Božično darilo vlade v obliki bizarnih, virtualnih pocenitev hrane

Slika: fotomontaža +PORTAL

Avtor: | 31. decembra, 2023

Vlada se je septembra 2022 na presenečenje stroke in večine javnosti odločila za nenavaden spopad z inflacijo: uvedla je svojo, vladno popisovanje cen določenih živil, kar naj bi preprečilo ekscesne, neupravičene podražitve. Po letu in treh mesecih tega precej komičnega eksperimenta je nedvomno največji eksces sam rezultat tega merjenja cen, ki v posmeh stroki, Statističnemu uradu in državljanom, prikazuje tudi več kot 90 odstotne pocenitve živil.

Na zadnji delovni, predbožični, predpočitniški dan v letu 2023, je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ponosno objavilo zadnje podatke vladnega »protiinflacijskega« merjenja cen hrane. Na zadnjem popisu v letošnjem letu se je menda povprečna vrednost najcenejše osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil ponovno znižala in znaša 18,42 evra. To je za skoraj 10 odstotkov (2,01 evra) nižja vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom 4. decembra 2023, ko je njena vrednost znašala 20,43 evra.

Tile vladni popisi sicer v delu javnosti že od samega začetka zbujajo veliko posmeha, ampak zadnja objava, kjer je ministrstvo strnilo, prikazalo pocenitve za celotno obdobje od prvega popisa 13. septembra 2022 do 19. decembra 2023, je obrvi privzdignila tudi najbolj zagretim podpornikom vlade. Zanimiva, popolnoma neposrečena je tudi izbira trenutka za objavo teh vesoljnih pocenitev hrane: 22 decembra, na vrhuncu predbožičnega šopinga državljanov, ko v praksi njihovi nakupi najbolj neposredno demantirajo bizarne vladne rezultate.

Za tiste, ki podatkov kljub ob poplavi »razgretih« objav na družbenih omrežjih, niste zasledili v celotni »satirični« obliki, jih nekaj predstavljamo v nadaljevanju (celotno vladno merjenje cen lahko preverite TUKAJ). Največ posmeha in komentarjev je dvignilo vladno merjenje cen mesa in kruha. Po podatkih vlade se namreč cene različnega mesa večinoma gibljejo nekje med 1 in 3 EUR za kilogram, kilogram belega kruha pa lahko kupite za 19 centov ???

Vir: ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Vsakomur, ki v zadnjem letu, ali dveh, ni bil zaprt v kakšen bunker, kjer ni imel nobenega stika z realnim ali digitalnim svetom, je že na prvi pogled jasno, da vladne številke niso samo malce smešne, ampak so neumnost, provokacija, za katero težko ocenimo, kaj je njen realni, cilj, namen. Bežen pregled realnih cen v trgovinah namreč pokaže, da so vladne ugotovitve večinoma za več 100 odstokov oddaljene od realnosti na trgovskih policah. Nekaj primerov:

Vlada trdi, da v SPARU dobimo kilogram svinjskih zrezkov (stegno) za 1,18 EUR, dejanska cena je 7,98 EUR za kilogram. (Vir: SPAR).

Vlada trdi, da lahko v Mercatorju kilogram piščanca (mini file) kupimo za 2,49 EUR, dejanska cena je skoraj 10 EUR za kilogram. (Vir: Mercator).

Ugotovimo torej lahko, da vladni merilci cen uporabljajo neko super nerazumljivo, nikomur poznano metodologijo, zavajajo javnost na ekstremno bedast način, ali pa so neverjetno nesposobni, nekompetentni. Da je zadeva še bolj komična, je vlada sporočila, da bo s projektom (ki seveda ni zastonj, saj naj bi zanj do sedaj porabili že več kot 130.000 EUR) nadaljevala tudi v letu 2024.

Upravičeno se zato sprašujemo, kaj želi vlada doseči s tem projektom, ki spominja na “najboljše” prakse nekdanjega Ceausecujevega režima v Romuniji (še v ranjki SFRJ so se denimo delali norca iz informacij, da je romunski diktator pri sneženju državljanom dopovedoval, da temperature še niso padle pod 12 stopinj, zato ogrevanje stanovanj še ni upravičeno), ali farsičnih praks režima v Severni Koreji?

