Vladne drame za zdaj konec, za državljane pa se agonija nadaljuje

Predsednik in prisklednik, Milan Kučan in Robert Golob. Nasmeška sta pomenljiva.

Avtor: | 26. februarja, 2024

Čeprav se je še pred tednom, dvema zdelo, da se razmere v koaliciji bližajo nevarnim razsežnostim in da je možen celo črn scenarij, po katerem bi Golobova vlada razpadla še pred evropskimi volitvami, ki bodo junija, je zadnji teden februarja prinesel svojevrsten zasuk, preobrat. Nekateri si to sicer razlagajo kot zatišje pred viharjem, vendar se ta hip zdi, da gre za dejansko premirje, ki je iskreno zaželjeno na “vseh straneh”. Mislimo pa zlasti na odnose med največjo stranko, Gibanjem Svoboda, in stranko SD, ki se očitno počasi sestavlja skupaj in upa, da jo bo aprilski kongres vrnil v igro.

Robert Golob je namreč včeraj v parlament poslal predlog za novo pravosodno ministrico, ki bo nasledila odstopljeno Dominiko Švarc Pipan. Nobenega dvoma ni bilo, da bo stranka SD tista, ki bo poskrbela za primerno ime, je bilo pa kar nekaj nejasnosti glede tega, koga bodo predlagali premierju. Na +PORTALU smo že pred tedni, na vrhuncu afere Litijska 51, ki je odnesla Švarc Pipan, objavili najverjetnejša imena kandidatov oziroma kandidat za njenega naslednika. Med njimi, jasno, tudi Andrejo Katič, ki se je po naših informacijah do zadnjega otepala kandidature, ker se očitno zaveda, da se tokrat podaja v zelo nemirne vode in da se na pravosodju morda skriva še kup podobnih afer, kakršna je bila Litijska 51. Toda stranka je uspela “stisniti” nekdanjo načelnico Občinske uprave v Velenju, da je na koncu pristala.

Andreja Katič je bila zadnja leta nekoliko manj v ospredju strankine politike, sicer pa je bila v času Šarčeve vlade že pravosodna ministrica, še pred tem (pod Cerarjem) pa je vodila tudi Ministrstvo za obrambo. Vseeno pa niti te reference niso dovolj, da ob njeni kandidaturi zaploskali – in na to smo na +PORTALU prav tako že opozorili.

V čem je problem?

Če v SD resnično mislijo z obljubami, da se bodo notranje “očistili” in pustili za seboj obdobje, ki so njihovi člani in simpatizerji na veliko biznisirali z državnimi podjetji, mastno služili s prirejenimi razpisi (tudi v zdravstvu, na kar je večkrat izrecno opozoril dr. Erik Brecelj) in denar postavili pred vse vrednote, celo ideologijo, potem bodo morali na aprilskem kongresu pokazati kaj več kot zgolj nekoliko reciklirani obraz Andreje Katič, stare znanke iz časov, ko je t.i. šaleški lobi pomembno obvladoval del slovenske politike. Zakaj naj bi bila prav Katič najprimernejša za vodenje pravosodja, najbolje ve premier Golob, ki je v zadnjih mesecih potegnil nekaj zelo politično bistroumnih potez. Gre za “tiho miško”, ki je dovolj pragmatična in prilagodljiva, da bi lahko opravljala pravzaprav katerokoli ministrsko funkcijo in to – kar je še bolj ironično – v katerikoli vladi, levi ali desni.

Andreja Katič med pokojnim šefom Bojanom Kontičem in nekdanjim ministrom Patrikom Vlačičem, za njo ljubljanski župan Jankovič.

Andreja Katič je torej za Goloba idealna rešitev, saj je njena stranka SD z njo priznala, da je njen kadrovski bazen že precej izčrpan. Vse sile se namreč zdaj hranijo za aprilski kongres, na katerem naj bi tudi formalno zamenjali Tanjo Fajon in izvolili vsaj začasnega predsednika oziroma predsednico, saj stranka nujno potrebuje konsolidacijo in nov zagon. To pa pomeni, da bodo imeli prednost kandidati, ki so tudi generacijsko dovolj sprejemljivi za najširšo javnost, obenem pa ne preveč radikalni, saj mora stranka vzpostaviti večjo kritično distanco do konkurenčne Levice, kjer so z “lustracijo” Mihe Kordiša napovedali pomik proti zmerni levici.

