, matematiki, umetniki, filozofi, psihoanalitiki in še in še. Kaj pa imajo za pokazati Palestinci, absolutly nothing, razen terorizma. Žal mi je, vendar taka je realna slika.

  Gospod Denis Poniž še naprej razgaljajte pokvarjenost in hinavščino levih “razumnikov” in ne se ozirati na leve, ker namesto argumentov, znajo samo vsakega v svojem sovraštvu opredeliti kot fašista. Konec koncev so fašisti pobili mogoče 1% tega, kar so komunisti. Tako kažejo različne raziskave. Kar tako naprej, mogoče pa se bo slovenska družba le nekako zbudila.

  Zadnji primer, recimo nekoliko banalen, ravno glasovanje na Evroviziji. Gledalci No 1 Hrvaški, No 2 Izraelu, “strokovno politična žirija pa … Intelektualci ali boste v svojih trobilih slovenske gledalce označili za ksenofobe, rasiste, konec koncev z vašo omiljeno frazo, fašiste. Saj drugega ne znate kakor prati možgane mladim nadobužnežem.

  Odgovori
 8. jaz

  Gaza so preslikane Dražgoše! Hamas pomešan med Palestince, je brutalno napadel Izraelce, ker je vedel da bodo povračilni ukrepi nesorazmerni. Tudi v Dražgožah je bilo tako. V očeh svetovne javnosti sprožiti revolt in kredibilnost partizanske vojske nasproti zverinskim klavcem nacistom. Ne Komunistom ne muslimanskim teroristom ni mar za ljudi temveč za idejo. To je v bistvu čistokrvni satanizem. Diabolizem.

  Odgovori
 9. BEE, BEEE

  Slovenski revolucionarni avantgardi ne moremo očitati pomanjkanja premočrtnosti. Če so oni sami dobili državo 45′, zakaj je ne bi tudi Hamasovi bratje v orožju leta 24′.

  Odgovori
  • Halobp

   hamas so svetovno identificirani teroristi! , kateri največji teror uporabljajo nad svojim narodom – držijo jih v oblegani Gazi, kot živi zid, ker se drugače, kot nekakšne premikajoče bombe, hipnotizirane z velikim Alahobombaškim jopiči ne znajo borit, ubobožanim v Gazi pa ukazujejo napade na Izrael s kamni .

   Tako, da Palestinci NE izpolnjujejo pogojev za mednarodno priznanje!
   Najprej naj se med sabo pomenijo, koga bodo še napadali …. 🙂
   Njihov notranji nemirski nered morajo še kako razčistiti, ampak ne preko Izraela, ne Irana !

   Predvsem sami !!!

   Odgovori
 10. Miller

  Groteskno je, ko samooklicani skrajno desničarski javni intelektualec, zmerja druge intelektualce, ker ne mislijo po fatvah njegovega ajatolaha kulta SDS.

  Odgovori
  • P.Kos

   Millerja za intelektualca? Ne. Abruti !!!

   Odgovori
 11. slavkope

  Kaj pa, če pomeni poimenovanje “javni intelektualci”, da so ti samo-oklicani intelektualci le za javnost? Zasebno pa ne.

  Kar bi utegnilo biti čisto res, saj jih, razen iz enega “intelektualnega središča” politično animirano, organizirano in “plakatizirano” v javnih odprtih pismih in populističnih bombastičnih izjavah, v vsakdanji družbeni resničnosti ni slišati in ne videti.

  Nekoč so se ti isti občasno borbeno organizirani in usmerjani “dežurni” politični moralisti in populisti samo-oklicali za “leve intelektualce”. Potem pa so jim vendarle nekateri zgodovinarji, filozofi in jezikoslovci dopovedali, da če bi bili “intelektualci”, ne bi bili “levi”. In obratno.

  Levičarski populistični “novorek” vladajočih social-svobodnjakov in anarho-levakov je neusahljiv.
  Brezdušne kreativnosti pri zavestnem lažnem zapeljevanju in zavajanju javnosti levičarskim “revolucionarjem vseh časov in vseh dežel” nikoli ne zmanjka.
  Njihove verbalne javne zaveze, obljube, deklaracije, prisege … se sproti sesipajo v prah in pepel, splošno znani pojmi se sproti razblinijo v nič, v vseobsegajoči puhli in prazni nihilizem in bestialno samouničevalni destruktivizem.

