Se Kitajska odkrito pridružuje Putinovi informacijski vojni proti Zahodu?

Slika: X

Avtor: | 1. aprila, 2024

Da se Rusija izredno trudi destabilizirati Zahod, relacije med ZDA in Evropsko unijo (EU), razmerja znotraj EU, v NATO paktu, razmerja med EU in Afriko, Bližnjim Vzhodom z različnimi informacijskimi prijemi, promoviranjem dezinformacij, svojih stališč na različnih družbenih omrežjih, v medijih…. ni več nič novega. Navsezadnje se s tem odkrito soočamo tudi v Sloveniji.  Zadnji pomenljiv “incident” je izgon ruskega diplomata, ki ga je Slovenija razglasila za nezaželeno osebo (“persona non grata“), ker je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom. Slovenijo je moral zapustiti do prejšnjega četrtka, 28. marca. Pred dnevi pa je prišlo do “ruske” vohunske afere še v Avstriji, kjer je na to temo 9. aprila sklican svet za nacionalno varnost.

Pri omenjenem izgonu je šlo prav za neprimerno delovanje pri agresivem razširjanju protislovenske politične propagande na različnih družbenih platformah, v medijih in prek neformalne mreže, ki je širila rusko propagando, predvsem v povezavi z vojno v Ukrajini. V vsakem primeru lahko že povprečen uporabnik družbenih omrežij zasledi izrazito povečanje proruskih stališč na lažnih, spornih, umetnih spletnih in drugih profilih. Prirejene informacije, dezinformacije, širjenje dvoma v namene, metode politike EU na različne prikrite in manj prikrite načine prodirajo tudi v t. i. mainstream medije, še bolj zaskrbljujoče pa je “sidranje” proruske propagande v določene politične stranke.

Na volitvah v Evropski parlament bo glede na zadnje informacije recimo tudi v Sloveniji sodelovalo kar nekaj strank, kandidatov, ki imajo izrazito proruska stališča, še več, nekateri so tudi odkriti podporniki Vladimirja Putina, njegovega načina vladanja.

Ali gre pri navduševanju nad Putinom samo za patološko, ideološko nastrojenost proti ZDA, NATO paktu…, filozofsko navdušenost nad “materjo Rusijo”, ali pa je ozadju tudi kaj bolj otipljivega, finančnega, bo gotovo pomembna naloga pristojnih organov in služb v naslednjem obdobju.

Pred letošnjimi volitvami v ZDA pa se ob že dobro znani ruski propagandi in očitnem vpletanju v volitve v različnih državah, pojavljajo tudi informacije, dezinformacije, poskusi vplivanja na javno mnenje, ki imajo izvor na Kitajskem. Pojavljajo se številni  računi, oblikovani tako, da so videti, kot da pripadajo ameriškim podpornikom Donalda Trumpa, širijo se na družbene medije, spodbujajo različne teorije zarote in napadajo predsednika Joa Bidna pred volitvami leta 2024.

Kampanja za predsednika ZDA je že brez vmešavanja od zunaj cirkus posebne sorte. (Slika: X Donald Trump)

Po poročanju New York Timesa je Kitajska nadgradila koncept, ki ga že nekaj časa precej neprikrito uporablja Rusija. Gre za veliko bolj sistematično in bolj usklajeno propagando na različnih ravneh vsebinske komunikacije, za uporabo družbenih medijev kot načina za vplivanje na volitve v ZDA s potenciranjem razlik v volilnem telesu in ameriški družbi na splošno.

Komunikacija je tudi vse bolj agresivna in žaljiva. Najbolj pogosto je norčevanje iz Bidnove starosti, proizvajanje različnih prirejenih fotografij, fotomontaž, video posnetkov, kjer se obstoječega predsednika prikazuje kot zapornika, v nekaterih primerih tudi kot satanista in pedofila. Dosedanje kitajske “kampanje” so bile precej neuspešne, saj so neusklajeno komunicirale protizahodno ideologijo. Sedaj pa se usmerjajo na že obstoječa trenja, težave v zahodni družbi, kot je razprava o pravicah LGBTQ+ skupnosti, ilegalno priseljevanje in kriminal.

