Golobove igrice: Katero bo žrtvoval prej, Dominiko ali Emilijo?

Avtor: | 29. januarja, 2024

Afera z nakupom veliko precenjene, neocenjene, nepregledane poslovne stavbe na Litijski 51, o čemer smo zelo podrobno poročali prejšnji teden, se še vedno ni končala, epilog utegne priti že prihodnji teden. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki ta trenutek menda še uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba, se je znašla na zelo spolzkem parketu. Parket si je sicer položila sama z nespodobnim koketiranjem s predsednikom Svobode mimo njenih Socialdemokratov. Račun prihaja. Oziroma ga je že podpisala.

Najbolj nenaklonjeni so ji namreč v lastni stranki, sploh v poslanski skupini, prav tako so nad “njeno” afero nezadovoljni strankini prvoborci, ki Švarc Pipanovi tako ali tako ves čas očitajo, da “ni njihova” oziroma celo da je nekakšna “pritepenka”. Morda s tem namigujejo, da je pred vstopom v politiko svoje možnosti iskala tudi v drugih strankah; po naših informacijah naj bi tipala teren zlasti v SDS, kjer pa nad njo niso pokazali posebnega interesa.

Trenutno mrcvarjenje Švarc Pipanove in SD v javnosti najbolj koristi premierju, ki je s svojimi bizarnimi aferami in neučinkovitim vodenjem vsaj trenutno malce medijsko “pozabljen”. Gotovo pa dolgo ne bo šlo tako preprosto naprej, ker so njegovi nahrbtniki eksplodirali na vse konce in kraje. Je pa že jasno, da je Golobov največji zaupnik po novem finančni minister Boštjančič, ki je postal tudi nekakšen vodja PR-a za vse zadeve, od zdravnikov do krav, plačnega sistema, sodnikov, nuklearke …

Pravosodna ministrica, ki prav v tem času preživlja tudi bolečo izgubo v družini, je imela nekaj “sreče” kvečjemu v tem, da se je odprla še ena fronta, in sicer afera s 13.000 prenosnimi računalniki, ki jih je naročilo Ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki ga vodi naturalizirana Slovenka Emilija Duh Stojmenova.

Težava, ki jo Stojmenova težko pojasni, je zlasti v tem, da (menda) nihče ne ve, zakaj se je sploh naročilo tako ogromno količino računalnikov, ki so povrhu vsega tudi brez programske opreme. Obstajajo celo namigi, da bi lahko šlo za nakup nekoliko zastarelih modelov (no, zastareli bodo vsakem primeru, ko jih bodo končno spravili iz skladišča, kar naj bi trajalo še nekaj mesecev), ki bi jih proizvajalci oziroma njihovi slovenski distributerji težko prodali po polni ceni, zato je Ministrstvo za digitalno preobrazbo zanje v bistvu plačalo izjemno visoko ceno (okoli 500 evrov za kos). Sploh, če upoštevamo dejstvo, da so brez osnovne programske opreme, ki jo bodo morali dokupiti uporabniki, ali pa ministrstvo.

Prejšnji teden smo že obširno pisali o vseh nepravilnostih pri nakupu stavbe na Litijski 51 v Ljubljani.

Stojmenova je bila do zadnjih volitev prav tako članica Socialnih demokratov, a je tik po volitvah, ker ni bila izvoljena, pragmatično prestopila v Golobovo stranko Gibanje Svoboda, s čemer se ji je odprla pot do ministrskega stolčka. Afera, s katero se sooča zdaj, bremeni torej Golobovo stranko, kjer pa za zdaj še niso dali jasnih signalov, kakšna bo njihova strategija v interpelaciji, ki jo je zoper njihovo ministrico vložila opozicijska SDS. Ali jo bodo branili, ali se bo premier raje odločil za star in preverjen recept in po kratkem pogovoru z Emilijo Duh Stojmenovo sporočil, da se je ministrica pod težo očitkov sama, svobodno in brez pritiskov odločila za odstop.

