Medvrstična novoletna sporočila pravnice Nataše

Slika: zajem zaslona TVSLO1

Avtor: | 6. decembra, 2023

Ponedeljek, 4. decembra 2023, nam je na javnem, depolitiziranem zavodu RTV Slovenija prinesel prvo politično novoletno sporočilo: intervju predsednice države, verjetno prvi v seriji drugih, predsednika vlade, vodje opozicije, pa še koga. Če ignoriramo precej plehka novinarja brez izvirnih, vsebinskih vprašanj, lahko ugotovimo, da je predsednica v bistvu uveljavila svojo agendo, mogoče pa je povedala celo več, kot se zdi na prvi pogled.

Ni nepomembno, da je predsednica Nataša Pirc Musar, pravnica Nataša, tako se je večkrat poimenovala sama, takoj poudarila, da ni nikomur nič dolžna, zato je menda za razliko od nekaterih drugih samostojna, neodvisna. Finančno samostojnost ji lahko gotovo štejemo v dobro. Strinjamo se, da človek na takšni funkciji ne sme biti dojemljiv za različne finančne spodbude, s katerimi bi strici, tete, ali kdo drug iz ozadja poskušal vplivati na dejanja predsednika države. Pomembno sporočilo tistim, ki predsednico verjetno pospešeno “masirajo” zadnje dni, tedne glede odnosa do predsednika vlade Roberta Goloba. Nekateri mediji celo pravijo, da ga predsednica aktivno ruši. Predsednica seveda vse zanika v skladu s protokolom in dobrimi političnimi običaji.

Predsednica je v pogovoru naredila navidezni, diplomatski, spravni korak nazaj v povezavi z vlado. To je pohvalila za osnovno posredovanje ob poplavah (čeprav to nima veliko veze z vlado, ampak dobro organizacijo Civilne zaščite), za dobro črpanje EU sredstev, okrcala pa hitrost, birokracijo, dejanski doseg pomoči na terenu. Pričakovano. Izvajanje obljubljenih reform pa ocenila kot ključno za povrnitev strmoglavljenega zaupanja javnosti. S tem je dejansko povedala, da reform dejansko ni od nikjer, da se vlada večinoma ukvarja sama s seboj. Glede na izkazano operativnost in kadrovsko sestavo te vlade je verjetno tudi njej precej jasno, da resnih reform tudi ne bo. Kontinuirano mrcvarjenje zdravstva, PR-ovsko prelaganje denarja iz desnega v levi žep, prepiranje z zdravniki, amaterizem pri pripravi nove zakonodaje … so lepi pokazatelji dometa trenutne ekipe in njenega selektorja.

Predsednica je precej iskreno priznala svoje napake na področju odnosa do zamejcev, a jih hitro utemeljila s svojo pravniško dušo. Napako je naredila pravnica Nataša, ki je v komuniciranju prevladala nad predsednico Natašo. Recimo, da kupimo, priznavanje in učenje iz napak pa je gotovo korak v pravo smer, kar razlaga v svoji prvi knjigi tudi nekdanji predsednik Borut Pahor. S svežim nekdanjim predsednikom se pa predsednica še ni dobila, se je pa z bolj nekdanjima Türkom in Kučanom. Tudi to pove marsikaj.

Predsednica, v tem primeru očitno ni bila pravnica Nataša, pa ne prizna spornosti pomilostitev tihotapcev ilegalnih migrantov, ki so na visoke obrate spravile dobršen del splošne in strokovne javnosti. Njena obrazložitev je precej “nepravniška”, filozofsko paberkovanje o človečnosti in iskrenem kesanju pravnomočno obtoženih. Ob upoštevanju predstavljenih argumentov bi lahko pomilostili še marsikoga. Predsednica je na tem področju odprla pot novim krivicam, nejasnostim.

Predsednica pa se je, hote ali nehote, zapletla v konfuznost v primeru komentiranja naelektrenega odnosa med nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in predsednikom vlade, ki ga je ministrica precej kredibilno obtožila vplivanja na kadrovanje v Policiji.

Menda o tem sporu med Bobnarjevo in premierjem ne ve veliko, tudi nima informacij o vplivanju predsednika vlade na zamik aretacije ruskih vohunov. Z Bobnarjevo se o tem menda ni nikoli poglobljeno pogovarjala, verodostojnost te izjave sicer večina državljanov razume kot svizca, ki visoko v švicarskih Alpah zavija čokolado.

