Bi morali Izrael izključiti iz letošnjega Eurosonga?

Avtor: | 3. februarja, 2024

Evropski mediji vse pogostoje poročajo o pritiskih, da se Izrael izključi iz letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije, ki bo maja na Švedskem v Malmöju. Prav na Švedskem je več kot 1000 tamkajšnjih umetnikov podpisalo odprto pismo proti udeležbi Izraela na glasbenem tekmovanju. Podobne peticije se pojavljajo tudi na Finskem, Irskem, na Islandiji, Španiji … v debato pa se vedno pogosteje vključujejo poslanci predvsem levo usmerjenih političnih strank.  

Kot so pred kratkim poročali portal Politico, Sky News in DW je skupna točka vseh pozivov humanitarna katastrofa v Gazi, ki je po prepričanju mnogih posledica izraelskega “nesorazmernega” vojaškega odziva na teroristične napade Hamasa, domnevno namernega napadanja civilistov. Izključitev pa naj bi sledila praksi izključitve Rusije po napadu na Ukrajino. Primerjava Rusije z Izraelom, ki se bori proti teroristični organizaciji Hamas, se sicer mnogim v osnovi zdi neokusna in nesprejemljiva.

Izrael je sicer prvič nastopil na Evroviziji leta 1973. Takrat se je dogodek še imenoval “Grand Prix Eurovision de la Chanson”. Od takrat je Izrael član Evropske radiodifuzne zveze (EBU), združenja trenutno 68 izdajateljev televizijskih programov v 56 državah Evrope, Severne Afrike in Bližnjega vzhoda. Izrael sicer sploh ni edina neevropska država, ki sodeluje na tekmovanju. Nastopajo tudi Armenija, Azerbajdžan, Gruzija. Belorusija je debitirala leta 2004, vendar je bila leta 2021 izključena, ker se je njihova tekmovalna pesem norčevala iz protestov proti avtoritarnemu voditelju Aleksandru Lukašenku.

Avstralija pa je gotovo najbolj eksotična in “nelogična” evrovizijska država, ki na tekmovanju sodeluje od leta 2015. Pridružila se je, ker je “tam spodaj” že obstajala ogromna baza oboževalcev, zdaj je Avstralija pridružena članica EBU. Združenje združuje številne radijske postaje in države zunaj evropskih meja, zato se prireditev imenuje Pesem Evrovizije in ne denimo Tekmovanje za pesem Evrope. Izrael je eden najuspešnejših udeležencev tekmovanja, saj je doslej štirikrat zmagal in štirikrat zasedel drugo ali tretje mesto. Prav tako nikoli ni končal na zadnjem mestu, za razliko od Nemčije.

EBU vztrajno zagovarja, da je tekmovanje apolitično saj je “podrobno pregledal seznam udeležencev za letošnje tekmovanje in se strinjal, da je izraelska javna radiotelevizija KAN izpolnila vsa pravila tekmovanja”, to je v izjavi dejal generalni direktor EBU Noel Curran. “To se ujema s politiko drugih raznovrstnih mednarodnih organizacij, ki niso nikjer prepovedale nobene udeležbe izraelskih tekmovalcev” je še izpostavil.

EBU se je sicer vedno poskušal izogniti politiki, zato je uradno pravilo, da tekmovalci ne smejo “politizirati” ali “instrumentalizirati” dogodka. Kaznovali so celo islandsko skupino Hatari, ker je med tekmovanjem leta 2019 v Tel Avivu pred kamero mahala s palestinsko zastavo. Toda takšna politična nevtralnost se je precej omehčala leta 2022. Lanskoletni dogodek v Liverpoolu, ta je bil nadomestna lokacija za Ukrajino, ki dogodka zaradi agresije Rusije ni mogla izvesti, je bil preplavljen z modrimi in rumenimi zastavami v znak solidarnosti z bojem države proti ruski invaziji. EBU vztrajno trdi, da je ruska invazija resnično neprimerljiva z izraelskim bojevanjem proti Hamasu. Večina Evropejcev se s tem zaenkrat strinja.

Lanska prireditev v Liverpoolu je potekala v znamenju enotne in močne podpore Ukrajini. (Slika: Wikipedia)

Je pa res, da bo imel Izrael letos gotovo veliko vnetih nasprotnikov, sam dogodek na Švedskem bo predstavljal tudi veliko varnostno tveganje, saj ni mogoče izključiti poskusov različnih dejanj skrajnežev. Ta nordijska država ima namreč relativno številčno arabsko diasporo, za katero ni povsem jasno, koliko se je pripravljena družbeno angažirati v podporo Palestincem.

Letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije bo tako neizbežno prineslo s sabo tudi politiko. Vsekakor več kot lani, ko je Ukrajina uživala nesporne in nedeljene simpatije evropskih gledalcev in poslušalcev. Da je Rusija malopridna država, Putin pa osumljeni vojni zločinec, ki ga je doletela tudi tiralica Mednarodnega kazenskega sodišča, doslej nikoli ni bilo predmet razprav, prav tako je ruski lobi v Evropi – z izjemo Madžarske in morda Slovaške – relativno šibek.

Na drugi strani je vojna med Hamasom in Izraelom, ki je izbruhnila 7. oktobra lani, sprožila val mešanih čustev do judovske države, njenih prebivalcev in tudi Judov kot naroda. In tu je treba priznati, da palestinska (Hamasova) propagandna mašinerija na Zahodu odlično deluje, da je precej uspešnejša od izraelske, saj spretno zlorablja medijsko svobodo za širjenje svoje agende. Če k temu prištejemo še demografijo nekaterih ključnih zahodnoevropskih držav (Francija, Velika Britanija, Belgija, deloma tudi Nemčija in Nizozemska), kjer Arabci ali muslimani predstavljajo konkreten odstotek populacije, potem lahko zaključimo z napovedjo, da Izrael letos ob razglasitvi glasovanja posameznih nacionalnih žirij bržkone ne bo pogosto slišal “douze points”.

13 komentarjev

 1. slavkope

  Veliko sprenevedanje in zavestno politično zavajanje je razglašati vsakršno javno dejanje in vsakršno javno prireditev/dogodek/festival/tekmovanje … za “ne-politiočno”.

  Politično dejanje bo torej vsekakor politično premišljena in motivirana udeležba na pop-festivalu Evrovizije in bo enako tudi politično premišljena in motivirana oz. demonstrativna ne-udeležba posamezne države, članice EBU.

  Enako bo politično premišljena, pomenljiva in deklarativna tudi morebitna neudeležba posameznih držav na letošnji poletni olimpijadi v Parizu oz. celo politična prepoved ali izključitev katere od držav (oz. na videz manj rigorozna prepoved nastopanja nekaterih športnikov pod državno zastavo in brez dovoljenja uporabe državne himne).

  Šport, kultura, znanost, umetnost, medijska industrija kiča in pozabe … so neločljivi del družbe in politike v določenem globalnem času in prostoru, so njena bolj in manj prepričljiva in verodostojna zrcalna slika in njena bolj in manj prepričljiva ter verodostojna spektakelsko fantazmagorično sproducirana “velika laž”.

 2. Miro

  Evropa skupaj z Azijo sestavlja eno samo celino, ki po površini (54 milijonov km2) prekaša vse druge in jo označujemo kot Evrazijo. Delitev te ogromne celine na Evropo in Azijo se je uveljavila v preteklosti predvsem zaradi drugačnega kulturnega, gospodarskega, socialnega in političnega razvoja obeh delov. Evropa je kontinent, ki ga na severu, zahodu in jugu omejuje morje, na široko pa se na vzhodu povezuje z Azijo. Otoki in polotoki segajo globoko v morja, morje pa se s svojimi zalivi globoko zajeda v kontinent. Več kot polovica evropskega ozemlja je manj kot 300 km daleč od najbližjega morja.

  Glede na lego držav Evropo delimo na:

  Države Zahodne Evrope so: Francija, Belgija, Luksemburg, Velika Britanija, Irska in Nizozemska
  Države Južne Evrope so: Italija, Vatikan, San Marino, Monako, Andora, Španija, Portugalska, Grčija, Ciper in Malta.
  Države Jugovzhodne Evrope so: Bolgarija, Romunija, Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Albanija, Makedonija
  Države Srednje Evrope so: Slovenija, Češka, Slovaška, Avstrija, Poljska, Lihtenštajn, Švica, Madžarska, Nemčija.
  Države Severne Evrope so: Finska, Švedska, Norveška, Danska, Latvija, Litva, Estonija in Islandija
  Države Vzhodne Evrope so: Evropska Rusija, Ukrajina, Belorusija, Moldavija

  Torej geografsko Izrael ni na Evropi in tudi nekateri drugi ne.
  ALI Evrovizija evropskih držav, ali Mondovizija naših.

