Trije meseci vojne v Gazi: Kako naprej?

Gaza dobiva podobo uničenih mest v Ukrajini, kjer Rusi izvajajo etnično čiščenje prek politike"požgane zemlje" (Slika: Washington Post)

Avtor: | 8. januarja, 2024

Vojna v Gazi poteka na več frontah, ne le Hamas proti IDF (Izrael), ampak tudi zahodna skrajna levica in desnica, ki sta izrazito na strani Hamasa, oziroma Palestincev ter konzervativna in liberalna stran, ki se bolj ali manj nagibata k IDF, oziroma Izraelu. Ne preseneča, da skrajneži na levi in desni podpirajo ekstremistični Hamasov režim, saj so konec koncev naklonjeni še drugim totalitarnim ali avtoritarnim vodjem, kot so Putin, Ši, Asad in iranske mule. V svojem navdušenju nad ponorelimi režimi so začeli pozdravljati vse organizacije, ki nasprotujejo Izraelu in Zahodu, nazadnje nad Hutiji, ki so pod okriljem Irana začeli napadati civilno trgovsko ladjevje namenjeno v Evropo in Izrael.

Teroristi, ki jih sponzorira Iran, vedno bolj agresivno napadajo trgovske poti, s čimer poskušajo dodatno destabilizirati globalne razmere, nedvomno pa lahko na tej destabilizaciji vidimo tudi prstne odtise Putina, ki hoče svojo agresijo na Ukrajino spraviti v drugi plan zanimanja svetovnih medijev, (Slika: @Seamus_Malek/X)

Izrael je vsekakor izkoristil Hamasov genocidni pokol nad Izraelci, ki ga sprva praktično nihče od današnjih borcev in protestnikov za Palestino na Zahodu ni obsodil. Ta zavržna politika nevladnih organizacij in političnih akterjev, ki so trpljenje Palestincev in Izraelcev izkoristili še za eno ‘revolucionarno borbo’ proti Zahodu, ni namenjena rešitvi problema, ampak samopromociji aktivistov in služenju relativno visokih zneskov, ki prihajajo iz več smeri – državnih proračunov, Združenih narodov in držav, kot je Iran, Turčija, Katar. New York Times je napisal članek o financiranju institutov ter navedel primer, da je recimo Brookings Institution prejela 14,8 milijona USD. V omenjeni instituciji je tudi bivši pogajalec za Palestino Martin Indyk, ki je zavzeto promoviral idejo, da je za propad pogajanj kriv izključno Izrael.

Lovke Irana segajo po celem svetu, med drugim so bili odgovorni za teroristične napade od Argentine do Turčije. Nekoč je bil svet zgrožen, ko je ameriški predsednik George W. Bush postavil Iran na os zla. Danes lahko vidimo, kako je imel prav, ne glede na mnenja o iraški vojni. Popolnoma jasno je, da je bil jedrski sporazum med EU, ZDA in Iranom velikanska brca v temo. Posledice so bile nekaj sto tisoč mrtvih v Siriji, Libanonu, Jemnu, Iraku in Izraelu. Ne le to, Iran krši določila JCPOA (Joint Comprehensive Action Plan) s testiranjem raket, laganju o lastnih zmogljivostih za proizvodnjo obogatenega urana in preprečevanju IAEA pri dostopu do vseh iranskih obratov, ki delujejo v okviru iranskega jedrskega programa in so celo del odseka IRGC (Iranske republikanske armade). Naj poudarim, da države, ki si prizadevajo za civilni razvoj jedrske tehnologije, nimajo težave z odprtjem obratov mednarodnim agencijam, recimo Savdska Arabija ali Egipt.

Egipt je država z veliko izpostavljenostjo vsem palestinsko-izraelskim konfliktom. Ta država se sooča z gospodarsko krizo, visoko inflacijo ter posledicami nemirov zadnjih petnajst let. Egipt je zelo odvisen od turizma, ki je eden večjih virov tujih valut. Egipt je dosegel vrhunec turizma pred arabsko pomladjo, potem pa so sledili še nemiri med islamisti in vojaškimi elitami. Turizem si od takrat nikoli ni zares opomogel. Eden izmed največjih prihodkov je Sueški prekop, ki državi prinese tretjino tujih valut. Zadnji napadi Irana (preko Hutijev) na komercialne ladje, ki plujejo skozi Sueški prekop, škodijo predvsem Egiptu in ne Izraelu. Egipt ne bo odprl meja z Gazo, saj je bil Hamas med glavnimi dobavitelji orožja in teroristov na ozemlje Egipta med leti 2013 in 2020, zato si nikakor ne morejo dovoliti, da bi Hamas ponovno vzpostavil islamistične celice znotraj Sinaja.

Egipt, ki je zelo odvisen od turizma, si ne želi dodatne destabilizacije regije, ne podpira Hamasovih akcij proti Izraelu, tudi ne želi sprejeti beguncev, med katerimi bi se lahko skrivali teroristični agenti Hamasa in drugih ekstremistov. (Slika: viator.com)

Egipt formalno sicer nasprotuje izraelskemu vdoru in bombardiranju Gaze, v resnici pa mu tiho pritrjuje. Nasprotovati mora, saj je verski fanatizem in antisemitizem med glavnimi poganjalci čustev med prebivalstvom. Ni nenavadno, da v šolah učijo snov, kjer predstavijo judovsko prevlado nad svetom, ramadanske žajfnice prikazujejo kako judje pijejo otroško kri in v knjigarnah so Potokoli sionskih modrecev del resne literature. Naj omenim incident, kjer me je napadel gospod v telefonski centrali, ko sem se pogovarjal slovensko, on pa je menil, da gre za hrebrejščino. Ali pa zadnji ramadan, ko so nadlegovali mojo družino zaradi imena mojih otrok, ki so jih spominjala na judovska. Realnost, s katero se islamski svet še ni soočil. Zato Egipt noče Gaze. Nekoč jo je želel, ker je bila del Egipta in grandioznega Naserjevega načrta za veliko arabsko nacionalno državo. Danes Gaze ne želijo več, meje ostajajo zaprte, Palestince pa vidijo kot izdajalce, ki so pred desetimi leti stopili na stran Irana in Turčije.

