Golobova milijardna prevara s poplavami, padala za Palestino in selfiji z Dončićem

Slika: Instagram

Avtor: | 12. junija, 2024

Ni bilo treba dolgo čakati, da smo dobili novo potrditev o spornih postopkih, potrjenih lažeh in sprenevedanjih predsednika vlade Roberta Goloba. Tokrat je cesarju ogledalo nastavila Evropska komisija, ki je, podobno kot vsa približno osveščena javnost, ugotovila, da so bile ocene o popoplavni škodi v Sloveniji v višini 10 milijard evrov napihnjene, hudo pretirane. Pomoč je Evropska unija ustavila, državni sekretar Srečko Đurov pa je ob odsotnosti predsednika vlade – Golob je bil seveda na nujni poti na košarkarsko tekmo v Dallasu – in pomenljivi tišini odgovornih ministrov “zagotovil”, da je Slovenija v Bruselj poslala ustrezno vlogo za sredstva iz solidarnostnega sklada EU. Komisija očitno “nima pojma”, saj bo menda Svetu EU in Evropskemu parlamentu predlagala nadpovprečno izplačilo Sloveniji v višini 428 milijonov evrov, dokončno odločitev pa pričakujejo “do jeseni”. Očitno je vlada v primeru evropskih sredstev zmagala tako prepričljivo, kot je slavila na evropskih volitvah.

+++

Neprijetne ugotovitve bruseljske birokracije so prišle po naporni volilno-referendumski nedelji, ki si jo bomo zapomnili zlasti po rekordno dolgem štetju glasov Državne volilne komisije (DVK) in nepričakovani, težko razumljivi radosti premierja Goloba, čigar Svobodnjaki so na evropskih volitvah dobili natanko dva mandata, oba še iz kvote nekdanje LMŠ; ironično, eden izmed njiju je Marjan Šarec, zadnji na kandidatni listi Gibanja Svobode. Očitno so ga volivci stranke uspeli identificirati kot nekoga, ki je vsaj približno uspešen kot minister za obrambo, gasilce, leteče traktorje in zacvikane žičke. Njegov odhod v Evropski parlament bo premierja postavil pred zahtevno iskanje novega obrambnega ministra. Čemerni Šarec, ki v prvih odzivih ni skrival, da je sedež v evropskem parlamentu zadnje, kar si želi, bi verjetno naraje videl, da bi ga pol leta nadomeščal premier Golob, operativno pa bi ministrstvo še naprej fural državni sekretar Damir Črnčec. Po tem času pa bi se nekdanji komik v miru vrnil domov in znova prevzel ministrstvo, kjer se je v zadnjih dveh letih lepo udomačil in je, če verjamemo javnemu mnenju, postal tudi eden bolj prepričljivih ministrov Golobove vladne ekipe.

Premier, ki je v nedeljo pozno zvečer ugotovil, da so janšisti v kombinaciji SDS plus Nova Slovenija v bistvu izgubili evropske volitve, saj da je slavila t. i. leva sredina, torej Svobodnjaki, socialni demokrati in Vladimir Prebilič (Golob ga je seveda interesno posvojil brez kakršnegakoli vprašanja), je nemudoma zavrnil vse ideje o kakšnih predčasnih volitvah, češ da Janez Janša tega filma ne bo videl. Potem pa je odpotoval na mednarodno konferenco v jordanski prestolnici, posvečeno humanitarni pomoči Palestincem.

Da je Golob tako zelo obseden z Janšo smo vedeli, manj znana so bila doslej njegova fanatična prizadevanja za mir na svetu, oziroma v Gazi. Mir na drugih koncih sveta ga trenutno ne zanima. Zaradi dopusta pa je odpovedal udeležbo na mirovni konferenci za Ukrajino, čeprav je udeležbo pred tem že potrdil.

Golob je šel v Aman le teden po slovenskem priznanju Palestine, kar je po njegovih besedah v mednarodni skupnosti pustilo globok vtis. V resnici ga ni, ampak od trenutnega predsednika vlade smo vajeni takšnih izjav. Recimo, da se premier Golob tokrat ni zlagal, ko je Arabcem obljubil, da bo Slovenija za Palestince zbirala padala za zračno pomoč Gazi, zraven pa nakazala še 5 milijonov evrov za nesrečno Palestino. Vse to je nekoliko presenečeni domači javnosti povedal kar prek videopovezave, saj v Amanu ni bilo nobenega dopisnika slovenskih medijev, ki bi lahko vsaj na pol objektivno in verodostojno presodil, kaj se tam sploh dogaja in kakšna je slovenska specifična teža. Tako smo bili mediji obsojeni na nekaj promocijskih fotografij, ki jih je o državniških srečanjih premierja Goloba z različnimi “deležniki” na spletu objavljal vladni urad za komuniciranje.

Premier se je udeležil mednarodne konference o Palestini, že potrjeno udeležbo na mirovni konferenci o Ukrajini pa je zaradi dopusta v Dallasu odpovedal. (Slika: Vlada RS)

Kakorkoli, zdi se, da je gospod Golob v Aman skočil le zato, da je napravil obvoz za medcelinski polet v Združene države, točneje v Dallas, kjer bo danes ponoči po slovenskem času tretja tekma Mavsov in njihovega, našega zvezdnika Luke Dončića. To novico je premier objavil na svojem Instagram profilu. Stavka zdravnikov, razpadajoč zdravstveni sistem, neobstoječa oskrba starejših, korupcija pri infrastrukturnih projektih, stavka delavcev na upravnih enotah, nasilje v šolah in neurejen socialni status Romov v slovenski družbi, pa tudi organizacijski krah infrastrukturih investicij, zaustavitev pomoči EU zaradi zavajanja slovenske vlade pri oceni popoplavne škode… so za Goloba očitno drugorazredne teme. Zanje enostavno nima časa. Gre na basket.

Vprašanje je samo, kdaj, če sploh bo to spoznanje o sprevrženosti, izumetničenosti, nesposobnosti, zlaganosti vrhunskega menedžerja doletelo preostanek volivcev Svobode, ki ta hip še niso dojeli, da je Golob največji sovražnik razvoja Slovenije in standarda vseh Slovencev. Še več, vse bolj se kaže, da je eden najslabših, celo najnevarnejših predsednikov vlad v zgodovini te države.

Po drugi strani je povsem padel v kremplje različnih lobijev, ki njegovo pasivno vladanje (operativno je “v službi” le tri do štiri dni na teden, če seveda ni na državniških poteh v tujini oziroma na Crvenem vrhu) s pridom izkoriščajo za svoje zasebne interese. Milijonske infrastrukturne investicije, različne nabave v vseh segmentih državne uprave, energetiki, uničevanje, mrcvarjenje javnega zdravstva… so le nekatere interesne sfere, kjer povezani posamezniki na račun operativno nesposobne in skorupmirane vlade služijo vsote, da bi se Slovencem zmešalo, če bi izvedeli za dejanske številke.

Najbrž ni odveč dodati, da vsem tem zakulisnim figuram zelo ustreza, da trenutni premier še naprej ostane na položaju, saj si boljšega “invalidnega” kandidata na tem mestu ne bi mogli želeti. V tem smislu primerjave z ameriškim predsednikom Josephom Bidenom, ki se komaj še premika in doživlja občasne mentalne blokade, niso tako zgrešene, kajti tudi Biden je idealen figov list za umazane posle ameriške globoke države.

+++

Evropska komisija je v bistvu precej diplomatsko opozorila slovensko vlado (pa tudi javnost) zaradi nenatančne, pomanjkljive prošnje za pomoč po lanskih avgustovskih poplavah. Za zdaj v Bruslju pričakujejo dopolnitev vloge, s katero je Slovenija zaprosila EU za finančno pomoč iz solidarnostnega sklada. Po domače povedano pa takole: gospod Golob je načrtno lagal Evropski komisiji, na kar so ga opozorjali mnogi znotraj in zunaj vlade. Če kdaj, ima sedaj opozicija res močno temo za vsebinsko rušenje vlade. Takega političnega diletantizma v zgodovini Slovenije še ni bilo, morebitna preiskava tega škandala na ravni Evropske komisije pa bi utegnila Slovenijo postaviti v podobno vlogo kot nekoč Grčijo, znano po mahinacijah s subvencijami in pomočjo EU. Seveda lahko pride tudi do hujših posledic, če se izkaže in dokaže, da smo po Golobovi zaslugi ogoljufali Bruselj.

Bistvo “popoplavne prevare” Roberta Goloba v domači javnosti pa se skriva v argumentaciji zamika, neizvajanja reform, poskusov novega obdavčenja državljanov. Premier in njegovi verniki kot papige ponavljajo, da v tej državi ni mogoče narediti nobene reforme, resne spremembe dokler bomo smo ujeti v financiranje popoplavne obnove. Gre za univerzalni izgovor za vse nesposobnosti, stranpoti delovanja te vlade.

Temu seveda v Sloveniji razumni ljudje nikoli niso popolnoma verjeli, Golob pa je prevaro poskušal spraviti na raven Evropske unije; mislil je, da bodo potrdili, verificirali njegove laži. No, tu se je strateško precej uštel. Predvsem je pozabil, da je z njegovim fanatičnim podpiranjem Palestine vzbudil pozornost večjih igralcev, ki niso tako imuni pred vplivom judovskega lobija. Da bo priznanje Palestine v teh okoliščinah izzvalo določene posledice, smo opozarjali že pred tedni. Robert Golob ni več v mednarodni politični ilegali, ključni akterji ga spremljajo pri njegovih mednarodnih bleferskih akrobacijah. Tega očitno ne razume. Njegova dejanja bodo močno vplivala na Slovenijo. Palestina res ni glavni globalni problem, odprtje veleposlaništva v Maroku pa tudi ni presežek naše zunanje politike. Slovenija se obnaša kot nekakšna reinkarnacija pokojne SFRJ v najboljših časih neuvrščenih, kar ni neopaženo.