Poudarila pa je, da popolnoma zaupa sedanji svetovalki Tatjani Bobnar, hkrati pa popolnoma zaupa tudi Sovi, ki je Bobnarjevo in nekdanjega v. d. direktorja Policije Lindava kazensko ovadila. No, tule pač nekaj ne gre skupaj; ne glede na to, ali gledamo z vidika pravnice ali predsednice Nataše.

Predsednica se z nekdanjo ministrico Bobnarjevo ne pogovarja o sporu s predsednikom vlade. Temu seveda ne verjame praktično nihče. (Slika: gov.si)

Je pa naša predsednica pokazala precej zanimanja za zunanjo politiko, ki jo očitno dobro usklajuje z zunanjo ministrico, saj je predsednik vlade po njenih besedah pokazal precej malo zanimanja za to področje, ker ima druge prioritete. Njena izhodišča za reformo Združenih narodov so mogoče utopična, za nekatere radikalna, a dobro izhodišče za naše udejstvovanje v Varnostnem svetu Združenih narodov, Prevetritev do pravice veta v primeru genocida, kršitev človekovih pravic, izločitev države iz glasovanja, ki se jo obravnava v Varnostnem svetu, so dobra podlaga za slovensko delovanje v mednarodni diplomaciji. Sploh v razmerah neskončne agresije Rusije v Ukrajini in konflikta v Gazi.

S predsednico se lahko strinjamo tudi o politiki do Zahodnega Balkana. Premalo energije EU pri prepričevanju o evropski prihodnosti teh držav, posledično tudi mešani občutki v državah kandidatkah. Pa ponižujoča obravnava Severne Makedonije, ki je v svoji poti v EU celo spremenila ime, sedaj mora zaradi izsiljevanja Bolgarije spreminjati še ustavo.

Je pa predsednica, tokrat očitno novinarka Nataša, novinarja RTV Slovenija spravila v ekstazo s popolno, brezpogojno podporo dvigu RTV naročnine, pri čemer pa je v skladu s prevladujočim prepričanjem znotraj samoupravnega, depolitiziranega zavoda RTV Slovenija zanemarila akutno potrebo po temeljiti reorganizaciji, stroškovni učinkovitosti tega medijskega dinozavra.

Novinarja Dejan Ladika in Manica Ambrožič sta bila navdušena nad predsednico, ki pričakuje takojšen dvig RTV naročnine. (Slika: zajem zaslona TVSLO1)

Predsednica je za konec precej neposredno prisolila še eno klofuto vladi z definicijo uspešnega gospodarstva, predvidljivega davčnega okolja, kot ključnega pogoja za uspešnost države, razvoja družbe, kar po njenem “nekateri v vladi” ne razumejo dovolj dobro. Kot po njenem ne razumejo pomena samozadostnosti na področju oskrbe z energijo. Predsednica je očitno precej zagreta zagovornica jedrske energije in hitrejše gradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem. Filozofiranje o sončni energiji in vetru po mnenju predsednice pač ni dovolj. Se strinjamo.

20 komentarjev

 1. Miller

  Danes Pentagon pošilja Izraelu 900 kg rušilne bombe.
  Nemčija, ki je na povodcu Washingtonskih židov, poziva države EU naj pošiljajo bombe Izraelu.
  Ampak 900 kg bombe niso za uničevanje skupin teroristov, ampak za rušenje, pobijanje družin, otrok, oz. genocid in izbris Gaze, kot so zahteva izraelski parlament in njihovi bratje v Washingtonu
  Teroriste se z današnjo tehnologijo dokazano išče in eliminira drugače.

  Počasi se odvija spretno izdelan scenarij Washingtonskih režiserjev…, ker ne govort, da ameriške in izraelske vohunske agencije niso vedele, da so top ukrajinski generali in zeleni klovn prodajali šenkano zahodno orožje, rakete itd. Hamasu in Hezbolahu, v letu dni pa so postali milijonarji, ki kupujejo vile v Švici..

  • Andrej Muren

   Tiste 900 kg bombe bi ZDA verjetno res morale poslati Ukrajini – skupaj s potrebno aviacijo.