  Odgovori
 12. Miller

  Ko Denis Poniž piše o gledališču, poeziji, mačkah in drugem, se vsakič znova vrača k antikomunistični drži in razmišljanju…

  Sinanovič, Program Ars

  Odgovori
  • Halobp

   Seveda, zato ker je komunizem preteklost, edini topli žar je še v murgljski komuni, kjer se zdravijo klavskega očiščenja svojega naroda !!
   Mile na golem se plaža odpira, pojdi malo na dopust, gledat kje so jih tvoji pretepali, predvsem veliko, dobrih intelektualcev, katerih so se komunjari še njihove sence bali, nekateri, se niso smeli vrniti!!!
   Mile to po končani vojni!!!
   Ali je to zate lepa INTELEKTUALNA SVOBODA ?

   Odgovori
  • Andrej Babnik

   Poniž ne omenja komunizma niti komunistov. Ostaja pa dokazano dejstvo,da je beseda intelektualec v današnji Sloveniji zlorabljena zaradi uporabe pri oznanjevanju levičarskih ciljev, predvsem oblasti in denarja.

   Odgovori
 13. uroš gabrijelčič

  Kot vselej Denis zapiše nekaj, kar “prave” intelektualce zaboli v dno duše. Razkriva nesmisel te besedne skovanke, ki v najboljšem primeru pove, da si nekateri lastijo to ponesrečeno oznako, drugi pa ne. Tisti drugi so po pravilu res intelektualci, tisti prvi pa kljub naslovom, ki jih imajo, ne. To stanje je rezultat popačenega izobraževalnega sistema, ki ga imamo, ko lahko diplomirajo Jovove (javno izkazuje svoje intelektualstvo na RTV Slo), Bratuškovo, katere magistrstvo se jasno kaže
  že v njenem delu, javno pa se glasi iz njenega grla, da ne omenjamo posebej doktorsko briljiranje Roberta Goloba. Ne nazadnje, Slovenija je v vrhu po številu diplomantov, a na repu tistih, ki njenim diplomantom tuje države ta status priznajo. To se kaže tudi v uvrstitvi slovenske univerze na svetovni lestvici. In vendar, intelektualce imamo, a se kdo od njih diči s svojimi naslovi? Levaki, imenujte mi enega, ki to počne. Zakaj bi? Njihovo delo priča zanje. In največkrat je v tujini bolj priznano kot doma, kjer je praviloma spregledano. And at last but not at least; z uvozom balkancem se je povprečna izobraženost v Sloveniji močno znižala, kar sicer ne govori in intelejtualnosti, govori pa o splošni ravni javne komunikacije, ki so jo ići uvozili s svojo kulturo. Obogatitev? Nedvomno, saj še pošteno zakleti ne bi znali, če ne bi bilo njih. Ali pač? Saj je danes bolj domača kletvica fuck you, kot pa u kurac.

  Odgovori
 14. Brane

  Avtor, prožidovski podpornik genocida, fanatični branitelj krščanskega fundamentalizma, razkriva svojo pravo primitivno plat. Za njega je življenje otroka, ki se rodi v okolju do katerega čuti neizmerno sivraštvo, brez vrednosti. Če bi bil Denis Poniž izraelski general, bi lobiral za jedrsko bombo na Gazo.

  Odgovori
  • Halobp

   gospod Brane,

   dajte brati avtorjevo pisanje od desne proti levi, kot Arabci, morda boste, pa le dojel sporočilo.
   Tole Vaše slovensko ”intelektualno” pisanje, je pa res ogledalo Vaše visokosti intelekta 🙂

   Odgovori
  • Andrej Babnik

   Značilen ” intelektualni ” zapis, skupaj z vsegliharstvom rak rana sodobne slovenske družbre.