Možno je samo dvoje: da vlada dejansko verjame, da ta meritvena burleska vpliva na resnično gibanje cen, ali pa ima večino državljanov za popolne bebce, nad čimer bi se morali zamisliti tudi največji preostali verniki v trenutno oblast. Res pa je, da je do pred kratkim večina tej vladi nekritično ploskala, ko je zmetala na stotine milijonov v zdravstvo, od česar državljani niso imeli nič, saj se čakalne vrste niso zmanjšale, pritrjevala fake ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, se ozirala stran ob vmešavanju premierja v kadrovanje v Policiji, podpirala uveljavitev virtualne dolgotrajne oskrbe, pritrjevala lažni depolitizaciji RTV Slovenija, ki se kaže v razpadu sistema in ukinjaju oddaj, spremljala nekredibilno ocenjevanje škode po poplavah in polžjo sanacijo najbolj prizadetih območij…

Da morda predsednik vlade osebo resnično verjame v genialnost, uspešnost tega ukrepa, lahko morda sklepamo iz njegovega samopromocijskega govora na sicer državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ko je izpostavil, da je Slovenija praktično najbolj uspešna pri zniževanju inflacije v Evropski uniji. Inflacija je bila novembra po podatkih Statističnega urada resda najnižja v zadnjem letu, 4,9 odstotna, pri čemer je seveda predsednik vlade “pozabil”, da je v evro območju za polovico nižja, 2,4 odstotna (Vir: Eurostat). Statistični urad je tudi jasno objavil, da je največji delež k obstoječi inflaciji še vedno prispevala hrana, ki se je na letni ravni podražila za 6,2 odstotka, podrobnejši podatki o slovenski inflaciji, cenah hrane so seveda vsem, ki jih zanimajo veodostojni podatki, dosegljivi na straneh SURS. K zniževanju inflacije poleg hitrega padanja cen energentov (tudi to pa je po podatkih Statističnega urada v Sloveniji počasnejše kot v večini držav EU) seveda močno vpliva ohlajanje gospodarstva. Banka Slovenije je namreč letošjo napoved rasti skoraj prepolovila, z 2 na 1,3 odstotka BDP, kar bi morala biti glavna skrb vlade, ne pa neodgovorno razmetavanje denarja za projekte brez uporabne vrednosti, nekritično zviševanje davkov in računovodsko prirejanje realnega stanja v javnih financah.

Kako kredibilno in uporabno je vladno prikazovanje več deset odstotnih pocenitev, lahko seveda vsak oceni sam. Ob vsem očitnem razmetavanju javnega denarja za te sporne meritve pa je vseeno čudno, da se ne oglasi stroka, kakšen razsodni sodelavec, svetovalec vlade, finančnega, gospodarskega ministrstva… in premierju prijazno svetuje, da preneha s to farso. Mogoče se zaenkrat večina še vedno boji, da jih v stilu Bobnarjeve, ali Šetinc Paškove ne bo depolitiziral in vrgel čez ramo?

24 komentarjev

 1. JOŽE JURKOVIČ

  A na tem ministrstvu imamo sedaj KIM ĐŽONG UNA !?

 2. mario

  SAMO BANKROT BO SPAMETOVAL BUTASTE SLOVENCE IN ŠE BOLJ BUTASTE DRŽAVLJANE.

 3. aj

  Vse je tako bedno, da se mi ne ljubi niti komentirati. Vodi nas blefer in nakladač, ki mu podpora sicer pada, a očitno jo nekaj še ima. Kako lahko nekdo nekaj tako škodlivega in amaterskega podpira?

  Odgovor je povedal Einstein: Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe.

 4. Martin

  Nižje cene, nižja inflacija, manjši bo dvig pokojnin in socialnih transferjevv letu 2024

 5. Noctilucens

  Če bi to počel posameznik, bi šel (upravičeno) na sodišče in dobil težko kazen.
  Zanima me torej samo, kaj bodo pristojni – začenši z državljani samimi – ukrepali v tej zvezi. V tako pravičniški državi, kjer se od posameznika ogorčeno zahteva odstop za rezino pršuta, bi morala uradna objava takih podatkov biti povod za odstop celotne vlade. Brez pardona.

