Pripravljeni na Trumpa 2.0?

Slika. FB Donald Trump

Avtor: | 12. februarja, 2024

Predvolilna tekma v Združenih državah Amerike vedno bolj intenzivno polni medije po vsem svetu. Deloma zaradi osnovnega bizarnega dejstva, da se v boj podajata precej starostno “iztrošena” kandidata, pri čemer s svojimi izjavami, ki kažejo na mejno opravilno sposobnost, gotovo izstopa kandidat demokratov Joe Biden, veliko razburjenja pa povzroča tudi kandidat republikancev Donald Trump s svojimi »šank« idejami in domislicami, ki lahko dodatno destabilizirajo že tako majavo globalno ureditev.

V osnovi ves svet zanima, se čudi, kako je možno, da vodilna svetovna demokracija v boj pošilja dva ostarela človeka, ki občasno nista čisto pri sebi. Kako je možno, da celotna ameriška republikanska, demokratska, multimilijonarska, NY, Hollywood, LA, Las Vegas mašinerija ne sproducira opravilno sposobnih kandidatov za vodenje prve, menda naddržave, ki bo poslala ljudi na Mars in še kam? Kaj, kje je “catch”? Komu to koristi?

Ponujajo jim, nam, dva možgansko in telesno skurjena upokojenca, en večinoma niti ne ve, kje je doma, drugi meni, da je Rusija njegova sosedska, prijateljska občina, ki sega od Japonske do Dunaja, kjer se vse spore reši s presežnimi količinami smodnika in litrom vodke ter nekaj tisoči tankov. Indija, Brazilija, Afrika … pa so za te arhaične politične ciprese itak kolonialne pravljične dežele. Banane, kokos, čaj, kakav … in te zadeve.

Ta, drugi, ki podpira v preteklost zataknjenega, “carskega”, ekspanzionističnega Putina, ki je hotel zavzeti menda “nacistično” Ukrajino v treh dneh (kot je priznal v zadnjem intervjuju, je imel menda napačne, nepopolne informacije, zato mu ni uspelo), še vedno podpira sanje o veliki Rusiji od Beringovega preliva do Baltika in Sredozemskega morja. Zrihtal je tudi intervju, svojega novinarskega “prijatelja” z Zahoda na tuckercarlson.com, ki je postal tragikomični promocijski portal Ruske federacije in Putinove agresivne ekspanzionistične politike.

Putin je Tucker Carlsonu razložil, da je vojna v Ukrajini v bistvu državljanska vojna med Rusi. Ta mu ni zastavil resnega podvprašanja na to temo. Če bi, bi verjetno končal v celici z Navalnim v Sibiriji. (Slika: tuckercarlson.com)

Komično, žalostno, povedno, tragično je, da domnevni novinar Tucker Putina ni vprašal, kam so izginili vsi kritični novinarji v Rusiji, pa zakaj ljudje, ki nekaj preveč vedo, padajo z balkonov s sedmega do osmega nadstropja blokov in podobnih konstrukcij. Pa zakaj so iz tekme za predsednika države izločeni vsi, ki so minimalna grožnja sedanjemu predsedniku? Pa zakaj opozicijski voditelji v Rusiji vedno pijejo radioaktivno, zastrupljeno vodo ali končajo na pokopališčih v rosnih letih svojega življenja? Pa zakaj je opozicijski voditelj Navalni v gulagu nekje v Arktiki brez dostopa do medijev?

Novinarska beda, seveda pa super promocija. Kot bi bil intervju s Hitlerjem leta 1941.  Tucker Carlson je novinarski predator prve sorte, ki je postal del vojne, propagandne industrije Rusije. Pač tako je. Denar je sveta vladar. Samo, da vemo, kam paše. Ni edini. Tudi na Zahodu mrgoli Tuckerjev. Za vse pa ne vemo, kam pašejo, zato je morda Tucker še najbolj “transparenten” na svoj način. Je pa tudi res, da nekateri ta razvpiti intervju vidijo kot nekakšen Putinov predlog za pogajanja. Upajmo, da imajo prav, čeprav je besedo mir izredno težko izluščiti iz Putinovega dvournega besedičenja o neobstoju Ukrajine kot resnične države. Gotovo pa morebitnih pogajanj o miru ne bi bilo, če Zahod Ukrajine ne bi vsaj minimalno oborožil. Brez tega samostojne Ukrajine ne bi bilo več.