Glede na premierjevo taktiko počasnega, a temeljitega izčrpavanja socialnih demokratov nas ne bo smelo čuditi, če bo veliko medijske pozornosti in tudi naklonjenosti v vlogi kandidata za naslednika Tanje Fajon dobival nekdanji kriminalist, šef kriminalistične policije in župan Murske Sobote, širši javnosti sicer še ne prav dobro prepoznavni Aleksander Jevšek. Velja za hladnokrvnega človeka z občutkom za strategijo in taktiko, kar je zagotovo velik plus za šefa stranke. Vendar ima po drugi strani nekaj težav z javno podobo, ker ga kamera doslej ni ravno vzljubila, prav tako deluje nekoliko preveč strogo in avtoritativno, kar za ustvarjanje pozitivnega vtisa v javnosti ni prav idealno.

Če Golobu uspe ustoličiti Jevška za šefa SD, bo to sicer ustrezalo tudi seniorjem iz častne lože, na čelu z Milanom Kučanom, ki zagotovo čuti posebno odgovornost do te stranke, nasledice nekdanje ZKS, “matere vseh strank”. Toda Kučan v resnici Golobu ne zaupa in zato ne bo sprejel Jevška kar tako, na prvo žogo. Da bi v vladne kroge vnesli nekaj nemira, obenem pa pozornost preusmerili čim dlje stran od SD in njenih težav, so Kučan in njegovi “upokojenci” lansirali zgodbo o ambiciznem finančnem ministru Klemnu Boštjančiču, ki da naj bi že v preteklosti kazal precejšnje ambicije po premierskem položaju. Vse skupaj je Potemkinova vas, jasno. Boštjančič, ki velja za protežiranca Boruta Jamnika, sicer v zadnjih soočenjih in televizijskih nastopih ni bil slab, vendar pa zagotovo ne more zasesti premierskega položaja, ker za kaj takšnega nima dovolj podpore niti v lastni stranki. (To seveda ne pomeni, da si premierstva ne želi, še zlasti zdaj, ko mu je kot finančnemu ministru položaj “stopil v glavo”, kot so nam zaupali nekateri “insajderji”)

Namigi o tem, kako naj bi finančni minister Klemen Boštjančič proti Golobu pripravljal nekakšen “udar” znotraj stranke, so po naših informacijah le politični spin.

Poleg Kučan ne more nikogar “zamenjati”, ker nima dovolj političnega vpliva v parlamentu, kjer vladna večina – zlasti dobrih 40 poslancev vladajoče svobodnjaške stranke – nikoli ne bo pristala na nevarne igrice in spletke, ki bi se lahko, če bi načrti spodleteli, končali tudi s predčasnimi volitvami. Teh ne bo, vsaj letos ne, razen seveda če se premier Golob ne bo odločil, da ima politike dovolj, in odstopil. In ker v tem trenutku še ni aktualno, se odvija scenarij “sprave” med vladnima strankama, ki ju je Litijska 51 spravila na nasprotna bregova. Za zdaj se je zaplet odvil, predstava se nadaljuje, sledi nekaj mirnejših, skoraj dolgočasnih dejanj, med njimi je še največja neznanka kongres SD aprila, in seveda junija volitve v Evropski parlament.