  Resno: kaj boste/bomo storili v tej zvezi? Zavijali z očmi in jamrali? Pisali na tramvajkomando? Ali o tem obvestili tudi tuje pristojne ustanove in predvsem zahtevali odstop vlade?

 6. France Korošec

  Iz bližnje in starodavne zgodovine je človeškemu rodu jasno, da Ljuctvo še nikoli ni oprostilo tatovom živine.
  Tatove konj pa so takoj peljali pod drevo za obešanje.Brez milosti.

  Narod bo to naredil enostavno, zagotovo in dosledno še bolj, ker gre za eklatane lažnjivce, ki ponavljajo svoje grehe, javnih obljub pa po difoltu sploh ne izpolnjujejo.

  kam bo Golob zbežal, ko pride njegov čas meni ni jasno, trese pa se že, jasno vidno sekundo pred odhodom pred mikrofon, ko mu je dolgonoga dala stisk komolca v pomoč.

 7. tohuvabohu

  To je doslej najboljši štos kariere kamniškega klovna.

 8. deni

  Pravljice so nekaj kar prebivalci dežele Blabla radi slišijo-slišimo. Kralj pa medtem s svojimi oprodami pridno trosi puhlice, floskule in laži naokrog po dolini Šentflorjanski. Na žalost je takomenovano puhličarstvo v deželi pod Alpami zelo cenjen in donosen posel, ki pri mnogih, sploh pravljicam naklonjenih prebivalcih pade na plodna tla Res smo med balkanskimi kraljevinami na prvem mestu, to pa je tudi več ali manj vse.
  Formula za izračun izredno dobrega standarda in temu primerno vedno cenejše življenje običajnih podanikov pa docela preprosta, ker si lahko vsak vsaj kolikor toliko izobražen in realno gledajoč podanik kraljevine sam izračuna. Rdeča in vsakršna aristokracija pač ne kupuje v navadnih, temveč v specializiranih prodajalnah, kjer na kaviar, najboljši šampanjec in vse tiste čudovite jedi in pijače dobiš velik popust pa je še vedno drago kot žafran. Da se ne omenja Rollls Roysev, Mercedesov in vseh luksuznejših krjol do namodernejše Hi Fi opreme, in še in še, ki z raznimi ugodnostmi znižuje inflacijo.Slišati je izredno lepo. Navadniki pa poceni kupujemo-kupujejo vsak dan dražjo hrano in se rešujejo-rešujemo z izdelki pred iztečenim rokom, seveda s pogojem, da si hiter, in če še kaj ostane, če je sploh bilo.
  O različnih rezultatih izračunov bi lahko še pa še. Ampak je neverjetno, da različni “strokovnjaki”svojim lažem in pravljicam za lahko noč verjamejo, oziroma hočejo verjeti, ker na račun zavajanja naivnežev dobro živijo priklenjeni na državne jasli. Sam sebi pa ja ne boš odvzel odlično plačananega delovnega mesta, ne delavnega, se razume. Logiika pa itak skregana z vsako zdravo pametjo ali pa obratno. Smisel pač ostaja enak. Zato dragi podaniki krajevine Blabla hitro v šoping, dokler so še vsi artikli na pol zastonj, če že ne zastonj in če kupite v naslednji uri vam celotno kupnino plačamo takoj, jutri.
  Pravljic nikoli ni preveč, sploh če verjamejo-verjamemo vanje.

 9. slavkope

  Ta vlada ni in nikoli ne bo “kredibilna”!
  S svojim vsakodnevnim sistemskim laganjem, manipuliranjem in goljufanjem državljanov, ki izraža vso njeno samopašno odtujenost in celo nadut prezir do lastnih volivcev in preostalih državljanov RS, je kvečjemu neodgovorno in nezrelo “debilna” oz. ne-kultivirano “infantilna”.
  Žal ji pri tem neomejeno pomagajo “prodane duše” med lastniki, uredniki in odkriti agenti ter aktivisti političnih strank med ne-profesionalnimi in diletantsko aktivističnimi pripadniki lažnivih množičnih medijev oz. lažne “četrte veje oblasti”.