   Odgovori
  • Expat

   Vzemite si malo casa, pa najprej dobro preucite zgodovino in razvoj muslimanske bratovscine na ozemlju bliznjega vzhoda in Egipta (Hamas je njihova filiala na podrocju Gaze). Ljudje imajo kratek spomin in so pozabili, da je bila Evropa v zadnjih letih pod stalno groznjo teroristicnih akcij (bolj ali manj uspesnih). Trenutno javno mnenje deluje v prid politicnega islama, ko pa se bodo stvari z Izraelom zopet “umirile”, bo sledilo razocaranje in jeza. Povecan strah pred teroristicnimi akcijami na Evropskem prostoru bo zopet upravicen.

   Odgovori
 15. miro

  V 20. stoletju so bili glasovi, ki so se nekoliko preveč približali jedru novega svetovnega reda, utišani, obrekovani in diskreditirani. Eden takih glasov je bil oče Charles Coughlin (1891-1979). Coughlin, rimskokatoliški duhovnik kanadskega rodu, je bil v tridesetih letih 20. stoletja v času Rooseveltovega Novega dogovora pionir uporabe radia, da bi dosegel veliko število ljudi. Oče Coughlin je na ključnih področjih govoril resnico, zaradi česar je bil v uradnih poročilih uvrščen na “napačno” stran zgodovine.

  Coughlin, ki je sprva močno podpiral marioneto Wall Streeta FDR, je dejal: “Novi dogovor je Kristusov dogovor” in “Bog usmerja Franklina Roosevelta”. Vendar si je kmalu premislil. Coughlin je postal odločen zagovornik monetarne reforme in zgodnji zagovornik ukinitve Federal Reserve.

  S pojavom Coughlinovega radijskega programa je začel tedensko nagovarjati milijone ljudi in do leta 1934 je postal najvidnejši rimskokatoliški gospodarski in politični govornik. Roosevelt je sam poslal Franka Murphyja in očeta JFK-ja Josepha P. Kennedyja, da bi ga poskušala “umiriti”. Coughlin ju je ignoriral in začel obsojati FDR kot marioneto Wall Streeta. Coughlin je začel podpirati tudi louisianskega populističnega voditelja Hueyja Longa, ki so ga umorili iluminati.

  Oče Coughlin je bil glavni nasprotnik dvojnih heglovskih glav novega svetovnega reda, monopolnega kapitalizma in komunizma. Leta 1935 je izjavil: “Svoje življenje sem posvetil boju proti ogabni gnilobi sodobnega kapitalizma, ker delavca oropa dobrin tega sveta. Toda udarec za udarcem bom udaril proti komunizmu, ker nas oropa sreče naslednjega sveta.”

  Coughlin je bil po svoji naravi antiglobalist in je podpiral gibanje Najprej Amerika, katerega pomemben predstavnik je bil Charles Lindbergh.

  “Manj skrbi za internacionalizem in več skrbi za nacionalno blaginjo” je bil slogan kampanje Coughlinove organizacije, Nacionalne zveze za socialno pravičnost. Takšno govorjenje je na odkritega katoliškega duhovnika spravilo vso preziravo Novega svetovnega reda.

  Odgovori
 16. ren

  Svetlana je bila tudi Stalinova hči.

  Odgovori
  • Miller

   Svetlana Slapšak:
   Kot predsednica odbora za svobodo govora pri Srbskem društvu pisateljev je med leta 1986 in 1989 sestavila in objavila preko 50 peticij, med njimi za osvoboditev Adema Demaqija, JANEZA JANŠE, Tomaža Šalamuna, Tomaža Mastnaka.

   Odgovori
   • ren

    Stalin neke znane sovjetske pianistke, ki mu je poslala pismo ogorčenja nad njegovim znašanjem nad prebivalstvom SZ, ni dal zapreti. Pustil jo je, da je še naprej uživala v glasbi.
    Zgodba je opisana v slovenski knjižni izdaji biografije ruskega skladatelja Šostakoviča.

    Odgovori
 17. Miller

  Denis Poniž je pisatelj z akademsko kariero, zato podaja artikuliran, pismen in z reminescencami in asociacijami bogat prikaz mesta, ki da je postalo prekleto zaradi južnjaških tujcev. Njegovo sovraštvo presega etnične okvire…

  Denis Poniž se potemtakem kaže kot koristoljuben, nizkoten in lažniv ksenofob….