  • APMMB2

   Geografija( za devetletko) -odlično, politaka pa za otroški vrtec.

 3. ren

  Glasba je nekaj drugega kot pa to “glasbeno” tekmovanje, ki bo letos v Malmöju.

 4. Miller

  Pod krinko naj pesmi, je zadnja desetletja postala Evrovizija ena od točk prvega koraka: poneumljanja prebivalcev.
  Nato sledijo: nespoštovanje življenj (niti rojenih, niti starostnikov), uničevanje družine in vrednot, norčevanje iz patriotizma, norčevanje iz vseh vrst ljubezni, vse v imenu liberalizma, toda pod masko liberalizma se skriva totalitaristični fašizem, ki se prikaže v obliki boja proti sovražnemu govoru, oz. nasprotovanju tej skrbno načrtovani agendi.

  S tako brezoblično čredo, ki se jo da naščuvati proti vsakomur in vsem, ki ne premore nikakršne ljubezni (razen do svojega psa), ki ne spoštuje niti življenj bližnjih, kaj šele tistih daleč, je enostavno manipulirati in izpolniti Zadnji korak, ki se je začel že odvijati, to je vojna.
  Zato piše: imajo oči, pa ne vidijo…

  • jože

   Vsi smo mi “anorfna gmota”, ne?
   (prosto po Anderliču Šelenburgu)

   • jože

    “amorfna”

   • Miller

    Yes
    Čreda. ki gre sama v zakol
    Matilda se krohota

    ps: priporočam film:
    Tanka rdeča črta.
    Scenarij nr.1

  • Majkl

   Če koga izključiti je to Slovenija pod golobov o rdečekmersko vlado ,ki krsi osnove demokracije v EU

 5. TL

  Groteskno pri tem pa je, da ta novodobna agenda podpira tiste, ki bi jih zaradi njihove spolne usmerjenosti utopili v žlici vode. Ali pa javno obesili, kot v Iranu. Kje imajo nekateri pamet?

  Se mi zdi, da pamet ni zapustila samo Butal ampak celotno Evropo. Prihodnost tega sveta ne bo evropska.

 6. APMMB2

  Osnovno vprašanje pa je le, ali naj Izrael nastopi na Pesmi Evrovizije?
  Menim, da bi moral, kljub temu pa Izraelcem odstvetujem, da nastopijo.
  Proti Izraelu so zagnali takšno negativno proagando, da utegne nastop izzvati množične proteste in zasenčiti ali celo preprečiti prireditev.
  Tako kot doma v Sloveniji se tudi v celotni Evropi bije bolj med levico in desnico in levica zmaguje. Ne glede na zavedanje, da je komunizem poguben, ne glede na to da je terjal na milijone nedolžnih žrtev, ne gkede, na to, da danes trpijo milijoni, Levičarska propaganda poneumlja ljudi in verniki zatirajo svobodo in zdrav razum.
  Izrael je pač sad kapitalizma,med tem, ko so Palestinci čisti kot solza in so žrtve Izraelskega nasilja. Palestinci so začeli vsaj deset vojn v katerih so bili poraženi, pa se militarizma še niso oderkli in nočejo miru.
  Ne uničujejo le Izraela, ampak uničili so Libanon, eno najbolj cvetočih držav na svetu, s terorizmom pa strašijo celi svet.
  Če ravno se levičarski ideologi trudijo dokazati, da Izrael izvaja v Gazi gencid, jim to ne uspeva, še več, mednardno sodišče je ugotovilo, da v Gazi ni genocida, da pa se mora Izrael v nadaljnih akcijah izogiati dejanjem,ki lahko povzročijo genocid.
  Gaza je palestinska enklava s popolno smostojnstjo Palestincev, ki jih vodi militantno teroristična milica Hamas.
  Hamas je napadel Izrael,ki so ga Izraelci proglasili za vojno in sprožili vojne opreracije proti Hamsu.
  Korektno so napovedali vojno, z napovedjo pa je nastalo vojno stanje dveh bojujočih se držav. Začelo je veljati vojno pravo. Ve se, kaj je dovoljeno bojujočim se stranem. Izrael v cekoti upošteva vojno pravo.
  V kolikor Palestinci in Hamas menijo, da palestinsk narod preveč trpi, lahko bojevanje prekinejo, se predajo in začnejo mirovne pogovore. Do sedaj tega ša niso storili, če ravno je jasno, da bo Izrael porazil Hamas in uvedel mir.
  Trpljenje Palestincev mora prekiniti Hamas.
  Zavestno je Hamas v Gazi vojaške cilje lociral v bolnice, šole, javne ustanove v đamije in zgadil na tisoče kilometrov rovov za začito vojaštva, niti enega samega zaklonišča za otroke pa ne. Hamas je začel vojno, ni pa poskrbel za zaloge hrane, vde, enerhgentov za civilno prebivalstvo. Posrbel pa je za tone in tone orožja in streliva. Milijarde mednarodne pomoči tako sedaj Izrael razstreljuje in uničuje. Od kje je prihajala ta pomoč? Parv iz držav, ki se sedaj oglašajo in protestirajo proti vojni in govorijo o genocidu.
  Prva med temi državami pa je Rusija, ki pa počne genocid ned Ukrajinci, saj namerno ruši stanovanjske četrti Kijeva, Harkova, Hersona in drugih velemest.