Savdska Arabija je bila nekoč temelj opore Palestincem. Leta 1973 so ravno Savdijci povzročili veliko naftno krizo na Zahodu, ko so uvedli embargo na prodajo nafte zaradi jomkipurske vojne. Embargo je sicer uvedel OPEC, toda Kraljevina Savdska Arabija (KSA), je bila poglavitni motor sankcij, kjer so upali na zahodni umik podpore Izraelu. Dosegli so ravno nasprotno, ta embargo je bil ključni razlog za ameriško naftno samozadostnost. Danes ZDA ne potrebujejo bližnjevzhodne nafte. Povedano drugače, danes ZDA v KSA nimajo oporišč zaradi nafte, ampak zaradi grožnje Irana in Kitajske. Preživeli smo obdobje zasanjane naivnosti, kjer smo verjeli, da bodo avtoritarni sistemi s svobodno trgovino prevzeli tudi naš sistem liberalnih demokracij. Kako smo se motili. Kitajska, Rusija in Iran odkrito delujeta proti Zahodu. Hladna vojna se namreč nikoli ni končala, vzela si je le kratek odmor.

Savdska Arabija je država, ki se najbolj boji Irana. Iran je direktni konkurent KSA, saj je Homeini direktno pozval k reprizi iranske revolucije v zalivskih državah. Nikakor ne smemo pozabiti, da je Homeini razglasil KSA za državo, ki jo vodi Zahodu prodana kraljeva družina, rešitev pa je nova islamistična revolucija.

Naj poudarim, da sta verske zakone iranskega tipa, torej obvezno zakrivanje žensk, versko policijo in boj proti nemorali uvedla kralja Khaled in Fahd kot direkten odziv na iransko revolucijo in izvedbo terorističnega napada na glavno mošejo v Meki. Takrat je Juhayman al Otaybi izvedel zasedbo Velike mošeje v Meki, navdih pa je dobil v iranski revoluciji in Homeinijevih govorih. Iran ni izgubljal časa in je takoj obtožil ZDA in Izrael za terorizem.

KSA je v precepu – popolnoma se zavedajo minljivosti fosilnih goriv in čeprav je kralj Fejsal nekoč razložil ameriški javnosti, da lahko Savdijci ponovno jahajo kamele, je danes takšna ideja v državi popolnoma absurdna. Princ Salman, ki je najvplivnejši vodja države v ozadju, si je zastavil cilj modernizacije države, ki ne vključuje le oddaljitev fosilnih goriv, ampak tudi sociološko modernizacijo države. Še pred petnajstimi leti je veljala prepoved turistom, z izjemo verskega turizma, zakrivanje žensk je bilo obvezno, veljala je prepoved koncertov in filmov. Toda spominjam se mojega obiska v letu 2013, ko je bilo jasno, da si država želi sprememb in se oddaljuje od verskih in moralnih zapovedi. Takrat ko prebivalstvo zavestno krši zakone brez strahu za posledice, takrat pridejo spremembe.

Palestinsko vprašanje je del konteksta reform, ki ga morajo Palestinci in ostali Arabci sprejeti. Konec je nekega obdobja, interesi drugih držav gredo v smeri brez vpliva PLO in Hamasa. KSA je že vsaj od kralja Abdulaha v neposrednih pogovorih z Izraelci. To ne pomeni formalne normalizacije, kajti marsikatera ekstremistična gibanja na Bližnjem vzhodu bi izkoristila situacijo za proteste in rušenje vladajočih kraljevih družin ali vojaških diktatur. Toda do Abrahamskega sporazuma ne bi nikoli prišlo, če Savdijci ne bi privolili. Ne pozabimo, da sta bila Izrael in KSA udeležena v pogovorih za normalizacijo med državama ravno v mesecu oktobru, takrat ko je Hamas sprožil genocidni pokol v Izraelu. Savdijci vedo za resnično naravo spopadov, kajti izraelske obveščevalne službe so predstavile materialne dokaze, ki jih je posnel Hamas, vsem okoliškim državam, Egiptu, KSA in Jordaniji.

Jordanija je tista, ki se mora soočiti z največjo palestinsko begunsko populacijo. Ne le to, Jordanci so preprečili enega največjih terorističnih napadov leta 2004, ki je vseboval kemični napad, kar bi povzročilo na tisoče žrtev. Na žalost niso uspeli preprečiti napadov pod okriljem Islamske države v Iraku, ki je v Amanu leta 2005 uspela pobiti okoli šestdeset ljudi. Jordanija, nekoč so njihovi Hašemitski vladarji vladali Meki, ne zmore kontrolirati begunskih taborišč, zato je zanje vsak palestinsko-izraelski spopad nočna mora, ki hitro vplete teroristične napade.

Brezpogojna podpora palestinski državi, ki je sprva ni nihče od Arabcev želel priznati zaradi zakoreninjenega antisemitizma, saj bi pomenila priznanje judovske države, je začela upadati z novo ekonomsko realnostjo na Bližnjem vzhodu. Sprva je palestinsko državo začel promovirati egiptovski predsednik Naser, ko je njegova ideja panarabske države propadla. Toda Palestina ni nikoli postala država, ker je regija zavračala judovsko državo Izrael. Namesto priznanja so raje postali del vojne koalicije proti Izraelu z genocidnim sloganom “od reke do morja”, z izvedbo terorističnih napadov na civilne cilje, kot so letala in celo olimpijske igre. Premaknili so meje terorizma, kjer je vsak civilist postal tarča in uničenje civilistov za dosego končnega cilja, torej uničenja Izraela. Kdor zanika to dejstvo, živi v iluziji ali ideološki zaslepljenosti.