  Prilizuje se politični opciji, ki ljudi grobo vleče po tleh in sistemu, v katerem se ne sme protestirati. Denis Poniž se potemtakem kaže kot koristoljuben, nizkoten in lažniv ksenofob. Kolikšno in kakšno korist bo s tem pridobil, ne morem vedeti. Morda pa gre vendarle zgolj za spontan izbruh ksenofobije v slabo izbranem trenutku?

  A Denis Poniž je pisatelj, ki ne piše spontano in v izbruhih, ampak v globoko premišljenih in lepo oblikovanih stavkih. Možen odgovor na vsa ta vprašanja in dileme najdemo v odmevih na pisanje Denisa Poniža: ti razkrivajo, da ima Denis Poniž občinstvo, ki ga navdihuje, izziva njegov angažma, spodbuja tleče sovraštvo in ksenofobijo.
  itd.

  Svetlana Slapšak

  Odgovori
 18. Halobp

  Tole o intelektualcih je res zanimiva tema.

  Ali pa primerjajmo samo slovenske Lions in tudi Rotary klube, pa recimo avstrijske in italijanske z našimi.

  Po svetu s v takih klubih družijo intelektualci, predvsem bogati, ki so si ustvarjali skozi življenjsko pot svoj kapital.

  V Sloveniji so pa člani teh ”intelektualnih” klubov, večinoma priponkarji-nostalgiki, prejšnjega sistema, kateri jim je omogočal, krajo svojega naroda!!
  😉

  Toliko o skritih intelektualcih, samo naj mi nihče ne napiše koliko so dobrodelni…..

  Odgovori
 19. leiito

  V novoreku slovenskih privilegiranih elit je javno evfemizem za državno, imamo državno zdravstvo, RTV je državna televizija in gre za državne “intelektualce”, ker so vsi po vrsti financirani javno oz. s strani države. Gre torej za režimske oz. dvorne “intelektualce”, ampak ker bi resnično poimenovanje stvari razkrilo, da niso neodvisni, ker roke, ki te hrani, se ne grize, raje uporabljajo ljubkovalni pojem javni.

  Odgovori
  • Iva PŽ

   Točno tako!
   Javno se lepo sliši, kar naj bi bilo v interesu javnosti – ljudi, kdor deluje v interesu javnosti, v resnici gre za zlorabo davkoplačevalskega denarja prebrisanih družnoslovnih prikoritnikov (različnih proračunskih parazitov), ki se udinjajo (kolaborirajo) vladajoči nomenklaturi, kontinuiteti, strankam in gibanjem ki izhajajo iz nekdanje Partije, ki so ugrabili državo in njene institucije ter orkestrirano delujejo (medijski umori) proti tistim, ki se karavani ne priključijo.

   “Javni intelektualci” Spomenka&Co. so danes osvobodilna fronta ponosnih naslednikov …
   Zelo jasno analizo takratnega dogajanja in uvid v prihodnost je podal D. Slivnik že 1996 (Kučanov klan):
   »Janša je postal oster trn v peti levice in njenih šefov le zato, ker je v svojih kritikah dosleden, ker je dokaj dober analitik razmer, ker pri nobeni stvari zlepa ne popusti in ker se ga zaradi tega še bolj bojijo. Takšnih ljudi in oporečnikov levica prej namreč ni bila vajena, saj je s “preizkušenimi” prijemi (z zastraševanjem, udbovskimi provokacijami, zakonsko represijo itd.) vsakogar lahko zelo hitro ustrahovala, zlomila in se ga znebila kot političnega nasprotnika.«

   P.S. : A. Logar je v predvolilni tekmi za predsednika države zamudil priložnost, da bi se na TV medijskem odru spopadel ena proti ena s sodelavko tistih starih sil, ki so kapitalsko in družbeno ugrabili Slovenijo. Ljudje niso pozabili ukradenih milijard, ki so jih tajkuni kanalizirali v razne “davčne oaze”. Zakaj ni tvegal? Zakaj je kalkuliral? Žametni spopad z njegove in ne njene strani ni prinesel rezultata. Danes nam vladajoči skupaj z botrom Jankovićem pojejo: (in se nam, demokratom smejijo) … Na juriš , … na Slovenskem smo mi gospodar!!!