Kot že omenjeno, pa je na temo ruskega vohunjenja počilo tudi v nevtralni Avstriji. Kancler Karl Nehammer je zaradi nedavnih obtožb o vohunjenju za 9. april sklical sejo Sveta za nacionalno varnost. Odločitev sledi aretaciji nekdanjega obveščevalca Egista Otta, obtoženega vohunjenja za Rusijo, je 1. aprila poročal avstrijski časnik Der Standard. Nehammer je poudaril resnost situacije: “smo na razpotju, ko mora sodstvo natančno preučiti te obtožbe. Hkrati moramo oceniti in razjasniti svojo politiko nacionalne varnosti.” Nehammer je izrazil potrebo po zaščiti Avstrije pred morebitnimi grožnjami ruskih vohunskih mrež in preprečitvi njihove infiltracije v politične stranke in mreže.

Avstrija se boji infiltracije ruskih vohunov, stališč, dezinformacij v medije in politične stranke, zato je kancler Nehamer sklical svet za nacionalno varnost. Kdaj bo podobno ukrepala Slovenija, saj določene politične stranke in mediji že precej odkrito zastopajo proruska stališča. (Slika: Bundeskanzleramt Österreich)

V vsakem primeru je informacijska vojna pomemben del vzpostavljanja nove svetovne ureditve, ki jo seveda najbolj odkrito promovira Putin s svojo “vojno proti Zahodu” na plečih Ukrajine. Taktika je precej jasna: z destabilizacijo zahodnih demokracij, s šibitvijo zaupanja državljanov, s sejanjem dvoma,… vzpostaviti pogoje za uveljavitev svojih načel, praks vladanja, in ne nazadnje tudi prenovljene svetovne ekonomske ureditve.

18 komentarjev

 1. Andrej Muren

  Kitajska je totalitarna država, še bolj kot Rusija, slednja ji je trenutno naravni zaveznik v boju proti Zahodu. Obe sovražita slednjega ravno zaradi njegove demokratičnosti, ki bi se jo lahko nalezli njuni državljani, kar bi pomenilo konec obeh totalitarnih režimov. To pa skušata preprečiti na vse možne načine, ki jih opisuje tudi članek.
  V tem boju imata nekaj zaveznic med manjšimi avtoritarnimi državami. In seveda podporo svetovne levice, ki tudi želi zrušiti zahodno civilizacijo.
  Kdo so ljudje, ki to podpirajo? Levičarje sem že navedel, med ostalimi pa je nekaj podkupljenih politikov in novinarjev in seveda precej nerazgledanih neumnežev.

 2. Miller

  Reporter:
  Dvojna igra slovenskega Orbana: Janša sedi na dveh stolih, medtem ko Putin s pomočjo Orbana ruši EU

  Pred evropskimi volitvami se krepijo skrajno desne stranke, ki jih podpira in financira ruski avtokrat Vladimir Putin. Med njimi je tudi stranka madžarskega premiera Viktorja Orbana, ki v EU sedi na dveh stolih, saj še naprej sodeluje s Putinom, hkrati pa prejema bruseljski denar.

 3. jaz

  Popravek!!! Klali so Palestinci Judovske otroke. …tiste ki pravzaprav niti niso sovražili Palestince. …čeprav Palestinci svoje otroke že v šoli učijo sovražiti Jude.
  …no in iz čistega mira “koljejo Rusi Ukrajinske otroke…hočem reči, mečejo bombe na stanovanjska naselja kot Judje v Gazi. ,,Je pa ruska športna disciplina že od holdomora naprej, ko so “pravi Rusi” lastnoročno pobijali cele Ukrajinske družine z otroci vred. Nekaterim “komentatorjem” v poduk njihove poznavanje zgodovine, oziroma sprevračanje.

  • Miller

   Ko je pukljasti kaznjenec slišal poročila OZN, da so Judje poklali več kot 15.000 otrok, je po nalogu gospodarja po vseh štirih pritekel zločincem lizati anus in pokazal svojim fanatičnim vernikom, katera stran je prava.

   • Peter klepec

    Skrajno primitivni ste;

   • jaz

    Če svojih otrok ne ljubiš ter jim vežeš explozivo in jih naščuvaš da se pomešajo med “sovražnike” in razstrelijo, čemu bi drugi ljubili tvoje???
    In seveda se ne strinjam z nobenim pobijanjem. Niti nerojenih!

  • Miller

   Samo fanatični skrajneži kulta SDS, brez morale in z bolnim umom, iščejo izgovore za poboj 15.000 otrok.
   Za genocid in zločin ni izgovorov. NI.
   Sramota.

   • Franci

    V resnici si fanatik ti. To dokazuješ z vsakim tvojim zapisom.