V teh dneh je na nitki prihodnja ameriška pomoč Ukrajini. Ameriški Senat je sicer po medijskih mukah odobril nadaljevanje postopka za odobritev pomoči. Putin pa pred volitvami nujno potrebuje simbolični uspeh svojega osvobajanja Ukrajine. Tudi njemu doma postavljajo vedno več vprašanj o vsemogočnosti ruske vojske. V nedogled ne bo šlo. Verjetno bo Rusija simbolično “zavzela” do tal porušeno, požgano Avdiivko, zavzetje treh kilometrov požgane, porušene pokrajine bo Putin razglasil za strateško zmago. Žrtve niso pomembne. Po podatkih mednarodnih portalov (tudi ruskih družbenih omrežij), ki spremljajo to večmesečno “ofenzivo”, je (bo) za teh nekaj kilometrov razmeroma nepomembne ruševine padlo 30.000 ruskih vojakov (pa verjetno podobno število ukrajinskih) in njihovih plačancev. Humanitarna katastrofa, vojaška blamaža, eden večjih flopov na tej “bratski” fronti.

Mesto Avdiivka je deloma obkoljeno že leto dni. Pritisk Ruske vojske pa bo verjetno za ukrajinske branilce, ki jim že kronično primanjkuje streliva, v naslednjih dneh prevelik. No, morda pa tudi ne, mesto so Rusi pred več kot letom skorajda že zavzeli pa so jih Ukrajinci vsaj deloma potisnili nazaj. (Slika: liveuamap.com)

Putin pa spet močno računa na svojega presenetljivega prijatelja Trumpa. “Reagan se obrača v grobu”, je dejal sedanji predsednik poljske vlade Donald Tusk ob obnašanju novodobnih ameriških republikancev pri blokiranju pomoči Ukrajini. Hja, očitno Rusi niso problem, dokler niso na tvojih mejah, pravijo Poljaki in ostali, ki dobro poznajo to “vzhodno” nevarnost. Tudi Finci, ki so po desetletjih vztrajanja pri nevtralnosti sprevideli, videli nevarnost poblaznele Rusije in šli v NATO. Švedi tudi. Le zakaj?

Gremo nazaj k Trumpu, kaj prinaša njegov “domači” program, če ga sploh ima? Na kaj mora biti pozorna Evropa. Trump doma najprej napoveduje vojno drogeraškim kartelom, potem konec izumetničenega izobraževanja, vojno proti kriminalu, zunanjo politiko v korist ZDA, svobodo medijev, konec nadzora državljanov, več izdatkov za obrambo, varnost pred vplivi tujih sil … Kar všečno. (VIR)

V njegovem preprostem jeziku, ki ga redno prakticira na svojih zborovanjih, po domače to lahko pomeni manj ali celo nič pomoči Ukrajini, Evropi, razgraditev NATO pakta, dvomljiva pomoč Tajvanu, možna trgovinska vojna s Kitajsko, nove carine, omejevanje mednarodne trgovine, razgraditev povojne mednarodne ureditve, organizacij, egoizem, nepredvidljivost v mednarodnih odnosih … Vprašanje sicer je, koliko predvolilnih populističnih “neumnosti” mu bo njegova stranka dovolila izpeljati v praksi, če seveda zmaga.

Vse skupaj pa ima kljub vsemu eno povezovalno lastnost: večjo nestabilnost, manjšo globalno gospodarsko rast! Na to bi se sicer morala EU pripraviti tudi v primeru dementnega Bidena. Že sedaj se lahko upravičeno vprašamo, kdo, kako dejansko vlada ZDA, z vsem spoštovanjem do aktualnega predsednika. Je pa seveda to vprašanje primarno namejeno za volivce v Združenih državah.