Ministrica za zunanje zadeve uživa na svoji “arabski” turneji. (Slika: Vlada RS)

Ob tako “podivjanem” Golobu, ki kot kakšen pubertetnik nima nadzora nad seboj in se obnaša kot absolutistični vladar (zaradi česar se je sintagma Sončni kralj, ki smo jo prvič v Sloveniji pred dvema letoma uporabili prav na našem portalu, izkazala za preroško) se poraja več razmislekov v koalicijskih strankah. Bo SD, ki ga zdaj vodi pragmatični Matjaž Han, res dopustil, da postane dokončen talec bedarij, neracionalnosti, nastopaštva in operativne nesposobnosti Goloba, ali pa se bodo končno spravili k sebi in reformirali stranko za naslednje volitve?

Za Levico velja podobno, čeprav je njihov odhod v opozicijo veliko bolj logičen, ker edino tam prosperirajo. So tipična “antisistemska” stranka, zato jih sodelovanje pri oblast načenja in slab rezultat na evropskih volitvah (7. mesto) to samo potrjuje. S takšnim trendom Levica na prihodnjih parlamentarnih volitvah ne bo več prišla v parlament. Nekdo bi moral to razložiti tudi Asti Vrečko.

+++

A če še enkrat ponovimo bistvo “zapleta” z Evropsko komisijo, ki ga vladni spin doktorji niti s selfiji Goloba ali Tine Gaber z Dončićem ne bodo mogli pomesti pod preprogo: decembra lani smo kot predplačilo prejeli 100 milijonov, teoretično bi lahko dobili še do največ 300 dodatnih milijonov evrov nepovratnih sredstev iz tega sklada.

V bistvu bruseljska birokracija zdaj prihaja do istih zaključkov, kot smo jih že lani nekajkrat izpostavili tudi na tem portalu. Da sta slovenska vlada, predvsem pa njen predsednik, glede škode sproti spreminjala ocene in prišla do neverjetnih zneskov, za katere je bilo celo laikom jasno, da so za lase privlečeni.

Spomnimo, najprej je bilo ocenjenih za več sto milijonov evrov škode, kmalu je številka narasla do pol milijarde, potem smo bili že pri milijardi. Od tam ni bilo dolgo, pa je premier Golob razkril, da bo posredne in neposredne škode za “nekaj milijard evrov”, kasneje so številke izgubile vsakršne razumne okvirje, saj smo na koncu poslušali govorjenje o desetih milijardah evrov škode …

Evropska komisija zdaj diplomatsko opozarja, da so slovenski organi pri oceni škode uporabljali nezanesljive metodologije, kar zagotovo drži. Bistvo misterija z vsemi milijardami škode pa je v spretni manipulaciji vladnega kabineta, ki je pritiskal na državne organe, naj v vsakem primeru maksimalno napihnejo številke. Podobno so po naših informacijah svetovali tudi zavarovalnicam, kjer pa seveda prostora za pavšalne ocene ni bilo, saj so pozavarovalnice, ki so nosile levji del obveznosti, zelo skrbno preverile vsak evro.

V času, ko je Slovenija ocenjevala škodo in prejemala podporo, pomoč in solidarnost od drugih evropskih držav, je vlada kalkulirala, kako čim bolje politično monetizirati nastalo škodo, kar je – kot smo omenili – privedlo do povsem nerealnih, absurdnih številk, kakršna je ta z 10-milijardno škodo. Nekateri slovenski (vladni) politiki, tudi ministri, spomnite se samo Alenke Bratušek, so se celo hvalili, kako bomo “nategnili” Bruselj, da bomo iz solidarnostnega sklada pokasirali čim več denarja, tudi za obnovo neobstoječih cest, če bo šlo.

Če ne bo Evropska komisija zaradi suma goljufije in ponarejanja uradnih podatkov o škodi zaradi poplav avgusta 2023 uvedla preiskave v zvezi s pomočjo Sloveniji, jo bo mogoče Evropski parlament. Temu se reče sistem zavor in ravnovesij, preiskava slovenskega ravnanja v tem primeru pa bo zagotovo potekala v duhu vseevropskega boja proti korupciji in klientelizmu. Vprašanje je le, kdo v Sloveniji si bo to upal zagovarjati – poleg portala, ki ga pravkar berete in je zaradi svoje neodvisne uredniške politike pod čedalje hujšim pritiskom svobodne oblasti.

84 komentarjev

 1. beri1122

  Pozabil sem dodati še tole. Najbolj kruto resnico iz ekstremne Levice je dejala Sukičeva ko je Kordiša označila za kanibala v lastnih vrstah.
  Pravo vprašanje zame pa je ali si ZL še vedno želi biti del vladajoče koalicije ali pa je raje v opoziciji v parlamentu in tam meša meglo? Tudi od tega se da lepo živeti – bistveno bolje kot delavcem v industriji (katerikoli), kajne?

  • Iva PŽ

   Levica je več let udobno igrala in bila medijsko slišna “opozicija”.
   Jeseni 2014, so sejo komisije za peticije, ki je obravnavala kršitve čl. pravic s strani sodnikov – študija dr. L. Šturma, že na začetku zapustili (obstruirali) vladajoči poslanci SMC in SD, kmalu za njimi pa še Vatovec!!!

   Kasneje so ugotovili, da oblast prinaša denar – funkcije za vodstvo in njihove podpornike (ministri, sekretarji, …) in delitev milijonov svojim!
   Dokler jim hrbte ščitijo mediji in jih podpirajo urbani kaviar levičarji bodo ob funkcionalno nepismenih volivcih še vedno mešali meglo in vlekli cekine!

 2. beri1122

  Miller – do konca življenja ne bo vedel kaj je vzrok in kaj posledica. Ljudstvo je volilo kot posledica tega kar se je zgodilo kot vzrok. Dokaz. Kako najlažje oziroma s čim premagaš nasprotnika? Seveda z njegovimi čustvi. Če maso Slovencev in Slovenk prepričujejo levičarji/leve stranke itd., da imamo v Sloveniji ekstremno desnico se bo to prijelo velik del slovenska masa ljudi. Hkrati pa si odvrnil pozornost nase, da imamo v Sloveniji resnično ekstremne levičarje. Nekateri komentatorji to dokazujejo tudi na tem portalu.
  Ni torej najhuje to, da se leve elite, ne zgolj politične mastijo preko moči levih vlad – najhujši je zaostanek BDP, konkurenčnost in inovativnost v gospodarstvu, dodana vrednost, pomanjkanje vrhunskih strokovnjakov itn.

  • Miller

   Pa koji k… mene naslavljaš ‘
   Tisto, ki te je skotila !

 3. Miller

  Volivci so odločili.
  Pika.
  A vseeno bi povprašal tukajšnje komentatorje kulta SDS, ali bi raje videli dr. Petra Gregorčiča v EU ali Zalo.
  Ja – Ne.
  In brez klobasanja..

  • Rokovnjac

   Oba,EU krvavo nuca take ljudi!

   • Miller

    Vprašanje je: prvi ALI drugi, ne pa prvi IN drugi.

    Enako za leve: Serpentinšek ali Grošelj ?

    • Halobp

     Mile,

     ti si pa res skurjen totalitarist, kako ekstremne primerjave daješ.

     A ti nisi dojel, da se Evropi odpira nova era. Postani pravi človek demokracije in začni sprejemati tudi drugače misleče, ker namreč te tu sprejemamo, do takrat, ko pišeš kak dober stavek (teh je resda malo) .
     Potem se kakor se obrača luna tudi tebi želodčne kisline spremenijo v sovraštvo, takrat raje ne piši 😉 (glej setveni koledar)
     Pa še o lajanju, stari rek pravi, da pes kateri laja, ne grize…. f..pa f.. 🙂
     Tako da pomlad gre h kraju pojdi se gonit u … Titoli 🙂

     • Miller

      Prostor govno !

 4. Andrej Muren

  Ali se še spomnite, kakšen kraval je bil okoli nakupov zaščitnih mask, ko je izbruhnil covid in teh mask ni bilo možno na hitro dobiti v zadostnih količinah? Pa je šlo dejansko za minorne vsote denarja, skoraj za drobiž.
  Ko pa Golob okoli vrti in zapravlja milijarde EUR, je vse tiho in se nikomur ne zdi potrebno škandalizirati se nad takim početjem.

  • vernon coleman

   Tole pa ne bo držalo. Malce so se ponorčevali iz izgubljenega tovornjaka, to je vse, zaprt ni bil nihče. Rajski fantki so bili le za odvračanje pozornosti (da ne bi kdo nadlegoval mastermindov Bitenca ali Ihana ali Beovićke), tudi od njih ni niti eden zaprt. Pred kratkim smo uničili za 71 mio. cepiva in nihče ni niti trznil, nikjer nobene novice, nobene odgovornosti, nula —>>>>gre za morbiden kriminal (sam mislim, da je bilo več, cca. 100 mio.). Med korono se je dogajal vsem na očeh finančni mega-kriminal in nič ne vem, da bi se sploh začel kak postopek, da bi brezvretenčni novinarji kaj pisali o tem… Ursula von der Pfizer ni razkrila pogodb in dogovarjanj s korporacijami. Izšla je natanko teden nazaj raziskava Nizozemcev v BMJ Public Health o presežnih 3 mio. mrtvih zaradi korona-ukrepov in cepljenja – ne pa zaradi (rebranded flu) virusa gripe z močnim brandom in promocijo- in nič, nobene novice.
   Mediji (odvratni prodanci) nikoli niso naredili nobene katarze, še več, uvajajo nam ministrstva za resnico, fact-checkerje in podobna totalitarna jajca, da o cenzuri zadnja leta raje ne govorim.
   Holobovim bučkam se ljudje sicer smejejo, postopki pa zamrejo ali pa jih sploh ni. Sploh ne vem, čemu služi KPK in pravosodni sistem, verjetno le zato, da se zafrustrira vsakega, ki verjame v pravičnost. Pri vseh gradbenih in infrastrukturnih projektih imamo opravka s sistemsko korupcijo, tako kot znajo zelo lepo demonstrirati ”izkušeni” Straniščni Demokrati.
   Holob je pač ista lutka kot Janša, oba sta pomožna hlapca WEF globalistov, ki le izpolnjujeta naloge… brez vprašanj.
   Tako, da g. Muren, malce bolje se boste morali informirati.
   Tole nabijanje, da je le Holob nekaj izven okvirjev je pač: sveta preproščina.