Bo torej ministrica iz kvote Gibanja Svoboda “padla” prej kot pravosodna ministrica, proti kateri za zdaj interpelacija še ni bila vložena? V SDS so pojasnili, da bodo zaradi ministričinih osebnih okoliščin (smrt v družini) z interpelacijo še malce počakali. Redek moment sočutja v slovenski politiki. Pravosodna ministrica je resda kvota stranke SD, vendar ta trenutek še uživa podporo premierja, ki na ta način pravzaprav spretno krmari med reševanjem svoje ministrice, proti kateri je že vložena interpelacija, in pritiskom na koalicijsko partnerico, torej stranko SD, s katero že nekaj mesecev odnosi niso najboljši. Vprašanje je tudi, kaj vse dejansko ve Dominika Švarc Pipan o pravem ozadju nakupa razvpite stavbe in, ali se morda premier ne boji, da bi se ji preveč razvezal jezik, če jo preveč na hitro žrtvuje.

Osnovni, strateški problem SD je sicer predsednica Tanja Fajon, ki se po namigih iz krogov blizu vodstva stranke tako ali tako skoraj nič več ne ukvarja s stranko, ampak jo zanima samo še Varnostni svet in lobiranje za bodočo komisarsko mesto v Bruslju. Dlje ko SD čaka z odločitvijo oziroma dlje ko Švarc Pipanova ostaja ministrica, slabše je to za javnomnenjski rejting socialnih demokratov. Golob to seveda še kako dobro ve, zato namenoma pušča status quo in s tem izčrpava SD. Fajonova mu s svojimi mednarodnimi “izleti” in puhlicami več kot ustreza; boljše predsednice koalicijske partnerice si ne bi mogel želeti.

Problem, ki ga imajo v SD, zato ni samo Dominika Švarc Pipan, za katero velika večina verjame, da osebno (za svoj žep) ni imela nič s preplačano poslovno stavbo na Litijski 51 (obstajajo celo teorije, da ji je nakup osebno naročil predsednik vlade na podlagi prišepetovanja Tine Gaber, ki ima ali je imela tesne povezave s prodajalcem objekta Vežnaverjem), pač pa že omenjena predsednica Tanja Fajon. Ravno Fajonova je pripeljala Švarc Pipanovo v stranko kot “veliko in pomembno pridobitev”, zaradi česar so nekateri strankini veterani in veteranke zavijali z očmi, vendar odkritega nasprotovanja ni bilo slišati. Zdaj pa so se stvari vseeno spremenile: SD je vladna stranka, rejting ji nenehno zbija radikalnejša Levica, ki je njihova edina prava konkurenca na levici, vsaj tako jim dopovedujejo njihovi mediji. Fajonova se premalo ukvarja z domačo politiko, s stranko pa skoraj nič, zato so tudi glasovi, da mora “Dominika iti” vedno glasnejši …

Žogica je v vsakem primeru pri SD. Bo sposobna boja z opotekajočim, a še vedno močnim Golobom, ali se bo prodala za nekaj navideznega miru v stranki, ki ga zahteva Tanja Fajon v svojem boju za komisarsko mesto?

Mencanje sicer simpatičnega Matjaža Hana v četrtkovi Tarči ni prav dober znak za resno poživitev, reafirmacijo SD kot najbolj resne levosredinske stranke.

21 komentarjev

 1. Miller

  Južni bratje pravijo: “udri brigu na veselje”.
  In v tem tonu vprašanje: zakaj gredo člani taubijeve vlade od Tivolija do Rožne doline kar naravnost preko Rožnika in se ne peljejo okrog po cesti ?
  Ker po vejah prej pridejo.