 2. deni

  Seveda drži, da je Gaza obkoljena. Pa tudi izraelski vojaki, niso nikakršni angelčki. Drži. Vendar bi se dalo s pragmatičnimi pogajanji marsikaj doseči. Vendar, ko vidiš s Kalašniki oborožene tipe in otroke, ki vpijejo smrt Izraelcem ter jih naganjajo v morje, si lahko vsak misli svoje. Seveda bo marsikdo skočil v zrak, češ da se ve kdo je okupator, ampak je OZN odločila o nastanku države s Sovjetsko zvezo vred. Poznejša pogajanja z Arafatom in posledično s Fatahom so bila na dobri poti. Menda so Arafata zastrupili. Na žalost so, seveda ne vsi, ostali v srednjem veku, vsaj po razmišljanju. Na žalost se še vedno kamenja za prešuštvo, ženske,
  pa je res ali ne. Otroci so seveda žalostna plat, vendar v osem tisoč ubitih, čisto ne verjamem seveda so nedolžni nepotrebna kolateralna škoda. Ampak, če bi vse res, bi že na veliko razglašali in razkazovali. Vedno ob napadih, tudi drugje povedo, da so bile pobite ženske in kot povedo nepristranski poročevalci, ženske niso ravno enakopravne in še dolgo dolgo ne bodo.
  Kot tisto, z bolnišnico ko so seveda po pomoti raketo sami izstrelili pred bolnico. Seveda ima vsaka “medalja” dve plati. Na kratko se pač ne da ŕazložiti celotno zgodovino do stanja, kakršno je danes. Če pa sem zaradi tega razmišljanja vernik Nore TV. pa naj bo. Saj itak samo lajam. Malo smo skrenili s poti pri komentiranju, ampak se tiče tudi predsednice, z njenim razmišljanjem. Hov hov.

 3. ren

  Sem za dvig naročnine na RTV, ampak, naročnina naj bo prostovoljna in ne obvezna.

 4. Rokovnjac

  Nekaj me matra,ko se napise “konflikt v Gazi”!…Nisem ne levek in ne desnak ali s tem izrazom nekaj ne stima.To ni konflikt ampak nvaden genocid.Gaza je opbkoljena z vseh strani,ve se od koga.Dobro izurjeni vojaki heroji znajo poiskati sovraznike,jih poloviti ali pobiti,otroke in babe pa na gmah pustiti!!!

  • Miller

   Po vseh merilih Janše, SDS in Nore24tv in tukajšnjih komentatorjev, s tem tvojim komentarjem podpiraš Hamas.

   Če v Sloveniji izjaviš, da je pobitih do danes 17.000 ljudi, od tega 8.000 otrok v Gazi genocid in si za mir, te označijo kot podpornika Hamasa.

   Iz ZDA prihajajo informacije, da so vohuni vedeli, da bo 7. napadel Hamas… , da bo imel vojni zločinec Netanjahu izgovor, da bo zbrisal Gazo.

   • tohuvabohu

    Ja, bravo. Kdor reče A, naj reče še B. Torej pričakujem od tebe trditev, da sta izraelska oblast in Hamas skupaj organizirala teroristično dejanje z namenom upravičiti genocid.

    Btw, dosedaj se na nobenem portalu nisem vključeval v debate o tem BV sporu, vendar kot vidim, si nekateri frajerji dovolite čisto vse.

  • jaz

   @Rokovnjač. Ne strinjam se ne z enimi ne z drugimi, vendar si bi skoraj upal trditi, da so informacije o 17000 žrtvah pretirane. V vseh vojnah lažejo in zavajajo vse strani kolikor se da. Počakajmo, saj itak drugega ne moremo. Če pa te vprašam ali bi se varneje počutil če bi imel za soseda Juda ali Palestinca bi najbrž odgovoril isto kot jaz…lep pozdrav v Ameriko.

   • Rokovnjac

    Kaj bi naj jaz ime rad za soseda niti ni tako vazno,zdi pa se mi,da Judje nimajo radi domorodne Palestince za sosede,So pa tudi Palestici dobri za sosede,ce imajo od njih kaj koristi.Sicer pa mene en drek briga za ene ali druge.Se pa strinjam,da propaganda v vojnem cajtu deluje s polno paro,to so me naucili ze v JLA.Tudi tebi lep pozdrav v zmesano domovino!!…(Sicer ne vem ali si Svobodnjak ali kaj drugega)!??

