Pismo Roberta Dedku Mrazu

Slika: IG Tina Gaber

Avtor: | 1. januarja, 2024

Dragi Dedek Mraz, pišem vse z veliko, ker ne vem točno, kaj je pravilno in ne bo nepotrebnih kritik poznavalcev. No, v vsakem primeru se ti opravičujem, ker sem v preteklih dneh naslavljal Božička, na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti so me dobesedno prisilili, da voščim celo vesel Božič (pišem spet z veliko, ker nisem prepričan, kaj to je), ampak saj veš, da sem vedno verjel samo vate, zato ti pošiljam pismo želja za leto 2024.

Najprej si želim, da bom še naprej predsednik vlade. Je kar zanimivo, veliko potujem, vmes hočejo, da sicer delam na nekakšnih razvojnih projektih, kar po moje uspešno prelagam na podrejene, predvsem pa je zadovoljna moja punca, ker rada obiskuje razne kraje, sploh na javne stroške. Nekateri pravijo, da je v bistvu samo zaradi tega z mano, ampak jaz tem zlobnim jezikom ne verjamem. Ne nazadnje ima več desetletno kariero uspešne vplivnice na področju zaščite živali, ki se nikoli ni pečala s spornimi posli, ali ljudmi dvomljivih namer in poslovnih praks. Nazadnje mi je to to potrdil tudi Jan Plestenjak, ki je moj dober prijatelj. Povabil me je tudi v ViP ložo na njegov novoletni koncert v Kopru.

Nadalje si želim, da bi mediji, ki smo jih osvobodili po volitvah, končno nehali poročati o nesposobnosti moje vlade. V ta namen sem prek vlade kanaliziral kar nekaj denarja v javne in zasebne medije, ki pa presenetljivo vedno pogosteje poročajo o neuspehih moje vlade. To nikakor ni bilo v načrtu, Prosim, da mi vsaj namigneš, kaj naj storim na tem področju, ker se zdi, da trend ni dober. Že tale Janša, ki smo ga s sponzoriranjem pravilno usmerjene civilne družbe uspešno razglasili za nekakšnega fašista, ima na anketah skoraj dvokratnik glasov v primerjvi z mojo Svobodo. To ni bilo zmenjeno, prosim, če tu lahko kaj posreduješ. Ali pa izvajalcem merjejenja javnega mnenja vsaj razložiš, da jaz ne smem padati po lestvicah navzdol, saj sem sestavil najboljšo in najuspešnejšo vlado do sedaj, kar mi vsak dan večkrat razloži moja Tina.

Ko sem omenil Janšo, ne morem mimo Anžeta Logarja. Želim si, da ne bi nikdar ustanovil svoje stranke, saj že sedaj neformalno novači moje člane in poslanke. Želim si, da ga s pomočjo že omenjenih sponzoriranih medijev razgališ kot plehkega satelita Janeza Janše, ki nima nobene svoje platforme. Upam, da to razumeš, ker je to ključnega pomena že za naslednje volitve v Evropski parlament. Brez tvoje pomoči bomo ostali brez evroposlanca, ker nihče svež, normalen noče kandidirati za nas.

Prosim tudi, da posreduješ pri mojih koalicijskih partnerjih, ki se mi zdijo vedno bolj čudni, tudi prepotentni. Vsako mojo neposrečeno potezo izkoristijo za svojo agendo in trdijo, da nimam pojma o vodenju vlade. Da ne omenjam izdajalcev, nevernikov v svojih vrstah. Kljub Gallupovim testom za 70 EUR se je izkazalo, da ne verjamejo brezpogojno vame. Nekateri celo menijo, da sem jih “nategnil”, da sploh nisem vrhunski manager in demokrat novega kova. Prosim, da to urediš, ker zadeve visijo precej na nitki, sploh potem, ko me je tista nora Bobnarjeva obtožila, da sem hotel nezakonito vplivati na kadrovanje v Policiji.