 2. Naveličan

  To ni zgodba o korupciji ampak o odnosu do skupnega/davkoplačevalskega in o skrajni nesposobnosti preštevilnega državnega aparata. Verjetno je vsem jasno, da je bil datum tak kot je bil in naglica zaradi proračunskega pritiska, da se zapravi denar, ki ga je bilo treba zapraviti do zadnjega dne v letu. Tega seveda sedaj ne smejo na glas povedat, ker bo štala še večja, kar je svojevrsten šah-šeh. Verjetno je tudi vsakomur jasno, da je bila nakupna cena privatnika tako nizka zaradi nakupa v stečaju in ne na trgu, kar ima povsem drugo logiko. Razen jebivetrskega odnosa do našega denarja v oči bode nepoznavanje prava na ministrstvu, ki ravno to pokriva. Verjetno ta ekipa še nikoli v lajfu ni kupila nobene nepremičnine in jih je bilo kot pravosodno ministrstvo sram najeti neko spodobo odvetniško družbo, da zadeve speljejo kot je treba, kar je povročilo svetovno šalabajzerstvo, ki ga je Zaman super razložil v Tarči. Kakšni so to pravniki z ministrico vred, da med drugim ne razumejo, da ima cenilec nepremičnin lahko vlogo sodnega cenilca (če ima za to tudi licenco!) le po odredbi sodišča. Če tega ni je “navadni” cenilec, ki znotraj možnosti “od-do” poskrbi za motive svojega naročnika/plačnika. Ne predstavljam si Slovenca, ki bi kupil rabljeno stanovanje po ceni, ki jo je predlagal prodajalčev cenilec. Če se moram sedajle odločit, bi skoraj raje videl, da je bila kraja, kot taka sprdačina od sprdačine in to z doktoratom prava v riti. Sramota in katastrofalni obeti za prihodnost.

 3. Peter klepec

  Ta zgodba dobiva Macbethove poteze: kralju bezijo podaniki in jih mora nadomescati z vedno novimi in novimi, gozd pa se neusmiljeno bliza Dunsinanskemu gricu.

 4. Joze

  Vse skupaj smrdi kot notranje delo (inside job) koalicije. Vloga Goloba in zlasti prve dame je morda vecja kot bi kdo rekel na prvi pogled

 5. slavkope

  V zvezi s kariernimi oz. koristoljubnimi političnimi začasnimi “pritepenci” v koalicijsko SD se velja spomniti, da se je že nekdanji prvak SD Borut Pahor strašno zameril starim funkcionarjem in najvidnejšim članom stranke, naslednice totalitarne ZKJ/ZKS, ko je na vrh kandidatne liste za parlament EU postavil kar dva “pritepenca” brez članske izkaznice in brez preverjene strankarske “zgrajenosti”, Zorana Thalerja in Tanjo Fajon, ki sta bila zaradi privilegiranega položaja na kandidatni listi SD po pričakovanjih tudi izvoljena.

  Prvi je svojo evro-.poslansko in politično kariero zaradi odmevnega mednarodnega koruptivnega škandala sramotno predčasno za vselej zaključil, druga je mandate evro-poslanke zlahka obnavljala ter se kljub nezaupanju strankarske “baze” v obdobju zadnje hude vodstvene, politične in kadrovske krize v SD povzpela na sam vrh odločevalcev strankarskega “polit-biroja” in postala posledično celo še podpredsednica ter ministrica za zunanje zadeve aktualne vlade pod patronatom nesorazmerno nadmočnega Golobovega Gibanja svobode.

  Od političnih “pritepencev” oz. odkritih koristolovskih političnih pragmatikov in brezsramnih karieristov pač posamezna stranka pričakuje vsaj določene začasne koristi in usluge, ki jih morda lahko prinese zaradi svoje medijske prepoznavnosti in nenehne medijske navzočnosti (npr. Fajon je bila dolga leta dopisnica državne RTVS s sedeža organov EU, ali Jonas Žnidaršič kot medijski voditelj, karizmatični igralec in internetni vplivnež), kadar pa “pritepenec” pričakovanjem strankarskega vodstva in članstva ne zadosti, se mu/ji tudi zlahka odreče.

  Pravo nasprotje brezsramno ambicioznih političnih kariernih “pritepencev” in kariernih političnih “prebežnikov” med vladajočimi parlamentarnimi strankami (npr. Sluga, Möderndorfer, Sajovic, Bratušek, Šarec, Stojmenova Duh …) je vodja poslanske skupine SD v DZ RS, Matjaž Han, ki nenehoma, vztrajno, zvesto in disciplinirano “do zadnjega diha” lojalno brani vodstvo in članstvo svoje stranke, (še posebej “po sili” pred zloslutno nevarno “tarčno” inkvizitorico Eriko Žnidaršič) in ki ob vseh svojih političnih in moralnih dilemah, ki jih ne skriva pred javnostjo, ohranja dostojanstvo in prepričljiv videz neodvisne in svobodne osebne integritete dolgoletnega, dostojnega in naivno-poštenega člana ter “ljudskega poslanca” vse bolj notranje ideološko, politično in etično raztreščene ter razpuščene in zaskrbljujoče šibke SD.