    • jaz

     @Rokovnjač, nisem niti Svobodnjak ali kaj drugega. Sem pa SVOBODNJAK po materi in očetu. Vedno sam svoj v svoji glavi. Pozdrav v tvojo novo domovino.

 5. APMMB2

  Intervuja nisem sremljal, ujel pa sem konec in ta me je vzpodudil h komentarju.
  Ob koncu intervjuja se je predsednica zavzela za to, da Slovenija poveča produktivnost, s tem več denarja v propračunu in večjo blaginjo državljanom.
  To naj bi dosegli z inovacijami in drugačnimi pristopi, kot doslej. Tako nekako je izzvenel zaključek.
  Sedaj pa se vprašam: predsednica je bila izvoljena z geslom: Ne Janša!.
  Kot vemo je janševa vlada Slovenijo približala, morda celo presegla evropsko povprečje na mariskaterem področju. Na zadnjih volitvah je Ne Janša zmagala z veliko večino in omogočila oster zasuk Slovenije v napačno smer. To nam kažejo statistike, nekateri drugi pokazatelji, zlasti pa prazni žepi,
  Napovedovati spremembe, hkrati pa se povzpeti na vodilni položaj v državi prav z geslom,ki je povzročilo strmoglavljenje Slovenije je zavajanje.
  Predsednica je bila izvoljena na valu umetno ustvarjenega nezadovoljstva, ko je prevladala želja Ne Janša. Ona je sedaj Ne Janša, pa se naj primerja s svojim protikandidatom Anžetom Logarjem.
  Nesporno je najzaslužnejši politik, ki je razkrinkal kriminal v bankah. Sedaj vse stoji in se preiskuje. Bil je odličen zuanji minister, ki je Slovenijo postavil na politični zemljevid. Tudi v tej veščini je predsednica lahko samo šolarka.
  In sedaj smelo napoveduje pot lepšo bodočnost na čelu katere bo ona sama.
  Verjeli bi ji lahko le, če bi se položaju odpovedala in podprla boljšega. Tega ne bo storila in zato je njeno žgoljenje samo prevara.

 6. uroš gabrijelčič

  Iz pogovora s NPM lahko razberem to, da z ritjo podira, kar gradi z rokama. Njen mednarodni domet je O, zato njene “radikalne” zahteve ne bodo imele nobenega učinka, bodo pa vzbujale všečnost domačih komentatorjev. Saj ne, da je kaj narobe z njenimi predlogi, a izrečeni so v varni razdalji od realnega, zato jih jemljem z rezervo.
  Kar zadeva domači politični oder, je predvidljivo večinoma na levi strani parlamenta, če izvzamemo stališče do gospodarstva, o čemer pa že vrabci čivkajo, zato tudi to ni nič inventivnega. Je pa res, da se od nje niti ne pričakuje niti ne sme (glede na svojo funkcijo) pričakovati tovrstnih izletov. Toliko bolj pomemben in potreben bi bil njen glas za ureditev pokojnin. Poziv k večji RTV naročnini je škandalozen, ker je sredstev, ki gredo za vzdrževanje takšne ustanove več kot dovolj, če bi bila sestava bistveno vitkejša. In končno njene pomilostitve in njih opravičevanje. Pojmovna zmeda v glavi ji ne dovoli jasne slike, ali pa gre preprosto za ignoriranje dejstev. Ne vem, kaj je hujše: da je to spregledala namerno ali nenamerno? Kakor koli. sedanja PR pomeni 5 stran vrženih let!

  • Miller

   Kakšen pa je mednarodni domet Slo in njene predsednice ?
   Isti kot od pritlikavcev Litve, Latvije, Estonije.
   Trop malih cvilečih ščenet na povodcu Washingtonskega Bruslja,
   ki nas uporablja samo za bevskanje na sovražnike, ki jih določi Washington.
   Za nagrado dobimo pasji piškotek, oz. bajne plače naših bruseljskih funkcionarjev.
   In popolnoma nič drugega ! Nula.

   Doma je pesem drugačna: slovenski politiki so kot skarabeji.
   Narejeno iz kupa govna, vsak “vodi” (rine) svojo “kroglico”…

  • tohuvabohu

   Ponavljam že stoprvič: NPM je prvi štor Slovenije. Ne pozna manir, laže kot smrkavec, diskriminira ljudi, moralizira na veliko, vsiljuje mnenja drugim, vtika se v stvari, ki je ne brigajo. Še obleči se ne zna, tako kot se spodobi za javno osebo.