 10. Miller

  „Narobe berete“…
  „Narobe berete“…
  …bi vam brez sramu, smeje in ves bel okoli nosu, rigal v obraz
  pod-presidente vlade.

 11. ren

  Oprostite, narod je tako prtegnjen, da bo še vedno raje volil leve popolne idiote, kot življenske desničarje. Raje konzumirajo medije, ki jim lažejo in jim prikazujejo pravljični svet.
  Za ponazoritev bebavosti nekega povprečnega Slovenca tole: med pandemijo RTVS v TV Dnevniku prikaže izjavo ženske z ulice, ki pravi, da si je virus izmislil Janša. Tako!!! Skoraj ves svet je pa izvajal stroge zdravstvene ukrepe. In Janša je v take ukrepe prisilil ves svet, ker si je on izmislil virus…

  • TL

   Res je, za JJ vemo da ne bodo glasovali, ampak nikoli ne bodo glasovali niti za koga drugega na desnici, liberalne stranke pa od Viranta naprej tako ali tako nimamo več.

   Bodo pa jokcali, kako jim gre slabše. Namreč, razen tistim, ki so pri koritu (vključno s politikantskimi nevladniki) večini zgoraj omenjenim gre slabše. Enako kot nam ostalim, ki nismo volili vladajoče golobje jate.

   Ampak nasploh postajamo družba, kjer z navdušenjem ploskajo ruskemu carju, kjer komaj čakajo, da Venezuela napade sosednjo državo in z veseljem ploskajo Vučićevim robocopom, ki pretepajo demonstrante. Aja, razumljivo, saj sta resnična vladarja levice Vučića podprla v predvolilni kampanji.

   Ladja norcev.

 12. Tomaž

  To je posmeh vsem Slovencem. Vendar vem da Slovenci ne nasedejo takim bedarijam in upam da ta vlada pade čimprej, da se Slovenija reši še večje katastrofe.

  • Noctilucens

   Problem ni v tem, ali nasedajo ali ne – problem je v tem, da nič ne ukrenejo (kot niso ukrepali v 45 letih diktature, pa čeprav njenim pravljicam še zdaleč niso vsi nasedali). Ta vlada bo padla samo, če jo vržejo ljudje. Ampak dejansko že živimo v diktaturi – ali pa smo na pragu – ljudje pa NIČ.

  • uroš gabrijelčič

   Seveda nasedajo in bodo še! To je perspektiva tam, kjer je so narod zamenjali za državljanstvo!

 13. TL

  Statistika za bebce. Ker vsak normalen človek, ki dejansko hodi in nakupuje v trgovinah, dobro ve, kakšne so cene v njih.

  Verjamem pa, da raznim sončnim kraljem, ki so v varnem zavetju monopolističnih državnih podjetij postali milijonarji, cene v trgovinah niso znane.

 14. Bojan

  Če imaš idiote na oblasti, kaj drugega ni za pričakovati. Se bližamo Venezueli in podobnim s kozmično hitrostjo.

 15. Andrej Muren

  Kdo so tisti neumneži, ki še verjamejo Golobu in njegovim? Rad bi si jih ogledal.

  • Noctilucens

   Vseeno je, kdo jim verjame ali ne. Bistveno je, da so še vedno na oblasti, in sami ne bodo sestopili z nje, ker se najbrž zanašajo na to, da bodo ljubi Slovenci spet samo jamrali, ukrepali pa nič. Pa še prav imajo, se bojim.

 16. juhejfantje

  V novem letu bo pa s tem trendom vse zastonj, morda nam bodo še plačali, da pridemo v trgovino. #butale

 17. SSvoboda

  Pa dobro, to pa ni več zabavno. Tile so patološki lažnivci. Bodo ljudje končno spregledali???? Kilo svinjine za 1 EUR. Kakšna neokusna zajebancija.

  • Damijan Luin

   Objavljene cene so mišljene kot ŽE OD…

   • SSvoboda

    Že od nič ne pomaga pri razlagi te bedarije. Nobena kila kruha ni že od 0,19 EUR.