 6. observer

  Khm, tlele nekateri komentatorji gledate zelo ozko 🙂 Gospa Dominika, oziroma nekdo v njenem imenu, je kupil podrtijo na Litijski 51 zato, da bodo prišparali. Poglejte, na drugem ministrstvu je na druga polpismena gospa Emilija kupila 13000 šrot računalnikov, ki so jih vskladiščili v Logatcu za 2500 ojrotov/mesec. Sedaj bodo ta šrot od računalnikov (celo brez Windowsov) lahko prepeljali v podrtijo na Litijski 51 in tako bodo vsak mesec prišparali enormnih 2500 ojtorov. Ker ta šrot od računalnikov bodo razdeljevali še zelo dolgo. Ekola, tako se to dela, da se lahko špara 🙂

 7. IVA

  Stavba (skoraj) brez parkirišč bistveno izgubi vrednost in “se je zato ne prodaja po tržni vrednosti, ampak po t. i. likvidacijski vrednosti. Prav zato jo je Vežnaver sploh lahko dobil za 1,7 milijona evrov …” (mnenje cenilca)

  Stavba, ki je nastala pred skoraj 50leti in je bila prva popolnoma zastekljena stavba v Sloveniji, je arhitekturno zanimiva (tako arhitekti), energetsko pa popolnoma nesprejemljiva! Bo postala arhitekturni in kulturni spomenik? Pravijo, da je kultni objekt. Torej bi lahko Vrečko,Mesec&Smodej s prijatelji v atriju (socialno introvertiran prostor?) prirejali različne performanse, Ljubljančani itak petinsko volijo Levico, torej je obisk zagarantiran, sploh sedaj, ko jim je Jankovič ukradel Rog!

  P.S. Zanimivo, v obdobju energetske krize je nakup požegnal (preplačal za 350% ) kar t.i. vrhunski energetik Golob – celotna vlada je potrdila nakup 28. decembra, mogoče so bili takrat opiti, na delovnem mestu na daljavo?
  Finančni minister ni razmišljal vsebini nakupa, je “le” dal 8 milijonov iz rezerv je rekel (Tarča)! HALO?

  Takle mamo svobodne odločevalce, ki druge (nasprotno mnenje) cenzurirajo, ne le na TV, ampak tudi v pismih bralcev (v Delu že od začetka svobode – prevzema oblasti ni kritičnega pisma ljudstva).
  Se je Golob zmenil tudi z RTVS “jebeno več” (dokaz-Odmevi, Staričeva), z novim medijskim zakonom pa bo vlada mehko (žlahtno) cenzuro še uzakonila!

  O Duh Stojmenovi pa …, je vse povedal v Tarči njen so-minister Han!

  • Ivan

   Tukaj bi pa lahko bil ureng “foto pub”.Pa še mi penzionisti bi lahko prišli na svoj račun in bi z veseljem sadili rožice v “pizdovje”.

 8. jaz

  Takšne stavbe ni mogoče prodati nobenemu zasebniku ker ne bo metal denarja stran. Takšno stavbo je mogoče prodati le državi ki svinja z denarjem davkoplačevalcev. In sedaj je bil pravi trenutek. ..z lahkoto priti na ministrski položaj ob takšni gmajnarski politični eliti. Kupiti to podrtijo po večkratni ceni, izgubiti zastonjski ministrski položaj pa malo sramote, potem čez par let ko bo vse potihnilo iti po “procente že dvakrat ali trikrat oprani ukradeni denar od državljanov.
  …saj veste kako..dva partnerja ustanovita svetovalno podjetje…cmžnj-end partnerji…50:50, eden da (tisti) denar, drugi now haw….pa smo pri denarju….nato jo prodata na Kajmanske otoke…pa je dota za otroke. Manje radi, više kradi.