Toda Palestine ima cela regija precej dovolj. Egipt ima dovolj Hamasovega financiranja Islamske države na Sinaju, Jordanija ima dovolj terorističnih celic v begunskih taboriščih, ki so danes zares mesta, KSA ima dovolj iranskega vpliva, ki ga je pridobil preko Hamasa in Hezbolaha. Sosednje države grizejo posledice preteklih odločitev, česar se zelo dobro zavedajo.

Zato vidimo mlačne odzive omenjenih držav. Ne le to, predstavniki obveščevalnih služb in zunanjih ministrstev KSA, Jordanije, Egipta in Izraela se redno srečujejo ob Rdečem morju in razpravljajo o nastali situaciji.

Izrael praktično že nadzoruje celotno območje severne Gaze (IDF nadzoruje siva območja na sliki), samo vprašanje časa je, kdaj bo nadzoroval večino Gaze. (Slika: israelpalestine.liveuamap.com)

Kako torej naprej? Najbolj smiselno je popolno uničenje Hamasa in nadzor nad Gazo s strani Izraela, Egipta, Jordanije in KSA. Nikakor se ne sme dovoliti vpliva Irana, Katarja in Turčije, ki so glavni financerji terorizma v Izraelu in palestinskih ozemljih. Okupacijska vlada omenjenih držav mora nadzorovati šole, mošeje in medije enako, kot so ZDA nadzorovale nacistične ostaline po letu 1945. Netanjahu je zgodovina, nosi krivdo za politizacijo varnostnih služb, ki so oktobra zatajile, medtem ko je poskrbel, da ekstremna desnica v Izraelu nezakonito zaseda dodatna ozemlja na Zahodnem bregu.

Hamas, PLO, IJ in Netanjahu, torej izraelska ekstremna desnica, morajo izgubiti. Ne le Palestinci, ampak celoten arabski svet mora priznati Izrael. Abrahamski sporazum je bil korak v pravo smer in ne bi obstajal brez privoljenja KSA. Savdijci so tisti, ki morajo formalno priznati Izrael in to bo prvi korak k normalizaciji na Bližnjem vzhodu. Glavna ovira morda niso le Hamas, PLO in Netanjahu, ampak predvsem arabski režimi, ki jim vsaka vojna med Izraelom in Palestinci prinese odvrnitev pozornosti od njihovih lastnih avtoritarnih režimov. Toda, kot rečeno, časi se spreminjajo, režimi se odpirajo in Palestinci zanje niso več as v rokavu, ampak breme.

32 komentarjev

 1. Andrej Muren

  Veliko pomoč, ki je v Gazo prihajala od mednarodne skupnosti, so tam v glavnem uporabili za Hamasovo oboroževanje. Denar torej ni šel za šole, bolnice, razvoj gospodarstva, ampak predvsem za rakete, s katerimi je potem Hamas streljal na Izrael in za izgradnjo predorov.

 2. MARJAN

  APMMB2 on 9. januarja, 2024 at 6:34, povedali, napisali ste vse, kar je potrebno povedat, glede te nepotrebne vojne. Ko se bo zmanjšala vojaška in politična vloga Rusije v svetu, se bo uredil tudi ta Palestinski problem. V zgodovini so bile že trideset letne vojne in potem je čas pomiril takrat nerešljive probleme.
  To čaka tudi Slovenijo, da čas odnese največje škodljivce novejše zgodovine.

 3. Miller

  Na glasovanju v OZN:

  PROTI miru in ZA pobijanje na Bližnjem vzhodu sta bili ZDA in Ukrajina.
  Države EU, oz. članice Nata so se vzdržale.
  Ostale države, oz. večina svetovnega prebivalstva, pa so glasovali za mir.
  Kakor ukaže gospodar.

 4. deni

  Star pregovor pravi: Vsake oči imajo svojega malarja. In ravno Gaza in Izrael je dokaz za to trditev. Seveda vsak posameznik kot individium gleda na vojno skozi svojo prizmo pogleda. Zato vsak vidi kar hoče.

  Noben, narod, človek ni samo dober ali slab, oziroma svet ni črno bel. Potemtakem bi bila kopnina črna, morje pa belo. Zato pa je narava ustvarila različne nianse. Zakaj je temu tako ve samo narava sama?

  Ravno tako je z vero. Kristjani si Sveto pismo razlagajo vsak po svoje. Muslimani pa Koran ravno tako ali pa še bolj iščejo v njem sporočila, ki jih pač hočejo izluščiti njim v prid. V nekem filmu, ki se na žalost ne spomnem naslova, je bil musliman, ki je v Koranu iskal samo dobre stvari in je med svojimi bojevitejšemi soverniki naletel na nerazumevanje, celo sovraštvo.
  Zato pa vse pobijanje, ker vsak v drugem vidi samo slabo. Saj ne da bi zanemaril različna razmišljanja v kontekstu kot nekateri komentirajo, vere, različnih ljudstev, interesov itd. Vsa godlja je mineštra raznih interesov velesil in lokalnih dejavnikov. Tako, da ima istočasno vsak po svojem pravilno razmišljanje, po svojem pa napačno. Resnica kot navadno skače nekje vmes. In tako je že od pamtiveka in do dandanes in bo dokler bo obstajalo človeštvo, oziroma vsa živa bitja. Ljudje smo samo inkarnacija različnih živali na prehranjevalni lestvici. Kot zveri, ki v globljem smislu niso hudobne, vendar morajo preživeti, tako da pač požrejo tiste nižje razvrščene in tako do planktona, ki daje najbolj potrebno, kisik za preživetje poleg vode seveda. Mogoče sem zašel, Hočem samo reči, da je vsaka stvar na zemlji, v vesolju, relativna. Ravno tako je pa tudi ta vojna v Gazi relativna in proces , ki se vleče od ameb v morju do dinozavrov in do nas sesalcev, ker nas najbrž ne bi bilo, če ne bi pred milijoni let strrmoglavil komet na JJukatan.