   Dvomim pa tudi v njeno pravno znanje. V času prejšnje vlade je dve leti sistematično nabijala, da Janša vlada z odloki. Revica očitno ne razume, da vse vlade tega sveta vladajo z odloki, uredbami in podzakonskimi akti, medtem ko zakone in ustavo sprejema parlament.

   NI MOJA PREDSEDNICA!

   • ren

    Na preurejenem forumu ni več ocenjevanja. Škoda! Stisnil bi ti plus.

    • tohuvabohu

     Hvala, hvala.

 7. RuSSkimir

  Je govorila, da ne bo Pahor, ampak njena stališča so vedno bolj pahorijanska. Je pa Pahor vsaj v redu zgledal in se znal obnašati.

  • Trisul

   To mi deli miška!

 8. TL

  Med volilno kampanjo je nekaj govoričila, da ne bo tiho. No, zdaj je o vseh najpomembnejših dogajanjih v družbi tiho.

  Še eno veliko razočaranje. Borut Pahir je bil kot predsednik države svetlobna leta pred njo.

  • TL

   Pahor.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Opazili smo


Politično zavožen projekt COBISS.Net: Sprenevedanja, zavajanja in skrivalnice

Minilo je deset let, odkar je takratno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport z ministrom Jernejem Pikalom na čelu politično in finančno blokiralo podporo projektu COBISS.Net. Junija bo minilo pet let odkar so prvi direktor IZUM-a v Mariboru (vodilni avtor sistema COBISS), nekdanji rektorji Univerze v Mariboru, eden od nekdanjih rektorjev Univerze v Ljubljani in prva rektorica Univerze na Primorskem ustanovili Civilno iniciativo za rešitev strateških razvojnih vprašanj javnega zavoda IZUM in projekta COBISS.Net z naslednjimi cilji: (1) Povrnitev političnega zaupanja v projekt COBISS.Net v ciljnih državah (Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Makedonija, Srbija in Hrvaška), (2) Povečanje izvoza izvirnega slovenskega znanja in izkušenj pri izgradnji nacionalnih knjižničnih informacijskih sistemov in informacijskih sistemov o raziskovalni dejavnosti ter (3) Dvig ugleda Slovenije v ciljnih državah projekta COBISS.Net in v mednarodnih organizacijah, ki podpirajo približevanje držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam. In kje smo danes?

Gospod Nateg in njegov komisar za sončno upravo

Gospod Nateg je menda aktualno, ljubkovalno interno ime za predsednika vlade, ki se je prijelo tudi v koaliciji v neformalnih pogovorih. Ni čudno. Najprej je nategnil gasilce z neizplačanimi dodatki za gašenje na Krasu, pa sodnike s “happy endom”, pa tožilce, zdravnike, zaposlene na upravnih enotah, v informacijskih centrih, pa poplavljence, upokojence, mlade iskalce stanovanj, pa Socialne demokrate v aferi Litijska, prijatelja Loredana Bešiča, svojo vodjo kabineta, prebivalce Brežic in Središča ob Dravi, kjer načrtuje migrantska centra, pa Bobnarjevo, Lindava, Šetinc Paškovo, Klemna Grošlja … ne nazadnje pa vse njegove volivce. Zadnji v neskončni vrsti je Tomaž Vesel, kandidat za evropskega komisarja, za katerega koalicijski partnerji niso imeli pojma. Je pa po “golobovo” menda koalicijski kandidat. Vesel je tako postal Nateg, tako kot njegov predlagatelj. Nateg je celo Golobov zadnji Insta video, kjer se oglaša, kot pravi, s “slovenske Obale”, dejansko pa, glede na vidno ozadje, stoji na plaži pod savudrijskim hotelom Kempinski pri Crvenem vrhu. Torej na Hrvaškem.

Se Kitajska odkrito pridružuje Putinovi informacijski vojni proti Zahodu?