 4. jaz

  Kot vidimo gre na evropske volitve tudi resnica sama. …prvopodpisani bo gospod Pendrek…

  • Miller

   Z isto pravico, kot zagovorniki in častilci klavcev palestinskih otrok v Gazi.

 5. jaz

  Kar pa ni več zanimivo je to, da je protizahodna propaganda stalnica že od oktobrske revolucije naprej. Danes še posebno. Tudi med komentarji na tem portalu.

 6. Miller

  Če je kje Rusija izgubila, je izgubila na področju propagande in to že pred desetletji.
  Pozabljeno dejstvo je, da še preden se je začela vojna, je Zahod prepovedal ruske TV postaje.
  Kar je zanimivo…

 7. HALOPB

  Jaz sem videl TETRIS 😉

 8. leiito

  Težko kupim, da bi si Kitajci bolj želeli Trumpa za predsednika kot Bidena, dvomim pa tudi, da so res sposobni sofisticirane propagande, vsaj po kakovosti njihovih poskusov vpliva na zahodno javno mnenje doslej.

  In tudi glede ruskega vpliva smo doslej videli predvsem histerijo ob nikoli dokazani učinkovitosti Cambridge Analytice, dokazov o ruskem vplivu na ameriške volitve pa bore malo, če sploh kaj.

 9. APMMB2

  Ruska propaganda ima dolgoletno tradicijoin izhaja še iz časov Sovjetske zveze.Takrat so boljševiški propagandisti v okviru komunističnih internacional preko tiskanih medijev, saj sodobnih elektronskih medijev še ni bilo, širili alarmantno propagando med komunisti po svetu.
  Tudi jugoslavanski in seveda tudi slovenski komunisti so bili podvrženi takšni propagandi in poneumljali ljudi, kaj vse je v Sovjetski zvezi.
  Boljševiki so ustvarili ogromen prpagandni aparat, saj so morali prikriti komunistične zablode.
  Slovenski komunisti so bili del tega propagandnega občestva in skoraj nič se ni spremenilo od tistih časov.
  Propaganda in lažne vesti preplavljajo medijsko sceno.Delno se nanašajo na Rusijo. Recimo, mediji trdijo, da je Putin briljantno zmagal na volitvah, če ravno so te bile potvorjene, po Stalinovem načelu, važno je kdo šteje in ne kdo voli.
  Ali smo prepričani, da so bile zadnje volitve v Sloveniji pravične?
  Rusija je zašla v velikokrizo, ki je ne more preživeti.
  Ko jo je pred leti zapeljal Reagan v vojno vezd, je bankrotirala. Sedaj se je sama zapletla v vojno z Ukrajino. Tudi te vojne ne more preživeti. Prej ali slej bo bankrotirala. Zato pa se krepi na propagandnem področju in spodkopava demokracijo v Evropi,pa tudi v Ameriki.
  Tudi na Kitajskem vladajo komunisti, ki svoje napake pokrivajo s propagando.
  Komunizem je neobstojen družbeni sistem, saj troši več kot proizvaja.
  Kitajska napreduje na račun revnih množic. Vedeti moramo, da če samo tretjina Kitajcev uživa napredek, je to 500 milijonov ljudi, kar presega kapacitete Eveope in kapacitete ZDA. Če sta Evropa in ZDA sprti, je Kitajska prva velesila sveta. Zato si Kitajci prizadevajo spreti Evropo in ZDA.
  Rusija je gospodarki bolnik, ki bo prej ali slej skrahiral, zato Putin vse sile usmerja v propagandno vojno.
  Kot vidimo je v Sloveniji kar močna skupina vernikov, ki verujejo v rusko moč. Podobni so predvojnim komunistom, ki so nasedali ruski propagandi in verjeli čudežem,ki da jih ruski znanstveniki ustvarjajo.
  Takšne naivneže pa takoj postavimo na realna tla z vprašanji: opišite ruski hladilnik? Opišite ruski pralni stroj? Ali pa, ste že videli ruski računalnik?

  • miro

   Edward Louis Bernays, ameriški pionir na področju odnosov z javnostmi, * 22. november 1891, Dunaj, Avstrija, † 9. marec 1995, Cambridge, Massachusetts, ZDA.