   Odgovori
 20. osd

  Ah ja, zmeraj, ko se nekdo razglasi za “intelektualca”, moramo najprej pomisliti na Jadrana Krta. Na začetku prvega dnevnika, pri starosti “trinajst in tričetrt”, ugotovi, ds je nedvomno intelektualec, ker je enkrat sredi noči gledal nek TV intervju, nato pa vse do konca, nekje do 16. rojstnega dne, dan za dnem nabija prav zares globoko “intelektualne”. Npr. tista, ko mora zaradi socialnega položaja pred šolo še raznašati časopise, enkrat mu trafikant namesto regresa da star izvod neke odrasle revije, ob tem pa se mu zapiše: “nam intelektualcem je to dovoljeno, navadne ljudi, kot je sosed pri pribl. 40 (opazil ga je, ko je naskrivaj kupoval isto revijo), pa naj bo kar lepo sram”.

  Odgovori
  • Peter klepec

   Ne poznam nikogar, ki sam sebe ne bi imel za „pametnega“, torej inteligentnega. Ze zaradi argumenta, da je hodil v solo.

   Odgovori
 21. Miller

  Intelektualec Anže Logar, ki je volivce ZAVAJAL s svojo platformo, izjavil: »Pripravljen sem na kongresu prevzeti vodstvo SDS«

  Ja, bravo.
  Komu še verjeti ?

  Odgovori
  • Halobp

   Ne se bat mile, ne se bat!!

   Mačo, ki se skriva v grmovju čaka na pravi plen, vrabčkov nje je, ker so premajhni, čaka na Goloba!

   Mile a si ti limance okoli grmovja metal , ? ti ti ti
   😉

   Odgovori
  • DRAGO

   Miller ta tvoj zapis o intelektualcih je odraz tega kar g. Poniž zapiše v svojem komentarju o javnih intelektualcih. Bedno ščene si.

   Odgovori
 22. APMMB2

  Spisek je predolg, da bi ga proučil, lotil pa se bom enega samega. Ne vem če je na spisku,je pa tipičen primer javnega intelektualca v Sloveniji.
  To je univ. prof. dr. Miraoslav Cerar ml.
  Kaj vse je bil in kaj je, je znano, saj je javni intelekualec, zato ga bralcem ni potrebno posebaj predstaviti.
  Da ga uvrščam me javne intelektualce pa me je vzpodbudil obisk pri podobni intelektualki, sicer ne vem, če je na seznamu, je pa zanesljivo javna Tanja Gobec.
  Izbrala je aktualno temo: priznanje Palestine.
  Za sogovornika je v studio dobila dr. Dimitrija Rupla in javnega intelektualca dr. Mira Cerarja.
  Vprašanje: Priznati Palestino?
  Rupel je jasno povedal, da ni pogojev za takšno priznanje, saj mora država imeti nekaj obveznih atributov, da je po defincij lahko država: ozemlje,prebivalstvo, upravo in silo,ki brani ozemlje.
  Palestina, razen prebivalstva vsaj treh potrebnih atributov nima in zato ni pogojev za priznanje Palestine.
  Javni intelektualace Mirao Cera pa ni mogel zanikati javnih intelktualcev, ki zahtevajo priznanje Palestine.
  Kot priznani pravni strokovnjak le v mejah med Fernetičih, Šentiljem in Obrežjem nam, je razložil nekaj unikatnega,kar svet ne pozna, je pa verjetno na omenjenem področju normalni nivo javnih intelektualcev.
  Torej državo je možno priznati, če izpolnjuje navedene štiri pogoje: ozemlje, prebivalstvo , uprava in sile,ki varujejo ozemlje.
  Če samo eden od pogojev ni izpolnjen, države ni in česar ni, ni mogoče priznati.
  Naj postavim hipotetično vprašanje: ali je mogoče priznati Marsovce?
  Česar ni, ni mogoče priznati, govori zdrava kmečka pamet,ki pa je očitno obšla javne inteletualce in sveda tudi Mira Cerarja. V dilemi, ali izstopiti iz vrst javnih intelrtualcev, ali pa doazati, da je priznanje smiselno, ali ga zavreči, se je pravnik in javni intelektualce odločil za priznanje po znanem načelu Butalcev, ki so se skregali s pametjo in zmagali so Butalci.
  Torej zmagal je Miro Cerar, ki je javnosti pojasnil, da sicer pogojev za priznanje Palestine ni, je pa priznanje smiselno, saj nakazuje pravo politiko Slovenije.
  Bravo, pa smo še pri eni domači, to je pri slavni Kozlovski sodbi v Višnji Gori.
  Ker si je kozel zaželelslastnega zelja, do njega sicer ni mogel, je modri sodnik( takrat še ni bilo PF v Ljubljani in ni bilo peofesorjev, kakršen je Miro Cerar) razsodil modro: ker si je kozel samo zaželel slastnefga zelja, jih bo dobil 25 po svoji senci.
  S sodbo v Višnji Gori zaključujem tudi zgodbo o javnem intelektualcu Miru Ceraju.