   • miro

    Podpišem. Nekako se je izgubila tudi preiskava TEŠ6, saj so bili vsi naši s prsti v marmeladi.

    Namreč ameriška agencija za energetiko pove vsako leto, koliko stane izgradnja 1kw termoelektrarne. Razen, če je prišlo do napake pri množenju?

   • miro

    Dvomim torej mislim, mislim torej sem, še vedno drži. Ni za verjeti na prvo besedo.

    Primer: Olinto De Pretto (26. april 1857 – 16. marec 1921) je bil italijanski industrialec in geolog iz Schia v Vicenzi. Italijanski matematik Umberto Bartocci trdi, da je bil De Pretto morda prvi, ki je izpeljal ekvivalentnost energije in mase 𝐸=𝑚𝑐2, ki se na splošno pripisuje Albertu Einsteinu. Prav tako je De Pretto predlagal, da je radioaktivni razpad urana in torija primer pretvorbe mase v energijo.

    Kdor obvladuje medije, obvladuje resnico!

 5. beri1122

  Prvi komentator na vrhu Grunf je ustrelil velikega kozla. Saj tukaj ne gre za pohlep Goloba in te vlade po tujih milijardah, no, le delno, ampak je bistvo drugje. Gre za prikaz t. i. političnih strokovnjakov v vladi, ki niso sposobni iz EU potegniti niti tisto kar nam pripada. Da bi to prikrili pa “nabijejo” to vsoto drugje, misleč, da imajo v Bruslju enako neumne t. i. politične strokovnjake. Tako kot so “nabili” vsoto za železniško prenovo in še marsikje. Če si skregan z matematiko, tudi drugače ne more biti. Zavajaš in se hkrati norčuješ lahko le iz ljudstva, tisti, ki ti dajo denar, pa dvakrat preračunajo ali se jim to izide ali ne.

  • Grunf

   No, beri1122 pa ste se le lotili milijard. Kar pa se političnih strokovnjakov v vladi tiče, jih še ni bilo do sedaj, ki bi potegnili iz EU kar bi lahko.

  • Miller

   Janša in Golob sta dve plati istega kovanca. Ljudstvu mažeta oči in jim dajeta bonbončke, za hrbti razprodajata državo, z lopato mečeta denar tujcem za svojo promocijo, provizije pa letijo na oaze.

   • mario

    Miller = (sinonim za bedaka)

    • Miller

     prostor !

     • marko

      spizdi!

   • DRAGO

    Mario prav imaš.

 6. Grunf

  Očitno le eden od komentatorjev ni nasedel temu, kar je podtaknilo uredništvo z gornjim člankom in v svojem komentarju ni šel dlje od poplav, ukrepov in posledic. Članek sam pa je sicer navaden pamflet, v katerega je pod devizo že itak razvpite poplavne milijardne prevare v tekst stlačilo vse kar se jim je v uredništvu nabralo najmanj v zadnjem koledarskem letu. Čisto dovolj za en članek bi bilo namreč vsaj poskusiti analitično, kot to dela npr. Bine, razčleniti to milijardno prevaro ne pa nabijati po dolgem in počez in prepričevati že prepričane. Tako pa le še en korak več na poti slovenskie norosti.

  • Halobp

   Dear Gruf , verjetno boste morali vprašati vašega poglavarja NR.1

   da vam popredalčka milijarde, namreč nekateri beremo tudi tuje kredibilne vsebine evropskih poročevalcev, želimk si, da bi bil vaš pogled čezalpski, opažam pa, da set vajeni jesti te pocenipreprane balkanske čorbe.

   Za konec pa, če mačku stopiš na rep, zamjauka, v vas je pa začutiti besen lajež pečeče resnice 🙂

   • grunf

    Vam, dragi Halobp je očitno vaš NR.1 podal odgovor enkrat za vse čase in za vse prilike. Pa preberite še nekrat svoj komentar preden drugim mečete pod nos o mijavkanju in lajanju. Sicer sem na hitro pogledal vaše komentarje in nikjer ni zaslediti niti najmanjše kredibilne vsebine, ki bi izhajala od evropskih poročevalcev, vse le v pristnem duhu vašega NR.1.

    • Halobp

     tov.grunf,

     v vašem pisanju je zaznati zrcalo vaše retorike, katera sega še v totalitarizem prejšnjega sistema.
     Zelo bi želel obelodaniti uradni evropski dokument, da bi se vam zaiskrilo v očeh, ko bi ga prebirali, vendar mi to pravila tega portala ne dopuščajo!

     Zato tov. grunf prebirajte tudi čezalpske publikacije, portale, pa vam bo hitro jasno kam pes taco moli.
     Vaš elektrosuperrobi, lahko postane tudi predsednik olimpijskega komiteja, toliko časa kot namenja zadnje dni v šport ….. Dallas tu jutri fusbalfest in Muenchen, res, v bistvu tako deluje vse v naši državi, tako je vse fajn, da se ta deček lahko gre futrijaturizem 🙂
     pa lep pozdrav tov. grunf od Alana s Fordom 😉

     • Grunf

      Še vedno nobene vsebine. Samo nabijanje in etiketiranje. Čestitke Halobp

     • Halobp

      To kar si zaslužite tov. grunf!
      taki pač ste 🙂

 7. Peter Klepec

  re:…da bo Slovenija za Palestince zbirala padala

  SLO ni sposobna dobaviti kaj omembe vredne humanitarne pomoci. Tudi padal, ki naj bi jih manjkalo, nima. Naj bi pa znala organizirati zbiranje padal pri tistih, ki naj bi jih se imeli na zalogi.

  Ideja ocitno sloni na predpostavki, da vsi tisti, ki posiljajo masovno pomoc, ki so zgradili celo pristanisce in poslali stotine transportnih avionov s pomocjo, ne znajo zbrati padal. Mogoce celo vrec kamor bi zapakirali hrano in obleko za Palestince. In da svet samo caka na super organizatorje iz slovenske vlade.

  To ni samo neverjetna nadutost, to je smesnost. Upam, da tega niso nikjer resno registrirali.

 8. beri1122

  Mnogi komentatorji so očitno še vedno prepričani, da si vojaška industrija kuje dobiček v raznih vojnah, kar je seveda res, a vsi pozabljate, da je vojaška industrija posledica in ne vzrok vojn. Velika večina držav na svetu proizvaja orožja – tako za lastno varnost kot prodajo v tujino. Če povem drugače. Oligarhi in tajkuni, v katerikoli državi si ne želijo vojn na svojih tleh, ker vedo, da bodo prvi na udaru, predvsem v diktaturah ali preprosto tako, da ti nacionalizirajo tvoje podjetje – razen tistih seveda, ki se ukvarjajo s prekupčevanjem z orožja. Malce širši pogled ne škodi, kajne?

  • Peter Klepec

   Ta vojna, pa tudi ukrajinska, so posledica dejstva, da vojna industrija ni izdelala orozja, ki bi preprecilo vojno.
   Pred zacetkom ukrajinske zgodbe nemska vojska ni imela ne vojakov, ne orozja, ker so vsi msilili, da tega v 21. stoletju vec ne rabimo in da ni nobenega sovraznika na vidiku. Pri cemer je Putin na vsa usta govoril, da ga ravno ta vojska ogroza, ogroza Rusijo. Nemcija naj bi spet napadla Rusijo, tokrat kar brez vojske. To lahko samo Rusi verjamejo.
   NATO ima samo na papirju premoc nad Rusijo. V resnici vse te armade niso v stanju voditi vojno. Celo Americani nsio bili sposobni izdelati dovolj artilerijskih granat, da bi jih poslali Ukrajini.
   In vendar se bodo vedno nasli celo izobrazeni ljudje, ki bodo trdili enostavno misel, da si vojne izmisljujejo neki imaginarni kapitalisti zaradi dobicka svojih tovarn orozja. To je enostavna religija.

  • vernon coleman

   Žal povsem narobe in mnogo preveč naivno razmišljate, vidi se, da še niste slišali za Conolly-ev film: Everything is a rich man’s trick, zelo vam ga priporočam.
   To sem že vsaj 5x napisal, samo ni prav nobenega efekta, po mojem niti eden od vas ne ve, za kaj gre… b ostane b (kako je že tisti Dunning-Krugerjev efekt…)-

   • Halobp

    priporočam, da kandidiraš za predsednika vlade, če ti uspe.

    Osebno te nikakor ne bi volil, ker je očitno tvoj daljni sorodnik elektrorobi, v bistvu sta si zelo podobna, popolnoma enako nabijata!

    Za večerjo ti pa priporočam, pljučka z podimljenimi rakovicami,
    pa dober tek kole 🙂

   • Peter klepec

    A vi svoje razumevanje sveta rihtate po filmih?
    No ja, tudi to je teoreticno mozno, je pa tezko najti prave filme. In se tezje je obraniti se sporocil, ki zmesajo pamet.

    • vernon coleman

     Ne, moj pristop je tak: veliko razmišljam, berem, primerjam lastno izkušnjo s povedanim, berem ključne knjige, se pogovarjam, analiziram, iščem razlage o svetu.
     dejansko želim razumeti svet in dogajanje v njem. Da, tudi kak dober dokumentarni film mi pri tem pomaga. Omenjeni pač spada med ‘must-see’. Že desetletja nimam TV naprave za neposredno pranje možganov z grozljivo poneumljajočo propagando. To je treba povedati. (Recimo trenutne vojne in zadnja vojna-plandemija so bile vse lepi primeri, kam spremljanje teh pomij vodi.)
     Kaj pa vi, g. Klepec, kako vi gradite svoje razumevanje sveta? Me res zanima. Morda preprosto (!) vklopite Novo24TV, kjer vam vse razložijo? Takole, retorično vprašanje, tukaj je res nekaj takih?