Takrat lahko pride do novega dramaturškega loka. Na evrovolitvah mora namreč Golobova vladajoča koalicija osvojiti vsaj 4 ali 5 mandatov, sicer bo absolutna poraženka in Janša jim bo ponovno dal lekcijo. Poraz na evropskih volitvah bi verjetno spodnesel tudi (novega) šefa SD, ki potrebuje najmanj enega izvoljenega poslanca, na drugi strani pa bo morala pametno kandidatno listo sestaviti tudi Svoboda, kjer bo spopad za prva štiri mesta tudi najhujši …

P.S. Iz kulturniških kuloarjev se sliši, da bo zaradi “premirja” med SD in svobodnjaki kratko potegnila stranka Levica, kjer se v kratkem obeta afera, v katero naj bi bila vpletena njihova ministrica za kulturo …

13 komentarjev

 1. Andrej Muren

  Na levici so v kritičnih trenutkih vedno stopili skupaj, tudi če so bili še malo pred tem povsem skregani. Tega na desnici nikakor ne zmorejo. Tudi to je eden od vzrokov za njeno kronično volilno neuspešnost.
  Sedanje dogajanje na levici je ravno potrditev povedanega. Ko so jim ankete pokazale velik padec priljubljenosti, so vsaj na videz umirili svoje spore.

 2. deni

  Zdravorazumski človek vseh teh abotnih igric preprosto ne more več razumeti. Vse za narodov blagor, po Cankarju. Prevladujejo velike ribe, ki hočejo požreti manjše. Za navadne ljudi, oziroma davkoplačevalce, ki jih redimo smo samo krave, ki jih je potrebno zmolsti do kraja.

  Zakaj zavoženo stvar zavoziti do bridkega konca, pa magari gre vse v maloro. Mogoče zveni nekoliko patetično. Dokler bodo finance pritekale iz vseh mogočih in nemogočih virov, bodo tako tudi odtekale. Država pač ne propade kar tako, ker se lahko na plečih davkoplačevalcev zadolžuje do onemoglosti. Sama izposoja ni problematična, saj je ni ekonomije na svetu, ki si ne bi sposojala, problem je kam bo šel denar. Ali v ekonomsko upravičene zadeve ali samo za polnjene vedno prazne državne birokratske vreče.

  Socialdemokrati in njim podobni venomer citirajo Cankarja in njegove drame, knjige itd. Njegovo ne najboljše mnenje o kleru, vendar naj se raje postavijo pred ogledalo in se zamislijo nad sami seboj ali niso ravno takšni pohlepni, oblastiželjni, malomeščanski častihlepneži, ki s frazami, floskulami zavajajo vesoljni slovenski živelj izključno za svojo oblast, oziroma, da so prisesani na oblast.

  Hipotetično vprašanje, kam bi se v tem trenutku pozicioniral Cankar. Najbrž bi popil nekaj kozarčkov, ironično sarkastično posmehoval vsem frazerjem in se kar najhitreje poslovil od idiotskih politikantov in ljudi, ki slepo verjamejo vsaki floskuli ter jo jadrno odkuril nazaj v svoj raj.

  Najbolj pošteni in objektivni mediji pa še vedno plujejo in jadrajo v vetru denarja, ki jim ga za zvestobo radodarno delijo oblastniki. RTV Dnevnik je že eno od teh trobil, ki le z muko priznava vse v nebo vpijajoče rabote, tako SD kot ostalih vladajočih mogočnikov.

 3. Miller

  Kot je omenil g.Jeretič v Faktotju, je bil rezultat državnozborskih volitev 2022, (kljub ogabnim lažnivim obljubam) za SD katastrofa, ko so pristali samo pri 6,6% glasov. Pa še to je glede na zasedbo DVK vprašljivo.

  Kot je navada v demokracijah, bi moralo vodstvo stranke takoj odstopiti, na čelu z narcisoidno, lažnivo in nagravžno predsednico.
  Fafajonka je za SD kot mlinski kamen okoli vratu in vleče stranko v globino. Vsak dan njenega predsedovanja je za stranko katastrofa.

