Putinova peta kolona v Ljubljani ob obletnici invazije na Ukrajino pripravlja shod v podporo Rusiji!

Avtor: | 14. februarja, 2024

Ruski vpliv, ki ga pri nas podcenjujemo, je pred kratkim posegel celo na kulturno oziroma glasbeno področje, ko so na Metelkovi tik pred zdajci brez posebne obrazložitve odpovedali koncert ukrajinskemu bendo, kar je v ukrajinskih medijih precej odmevalo. Glasbenikom so odrekli gostoljubje, ker so Ukrajinci in ker naj bi bili “fašisti”, kar je standardni besednjak Putinove propagandne mašinarije. K tej besedi lahko šrštejemo še nekaj besed in besednih zvez: “kijevski režim”, “denacifikacija”, “demilitarizacija” in dobimo celovit vpogled v besednjak kremeljskega režima. Nekaj teh besed je v nedavnem intervjuju s Tuckerjem Carlsonom uporabil tudi vojnih zločinov osumljeni Vladimir Putin. Vrhunec absurda pa je zanikanje vojne, ki jo v Rusiji uradno nadomeščajo s sintagmo “posebna vojaška operacija”.

Če v Sloveniji zasledimo uporabo te besedne zveze, potem je takoj jasno, da imamo opravka s Putinovim podpornikom. Ne z rusofilom, kajti to je kulturno-civilizacijska kategorija. Biti rusofil namreč pomeni, da imaš rad rusko kulturo, umetnost, zgodovino itd., kar pa seveda nima nič skupnega s tem, da podpiraš Putina in se strinjaš z njegovo politiko. Putinovi podporniki se pri nas praviloma skrivajo ravno za zaveso rusofilstva, zato so tudi svojo organiziranost na socialnih omrežjih, zlasti na Facebooku, zamaskirali v ta kontekst. Kajti najbolj organizirani rusofili so si nadeli ime Slovenija proti rusofobiji. Z manj kot 2000 člani je to sicer relativno obskurna družba, vendar so nekateri člani precej glasni in agresivni, morda celo nasilni. Da gre za podaljšano roko Putinovega propagandnega aparata, dokazuje že njihov besednjak. Pa si poglejmo izsek iz tega univerzuma:

“Trenutni desničarski režim, ki nikoli ni skrival svojih simpatij z nacizmom je dvignil svojo gnijočo lobanjo visoko v zrak in z njo je zavel vonj po smrti tudi po naši deželi. Začeli so se pozivi k nasilju. Začeli so se pozivi k vojni proti Rusiji, državi s katero je imela naša dežela od nekdaj urejene, prijateljske odnose. Namesto, da bi Slovenija postala most med sprtima stranema in svetilnik treznosti v čustveno in medijsko zmanipulirani Evropi, smo dopustili, da so nas kriminalci aktivno vpeli v tuj konflikt, na način, ki bi bil še nekaj let nazaj nepredstavljiv in ustavno sporen.” (vir).

Zanimiva teorija, kajne? Njihov priljubljeni slovenski medij, ki menda edini ni podlegel “natovski” cenzuri, je Insajder.com. V tej skupini sicer prevladujejo ljudje, ki tudi drugače verjamejo v zarote; da je bil kovid umetno ustvarjen; da svet v vojno potiska skrivni židovski (hazarski) lobi itd. Seznam je dolg in za običajne smrtnike psihološko preveč zahteven, da bi se poglobili vanj.

Skupina Putinovih podpornikov se že skoraj dve leti vsak petek zbira v središču Ljubljane zraven veleposlaništva Ruske federacije.

Uvodoma omenjeni Putinovi podporniki, ki se ob petkih redno zbirajo v neposredni bližini že dve leti (nerazumno) zastraženega ruskega veleposlaništva, redno motijo shode ukrajinske skupnosti, ki opozarja na vojno v svoji domovini. Provocirajo, žalijo in posebej radi psihološko terorizirajo ukrajinske ženske in otroke; prve zmerjajo s prostitutkami, otroke pa strašijo.