 9. ren

  Skratka, tale država je v globokem mafijskem dreku. Da neki pritepenec, ki je župan glavnega mesta države (in ima maksimalno zaščito pred ogabnimi kriminalnimi dejanji), lahko gradi skrajno rizičen kanal za fekalije preko vodonosnika dobre pitne vode za glavno mesto, namesto da bi se tega terena na daleč ognil, pove vse o prihodnosti take države.

 10. Miller

  Res, da pred stavbo ni parkirišča, ampak je takoj zraven sarajevska čevabdžinica “Deset u pol”.

  • rokc

   Miller: odlično to stavbi zviša vrednost za pol milijona 😉

   • Miller

    Najmanj.
    Pred desetletji je v Lj zasijal danes kultni grafit:
    “šparat je treba, pa naj stane kar hoče”.
    Letos je postal razumljiv.

 11. jaz

  Če prav vidim, je pol parcele z parkiriščem vred kupil Lidl in tam postavil trgovski center. Ostala je torej samo razpadajoča stavbi ki zaradi tega ni vredna počenega groša. Nakup takšne stavbe za takšen namen kot so ga predvideli je sam na sebi pravi gospodarski kriminal. Ne glede ali gre za zavestno dejanje ali za popolno nesposobnost. Ker takšne stvari se za takšen namen počne takole:
  1. Pravosodje izkaže potrebo po novi poslovni stavbi.
  2. Sestanejo se najsposobnejši in najbolj modri ljudje iz te stroke, ter povabijo na sestanek kredibilne arhitekte za takšne novogradnje.
  3. Nujno morajo sodelovati pristojni z izkušnjami iz sekretarjata za notranje zadeve, ker se takšne institucije večkrat ukvarjajo s kriminalnimi zadevami kot recimo množične sodbe…(Kavaški klan recimo). Glede na število zaposlenih in morebitno hkratno številčnost “obiskovalcev” ob varnostnem spremstvu policistov itd., morajo biti temu ustrezno prirejena parkirišča in razni vhodi in izhodi v to stavbo.
  4. Itd., itd., kar jaz kot popoln amater na tem področju ne vem praktično nič.
  Kupiti takšno podrtijo za takšen namen in se izgovarjati na podrejene je navadna pokvarjenost, hinavstvo in sprevrženost. Strici iz ozadja! Vi ste postavili takšne figure na igralno desko našega življenja. Vi ste krivi za vse to! Sram vas bodi, hinavci pokvarjeni!!

 12. Jure

  >>> zato je Ministrstvo za digitalno preobrazbo zanje v bistvu plačalo izjemno visoko ceno (okoli 500 evrov za kos).

  Na Mimovrste stane 355€.
  Operacijski sistem FreeDOS / ne Windows ;=)))

  • i3–1215U
  • 15,6″, Full HD (1920 × 1080)
  • 8 GB DDR4
  • SSD 512 GB

  https://www.mimovrste.com/lenovo-prenosniki/lenovo-ideapad-3-prenosnik-39-62-cm-15-6-fhd-i3-1215u-8gb-512gb-dos-82rk00y3sc?tab=description

  https://twitter.com/klavdijm/status/1750182701418664014

  • Rokovnjac

   Ne vem Jurcek in sem se bolj confuzan,ker na paletah,ki so shranjene v Logatcu pise HP,to proizvod mojega soseda v Palo Alto!HP lop top is considerable more expensive than Lenovo!!