Aktualni predsednik ZDA ne more več skrivati, da ni v najboljšem zdravstvenem stanju. (Slika: youtube.com)

V bistvu nič novega, ZDA to “oddaljevalno” politiko, politiko ukvarjanja s svojimi problemi, v neki mehki obliki izvajajo že sedaj, razen načina, surovosti uveljavljanja, PR, izvedbene strategije. Bistvo je, kako se bo EU prilagodila na vse te izzive nove svetovne ureditve. Namesto utopičnega sanjanja o prijateljstvu med vsemi svetovnimi narodi, ki ga med drugim izvaja tudi Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov, bo EU potrebovala neko resno, samostojno, operativno razvojno politiko. Sedaj, v bistvu že včeraj.

Nujno je, da se konča brezciljno filozofiranje, spozna razvojne stranpoti, ki so značilne za trenutno Evropsko komisijo in številne jedrne članice. Drugače bo EU razpadla, implodirala v svojih, sicer plemenitih, a nerealnih idejah, ki niso več prilagojene realnosti, kraju, izzivom časa. Zanemarjanje potreb, želja Evropejcev bo prineslo vzpon nacionalističnih, t. i. samoohranitvenih radikalnih gibanj, strank. To se že kaže v Nemčiji, na Nizozemskem, v Avstriji

Napad Rusije na Ukrajino je bila prva streznitev, ki je vplivala na politike v EU na obrambnem, energetskem področju. Očitno ne dovolj. Spet so, smo zaspali in upajo (upamo) na srečni konec. Ne bo ga. Stebri prenovljene strateške razvojne politike Unije bi morali biti:

 1. redefiniranje samodestruktivnega, modnega, ekonomsko nepremišljenega, neučinkovitega “zelenega prehoda” in gospodarska rast, ki bo upoštevala obnašanja globalnih konkurentov (ZDA, Kitajska, Rusija, Brazilija, Indija …),
 2. energetska samozadostnost ob upoštevanju globalnih tveganj,
 3. zagotavljanje samooskrbe na področju hrane in ohranjanju podeželja ter kulture,
 4. zagotavljanje lastne obrambne strukture, neodvisne od ZDA,
 5. učinkovita zajezitev nelegalnih migracij in redefinicija družbeno razdiralne migrantske politike, ki ogroža kulturne temelje Evrope in socialno kohezijo.

S tem, podobnim programom, bodo verjetno zmagale stranke na naslednjih volitvah v Evropski parlament.

So pa v to konfuzno mednarodno politiko ujeti tudi naši domači politiki, ki se sicer trenutno bolj kot z državljani, svetovnim redom …ubadajo z raznimi nepremičninskimi posli. Levi pol nekako implicitno navija za ameriške Demokrate, čeprav ti v nasprotju z njimi podpirajo še večjo pomoč Ukrajini, desnica pa navija za Trumpa, ki se neokusno “brati” s Putinom, čeprav brezkompromisno podpirajo Ukrajino.

Da vprašanj Palestine, Irana, Kitajske … demokracije, človekovih pravic, pravic žensk, LGBTQ skupnosti in zmedenega, nekonsistentnega odnosa domačih političnih akterjev do teh, milo rečeno nedemokratičnih režimov, sploh ne odpiramo.

24 komentarjev

 1. slavkope

  Pravzaprav je najbolj šokantno, kako podobno se le še formalistično “demokratično” oblikuje trenutna oblast v ZDA in RS.

  Ob vse večji volilni abstinenci razočaranih državljanov ter ob vse bolj pogubnem ne-zaupanju volivcev v veljavni volilni sistem ter predvsem v politično kontaminirane volilne organe, ki glasove brez ustreznega nadzora preštevajo in samovoljno dokončno razglašajo volilne izide, so doseženi volilni izidi predvsem v službi neformalnih političnih interesov in sil “statusa quo”, ki nadzirajo vse politično in medijsko dogajanje iz nedotakljivih ozadij politično-kriminalnega podzemlja.