     • Peter klepec

      V SLO je veliko takih, ki mislijo. Mislijo, da veliko berejo in da veliko vedo. In da berejo ter vedo resnico. Ampak ravno v SLO je veliko vernikov teorij zarot, ezoterikov, astrologov in alternativcev vseh sort.
      Zakaj ravno v SLO bolj kot kjer drugje, je vec ali manj jasno. Vsekakor se ta « znanja » zaradi unikatnega jezika in majhne mase bolj ucinkovito razmnozujejo v notranjosti dezele, ven in noter pa ne prucurlja dosti. Neke vrste zaprt biotop.
      Vseeno je pa zanimivo, da se komaj kdo vprasa kako to, da sirni svet misli drugace. SLO nekako spominja na bo DDR. Desetletja po odprtju v svet je zaprtost bolj ocitna kot kdajkoli.

     • vernon coleman

      Odgovor, g. Klepec, je torej – DA? Vi ste res en tak filozof – torej pravi profesionalni mislec, ker drugi sploh ne mislimo, tega ne znamo, ker nas niso na fakulteti učili. To znajo samo na Filozofski fakulteti.
      Ja, za vas sem postal kar: vernik, ezoterik, astrolog ali pa alternativec vseh sort, khm? J, hvala za komplimente, res ste slika.
      Veste kaj ste pa pozabili – ovreči eno samo dejstvo, ki sem ga navedel.
      No, najbrže bo to kar izziv za vas. Boste zmogli? Ne verjamem.
      Eno čtivo imam za vas danes, dajte tole prebrati, sicer ne vem, če znate angleško, pomagajte si s prevajalnikom: OffG’s last word on the “lab leak” theory: Illogical, immaterial and dangerous.
      Bo potem kaj zazvončkljalo, zabobnelo ali zadonelo? Prisluhnimo: ”Doiiing.”

     • tohuvabohu

      Peter Klepec navaja, da je v Sloveniji nadpovprečno število propagatorjev teorij zarote, ezoterikov, astrologov in ostalih alternativcev. Nisem sicer čisto prepričan, da je to res, če pa je, je verjetna razlaga, ki jo je možno podkrepiti s številnimi primeri, v tem, da je Slovenija idealen trg za mojstre ezoterike iz delov bivše Juge, ker je pri nas pač večja kupna moč kot tam doli, zato jim v Sloveniji posel cveti. Dober primer je prav tale V-C.

     • vernon coleman

      Spohupovohu, kaj ezoteričnega sem jaz do sedaj napisal? Dajte en sam samcati primer. V življenju nisem nikoli verjel v nobene neznanstvene, ne-empirične zadeve. res pa sem pogosto precej pred ostalaimi, ta počasnimi, tudi tukaj je tako. Celo ”jaz sem znanost” Fao Chi je počasi priznal par stvari. En teden nazaj, 5. jun. 2024!!!!
      Dajte recimo v google Fauci usatoday: Dr. Anthony Fauci told members of Congress that the COVID guidelines he preached in 2020 had no scientific support.
      Vi papki tukaj vedno nekaj obtožujete, vedno nekaj žalite, potem se pa poskrijete kot podgane, ko je treba na dan z dokazi ali argumenti…

 9. lovadokrova

  Končno imamo pred seboj jasno sliko te pokvarjene in nesposobne oblasti. V glavnim medijih si nihče ne upa povedati, kakšno je realno stanje, vsi nekaj bluzijo, ne upajo prikazati dejstev. Pa tudi opozicija samo nekaj momlja in je zadovoljna sama s seboj. Tale afera z EU denarjem bi odnesla vlado v vsaki normalni državi. Mi žal to nismo.

  • Peter Klepec

   Umetnost politika je, da govori tisto, kar ljudje hocejo slisat in so sposobni predelat v svojih glavah. Politik, ki bi govoril resnico in neprijetne stvari, bi pogorel se preden bi postal politik.

  • Iva PŽ

   “Opozicija samo nekaj momlja …”
   Poglejte si včerajšnjo oddajo 24ur zvečer in boste videli kako opozicija (Ž. Mahnič) momlja.
   SDS je obstruirala sejo preiskovalne komisije, ki jo vodijo svobodnjaki (Lah), ki bi preiskovali sami sebe (financiranje svoje stranke) in Golobove energetske rabote! HALO?! Predsednik Lah bi moral odstopiti, saj je določen za pričo v preiskavi!
   Kaj pa UKC, ki je ves čas preprečevala preiskavo in
   le zakaj kalkulira NSi, bi se morali vprašati volivci?

   Kdo bo vrgel “bombo” v parlament in med ljudi, da se bodo zdramili?
   RTVS je ugrabljena, tiskani mediji so v rokah F21 tajkunov (globoke države-omrežja).
   Kje so pravosodni neodvisni (?) organi, policija je itak del diktatorskega režima!

 10. P.Kos

  @ren: “… Tega goloba, koalicije in vlade se moramo čimprej znebiti. Ta tolpa nam bo uničila državo. Za njih je samo še zapor…”.

  Lepo je Golobovo združbo poimenoval poslanec Mahnič v včerajšnjih 24Ur zvečer ob komentiranju preiskovalne komisije o delovanju Gen-i in financiranju GS: “… da ta komisija, ki jo vodi Lah iz Gibanja Svoboda, na tak način ščiti to barabijo, ščiti to mafijo, ki krade državni, to je naš denar … “

 11. beri1122

  Čudna so pota svobodnega izražanja misli tudi v t, i, demokraciji. Enega od člankov ste mi blokirali, a sem tega vesel, ker ne maram, problemov s to ultra-levo vlado. Ste me pa tokrat nasmejali. Zapisali ste, citiram… “invalidni kandidat” Golob, ki še kako ustreza globoki državi. Seveda se s to vašo mislijo še kako strinjam, a sam sem zapisal veliko bolj nedolžno misel. Tole. Bil bi neizmerno presenečen, če bi leve vlade, tudi na volitvah delale vse po pravilih. Tokrat se je vsa Slovenija prepričala kako pa svojih pravilih dela ta leva vlada, kajne? Zavajanje, laganje in še kaj pač sodi k vladanju, mar ne?
  Komentator miro – tvoje branje mi je vedno všeč, a tokrat moraš malce pomisliti na zaporedje dogodkov. Prvič te vojne med Rusijo in Ukrajino niso sprožili ti super-bogati finančniki in drugič. Takšno moč zaenkrat še vedno nimajo! Res pa je, da Samo s takšnimi akcijami lahko obnoviš neko državo, ki je bila v vojni tako uničena. Reveži ti je ne morejo obnoviti, kajne? Tudi Nemčija se ne bi opomogla od vojaškega poraza, in opustošenja države in bede ljudstva, če ji v prvi vrsti ne bi pomagala Amerika, mar ne?
  Komentator vernon colerman – zakaj tudi levi pol ne imenuješ Golobovi sektaši kot nenehno ponavljaš o Janševih sektaših? Seveda pa imaš pravico svoje neumne misli zagovarjati še naprej, mar ne?

  • vernon coleman

   Zato, ker se pripadniki sekte SDS obnašajo res kot prava sekta. Dajmo na mizo značilnosti sekt, tole sem prvo našel:
   ”- so pod-družba podobne, večje družbene strukture, vendar s ključnimi različnimi prepričanji. – Delujejo kot zavetna skupnost za deviantna prepričanja, povezana z njimi. – Po navadi potrjujejo svoje deviantne sisteme prepričanj s trditvijo, da so njihova prepričanja verodostojna alternativa heretičnim prepričanjem večje skupine, s katero so v napetosti. (Ta herezija je, da Janez Janša ni nezmotljiv in popoln…)
   Ker lahko zunanji vplivi ogrozijo sistem prepričanj, se člani po navadi izolirajo od drugih družbenih struktur, vključno z večjo strukturo, iz katere so se odcepili, pa tudi od družine in prijateljev zunaj skupine. To še posebej velja, če je deviantni sistem prepričanj radikalen in škodljiv, kot pri nekaterih kultih.” Konec citata.
   Dajmo pogledat le komentarje nekaterih pripadnikov KULTA ”xhonny na shpeto” – recimo halopb, apmmb2, ren in še nekaj je takih. Ob najmanjši kritiki t.i. nedotakljivega – poskočijo in zabevskajo… Jaz pa po drugi strani z istimi vatli merim vse strani. Mimogrede, pri meni je samo SD še za stopničko nižje od SDS.

   • tohuvabohu

    Bla bla bla. Po tvoji butasti logiki bi moral človek držati jezik za zobmi, ko serjete po človeku, ki vam je priboril samostojno slovensko državo in je za Slovenijo naredil veliko več kot vi gobezdači, ki vam je edini šport diskvalifikacija ljudi po internetu.

    • vernon coleman

     Hahaha, tole je pa že kar malo komično, en’ga sem pa pozabil, se res globoko opravičujem.
     Dame in gospodje – predstavil se je kar sam: tohuvabohu.

     • Halobp

      Šta je kole, a te kalimerček peče,
      ne gre čez noč a , ko te čez ramo vržejo, tvoji.

      Si pa prou vesel, da tu lahko necenzurirano pišeš o tvojem ribarjenju covid zarot 🙂
      dej stari zapali enga, zdej si volu da lahko kr na ulici pred pandurji 🙂
      Za zajtrk pa en kuki pohamsaj, da se ti od višine zavrti 🙂

 12. Halobp

  Spoštovano Uredništvo Portala +

  vaše posredovanje tako kredibilnih informacij, je trenutno v naši državi zelo redko, če ne edinstveno.
  Zato vas kot, zvesti bralec, slovenski državljan, z vsem ponosom podpiram in želim še nadalnjega branja vaših prispevkov.

  Tako objektivno uravnoteženo poročanje Slovenija neizmerno potrebuje!!
  Ne nasedajte nepomembnim pritiskom, res je, da vam ni lahko. V tej dobi zahrbtno skrite recesije je treba znati preživeti, kar je povezano s financiranjem. Slovenija je majhna in vsaka ”napaka” o nelagodnem poročanju narcisno vladajoče opcije, je moteči faktor, zato se na vse pretege, tudi hamaških kanalov borijo utišati realnost.
  VZTRAJAJTE Z VESELJEM IN SPOŠTOVANJEM VAS BEREMO!!!!