 13. APMMB2

  Dve ministrici, dve aferi, dva kriminalna dejanja.
  Dve kriminalki z vparšanjem: kdo je storilec?
  Ministrici sta dokazali, da sta samo lutkici,ki pač izvajata povelja, ki jih narekuje kriminalno ozadje.
  Vlada pač ni manekenska agencija, ki posoja manekenke, da nastopajo v javnosti.
  Obe sta razkrili, da o stroki, ki jo predstavljata z doktorati, nimata pojma.
  DŠP bi morala okvirno poznati obligacijsko pravo in vsaj formalno oceniti pogodbo, ki jo je podpisala. Tako pa je nonšalantno v javnosti priznala, da ni specialistka za pogodbeno pravo, s čimer si je zadala smrtni udarec. To je podobno, kot bi zdravnika specilalista zalotii, ko ne bi znal oskrbeti rane, ker je pač internist.
  Zelo podobna je zgodba amaterske manekenke ESD, ki svoj amatrizem uvaja tudiv ministrstvo.Elektraonska oprema ima najkrajšo amortizacijsko dobo in ima v dveh letih knjigovodsko vrednost 0. Razen tega pa ni računalnik vreden nič, če nima programske opreme. Poleg vseh ostalih napak je mnistrici ESD spodrsnilo na njenem specialnem področju, ki ga obvlada vsaj polovica osnovnošolcev, ki jih je v tajne računalništva pahnil kovid izpred dveh let.
  Zamisliti se moramo, kaj nam daje šolski sistem. Kdo so naši doktorji znanosti?
  Med nje spada tudi premier, ki se počuti s takšnima mainistica kot s sebi enakima.

 14. deni

  Današnja Tarča, kjer je še Han obupal. Iz njegovega načina govorjenja je bilo sklepati, da se počasi diplomatsko odpovedujejo storitvam DŠP. Boštjančič je tudi nekaj motovilil, ker pač ne odpreš mošnje in iz nje ne potegneš nekaj milijončkov in jih tako v tri dni nakažeš za neko podrtijo.

  Najbrž so bili posredi različni interesi in je bil ministričin podpis samo vrh ledene gore. Kakorkoli, dr. Brecelj je podal, da tako butaste naložbe še ni bilo. Ocena rekonstrukcije pa deset milijonov, minimalno. Skupaj naj bi naložba stala 20 milijonov, seveda z aneksi in podobnimi gradbincem všečnimi zadevami še veliko več. Mesec pa samo omenjal nekakšno pometanje dvorišča. Zaradi smrti v družini je SDS začasno umaknila interpelacijo, kar je hvalevredno dejanje.

  Kot so vsi vladniki zatrjevali so pomembna imena in priimki in da bodo naslednji dnevi in tedni pokazali resnična dejstva. Kaj pa se bo izcimilo iz tega pa najbrž tudi Nostradamus ne bi vedel.
  Podobna zadeva tudi z računalniki, ki krasijo skladišče, dokler ne bo, če bo in kdaj, ko bo sprejet zakon, ki bo omogočil razdeljevanje LT najranljivejšim. Nadgradnja računalniške opreme okrog 300000 evrov in po nekih podatkih celo do 1500000. Kdo bo zmagal na javnem razpisu ter mogoče pritožbe bodo naredile svoje in delo na projektu bo tudi terjalo veliko časa.

  Vprašanje za milijon dolarjev, po kakšnem ključu se bo delilo, ali bo žrebanje ali kakšna podobna igra na srečo. Kot pravi duh bi morali nabaviti še nekaj desettisoč računalnikov za pokritje vseh potreb. Saj smo Slovenci precej empatičen narod, ampak kar tako poprek kupovati in talati računalnike, ne vem.

  Nas upokojence z najnižjimi pokojninami nihče ne vpraša, kako in kaj in razen 10% popustov v trgovinah nimamo kakšnih ugodnosti. No ja, pošteno povedano zastonj vožnjo z avtobusi in vlaki, to je pa tudi več ali manj vse.

  Pozneje v Odmevih pa duh nonšalantno z narejemimi nasmehi naštevala in naštevala, tolmačila člene, zakone in kako dobra naložba naj bi to bila. Nič nimam proti nobenemu naturaliziranemu Slovencu z juga, vendar je pokazala vso spretnost retorike, značilna za naše bivše sodržavljane. Še za sneg bi trdila, da je zelen in to spretno z raznimi bravurami bla, bla vehementno, dokazovala do sodnega dne. Seveda so jo nafutrali s t.i. grehi bivše vlade in je ves čas napeljevala vodo na svoj mlin. Avtohtonci pač ne premoremo takšne retorike in smo glede tega pravi amaterji.

  Je pa vsa štorija v prid PV eju in se je pozabilo na njegove ne najbolj zakonite rabote. Ali je ta kriminalka zrežirana ali zgolj slučaj, pa itak najbolj vedo sami deležniki. trenutnega dogajanja v Butaleniji?