 7. deni

  Kaj je že Evrovizija. Sejem ničevosti, kiča, šunda, oziroma vsega do spektakularnih efektov, ki so premosorazmerno razkošnejši, bolj kot je država udeleženka revna. Seveda gredo lasje pokonci, če seveda ni plešast. vsakemu kolikor toliko glasbeno izbirčnemu gledalcu ali poslušalcu. O glasbi ne bom, ker ni vredna počenega groša.
  Še najbolj je zanimivo, čeprav predvidljivo glasovanje. Že pred samim tekmovanjem pa se začno politične in vsakršne igrice in kupčevanje z glasovi. Skandinavci za svoje, bivša Juga za svoje itd. V glavnem glasba na tem kičaraju že dolgo ni več to kot nekdaj, ko so zmagovali Irci, Francozi, Angleži pa so se itak vedno požvižgali na vse skupaj in pošiljali tretjerazredne neznane pevce. Zakaj Irci in ostali zahodnjaki razen Skandinavcev ne zmagujejo več, si lahko vsak misli sam.

  Ker je v ozadju vse skupaj politična igra, tistih ki so izločeni. Začelo pa se je nekje prej že s točno določenim ciljem. Vse gre v prid Rusiji, Iranu ki zalaga Hutije in s tem povzroča škodo zahodu. Evrovizija je samo uvod in začetek neke premišljene taktike, ki se gre Rusija s svojimi evro trojanskimi konji. Spreti Evropejce med seboj. In v tem primeru dam Rusom popolnoma prav. Zakaj? Če smo pa tako butasti. Ker se bomo začeli Evropejci prepirati med seboj, kar se že nekaj časa in se bo še potenciralo.

  Vreči Izrael iz igre, pihanje v veter, Palestinci so samo kolateralna škoda in povod za obračunavanje med levimi in desnimi opcijami, tako v Evropi kot tukaj in še kje. Da ne bo pomote, sem proti vsakršnem nasilju in pobijanju, sploh otroci so kot vedno največje žrtve. Med tem se dogajajo povsod lokalne vojne z več žrtvami pa se nobeden niti ne obregne. V nekaterih državah celo razni fundamentalisti pobijajo in uničijo celotne krščanske vasi. Komu mar, sploh našim rdečim, oziroma vsem politikom, ker ne vidijo koristi. Izraelci pa zaradi neke brezvezne Evrovizije ne bodo niti pomislili na konec sovražnosti, dokler ne dosežejo svojega cilja.

  Kdo najbolj podpira izključitev Izraela. Islandci, Irci, Pač živijo na otokih precej daleč proč. O Skandinavcih, sploh Švedih ne bi. Da se pregovorni hladni severnjaki, tako strastno zavzemajo za izključitev judovske države. Seveda je pravilno in povsem prav, da se čimprej začne mirovni proces ter se konča krvava vojna.

  Ampak, osladna, pocukrana, samovšečna prireditev niti za kanček ne bo pripomogla h končanju spopadov. Dokler bodo eni stremeli po uničenju Izraelske države, drugi pa trmoglavo butali z glavo v zid ne bo miru.