Pri Bobnarjevi imaš gotovo veze, saj vi ljudje v uniformah držite skupaj. Želim si, da ji poveš, da nisem hotel nič hudega, obnašal sem se, kot vedno, v svojem državnem podjetju. Preprodajanje elektrike je pač osnovni, simpl biznis, kakšna demokracija, spoštovanje poslovne etike… bla. bla.. Njeno filozofsko in naivno blebetanje o neodvisnosti Policije in nevmešavanju predsednika vlade v kadrovanje pač nihče normalen ne bi mogel prebaviti. To gotovo razumeš, saj se verjetne ne pogajaš s svojimi škrati, kaj bodo počeli v tvojem imenu, ampak jim to preprosto naročiš. Ko boš pa urejal z Bobnarjevo, pa prosim uredi še odprte zadeve z Lindavom, ta je res neugoden mojster in si želim, da izgine iz medijskega prostora. Za te zadeve sem sicer že najel neke svoje ljudi prek kabineta, ampak so se izkazali za bolj nesposobne kot jaz.

V bistvu je moja glavna želja, da se nadaljuje neko izredno stanje, ki so ga sprožile te poplave. Zaradi tega lahko vsaj še pol leta odlagam vse obljubljene reforme, ki sem jih napovedal v svojem ne-programu, a jih ne v nobenem primeru ne znam, tudi nočem izpeljati. Je pa dejstvo, da mi zaradi teh poplav državljani ne odpuščajo več, saj so ugotovili, da me ne bi smele ovirati pri izvajanju drugih projektov vlade. Sedaj dejansko hočejo, da res nekaj naredim. Tega sicer nikoli nisem resno obljubil, samo razumeli niso, ker smo tako dobro promovirali antijanšizem. Pravijo tudi, da sem stroške sanacije poplav napihnil za več milijard. Jasno da, kako pa naj financiram vso to koruptivno, razvajeno nevladno in medijsko falango, ki me je spravila na oblast. No, v vsakem primeru upam, da se zgodi še kaj takšnega, kar mi bo omogočilo izogibanje fiskalnim pravilom. Pa, da vsaj začasno »odpikam« tega norega Kračuna na Fiskalnem svetu, ki trdi, da je naš proračun brezpredmeten in nekonsistenten. Pa Von der Leynovo lahko tudi vržem na foro “višjih! razlogov, naravne sile, saj ji bom sedaj dal podporo za novo kandidaturo, čeprav, iskreno povedano, ženska ni čisto pri sebi, ampak to povem samo tebi.

Da ne bom predolg, te prosim samo še to, da mi omogočiš konsolidacijo in privatizacijo državnega energetskega sektorja, za kar sem že rezerviral sredstva v proračunu, nisem čisto prepričan, da bo zmedeni Boštjančič to znal izpeljati, saj še preprostih davkov ne zna dvigniti. Je pa to pomembno, da si lahko uredim dobro službo, ko me bodo odstavili. 

Torej, naj strnem, hvala za tvojo podporo in izpolnitev želja, aha, pozabil sem še na to, da bi bilo dobro, da discipliniraš tole turbo predsednico države Natašo, ki me v nekem čudnem partnerstvu z opozicijo reže vsak dan. Še dobro, da sama podaja neke čudne izjave o višjih plačah funkcionarjev in se obnaša kot nekakšna kraljica, zato jo lahko na ta račun »nabijem« prek preostalih vernikov v prijateljskih medijih. Ne bo pa bo šlo v nedogled.

Pa, če bi v okviru članstva v Varnostnem svetu OZN organizirali kakšno podnebno konferenco na Baliju, Havajih, ali vsaj v Mehiki, bi bilo tudi dobro. Gaza in Ukrajina pač nista sexy, pa še nevarno je in depresivno. Punca bi bila vesela, saj rada hodi v tople kraje. Tanja ima pa neke svoje politične fore, ki niso usklajene z mano, zato na te zahrbtne socialdemokrate težko računam.

Hvala za vse, upam, da si ne želim preveč.

Tvoj Robi.

_____________

Dotični zapis je satirični tekst, ki ne ponazarja realnih oseb in dejanj v prostoru in času.