Da se Rusija izredno trudi destabilizirati Zahod, relacije med ZDA in Evropsko unijo (EU), razmerja znotraj EU, v NATO paktu, razmerja med EU in Afriko, Bližnjim Vzhodom z različnimi informacijskimi prijemi, promoviranjem dezinformacij, svojih stališč na različnih družbenih omrežjih, v medijih…. ni več nič novega. Navsezadnje se s tem odkrito soočamo tudi v Sloveniji.  Zadnji pomenljiv “incident” je izgon ruskega diplomata, ki ga je Slovenija razglasila za nezaželeno osebo (“persona non grata”), ker je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom. Slovenijo je moral zapustiti do prejšnjega četrtka, 28. marca. Pred dnevi pa je prišlo do “ruske” vohunske afere še v Avstriji, kjer je na to temo 9. aprila sklican svet za nacionalno varnost.

Božično darilo vlade v obliki bizarnih, virtualnih pocenitev hrane

Vlada se je septembra 2022 na presenečenje stroke in večine javnosti odločila za nenavaden spopad z inflacijo: uvedla je svojo, vladno popisovanje cen določenih živil, kar naj bi preprečilo ekscesne, neupravičene podražitve. Po letu in treh mesecih tega precej komičnega eksperimenta je nedvomno največji eksces sam rezultat tega merjenja cen, ki v posmeh stroki, Statističnemu uradu in državljanom, prikazuje tudi več kot 90 odstotne pocenitve živil.

Toliko podrtih, požganih in izropanih gradov, kot jih imamo v Sloveniji, bomo težko našli še kje

Mar naj zanamcem ob ruševinah gradov kažemo, kje se je rojevala naša kultura? Je na tem mogoče graditi narodno zavest, ki bi temeljila na svetlih trenutkih naše kulturne zgodovine? Druga svetovna vojna je v to žalostno poglavje narodne nekulture vnesla novo dimenzijo razrednega boja. Nikjer drugod niso komunisti iz ideološke zaslepljenosti s takim srdom uničevali gradov in cerkva, kot se je to dogajalo pri nas. To je še toliko bolj nenavadno, ker so komunistični veljaki praviloma izhajali iz uglednih slovenskih meščanskih družin.

Nova ministrica za zdravje je povedala, kaj je narobe, ne pa tudi, kaj bo naredila, da bo našla rešitve

Prišli smo do faze vladanja, ko je bolj pomembno, da se vladni minister trudi biti v soglasju s predsednikom vlade, kot pa da dela strokovno in prav za ljudi. Vsepovsod se kaže močna osebnost predsednika vlade Roberta Goloba, ki si hoče podrediti ministre in postati absolutni vladar. Minister Matej Arčon je v oddaji Tarča svojega predsednika vlade primerjal s športnim selektorjem, ki menja igralce. Tako si vladajoči predstavljajo vlado – kot šport. In premier je dal rdeči karton kar petim ministrom. Baje je nekaterim že dal tudi rumene kartone, enemu je moral celo sam napisati odstop.

Frankfurtski provokator, ali kaj je na knjižnem sejmu povedal Slavoj Žižek

Če kdo skrbi za popularizacijo filozofije, potem je to Slavoj Žižek. Marksist, nekdanji ideolog liberalne demokracije (LDS), oboževalec lika in dela Gregorja Golobiča, ki ga je nekoč primerjal s Stalinom, je na Frankfurtskem knjižnem sejmu poskrbel za precej razburjenja. Nekaj ljudi je protestno zapustilo dvorano, nekateri so se kasneje vrnili, nekateri se niso. O tem, kakšen honorar je dobil za nastop od Ministrstva za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko, na tem mestu ne bomo razpravljali. Omenimo le, da se je v svoji hecni angleščini, ki je njegov zaščitni znak, večkrat zmotil. Ne le pri nekaterih citatih, ampak tudi pri malenkostih. Hamasov šef Hanija denimo živi v Katarju in ne v Dubaju, medtem ko sta njegovi dve sestri državljanki Izraela …

Spoznaj svojega sovražnika

Morda bomo lahko, ko se bo prah polegel, raziskali zahrbtne povezave med anglo-ameriškim levičarstvom in antisemitizmom, med Evropo, ki ni nikoli presodila, kaj se je zgodilo v holokavstu, in njeno rastočo muslimansko populacijo ter med ignorantskimi režimi, kot je moj v Južni Afriki, in njihovo odločenostjo, da stojijo ob strani najhujših kršiteljev človekovih pravic na Bližnjem vzhodu.