  Naivni kontinentalci se bomo najprej prepirali zaradi en bul šit pocarije, potem pa bo lahko s časom eskaliralo v še kaj hujšega. Kdo se bo zadnji smejal, ni potrebno prav preveč ugibati.

  Da povzamem, ne bo nobene škode, če se konča zapravljanje denarja na naš račun. Ampak se na žalost ne bo, ker veliko ljudi dobro živi od tega sejma glasbenih odpadkov. Mogoče malo hudo izrečena misel, ampak realno gledano je prav to. Na žalost, kakor se veliko stvari v življenju spridi, tako se je tudi prvotno dobra zamisel pogreznila v greznico političnih in vsakršnih igric. In ravno to merjenje moči je nekaterim zelo pogodu za njihovo agendo. Ampak, na koncu koncev bo Evropa veliki poraženec. Realno pesimistično gledanje.

 8. Miller

  Evrovizijo naj preimenujejo v to kar je že nekaj časa:
  Evropski Lgbt Politično Propagandni Karneval.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Volilna farsa v Belorusiji po kremeljskih demokratičnih uzancah

Belorusi so v nedeljo, 25. februarja, odšli na parlamentarne volitve in volitve v lokalne svete. To so prve volitve v Belorusiji po politični krizi leta 2020. Volivci so izbirali 110 poslancev v spodnjem domu parlamenta in 12.000 predstavnikov lokalnih svetov. Ne glede na to, koliko ljudi se jih bo udeležilo, se bodo štele za veljavne. Te volitve sicer nikogar ne zanimajo, ker je izid znan v naprej. Je pa stanje demokracije v Belorusiji lep prikaz tistega, kar bi se zgodilo, če bi Putinova »tridnevna specialna operacija« uspela in bi Ukrajina dobila vodstvo po kremeljskih demokratičnih uzancah.

Intervju z vampirjem: Kaj je Vladimir Putin prek Tuckerja Carlsona sporočil Donaldu Trumpu

Pogovor črne ovce ameriškega novinarstva z osumljenim vojnim zločincem, ki je potekal 8. februarja letos, dobra dva tedna pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, zagotovo ne bo šel v zgodovino. Kremeljska sobana z razkošnim pohištvom, kot iz škatlice urejeni izpraševalec in predvsem nobenih neprijetnih, kaj šele kritičnih vprašanj, ki bi vznejevoljila sogovornika. Tucker Carlson ni Barbara Walters, še manj Walter Cronkite ali Larry King. Vladimir Putin se je monološko pogovarjal dobri dve uri in dosegel svoj namen – svetovni javnosti prodati pravljico o ubogih, ogroženih Rusih, ki so jih neonacisti v Ukrajini prisilili v “posebno vojaško operacijo”, da bi zaščitili svobodo, nacionalne pravice in zgodovinsko vlogo ruskega naroda. Ne glede na to, je med pogovorom vseskozi poudarjal Putin, pa je Rusija vedno pripravljena na sklenitev miru, na premirje z “režimom v Kijevu”.

Tretje leto: Kljub vsej propagandi Rusija ekonomsko trpi zaradi Putinove vojne

V soboto bosta minili dve leti od ruske invazije na Ukrajino, ki je uspela zdržati in se še vedno upira agresorski vojski. Prve prave vojaške provokacije so se sicer začele že na današji dan, le redki pa so verjeli, da se bo vseobsežni napad res zgodil. Kljub agresivni propagandi Kremlja, ki je celo nekaj zahodnjakov uspela prepričati, kako sankcije Rusiji sploh niso škodovale, celo nasprotno, ruski vsakdan še zdaleč ni idiličen. Socialne in ekonomske posledice vojne so hude; stroški za vojsko so se v dveh letih dvignili za 300 odstotkov, okoli 8 % celotnega ruskega BDP gre samo za financiranje te vojne. Najhujši udarec za Rusijo pa je več kot milijonski osip v demografiji. V zadnjih dveh letih je iz Putinovega imperija pobegnilo najmanj 800.000 Rusov. Na ukrajinski fronti jih je za vedno ostalo (ali pa so se vrnili ranjeni) okoli 300.000.

Putinova peta kolona v Ljubljani ob obletnici invazije na Ukrajino pripravlja shod v podporo Rusiji!