Po nekaterih informacijah naj bi prav ta skupina z grožnjo dosegla, da je lastnik kluba na Metelkovi, kjer bi se moral zgoditi koncert ukrajinskega benda, ustrašil in dogodek brez pojasnila odpovedal. O tem, kako resno jemljejo te Putinove podpornike celo Ukrajinci v Ljubljani, priča tudi prošnja, naj +portal, če je le možno, ne objavi ničesar o tem škandalu.

V Mariboru je Putinova propaganda nekoliko drugačna, je manj primitivna in ne deluje na ulici, namesto tega se je skoncentrirala v Ruski center v Mariboru, ki, zanimivo, še vedno oziroma ves čas nemoteno deluje. Ker je bila vlada v Ljubljani očitno bolj temeljita in je kmalu po ruski agresiji na Ukrajino preventivno zaprla vse ruske institucije in centre, saj je obstajala velika verjetnost, da bo tam še naprej potekala okrepljena obveščevalna dejavnost, se je Ruski center v Mariboru spremenil v osrednjo rusko “ustanovo” v Sloveniji, ki ima tudi delujočo spletno stran Ruski Mir (ruski svet). Na spletni strani sicer ni moč najti nobene kontaktne osebe, nikogar. Fundacijo Ruski Mir, ki deluje v številnih državah sveta, seveda finančno podpira Kremelj.

Na drugi strani se Ukrajinci v Sloveniji, posebej tisti v Ljubljani, pritožujejo nad tiho ignoranco slovenskih medijev, nenazadnje pa tudi nad pomanjkanjem pozornosti Slovencev. Pravijo, da jim zavračajo razstave, upravna enota se ni želela opredeliti do prošnje, da bi naredili stensko poslikavo v Ljubljani. Vrhunec ignorance pa se je zgodil, ko so Rusi izvedli teroristični napad v Novi Kahovki in so Ukrajinci v Ljubljani organizirali tiskovno konferenco z visokimi ukrajinskimi strokovnjaki – vabljenih je bilo približno 20 novinarjev iz Slovenije. Prišla sta dva.

Nadalje, ukrajinsko veleposlaništvo v Sloveniji je organiziralo srečanje z vojaškim novinarjem in ustvarjalci filma Absolutno zlo (Absolute Evil, vir); na dogodek so povabili univerzitetne profesorje (nihče ni prišel), študente (nihče ni prišel) in novinarje (prišla sta dva).

Nekatere izjave Polone Frelih na družbenih omrežjih vzbujajo dvom v njeno profesionalno delo piarovke Turistične zveze Slovenije.

Ni moč zanikati, da ruska propaganda v Sloveniji deluje okrepljeno, da je relativno uspešna in da vedno bolj prodira tudi v mainstream medije. Očitni podporniki Putina in ruske agresije na Ukrajino pa niso le alternativni mediji (kot npr. Insajder.com), ki jih javnost večinoma ignorira, pač pa tudi nekateri bivši novinarji. Posebno pozornost vzbuja Polona Frelih, nekdanja dopisnica Moskve in bivša urednica Beyond Russia Slovenija (še enega ruskega medija pri nas, ki pa se vsaj neposredno izogiba eksplicitno političnim temam), ki na družbenih omrežjih na polno “strelja” po Ukrajincih in podpira rusko politiko. Težava je v tem, da je Polona Frelih danes uradna piarovka Turistične zveze Slovenije in da njena javna stališča glede Ukrajine in zadnje čase tudi Izraela, ki so polna zaničevanja, vzbujajo dvom v profesionalno in apolitično delovanje te institucije, na čelu katere je Dominik S. Černjak, nekdanji politik in predsednik Stranke mladih.

Po naših informacijah so tako na ukrajinski kot tudi izraelski ambasadi že razmišljali o formalnem dopisu, ki bi ga naslovili na Černjaka in prosili za pojasnilo, če stališča njihove predstavnice za odnose z javnostmi predstavljajo mnenje Turistične zveze Slovenije… Medtem ko v slovenskem priporu še vedno čakata na konec sojenja ruska vohuna, medtem ko Putinovi oboževalci paradirajo po Ljubljani in vpijejo “Slava Rusiji”, pa so Ukrajinci na registracijo svojega društva na ljubljanski upravi enoti čakali kar sedem mesecev, čeprav so vso potrebno dokumentacijo pripravili slovenski odvetniki. Tudi na odprtje bančnega računa so čakali pol leta. Je že res, da je slovenska država od začetka Putinovega napada na Ukrajino izražala vso podporo – in jo je dejansko v praksi tudi izvajala v obliki humanitarne, finančne in zlasti vojaške pomoči. Zaradi utemeljenega suma, da so se ukvarjali z obveščevalno dejavnostjo, je moralo rusko veleposlaništvo v Ljubljani zapustiti več deset ruskih diplomatov. Skratka, vsaj formalno ni razloga, da bi obstajal dvom v slovensko iskrenost glede obsodbe zločinskega obnašanja Rusije, ki je 22. februarja 2022 vrgla s tečajev mednarodni pravni red in poteptala načela OZN.

Toda ob vsem tem je moč zaznati okrepljeno delovanje ruske propagande, ki poskuša v Sloveniji čim bolj perfidno prodreti v medije s trditvami, s katerimi se morda na prvi pogled in brez razmisleka lahko celo strinjamo, vendar pa gre v resnici za spretno ustvarjanje takšnega ozračja, ki očitno zagovarja in podpira zgolj in samo Putinov režim. Če je slovenska policija doslej praviloma gledala stran in ignorirala neprijavljene shode, bi pričakovali, da bo 24. februarja, ko Putinovi podporniki pripravljajo shod ob drugi obletnici “posebne vojaške operacije”, vsaj enkrat za spremembo opravila svoje delo.

46 komentarjev

 1. Risto

  Nič bat, miller zagotovo ne bo manjkal na putlerjevem mitingu istine.

 2. Risto

  Je pa Sucker Carlson v nedavnem kao intervjuju tisočletja od Putlerja izvlekel, zakaj Orban mrzlično navija za njega.
  Ja, seveda, v Ukrajini je kao madžarska manjšina. Se pravi, tud Orban mora pristaviti svoj lonček, del ozemlja Ukrajine kao pripada tudi Madžarom.
  Na enak način Putler hujska Poljake, češ da so izgubili velik del ozemlja na račun Ukrajine. Ampak pri Poljakih mu ni uspelo.

  Zamislite si ta scenarij, rusofili trapasti. V Prekmurju je že enkrat bila madžarska vojska. Skupaj z nacisti.

  Na čigavi strani bi bil vaš Putler? Na slovenski zagotovo ne.

 3. Risto

  Drugovi i drugarice, ovaj kako da kažem. Molim, da bi naš maršal vstal iz avale in počistil s to rusofilsko izdajalsko peto kolono. Temu ni mogla ubežat niti njegova ruska agentka supruga Jovanka.

 4. Andrej Muren

  Če bi pri nas imeli pravno in demokratično državo, bi manifestacije v podporo Putinu morale biti prepovedane, še posebej sedaj v luči umora Navalnega. V realnosti pa bodo verjetno deležne celo vladne simpatije.

 5. Noctilucens

  Načeloma bi si lahko želeli, da se zberejo – v čim večjem številu – da bi lahko Evropa vsaj po posrednem simptomu videla, kakšna je splošna mentaliteta, ki vlada v tej državi.

  A kaj ko morebitnih posnetkov ne bi videl nihče v Evropi in po svetu, razen v gulagu Rusiji (in – žal – morda v Ukrajini).

  Če se res zberejo in če gre kdo od navzočih takrat mimo, naj sam posname dogajanje in ga pošlje medijem – tudi tujim – oziroma ga da na kako odmevno družabno omrežje, kot je X-Twitter.

 6. Kugy

  Tudi Arkan je reševal ubogi narod pred bosanskimi neonacisti.

 7. Božo

  A tole je tisti Kunstelj ki ve vse in pozna vse? U presneto je pa velika čast za ta portal da se je oglasil sam Mikstone! Čestitke uredniku! S tem člankom ste putinovim trolom direkt v polno zadel. Foltrefer rečemo pri nas na Štajerskem

 8. jože

  Ha ha ha ha tole je pa burleska,
  Sem že razmišlal, da bi uredniku Tilnu poslal predlog naj ukine komentiranje zaradi vseh teh trolov ampak potem se pojavi en tak pajac iz predala in ostaneš brez besed…
  Pa iz kje se jemljete kameradi, a iz Ruske kapelice skačete?!!! Lol

  • kf

   Neverjetno, kakšni butli. Rusko propagando prepoznaš, tudi če je prevedena v svahili. 😂

  • rOKC

   jože: ja seveda lahko s smehom gledamo na vse, ampak zadeva je resna IMHO.

 9. Jože

  Kaj pa ne drži v tej analizi? Bi bil možen kak argument mogoče?

 10. rOKC

  Boršč: torej, če nadaljujem Vašo logiko, vemo kaj jih kot sodelavce okupatorja čaka? ;););)

 11. rOKC

  Odlično, to društvo se je že ‘outiralo’ kot podpornik ruske agresije. Dobro da vemo kdo je kdo.

 12. modri

  Takih kretenskih debilov pa v Sloveniji še nisem videl. Morali bi jih cepit 🙂

 13. Andrej Muren

  Pri nas so rusofili kar vsi naši levičarji, poleg tega pa še kup drugih neumnežev. Rusofilske akcije imajo podporo (ali se celo izvajajo po nalogu) naših levih voditeljev. Od tod izvirajo vse zgoraj opisane deviacije.

  • modri

   Takih kretenskih debilov pa v Sloveniji še nisem videl. Morali bi jih cepit 🙂

 14. Miller

  Sankcije proti Rusiji delujejo.
  Po podatkih IMF so EU, GB.. v recesiji, v Rusiji pa je bila v letu gospodarska rast skoraj 3%.
  Ukrajinska vojska napreduje proti Kijevu, tko, da je Zmaga blizu.

 15. Valentinčič

  Zgodovinski intervju z ruskim predsednikom na
  simonarebolj.si

  • Jože

   A to ga je Simona sama intervjuvala takoj za Tuckerjem?!!

 16. deni

  En članek, očitno ruski, med poplavo milijon takšnih ali drugačnih pač ni najbolj relevantno. Kaj si pa kdo misli je pa odvisno od vsakega posameznika.

 17. Vojko

  Res je. Sem objavil v komentarju naslov e-knjige o dokumentiranih zločinih Ukrajine, a ga že ne vidim več. 🙂

 18. Levander

  vojna je hudičev ples in nikdar ne veš kdo pleše in kdo žvižga. Šele ko je vsega konec, so zmagovalci najboljši in najsilnejši. Pa je to res? Si prepričan, da je toliko in toliko mrtvih primerna cena za zmago? Sploh, če so ti mrtvi plačali ceno uspeha ali zmage! Življenje je samo eno. Bi svojega zamenjal za zmago komunistov?

  • Miller

   Osveščeni Zemljani bi se morali zavedati, da bo naslednja svetovna vojna zadnja.
   Zato bi morali na vsakem koraku razkrinkavati psihopatske vojne hujskače, ki pod pretvezo demokracije in svobode, ščuvajo sodržavljane na vojno.

   • Rokovnjac

    Zame bo vseeno zadnja,ceprav ne svetovna,if ypou push toward ninety,you can not expect much,kapish?

   • jaz

    Razkrinkaj tvoje šefe in Putina…

    • Miller

     Šefi, ki so zanetili vojno sedijo v Washingtonu.

     • jaz

      Putin je na televiziji izjavil da mu je najbolj žal da je razpadla Sovjetska zveza. Seveda so zopet najbrž krivi Američani.

  • Noctilucens

   “vojna je hudičev ples in nikdar ne veš kdo pleše in kdo žvižga.”

   Veš pa, kdo napada in kdo se brani.
   Ali pa bi isto rekli tudi o Sudetih, Anschlussu Avstrije itd.? Nemara celo o vojni za Slovenijo leta 1991?

   Sicer pa, ja, za psihopata, ki se sam skriva po bunkerjih in mora imeti pokuševalce hrane, je tudi milijarda mrtvih primerna cena za njegovo “zmago”.

 19. Peter Klepec

  SLO je NATO! Ali smo torej hlapci sami sebi?

 20. deni

  Neka anketa v Rusiji je pokazala, da je več kot polovica prebivalcev še vedno za Stalina. Ampak za “soseda” pa ga ne bi imel nihče. Vzporednic z avstro- ogrskim izvidniškim podnarednikom pa itak nima smisla ponavljati. Drugače pa, kakor komu drago.

  • Miller

   Kje se da to anketo videti ?

   • deni

    Slučajno videl 4 leta nazaj na Insajder. com pa tudi Novice Svet24 in najbrž še kje. Se pa podatki
    čudno spreminjajo. Kakorkoli,pa Lenin še vedno za njih capo di banda

    • Miller

     bla, bla… stare fore..
     dokazuješ edino to, da lažeš.

 21. deni

  Več ali manj je prispevku napisano. Me pa nekoliko spominja na neko organizacijo med obema vojnama. Smo pa itak vsi prismode in fašisti in še kaj, ki mislimo nekoliko drugače kot si nekdo zamisli.

  Pojem fašist je bil, je, in še bo, tolikokrat zlorabljen, da je že izgubil prvotni namen in je uporabljen sploh z leve strani kot take, proti vsakomur, ki ni na liniji, da nima niti smisla izgubljati besed.
  Kakorkoli fašist je vedno bil tisti, ki je napadel neko državo. A se je slučajno, kaj spremenilo.

  • rOKC

   Nedvomno je izraz ‘fašist’ popolnoma izmaličen. Seveda vse v skladu z logiko Stalina, ki je vse na svoji desni, tudi bolj “zmerne” frakcije KP v SZ-ju in drugje, obtožil fašizma. Fašisti so tudi postali pripadniki meščanskih strank, kmetstva, socialdemokarcije, itd.
   Jasno je, da se iz vidika zgodovine ga. Polona Frelih ter vsi Slovenci, ki podpirajo Rusijo, postavljajo na napačno stran.

 22. JOZE

  prismoda.

 23. JOZE

  ta uboga Polona Frelih je ocitno Pol izdelek FDV lot vecina slov. pisunov te vrste. Res uboga provinca!

  • rOKC

   Plus trenutne napetosti v svetu, ki se slika v Slovenijo je, da se bomo jasno edentificirali kdo je za Zahod in kdo za totalitarne sile osi.
   Veliko teh zadev hodi tudi ven – recimo po različnih kanalih slovenski uporabniki Twitterja pošiljajo podatke znanih slovenskih politikov in mnenjskih voditeljev Mosadu. CIA tudi veliko ve in dobiva podatke.
   LP

   • Rokovnjac

    Kako to,da MOSADU ni nihce povedal,kaj pripravljajo hamasovciVrasanje za sixty-four thousand evoeovs????

 24. rOKC

  Zmagujemo, zmagujemo. Na dolgi rok kaže dobro. Rusija je izgubila v tej nesmiselni vojni ogromno vojaštva in ruske opreme. Dejansko se je ruska vojska izkazala kot navadna ‘kanta’.
  Vojaška pomoč Ukrajini se bo povečala, ukrajinski narod se je dokončno otresel ruskega totalitarnega in genocidnega režima.
  Evropa se je vojaško prebudila, kar je super.
  Poljska se krepi in ne bo pustila nobenega ruskega rovarjenja v bližini.
  Finci so pripravljeni s pol milijona rezervisti in imajo že zgodovinske izkušnje kako namahati Ruse.
  Švedska se je prebudila vojaško in je pripravljena.
  Balti so pripravljeni.
  Belorusi se bodo začeli upirati. Pa Burjati, Tatari, Čečeni znotraj Rusije, tu je vse odprto.

  Da odgovorim na vprašanje: Na propad Rusije pa bomo nedvomno pripravljeni 🙂

  Slava Ukrajini!!!

 25. Miller

  Po koledarju 24.feb., goduje sv. Matija, “ki led razbija, če ga ni, pa ga naredi.”

 26. Dolfe

  A Aurelio in svingerji z Obale pridejo?

 27. RuSSkimir

  Naj gredo živet v Rusiji, ker je tako fajn!!!! A to pa ne, ker bi jih Putin ob vsakem shodu, ki ni usklajen z njim poslal v Sibirajo! #bolnica

 28. oljkar

  Njihov priljubljeni slovenski medij, ki menda edini ni podlegel cenzuri, je Insajder.com. V tej skupini sicer prevladujejo ljudje, ki tudi drugače verjamejo v zarote; da je bil kovid umetno ustvarjen; da svet v vojno potiska skrivni židovski (hazarski) lobi itd. Seznam je dolg in za običajne smrtnike psihološko preveč zahteven, da bi se poglobili vanj.

  No, dobro bi bilo, da bi nam na tem portalu poglobljeno pokomentirali teorije zarot, kot jih objavlja ta portal Insajder.com. Sej občasno pogledam na ta portal, pa se je res treba kar poglabljati v objavljene domislice.

  • BEE, BEEE

   Kdor misli, da je trditev, da je bil kovid umetno ustvarjen, teorija zarote, naj odtipka Rand Paul (ameriški kongresnik, ki s kongresno komisijo raziskuje dokumentacijo) in corona virus v youtube ali si naroči knjigo Deception: The Great Covid Cover-Up.

   Ne le, da je popolnoma jasno, da je bil kovid umetno ustvarjen, identificiran je tudi prvi okuženi, oziroma trije.

   Problem pa je, da so raziskave, ki so etično izjemno sporne, bile (in so verjetno nekatere še) financirane s strani vlad, vključno z ameriško. Zakaj bi nekdo, ki ne želi slabega človeštvu želel s križanjem virusa, ki je visoko smrten, a težko prenosljiv na človeka, z virusom, ki je relativno nenevaren a zelo dobro prenosljiv na človeka ustvariti super virus, ki bo tako smrten kot dobro prenosljiv???

   • rOKC

    BEE, BEEE – ste kdaj pomislili, da je COVID virus, mutacija virusa, ki ga je v laboratoriju v (kitajskem!) Wuhanu razvijala kitajska vojska in ker Kitajci (!) niso znani po svojih varnostnih ukrepih je bil virus zanešen na sosednjo tržnico v Wuhanu (!), kjer se je razširil preko uporabe mesa znane kitajske živali pangolin (luskavci), ki se uporablja v prehrani Kitajcev (!)? Ste morda pomislili, da je Partija 2 meseca (december 2019 in januar 2020) zatirala delo kitajskih lokalnih (!) znanstvenikov, ki so opozarjali na izbrus novega tipa bolezni SARS? Se spominjate, da je Trump želel virusu 1 mesec po izbruhu dati ime ‘Wuhan virus’ – po metu izvora (!) – kar pa so Kitajci ogorčeno zavrnili?

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo


Ekscentrični Milanović ni rešil hrvaške levice, slavila je ponovno HDZ

Hrvaške parlamentarne volitve, razpisane za 17. april, niso prinesle zmagoslavja levosredinske opozicije, zbrane okoli socialnih demokratov (SDP) pod poetičnim imenom Reke pravice prihajajo (Reke pravde dolaze). Zgodba nekdanje Kukuriku koalicije se ni ponovila. Kot vse kaže, bo SDP s partnerji dobila vsaj 20 mandatov manj kot HDZ v 151-članskem saboru. To pa je rezultat, ki nikakor ne more veseliti hrvaške levice, še manj predsednika države, ki se je želel aktivno vključiti v predvolilno kampanjo. Operacija Z, kot so na Hrvaškem imenovali “volilno intervencijo” predsednika republike Zorana Milanovića, torej ni uspela. Varuhom ustavnega reda je odleglo, zadovoljni so seveda tudi v desnosredinski HDZ in stranki Domovinsko gibanje, ki se je uvrstila na tretje mesto.

Demografsko-migrantski samomor Evrope se nadaljuje

Evropski parlament v Bruslju je razpravljal in odločal o t. i. evropskem migracijskem paktu ter ga tudi sprejel. Z njim naj bi Evropska unija “celovito uredila upravljanje migracij”, kar so ponovno le obljube. V realnosti pa ostajajo odprta nekatera ključna vsebinska vprašanja, ki jih ne gre pavšalno politizirati, vsekakor bodo ostala del razprave v evropskem medijskem in političnem prostoru. Naš sodelavec Maksimiljan Fras se je zato lotil odmevnih knjig britanskega avtorja Douglasa Murrayja. Murray se namreč, kot ugotavlja Fras, v svojih treh knjigah Nenavadna smrt Evrope, Norost množic in Vojna proti Zahodu spretno giblje znotraj provokativnih tem, piše v jasnem in razumljivem jeziku ter naravnost kliče k javni razpravi o družbenih vprašanjih, ki jih odpira. Migracije, posebej nezakonite, s katerimi se soočata Slovenija in Evropa, so zagotovo eno od njih.

Kdo ali kaj sploh še lahko reši Svobodnjake pred potopom na evropskih volitvah?

Sestavljanje Svobodnjaške liste za evropske volitve je v bistvu nekakšen strnjen odraz, prikaz delovanja trenutne vlade. Kaže se izredno plitek kadrovski bazen, vsebinska votlost, kaotična organizacija, spori med frakcijami, pridruženimi člani, predvsem pa odsotnost kredibilnega, verodostojnega vodenja. Svoboda je najprej določila sedem članov liste, ki jih predsednica sveta stranke na novinarski konferenci niti ni znala našteti, eden od sedmih potrjenih članov (Klemen Grošelj, ex LMŠ) pa je včeraj užaljeno umaknil svoje soglasje h kandidaturi. Očitno je, da je predsednik stranke in vlade v stiski in brez resnih idej, v poplavi takšnih in drugačnih svetovalcev, svetovalk, mešetari z imeni in “šank” idejami, popolnoma enako kot vodi vlado.

Ali je naša pokojninska blagajna res tempirana fiskalna bomba?

Verjetno ne mine teden, da ne bi prebrali kakšnega prispevka o nevarnostih in tveganjih Slovenije zaradi neugodnih demografskih gibanjih zaradi vse večjega deleža starejših oseb. Že leta, če ne desetletja, tako beremo članke, kako je naša pokojninska blagajna prazna, kako bo vprašljivo izplačevanje pokojnin tudi v sedanji višini, kako bomo morali namenjati za pokojnine največ med vsemi državami EU, kako bo potrebno delati “do smrti” in podobno. A ko pogledamo tekoča gibanja, so vsaj dosedanji trendi daleč od zloveščih napovedi. V zadnjih 30 letih samostojne države namenjamo za pokojnine ves čas približno podoben odstotek BDP. O zlomu pokojninskega sistema govorimo že deset ali dvajset let, razmere v tem času pa so se celo nekoliko izboljšale …

Priznanje Palestine, zloraba zunanje politike in Vojko Volk kot najboljši zunanji minister

Koalicija Roberta Goloba vedno več pozornosti namenja zunanji politiki, saj so priznanje Palestine, izgon ruskega atašeja in aktivnosti Slovenije v Varnostnem svetu OZN vedno priročne zgodbe za preusmerjanje pozornosti domače javnosti. Koga zanimajo hirajoče državno zdravstvo, poplava stavk, precenjeni infrastrukturni projekti, korupcija na vsakem koraku delovanja vlade, politično kadrovanje, popoplavna obnova in podobo, če pa so tu odmevne zgodbe, ki zaposlujejo javnost, da se ji ni treba ukvarjati z aktualnimi problemi in zanje najti krivca. Toda zloraba diplomacije oziroma zunanje politike za domače, notranjepolitične igrice je vedno nevarna in se praviloma konča s težkimi posledicami za tistega, ki si je to privoščil.

Tanja je vrgla puško v koruzo. Bodo njeni tovariši sposobni resnične preobrazbe?

Socialne demokrate, ki jih pričakovano zapušča Tanja Fajon, še danes definira, a hkrati tudi notranje frustrira fenomen Boruta Pahorja. Nekdanji predsednik republike in šef stranke SD, ki se mu nekateri luzerji na levici posmehujejo in ga podcenjujejo, je namreč edini voditelj stranke SD, ki je doslej z njo zmagal na volitvah in ji omogočil prevzem oblasti. O številnih razlogih, zakaj je Pahorju to uspelo, lahko debatiramo na široko, ampak ob vseh zunanjih okoliščinah, ki so mu šle v prid, gotovo ne moremo mimo tega, da je Borut Pahor otrok stranke SD, insajder, narejen in zgrajen politični človek, ki je dojel pomen spoštljive komunikacije in spoštovanja drugače mislečih, političnih konkurentov na obeh ideoloških polih.

Zmagal je Stalinov rek: “Ni pomembno, kako ljudje glasujejo, ampak kako preštejemo glasove!”

Naslovni, menda avtorski Stalinov stavek je morda res legenda, mit, a je v Rusiji še kako resničen v teh dneh, kot je tudi nauk za marsikatere bolj demokratične volitve v nam bližnjih državah. Putinovemu “plebiscitu” je težko reči volitve, ker niti ne vemo, ali je odstotek podpore zmagovalcu realen, ali je podatek volilne udeležbe resničen. Teh končnih, rekordnih 87 odstokov podpore Putinu in 77-odstotna volilna udeležba sta vredni namreč prav toliko kot Putinove napovedi, da ne bo posredoval v Gruziji, Čečeniji, da ni bil on tisti, ki je organiziral odcepitve Krima od Ukrajine, da nima pojma o tem, kaj so pripravljali domnevni uporniki v Donbasu, da ni dobavil raket, ki so sestrelile nesrečno, že malce pozabljeno malezijsko letalo MH17….

Nevarno igranje z neprestanimi proračunskimi primanjkljaji

Januarja so bili objavljeni prvi podatki o proračunskih gibanjih v letu 2023. Po predhodnih podatkih smo leto zaključili z 2,3 milijarde evri proračunskega primanjkljaja, kar pomeni 3,7 % BDP. Glede na lani sprejete rebalanse proračuna, po katerih se je primanjkljaj gibal tudi preko 3 milijarde evrov, nas takšna številka niti ne preseneča, prav tako pa ni povzročila kakšne posebne zaskrbljenosti ali odpirala vprašanj. A najbrž bi se morali zamisliti nad tem, da smo imeli v “normalnem” letu 2019 (pred pretresi kot so bili kovid, energetska kriza, vojne) še 220 milijonov evrov letnega presežka, lanski rezultat pa je bil primerjalno slabši za več kot 2,6 milijarde evrov. In to v 2023, ko smo imeli pravzaprav ugodne gospodarske rezultate in je bil BDP realno kar 8 % višji kot leta 2019.