  • Miller

   hahaha,
   ko je “Uredništvo” v nekaterih prispevkih samo “poškililo” na ajatolaha SDS, ste njegovi verniki (objektivno in uravnoteženo) z-noreli.
   Arhiv ne laže.
   Pa z repkom pomigaj…

   • Halobp

    Mile, mile,

    daj si malo zašpilaj od Vardara Pa do Triglava pa se na služben dildo od tvojega resničnostnega šou boja vsedi.

    P.s.
    Pazi na hemoroide, ker si v menopavzi 🙂

    • Miller

     Sedi !

   • mario

    Mulc, pa pejt enkrat že v tri MP#….usmrajaš do neba….

  • Branko

   Upam, da bodo Goloba odpeljali v prisilnem jopiči.

   • tohuvabohu

    In da bomo lahko videli posnetek na POP TV.

 13. Miller

  V članku je omenjenja Grčija.
  Tudi oni so spletkarili, ampak na način „Grčija First“. Niso metali denarja skozi okno tujcem, ampak so ga delili svojim državljanom, tudi na veliko upokojencem…

  Zato potrebuje Slovenija politiko Stevanoviča. Slovenija First !
  Šele, šele, in če bo kaj ostalo, se lahko šenka, prej ne.
  Če je taubi tak humanist, naj da iz svojega žepa.

  • miro

   Uničenje in privatizacija Ukrajine

   Če pogledamo nazaj, ima “ta neskončna vojna” (ki je terjala na tisoče življenj) še en neizrečen cilj:

   uničenje in privatizacija celotne države v imenu močnih finančnih interesov.

   BlackRock, ki je največja svetovna družba za portfeljske naložbe, je skupaj s podjetjem JPMorgan priskočil na pomoč Ukrajini. Ustanovili naj bi Ukrajinsko banko za obnovo.

   Njen cilj je “pritegniti milijarde dolarjev zasebnih naložb za pomoč pri obnovitvenih projektih v državi, ki jo je prizadela vojna”. (FT, 19. junij 2023)

   “… BlackRock, JP Morgan in zasebni vlagatelji želijo skupaj s 400 svetovnimi podjetji, med katerimi so tudi Citi, Sanofi in Philips, imeti koristi od obnove države. … Stefan Weiler iz banke JP Morgan vidi “ogromno priložnost” za zasebne vlagatelje. (Colin Todhunter, Global Research, 28. junij 2023)

   Kijevski neonacistični režim je partner v teh prizadevanjih. Vojna je dobra za posel. Večje ko bo uničenje, večji bo nadzor “zasebnih vlagateljev” nad Ukrajino:

   “BlackRock in JPMorgan Chase pomagata ukrajinski vladi ustanoviti banko za obnovo, ki bo usmerjala javni semenski kapital v projekte obnove, ki lahko pritegnejo na stotine milijard dolarjev zasebnih naložb.” (FT, op. cit.)

   Privatizacija Ukrajine se je začela novembra 2022 v povezavi s svetovalnim podjetjem BlackRock McKinsey, podjetjem za odnose z javnostmi, ki je v veliki meri odgovorno za kooptiranje skorumpiranih politikov in uradnikov po vsem svetu, da ne omenjamo znanstvenikov in intelektualcev, v imenu močnih finančnih interesov.

   “Kijevska vlada je novembra angažirala svetovalno družbo BlackRock, da bi ugotovila, kako najbolje privabiti tovrstni kapital, februarja pa je dodala še družbo JPMorgan. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prejšnji mesec sporočil, da država sodeluje z obema finančnima skupinama in svetovalci pri McKinseyju.

   Družba BlackRock in ukrajinsko ministrstvo za gospodarstvo sta novembra 2023 podpisala memorandum o soglasju.

   Konec decembra 2022 sta se predsednik Zelenski in izvršni direktor družbe BlackRock Larry Fink dogovorila o naložbeni strategiji.

   • Halobp

    Kdo je pa obnavljal Nemčijo, Italijo …?

    vedno je in bo posel!

    Koliko ljudi bo od tega živelo, pač denar sveta vladar se mora vrteti.

   • Peter klepec

    Ali poznate eno samo hiso, stanovanje, tovarno, ki je bila zgrajena brez denarja in nihce ni imel interesa?

 14. jaz

  Goloba ni treba zamenjati. Zamenjati je treba Kučana. …potem bo glinasti golob sam odpadel…

  • VESELKA

   Čestitam, odlična ugotovitev ! Ampak kako lahko zamenjamo nekoga, ki nima absolutno nobene funkcije in je samo upokojenec, kot se sam predstavlja. In zakaj ima ta možicelj še vedno tak vpliv v državi, da postavlja in odstavlja ljudi na najvišjih položajih ? Zato ker uživa veliko podporo slovenskih Butalcev, ki še vedno prisegajo na njegove plave oči in na lažen socialni čut. Menim, da bi bilo veliko bolj potrebno zamenjati Jankovića, preko katerega tovariš MK širi in izsiljuje svoje ljudi, ukrepe in vse ostale slovensko/srbske rabote. Stavim, da bo na naslednjih lokalnih volitvah znova slavil srbski šerif in da bo Kučan znova poiskal nov obraz, ki bo pošten, odličen manager, ki ne bo fašist temveč komunist, bojim se da nekoga, ki bo v nesposobnosti in skorumpiranosti premagal samega sončnega kralja Goloba. Kot rečeno, večina Slovencev je lepo opisanih v Butalcih. Na našo veliko žalost.

   • Halobp

    Veselka,

    zato, ker v mestih, hodijo na volišča starejši ”preplašeni” občani in volijo levo stran, samo zato, da ne bo Janša.

    Kot že nekaj krat napisano, ker Janša bo vzel penzije, Janša nas bo zopet poslal v bratomorno vojno, ker je pač možgansko vtisnjena 80 letna praksa o kumrovškem jožeku.
    Spoštovana Veselka, vsakemu od nas je v zvezdah napisan rok trajanja, v murgljah že lulajo v pleničke !!

    • Veselka

     Ne vem, če ta vaša teorija zares drži, v Ljubljani imajo velik vpliv na rezultat uslužbenci javne uprave, ki se sprememb bojijo kot hudič križa. No, aktualni dogodki bodo to morda spremenili ? Poleg tega je v Sloveniji vedno več prebivalcev iz bivše Juge, ki imajo državljanstvo in ki seveda volijo levo. Ne smemo pozabiti na prišleke iz Bosne, ki jim je šerif zgradil đamijo. In na koncu gre največja zasluga medijem, predvsem nacionalki, ki na naš račun zastruplja državljane z neresnicami, ki ljudi zavaja in jih poneumlja. Če ji prištejemo še Pop, je krog sklenjen. En svetel žarek, poleg Janše, sta tudi Logar in Gregorčič, če bodo znali sodelovati in na stranski tir potisniti njihov ego, bo rezultat zagotovljen. Do takrat bomo morali pač potrpeti in prisiljeno plačevati politični turizem Goloba in njegove konkubine ter vseh ostalih turistov aktualne vlade.

     • Halobp

      G. Veselka, res je morad sem se slabo izrazil Starejši občani, nisem želel posploševati, vsekakor so ali oportunisti oz. opranoglavci 🙂

      Kar se pa tiče volilne mase je na Obali to velik posel …. imamo Luko Koper pa mali Kosovo 😉

  • deni

   Če povzamem današnjo debato “na zapadu ništa novo”. Gol9b v Texasu
   s svojo ministrico za notranje zadeve, kakor bi rekel, oz. napisal srbski satirik in pisatelj Branko Čopic v knjigi, oz. igri Gospa ministrica, kjer se je norčeval iz malomeščanstva kot takega.

   Zdaj se bo kmalu PV povabil še v Nemčijo, najbrž na tekmo Slovenija : Srbija in mu bo Vučic preko svojega portparola Jankovica in tov. Čeferina ukazal, da navija za Srbijance, sicer ga odžaga kot suho ali gnilo vejo. Čevapi so že pripravljeni in sicer posebej za g. ministrico, vegetarijanski, najbrž. Kot je neki kleni Slovenec ugotovil, da je moderno biti presnojedec in bo od zdaj naprej jedel samo pršut in salame.

   V glavnem EP v nogometu bo trajalo en mesec, potem kmalu sledijo počitnice, zatem počitek zaradi utrujenosti, ker ga bo madame gonila kot zmaja p9 celem svetu, sledijo krompirjeve in novoletne počitnice. Pa saj je bolje tako, kakor, da strelja kozle kot njegov nekdanji mecen. Kot je rekel Aljuš, da golob ne more leteti tako visoko kakor lahko gaber pade nizko.

   PV eja lahko v tem obdobju plesa zastopa balet Čajkovskega Labodje jezero, tudi ob razpadu SZ so na državni TV prikazali to sicer vrhunsko delo. Čeprav se bo še ob koncu mandata g. RBSS plesalo, vendar tisti znani ples na freski, ampak ga zaradi politične korektnosti ne bi navajal.

 15. APMMB2

  V naselju Struge pri Lučah v Savinjski dolini je podivjana Savinja izdolbla novo strugo skozi zalelek, in odnesla cesto, ter prizadela deset domačij.
  Sprožila je tudi dva podora.
  Potrebna je sanacija struge Savinje, sanacija ceste, ruševnih pobočoij in sanacija domačij.
  Državna komisija je odločila, da sanacija ruševnega pobočja ni mogoča, zato zahteva preselitev celotnega zaselka.
  Po najbolj skromnih ocenah bo preselitev stala vsaj 50 mio. To je desetkrat več, kot bi stala sanacija obstoječih objektov.
  V kolikor bi oškodovanci dobili 500.000, bi sami sanirali objetke in bili zadovoljni,ter sedaj že normalno živeli v obnovljenih hišah. Tako pa jim obljubljajo, prselitev v naslednjih dveh letih. Glede na zaplete s sredstvi EU, je sploh vprašanje, ali jim bo država zgradila nadomestne objekte, saj bo kmalu ugotovila da denarja za selitev ne bo.
  Potrebno je opozoriti, da Struge niso Palestina.
  Če lahko Golob v Amanu ponudi pomoč Palestini v višini 5 mio, je skoraj tako, kot da obljubi preselitev Strug na novo lokacijo.
  Palestina potrebuje za sanacijo vsaj 500, če že ne 5.000 milijadrd in je zato golobovih 5 mio,blažev žegen.