 4. naveličan

  SD sami ne vedo kdo so in ka jbi radi, zato tako lutanje. Najnovejša demonstracija je nastop novega tajnika Frangeža na TV, kjer ga je kot prvega operativca SDja skrbelo, za konkurenčne stranke!? Edino, kar jim je jasno je, da se morajo držati nabijanja Janše, se kdaj pokloniti kovinskim velikašem in čimbolj izogibati bizniserskih afer zaradi katerih sploh so v tej službi. Dead on arrival.
  Ne razumem pa dobro kaj ima Golob z njimi, saj ima toliko dela z lastno lopato s katero si koplje luknjo, da ne vem od kod mu čas za ukvarjanje s SDjem. In kako zaboga naj bi on izbiral vodstvo SD…in da mu Kučan z Jevškom ne zaupa, saj sem prepričan, da Kučan Jevška precej bolje in dlje pozna kot Golob?
  Pod črto, še vedno sem prepričan da je Golob darilo. Če sedaj ljudje ne bodo spoznali, da ne more vsak cepec, ki ima 5min časa in nabildano samopodobo voditi države, potem ne bodo nikoli…

  • Peter Klepec

   A kdo ve, kaksen je program te ali one stranke? Komaj kdo, ker programa skoraj ni. Razen tistega, cesar se itak ne da narediti.

   Ljudje sploh programov ne volijo, ampak obraze.

 5. TL

  Priznam, da česa velikega od te vlade nisem pričakoval. Vedel sem, da bodo izpolnili obljubo in zvišali davke, da bodo poslušali nasvete drhali z ulice in podobno, ampak da bodo tako nesposobni narediti karkoli koristnega, si pa res nisem mislil.

 6. deni

  Ta vlada je v presežkih najslabša, ever. Pred volitvami so Golob in predstavniki levih strank obljubljali gradove v oblakih. Reforme praktično v vseh segmentih družbe, 30 tisoč stanovanj, vendar je Mesec pozabil povedati, da v 100 letih. Lopata je menda že zasajena v zemljo in tam je tudi ostala, da rjavi. V ta namen je Golob obljubil tudi višje davke, ampak jih koalicija namenja svojim rabotam. Edino kar jim je uspelo, depolitizacija javnih in tudi drugih medijev kritičnih do vlade, vsaj deloma.

  Goloba seveda neizmerno veseli vladanje do trenutka, ko je treba kaj postoriti za dobro državljanov, vseh in ne samo njegovega kroga. Diagnoza narcisoidnega egocentričnega samoljubnega sociopata mu popolnoma ustreza. Veliko govorjenja, manipuliranje, všečen način komuniciranja, ki ne pove nič in več zakrije, ko so potrebna dejanja pa odpove in krivdo vali na podrejene, če že ne na prebivalstvo kot takšno.

  Levičarji so se vedno delali norca iz Pahorjevih selfijev, vendar ga je Golob že našišal. Sploh ta zadnji je bil češnjica na torti, oziroma v dvigalu z nekakšno trenirko in plaščem ter svojo Tinco. Ampak funkcija Predsednika države in PV je popolnoma neprimerljiva.

  Sedanja Pretcednica pa je, oziroma bo prekoračila svoja pooblastila in se vključila v kampanijo pred EU volitvami in tudi organi takisto. V šole, univerze itd. Tako je sama napovedala. Kateri organi notranji ali zunanji, tako v navednicah kot dobesedno. Ustava, če se ne motim predstavlja Predsednico države kot predsednico vseh Slovencev in se v strankarske zadeve nima kaj mešati. Seveda ne bo šla na nož, temveč prefrigano, okrog ovinkov manipulirala z hvaležnim poslušalstvom. Ni zastonj dipl. pravnica.

  Optimisti napovedujejo nove parlamentarne volitve vsaj drugo pomlad. Če vlada pri zdajšnih zdrsih vsem na očeh ni pogorela, bo poslej še bolj pazljiva, čeprav ni rečeno, da bolj poštena. Zdaj, ko so se “konsolidirali”, bodo spet zagnali vladno mašinerijo, ki jo bo vodila Vukovićeva, ko je zmlinčila sekretarja SD. Dobro obveščena je SD nastavila pasti in to zelo uspešno.

  Javno mnenjske ankete že nakazujejo rast Svobodi, in kot črna luknja bo požrla in vsrkala SD, kot je Šarčevo in Bratuškino stranko. Strici pripravljajo teren za prihodnje volitve kot nekakšno enotno Socialdemokracijo, čeprav samo z imenom spominja na sredinsko opcijo. Zato ker so sedaj t.i. levi sredinci glede na politiko skrajno levi, glede na kupčevanje pa niti ne kapitalisti, pač pa jih vodijo samo lastni finančni interesi.