  • Mik

   Tu so vse besede odveč. Mafija Zorana Jankovića je ugrabila državo. Mi smo pa talci na pogrebu lastne države

 15. Emil

  kaj ni Emilja pogorela na volitvah na SD listi, po volitvah pa menjala stranko, ker so ji tam ponudili ministrstvo?

  • Nataša

   Holob jo je z veseljem vzel, saj je izbiral samo strokovnjake, ki so šli skozi Gallupov test. To holobje gnezdo sestavlja cvet strokovnjakov balkanskih korenin.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Volilna farsa v Belorusiji po kremeljskih demokratičnih uzancah

Belorusi so v nedeljo, 25. februarja, odšli na parlamentarne volitve in volitve v lokalne svete. To so prve volitve v Belorusiji po politični krizi leta 2020. Volivci so izbirali 110 poslancev v spodnjem domu parlamenta in 12.000 predstavnikov lokalnih svetov. Ne glede na to, koliko ljudi se jih bo udeležilo, se bodo štele za veljavne. Te volitve sicer nikogar ne zanimajo, ker je izid znan v naprej. Je pa stanje demokracije v Belorusiji lep prikaz tistega, kar bi se zgodilo, če bi Putinova »tridnevna specialna operacija« uspela in bi Ukrajina dobila vodstvo po kremeljskih demokratičnih uzancah.

Intervju z vampirjem: Kaj je Vladimir Putin prek Tuckerja Carlsona sporočil Donaldu Trumpu

Pogovor črne ovce ameriškega novinarstva z osumljenim vojnim zločincem, ki je potekal 8. februarja letos, dobra dva tedna pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, zagotovo ne bo šel v zgodovino. Kremeljska sobana z razkošnim pohištvom, kot iz škatlice urejeni izpraševalec in predvsem nobenih neprijetnih, kaj šele kritičnih vprašanj, ki bi vznejevoljila sogovornika. Tucker Carlson ni Barbara Walters, še manj Walter Cronkite ali Larry King. Vladimir Putin se je monološko pogovarjal dobri dve uri in dosegel svoj namen – svetovni javnosti prodati pravljico o ubogih, ogroženih Rusih, ki so jih neonacisti v Ukrajini prisilili v “posebno vojaško operacijo”, da bi zaščitili svobodo, nacionalne pravice in zgodovinsko vlogo ruskega naroda. Ne glede na to, je med pogovorom vseskozi poudarjal Putin, pa je Rusija vedno pripravljena na sklenitev miru, na premirje z “režimom v Kijevu”.

Tretje leto: Kljub vsej propagandi Rusija ekonomsko trpi zaradi Putinove vojne

V soboto bosta minili dve leti od ruske invazije na Ukrajino, ki je uspela zdržati in se še vedno upira agresorski vojski. Prve prave vojaške provokacije so se sicer začele že na današji dan, le redki pa so verjeli, da se bo vseobsežni napad res zgodil. Kljub agresivni propagandi Kremlja, ki je celo nekaj zahodnjakov uspela prepričati, kako sankcije Rusiji sploh niso škodovale, celo nasprotno, ruski vsakdan še zdaleč ni idiličen. Socialne in ekonomske posledice vojne so hude; stroški za vojsko so se v dveh letih dvignili za 300 odstotkov, okoli 8 % celotnega ruskega BDP gre samo za financiranje te vojne. Najhujši udarec za Rusijo pa je več kot milijonski osip v demografiji. V zadnjih dveh letih je iz Putinovega imperija pobegnilo najmanj 800.000 Rusov. Na ukrajinski fronti jih je za vedno ostalo (ali pa so se vrnili ranjeni) okoli 300.000.

Putinova peta kolona v Ljubljani ob obletnici invazije na Ukrajino pripravlja shod v podporo Rusiji!

Ali je v naslovu prišlo do napake, sabotaže večje skupine tiskarskih škratov? Ni. Sredi Ljubljane je za soboto, 24. februarja, dva dneva po drugi obletnici vojaškega napada Ruske federacije na Ukrajino, dejansko napovedan shod s pomenljivim naslovom: “Shod ob drugi obletnici posebne vojaške operacije”. Enostavno povedano, to bo dogodek v podporo Rusiji oziroma vojni, ki jo je njen predsednik Vladimir Putin 22. februarja 2022 vsilil Ukrajini. Shoda se bo v najboljšem primeru udeležilo največ nekaj sto ljudi, vseeno pa to dokazuje, da ruska propaganda v Sloveniji deluje. Počasi prodira tudi v medije, še bolj vztrajna je na ulici. Vsak petek ob 19. uri se skupina Putinovih podpornikov zbere zraven ruskega veleposlaništva, svojih shodov nikoli ne prijavijo policiji, ki to mirno tolerira. Občasno se srečujejo tudi s predstavniki ruske ambasade. Kaj točno počnejo, ne ve nihče.

Pripravljeni na Trumpa 2.0?

Predvolilna tekma v Združenih državah Amerike vedno bolj intenzivno polni medije po vsem svetu. Deloma zaradi osnovnega bizarnega dejstva, da se v boj podajata precej starostno »iztrošena« kandidata, pri čemer s svojimi izjavami, ki kažejo na mejno opravilno sposobnost, gotovo izstopa kandidat demokratov Joe Biden, veliko razburjenja pa povzroča tudi kandidat republikancev Donald Trump s svojimi »šank« idejami in domislicami, ki lahko dodatno destabilizirajo že tako majavo globalno ureditev.

Frančiškova cerkev v kompleksni globalni realnosti

Veliki izziv miru in za mir ostaja v središču Frančiškovih prizadevanj; mir, ki poleg tega, da predstavlja osrednji cilj novega svetovnega reda, spada tudi med izobraževalne in kulturne dejavnike v dialogu med ljudmi in skupnostmi, še posebej v nasprotju z orožarsko industrijo in trgovino z orožjem. Papež Frančišek je citiral govor Pija XII. iz decembra 1944, ki poudarja “vedno jasnejšo in trdnejšo voljo: narediti to svetovno vojno, ta vsesplošni prevrat, izhodišče nove vseobsežne prenove”, sam pa se je osredotočil na “vseobsežno prenovo”, na katero je upal papež Pacelli. Tokrat namreč pogosto citiran koncept “razdrobljene tretje svetovne vojne” pomeni zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti resničnega globalnega spopada, sposobnega opredeliti nova področja moči.

Ukrajina (2022-2024): Če zmagajo Rusi, bomo vsi revnejši in manj varni

Na Zahodu se množijo glasovi, ki so si enotni v tem, da je treba Rusiji preprečiti, da bi zmagala v vojni v Ukrajini, pa tudi glede tega, da je nujna ponovna oborožitev Zahoda. Eden teh glasov je denimo nekdanji nemški zunanji minister Joschka Fischer, ki se zavzema za vso potrebno vojaško podporo Ukrajini. V Skandinaviji, ki je bila v preteklosti podobno kot nemška stranka Zelenih znana po svojem pacifizmu, pa oblasti odkrito pripravljajo državljane na možnost oboroženega konflikta z Rusijo v dogledni prihodnosti. Ukrajinski predsednik Zelenski je nedavno v Davosu svaril svetovne voditelje, da če Rusom uspe zasesti Ukrajino, bo to privedlo do neposredne vojne med Rusijo in zvezo NATO.

Kriza SD: Koalicija je sama sebi najboljša opozicija

V vsem medijskem “spinu” okoli afere Litijska 51 se izgubljajo osnovna dejstva. In sicer, da je Dominika Švarc Pipan kot ministrica za pravosodje podpisala škodljivo pogodbo v breme proračuna Republike Slovenije. Taisto pogodbo je potrdila vlada Republike Slovenije in v roku 24 ur po podpisu pogodbe plačala kupnino iz proračunske rezerve, ki je namenjena za nujne zadeve. Z zadevo je bil več kot seznanjen minister za finance Klemen Boštjančič, pa tudi predsednik vlade ni bil brez informacij. Če bomo prišli stvarem “do dna”, potem bomo z institutom objektivne odgovornosti na koncu dejansko prišli do predsednika vlade.