  • P.Kos

   In “pljunil” je naš denar in ga vrgel Palestincem, ki so to vzeli zgolj simbolično, saj so njihovi Hamas gospodarji skoraj vsi milijarderji, ponavljam, milijarderji.
   In teh 5 milijonov, bi npr. za Struge pri Lučah bila ogromna pomoč, za milijarderje pa je zgolj “pičkin dim”.

   Robert Golob in lobij, ki ga podpira, je zelo nevaren krog ljudi, katere je potrebno čimprej odstraniti z vseh funkcij odločanja – lustrirati.

   Zato Slovenci, javno in aktivno podprimo vsa prizadevanja za razum, napredek, demokracijo, skratka normalnost, ki jo želi doseči strokovna javnost na vseh področjih, zdravstvo, gospodarstvo, sodstvo, socialno varstvo, javna uprava.
   In člani Svobode, ker vas osebno poznam kar nekaj vem, da tudi sami že dolgo ne plešete več. Če želite Sloveniji in nenazadnje tudi sebi osebno ter svojim potomcem dobro, zapustite Gibanje Svobode, ki vas izpostavlja v fašizem in se pridružite demokratični slovenski družbi.

 16. jaz

  Temu kar se dogaja se lahko poimenuje z enim izrazom. Srboslavija. Oziroma Jugoslavija. Tako se je delalo in zato je Jugoslavija propadla. Vlak Golob-Jankovič-Vučič-Moskva. Ne smemo pozabiti na to, da je prišel na položaj preko lažnega, zahrbtnega biciklističnega prevrata, ki ga je polnokrvno podpirala družna levica.
  Račun zdaj plačujemo vsi, ali njim se fučka. Bodo zvišali davke. Kuba lahko životari v nedogled…

  • Tone Mali

   gospod “jaz” p0zabili ste navesti še eno zel vplivno balkansko osebo t. j. tov. Čeferin!

   • jaz

    Se oproščam. Je del ekipe…

  • Emilskerjanec

   ta gospod golob je samo trgovec v vsem tem v ozadju se skrivajo pravi golobčki večina jih je kao že v pokoju toda vztrajno in spretno obračajo slovenske finance in si polnijo žepe na račun dakoplačevalcev sramota nas reši le človek kot je bil pokojni Hitler pol bi blo verjetno boljš kot je zdaj

 17. Bogdan

  Odličen članek. Vsa resnica je zbrana tu. Članek dokazuje, da smo Slovenci kot znameniti kipi treh opic, kjer si ena zatiska oči, druga ušesi, tretja pa usta. ?!

  • miro

   Evropski volivci so se prejšnji teden na parlamentarnih volitvah po vsej celini uprli svojim političnim voditeljem. Rezultat je bil bombastičen: desničarske stranke so dosegle velik uspeh, kar je do temeljev pretreslo obstoječi red in poslalo opozorilni signal volivcem v ZDA, Veliki Britaniji in Kanadi.

   Francoski predsednik Emmanuel Macron je sklical nepričakovane volitve v upanju, da bo preprečil nagibanje na desno. Desničarske stranke v Avstriji, Belgiji, na Nizozemskem in v Nemčiji so dosegle razbijajoče zmage nad običajnimi sredinskimi strankami ali levico. Italija se je pod vodstvom privlačne zmerne premierke Giorgie Meloni, katere politične korenine segajo do Mussolinija in italijanskega fašizma, močno pomaknila na desno. Poljska in vzhodna Evropa ostajata pod vprašajem. Švica se premika v desno, saj njeni volivci razmišljajo o prepovedi novih priseljencev. Madžarska je postala branik tako imenovane “bele Evrope”.

   Kaj je povzročilo ta politični potres?

   Odgovor je preprost: priseljevanje.

   Velik del sveta se želi preseliti v uspešno in prijazno Evropo. EU je postala vodilna v svetu na področju človekovih pravic in pravic živali ter se odlikuje po poštenem pravnem sistemu in splošni spodobnosti. Surova korupcija in kriminal, ki sta tako pogosta v ZDA, se v severni Evropi ne pojavljata tako pogosto. Poleg tega je Zahodna Evropa za mnoge ljudi iz tretjega sveta raj v sosedstvu.

   Številni Evropejci so ogorčeni zaradi vse večjega števila Afričanov in Azijcev, ki prečkajo njihove prepustne meje. Že desetletja spremljam ta priseljeni cunami. Nemčija, ki še vedno nosi krivdo zaradi vojnih zločinov in ji primanjkuje prebivalstva, je odprla svoja vrata množičnemu priseljevanju. Toda kako lahko dostojni ljudje zaprejo vrata pred milijoni trpečih ljudi?

   Kdor je bil v zadnjem času v Parizu, je videl, kako se etnična sestava mesta spreminja iz evropske v afriško in bližnjevzhodno. Priseljevanje je prineslo valove kriminala in uličnega nasilja. Kriminalci – žeparji, tatovi denarnic, vlomilci, berači – so se razširili po vsej južni Evropi. Riviera je postala polna kriminala. Cigani (znani tudi kot Romi) so visoko na seznamu kriminala. Veliko Romov prihaja iz Romunije. Policija ne more storiti veliko proti njihovim tatvinam, ker je krivda še vedno prisotna v času vojne in ker so mnogi kriminalci mlajši od 16 let.

   Nedavnih parlamentarnih volitev v Evropi, na katerih je na volišča prišlo več kot 300 milijonov ljudi, ne smemo prezreti. Te volitve so protest volivcev, ki želijo zaustaviti priseljevanje. Ne želijo, da Evropa postane multikulturna, multietnična, lezbična, gejevska in iz tretjega sveta. Hočejo tradicionalno Evropo visoke kulture, bele družbe in davčne previdnosti.

   Za Evropo je najpomembnejše, da so bile nemške tradicionalne sredinske stranke na udaru. Koalicija kanclerja Olafa Scholza se je pravkar močno prestrašila. Nič čudnega, da ji je šlo tako slabo. Brezbarvni Scholz je naredil zelo malo za pomoč gospodarstvu in ničesar za zaustavitev priseljencev, zakonitih in nezakonitih. Američani ga imajo radi, ker je tih in popolnoma ubogljiv. Večina Nemcev si ne želi, da bi njihova civilizacija postala tretji svet.

   Od leta 1945 je Nemčija pod okupacijo ameriške vojske. Samo v Nemčiji je več kot 36.000 aktivnih pripadnikov ameriške vojske. Še 12.000 jih je v Italiji. Skupno imajo ZDA v Evropi in Sredozemlju približno 100.000 vojakov.

   Te sile ne odvračajo več sovjetskega napada, kot je to veljalo v preteklih desetletjih. Nato, utelešenje vojaške in finančne moči ZDA, je tam zato, da bi prevladal nad Evropo in jo držal pod palcem Washingtona. Nedavno glasovanje v evropskem parlamentu bi lahko bil prvi pomemben korak pri uveljavljanju neodvisnosti Evrope.

   Enako pomembno je, da številni Evropejci niso zainteresirani za sprožitev vojne z Rusijo. Z Moskvo bi raje trgovali, ne pa se vojskovali. Novi evropski desničarski voditelji želijo izboljšati odnose z Rusijo in ponovno začeti uvažati njen zemeljski plin. Evropa je morala plačati ceno ameriške gospodarske vojne proti Rusiji.

   Obširno sem se pogovarjal z ustanoviteljem in nekdanjim voditeljem desničarskega Nacionalnega shoda, nekdanjim paravojakom Jean-Marie Le Penom. Dejal mi je: “Priseljevanje je enako invaziji. Poglejte Kalifornijo. Američani so jo odvzeli Mehiki. Zdaj jo mehiški priseljenci jemljejo nazaj! Voila!

   Eric S. Margolis

   • rutina

    Vsi pišete pišemo,kaj bi kako mogl bit,spucate bolečino v komemtarje čakate na komemtar da se potolažite ali da vas spet razpi…zdi….
    Drgač nau nkol…sli bomo spat,jutr isto…
    tok enih umorov,nasilja,groženj…a te gamadi politični pa nuben nč…
    pa kaj jih skrivajo km al kako da so nedotakljivi,js da bi jih kdaj v živo visu bi jih vsaj plunt probu,a nism 2 politika visu v 40 letih…pa ko da žvojo v tvju…
    sicer pa kergakol date na vrh bo kurac…naceloma bi vse delovalo brez vlade….podjetniki bi mogl vodt državo,sj oni kruha delajo,vlaga samo plesen….

 18. vernon coleman

  Levi pol bi si zdaj moral natočit čistega vina… to ni neka posebna zmaga Janeza Janše, on je pač pripeljal svoje sektaše na volitve, kot vedno. Zala pa je pritegnila mlade fante, ki jim nese na desno. Odbojen je Xhonny še vedno enako kot prej. Govid tiranije nihče ni pozabil. Saj je še nek nervozni Gregorčič skoraj prišel v Bruselj. Gre za to, da je Golob blefer in to slab blefer, zadnje tri dneve pred volitvami dela neke pompozne, bedaste, bizarne obljube, ki ga le še bolj razkrinkajo. Pa ukvarja se samo z Gazo, poplavami, krizami. Verjetno komaj čaka novo pandemijo, tak pač je – Janša z lasmi, Alan B’stard. Naredi pa tako rekoč nič. Na MZ je inštaliral nesposobno mislinjsko revico, ki se ji stvari kar dogajajo, o hašišarstvu se je izrekla mnogo prepozno in premedlo. O rekordu skoraj 1.600 primerih novega pljučnega raka se ne upa spregovoriti nihče, pa je zadeva izjemno povezana s hašišarstvom. Očitno lobistka Gaber kotira najvišje po pomembnosti v kabinetu…
  O SD sploh ne bi izgubljal besed, se mi pač želodec obrne, to bom raje izpustil. Mrliča se ne spodobi brcati, pa če še tako zaudarja. Levica pa tudi enako propagira splav, hašišarstvo in evtanazijo, le kradejo malce manj očitno. Slabo, katastrofalno slabo in škodljivo, brezidejno (ideje so očitno dali kar lobisti in PR ”strategi”). Naši novinarji so dobesedno brez izjeme kupljeni, naši zdravniki so kupljeni, naši politiki so kupljeni, vse je prodano, vse zlagano, kaj nam sploh še ostane, da se ne živciramo?