  Včasih so leve jurišnike, ki so raje kot delali, postopali po ulicah, se opogumljali po beznicah, delali špetir, kjer se je le dalo opredeljevali kot lumpenproletariat, Proletariat, ki to ni, in nikoli ne bo, pač pa koristolovci, ki jim je delo smrdelo in jim še vedno, ter se za davkoplačevalski denar svaljkajo in kradejo bogu čas, oziromo delajo zdrahe, ker jim to neizmerno koristi.

 7. Milena

  super komentarji ,ni kaj za dodat. Katastrofalna vlada kaos v deželi…

 8. IVA PŽ

  “Andreja Katič je torej za Goloba idealna rešitev, saj je njena stranka SD z njo priznala, da je njen kadrovski bazen že precej izčrpan.”

  Golob je(so) ugotovil(i), da je žogico treba umiriti in iz medijev umakniti Litijsko – korupcija z vpletenim Boštjančičem, ki je “kupil” sodno razvalino in Robertom, ki je ponoči dvignil zeleno zastavico za njen nakup. Počasi bo ljudstvo ob pomoči očiščene RTVS in tajkuniziranih režimskih MSM pozabilo vse dosedanje afere in rabote nesposobne vladne ekipe s samooklicanim vrhunskim menedžerjem.
  DUH računalniki (milijoni) so že šli v pozabo, prav tako ukradene krave, korupcija Ajanovič Hovnik – NVO, obljubljena stanovanja in dolgotrajna oskrba, … Ambiciozni Lindav je pokleknil. Najprej so ga utišali (zavezali k molčečnosti, saj vedo, da ima dokaz), nato so nadaljevali z medijsko izmišljeno ovadbo Sove. Pod pritiski je pokleknil. No, z dobro penzijo pri 52 letih bo lahko kaj postransko zaslužil (ima tri šolajoče otroke, se je izpovedal).
  Mediana bo svobodnjakom zopet izmerila porast – indoktrinirano ljudstvo vse bolj podpira Palestince (kot kaže so HAMAS teroristi izpuhteli v zrak, sosednje arabske države jih ne marajo), piar Golob pa jim v soju MSM žarometov pošilja pomoč.

  Na prve strani medijev prihajajo hudobni zdravniki, ki še naprej stavkajo, saj jim je Golob že pred letom obljubil … Sedaj pa jim, medtem ko je ministrica na dopustu, vrača udarec: Izmensko delo in preklic soglasij drugje (prva stran Dela). On še vedno misli, da je direktor v GENi, kjer je odrejal in ukazoval, z visokimi dodatki pa “nagrajeval” poslušne delavce. Ne zaveda se, da so zdravniki zelo iskano blago, ki ga ni mogoče proizvesti ad hoc in so mobilni (ne le iz državnega v privatni sektor, ampak preko meja). Posledično se bodo čakalne vrste v državnem sektorju še povečale, sistem bo kolapsiral!
  Rešitev je v ureditvi celotnega javnega zdravstvenega sistema, ko zavarovanec – plačnik dobi osnovno storitev (košarico) brezplačno ne glede na izvajalca storitve.
  Tega seveda naš menedžer ni sposoben niti začeti, njegov karakterni dvojček Loredan je zagonil kar 200 mio, brez učinka!
  Golob ne zna graditi, ON zna le rušiti. Tudi odnose, razen z eskort Tino, s katero neizmerno uživata (vsepovsod).

  Tokrat, če bodo zdravniki načelni, bo padel, kljub trenutni podpori ozadja, saj novega odrešenika še niso našli.
  Čeferin ni nor, da bi vodil nesposoben 20 članski konglomerat analfabetov!
  In še, prihaja POMLAD. Skrajni čas, preden nam nomenklatura (udbomafija) uniči tudi ekonomijo!

 9. slavkope

  Kako se vladajoči iz lastnih napak ničesar ne učijo ter naučijo, najlepše dokazuje predlog, da pravno ter politično inkriminirano in samo-odstopljeno prejšnjo pravosodno ministrico, dr. Dominiko Švarc Pipan (SD), najverjetneje zamenjuje ponovno zvesta in lojalna članica SD, Andreja Katič.