  Se pravi, večni namen vseh živih bitij ima samo en cilj, preživeti. Tak je tudi spor v na Bližnjem vzhodu in vsepovsod po svetu, dokler se spet ne zgodi katastrofa in se bo spet začelo vse od začetka.

  Samo še to. Človek je že na robu izumrtja , ko je izbruhnil super vulkan v Indoneziji in je osstala v Afriki samo peščica, ki se je nato razširila po svetu s svojimi dobrimi in slabimi navadami, ki jih še vedno z največjim veseljem gojimo. Zato pa pravim,da smo ljudje samo nebodigatreba bitja, s svojimi primitivnimi nagoni in malenkostmi samo bacili v Vesolju. Majhno neskladje narave in ne bo več pomembna ne Gaza, ne Izrael, ne ZDA, ne Rusija ne cel svet. Mogoče bo šele takrat čas, da vendar začnemo razmišljati v pravi smeri.

  Kot pravi iztok Mlakar v pesmi Pepi Žlabadorija.

  • jaz

   Naj mi nekdo pove kakšno izbiro imajo Izraelci? Hamas pristaja samo na uničenje Izraela. Njegovo zatočišče in eksistenca je v gazi. Iznenada in zahrbtno je napadel kogarkoli je srečal na svoji morilski poti. Naj torej Judje pokopljejo žrtve in čakajo drugi napad? Naj pospravijo svoje stvari in zopet gredo za stoletja po širnem svetu?
   Koga bi raje imeli za soseda Juda ali Palestinca?

 5. slavkope

  Vojna med terorističnimi organizacijami arabskih islamskih skrajnežev v Palestini in državnim terorjem Izraela je dosegla mednarodno-pravno, civilizacijsko in etično zgodovinsko dno.

  V grozljivo brezdušnem in razčlovečenem spopadu de-humanizirano sovražnih aktualnih političnih in vojaških vodstev ljudstev, nacij, religij ter njihovih prikritih in javnih globalnih imperialističnih militantnih zaledij ni več nikakršne razmejitve med civilnim prebivalstvom in oboroženimi teroristi/vojaki, med civilnimi oz. celo po mednarodnem vojnem pravu nedotakljivimi stavbami bolnišnic, domov za ostarele, vrtcev, šol in legitimnimi vojaškimi “tarčami”.

  Brezpravne in nemočne otroke, ženske, bolnike, ranjence, invalide, starce … zlorabljajo arabski islamski teroristi kot svoj “živi ščit” in kot prvovrstni agitacijsko-propagandni material, s katerim nenehno in neumorno enostransko zalagajo vse svetovne medije.
  Ne poznamo primera samo-oklicane “osvobodile vojske”, “vstajnikov”, “upornikov”, ki bi do tolikšne mere brezobzirno in skrajno nečloveško zlorabljala najbolj nemočne in ogrožene skupine lastnega ljudstva za vojaško-teroristične in dolgoročnejše versko-politične interese lastne politične agitacije in propagande.

  Na krvav spopad, ki poteka povsem izven vseh mednarodnih pravnih, vojaških in humanistično-civilizacijskih norm, se mednarodna skupnost očitno ne zna, ne zmore in ne želi učinkovito odzvati.

  Še zlasti ne zato, ker se privilegirane stalne članice VS OZN nikoli in nikdar ne bi prostovoljno odrekle svojemu trajnemu privilegiju pravice do samovoljnega veta, s katerim ostaja sodobni svet trajno razklan ter trajno neenakopraven in neenakovreden.
  In dokler bo tako, lahko pričakujemo le še stopnjevanje brutalnega množičnega nasilja ter stopnjevanje ne-človeškega in ne-civilizacijskega brezpravja, zaradi katerega trpijo in bodo še bolj trpela “samoumevno” trajno diskriminirana in neenakopravna ljudstva, neenakopravne nacije, države in neenakopravne skupnosti držav.

  In ker imajo svetovne imperialistične velesile kot stalne članice VS OZN izključni trajni privilegij absolutne odgovornosti za naraščajoči ne-mir in ne-red v sodobnem svetu, je nemogoče pričakovati konec vojn, terorizma in drugih oblik zločinskega množičnega nasilja, dokler bo veljavni “svetovni red”, izsiljen po 2. svetovni vojni in trajno zapisan v vse bolj “papirnati” in ne-operativni Ustanovni listini OZN, in dokler med stalnimi članicami VS OZN ne bo dozorelo odrešilno humano in civilizacijsko soglasje za humano strpen in tvoren korak naprej k učinkovitejši policentrični in načeloma ne-diskriminatorni ureditvi sveta.

 6. Brane

  Dotični avtor ni najbolj v ponos temu portalu, skrajno neprofesionalen, zaradi slabih osebnih izkušenj z muslimani, postane hujskaški in posledično diletantski neobjektivni kvazi poznavalec bližnjevzhodne problematike. Zagovarja genocid in izbris Palestincev. Po njegovem, zločine proti človeštvu povzročajo samo muslimani, Izraelci, Američani in drugi zahodnjaki pa nimajo nič s tem. O geopolitiki nima blage veze. Članek je totalno sr…..