  • Halobp

   Preseli se na Kubo, pa tam piši o pljučkah, peronospori, joint advetures …. in tako dalje.

   Ti si en velik kalimero, ki non stop, samo joče in nabija eno in isto.

   Umaknili so te z vseh TV komentarjev iz sveta RTV so te vrgli čez ramo, TVOJI!!!

   Pač kalimeraj naprej, v bistvu nič konkretnega ne napišeš.

   Kole, samo da ne bo Janša ane ?
   🙂

  • Mladen Braučič

   Če imaš vse volivce SDS za sektaše si čisto navade tumhajt.

   • vernon coleman

    Pozdravljeni g. Braučič, no, rad bi verjel, da je odločitev racionalna, dajte mi povedat, kaj so največji dosežki Janeza Janše – recimo na področju zdravja, kjer sta njegovi dami Forte in Godec precej glasni?
    Bi me res zelo zanimalo. Hvala. Pa dosežki za zdravje med pandemijo, tudi to bi rad slišal od volivca Janeza.

    Hulobrezpameti, vi ste tisti ptičji komentatorski drekec, ki ga je treba na hitro in brez oklevanja odstraniti s palčko, vaš prispevek je enak 0.000, ker ste navadna bedna trolčina po definiciji.

    • mario

     Vernon(alias buzl), tvoj holob je že dve leti in pol na oblasti in je samo dokazal, da je večji butl kot en venerer…mogoče se celo motim.

     • vernon coleman

      Mario, mario, mario, vi ste pa tudi tak mućki provkator. Po čem sklepate, da je ”moj” Golob? Saj vse dokaj jasno napišem, nič kaj dosti ne skrivam. Goloba nisem volil, in ga nikoli ne bom, je pač očiten blefer. Volil bi ga le v primeru, da bi imel na izbiro le njega in tavariša Gjonnya. Do njega sem sicer popolnoma indiferenten. Xhonnya ali pa hašišarsko tobačni kradljivi narko-kartel SD pa precej bolj sovražim. Pač vidim, kaj počnejo s prelepo Slovenijo, kako škodljivi so že 33 let… in kako slepi narod še vedno naseda na vse te prežvečene bedaste ideološke delitve.
      Ma dajte ljudje božji vsaj poskušat argumentirat, al’ ste sami ta trdi (kot kak hulotroljobudalo) tukaj zbrani?

    • Halobp

     Kole al peče …. ane … resnica?

     palčko prepuščam tebi, da boš lahko palčka s palčko obiskal, saj veš kje je politični harem, brez snegulčic on ima uno skrinjico tvojega življenskega ključka 🙂

     On je rekel da so te čez ramo vrgli, povprašaj malo, ne bodo ti rekli , samo prikimali.

     Janez, se je pa kot toliko drugih držav, držal nekih pravil – reda ( pa še to omiljenega, kar se tiče pandemije.
     Ko bi ti vsaj vedel kaj pomeni PANDEMIJA.

     Pa ne onesnažuj okolice s tvojimi fantomskimi zarotami pljučnic, kajenja.

     Opažam pa, da te že klaustrofobično napadajo rakovice po možganih, premagaš jih lahko samo s holesterolom.
     🙂
     Saj te razumem, ti is že toliko pameten, da ti že škodi !!

     🙂

  • Pesjanar

   kdo je obelodanil podatke o mtvih otrocih,ljudje verjamejo ali pa tudi ne,številke segajo v nebo,še dobro da so levičarji priznali hamas,kot je dejala naša pevka na hostarskih zabavah bo v trenutku po priznanju število žrtev padlo na ničlo za kar bo izključno zasluga holobovih levičarjev,kot so bili hostarji zaslužni da je uspel danD in padec Nemčije…..

  • Halobp

   priporočam, da kandidiraš za predsednika vlade, če ti uspe.

   Osebno te nikakor ne bi volil, ker je očitno tvoj daljni sorodnik elektrorobi, v bistvu sta si zelo podobna, popolnoma enako nabijata!

   Za večerjo ti pa priporočam, pljučka z podimljenimi rakovicami,
   pa dober tek kole 🙂

 19. ren

  Nekaj ur po TVD in Odmevih, kjer so za moj okus nekaj nerazumljivo “palamudili” o povračilu poplavne škode s strani EU, sem prebral tale članek, ki je resnično udaren in mi je seveda tudi razjasnil televizijsko “palamudenje”.
  Ostajam brez besed. Tega goloba, koalicije in vlade se moramo čimprej znebiti. Ta tolpa nam bo uničila državo. Za njih je samo še zapor. In to za več let. Adijo konkubina, adijo uživaški poltedenski ali celotedenski vikendi, adijo turistični ogledi sveta na račun davkoplačevalcev. Adijo normalno življenje, samo še arestantski kruh in voda!

  • deni

   Bravo Dejan, vse pohvale za prispevek. Navadno ne komentiram avtorjev na takšen ali drugačen način, aampak tokraten je brez hipokrizije eden najboljših, ever .

   Golob je naravna nesreča za Slovenijo in njene prebivalce in to iz več razlogov. Seznam bi bi predolg, če bi našteval, tako, da tokrat zaobidem njegove ” uspehe”. Vendar še vedno veliko ovac, z vsem spoštovanjem do njih, ne delajo škode, temveč so ne boste verjeli zelo koristne, sploh njih volna je nekakšen ti. zeleni prehod.

   S svojo, kakorkoli se že imenuje se za davkoplačevalski denar svaljka naokoli kupuje padala in podobne ” priprave”, za dostavo, ” pitaj boga” kaj Palestincem kar bo Hamas pohopsal in drobtinice miostno razdelil ali prodal ostalim prebivalcem. Vemo iz našega primera ” poštenih komunistov”, ki so zastonj pakete UNRA prodajali, ja prodajali ljudem. Vem iz prve roke še živečega človeka.

   Saj o prvi personi v državi vemo več ali manj vse, edino sam menda ne ve in ali je izgubil spomin, oziroma ga ima samo o ljudeh, ki so mu tako ali drugače prekrižali načrte, v primeru GENija bivši PV in ker ga ne more vreči čez ramo kot ostale ” soborce” ga v svoji sovražni nemoči moči na vse mogoče in nemogoče načine, kakor zadnji primer Nove 24, nato pa vse tiho je bilo.

   Sicer priljudni govornik, vendar je vse skupaj predstava za folk z oslovskimi ušesi. Do svojih podanikov pa baje izredno nemilosrčen kolerik in pusti, oziroma ukaže svojemu, pravim svojemu ministru, da se ponižuje pred velikim carjem Jankovicem. Za kozlat.

   Saj kakor sem že omenil dober retorik s primorskim dialektom, kar zna biti še priljudnejše in všečneje, oziroma mehkejše, kar na butce podalpske vpliva z neverjetno magijo. Z odprtimi usti in z dolgimi strlečimi ušesi kot zajci poslušajo manipulatorske govorniške akrobacije in za razliko od zajcev, ki jo pobrišejo pred nevarnostjo Butalci še bolj tišcijo vanjo, kakor vešče v luč. Nekoliko me spominjajo na staro rock balado Yu grupe / Leptiri lete tačnon u noč i ne znaju, da tu je kraj itd. Butcem pač ni pomoči, seveda imajo ti levičarski zahojenci možgane, vendar jih uporabljajo izključno za svoje zablode in kako je Janša največje zlo, seveda, ker je vsaj do zdaj bil največji trn v peti Marxovim sledilcem, oziroma ti. novemu Novemu razredu.

   In glej ga zlomka na desnem polu sta se pridružila še dva močna igralca. Golob bo zdaj iskal način kako vse tri potunkati, in svoje grehe izničiti z zavajanji, takšnimi ali drugačnimi prijemi. Seveda bo svoje podvige filozofsko zavil v celofan. Nekolikome spominja na vic o tipu, ki je trdil, da sicer načeloma nima napak, ampak ima pa manjšo napako, namreč, da laže.

   Primorski, pa ne slavček je, zmagovito desnico označil kakor skrajno, oziroma skoraj za neonacistično. Tudi predvolilni pamfleti so namigovali na mračnjaštvo. Seveda se levičarski plačanci veselo pridružijo v njihovem napihovanjem določenih zadev. Da ne bo pomote nisem niti približno pristaš ti. neonacistov ob zadnjem dogodku v LJ, ampak spet ta večni ampak, ko so ob kolesarjenju skrajni levičarji paradirali po mestu in so jih mediji, seveda se ve kateri zagovarjali oz. hvalili kot civilno iniciativo, potem pa vedi, kdo je nevarnejši. Seveda ponavljajo kot mantro, kako je Adf neonacistična stranka v Nemčiji nevarna za Evropo. Pa se vprašajo ti levičarski zablojenci, kdo je kriv za vzpon desnih strank in gibanj. Ne boste verjeli emigrantska politika socialistov tj. levih potuhnjencev, ker iščejo v priseljevanju dohtarjev, znanstvenikov svojo tržno nišo. Saj niso debili in se zavedajo nevarnosti, ampak leva agenda prevladuje nad zdravo pametjo.

   Baje je bil stari oče največjega nasprotnika fašizma, no ja, kalkuliram Seveda potomci nimajo veze s tem, ker se je veliko Primorcev pridružilo fašistom, pa ne zaradi ideologije, temveč iz potrebe nahraniti stevilčno družino. Moj dedek ni hotel niti slišati o včlanitvi in je družina bolj ali manj čutila ob prazni mizi, kakor sem že enkrat ugotavljal je lakota največji sovražnik častnosti, časti, ponosa itd. O tej temi lakote je bilo že veliko napisanega, posnetega veliko stevilo fimov itd.