  Vse bolj nepregledno in neprepričljivo proizvedeni volilni izidi vržejo v organe začasne politične oblasti vse bolj politično, intelektualno in celo zdravstveno (duševno in telesno) šibke in celo opravilno nesposobne začasne voditelje, ki v najboljšem primeru še zmorejo pragmatično in oportunistično opravljati rutinske zadeve državniškega in diplomatskega administriranja, ne premorejo pa nikakršne dolgoročnejše strateške razvojne vizije gospodarskega, socialnega, varnostno-obrambnega, ekološkega, energetskega … razvoja lastne države in skupnosti zaveznikov.

  “Uzdaj se use in u svoje kljuse!”, je staro ljudsko vodilo, podobno Trampovemu vodilu “USA first!”.
  Kdor bo prej dojel, da je “vrag odnesel šalo” in da bomo morali Slovenci ter državljani RS sami in v zavezništvu s članicami EU in Nata z vsem zmogljivostmi najprej sami odgovorno in požrtvovalno poskrbeti za svojo varnost in suverenost ter nadaljnji gospodarski in družbeni razcvet, si bo zagotovil največje zaupanje in podporo med volivci.

  Odgovori
  • Rokovnjac

   Ob vse večji volilni abstinenci razočaranih državljanov ter ob vse bolj pogubnem ne-zaupanju volivcev v veljavni volilni sistem !

   To ni veljalo za zadnje presdetial election.Biden je bil zmagovalec prav zato,ker je veliko ljudi volilo,zakaj in kako,?Vsi upravicenci so dobili po posti volilne listice in in obkrozili Bidna, spet zakaj.?To je tle tako enostavno,V gloirious US of A je veliko vec beracev,kot pa bogatasev.Beraci volijo demokrate,pa ce se Trumpelj na glavo postavi!Kapish?…Jaz sem ga volil zaradi Melanie!!!

   Odgovori
 2. Zare

  Menim da avtor pravilno ugotavlja, kaksna katastrofa nas caka z nemskim ZELENIM PREHODOM. Nekje sem zasledil (ne vem, tocno, kateri avtor je to napisal, je bil pa nas slovenski novinar / kolumnist), da je to nemski nacizem 21. stoletja.

  Odgovori
 3. ren

  Izredno slabo bi se končalo, če Američani – denimo v 2. vojni – ne bi pomagali Evropi. Zmagali bi Nemci, saj so Američani z orožjem in drugim vojaškim materialom pomagali tudi CCCP. Evropa v tej vojni sama ne bi mogla zmagati. Brez USA tudi zdaj ne bi mogla, če bi jo napadli Rusi. Upajmo, da bo Trump spremenil mnenje. Navsezadnje sta obe njegovi ženi Evropejki.

  Odgovori
   • ren

    Ne poznam tega linka, toda tista “pravda” me spominja na moskovsko Pravdo. Tudi slo komunisti so popolnoma popačili zgodovinopisje.

    Odgovori
 4. rOKC

  Eno kar deli ZDA in Evropo je tudi to, da je ZDA vedno bila bolj konservativna, desna, tudi bolj vojaška in se ni zafrkavala glede prehranske, energetske, tehnološke moči.

  Evropa se je pa igračkala kvazi “velesilo” na papirju …

  Trump je morda bedak, ampak kako je ta bedak v OZN-u jasno okrcal Nemčijo, da se je s plinom prodala Rusiji. Zdaj, da to vidi en “bedak” Trump in noben normalni politik v Evropi je pa tudi milo rečeno nenavadno …

  Odgovori
 5. Miller

  Bruselj je pokleknil pred gospodarjem iz Washingtona in je storil samomor s sankcijami, ki so se dobro prijele in jih voditelji držav EU pridno zalivajo. Lokomotiva EU na povodcu pentagona se je ustavila in je v recesiji.

  Ko se prebivalci EU ukvarjajo s preživetjem, ki so POSLEDICA samomorilnih sankcij, voditelje eu zanima fronta v ukrajini in nagovarjajo prebivalce z idiotizmi naj izdelujejo orožje, ker gre za biti ali ne biti.