  • miro

   Da bi razumeli, kaj je eden od ciljev izraelskega napada na Gazo, se morate potopiti globoko, natanko 600 metrov pod morsko gladino, 30 km od njene obale. Tu, v palestinskih teritorialnih vodah, se nahaja veliko nahajališče zemeljskega plina, Gaza Marine, ocenjeno na 30 milijard kubičnih metrov, vredno več milijard dolarjev. Druga nahajališča plina in nafte se po zemljevidu, ki ga je pripravil Geološki zavod ZDA (ameriška vladna agencija), nahajajo na celini v Gazi in na Zahodnem bregu. zemeljski plin v Palestinski upravi: Potencial morskega polja v Gazi | The Washington Institute

   Morsko priobalno polje v Gazi

   Leta 1999 je Palestinska uprava s sporazumom, ki ga je podpisal Jaser Arafat, zaupala izkoriščanje plinskega polja Gaza Marine konzorciju, ki ga sestavljata British Gas Group in Consolidated Contractors (zasebno palestinsko podjetje) s 60 % oziroma 30 % deležem, v katerem ima naložbeni sklad Palestinske uprave 10 % delež. Izvrtani sta dve vrtini, Gaza Marine-1 in Gaza Marine-2.

   Vendar nikoli ne začneta delovati, saj ju blokira Izrael, ki trdi, da ima ves plin po zelo nizkih cenah. Prek nekdanjega predsednika vlade Tonyja Blaira, odposlanca “četverice za Bližnji vzhod”, je z Izraelom pripravljen sporazum, ki Palestince prikrajša za tri četrtine prihodnjih prihodkov od plina, svoj delež pa plačujejo na mednarodni račun, ki ga nadzorujeta Washington in London.

  • Joze

   Brane, očitno sva brala različna prispevka… Žal. Gospoda Andraža osebno ne poznam ampak iz njegovega pisnaja mi je jasno, da ima veliko znanja in izkušenj iz regije Bližnji vzhod. Če bi bil iz novinrskega foha potem bi rekel, da je to idealen kaliber za dopisnika. Kaj je vaš problem, gospod Brane? Škoda da tega v svojem bljuvanju strupa niste povedali. Res me zanima kakšni so vaši pogledi, kakšno znanje in izkušnje imate s področja arabskega sveta, Bližnjega vzhoda in zgodovine Izraela. Če je kaj časti v vas potem boste razumeli, kaj vam hočem povedati.
   Ne bodite kot gospod Miller ki na tem portalu s svojim nizkotnim nivojem pove vse o sebi. Od njega še nikoli nismo slišali nobenega argumenta. Ničesar. Samo pljuvanje, žaljenje … kakšen nesrečen človek mora to biti.
   Gospod Brane verjamem da ste vi lahko boljši.

 7. ren

  Kakšne skrivalnice na portalu: članek dr. Kreka se da prebrati, a komentarja ne moreš napisati; potem članek je in se komentar da napisati; potem članka ni nikjer več…

  • brane

   Daj pregledat tvoj PC.

 8. Miller

  Recimo bobu bob.
  Židje imajo v lasti svetovne institucije in banke. Posojajo denar državam, ki potem pristanejo v kolonialnem odnosu. Preko institucij pa držijo v rokah vajeti svetovne politike.
  Tu je vir. Tudi vojn !

  • miro

   KAKO SO ROTHSCHILDI FINANCIRALI OBE STRANI V AMERISKI CIVILNI VOJNI

   -Rothschildi so neposredno financirali Konfederacijo in zasnovali večino finančnih in secesionističnih intrig na jugu;
   –devetdeset odstotkov sredstev je Unija pridobila iz lastne davčne osnove, nekaj sredstev pa je dobila tudi od londonskih Rothschildov;
   –Neposredno je Unijo financirala tudi z Rothschildi povezana francoska hiša Orleanska.

   DRUGA PODPORA

   -Konfederacijo so financirali tudi francoska hiša Burbonov in z njo povezani “legitimi”;
   –Ruski car Aleksander II. je v veliki meri pasivno podpiral Unijo in leta 1863 poslal nedvoumno opozorilo Veliki Britaniji, naj ne napade ZDA, ko je ruski baltski in pacifiški mornarici ukazal, naj prezimita v ameriških pristaniščih New York in San Francisco. Britanski Rothschildi so Aleksandra II. “nagradili” tako, da so ga 13. marca 1881 umorili v Sankt Peterburgu, nato pa so njegovega vnuka, carja Nikolaja II., “nagradili” tako, da so mu ukradli vse premoženje (danes ocenjeno na več kot 1 bilijon USD) in 17. julija 1918 v Jekaterinburgu umorili vso rusko kraljevo družino. Rothschildi nadzorujejo Rusijo od 7. novembra 1917, ko so ustanovili rusko “ljudsko” banko;
   –Abe Lincoln naj bi krivil tudi Katoliško cerkev, in sicer naj bi dejal: “Papeštvu smo dolžni, da je naša dežela zdaj obarvana s krvjo njenih plemenitih sinov”.

   …….

   Patrick O’Carroll

   • Miller

    Če bi imeli židje v lasti slovenske banke in institucije, ne bi bilo nič.
    Ampak so lastniki institucij in bank vladarja, policaja in najmočnejše vojaške sile sveta – Amerike.
    In tako imajo v rokah vso politiko in tudi najmočnejšo vojaško silo na svetu.
    In EU za hlapca.

   • Miller

    Pred časom je na TVHistory tekla beseda o izginulih 300 miljard v zlatu po od ruskega carja, ki ga je imel naloženega v Švici itd. Nikoli se ni izvedelo, kam je poniknil.
    Danes se dogaja isto. In cifra je enaka.

 9. David

  “Potokoli siamskih modrecev” je pa hud zatipek (“typo”). Pravilneje bi bilo Protokoli zionskih modrecev.

 10. R

  Kot vedno se najdejo pametnjakoviči, ki mešajo jabolka in hruške. Sploh naši levičarji verjamejo, oziroma hoćejo verjeti.
  Drugače pa odličen članek. Očitno je avtor preživel več časa na Bližnjem vzhodu in najbrž odlično pozna razmere od blizu. Naši levičarji pa tudlajo floskule v stilu bolje islam kakor krščanstvo. Rad bi videl kakšnega zelenoljubca, ko bi mu potrkal na vrata kakšen fanatik.Ampak na žalost običajni levičarji, sicer čisto OK fantje vidijo islam kot super zadevo. Tudi prav.