  Stranka SD bo, kljub pogubnim samo-očiščevalnim javno izrečenim očitkom in obtožbam prejšnje ministrice Švarc Pipan proti članom stranke SD na ministrstvu ter proti vmešavanjem prejšnjega generalnega sekretarja stranke SD v nepremičninsko poslovanje MP, še naprej ohranila vso oblast in ves neposredni nadzor nad pravosodnim ministrstvom in posredno tudi nad pravosodjem (kot po ustavi avtonomno in ne-odvisno vejo oblasti), – kot da se ni nič zgodilo.

  Posamezna ministrstva bodo očitno še naprej pojmovana kot zaslužen in za ves mandat odtujen “povolilni plen” ter kot samoumeven “fevd” popolnega in absolutnega političnega, kadrovskega in (ob)lastniškega nadzora posamezne stranke oz. posameznega strankarskega najožjega političnega vrha (“polit-biroja”).

  Tudi v aktualni diktaturi Gibanja svoboda velja kadrovski kriterij popolne strankarske samovolje – bolj kot kdaj koli prej: “Ni važno, kaj zna, kakšne kompetenčne profesionalne ter politične standarde dosega. Edino pomembno je, da je NAŠ!”

  Kar pomeni, da smo še naprej trdoglavo in zvesto na slabi poti v brezdanji prepad še nadaljnjega ne-kompetentnega in ne-odgovornega vodenja ter upravljanja družbenih zadev, še nadaljnjega razpadanja veljavne ustavne in pravne ureditve, še nadaljnjega ne-konkurenčnega stagniranja in zastoja gospodarskega in socialnega razvoja in, ne nazadnje, še nadaljnjega poraznega ne-zaupanja državljanov v veljavni ustavni red in v po ustavi poklicane ter pristojne – a ne-odgovorne in samovoljne – organe zakonodajne, izvršne in sodne veje oblasti.

 10. Miller

  Da v SDju ne bo nič bolje kaže nastavitev skrajneža Frangeža, ki sodi v krog Kordiša, enako lažnivka fafajonka. Jevšek je stara šola zahrbten miličnik…
  Prava SDjevca sta oba Matjaža. Potem pa se pa že neha…

 11. P.Kos

  @Steinbuch: “…črn scenarij, po katerem bi Golobova koalicija razpadla še pred evropskimi volitvami…”

  Pa bi bil to res črn scenarij? Ne, nikakor! Odrešitev. Te pa ni, tudi zaradi t.i. slovenskega raziskovalnega novinarstva – beri kruhoborstva. To molčanje in prikrivanje ter zlizanost s politiko pa pelje samo k poglabljanju razdeljenosti naroda in velikemu poku demokracije (kar jo je še ostalo).

 12. APMMB2

  Cigani se med seboj koljejo z noži, streljajo in pesti tolčejo po glavah. Kri šprica na vse strani. Hrup vzpodbudi okoličane, da pokličejo policijo,ki pride v cigansko vas z nalogo, da naredi red. V trenutku se sprte strani ciganov pomirijo in udarijo zdužno na policste. Ne pomaga intervenisko vozilo, ne pomagajo opozorila. Poliistom ne preostane nič drugega, kot da poberejo šila in kopita in pobegnejo iz vasi.
  In kaj je sedanja koalicija?
  Zalo podobna ciganski vasi.
  Kraje in ostali prestopki ji niso tuji. Med seboj se ravsajo in kavsajo.Nožev in strelnega rožja sicer še ne uporabljajo, ni pa izključeno. Kri tudi ne teče, se pa dogajajo medijski umori.
  Nered je strahoten.
  Intervencije niso mogoče. Poliija je njihova, tudi sodstvo.
  Opozorila ne zaležejo.
  Raus in kavs se bohotita in nikogar iz koalicijskih vrst ne skrbi, ka se bo dogajalo s Slovenijo.
  Bitka za položaje postaja vse bolj brutalna. kdo bo zmagovalec se ne ve, zanesljivo pa vemo, kdo bo poraženec.
  To bo Slovenija!!