  Rusko gospodarstvo v času najhujše osame in sankcij, beleži po IMF od leta 2023 cca 3% gospodarsko rast.
  Antiruska propaganda je postala luknjičava, kot švicarski sir in je že tragikomična, verjamejo pa ji le še nerazgledani verniki..

  Od nekdaj obljubljenega EU raja je ostala samo še karnevalska povorka.
  1984

  Odgovori
  • Peter Klepec

   Samo vi ste eden redkih razsvetljenih.
   Sicer pa smo po vase itak mrtvi.

   Odgovori
 6. APMMB2

  ZDA in Evropo so zasedli nesposobni in nespametni levičarji zapakirani med zelene, Wokerje, LGBT+ in podobne. To je popolna dekadenca, ki razgrajuje zahodni svet, zahodno civilizacijo.
  Nujno je potreben oster preobrat v desno, če želimo ohraniti svojo kulturo, svojo demokracijo, svoj način življanja.
  Da bo bolj jasno, naj navedem vzporednice med ZDA in Slovenijo.
  Obe državi, ena velesila, ki naj usmerja svet in druga grahovo zrno v Evropi, sta žrtvi levičarjev.
  V ZDA se je pojavil Trump, v Sloveniji pa Janez Janša.
  Vsa leva srenija v ZDA se je spravila nad Trumpa, ki je želel ponovno utiriti ZDA. Vse kar je naredil so levičarji nemudoma ocenili kot neumnost, nasilje, ogrožanje človekovih pravic. Podobno se je dogajalo v Sloveniji. Trump je postal prvovrstni bedak, ki se ga je potrebno znebiti na vsak način, tudi z lažmi in volilnimi prevarami.
  Prav enako se je godilo Janezu Janši v Sloveniji.
  Čeravno je prevzel vlado in Slovenijo s praznimi skaldišči zaščitnih sredstev, s popolnoma nepripravljenim zdravstvom in vstopil v covid krizo jo je dokaj uspešno speljal. Zagnal je gospodarstvo in izkoristil finančno situacijo,ki jo je nudila EU.
  Podobno je počel Trump v Ameriki pod sloganom America First.
  Pod tem sloganom je začel krepiti Ameriko in jo ponovno uspostaviti kot velesilo.
  Pred vsem je napovedal boj z levico in gibanji,ki po svetu sprožajo nemire in vojne.
  Kitajcem se je uprl in jim napovedal tekmo, stresel je bolanega Kim Jon Una in bi ga, če bi nadaleval mandat tudi dokončno ukrotil.
  Evropo je pozval k enakopravnemu zavezništvu, čemur pa se je Angela Merkel uprla, saj ni verjela, da Rusija ni zaveznik Evrope, temveč sovražnik.
  Ameika je sama krvavela za ohranjanje demokracije, med tem, ko se je Evropa držala po strani.
  Trump zahteva enakopravnost. Če Evropa daje za obrambo manj kot 1% BDP, Ameika pa 4 ali 5 %, da brani zahodno civilizacijo, to ni pravično. Koliko daje za obrambo Slovenija? Kdaj bosta v NATO vstopila dva slovenska motorizirana bataljona? Najprej jih formirajmo, usposobimo in nato kritizirajmo Trumpa. Če je izjavil, da ne bo branil takšnih, kot smo Slovenci ima prav. Pometimo najprej pred svojim pragom.
  Sedaj Amerikanci brzdajo Hutije in omogočajo plovbo po Rdečem morju ladjam, ki tudi dovažajo dobrine v Slovenijo in polnijo Koprsko luko.
  Je Golob poslal Triglav v rdeče morje?
  Trumpa so odžagali demokrati in postavili za predsednika Bidena.Kdo je torej zakrivil napačen izbor?
  Podobno je v Sloveniji. Levičarji so nam ustoličili Goloba. Kaj smo z njim dobili? Demokracijo? Poštenje? Blagino? Odlično zdravstvo? Šolstvo? Davčno reformo?
  Oboji: Američani in Slovenci plačujemo nespametnost. Američani laho nespametnost odpravijo že letos. Do kdaj pa bomo v Sloveniji čakali na normalnost?