   Poznan je kot “oče odnosov z javnostmi”[4]. Združil je ideje Gustava Le Bona in Wilfreda Trotterja s področja množične psihologije s psihoanalitičnimi idejami svojega strica Sigmunda Freuda. Bernays je bil po mnenju revije Life eden izmed 100 najbolj vplivnih Američanov 20. stoletja[5]

  • miro

   MISIJA AMERIŠKEGA RDEČEGA KRIŽA V RUSIJI, 1917

   Avgusta 1917 je imela misija ameriškega Rdečega križa v Rusiji le nominalno povezavo
   z ameriškim Rdečim križem in je morala biti resnično najbolj nenavadna misija Rdečega križa v Rusiji.Vsi stroški, vključno z uniformami – člani so bili vsi polkovniki, majorji, kapitani ali poročniki – so bili plačani iz žepa Williama Boycea Thompsona. Eden od sodobnih opazovalcev je to skupino, v kateri so bili vsi častniki, poimenoval “hajtanska vojska”:

   Misijo je dejansko sestavljalo le štiriindvajset ljudi, ki so imeli vojaški čin od od podpolkovnika do poročnika, dopolnili pa so jo trije bolničarji, dva fotografa in dva tolmača brez činov. Le pet (od dvajsetih) je bilo zdravnikov; poleg tega sta bila dva medicinska raziskovalca. Misija je prispela z v Petrograd prek Sibirije avgusta 1917. Pet zdravnikov in bolničarjev je ostalo eno
   mesecev in se 11. septembra vrnili v Združene države Amerike. Dr. Frank Billings, nominalni vodja
   in profesor medicine na Univerzi v Chicagu, naj bi bil po poročilih
   je bil zgrožen nad odkrito političnimi dejavnostmi večine članov misije. Drugi zdravniki so bili William S. Thayer, profesor medicine na univerzi Johns Hopkins; D. J. McCarthy, sodelavec Phippsovega inštituta za študij in preprečevanje tuberkuloze na
   Philadelphiji; Henry C. Sherman, profesor živilske kemije na Univerzi Columbia; C. E..

  • Peter klepec

   Niti navadnega ruskega svincnika nismo videli!

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Opazili smo


Politično zavožen projekt COBISS.Net: Sprenevedanja, zavajanja in skrivalnice

Minilo je deset let, odkar je takratno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport z ministrom Jernejem Pikalom na čelu politično in finančno blokiralo podporo projektu COBISS.Net. Junija bo minilo pet let odkar so prvi direktor IZUM-a v Mariboru (vodilni avtor sistema COBISS), nekdanji rektorji Univerze v Mariboru, eden od nekdanjih rektorjev Univerze v Ljubljani in prva rektorica Univerze na Primorskem ustanovili Civilno iniciativo za rešitev strateških razvojnih vprašanj javnega zavoda IZUM in projekta COBISS.Net z naslednjimi cilji: (1) Povrnitev političnega zaupanja v projekt COBISS.Net v ciljnih državah (Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Makedonija, Srbija in Hrvaška), (2) Povečanje izvoza izvirnega slovenskega znanja in izkušenj pri izgradnji nacionalnih knjižničnih informacijskih sistemov in informacijskih sistemov o raziskovalni dejavnosti ter (3) Dvig ugleda Slovenije v ciljnih državah projekta COBISS.Net in v mednarodnih organizacijah, ki podpirajo približevanje držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam. In kje smo danes?

Gospod Nateg in njegov komisar za sončno upravo

Gospod Nateg je menda aktualno, ljubkovalno interno ime za predsednika vlade, ki se je prijelo tudi v koaliciji v neformalnih pogovorih. Ni čudno. Najprej je nategnil gasilce z neizplačanimi dodatki za gašenje na Krasu, pa sodnike s “happy endom”, pa tožilce, zdravnike, zaposlene na upravnih enotah, v informacijskih centrih, pa poplavljence, upokojence, mlade iskalce stanovanj, pa Socialne demokrate v aferi Litijska, prijatelja Loredana Bešiča, svojo vodjo kabineta, prebivalce Brežic in Središča ob Dravi, kjer načrtuje migrantska centra, pa Bobnarjevo, Lindava, Šetinc Paškovo, Klemna Grošlja … ne nazadnje pa vse njegove volivce. Zadnji v neskončni vrsti je Tomaž Vesel, kandidat za evropskega komisarja, za katerega koalicijski partnerji niso imeli pojma. Je pa po “golobovo” menda koalicijski kandidat. Vesel je tako postal Nateg, tako kot njegov predlagatelj. Nateg je celo Golobov zadnji Insta video, kjer se oglaša, kot pravi, s “slovenske Obale”, dejansko pa, glede na vidno ozadje, stoji na plaži pod savudrijskim hotelom Kempinski pri Crvenem vrhu. Torej na Hrvaškem.