   Vase zagledanemu egocentriku se stolček, zaenkrat še ne maje zaradi podpore palčka in ljubljanskega vožda, očitno je še zaenkrat, sicer močna predcednikova osebnost dvonoga na ogljiku zasnovana oblika življenja
   (prosto po Adamsu) izredno trdoživo bitje. Seveda v svoji veličastnosti in vsemogočnosti ne bo dovolil gledanje filma nebodigatreba Janši. Čeprav isplicitno ni navedel naslova. Nagradna nagrada za najboljši naslov, izplačilo jutri, jutri …

   Pa bodi dovolj, ne bom se spuščal na nivo nekaterih komentatorjev, ki v vsaki za njih neprijetni stvari vidijo zaroto Zahoda. Seveda velike korporacije itd. prislonijo svoj lonček, tako je bilo že id pamtiveka pa do zdaj, ko raznorazni trgovci kupčujejo bolj ali manj pošteno ali nepošteno. Vendar je vojno zakuhal veliki diktator, ki je za ene skrajni desni za druge pa levi skrajnež, vendar desni z vso gotovostjo ni, ker njegove ladje in podmornica izvajajo skupaj s Kubanci par milj od Floride manevre, nato pa še ekskurzija v, saj ni res pa je, še v Venezuelo.

   Seveda bo vsakdo do enomoglosti teral svoj prav in podkrepeljeval z raznimi imeni v svetu medijev, kjer prednjačijo levicarji z všečnimi razlaganji.

   Kakorkoli ” skrajno desni” sposoben trio, bi lahko s pametno politiko na prihodnjih volitvah popeljal desnico do zmage, pa naj se golob mečlje po po zobeh po tleh. Seveda si ne bi smeli podtikati polen pod noge ali se zaradi različnih pogledov razhajati ali se celo sovražiti, kar je pred dvema tisočletjima občutil Spartak, oz, njegovi soborci, ki so končali na križih do Rima. Seveda je to samo primerjava, da me spet ne bo kdo prijemal in vlekel zaza besedo.

   • deni

    Ups, zgrešil sem, je poleg Dejana tudi Tilen sokoomentator, kakorkoli oba si zaslužita odlično oceno.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Zakaj je Poljska za Rusijo takšen trn v peti

Poljska se pospešeno oborožuje in kadrovsko krepi svojo vojsko, ki šteje 200.000 aktivnih pripadnikov, izdatki zanjo pa presegajo 4,0% BDP. V nekaj letih naj bi poljska vojska narasla celo na 300.000 aktivnih pripadnikov, s čemer bi Poljska postala država z najmočnejšo vojsko znotraj Evropske unije. Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 je vojska na Poljskem sploh ena najpomembnejših tem v javnih razpravah. In to z dobrim razlogom – zaradi Rusije. Rusija namreč vleče Poljsko vse globlje v hibridno vojno. V minulih mesecih je v državi izbuhnilo več velikih požarov, Rusija naj bi stala tudi za hekerskimi napadi na poljsko državno tiskovno agencijo, na poljsko-belorusko mejo vedno znova prihajajo skupine ilegalnih migrantov. Najnovejša provokacija pa so skupne vojaške vaje beloruske in kitajske vojske le nekaj kilometrov od poljske meje.

Kaj je rešilo Donalda Trumpa pred usodnim strelom

Bivši ameriški predsednik Donald Trump bi v soboto zvečer skoraj postal bivši. Če bi namreč atentator boljši strelec, bi republikanskega predsedniškega kandidata krogla zadela v glavo, ne pa le oplazila desnega ušesa. Glede na kaliber polavtomatske puške Remington AR 15 bi bil Trump v tem primeru skoraj zagotovo mrtev. Takšna puška je v ameriških zveznih državah, kjer je orožarski trg liberaliziran, v prosti prodaji in stane približno 950 evrov. Ali so se z (neuspelim) atentatom Donaldu Trumpu na stežaj odprla vrata Bele hiše? Ankete so mu namreč prikazale takojšen skok podpore.

NATO je kljub 75-letnici v boljši kondiciji kot kadarkoli prej

NATO ni le vojaško obrambno zavezništvo, ampak tudi politična organizacija, ki enako kot Evropska unija temelji na vrednotah, kot so demokracija, človekove pravice in vladavina prava. Natu ni vseeno, ko se te zanikajo. Pri tem lahko ugotovimo, da ne tako majhen del slovenske javnosti ob ruskam napadu na Ukrajino, torej ob največji varnostni krizi na našem kontinentu po drugi svetovni vojni, ostaja dokaj neprizadet. Naš diplomatski komentator Božo Cerar ob tem ugotavlja, da se del Slovencev obnaša tako, kot da nova pravila, ki jih skuša v Evropi uveljaviti imperalistična Rusija, izrecno za Slovenijo ne bodo veljala. In kot da je slovenska varnost razumljiva, za vedno dana sama po sebi in da nam zanjo ni treba skrbeti oziroma k njej skoraj nič prispevati. Ankete kažejo, da kljub zelo kritičnemu mednarodnemu trenutku naša javnost ni naklonjena dodatnemu trošenju za obrambo in da je podpora našemu članstvu v zavezništvu med vsemi članicami sploh najnižja.

Iranska pravljica o tem, kako so novega predsednika naslikali kot reformista

V Iranu je končno zmagal “reformist”, politik, naklonjen spravi z Zahodom, pravicam žensk in bolj liberalnemu vzdušju v družbi. Takšne so bile ugotovitve večine mainstream medijev na Zahodu, potem ko je na volitvah v Iranu zmagal nekdanji srčni kirurg in minister za zdravje Mahmoud Pezeshkian. A kot opozarjajo iranski borci za človekove pravice, je vse skupaj za lase prevlečeno. Takšen narativ spregleda bistvo iranske teokratske diktature: namreč da v takšnem režimu ne more biti nobenih “liberalcev”, torej zmernih, reformističnih ali celo demokraciji in človekovim pravicam naklonjenih politikov. Če bi bili, bi se že zdavnaj našli v zaporu, pred nekaj desetletji pa bi končali pred strelskim vodom ali bi jih obesili na kandelaber.

Zmaga levice kot “vrnitev v normalnost”

Glede volitev v Veliki Britaniji ni bilo dvoma, da bodo zmagali levosredinski laburisti, bolj napeto je bilo v Franciji, kjer so po zaslugi dvokrožnega večinskega volilnega sistema preprečili zmago radikalne desnice, ki jo simbolizira Nacionalni zbor. Francoska izkušnja bi morala enkrat za vselej strezniti desnico o večinskem volilnem sistemu v Sloveniji, saj bi se pred drugim krogom vse stranke, ki slišijo na “antijanšizem”, dogovorile o podpori kandidatom levice ali leve sredine. Kar bi lahko pripeljalo celo do tega, da bi imela levica 80 odstotkov poslancev v Državnem zboru, opozicija pa bi bila marginalizirana. Tako izrazita neenakomerna zastopanost prinaša tveganje, da se politika iz parlamenta v nekem trenutku preselila na ulico. To pa ustvarja nevarnost državljanske vojne, pred katero ni imuna nobena, še tako demokratična država ne.

11 laži Jenullove iniciative Glas ljudstva in Dušana Kebra

Skupina zdravstvo.si je preučila najpogostejše trditve skupine Glas ljudstva, ki ga v javnosti poosebljata Jaša Jenull in Dušan Keber. Sklepna ugotovitev se glasi: laž vseh laži je slogan “ohranimo vsem dostopno javno zdravstvo”, kajti dejansko so šli vsi dosedanji predlogi Jenulla, Kebra in Golobove vlade v nasprotno smer – v zmanjševanje dostopnosti zdravstvenih storitev. Zato se čakalne dobe še podaljšujejo. Zato zdravniki stavkajo. Zato je ministrica brezbrižna do nadaljevanja mafijske prakse preplačevanja medicinskega materiala in zdravil. Zato zaposleni v zdravstvu pospešeno zapuščajo sistem. Keber, Glas ljudstva in Golobova vlada z ministrico za zdravje na čelu z vztrajanjem pri socialističnem planskem modelu državnega zdravstva in uvajanjem delovne obveznosti za zdravnike v resnci pospešujejo privatizacijo zdravstva, namesto da bi končno pogled usmerili čez planke in se v dobro bolnikom začeli zgledovati po uspešnih rešitvah na primerih Francije, Nizozemske, Avstrije ali Švice.

Nova nuklearka bo draga le, če bodo z njo zaslužili finančni vlagatelji in posredniki

V prvem delu teksta o energetski prihodnosti Slovenije, ki smo ga naslovili “Energetske dileme: Ali še ena nuklearka ali pa uvoz iz tujine”, smo prejšnji teden ugotavljali, da bomo v prihodnosti glede na trenutno znane tehnologije lahko na domačih tleh proizvedli pozimi manj kot 40 % potrebne elektrike. Zato je prvo ključno vprašanje, na kakšen način si bomo v tem letnem času zagotovili vso potrebno elektriko – z izgradnjo JEK2, z uvozom ali na nek tretji način, ki ga zaenkrat še ne poznamo. Vsi se najbrž strinjamo s tem, da se država brez zadostne oskrbe z električno energijo preprosto ustavi. Zato bi moral razpravljavec o tej tematiki predvsem predlagati, kje vidi vire oskrbe – in ne samo česa si ne želimo.

Ali je SLS sabotirala svojega “špicenkandidata” Petra Gregorčiča?

SLS je najstarejša demokratična stranka pri nas, ki je 9. junija izgubila status parlamentarne. Leta 1988 ustanovljena stranka enostavno nima sreče s svojimi predsedniki, ki se med vsemi strankami najpogosteje menjavajo – doslej so jih imeli že 11. Zadnji, Marko Balažic, je za evropske volitve angažiral Petra Gregorčiča. Resda je ta dosegel dober rezultat in bil skoraj izvoljen, vendar je hkrati tudi res, da SLS v vzhodni Sloveniji praktično ni imela opazne predvolilne kampanje. Kdo je zagrešil tako usodno napako? Je šlo res le za malomarnost? SLS je zmanjkalo manj kot 3.000 glasov za vstop Evropski parlament.