  Ko bi muslimani gledali stvari takšne kakor so, nič narobe. Seveda niso vsi ekstremisti, vendar na žalost še veliko njih živi v srednjem veku. Razni kleriki pa oznanjajo, da je zemlja ploščata in spodbujajo k sveti vojni proti džaurom. Edino to, kar nekako nakaže avtor, da si Šiiti in Suniti med seboj konkurirajo je v bistvu velika sreča.
  Nisem kakšen poseben poznavalec Orienta, vendar kolikor vem je bil še nekaj deset let nazaj Libanon bližnjevzhodna Švica. Ob prihodu Palestincev se je pa vse podrlo in so se kristjani in muslimani, ki so prej živeli v nekakšni slogi, začeli pobijati med seboj in državljanska vojna je zahtevala svoj davek. Seveda so se vtikali potem po sli razmer še Izraelci in recept za katastrofo kot na dlani. Mogoče se motim, ampak kot mulec sem spremljal vsakodnevne novice iz tega žarišča, seveda primerno prirejene, ampak ko enkrat dobiš informacije iz več virov postane zadeva nekoliko realnejša.

  • rokc

   Za propad Libanona so nedvomno odgovorni Palestinci. Država je bila prej ena izmed najbolj perspektivnih v celi regiji, Bejrut je imel naziv Pariz Bližnjega vzhoda, razvita je bila kultura, meščanstvo.
   Pa so prišli Palestinci in Libanoncem uničili državo.
   Isto v Jordaniji pa jih je jordanski kralj stežka zabrisal ven (čeprav jih je velik del še vedno tam).

 11. jaz

  Dober oris realnih razmer. Ko smo Slovenci živeli v Avstro-ogrski monarhiji smo se dosti naučili v vseh pogledih. To je bil temelj za ohranitev nacije in njeno enakovrednost z drugimi narodi. Tako bi se lahko Palestinci učili in napredovali ob Judovskem narodu in mu v razvitosti postali enakovredni. To je edina pot z izhodom.
  Žal pa s takšnim delovanjem nimajo prihodnosti, Judovski narod pa ne druge možnosti kot silovit odgovor na Palestinsko početje. Palestincev pa v bistvu ne marajo niti njihovi arabski bratje. So pač v civilizacijski stagnaciji kot kakšni Ambruški cigani.

 12. Red Tania

  Gospod Šest je res poznavalec, se vidi, da je živel na Bližnjem vzhodu in ne govori v slogu ljubljanskih psevdoanalitikov FDV-jevske šole.

 13. Valentinčič

  Tisti ki ima v lasti vse banke, medije, Janšo, Goloba in tako dalje, širi svojo umazano propagando tudi na tem portalu. Tisti ki mislimo s svojo glavo smo v totalni manjšini tam ene 5 procentov. Jebi ga.

  • Joze

   Kaj pa imata JJ in Golob z vojno v Gazi, kateri je namenjen ta odlicni prispevek?! Mislim, kaj je z vami …

  • Tilen Majnardi

   Spoštovani. Lahko vam sporočim, da na +PORTALU ne širimo nobene umazane propagande, članki, z izjemo označenih oglasnih sporočil, pa nikoli niso plačani, ampak so avtorska dela sodelavcev, partnerjev… Če se vam v tem članku zdi kaj netočnega, tendencioznega, pa prosim natančno opredelite, oziroma popravite z vašimi nasprotnimi argumenti brez nepotrebnih žalitev. Hvala.

   • Valentincic

    Spoštovani gospod urednik.
    Vojne se ne bijejo samo na bojiščih ampak tudi v medijih. Malo več nepristranskosti ne bi škodilo. Za neko realno oceno stanja bi bilo treba prisluhniti obema stranema v konfliktih. Vaš portal oznanja le eno plat zgodbe, pa naj bo to Ukraina, Palestina ali covid. A je res tako grozno, če kdo na to opozori?

    • Martin

     Pa še vseeno nisem prebral nobenega argumenta za vaša natolcevanja o umazani propagandi…

    • Lojze

     Ni grozno, da opozarjate. Vendar na kaj? Brez argumentov napadati vsebino članka je levičarski evfemizem. napišite, kaj ni res, s čim se ne strinjate, navedite argumente in ne politične floskule.

    • uroš gabrijelčič

     Pa pomagajte preseči pristranskost tako, da bralcem tega portala posredujete vaše poglede.

    • JOZE

     PortalPlus je glede Gaze resda precej manj “neuvrščen” od naših vodilnih medijev (npr. RTV Slovenija), ampak meni se doslej ni zdelo nič tako spornega da bi zaradi tega koga kritiziral. Če imate raje palestinsko propagando potem brez panike – večina medijev ji je zelo naklonjena. Najlaže je klišejsko nabijati po Židih, ane?
     No kar pa se Ukrajine tiče se mi pa zdi ta portal po 22.2.2022 sinonim načelnosti in profesionalizma. Ne bom rekel, da pred ruskim napadom ni bilo vse tako ok ker je prejšnji urednik Steinbuch lovil neko ravnotežje (zakaj že?) in objavljal tudi očitno proruske avtorje. Spomnim se tistega sodnika Radončiča ali pa Simone Rebolj. Stvari so šle predaleč, najbrž je to ugotovil tudi urednik sam, zato je ladjo obrnil v edino pravo smer.
     Verjamem da komu ni všeč, da portal redno opozarja na to, kdo je Putin, s kakšnim nevarnim psihopatom imamo opravka. Ampak po mojem je to nujno! Tudi leta 1939 in 1940 bi morali evropski mediji 24 ur na dan svariti pred Hitlejem. Pa žal niso in prišlo je do katastrofe. Upam, da s Putinom ne bo šlo tako daleč.