22 komentarjev

 1. Miller

  Danes bodo vladajoči imeli naporne delovne sestanke v prostorih Velike dvorane na Dunaju.

 2. slavkope

  Noben priljubljeni ljudski oz. ljubiteljski “vicmaher” ali medijski “klovn” ne more nasmejati vsega hudega vajenega slovenskega ljudstva toliko in tako globoko, kot ga lahko “do solz nakrohota” naš enkratni in neponovljivi “lažnivi Kljukec” na čelu vladajočega Gibanja svoboDA, zmagovite in vladajoče eno-glavne, eno-umne in eno-glasne vladajoče parlamentarne koalicije GS, SD in Levica ter varno distancirane v nedosegljivo nedostopnem mehurčku narcisoidnega samoljubja enkratne in neponovljive Golobove Vlade RS.

  • P.Kos

   Mi ne gre na smeh, ker smo zakorakali v leto 2024, uničevalec slovenske družbe na vseh področjih, se pa še vedno svobodno giblje.
   Tudi višja letnica novega leta kaže na to, da smo vedno starejši. In res ni časa, da bi se iz tako resnih stvari igrali in delali norca.
   Da to falango z vsem kar vleče ob sebi naženemo s pozicije oblasti ter pokličemo na odgovornost, je danes enako pomembno, kot je bila osamosvojitev.

 3. jaz

  Srečno novo leto vsem..(tudi tebi Miller)…

  • Miller

   Hvala, enako !
   Spada pa tvoje voščilo točno v kategorijo onega, ko se je don.murgeljone v kočevskem rogu spravljal z škofom Šuštarjem, v veliki predstavi za javnost, kako dober in spravljiv je.
   S figo v žepu !

   • jaz

    No, kakor pač hočeš. Zase dobro vem, da znam sleči politično ideološka oblačila ko je trenutek človeškega življenja presežen s spoznanjem svoje minljivosti in majhnosti proti naravi in življenju kot takšnemu. Pozdrav..Jaz

    • Miller

     Ideološka oblačila so vera, neločljivi del razuma, ki se jih ne da sleči.
     Vladajoči si s “predstavami” za narod, s figo v žepu, kupujejo politične točke, njihovi jurišniki pa po forumih za agitacijo in všečke…
     Po Kučanovo “butast” narod, pa to “kupuje”…

 4. TL

  Nutrije in golobčki bodo uživali tudi v prihodnjem letu. Sam pa predvsem upam, da bom na ladji norcev zdrav. Če bo zdravje, bo super.

 5. Miller

  Dragi Božiček in Dedek Mraz,
  prinesita Zmago in Mir.

 6. Samoslav

  Dragi D.M.
  Jaz pa si želim, da bi Ukrajinci v novem letu sunili v rit in iz svoje države Ruse.
  In da bi Izraelci do zadnjega pobili vse hamasovce in njihove podpornike, tisto malo Palestincev, ki bi ostalo, pa nagnali v druge arabske države. Da bodo videli, kako je živeti z njimi.
  In naj Morana, nekdaj naša boginja smrti, končno že pokliče k sebi največjega slovenskega veleizdajalca. Da si oddahnemo in začnemo novo zgodbo, zagotovo zgodbo o uspehu.

 7. Veselka

  Po naravi sem precej skromen človek, zato temu primerno Božičku oziroma Dedku mrazu vedno naročim kar se da preprosto darilo. Na primer dobro večerjo ali kakšen popoldan sprostitev v bližnjem spa centru. Letos pa bo drugače. Pravzaprav imam kar dve veliki želji. Prva je, da Tinin fant, kot ga imenuje Aljuš Pertinač, čimprej in nepreklicno odstopi, druga pa, da na njegovo mesto Slovenci nikoli več ne izvolijo tako nesposobnega narcisoida. Upam, da bo eden ali drugi dobri mož upošteval, da sem bila vsa pretekla leta kar se da skromna in mi bo izpolnil obe želji. Kajti če mi izpolni samo prvo, se kaj prida ne bo spremenilo. Pa srečno in zdravo 2024.