  Odgovori
  • Saška

   “Zanimivo” je brati zapis nekoga, ki blati druge, pri čemer ne ve, da s tem razkriva kdo je on sam: Butalec.

   Odgovori
 23. JAZ

  Zakaj javni?? To je ista finta kot je borba proti fašizmu. Najprej je treba izolirati besedo javno kot pomen…naše , javno dobro, je od vseh nas…socialno pravično, socialistično.
  Na drugi strani je privatno, kapitalistično vredno prezira. Fašistično. Privat televizija, radio, časopisi, Janševo, Janšizem.
  To je šele začetek. Isti kalibri duhovne omejenosti kot v času diktature Kumrovških diplomantov.

  Odgovori
  • APMMB2

   Javni intelektualci so zato, ker jih plačuje javnost, da jo poneumljajo.

   Odgovori
 24. tohuvabohu

  S pridevnikom javen, javna, javno je res križ. Ne vemo, kaj natančno pomeni, česar pa se marsikdo veseli, saj z njim lahko zamegljuje. Na hitro se spomnim treh pomenov, ki jih lahko definiramo z nasprotji: javno – tajno, javno – privatno, javno – tržno. A kaj pomeni recimo javni medij: lastniško strukturo ali način financiranja ali način objavljanja ali vlogo države pri delovanju? Ali kaj pomeni javno zdravje? Ali javno zdravstvo in šolstvo? Ali javna uprava? Ali javno podjetje? Ali javno mnenje (to je še najbolj čudaška raba)? Vse to so skrajno zavajajoči izrazi, ki za sabo potegnejo številne dobro znane politične razprtije. Večina od naštetega itak sploh ni to, kar beseda pove.

  Odgovori
  • Rokovnjac

   V kratkem postu si povedal vec kot oni pisec tega texta,toliko nakladaja,tezko najdes nekje.Od Palestine do who knows do kje….Palestino spremljam ze od nastanka Izraela in se nikakor ne morem strinjati z vsem,kar Judje pocno,pa sem zagrizen desnak vse,odkar sem zapustil Goli otok.

   Odgovori
  • Peter klepec

   V slovenskem kontekstu „javno“ pomeni drzavno lastnino in absolutno razpolaganje z njo s strani drzave.
   Nekoc je nekdo zinil „drzava‘ to sem jaz“ in je bilo vse jasno. Pojma javno ni bilo.
   Na gnilem zahodu pomeni „javno“ nekaj, kar ima funkcijo ta odprt krog ljudi – public, öffentlich. Nikakor to nima zveze z druzbeno ali drzavno lastnino. Tipicna je oznaka za „javni prevoz“, kjer pa drzava nikjer nima svojega lastnega avtobusnega podjetja. V SLO npr. avtobusno podjetje Ariva, katerega lastnik je Deutsche Bahn, torej zasebnik.
   Kar se pa tice definicije „javni intelektualci“ je pa najbrz najboljsi opis: od drzave vodeni in placani agitatorji.