 14. rokc

  Rešitev je samo one-state solution, država Izrael z integracijo Gaze ter Samarije (Zahodnega brega).

 15. juhejfantje

  Ma vsi imajo poln kufer te Gaze, Ukrajine, vsega. Slovenčki ne vidijo dlje od svojega praga, zato tudi volijo bedake, ki jih peljejo v propad. Ne razumejo, da se moramo spretno gibati med izzivi globalne politike. Žal.

 16. RuSSkimir

  Odlična analiza. Verjetno bi si jo morali prebrati tudi na našem zunanjem ministrstvu, ker glede tega vprašanja nimajo pojma. Ponavljajo floskule, ki nimajo veze z realno politiko, kar pelje v blamažo znotraj Varnostnega Združenih narodov.

  • APMMB2

   Slovvenija je postala nestalna članica Varnostnega sveta OZN.Tam sicer nekega velikega vpliva ne bo imela,saj VS obvladujejo velesile,ki v glavnem blokirajo vse, kar jim ni všeč, zato je VS in celotna OZN brezobi tiger. Nobene resne odločitve ne more sprejeti.
   Rešitev Palestine in Izraela je v enotni državi.
   Po definiciji mora imeti država ozemlje in prebivalstvo. Na to osnovo je potrebno dodati še vojsko,ki ozemlje brani in zakonodajo,ki uvaja red v državi. Bistveni element,ki ga običajno prezrejo, pa je samostojno gospodarstvo, ki omogoča preživetje prebivalstva.
   Po navedenih kriteriji Palestina ne more biti država. najprej, Palestina nima enotnega ozemlja. Sestavljale bi jo naj tri enote: Gaza, del Jeruzalema in Zahodni breg. Razen Gaze, ki je strnjeno palestinsko ozemlje, ostali deli niso jasno definirani in so oddeljeni med seboj, tako da je uvajanje enotne zakonodaje nemogoče.
   Bistveno večji, kot ozemeljski problem, pa je gospodarstvo.
   Palestinci so skoraj v celoti odvisni od tuje pomoči. Od približno 5 milijonov jih dela v Izraelu 2 milijona, kar pomeni, da so gospodarsko popolnoma odvisni od Izraela in tuje pomoči. Kakšna pomoč je prihajala v Gazo pa lahko vidimo sedaj, ko IDF ruši utrdbe in uničuje skladišča orožja in municije.
   Če se bo sedanja praksa nadaljevala, bo prej ali slej ponovno izbruhnil spopad in tragedija Palestincev se bo nadaljevala.
   Za dve državi na področju Palestine si prizadevajo samo jastrebi,kisi želijo nestabilnost, saj ta ogroža mir v širši okolici in obvladovanje naftnih nahajališč in glavnih trgovskih poti. Zlasti Rusija ima velik interes za nestabilnost, saj gospodarsko ne more posegati v ta prostor, ker je pač zaostala država z ogromnim vojaškim potencialom, s katerim povzroča nemire po svetu.
   Svetovna javnost je prepričana, da se Palestincem godi krivica, akademiki, kakršen je Rudi Rizmal pa govorijo celo o genocidu, ki da ga doživljajo Palestinci. Celo več, poziva slovensko vlado in zunanjo ministrico, da prpereči gonocid v Gazi. S takšnim stališčem se lahko Slovenija samo smeši.
   Za takšno smešenje ima priložnost, saj se bo njen glas slišal.
   Za Plaestnce je najbolje, da se razorožijo, da se začno pogajati z Izraelci o skupni bodočnosti in o gospdarskem napredku, ki lahko zaceli rane.
   Palestnci morajo spoznati, da jih vplivne arabske države ne podpirajo več, saj so same krenile na pot napredka in se zavedajo, da bi jim vojne prizadejale veliko škodo.
   Večnacionalne države v svetu niso izjema.
   V neposredni bližini imamo Bosno in Hercegovino. Taje nefunkcionalna zaradi razdiralnega vpliva Srbije,ki pa jo podpirata Rusija in Kitajska. Jasno je, da sta todve velesili,ki povzročata nered in nemir v svetu.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Volilna farsa v Belorusiji po kremeljskih demokratičnih uzancah

Belorusi so v nedeljo, 25. februarja, odšli na parlamentarne volitve in volitve v lokalne svete. To so prve volitve v Belorusiji po politični krizi leta 2020. Volivci so izbirali 110 poslancev v spodnjem domu parlamenta in 12.000 predstavnikov lokalnih svetov. Ne glede na to, koliko ljudi se jih bo udeležilo, se bodo štele za veljavne. Te volitve sicer nikogar ne zanimajo, ker je izid znan v naprej. Je pa stanje demokracije v Belorusiji lep prikaz tistega, kar bi se zgodilo, če bi Putinova »tridnevna specialna operacija« uspela in bi Ukrajina dobila vodstvo po kremeljskih demokratičnih uzancah.

Intervju z vampirjem: Kaj je Vladimir Putin prek Tuckerja Carlsona sporočil Donaldu Trumpu

Pogovor črne ovce ameriškega novinarstva z osumljenim vojnim zločincem, ki je potekal 8. februarja letos, dobra dva tedna pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, zagotovo ne bo šel v zgodovino. Kremeljska sobana z razkošnim pohištvom, kot iz škatlice urejeni izpraševalec in predvsem nobenih neprijetnih, kaj šele kritičnih vprašanj, ki bi vznejevoljila sogovornika. Tucker Carlson ni Barbara Walters, še manj Walter Cronkite ali Larry King. Vladimir Putin se je monološko pogovarjal dobri dve uri in dosegel svoj namen – svetovni javnosti prodati pravljico o ubogih, ogroženih Rusih, ki so jih neonacisti v Ukrajini prisilili v “posebno vojaško operacijo”, da bi zaščitili svobodo, nacionalne pravice in zgodovinsko vlogo ruskega naroda. Ne glede na to, je med pogovorom vseskozi poudarjal Putin, pa je Rusija vedno pripravljena na sklenitev miru, na premirje z “režimom v Kijevu”.