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo


Ekscentrični Milanović ni rešil hrvaške levice, slavila je ponovno HDZ

Hrvaške parlamentarne volitve, razpisane za 17. april, niso prinesle zmagoslavja levosredinske opozicije, zbrane okoli socialnih demokratov (SDP) pod poetičnim imenom Reke pravice prihajajo (Reke pravde dolaze). Zgodba nekdanje Kukuriku koalicije se ni ponovila. Kot vse kaže, bo SDP s partnerji dobila vsaj 20 mandatov manj kot HDZ v 151-članskem saboru. To pa je rezultat, ki nikakor ne more veseliti hrvaške levice, še manj predsednika države, ki se je želel aktivno vključiti v predvolilno kampanjo. Operacija Z, kot so na Hrvaškem imenovali “volilno intervencijo” predsednika republike Zorana Milanovića, torej ni uspela. Varuhom ustavnega reda je odleglo, zadovoljni so seveda tudi v desnosredinski HDZ in stranki Domovinsko gibanje, ki se je uvrstila na tretje mesto.

Demografsko-migrantski samomor Evrope se nadaljuje

Evropski parlament v Bruslju je razpravljal in odločal o t. i. evropskem migracijskem paktu ter ga tudi sprejel. Z njim naj bi Evropska unija “celovito uredila upravljanje migracij”, kar so ponovno le obljube. V realnosti pa ostajajo odprta nekatera ključna vsebinska vprašanja, ki jih ne gre pavšalno politizirati, vsekakor bodo ostala del razprave v evropskem medijskem in političnem prostoru. Naš sodelavec Maksimiljan Fras se je zato lotil odmevnih knjig britanskega avtorja Douglasa Murrayja. Murray se namreč, kot ugotavlja Fras, v svojih treh knjigah Nenavadna smrt Evrope, Norost množic in Vojna proti Zahodu spretno giblje znotraj provokativnih tem, piše v jasnem in razumljivem jeziku ter naravnost kliče k javni razpravi o družbenih vprašanjih, ki jih odpira. Migracije, posebej nezakonite, s katerimi se soočata Slovenija in Evropa, so zagotovo eno od njih.

Kdo ali kaj sploh še lahko reši Svobodnjake pred potopom na evropskih volitvah?

Sestavljanje Svobodnjaške liste za evropske volitve je v bistvu nekakšen strnjen odraz, prikaz delovanja trenutne vlade. Kaže se izredno plitek kadrovski bazen, vsebinska votlost, kaotična organizacija, spori med frakcijami, pridruženimi člani, predvsem pa odsotnost kredibilnega, verodostojnega vodenja. Svoboda je najprej določila sedem članov liste, ki jih predsednica sveta stranke na novinarski konferenci niti ni znala našteti, eden od sedmih potrjenih članov (Klemen Grošelj, ex LMŠ) pa je včeraj užaljeno umaknil svoje soglasje h kandidaturi. Očitno je, da je predsednik stranke in vlade v stiski in brez resnih idej, v poplavi takšnih in drugačnih svetovalcev, svetovalk, mešetari z imeni in “šank” idejami, popolnoma enako kot vodi vlado.

Ali je naša pokojninska blagajna res tempirana fiskalna bomba?

Verjetno ne mine teden, da ne bi prebrali kakšnega prispevka o nevarnostih in tveganjih Slovenije zaradi neugodnih demografskih gibanjih zaradi vse večjega deleža starejših oseb. Že leta, če ne desetletja, tako beremo članke, kako je naša pokojninska blagajna prazna, kako bo vprašljivo izplačevanje pokojnin tudi v sedanji višini, kako bomo morali namenjati za pokojnine največ med vsemi državami EU, kako bo potrebno delati “do smrti” in podobno. A ko pogledamo tekoča gibanja, so vsaj dosedanji trendi daleč od zloveščih napovedi. V zadnjih 30 letih samostojne države namenjamo za pokojnine ves čas približno podoben odstotek BDP. O zlomu pokojninskega sistema govorimo že deset ali dvajset let, razmere v tem času pa so se celo nekoliko izboljšale …