 8. aj

  Njegova Urška ga je označila za vrhunskega menedžerja. Ker je preprodajal elektriko, kar ni nič drugače kot preprodaja medicinske opreme ali česa drugega. Vsi ti junaki so torej vrhunski menedžerji. In zato zelo zelo bogati.

  Bogata je tudi njegova kraljica, ki ga ljudje volijo zato, ker je za NOB in ker pravi, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. In seveda zato, ker je tudi on vrhunski menedžer. Tako vrhunski, da Stožice še niso končane in da pridela osebni dolg, ki je po odpisu postal naš dolg. Za take je Slovenija več kot Švica, saj se tam kaj takega ne more zgoditi.

 9. APMMB2

  Ka vam ob koncu leta voščim vse najboljše, želim, da se golobnjak izprazni do pomladi in sveda, da do Dedaka Maraza pismo sploh ne pride.

  • Peter Klepec

   Ignorirate, da se golobnjak ni napolnil sam, ampak so ga napolnili ljudje, ki jih ne mores zamenjati. To je populacija te drzave. Golobi niso nic krivi.

  • TL

   Golobe so izvolili volilci. Morda bodo naslednjič izvolili kose?

 10. ren

  Spoštovani Dedek mraz, odpelji goloba v kakšno sibirsko kazensko delovno taborišče, da se bo navadil delati.

 11. deni

  Samo še nekaj manjših željic. Saj sem skromen Slovenec priden kot čebelica. Zato prinesi samo en letni čas v obliki poletja, ker pozimi, kakor znano kranjske čbelice počivajo in jih je potrebno hraniti, kar pa meni ni všeč.
  .Če je možno mi takoj po novem letu prinesi, tisti avtič z Otoka, katerega ime se trenutno ne spomnem. Trde švabske zarjavele konzerve mi niso všeč, ker ima že vsak ministrant boljšo in si ne upam niti pokazati na cesti. Čimprej, ker se lani v tisti gorenjski vasi nisem upal niti prikazati s sovražnim vozilom, medtem ko so nabijali čez švabe. Namreč sem velik patriot in mi je bolj všeč zavezniški izdelek, samo naj bo malo večji in daljši od Mini Morisa in še firstmenu bom lahko pokazal. Ups, pozabil, kateri prst že.
  Da ne pozabim. Še več popisovalcev osnovnih živil po trgovinah, da bodo cene vedno tako nizke in bodo državljani trošili več denarja za traparije. Če pa požrešnim trgovcem slučajno zmanjka, bodo penzionisti naredili vsaj krajši sprehod, namesto da poležujejo cele dneve po domovih in šimfajo čez pokojnine. Naredi da naj gredo raje delat in bom lahko mladim “garačem” dal višjo socialno pomoč, ker ne bo potrebno višati pokojnin
  Da se ne nabere preveč želja prosim, da tisto mojo smrečico v ljubljani pustiš za bodoče rodove kot znamenitost. Saj so tudi eiffolov stolp sprva misli podreti, zdaj je pa ena od sedmih čudes sveta. Pa tudi obliko ima podobno. Saj veš, da je potrebno gledati v prihodnost, ko bodo turisti oblegali najlepše mesto na svetu. Tisti močerad, ki ne dela drugega kot motovili sem ter tja v neki jami pa je samo pasji d…dlačič.
  Mogoče še aranžma v kakšni eksotični banana deželici, in bom prepričeval državljane, da živijo v najlepši deželici na svetu in nima smisla pohajati ter zapravljati po svetu. Oprosti, če nisi razumel, aranžma v obliki evrčkov od sitnih, zoprnih, nadležnih, vsega sitih državljanov. Saj bi omenil Marijo, tisto ki se je spotaknila na stopnicah in slučajno pristala na napačnem mestu.
  Vem, bi se najbrž našlo še kaj, ampak, ker vse veš in vidiš, zato prosim, da mi teh par prošenj uslišiš in ne zameri pravopisu, ker sem pres… raz…ups, spet pozabil.
  Vedno tvoj , že sam veš kdo. P.S.upam, da nisem pretiraval.