Pismo Roberta Dedku Mrazu

Dragi Dedek Mraz, pišem vse z veliko, ker ne vem točno, kaj je pravilno in ne bo nepotrebnih kritik poznavalcev. No, v vsakem primeru se ti opravičujem, ker sem v preteklih dneh naslavljal Božička, na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti so me dobesedno prisilili, da voščim celo vesel Božič (pišem spet z veliko, ker nisem prepričan, kaj to je), ampak saj veš, da sem vedno verjel samo vate, zato ti pošiljam pismo želja za leto 2024.

Medvrstična novoletna sporočila pravnice Nataše

Ponedeljek, 4. decembra 2023, nam je na javnem, depolitiziranem zavodu RTV Slovenija, prinesel prvo politično novoletno sporočilo, intervju predsednice države, verjetno prvi v seriji drugih, predsednika vlade, vodje opozicije, pa še koga. Če ignoriramo precej plehka novinarja brez izvirnih, vsebinskih vprašanj, lahko ugotovimo, da je predsednica v bistvu uveljavila svojo agendo, mogoče pa je povedala več, kot se zdi na prvi pogled.

Toliko podrtih, požganih in izropanih gradov, kot jih imamo v Sloveniji, bomo težko našli še kje

Mar naj zanamcem ob ruševinah gradov kažemo, kje se je rojevala naša kultura? Je na tem mogoče graditi narodno zavest, ki bi temeljila na svetlih trenutkih naše kulturne zgodovine? Druga svetovna vojna je v to žalostno poglavje narodne nekulture vnesla novo dimenzijo razrednega boja. Nikjer drugod niso komunisti iz ideološke zaslepljenosti s takim srdom uničevali gradov in cerkva, kot se je to dogajalo pri nas. To je še toliko bolj nenavadno, ker so komunistični veljaki praviloma izhajali iz uglednih slovenskih meščanskih družin.

Nova ministrica za zdravje je povedala, kaj je narobe, ne pa tudi, kaj bo naredila, da bo našla rešitve

Prišli smo do faze vladanja, ko je bolj pomembno, da se vladni minister trudi biti v soglasju s predsednikom vlade, kot pa da dela strokovno in prav za ljudi. Vsepovsod se kaže močna osebnost predsednika vlade Roberta Goloba, ki si hoče podrediti ministre in postati absolutni vladar. Minister Matej Arčon je v oddaji Tarča svojega predsednika vlade primerjal s športnim selektorjem, ki menja igralce. Tako si vladajoči predstavljajo vlado – kot šport. In premier je dal rdeči karton kar petim ministrom. Baje je nekaterim že dal tudi rumene kartone, enemu je moral celo sam napisati odstop.

Frankfurtski provokator, ali kaj je na knjižnem sejmu povedal Slavoj Žižek

Če kdo skrbi za popularizacijo filozofije, potem je to Slavoj Žižek. Marksist, nekdanji ideolog liberalne demokracije (LDS), oboževalec lika in dela Gregorja Golobiča, ki ga je nekoč primerjal s Stalinom, je na Frankfurtskem knjižnem sejmu poskrbel za precej razburjenja. Nekaj ljudi je protestno zapustilo dvorano, nekateri so se kasneje vrnili, nekateri se niso. O tem, kakšen honorar je dobil za nastop od Ministrstva za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko, na tem mestu ne bomo razpravljali. Omenimo le, da se je v svoji hecni angleščini, ki je njegov zaščitni znak, večkrat zmotil. Ne le pri nekaterih citatih, ampak tudi pri malenkostih. Hamasov šef Hanija denimo živi v Katarju in ne v Dubaju, medtem ko sta njegovi dve sestri državljanki Izraela …

Spoznaj svojega sovražnika

Morda bomo lahko, ko se bo prah polegel, raziskali zahrbtne povezave med anglo-ameriškim levičarstvom in antisemitizmom, med Evropo, ki ni nikoli presodila, kaj se je zgodilo v holokavstu, in njeno rastočo muslimansko populacijo ter med ignorantskimi režimi, kot je moj v Južni Afriki, in njihovo odločenostjo, da stojijo ob strani najhujših kršiteljev človekovih pravic na Bližnjem vzhodu.