  Odgovori
 7. Andrej Muren

  ZDA trenutno nimajo sreče s predsedniškimi kandidati. To pa je za Evropo lahko le dodatna vzpodbuda, da se čim prej postavi na lastne noge.

  Odgovori
  • rOKC

   Kar jaz spremljam je veliko krivde, ker so v ZDA dopustili razmah (komunistične) Frankfurtske šole na ameriških univerzah in tega niso preganjali, potem pa je levo-sredinska demokratska stranka pustila, da jim je ta kader prišel k njim, dodatno so še ideološko (napačno) zaostrili s Sandersom.

   Demokrati so imeli včasih vrhunskega Billa Clintona, saj tudi Obama je bil čisto ok. Ampak pustili so, da je stranka šla v smer kulturne vojne z LGBTQ-jem in s socialnim progresivizmom, kopiranim iz levičarske Evrope, ki se je razmahnil na East in West coastu.

   To pa NI ameriško, ameriška levica je vedno bila zelo, hja ‘ameriška’ zelo ‘pull yourself up by the bootstraps’, kot v času Great Deala pod FDR-jem. Nekateri celo trdijo, da je prvi izlet v neameriško levičarstvo naredil predsednik Lyndon Johnson v šestdesetih s svojo ‘Great Society’ prerazdeljevalno politiko. Ta struja je nato takrat sesula demokratsko stranko, ko so komunistični študenti in anarhisti sesuli kandidaturi Humpreya in McGoverna v sedemdesetih, Jimmy Carter pa je nato bil en izmed najbolj šibkih predsednikov ever, in nato je prišel VELIKI Ronald Reagan.

   Seveda, ko je Hillary pred leti prinorela ven z ‘deplorables’ je vrag ušel iz steklenice – tega demokrati izpred 30 let nikoli ne bi govorili, to je bilo mimo vseh meril.

   Na vse to so reagirali republikanci s Trump-om, po lastni eskapadi z neo-konservatizmom. Sicer pro-business odnos republikancev nikoli ni bil sporen a vendarle jim je George Bush mlajši naredil ogromno škode z neokoni in Irakom in Afganistanom. Trumpove ideje v prvem predsedniškem mandatu pa so bile dejansko kar blizu idejam republikancev pred WWII, z malce republikanskega populizma 19. stoletja.

   Napaki Trumpa (ki sta vodili v poslabšanje politične situacije) sta IMHO dve:

   1) Odziv na COVID: Trump bi brez Covid-a, ki so mu ga naštimali Kitajci iz Wuhana GLADKO zmagal v drugo. Če bi se vsaj malce zadržal in bi ob upravičenih bolj zmernih ukrepih kot v Evropi, pokazal malce empatije do starejših, se ne bockal s Fauci-jem, in pustil pri miru teorije z Ivermectinom, potem njegovi sledilci ne bi tu naredili toliko zgage.
   Sicer Trump s programom Warp Speed je zaslužen za hitro izdelavo cepiva proti COVID-u.
   2) Neizpolnitev obljube infrastrukturno, gospodarske preobrazbe Main Streeta v gospodarsko opustošenih okoljih. Tu je izpustil ogormno priložnost, pravilno je ocenil pomanjkanje vložka v infrastrukturo a tu ni naredil obrata proti malce FDR New Deal strategiji. Tudi je malce čudno takrat spodbujal neke investicije, ki se niso izšle (Foxconn v Wisconsinu).
   Ironično so Trumpovo pravilno oceno skopirali Demokrati, jo prepakirali v Green Deal in sedaj kot “lastno” idejo furajo velik infrastrukturni projekt obnove Amerike (infrastruktura + reshoring, nove fabrike, nove tovarne čipov itd.)

   Odgovori
  • Peter klepec

   Ne vem, ce se zavedate kaj pomeni v tem kontekstu „postaviti se na lastne noge“?
   Toliko denarja Slovenija nima ne na kratek, ne na dolgi rok, pa ce vsi takoj in za stalno nehate „hodit na morje“.

   Odgovori
 8. deni

  So se že našli pametnjakoviči.

  Odgovori
 9. deni

  Seveda je bilo in še bo prelitega veliko črnila o fenomenu Trumpa in Bidena. Zakaj so republikanci nominirali oholega, prevzetnega, egocentričnega narcisoidnega politikanta za kandidata za predsednika ZDA? Kakšni interesi so v ozadju? Ali neke, nekoga drži za j…a s kakšnimi ne ravno čednimi posli? Najbolj pada na sum, da naj bi ga odločevalci v ozadju, nekakšni strici iz ozadja vodili kot marioneto. A ni politika Amerike preresna zadeva in ne igračkanje za svoje parcialne interese.

  Najbrž na stavnicah premočno vodi proti senilnežu, ki je znan po bajdenizmih in ne loči niti predsednikov velikih držav in prestavlja države sem in tja kot nepomembne figurice. Še otrok zna sestaviti puzzle, da se lego kock niti ne omenja. Starček Trump bo v vsakem pogledu, da se TV duelov niti ne omenja, našišal še hujšega starčka in ga pohodil kot gosenico.

  Ima trobentar prav glede Evrope kot take. Vsaka država, skupnost itd. je najprej sama dolžna poskrbeti za svojo varnost in se ne zanašati na druge. Putin je to, kar se mu ne more reči drugače kot gobezdanje, označil kot brezpredmetno in omenjal stare strukture itd. ki vodijo ZDA, češ, ko bo predsednik tromba se pač ne bo nič spremenilo. Obenem pa se v brk smeji dekadentnemu zagamenemu zahodu in še priliva olja na žerjavico.

  EU ima okrog 450 milijonov prebivalcev, napram 143 milijonov Rusov. Razmerje med Eu je skoraj 1 proti 4 in če prištejemo še Britanskih 56 milijonov znese skupaj pol milijarde. Potem pa se cela Evropa trese pred apetiti velikega avtokrata. Zakaj že? Zato ker je Rusija od Putinovega ustoličenja vlagala ogromna sredstva v vojno industrijo z denarjem od nafte, plina itd. ki ga je Evropa veselo kupovala. Kar bo še potrebovala pa z lahkoto dobi kjer hoče, ponudnikov kupčevanja z orožjem pa že od pamtiveka ne manjka in za dober se dobi prav vse. Sploh v trgovini z orožjem.

  Medtem pa je Evropa kakor Trnjulčica spala in čakala na princa na belem konju, da jo reši iz trnja. Seveda Evropo ni pikalo, dokler ni prišel, pa ne princ, temveč kralj Trump in jo zbudil s tem, da ji je nalil čistega vina. Tako zbujeno Trnjulčico pa je medtem že ogrožal sosednji kralj. Vendar Trnjulčica v obliki Evrope je še kar dremala, in sanjala sanje pravičnega in živela v utvari, dokler končno ni spregledala. Ampak kot vsaka stvar v življenju, vse potrebuje svoj čas.
  Tistih ubogih 1 do 2% BDP namenjenih obrambi je prej kot ne le Blažev žegen. In, če cela Evropa ne stopi skupaj pod eno marelo se kaj slabo piše. Sanje SZ in najbrž tudi naslednice Rusije so bile kot že rečeno v prispevku že po koncu II. sv, vojne kako zasesti od vojne oslabljeno Evropo in jo pokoriti do obal Atlantika.

  Globalno gledano je Rusija po številu prebivalstva res daleč zadaj, vendar Putin razume rusko naravo in ko gre zares, vrag vzame šalo in se ne gleda na žrtve temveč na cilj. Vsa moderna orožja so in bodo sofisticirana do skrajnosti, ampak na koncu koncev se vojne odločajo s pehoto na bojišču.
  Seveda se Putin preveč zaveda pomena poženščenih Evropejcev, pa ne mislim žaliti žensk, ker znajo biti v danem trenutku veliko bolj sposobne se bojevati kot metrosexualci, mamini scrkljančki. Samo za primer Izraela, kjer so ženske enakovredne moškim ali pa še bolše vojakinje.