   • Lojze

    Imaš prav, v praksi in teoriji cene je vse že od 0,00%

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Opazili smo

Pismo Roberta Dedku Mrazu

Dragi Dedek Mraz, pišem vse z veliko, ker ne vem točno, kaj je pravilno in ne bo nepotrebnih kritik poznavalcev. No, v vsakem primeru se ti opravičujem, ker sem v preteklih dneh naslavljal Božička, na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti so me dobesedno prisilili, da voščim celo vesel Božič (pišem spet z veliko, ker nisem prepričan, kaj to je), ampak saj veš, da sem vedno verjel samo vate, zato ti pošiljam pismo želja za leto 2024.

Medvrstična novoletna sporočila pravnice Nataše

Ponedeljek, 4. decembra 2023, nam je na javnem, depolitiziranem zavodu RTV Slovenija, prinesel prvo politično novoletno sporočilo, intervju predsednice države, verjetno prvi v seriji drugih, predsednika vlade, vodje opozicije, pa še koga. Če ignoriramo precej plehka novinarja brez izvirnih, vsebinskih vprašanj, lahko ugotovimo, da je predsednica v bistvu uveljavila svojo agendo, mogoče pa je povedala več, kot se zdi na prvi pogled.

Toliko podrtih, požganih in izropanih gradov, kot jih imamo v Sloveniji, bomo težko našli še kje

Mar naj zanamcem ob ruševinah gradov kažemo, kje se je rojevala naša kultura? Je na tem mogoče graditi narodno zavest, ki bi temeljila na svetlih trenutkih naše kulturne zgodovine? Druga svetovna vojna je v to žalostno poglavje narodne nekulture vnesla novo dimenzijo razrednega boja. Nikjer drugod niso komunisti iz ideološke zaslepljenosti s takim srdom uničevali gradov in cerkva, kot se je to dogajalo pri nas. To je še toliko bolj nenavadno, ker so komunistični veljaki praviloma izhajali iz uglednih slovenskih meščanskih družin.

Frankfurtski provokator, ali kaj je na knjižnem sejmu povedal Slavoj Žižek

Če kdo skrbi za popularizacijo filozofije, potem je to Slavoj Žižek. Marksist, nekdanji ideolog liberalne demokracije (LDS), oboževalec lika in dela Gregorja Golobiča, ki ga je nekoč primerjal s Stalinom, je na Frankfurtskem knjižnem sejmu poskrbel za precej razburjenja. Nekaj ljudi je protestno zapustilo dvorano, nekateri so se kasneje vrnili, nekateri se niso. O tem, kakšen honorar je dobil za nastop od Ministrstva za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko, na tem mestu ne bomo razpravljali. Omenimo le, da se je v svoji hecni angleščini, ki je njegov zaščitni znak, večkrat zmotil. Ne le pri nekaterih citatih, ampak tudi pri malenkostih. Hamasov šef Hanija denimo živi v Katarju in ne v Dubaju, medtem ko sta njegovi dve sestri državljanki Izraela …

Spoznaj svojega sovražnika

Morda bomo lahko, ko se bo prah polegel, raziskali zahrbtne povezave med anglo-ameriškim levičarstvom in antisemitizmom, med Evropo, ki ni nikoli presodila, kaj se je zgodilo v holokavstu, in njeno rastočo muslimansko populacijo ter med ignorantskimi režimi, kot je moj v Južni Afriki, in njihovo odločenostjo, da stojijo ob strani najhujših kršiteljev človekovih pravic na Bližnjem vzhodu.

Kako je Tatjana Rojc, slovenska senatorka v Rimu, glasovala za sporni zakon o fojbah

Če so Natašo Pirc Musar zaradi nespretnih besed, ki bi jih lahko razumeli kot lapsus, mediji pribili na križ, deležna pa je bila tudi ostrih kritik vladne koalicije, potem jo je senatorka Tatjana Rojc odnesla brez praske. Niti besedice o njenem sramotnem glasovanju 3. oktobra, ko je kot članica levičarske Partito Democratico (PD glasovala za novelo Zakona o fojbah in eksodusu Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije.