“Mrtvaški ples” maestra Roberta Goloba

Slika: fotomontaža +PORTAL

Avtor: | 19. februarja, 2024

Če se je predsedniku vlade Robertu Golobu in njegovim sodelavcem še pred dnevi ob anketah Mediane menda smejalo in dobro zdelo, ker so pozornost od svoje nesposobnosti učinkovito preusmerili izključno na Socialne demokrate in nevtralizirali tragikomedijo okoli afere Litijska 51, zadnje raziskave kažejo drugačno sliko. Svobodnjaški spin doktorji so v zanosu pretiranega mrcvarjenja svojega koalicijskega partnerja pozabili, da so se tem javnosti dokazali tudi to, da je v osnovi največji problem te koalicije prav gospod Golob s svojimi zgodovinskimi dosežki pri izkazani neoperativnosti, slabi organizaciji vlade, pa tudi pri očitnemu sprenevedanju, zavajanju, spreminjanju stališč… Vse to pa v javnosti pušča neizogibne posledice.

V nekem prenesenem pomenu Golobov mandat, začet v plesni evforiji po zmagi nad “janšizmom”, spominja na znameniti Mrtvaški ples, fresko v cerkvi sv. Trojice v Hrastovljah, ki je nastala pod vtisom srednjeveških epidemij kuge. Kuga je bila za levico kajpak Janša oziroma “janšizem”, Mrtvaški ples pa sicer prikazuje sprevod, v katerem se proti odprtemu grobu pomikajo ljudje različnih stanov in starosti. Spremlja jih neizprosna koščena gospa, ki se ne ozira na stan in ki je ni mogoče podkupiti. Tudi Golobovega plesa v politično pozabo očitno (vsaj zaenkrat) nihče ne more ustaviti, lahko ga samo dokumentiramo. Še najmanj lahko svoj politični “mrtvaški ples” ustavi premier s svojo nerealno prepričanostjo v lastno superiornost in genialnost na vseh področjih, ki moti že njegove najbolj goreče podpornike in najbližje sodelavce. Najbolj seveda moti državljane, ki od Golobovih ponavljajočih političnih puhlic nimajo prav dosti. Počasi jim je očitno dosti njegovega plesa v norost in pogubo.

Vrnimo se v realnost, k podatkom in delovanju vlade. Naj spomnimo, anketa Mediane pred tednom dni je bila izredna ugodna za predsednika vlade Roberta Goloba in njegovo opotekajočo Svobodo, saj je na prvi pogled pokazala, da se je znebil krivde za aktualne afere in pozornost preusmeril na druge. Zdelo se mu je, da je stabiliziral padec svoje popularnosti, menda mu je podpora celo malce zrasla, če seveda verjamemo Mediani in njeni šefici Janji Božič Marolt, avtorici smešne izjave o Marjanu Šarcu kot Luki Dončiću slovenske politike.

Še pred tednom se je predsedniu vlade smejalo, danes lahko resno razmišlja o svoji “izhodni strategiji” iz blamaže, ki si jo je zakuhal sam. (Vir: 24ur.com)

Kot smo na +PORTALU že večkrat poudarjali v številnih člankih in komentarjih, je aktualni premier zelo amatersko, podcenjujoče zanemaril dejstvo, da z neskončnim mrcvarjenjem stranke SD, s svojo notorično oholostjo, spletkarjenjem in plehkimi medijskimi spini, s katerimi je zamegljeval odgovornost finančnega ministra Klemna Boštjančiča ter svojo osebno malomarnost pri sramotni blamaži v zvezi z nakupom sodne stavbe, v bistvu počasi žaga vejo, na kateri sedi. Ruši samega sebe. Če k temu prištejemo še kalimerovsko, nekredibilno ignoriranje kopice stavk – sodnikov, tožilcev, zdravnikov, delavcev na upravnih enotah, po novem še zaposlenih v operativnih centrih na številki 112 -, potem je jasno, da povprečni volivec ne more več zaupati vladi, ne glede na politično usmerjenost.

Zadnji obupni poskus medijskega prikazovanja, da vlada vseeno “nekaj dela”, je precej posiljeno promoviranje dviga pokojnin za 8,8 odstotka, kar je po prepričanju premierja “daleč najvišje povečanje v več kot tridesetih letih”. Seveda premier v svoji maniri ob vsej tej samohvali spet pozabi povedati, da smo imeli v zadnjih dveh letih izrazito visoko, nadpovprečno inflacijo, ki v osnovi zahteva ustrezno uskladitev pokojnin, sploh če upoštevamo, da so cene rastle najbolj v segmentih hrane, pijače, energije, kar najbolj prizadene upokojence. Prikazovanje usklajevanja pokojnin z inflacijo, vsaj približnega ohranjanja realne kupne moči upokojencev kot nekakšen poseben dosežek vlade je milo rečeno patetično..

Prikaz inflacije v zadnjih desetih letih. (Vir: SURS)

Pričakovana strela z neba je zato zadnja, ponedeljkova raziskava agencije Ninamedia, ki kaže, da vladi ne zaupa rekordnih 70 odstotkov volivcev, opozicijska stranka SDS pa uživa podporo, ki sama krepko presega seštevek podpore vseh sedanjih koalicijskih strank. Takšen padec vlade, predsednika vlade, koalicijskih partnerjev, ki so namesto v reševanje akutnih težav te države in državljanov zapleteni v fanatično medsebojno obračunavanje glede obdelovanja političnih vrtičkov (ne smemo pozabiti tudi precej spektakularne, nepričakovane izključitve poslanca Mihe Kordiša iz poslanske skupine Levica), je logičen. Ne smemo zanemariti niti ustaljenega vzorca levega političnega pola, ki s takšnimi, morda tudi deloma potenciranimi raziskavami v določeno smer, poskuša ponovno mobilizirati leve volivce z znanim, sicer resno utrujenim sloganom “samo da ni Janša”, kar pa v trenutnih razmerah ne bo nujno učinkovito.

Zadnja raziskava Nanamedie je hkrati verjetno precej realno sporočilo volivcev, pa tudi možna platforma za iskanje novih obrazov, ki bi preprečili naslednjo desnosredinsko vlado (Faksimile: Dnevnik)

Optimizem iskalcev novih obrazov se kot vedno skriva v deležu anketnih odgovorov “ne vem”, ki je z naskokom največja “stranka” v tem trenutku (skoraj 40 %). Seveda je za zakulisne iskalce teh novih obrazov to tudi velika nevarnost, če se ta “ne vem” v apatiji, ekstremnem razočaranju nad trenutno vlado, prelije v “ne grem volit”; kajti če ljudje ne vidijo več smisla v svojem angažiranju, morda tudi ne bodo več tako dovzetni na izpete antijanša parole, s katerimi so jih v spregi z večino medijev, ob izkoriščanju splošnega nezadovoljstva in stisk zaradi pandemije COVID19, izjemno uspešno pognali na zadnje volitve.

Ta nevarnost ni tako iz trte zvita, saj veliko najbolj zagretih Golobovih podpornikov že javno izraža negodovanje in razočaranje nad izvoljeno vlado, predvsem pa nad premierjevimi osebnimi sposobnostni, obnašanjem, stališči in fokusu, ki je včasih bolj kot v državo in družbo usmerjen v zasebno življenje. Zadnja v vrsti teh, gotovo vplivnih in najbolj radikalnih med “kolesarji”, je aktivistična pesnica Svetlana Makarovič, ki je svoje nezadovoljstvo opisala takole:

“Zdaj se sprašujem, kako, da smo vsak petek prezebali na Trgu republike in smo rekli, z Janševo vlado je konec, zdaj je pa prišel Golob s svojimi srebrnimi kodri in smo bili navdušeni. Zdaj pa Golob počasi perje izgublja, izgublja svoje kodre, pozablja, kaj je obljubljal, vse bolj postaja podoben oskubljenemu golobu in zelo nam je žal za to, mogoče smo se preveč veselili. Takrat smo res kar vriskali od veselja, res smo plesali po ulicah, zdaj pa ne plešemo več.”

Svetlana Makarovič je bila ena najbolj zagretih podpornic nove “svobode”. (Slika: X)

Če odmislimo vzporednice z Mrtvaškim plesom, ki bi ga Svetlana Makarovič zagotovo znala spraviti v pesniške verze, potem je njeno razmišljanje precej blizu številnim danes že nekdanjim fanatičnim podpornikom nove svobode. Pozna se tudi v komentarjih mnogih medijev, ki so bili v bistvu podaljšana roka Golobove politične predvolilne propagande in so medene tedne podaljšali v mesece. Sedaj pa sramežljivo ugotavljajo, da so bili zavedeni (“Dominika Švarc Pipan sindrom” je očitno vseprisoten), da niso vedeli, kaj natančno predstavlja ta t. i. vrhunski menedžer. No, podobno kot pri Dominiki Švarc Pipan lahko za večino gotovo trdimo, da niso bili nič zavedeni, v svoji ideološki zaslepljenosti in nekritični distanci do politike so poteptali profesionalne novinarske standarde in nespodobno “pozabili” na osnovna dejstva in opozorilne znake, ki jih je na vsakem koraku “streljala” prihajajoča Svoboda s svojimi sponzoriranimi sateliti v vseh porih družbe.

Mediji so očitno večinoma spregledali, za zdaj v svetu virtualne resničnosti živi le še del bogato nagrajene civilne družbe, ki je prav tako zaslužen, da so svobodnjaki leta 2022 prevzeli oblast. V vsakem primeru pa je idile konec in začenja se boj za preživetje. Dejstvo je namreč, da se je v tem trenutku levi politični pol nepričakovano znašel v nezavidljivem položaju, ki ga mrzlično analizirajo vsi mogoči komunikatorji, lobisti in vplivneži iz ozadja. Ni problem le razpadajoča stranka Socialnih demokratov, ampak se virus nezaupanja naglo širi še na usihajoče Gibanje Svoboda. Toda ranjena je tudi Levica, ki bo očitno izgubila enega od petih poslancev.

Situacija je resna, če razmere presojamo skozi oči koalicijskih politikov. Prihodnost vlade ni samoumevna, razplet junijskih evropskih volitev lahko stvari še dodatno zaplete, čeprav mnogi poudarjajo, da te volitve niso pravi pokazatelj razmerij. Večinoma res, ampak treutno je položaj v Sloveniji precej specifičen. Lahko se namreč zgodi, da bo desnica pobrala 5 ali celo 6 poslanskih mandatov, SD lahko ostane brez, Svoboda se bo morala krepko boriti, da bo imela enega, dva se zaenkrat zdita utopija, glasove razočaranih na levi sredini pa lahko pobere župan Kočevja Prebilič z zeleno Vesno…. Rezultati teh volitev lahko zato nedvomno povzročijo dodatne “potrese” v posameznih strankah.

Brez spektakularnega, skorajda čudežnega obrata v povečani operativnosti vlade, brez fantastično izvedenih reform, brez uspešnega reševanja nakopičenih stavk, brezhibne popoplavne obnove in brez razumne, strateške zunanje politike (soliranje Tanje Fajon v primeru Izraela, glede katerega bo zunanja ministrica očitno kmalu začela zagovarjati ekonomske sankcije na ravni EU, je problematično tudi zato, ker ministrica v zvezi s tem doslej še ni prišla pred parlamentarni Odbor za zunanjo politiko), se zdi vedno manj verjetno, da bi sedanja vladna koalicija ob takšnem načinu vodenja mandat končala z Robertom Golobom.

V SD utegnejo zaradi revolta strankarske baze že aprila potegniti prve konsekvence in zamenjati Tanjo Fajon. V Svobodi sicer nekih močnih trenj ni zaznati, bolj nekakšno užaljenost, ker ljudstvo ne prepozna njihovih dosežkov. Premier ima v stranki zaenkrat močno avtoriteto, mnogi so še vedno nekakšni verniki v čudežne sposobnosti svojega voditelja, večina poslancev pa tudi ne vidi posebnega smisla v tem, da se lahkotno odpovejo svoji sanjski službi. Zato bo “mrtvaški ples” dolgotrajnejši, lahko se konča tudi z zamenjavo dirigenta. Še posebej v primeru, če bi se Aleksander Čeferin predčasno vrnil iz Švice, kar je sicer malo verjetno. Zagotovo je to ime vsaj ta hip eno redkih, ob katerih zastrižejo z ušesi stari šefi iz ozadja, ki zdaj že dobro vedo, da so imeli pri Golobu nesrečno roko in da vsaka izgubljena bitka na političnem parketu pomeni večje tveganje za vrnitev resetiranega Janeza Janše in njegove ekipe. Pa kdorkoli bo že v njej; “platformski” Anže Logar, Nova Slovenija ali populistični tržiški upokojenec s svojimi čebelicami.

55 komentarjev

 1. BRUNO

  Čeferin je zaenkrat v UEFI ,mogoče pa bo nekoč v FIFI,
  čeprav bolj kaže da bo nov obraz, imam občutek da se novi obrazi od Cerarja dalje
  pogosto pojavljajo v medijih in ne verjamem ,da je to le naključje.
  Tudi Nataša Pirc Musar, je bila pogosto v medijih, še preden se je vedelo da bo šla v politiko. Golob se sicer ni pojavljal dosti v medijih ,še soočenj se je izogibal ( mogoče so mu tako svetovali ) je pa bila nekaj mesecev prej zelo močna kampanija s plakati GEN I, predvidevam da je bilo to “zgolj naključje “

  • tohuvabohu

   Novembra 2021 (ko je bil Golob še na Gen-i) je Steinbruch na temle portalu objavil plačan propagandni intervju z Golobom.

 2. ren

  Edvard Kadič na koncu svoje kolumne na Portalu24: “Golob, pojdi že domov, v Romunijo po ukradeno identiteto ali pa s Tino v London, samo pusti to državo že enkrat pri miru.”

  • Leo B

   Uredništvo, odlična prispodoba kot iztočnica k komentarju o dogajanju v vladni koaliciji pod Robertom Golobom, pristaši in deležniki.

   To potrjuje tudi dogajanje v zadnjih nekaj dneh. Predsednik vlade in kolovodje poloma so se pritajili. V javnosti se pojavljajo vladna trobila ( npr. Urška Klakočar Zupančič v Oddaji Odmevi RTV SLO ) , ki ne zmorejo ene verodostojne izjave.

   Vladna koalicija je pol mandata proslavljala in pospravljala, kar se je dalo; pol mandata se bo proslavljala.

   No, v načrtu je še, že v teku, “zeleni prehod ” z operacijo e-mobilnost, podprto s subvencijami. Za premožno elito!

   • Leo B

    Popravek: drugo polovico mandata se bo poslavljala.

 3. deni

  Golob še zdaleč ni neumen in se hudirjevo dobro zaveda kam ta njegov ples pelje. Vse skupaj spominja na letalo, ki izgublja gorivo ter počasi strmoglavlja in si posadka že pripenja zlata padala, za potnike pa ji je popolnoma vseeno.

  • ren

   Najbrž res ni neumen ((v dveh oklepajih: vse dobro hoče narediti samo zase in priležnico, namenoma pa vse slabše za državo in ljudi)), ni pa moder. Modrosti pa ne bo imel nikoli!

 4. IVA

  Golob se ima tako fajn (“s Tino neizmerno uživata v potovanjih, ki mu jih njegova funkcija omogoča”, je zadel D. Verčič v neki Tarči), da ga nič ne spravi s tira. Je pač patološki narcis, prepričan v svoje “veličanstvo”, ki mu je poslanstvo delati za ljudi, je dejal, ko je razlagal zakaj je šel v politiko, čeprav so mu v tujini ponujali milijone (ha, ha). Mediji ga kažejo na mednarodni sceni (o mednarodnih odnosih seveda nima pojma), kjer mu tesno za petami stoji pravoverni diplomat Volk. Ga pa NPM grdo gleda, ker ji hodi v zelje (Brdo).

  Bleferstvo ne more več dolgo trajati, čeprav je svoje NVO kompanjone bogato poplačal (z davkoplačevalskimi milijoni), organe pregona in RTVS pa je prečistil. Celo Lindava (utišala ga je Šumijeva KPK) in Bobnarjevo, ki vedri pri P. Musarjevi je spravil na stranski tir.
  Vse to se dogaja, ker nima vesti – ne čuti nobene odgovornosti za stanje (sranje) v katero je spravil državo (kažejo vsi primerjalni statistični podatki, tudi na mednarodnem nivoju – ekonomija, korupcija, medijska svoboda, ,..)
  Omrežje, ki ga je povzdignilo, čaka na primeren trenutek za zamenjavo. Ankete so že aktivirali, za antijanša refleks so angažirali tudi dvoživko NSi ter komentatorje lukšiče (včeraj pri Slaku, pa tudi v Faktorju), JBM Mediana pa bo v Delu razlagala, katera stranka je najbolj odbojna (osovražena) pri volivcih. Neopredeljeni čakajo na navodila.
  Čim bodo našli primernega kandidata, bodo začeli z medijskim inženiringom. Kooperativna antijanša NSi skuša že sedaj pritiskati na Logarja, da bi se “ločil” od SDS. No, Logar je pameten, tudi on taktizira.

  Toda strici pozabljajo na Ruparja, V petek je na trgu revolucije (spomenik še vedno stoji) ob zaključku shoda odmevalo: Pavle, Pavle, … Ja, prihaja Pavle!

  • ren

   Uf, dobro napisano!
   Zdaj bo na vrsti za “najverjetnejšega mandatarja” – orangutan. Res je čas, da uresničimo tisto “prognozo”, da bi ljudje volili tudi orangutana, če bi ga forsiralo kriminalno politično ozadje.

 5. uroš gabrijelčič

  Nisem vedel, da je na tem portalu dovoljeno komentirati v tujem jeziku, ki ga večina Slovencev ne razume. Nič nimam proti tujim jezikom, nasprotno, želel bi si, da bi sam lahko bral in se izražal ne le v angleščini, francoščini in italijanščini, pač pa tudi v kakšnem drugem jeziku. Recimo nemščini, kitajščini ali japonščini … No, ta vlak sem zamudil, zato sem vesel, če lahko modrovanju piscev člankov na tem in drugih portalih ter komentatorjev sledim v slovenščini. Če že ne gre brez, recimo citata v drugem jeziku, bi bil pa prevod zaželen. Sicer se mi pa zdi današnji članek dober, omenjanje S.M. pa čisto na mestu, saj gre navsezadnje za Prešernovo nagrajenko! S svojim delom si je nagrado zaslužila, pri čemer imam v mislih predvsem njene otroške zgodbe, njena poezija pa me ni prepričala. Ko gre za pesmi iz tega kroga, raje berem Gregorja Strnišo (mimogrede, oba sem spoznal v študentskih letih in nekaj časa smo se družili v njunem stanovanju v centru Ljubljane. In še enkrat mimogrede, Svetlana je bila dobra šansonjerka. Je bila in je še težaven značaj, njene izpade v zadnjih letih bi pa sam pripisal neki prav specifični bolezni. Sicer je pa že tako, da se ob prispevkih na teh portalih, za katere se ve, kdo so avtorji, sproži besnilo nekaterih anonimnih komentatorjev, ki so zdaj zame, ko ta portal spremljam nekaj mesecev, postali že res nadležni, v svoji predvidljivosti pa dolgočasni. Kot je nekdo od komentatorjev na tem portalu že napisal: naj kdo od njih pod svojim pravim imenom napiše svoj članek, pa bomo videli!

  • vernon coleman

   Sdsovi volivci ljubijo Svetlano? Sliši se malce nenavadno, no, zame to ni presenečenje, že ves čas se zavedam, da gre za eno levo-desno partijo SD-SDS… tukaj še nisem prebral ničesar, da bi to ovrgli, da bi lahko spremenil mnenje. Ona pa je bila vedno režimska… Tole pravi o vladi Janeza Janše:
   “Za nami je leto in pol vladavine gospodarja muh. Mušje leto, leno leto, leto mušje in mušičje. Lepka slina v ustnih kotih, leto samčje in samičk, valjastih trebuhov rod in ličinke vsepovsod. Mušji praznik, mušji plesi, dnevi z mušjimi očesi, mušje leto, muhasto, dlakasto, lenuhasto, Muhe site in pijane, muha, ki si roke mane, muha mušičevje, prazno besedičenje….Serjejo nam v pitno vodo, omejujejo svobodo, kot bi se na kaj spoznale, o kulturi bi čvekale, o morali bi čvekale, o vrednotah bi čvekale. A muhač našel svojo je vsebino, da s strupenim domoljubjem bi spremenil zgodovino. Terja vdanost in posluh, gospodar straniščnih muh…”
   Zdaj pa še nekaj podrobnosti o njenih nagradah: Svetlana je bila že precej pozabljena otroška pravljičarka, se je pa nekajkrat zavzela za tobačno industrijo in to ravno v času pisanja tobačne zakonodaje, česar nihče pri zdravi pameti ne bi počel… napisala je plačan pamflet Prekleti kadilci z Marlboro naslovnico, kar je mimogrede korupcija in dokazljivo prepovedano reklamiranje tobačnega izdelka, napadla je celo Deso Muck, ker je nehala kaditi… borila se je celo, da se s kancerogenim tobačnim dimom zastruplja vso družbo v lokalih, ta duševna bolnica! Poglejte samo te abnormalne izjave:
   https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/makaroviceva-knjige-podpisovala-le-kadilcem/153457
   In glejte, za vse to ni dobila le krvavega denarja, 2010 ji glavna tobačna menedžerka Tobačne Ljubljana Breda Brezovar Papež (danes Brezovar Goljar, celo v vodstvu ??!! Društva onkoloških bolnikov), mestna svetnica za kulturo, podeli naziv Častna meščanka Ljubljane. Od takrat ji kar dežujejo nagrade, novinarji ne vedo, kako bi se ji bolj klanjali, marsikdo ne ve, kako bi ji bolj laskal. Vi ste res majhni, nevedni ljudje… ona je za vas VEEELIKA umetnica, pa sploh niste ničesar od njenih povprečnih pesmi prebrali. Ja, napisala je nekaj solidnih pravljic (če je sploh ona avtorica…), to lahko priznamo, neka velika umetnica pa to ni. Ji manjka tisti najmanjši minimum empatije in inteligence, tega manka se ne da nadomestiti. Ne rečem, če bi tako hvalili Kosovela, Prešerna, ali Zupana… ampak vi kleni SDS-ovci se klanjate prav Svetlani… hmmmm. Zelo, zelo zgovorno.

   • vernon coleman

    A propos, ko smo pri tej temi – interesantno t.i. ”desnih”, Janševih – nikoli ni niti malo zmotilo, da sta tako Kučan kot Janković (pa Širca, Peršin in podobni levaki) laskala, godla in brundala tovarni smrti (Tobačni Ljubljana) ob odprtju muzeja za propagiranje kajenja (Tobačni muzej pod okriljem MMLj). Pa vsak dan zaradi te svinjarije v hropenju in trpljenju umre 10 Slovencev in Slovenk- naše tete, starši, dedki, babice, sosedi…
    A nikome ništa… ko že toliko govorimo o zdravju in zdravstvu – nihče ni nikoli tega omenil ali očital ‘domnevnim ideološkim sovražnikom’. So teme, kjer se po tiho sodeluje, kajne? Že mora Drapal na desni ”dobro” delati…
    Ker je Mestni muzej pokasiral ta krvavi denar za Tobačni muzej, imamo v največji knjižnici KOŽ sramotne večkratne portrete Župančiča s čikom na vhodu… avla pred knjižnico pa je že desetletja javna kadilnica. Preverite! Podobno so na Plečnikove letake za Plečnikovo hišo dajali sliko s čikom in kužkom. Sami slučaji, kajne?

   • Miller

    Slovenci in tudi cel svet pozablja na največje zlo: alkohol.
    V EU letno umre zaradi posledic alkohola-izma več kot 500.000 ljudi. Kakšna ukrajinska fronta neki… To je fronta. Evropejci ne morejo sproti „naf.ka.ti“ izgub.
    Najbolj grozljivo pa je očem skrito: to je družinsko nasilje, pretepi in trpinčenja žen, otrok, starih staršev… nasilje in nasilje, povsod…
    Edini na svetu smo, ki imamo še v himni alkohol.
    Ciroza in štrik !

    • vernon coleman

     Piki, v zablodi si. Seveda je tudi alkohol velik problem. (A o tem ne bi nikoli govoril na tak lahkomiseln način, da se odvrača od cigaretne tragedije.) Verjetno tretji pri nas, vmes so še sladke pijače.
     Primerjajmo. Cigarete: kadi jih 400.-500. k, – uradno letno 3.600 mrtvih, delež hudo zasvojenih 90%. (Cigarete povzročajo 1/3 smrti zaradi raka, skoraj 20 vrst raka, 90% pljučnih bolezni, velik del infarktov, kapi, itd., informirajte se malo!)
     Alkohol: pije 1.6 mio., uradno cca. 700-800 mrtvih, delež hudo zasvojenih 3-5 %. 20 ali 25 žrtev zaradi nesreč (manj kot je žrtev požarov zaradi cigaret). Seveda škodi številnim organom, a ne tak brutalno uničevalen način kot rak v škatlici. 90% kadilcev obžaluje, da kadijo, a le 5 % pivcev.
     Bolezni, spet ni primerjave, kajenje je na hitro *in malce poenostavljeno – ene 5x-10x bolj škodljivo, le za možgane je nekaj podobnega. Skratka, kdor trdi, da je alkohol večji problem od kajenja, ENOSTAVNI NIMA POJMA, BLAGE VEZE, nima dobrih namenov, je verjetno bivši alkoholik, ali pa LAŽE. Čao!

     • Miller

      Piki, z napačnimi podatki manipuliraš.
      In obtožuješ.
      Spet.

     • vernon coleman

      G. Miller, kateri podatek je napačen? Lahko je takole blefirati, da rečemo, nekaj je napačno – ne pa – kaj točno in navedemo vsaj en VERODOSTOJEN VIR. Bo šlo?
      Saj vem, da ste po vsej verjetnosti blefer in provokator, ki se spušča na področje, kjer nima dovolj znanja.
      No, vso priložnost imate, da kaj od navedenega ovržete. da vas vidim zdaj!

  • vernon coleman

   Vaš komentar precej jasno poziva k cenzuri, ki je najslabša za vse… malo sem se pohecal z albanščino, saj tudi to je lep jezik. Ne bom več, če kršim pravila komentiranja.
   – S tem precej strahopetnim pozivom po cenzuri (niste edini, ki vas moji komentarji motijo) le dokazujete, kako zelo vas resnica moti.
   2. poizkus, ne, ne bom se naveličal!
   Sdsovi volivci ljubijo Svetlano? Sliši se malce nenavadno, no, zame to ni presenečenje, že ves čas se zavedam, da gre za eno levo-desno partijo SD-SDS… tukaj še nisem prebral ničesar, da bi to ovrgli, da bi lahko spremenil mnenje. Ona pa je bila vedno režimska… Tole pravi o vladi Janeza Janše:
   “Za nami je leto in pol vladavine gospodarja muh. Mušje leto, leno leto, leto mušje in mušičje. Lepka slina v ustnih kotih, leto samčje in samičk, valjastih trebuhov rod in ličinke vsepovsod. Mušji praznik, mušji plesi, dnevi z mušjimi očesi, mušje leto, muhasto, dlakasto, lenuhasto, Muhe site in pijane, muha, ki si roke mane, muha mušičevje, prazno besedičenje….Serjejo nam v pitno vodo, omejujejo svobodo, kot bi se na kaj spoznale, o kulturi bi čvekale, o morali bi čvekale, o vrednotah bi čvekale. A muhač našel svojo je vsebino, da s strupenim domoljubjem bi spremenil zgodovino. Terja vdanost in posluh, gospodar straniščnih muh…”
   Zdaj pa še nekaj podrobnosti o njenih nagradah: Svetlana je bila že precej pozabljena otroška pravljičarka, se je pa nekajkrat zavzela za tobačno industrijo in to ravno v času pisanja tobačne zakonodaje, česar nihče pri zdravi pameti ne bi počel… napisala je plačan pamflet Prekleti kadilci z Marlboro naslovnico, kar je mimogrede korupcija in dokazljivo prepovedano reklamiranje tobačnega izdelka, napadla je celo Deso Muck, ker je nehala kaditi… borila se je celo, da se s kancerogenim tobačnim dimom zastruplja vso družbo v lokalih, ta duševna bolnica! Poglejte samo te abnormalne izjave:
   https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/makaroviceva-knjige-podpisovala-le-kadilcem/153457
   In glejte, za vse to ni dobila le krvavega denarja, 2010 ji glavna tobačna menedžerka Tobačne Ljubljana Breda Brezovar Papež (danes Brezovar Goljar, celo v vodstvu ??!! Društva onkoloških bolnikov), mestna svetnica za kulturo, podeli naziv Častna meščanka Ljubljane. Od takrat ji kar dežujejo nagrade, novinarji ne vedo, kako bi se ji bolj klanjali, marsikdo ne ve, kako bi ji bolj laskal. Vi ste res majhni, nevedni ljudje… ona je za vas VEEELIKA umetnica, pa sploh niste ničesar od njenih povprečnih pesmi prebrali. Ja, napisala je nekaj solidnih pravljic (če je sploh ona avtorica…), to lahko priznamo, neka velika umetnica pa to ni. Ji manjka tisti najmanjši minimum empatije in inteligence, tega manka se ne da nadomestiti. Ne rečem, če bi tako hvalili Kosovela, Prešerna, ali Zupana… ampak vi kleni SDS-ovci se klanjate prav Svetlani… hmmmm. Zelo, zelo zgovorno.

  • vernon coleman

   Vetëm frikacakët kërkojnë censurë!!
   Censura është e turpshme!!!
   Fute diku Makarovička të preferuarin tënd.
   ‘Mos harroni, kur diçka nuk shkon mirë në cirk, ata dërgojnë kllounët për të shpërqendruar audiencën. E pra, diçka ka shkuar shumë keq me këtë cirk dhe palaçot janë kudo.’

   • ren

    電子インターネット翻訳機の時代では、日本語でいくつかの文章を書くことは難しくありません

    Denshi intānetto hon’yaku-ki no jidaide wa, nihongo de ikutsu ka no bunshō o kaku koto wa muzukashiku arimasen

    • ren

     Prevod: V dobi elektronskih internetnih prevajalnikov ni težko napisati par stavkov v japonščini.

    • vernon coleman

     Lepa, g. ren, ta je za vas:
     「賢明な人は判断を下さない。理解しようとする」
     ” kenmei nani hito wa handan wa kudasa nai . rikai shiyo u to suru ”

     Najnižje na lestvici so prav tisti, ki zahtevajo cenzuro.
     Ta je pa moja.

   • vernon coleman

    Prejšnja dva komentarja sta bila seveda brez albanščine, toda oba izbrisana, nisem smel povedati resnice o Makarovički, in o tem, kdo ji je izročil naziv Častna meščanka Ljubljane (namig – tobačna menedžerka za natanko ‘določene’ usluge, tukaj ni nobenih naključij). a kaj č’mo proti vseprisotni brutalni cenzuri?
    Borimo se dalje, pa magari z albanščino!

 6. brane

  Na tem portalu se konstantno sesuva vlado, kar daje misliti da to mogoče niso več samo konstruktivne kritike, temveč že načrtno delovanje – pisanje za interese nekoga tretjega. Žal uredništvo ne predstavi vsaj kakšnega razmisleka o dobrodošli alternativi sedanji vladi, kar bralci pogrešamo. Upam pa, da ni vsem samoumevna še slabša alternativa, na čelu s psihopatom – mentalnim bolnikom in njegovima porajajočima satelitoma.

  • ren

   Imamo leve in desne stranke. Alternativa je torej desnica. Psihopat, ki trenutno vlada , pa ne sme več vladati.

 7. tohuvabohu

  Crknjenih ptičev tožba.

 8. deni

  Najbrž ne gre v kontekst današnje teme, pa vendar se ne morem premagati, da ne citiram komentarja iz nekega portala. Saj sem tudi sam svetlobno leto oddaljen od slavista. Zdaj ali se človek zafrkava ali samo odseva bralno pismenost Slovencev, niti ni pomembno. Tudi malo humorja ne škodi.

  Gre pa takole: ni ti cudno,zenski umre moz.otroci v rusiji.ona pa igra njegovog naskednika,bilabi izvolenja, ce bise kandidirala nanedzo ursule..tako izgledajo stvari zalistno. vseda krivec se takij najde. Preporocljivo bi bilo da beres vse kar najdes o njemu.tufi.kom.in vseda vse preucis. potem pidaj svoje menje.bebunisse. za asanga ki je v zapiru. katerega caka izricitev clovek ni pomemben,jer mediji ne pisejo vec o njem.

  Se nimam namena delati norca. Možno, da je tip šaljivec. Ko prebiram zaradi firbca se ve, komentarje drugje, smo tukaj na tem portalu še kar znosni. Bi pa pravi scenarist iz raznoraznih komentarjev ustvaril izredno komedijo. Kakorkoli, Slovenija premore ogromno humoristov.

 9. TL

  Drugače pa vidim, da trolov v Sloveniji nikoli ne zmanjka. Tudi tukaj se pojavljajo novi in novi, kot komentatorji. Na FB je super funkcija block, tukaj in v realnem življenju pa se jih je najbolje izogniti in se ne ukvarjati z njimi.

  • Miller

   Ko že rigaš o upokojencih NE POZABI, da je tvoj firer in bog maršal tov. Twito, prefarbani komunajzar, leta 2012-13 uzakonil nacionalno sramoto, po kateri se je znižal procent osnove za izračun pokojnin iz 80 % na 57 % in s tem pahnil na desettisoče ljudi v bedo !

   Za nameček zdaj njegov jurišnik Ropar kruli po ulicah…

   • TL

    Haha, a si se prepoznal? Slabo me poznaš, za razliko od tebe Nove24 ne spremljam in nisem obremenjen z Janšo. Nisem pa nikoli, na nobenih volitvah do zdaj volil za SDS. In me večina komentatorjev tukaj ne mara, ker si želim nekaj novega v slovenski politiki. Ti pa…haha…

    • Lojze

     Saj imaš kar želiš. Šarca kot Dončića slovenske politike, Cerarja najbolj etičnega predsednika, ki je ljubico preko noči postavil pred vrata, Jankovića ljubičice naša, tiča, ki ni na strehi, Goloba…..

    • Miller

     Iz tvojih komentarjev, razen lajanja na tiste, ki ne mislijo kot verniki Nore24, ni slišati niti enega argumenta.
     Značilno za polpismene primitivce.

   • Marjan Pungerčar

    Miller, kaj, .če bi šel nazaj spat….

    • Miller

     še en ki laja.. in po-kaže pripadnost tropu

   • janko.z.vića

    Mular, res sanjaš rdeče, sramoto za penzije sta uzakonila ROP (LSD ali LDS kakor ti drago)-ar in TEFLONSKI KORL malo zgodovine (bliznje) si pa lahko zapolniš

 10. deni

  Očitno je imel Golob pred volitvami v mislih mrtvaški ples seveda v prenesenem pomenu besede. Vrhunski menedžer z monopolnim prodajanjem elektrike iz JEK. Nedvomno je inteligenten, vendar za vodenje države ni potrebno biti genij, temveč predvsem si najti sposobne sodelavce in biti organizator ter kdaj tudi poslušati ne pa trmasto riniti z glavo skozi zid.

  Značilen narcisoidni tip človeka in kaj to pomeni obstaja ogromno literature. Ena največjih značilnosti takšne osebe je veliko leporečja, egoizem in ne poslušati nikogar, oziroma samo sebe. Ob konkretnih težavah pa se namesto k delu zateči k valjenju krivde na sodelavce in ne na koncu tudi na politične nasprotnike. V diktaturah padajo glave, v demokraciji pa tudi na nek način, seveda v navednicah. Naj bo narcis ali karkoli, vendar takšen tip človeka ne bi smel voditi države, ker je v prvi vrsti namen pridobiti čimveč za osebno korist. Navadni smrtniki smo samo gledalci v njegovi igri in država drvi, če že ne v prepad, pa se vali kot kamen po bregu in lahko sproži plaz, oziroma ga je že in pokoplje vse pod seboj.

  Strici zaenkrat nimajo drugega kandidata, očitno čakajo nogometaša, da jim pride na pomoč. Vendar Čeferinu se ne mudi, mu je zaenkrat še prav udobno na FIFI. Drugega pa ni niti na vidiku. Kot slab kapitan s potapljajočo ladjo in čaka, da se bo luknja v trupu sama zamašila in prekinila vdirajočo vodo. Kakor vedno je kriv nekdo drugi in zdaj iščejo vladajoči s strici rešilno vejico.

  Velika truma levih politikov, “raziskovalnih” novinarjev, komentatorjev vneto brska in išče razpoke v SDS, da bi namesto rešitve svoje barčice potopila, svojo tekmico, ki kar naenkrat vodi v tekmi. Ker je štartala z veliko posadko mornarjev nabranih po pristaniških “bez…”, vendar brez dobrih častnikov in kapitan je samo hvalisavec.

 11. TL

  Svetlana (in ostali upokojenci): plešite še naprej, saj je zdaj baje Golob tako dvignil pokojnine, da zdaj vsi upokojenci živite bolje kot v Indiji Koromandiji.

 12. Miller

  Naj uporabim @renov stavek za iztočnico: „Smo leta 1990 ob prvih demokratičnih volitvah kdaj pomisli, da bo država tako hitela proti dnu?  „
  ————
  Če uporabim star štos:
  „totalitarni komunizem je bil leta 1989 na robu propada, demokratične spremembe pa so leta 1990 naredile korak naprej.“

 13. Nikola_B

  Ko bo podpora padala se bodo Sd in GS še bolj spopadli med sabo in za to seveda uporabili vse.
  Od agencij za javno mnenje do medijev, od Ninamedije do Požara. Dobro da ta portal ne sodeluje in da se je odločil spremljat to napeto serijo ki je kot slab resničnostni šov!

 14. P.Kos

  Vse lepo in prav, vendar, da pa Makarovićko dajete za zgled nezadovoljstva, je pa tudi, milorečeno, patetično …

  Ne pozabite, da so to ljudje, ki so s svojo nekulturno ter ortodoksno komunistično dejavnostjo in maniro, bistveno pripomogli, da nam še vedno vlada Golob, čeprav oskubljeni, kot sama pravi.

  • Jože

   Po mojem niste najbolj razumeli poante s Svetlano…

   • P.Kos

    Ta pohabljena “kulturnica” (Vladavina muh) ne zasluži omenjanja; sploh pa ne v luči kritikov sedanje vlade.

    • ren

     Moj sodelavec (ne vem, če je še živ) je pred 50 leti hodil s to “kulturnico”. Nekoč je pravil, da je ta baba živ hudič!

 15. jaz

  …kaj je že golob vpil? Ljudje zunaj že plešejo!! Mrtvaški bolero namreč. Vsak instrument, vsak človek posebej v njem odigra osnovno melodijo. Kar se tiče Svetlane bi lahko vsaj enkrat napisala pesem brez besed. In da ostane preostali čas ki ji je na voljo v svojih odličnih pravljicah. In zgodovini. In ne, niso izgubile, oziroma zapravile težkih milijard lutke Svobode. Zapravili so jih tisti, ki so to mineštro zakuhali. In ki že čistijo Levico neuklonljivih skrajnežev, da bodo spojili Levico in Socialdemokrate, da bodo sploh prišli v parlament.

 16. ren

  Na volitvah bo že spet premočno zmagala tista “stranka”, ki bo imela “najverjetnejšega mandatarja”, ustvarjenega v ozadju.
  Ker pa so nekateri po forumih pisali, da bi zmagal tudi orangutan, če bi ga politični kriminalci nastavljali za mandatarja, bo s prihodnjimi volitvami napočil čas za orangutana. Zmagal bo orangutan!

 17. ren

  Smo leta 1990 ob prvih demokratičnih volitvah kdaj pomisli, da bo država tako hitela proti dnu? Zdaj smo kot statisti na snemanju TV utopične tragikomedije z delovnim naslovom Bližamo se današnji poziciji Titanica.

 18. vernon coleman

  Mrtvaški ples, ej? (Mimogrede, slika iz Hrastovelj je bila naslikana zaradi resnične pandemije kuge, ne pa neke namišljene…)
  Aja, tako mislite, ker neka agencija za ustvarjanje in usmerjanje javnega mnenja tako pravi?
  Holop se seveda do zdaj ni kaj prida izkazal, če parafraziram po radiu Gaga: ”nar’dili nismo nič, torej ne moremo slabo delat”, toda prozorno Janševistično izsiljevanje, nagajanje, blatenje, štrajki SDS-ovskih sindikalistov Fidesa, pljunki ZZS in Mladih zdravnikov, ipd., Ruparjevi ”upokojenci”, kmeti, itd.- to pa res vodi Slovenijo na nemško-francoski vlak v Švico, kajne? Saj je imel rešitelj Janez Salvador nekaj priložnosti (verjetno preveč), zdaj mu pa vidim celo vi pripravljate izgovor – da ga menda le zaradi nesrečne govid pandemije ljudje ne marajo? Ubožec, ta gorka krivica res boli?? In kaj je bilo s korupcijo takrat? Ma, dajte no gmeh!
  Komaj čakamo dokončni zaton (propad, Der Untergang) skorumpirane SDSDS partije. Tudi nekdaj močni LDS je tako propadel, tudi HDZ bo enkrat na Hrvaškem. Aja, saj že čaka JJ-ev tihi (The big mute) namestnik iz Ploščadi kooperacije v nizkem štartu, hehe.
  Šokira me tudi dejstvo, da vam še utrgana Svetlana Makarovič (pospeševalka prodaje Bossa, Westa in Marlbora) prav pride, če pošinfa Holoba. Kot, da je njeno mnenje bilo sploh kdaj relevantno? Njena mnenja o Sv. Janezu boste seveda zamolčali, s takimi cvetkami se kažete kot zmerno hudi manipulatorji.
  Partia Social Demokratike Sllovene SD ose SDS (e cila është një dhe e njëjta) ose partia e përjetshme, e pathyeshme. Xhon, na thuaj! Xhon, na shpëto! Amin!

  • ren

   Aja, štrajkajoči sodniki niso SDS-ovski, zato jih ne omenjaš. Druge je pa Janša našuntal! Krasno!

   • P.Kos

    Eh, pusti albanskega teoretika zarot. Boji se celo svoje sence.

   • arno

    …Ja, še čarovnica makarovićka počasi prihaja k pameti.
    Ostal je samo še naš cole in par ljubljanskih benderjev 🙂 🙂

   • Weedoc

    Dela Makarovičeve so nadpovprečna. Mnogi je ne marajo, ker se tega zaveda. Zato je omemba njenega imena v dobrem prispevku smiselna: tudi nadpovprečni “profesionalci” so v Sloveniji lahko politično funkcionalno nepismeni. FIDES je sindikat. Ni politično opredeljen, je pa finančno, kadrovsko in izkustveno premočen za tipično vladno pogajalsko ekipo. Tako je uspel doseči dogovor z vlado in objavo v UL. Cena: zamrznjenje stavke do 1.1.24. En od glavnih problemov Slovenije je nespoštovanje obvez: FIDES izsiljuje? ali vlada izsiljuje FIDES, da se ta odreče podpisanemu dogovoru? Za pravosodje, šolstvo, javno upravo in zdravstvo socializem za ostale kapitalizem? Nekaj je bilo treba storiti, pa vlada in politika tega ne zna, zmore ali hoče. Res je krivo slabo novinarstvo – 4. veja oblasti zaradi ideološke zaslepljenosti in nesposobnosti svoje vloge ne opravlja. Dober prispevek uredništva in “slovenceljski” kavč/bife komentar vernona.

    • Andrej Babnik

     9″Veličina Makarovičeve je njena zveza z Gregorjem Strnišo……

    • P.Kos

     Z “Vladavino muh” je pokazala vso svojo umetniško “veličino” in vso človečnost, ki jo premore.

     Poden od podna!

   • vernon coleman

    I dashur koleg, përdore trurin tënd, shkrova: Partia Demokratike Sllovene është e njëjta Partia Social Demokrate Sllovene është e njëjta parti. Makarovička është pjesë e kësaj partie, gjyqtarët janë ende pjesë e partisë. E kupton nëse kam nevojë të të tërheq ngadalë?

    Shqiponjat e Gjonit nuk kanë frikë nga askush!

    • Nekočbbomordabolje

     A je zale šiptarščina že rezultat golobove in mesečeve novele zakona o ustanavljanju male jugoslavije preko indoktrinacije šolskega sistema.

  • Lojze

   Od kod si se pa ti, s takim razmišljanjem, vzel? Kaj pa argumenti? Ti nič ne veljajo!

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo


Ekscentrični Milanović ni rešil hrvaške levice, slavila je ponovno HDZ

Hrvaške parlamentarne volitve, razpisane za 17. april, niso prinesle zmagoslavja levosredinske opozicije, zbrane okoli socialnih demokratov (SDP) pod poetičnim imenom Reke pravice prihajajo (Reke pravde dolaze). Zgodba nekdanje Kukuriku koalicije se ni ponovila. Kot vse kaže, bo SDP s partnerji dobila vsaj 20 mandatov manj kot HDZ v 151-članskem saboru. To pa je rezultat, ki nikakor ne more veseliti hrvaške levice, še manj predsednika države, ki se je želel aktivno vključiti v predvolilno kampanjo. Operacija Z, kot so na Hrvaškem imenovali “volilno intervencijo” predsednika republike Zorana Milanovića, torej ni uspela. Varuhom ustavnega reda je odleglo, zadovoljni so seveda tudi v desnosredinski HDZ in stranki Domovinsko gibanje, ki se je uvrstila na tretje mesto.

Demografsko-migrantski samomor Evrope se nadaljuje

Evropski parlament v Bruslju je razpravljal in odločal o t. i. evropskem migracijskem paktu ter ga tudi sprejel. Z njim naj bi Evropska unija “celovito uredila upravljanje migracij”, kar so ponovno le obljube. V realnosti pa ostajajo odprta nekatera ključna vsebinska vprašanja, ki jih ne gre pavšalno politizirati, vsekakor bodo ostala del razprave v evropskem medijskem in političnem prostoru. Naš sodelavec Maksimiljan Fras se je zato lotil odmevnih knjig britanskega avtorja Douglasa Murrayja. Murray se namreč, kot ugotavlja Fras, v svojih treh knjigah Nenavadna smrt Evrope, Norost množic in Vojna proti Zahodu spretno giblje znotraj provokativnih tem, piše v jasnem in razumljivem jeziku ter naravnost kliče k javni razpravi o družbenih vprašanjih, ki jih odpira. Migracije, posebej nezakonite, s katerimi se soočata Slovenija in Evropa, so zagotovo eno od njih.

Kdo ali kaj sploh še lahko reši Svobodnjake pred potopom na evropskih volitvah?

Sestavljanje Svobodnjaške liste za evropske volitve je v bistvu nekakšen strnjen odraz, prikaz delovanja trenutne vlade. Kaže se izredno plitek kadrovski bazen, vsebinska votlost, kaotična organizacija, spori med frakcijami, pridruženimi člani, predvsem pa odsotnost kredibilnega, verodostojnega vodenja. Svoboda je najprej določila sedem članov liste, ki jih predsednica sveta stranke na novinarski konferenci niti ni znala našteti, eden od sedmih potrjenih članov (Klemen Grošelj, ex LMŠ) pa je včeraj užaljeno umaknil svoje soglasje h kandidaturi. Očitno je, da je predsednik stranke in vlade v stiski in brez resnih idej, v poplavi takšnih in drugačnih svetovalcev, svetovalk, mešetari z imeni in “šank” idejami, popolnoma enako kot vodi vlado.

Ali je naša pokojninska blagajna res tempirana fiskalna bomba?

Verjetno ne mine teden, da ne bi prebrali kakšnega prispevka o nevarnostih in tveganjih Slovenije zaradi neugodnih demografskih gibanjih zaradi vse večjega deleža starejših oseb. Že leta, če ne desetletja, tako beremo članke, kako je naša pokojninska blagajna prazna, kako bo vprašljivo izplačevanje pokojnin tudi v sedanji višini, kako bomo morali namenjati za pokojnine največ med vsemi državami EU, kako bo potrebno delati “do smrti” in podobno. A ko pogledamo tekoča gibanja, so vsaj dosedanji trendi daleč od zloveščih napovedi. V zadnjih 30 letih samostojne države namenjamo za pokojnine ves čas približno podoben odstotek BDP. O zlomu pokojninskega sistema govorimo že deset ali dvajset let, razmere v tem času pa so se celo nekoliko izboljšale …

Priznanje Palestine, zloraba zunanje politike in Vojko Volk kot najboljši zunanji minister

Koalicija Roberta Goloba vedno več pozornosti namenja zunanji politiki, saj so priznanje Palestine, izgon ruskega atašeja in aktivnosti Slovenije v Varnostnem svetu OZN vedno priročne zgodbe za preusmerjanje pozornosti domače javnosti. Koga zanimajo hirajoče državno zdravstvo, poplava stavk, precenjeni infrastrukturni projekti, korupcija na vsakem koraku delovanja vlade, politično kadrovanje, popoplavna obnova in podobo, če pa so tu odmevne zgodbe, ki zaposlujejo javnost, da se ji ni treba ukvarjati z aktualnimi problemi in zanje najti krivca. Toda zloraba diplomacije oziroma zunanje politike za domače, notranjepolitične igrice je vedno nevarna in se praviloma konča s težkimi posledicami za tistega, ki si je to privoščil.

Tanja je vrgla puško v koruzo. Bodo njeni tovariši sposobni resnične preobrazbe?

Socialne demokrate, ki jih pričakovano zapušča Tanja Fajon, še danes definira, a hkrati tudi notranje frustrira fenomen Boruta Pahorja. Nekdanji predsednik republike in šef stranke SD, ki se mu nekateri luzerji na levici posmehujejo in ga podcenjujejo, je namreč edini voditelj stranke SD, ki je doslej z njo zmagal na volitvah in ji omogočil prevzem oblasti. O številnih razlogih, zakaj je Pahorju to uspelo, lahko debatiramo na široko, ampak ob vseh zunanjih okoliščinah, ki so mu šle v prid, gotovo ne moremo mimo tega, da je Borut Pahor otrok stranke SD, insajder, narejen in zgrajen politični človek, ki je dojel pomen spoštljive komunikacije in spoštovanja drugače mislečih, političnih konkurentov na obeh ideoloških polih.

Zmagal je Stalinov rek: “Ni pomembno, kako ljudje glasujejo, ampak kako preštejemo glasove!”

Naslovni, menda avtorski Stalinov stavek je morda res legenda, mit, a je v Rusiji še kako resničen v teh dneh, kot je tudi nauk za marsikatere bolj demokratične volitve v nam bližnjih državah. Putinovemu “plebiscitu” je težko reči volitve, ker niti ne vemo, ali je odstotek podpore zmagovalcu realen, ali je podatek volilne udeležbe resničen. Teh končnih, rekordnih 87 odstokov podpore Putinu in 77-odstotna volilna udeležba sta vredni namreč prav toliko kot Putinove napovedi, da ne bo posredoval v Gruziji, Čečeniji, da ni bil on tisti, ki je organiziral odcepitve Krima od Ukrajine, da nima pojma o tem, kaj so pripravljali domnevni uporniki v Donbasu, da ni dobavil raket, ki so sestrelile nesrečno, že malce pozabljeno malezijsko letalo MH17….

Nevarno igranje z neprestanimi proračunskimi primanjkljaji

Januarja so bili objavljeni prvi podatki o proračunskih gibanjih v letu 2023. Po predhodnih podatkih smo leto zaključili z 2,3 milijarde evri proračunskega primanjkljaja, kar pomeni 3,7 % BDP. Glede na lani sprejete rebalanse proračuna, po katerih se je primanjkljaj gibal tudi preko 3 milijarde evrov, nas takšna številka niti ne preseneča, prav tako pa ni povzročila kakšne posebne zaskrbljenosti ali odpirala vprašanj. A najbrž bi se morali zamisliti nad tem, da smo imeli v “normalnem” letu 2019 (pred pretresi kot so bili kovid, energetska kriza, vojne) še 220 milijonov evrov letnega presežka, lanski rezultat pa je bil primerjalno slabši za več kot 2,6 milijarde evrov. In to v 2023, ko smo imeli pravzaprav ugodne gospodarske rezultate in je bil BDP realno kar 8 % višji kot leta 2019.