 12. DRAGO

  kaj se to pravi da še ni odgovora vsevednega Millerja.

 13. RuSSkimir

  TOP, malo smeha ne škodi, je pa v vsem tem precej resnice.

 14. tohuvabohu

  Dedek Mraz obišče tudi Vas.

  Prav tako bo bogato obdaril Millerja, Trisula in ostale nerode, da bodo laže reševali svet pred hudobnim JJ.

  • Valentinčič

   Ja tohubohu se mi zdi , da bi nas če bi mel jajca najraje zaplinil. Enoumje pa to press !

   • Lojze

    Pozorno prebral, nisem nikjer zasledil tvojega predloga o zaplinjanju. Sumim pa, da si ti tak in prenašaš na druge svoje želje (in morebitno) početje.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Opazili smo


Politično zavožen projekt COBISS.Net: Sprenevedanja, zavajanja in skrivalnice

Minilo je deset let, odkar je takratno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport z ministrom Jernejem Pikalom na čelu politično in finančno blokiralo podporo projektu COBISS.Net. Junija bo minilo pet let odkar so prvi direktor IZUM-a v Mariboru (vodilni avtor sistema COBISS), nekdanji rektorji Univerze v Mariboru, eden od nekdanjih rektorjev Univerze v Ljubljani in prva rektorica Univerze na Primorskem ustanovili Civilno iniciativo za rešitev strateških razvojnih vprašanj javnega zavoda IZUM in projekta COBISS.Net z naslednjimi cilji: (1) Povrnitev političnega zaupanja v projekt COBISS.Net v ciljnih državah (Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Makedonija, Srbija in Hrvaška), (2) Povečanje izvoza izvirnega slovenskega znanja in izkušenj pri izgradnji nacionalnih knjižničnih informacijskih sistemov in informacijskih sistemov o raziskovalni dejavnosti ter (3) Dvig ugleda Slovenije v ciljnih državah projekta COBISS.Net in v mednarodnih organizacijah, ki podpirajo približevanje držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam. In kje smo danes?

Gospod Nateg in njegov komisar za sončno upravo

Gospod Nateg je menda aktualno, ljubkovalno interno ime za predsednika vlade, ki se je prijelo tudi v koaliciji v neformalnih pogovorih. Ni čudno. Najprej je nategnil gasilce z neizplačanimi dodatki za gašenje na Krasu, pa sodnike s “happy endom”, pa tožilce, zdravnike, zaposlene na upravnih enotah, v informacijskih centrih, pa poplavljence, upokojence, mlade iskalce stanovanj, pa Socialne demokrate v aferi Litijska, prijatelja Loredana Bešiča, svojo vodjo kabineta, prebivalce Brežic in Središča ob Dravi, kjer načrtuje migrantska centra, pa Bobnarjevo, Lindava, Šetinc Paškovo, Klemna Grošlja … ne nazadnje pa vse njegove volivce. Zadnji v neskončni vrsti je Tomaž Vesel, kandidat za evropskega komisarja, za katerega koalicijski partnerji niso imeli pojma. Je pa po “golobovo” menda koalicijski kandidat. Vesel je tako postal Nateg, tako kot njegov predlagatelj. Nateg je celo Golobov zadnji Insta video, kjer se oglaša, kot pravi, s “slovenske Obale”, dejansko pa, glede na vidno ozadje, stoji na plaži pod savudrijskim hotelom Kempinski pri Crvenem vrhu. Torej na Hrvaškem.

Se Kitajska odkrito pridružuje Putinovi informacijski vojni proti Zahodu?

Da se Rusija izredno trudi destabilizirati Zahod, relacije med ZDA in Evropsko unijo (EU), razmerja znotraj EU, v NATO paktu, razmerja med EU in Afriko, Bližnjim Vzhodom z različnimi informacijskimi prijemi, promoviranjem dezinformacij, svojih stališč na različnih družbenih omrežjih, v medijih…. ni več nič novega. Navsezadnje se s tem odkrito soočamo tudi v Sloveniji.  Zadnji pomenljiv “incident” je izgon ruskega diplomata, ki ga je Slovenija razglasila za nezaželeno osebo (“persona non grata”), ker je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom. Slovenijo je moral zapustiti do prejšnjega četrtka, 28. marca. Pred dnevi pa je prišlo do “ruske” vohunske afere še v Avstriji, kjer je na to temo 9. aprila sklican svet za nacionalno varnost.

Medvrstična novoletna sporočila pravnice Nataše

Ponedeljek, 4. decembra 2023, nam je na javnem, depolitiziranem zavodu RTV Slovenija, prinesel prvo politično novoletno sporočilo, intervju predsednice države, verjetno prvi v seriji drugih, predsednika vlade, vodje opozicije, pa še koga. Če ignoriramo precej plehka novinarja brez izvirnih, vsebinskih vprašanj, lahko ugotovimo, da je predsednica v bistvu uveljavila svojo agendo, mogoče pa je povedala več, kot se zdi na prvi pogled.

Toliko podrtih, požganih in izropanih gradov, kot jih imamo v Sloveniji, bomo težko našli še kje

Mar naj zanamcem ob ruševinah gradov kažemo, kje se je rojevala naša kultura? Je na tem mogoče graditi narodno zavest, ki bi temeljila na svetlih trenutkih naše kulturne zgodovine? Druga svetovna vojna je v to žalostno poglavje narodne nekulture vnesla novo dimenzijo razrednega boja. Nikjer drugod niso komunisti iz ideološke zaslepljenosti s takim srdom uničevali gradov in cerkva, kot se je to dogajalo pri nas. To je še toliko bolj nenavadno, ker so komunistični veljaki praviloma izhajali iz uglednih slovenskih meščanskih družin.

Nova ministrica za zdravje je povedala, kaj je narobe, ne pa tudi, kaj bo naredila, da bo našla rešitve

Prišli smo do faze vladanja, ko je bolj pomembno, da se vladni minister trudi biti v soglasju s predsednikom vlade, kot pa da dela strokovno in prav za ljudi. Vsepovsod se kaže močna osebnost predsednika vlade Roberta Goloba, ki si hoče podrediti ministre in postati absolutni vladar. Minister Matej Arčon je v oddaji Tarča svojega predsednika vlade primerjal s športnim selektorjem, ki menja igralce. Tako si vladajoči predstavljajo vlado – kot šport. In premier je dal rdeči karton kar petim ministrom. Baje je nekaterim že dal tudi rumene kartone, enemu je moral celo sam napisati odstop.

Frankfurtski provokator, ali kaj je na knjižnem sejmu povedal Slavoj Žižek

Če kdo skrbi za popularizacijo filozofije, potem je to Slavoj Žižek. Marksist, nekdanji ideolog liberalne demokracije (LDS), oboževalec lika in dela Gregorja Golobiča, ki ga je nekoč primerjal s Stalinom, je na Frankfurtskem knjižnem sejmu poskrbel za precej razburjenja. Nekaj ljudi je protestno zapustilo dvorano, nekateri so se kasneje vrnili, nekateri se niso. O tem, kakšen honorar je dobil za nastop od Ministrstva za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko, na tem mestu ne bomo razpravljali. Omenimo le, da se je v svoji hecni angleščini, ki je njegov zaščitni znak, večkrat zmotil. Ne le pri nekaterih citatih, ampak tudi pri malenkostih. Hamasov šef Hanija denimo živi v Katarju in ne v Dubaju, medtem ko sta njegovi dve sestri državljanki Izraela …

Spoznaj svojega sovražnika

Morda bomo lahko, ko se bo prah polegel, raziskali zahrbtne povezave med anglo-ameriškim levičarstvom in antisemitizmom, med Evropo, ki ni nikoli presodila, kaj se je zgodilo v holokavstu, in njeno rastočo muslimansko populacijo ter med ignorantskimi režimi, kot je moj v Južni Afriki, in njihovo odločenostjo, da stojijo ob strani najhujših kršiteljev človekovih pravic na Bližnjem vzhodu.