   Odgovori
 25. Halobp

  Lepo napisano , predstavljeno!!
  Hvala g. Poniž, prosim pišite še naprej !!!!

  Sedaj bodo sigurno ta levi planili, saj vendarle kumrovski jožek je bil le strojni bravar, pa glejte kaj je pubec naredu Jugoslavijo 🙂 🙂
  Intelektualec sigurno ni bil, bil je navadni balkanski nategun!

  Kdo je intelektualec ? ali se sam okliče, ali ga družba imenuje ?

  🙂

  Stari slovenski rek pravi, da najbolj zabitemu kmetu zraste najboljša solata, se pravi tudi on je intelektualec ! 🙂

  Opravičujem se vsem Kmetom, sem dal ,samo zloveščo primerjavo.

  Nekoč pred nekaj leti ,e bilo rečeno za manjšem omizju, da Slovenijo lahko rešijo samo intelektualci… hmm kateri kdo, kje ždijo?
  🙂

  Odgovori
  • tohuvabohu

   Ali se intelektualec okliče sam, ali ga imenuje družba? Dobro vprašanje. Podobno nejasen primer je integriteta. Ali vsak politik ali funkcionar zanjo skrbi sam ali pa o tem razsoja družba (ki je še en tak meglen pojem)? Ali o tem odločajo voluharji v KPK?

   Odgovori
 26. borovnica

  Zdrava “kmečka” pamet je že zdavnaj zapustla tale košček zemeljske lupine, ki ji pravimo slovenija. Tudi zadnjemu ne bo treba ugasniti luči, kajti elektriko nam bodo izklopili…

  Odgovori
  • Peter Klepec

   Ja, ker so slovenskemu kmetu vtepli v glavo, da je kmetavz, torej neotesanec in da se bo tega otresel le. ce bo sel v sluzbo sluzit.
   Nemskemu in avstrijskemu kmetu so pa rekli, da je posestnik, torej podjetnik.

   Odgovori

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

V senci obsesije z Gazo Putin hiti z ofenzivo na Harkiv

Medtem, ko so so fanatični, nekritični podporniki Palestine in njihovih “demokratičnih” prizadevanj, ideološki nasprotniki Izraela in v osnovi mnogi tudi zahodnega sveta na splošno (čeprav tega ideološkega sovraštva do vsega zahodnega ne znajo prav dobro razložiti in nekritično uživajo v dobrobitih njegovega razvoja) celo Evrovizijo spremenili v nekakšno politično platformo za “izbris” Izraela (kar je bilo sicer precej neuspešno, saj je glasovanje “ljudstva” na finalnem izboru pokazalo nepričakovano visoko simbolično podporo Izraelu, pa tudi Ukrajini), Putin očitno začenja dolgo načrtovano ofenzivo na drugo največje ukrajinsko mesto Harkiv, ki ga je neuspešno poskušal zavzeti že v prvih dneh agresije na Ukrajino.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?

Razčlovečenje ljudi je začetek totalitarne oblasti

O “zaslužkarstvu” tega ustavnega sodnika je bilo povedanega in napisanega dovolj ter insinuacije in pritlehno “moralno ogorčenje” dovolj jasno in argumentirano zavrnjeno (a ne v dominantnih, “naših” medijih), nekaj bi pripomnil samo o sodnikovi “razkošni hiši”. Sodnik je del (na žalost) zelo tanke plasti slovenske intelektualne elite, kar ni samo posledica majhnosti naroda in premo sorazmernega (majhnega) deleža izjemnih intelektualcev, marveč tudi njihovega bega iz vedno bolj orwellovske domovine, tja, kjer se intelektualni potenciali cenijo in primerno nagrajujejo. O njih pa si tamkajšnji pisuni (povsod se najdejo!) ne upajo niti pisniti. V trenutku, ko se po Sloveniji gradi na desetine podobnih in v mnogih primerih dosti večjih, bolj razkošnih in na lepših lokacijah stoječih domov, med njimi ne manjka predstavnikov “progresivne” levice, je edini problem sodnik, a seveda zato, ker misli s svojo glavo in ker se tega ne boji povedati.