Ali je v naslovu prišlo do napake, sabotaže večje skupine tiskarskih škratov? Ni. Sredi Ljubljane je za soboto, 24. februarja, dva dneva po drugi obletnici vojaškega napada Ruske federacije na Ukrajino, dejansko napovedan shod s pomenljivim naslovom: “Shod ob drugi obletnici posebne vojaške operacije”. Enostavno povedano, to bo dogodek v podporo Rusiji oziroma vojni, ki jo je njen predsednik Vladimir Putin 22. februarja 2022 vsilil Ukrajini. Shoda se bo v najboljšem primeru udeležilo največ nekaj sto ljudi, vseeno pa to dokazuje, da ruska propaganda v Sloveniji deluje. Počasi prodira tudi v medije, še bolj vztrajna je na ulici. Vsak petek ob 19. uri se skupina Putinovih podpornikov zbere zraven ruskega veleposlaništva, svojih shodov nikoli ne prijavijo policiji, ki to mirno tolerira. Občasno se srečujejo tudi s predstavniki ruske ambasade. Kaj točno počnejo, ne ve nihče.

Pripravljeni na Trumpa 2.0?

Predvolilna tekma v Združenih državah Amerike vedno bolj intenzivno polni medije po vsem svetu. Deloma zaradi osnovnega bizarnega dejstva, da se v boj podajata precej starostno »iztrošena« kandidata, pri čemer s svojimi izjavami, ki kažejo na mejno opravilno sposobnost, gotovo izstopa kandidat demokratov Joe Biden, veliko razburjenja pa povzroča tudi kandidat republikancev Donald Trump s svojimi »šank« idejami in domislicami, ki lahko dodatno destabilizirajo že tako majavo globalno ureditev.

Frančiškova cerkev v kompleksni globalni realnosti

Veliki izziv miru in za mir ostaja v središču Frančiškovih prizadevanj; mir, ki poleg tega, da predstavlja osrednji cilj novega svetovnega reda, spada tudi med izobraževalne in kulturne dejavnike v dialogu med ljudmi in skupnostmi, še posebej v nasprotju z orožarsko industrijo in trgovino z orožjem. Papež Frančišek je citiral govor Pija XII. iz decembra 1944, ki poudarja “vedno jasnejšo in trdnejšo voljo: narediti to svetovno vojno, ta vsesplošni prevrat, izhodišče nove vseobsežne prenove”, sam pa se je osredotočil na “vseobsežno prenovo”, na katero je upal papež Pacelli. Tokrat namreč pogosto citiran koncept “razdrobljene tretje svetovne vojne” pomeni zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti resničnega globalnega spopada, sposobnega opredeliti nova področja moči.

Ukrajina (2022-2024): Če zmagajo Rusi, bomo vsi revnejši in manj varni

Na Zahodu se množijo glasovi, ki so si enotni v tem, da je treba Rusiji preprečiti, da bi zmagala v vojni v Ukrajini, pa tudi glede tega, da je nujna ponovna oborožitev Zahoda. Eden teh glasov je denimo nekdanji nemški zunanji minister Joschka Fischer, ki se zavzema za vso potrebno vojaško podporo Ukrajini. V Skandinaviji, ki je bila v preteklosti podobno kot nemška stranka Zelenih znana po svojem pacifizmu, pa oblasti odkrito pripravljajo državljane na možnost oboroženega konflikta z Rusijo v dogledni prihodnosti. Ukrajinski predsednik Zelenski je nedavno v Davosu svaril svetovne voditelje, da če Rusom uspe zasesti Ukrajino, bo to privedlo do neposredne vojne med Rusijo in zvezo NATO.

Kriza SD: Koalicija je sama sebi najboljša opozicija

V vsem medijskem “spinu” okoli afere Litijska 51 se izgubljajo osnovna dejstva. In sicer, da je Dominika Švarc Pipan kot ministrica za pravosodje podpisala škodljivo pogodbo v breme proračuna Republike Slovenije. Taisto pogodbo je potrdila vlada Republike Slovenije in v roku 24 ur po podpisu pogodbe plačala kupnino iz proračunske rezerve, ki je namenjena za nujne zadeve. Z zadevo je bil več kot seznanjen minister za finance Klemen Boštjančič, pa tudi predsednik vlade ni bil brez informacij. Če bomo prišli stvarem “do dna”, potem bomo z institutom objektivne odgovornosti na koncu dejansko prišli do predsednika vlade.