Priznanje Palestine, zloraba zunanje politike in Vojko Volk kot najboljši zunanji minister

Koalicija Roberta Goloba vedno več pozornosti namenja zunanji politiki, saj so priznanje Palestine, izgon ruskega atašeja in aktivnosti Slovenije v Varnostnem svetu OZN vedno priročne zgodbe za preusmerjanje pozornosti domače javnosti. Koga zanimajo hirajoče državno zdravstvo, poplava stavk, precenjeni infrastrukturni projekti, korupcija na vsakem koraku delovanja vlade, politično kadrovanje, popoplavna obnova in podobo, če pa so tu odmevne zgodbe, ki zaposlujejo javnost, da se ji ni treba ukvarjati z aktualnimi problemi in zanje najti krivca. Toda zloraba diplomacije oziroma zunanje politike za domače, notranjepolitične igrice je vedno nevarna in se praviloma konča s težkimi posledicami za tistega, ki si je to privoščil.

Tanja je vrgla puško v koruzo. Bodo njeni tovariši sposobni resnične preobrazbe?

Socialne demokrate, ki jih pričakovano zapušča Tanja Fajon, še danes definira, a hkrati tudi notranje frustrira fenomen Boruta Pahorja. Nekdanji predsednik republike in šef stranke SD, ki se mu nekateri luzerji na levici posmehujejo in ga podcenjujejo, je namreč edini voditelj stranke SD, ki je doslej z njo zmagal na volitvah in ji omogočil prevzem oblasti. O številnih razlogih, zakaj je Pahorju to uspelo, lahko debatiramo na široko, ampak ob vseh zunanjih okoliščinah, ki so mu šle v prid, gotovo ne moremo mimo tega, da je Borut Pahor otrok stranke SD, insajder, narejen in zgrajen politični človek, ki je dojel pomen spoštljive komunikacije in spoštovanja drugače mislečih, političnih konkurentov na obeh ideoloških polih.

Zmagal je Stalinov rek: “Ni pomembno, kako ljudje glasujejo, ampak kako preštejemo glasove!”

Naslovni, menda avtorski Stalinov stavek je morda res legenda, mit, a je v Rusiji še kako resničen v teh dneh, kot je tudi nauk za marsikatere bolj demokratične volitve v nam bližnjih državah. Putinovemu “plebiscitu” je težko reči volitve, ker niti ne vemo, ali je odstotek podpore zmagovalcu realen, ali je podatek volilne udeležbe resničen. Teh končnih, rekordnih 87 odstokov podpore Putinu in 77-odstotna volilna udeležba sta vredni namreč prav toliko kot Putinove napovedi, da ne bo posredoval v Gruziji, Čečeniji, da ni bil on tisti, ki je organiziral odcepitve Krima od Ukrajine, da nima pojma o tem, kaj so pripravljali domnevni uporniki v Donbasu, da ni dobavil raket, ki so sestrelile nesrečno, že malce pozabljeno malezijsko letalo MH17….

Nevarno igranje z neprestanimi proračunskimi primanjkljaji

Januarja so bili objavljeni prvi podatki o proračunskih gibanjih v letu 2023. Po predhodnih podatkih smo leto zaključili z 2,3 milijarde evri proračunskega primanjkljaja, kar pomeni 3,7 % BDP. Glede na lani sprejete rebalanse proračuna, po katerih se je primanjkljaj gibal tudi preko 3 milijarde evrov, nas takšna številka niti ne preseneča, prav tako pa ni povzročila kakšne posebne zaskrbljenosti ali odpirala vprašanj. A najbrž bi se morali zamisliti nad tem, da smo imeli v “normalnem” letu 2019 (pred pretresi kot so bili kovid, energetska kriza, vojne) še 220 milijonov evrov letnega presežka, lanski rezultat pa je bil primerjalno slabši za več kot 2,6 milijarde evrov. In to v 2023, ko smo imeli pravzaprav ugodne gospodarske rezultate in je bil BDP realno kar 8 % višji kot leta 2019.