Tretje leto: Kljub vsej propagandi Rusija ekonomsko trpi zaradi Putinove vojne

V soboto bosta minili dve leti od ruske invazije na Ukrajino, ki je uspela zdržati in se še vedno upira agresorski vojski. Prve prave vojaške provokacije so se sicer začele že na današji dan, le redki pa so verjeli, da se bo vseobsežni napad res zgodil. Kljub agresivni propagandi Kremlja, ki je celo nekaj zahodnjakov uspela prepričati, kako sankcije Rusiji sploh niso škodovale, celo nasprotno, ruski vsakdan še zdaleč ni idiličen. Socialne in ekonomske posledice vojne so hude; stroški za vojsko so se v dveh letih dvignili za 300 odstotkov, okoli 8 % celotnega ruskega BDP gre samo za financiranje te vojne. Najhujši udarec za Rusijo pa je več kot milijonski osip v demografiji. V zadnjih dveh letih je iz Putinovega imperija pobegnilo najmanj 800.000 Rusov. Na ukrajinski fronti jih je za vedno ostalo (ali pa so se vrnili ranjeni) okoli 300.000.

Putinova peta kolona v Ljubljani ob obletnici invazije na Ukrajino pripravlja shod v podporo Rusiji!

Ali je v naslovu prišlo do napake, sabotaže večje skupine tiskarskih škratov? Ni. Sredi Ljubljane je za soboto, 24. februarja, dva dneva po drugi obletnici vojaškega napada Ruske federacije na Ukrajino, dejansko napovedan shod s pomenljivim naslovom: “Shod ob drugi obletnici posebne vojaške operacije”. Enostavno povedano, to bo dogodek v podporo Rusiji oziroma vojni, ki jo je njen predsednik Vladimir Putin 22. februarja 2022 vsilil Ukrajini. Shoda se bo v najboljšem primeru udeležilo največ nekaj sto ljudi, vseeno pa to dokazuje, da ruska propaganda v Sloveniji deluje. Počasi prodira tudi v medije, še bolj vztrajna je na ulici. Vsak petek ob 19. uri se skupina Putinovih podpornikov zbere zraven ruskega veleposlaništva, svojih shodov nikoli ne prijavijo policiji, ki to mirno tolerira. Občasno se srečujejo tudi s predstavniki ruske ambasade. Kaj točno počnejo, ne ve nihče.

Pripravljeni na Trumpa 2.0?

Predvolilna tekma v Združenih državah Amerike vedno bolj intenzivno polni medije po vsem svetu. Deloma zaradi osnovnega bizarnega dejstva, da se v boj podajata precej starostno »iztrošena« kandidata, pri čemer s svojimi izjavami, ki kažejo na mejno opravilno sposobnost, gotovo izstopa kandidat demokratov Joe Biden, veliko razburjenja pa povzroča tudi kandidat republikancev Donald Trump s svojimi »šank« idejami in domislicami, ki lahko dodatno destabilizirajo že tako majavo globalno ureditev.

Frančiškova cerkev v kompleksni globalni realnosti

Veliki izziv miru in za mir ostaja v središču Frančiškovih prizadevanj; mir, ki poleg tega, da predstavlja osrednji cilj novega svetovnega reda, spada tudi med izobraževalne in kulturne dejavnike v dialogu med ljudmi in skupnostmi, še posebej v nasprotju z orožarsko industrijo in trgovino z orožjem. Papež Frančišek je citiral govor Pija XII. iz decembra 1944, ki poudarja “vedno jasnejšo in trdnejšo voljo: narediti to svetovno vojno, ta vsesplošni prevrat, izhodišče nove vseobsežne prenove”, sam pa se je osredotočil na “vseobsežno prenovo”, na katero je upal papež Pacelli. Tokrat namreč pogosto citiran koncept “razdrobljene tretje svetovne vojne” pomeni zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti resničnega globalnega spopada, sposobnega opredeliti nova področja moči.

Ukrajina (2022-2024): Če zmagajo Rusi, bomo vsi revnejši in manj varni

Na Zahodu se množijo glasovi, ki so si enotni v tem, da je treba Rusiji preprečiti, da bi zmagala v vojni v Ukrajini, pa tudi glede tega, da je nujna ponovna oborožitev Zahoda. Eden teh glasov je denimo nekdanji nemški zunanji minister Joschka Fischer, ki se zavzema za vso potrebno vojaško podporo Ukrajini. V Skandinaviji, ki je bila v preteklosti podobno kot nemška stranka Zelenih znana po svojem pacifizmu, pa oblasti odkrito pripravljajo državljane na možnost oboroženega konflikta z Rusijo v dogledni prihodnosti. Ukrajinski predsednik Zelenski je nedavno v Davosu svaril svetovne voditelje, da če Rusom uspe zasesti Ukrajino, bo to privedlo do neposredne vojne med Rusijo in zvezo NATO.

Kriza SD: Koalicija je sama sebi najboljša opozicija

V vsem medijskem “spinu” okoli afere Litijska 51 se izgubljajo osnovna dejstva. In sicer, da je Dominika Švarc Pipan kot ministrica za pravosodje podpisala škodljivo pogodbo v breme proračuna Republike Slovenije. Taisto pogodbo je potrdila vlada Republike Slovenije in v roku 24 ur po podpisu pogodbe plačala kupnino iz proračunske rezerve, ki je namenjena za nujne zadeve. Z zadevo je bil več kot seznanjen minister za finance Klemen Boštjančič, pa tudi predsednik vlade ni bil brez informacij. Če bomo prišli stvarem “do dna”, potem bomo z institutom objektivne odgovornosti na koncu dejansko prišli do predsednika vlade.