  V glavnem, filozofirajo naj filozofi, ki znajo presneto dobro obračati, kar se obrniti da. Resne stvari pa prepustiti resnim in odločnim ljudem, da bo mogoče kdaj Rusija samo še sosed in partner, ne pa grožnja. Kako doseči to, ve vsak pametnjakovič ob šanku, drugo pa je resno delo strokovnjakov izučenih za strategije, tako vojaške, politične kot vse kar spada v ta kontekst, da se iz relativno lokalne vojne ne sprevrže v katastrofo.
  Po vsaki končani vojni sledijo mirovna pogajanja, vendar brez ljudi tudi ta ne bodo več potrebna. Preprosto, tisti atomi zaenkrat še v mirujočem stanju bodo opravili svoje delo, ker v vojnah takšnih ali drugačnih se najdejo psihopati in narobe, namerno ali nenamerno pritisnjen gumb lahko sproži verižno reakcijo. Kaj temu sledi pa naj si vsak zapiše za uho!

  Odgovori
 10. BraNe

  Še en prispevek Nato propagande.

  Odgovori
  • Tilen Majnardi

   Aha, v katerem delu pa? Hvala.

   Odgovori
   • Miro

    Aha, v vseh delih.

    Odgovori
   • Brane Bogdanović

    – sanje o veliki Rusiji
    – padlih 30.000 Rusov (to je nemogoče preveriti)
    – nevarnost poblaznele Rusije za Finsko in Švedsko!?
    – razgraditev Nato pakta s strani Trumpa

    Odgovori
  • bepi schiavo

   Dear BraNe, ne razumem take reakcije, precej VOTLO.

   v poduk naslednjim tvojim, takim demokratičnim reakcijam, ti p svetujem, da če se prijatelj,znanec sprevrže v homoseksualca, MU NIKOLI NE OBRNI HRBTA!

   Odgovori
   • Luka

    Saj vidiš že po imenu (nadimku), da je podpornik rusije. Po rodu iz države, ki se vedno baha, na koncu pa vse vojne izgubi. Tudi zadnjo zato pa sovraži NATO.

    Odgovori
   • Rokovnjac

    v homoseksualca, MU NIKOLI NE OBRNI HRBTA!

    Tle se pa morajo vsi strinjati s tabo,kajti namrec,vsi dobro veste katera stran se najbolj dopade buzerantu!

    Odgovori
 11. Dolfe

  Upam, da kdo z vlade tole bere.

  Odgovori
  • kdorkoli

   Nič ne bo z upanjem: ta vlada bere samo jedilne liste…

   Odgovori

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Volilna farsa v Belorusiji po kremeljskih demokratičnih uzancah

Belorusi so v nedeljo, 25. februarja, odšli na parlamentarne volitve in volitve v lokalne svete. To so prve volitve v Belorusiji po politični krizi leta 2020. Volivci so izbirali 110 poslancev v spodnjem domu parlamenta in 12.000 predstavnikov lokalnih svetov. Ne glede na to, koliko ljudi se jih bo udeležilo, se bodo štele za veljavne. Te volitve sicer nikogar ne zanimajo, ker je izid znan v naprej. Je pa stanje demokracije v Belorusiji lep prikaz tistega, kar bi se zgodilo, če bi Putinova »tridnevna specialna operacija« uspela in bi Ukrajina dobila vodstvo po kremeljskih demokratičnih uzancah.

Intervju z vampirjem: Kaj je Vladimir Putin prek Tuckerja Carlsona sporočil Donaldu Trumpu

Pogovor črne ovce ameriškega novinarstva z osumljenim vojnim zločincem, ki je potekal 8. februarja letos, dobra dva tedna pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, zagotovo ne bo šel v zgodovino. Kremeljska sobana z razkošnim pohištvom, kot iz škatlice urejeni izpraševalec in predvsem nobenih neprijetnih, kaj šele kritičnih vprašanj, ki bi vznejevoljila sogovornika. Tucker Carlson ni Barbara Walters, še manj Walter Cronkite ali Larry King. Vladimir Putin se je monološko pogovarjal dobri dve uri in dosegel svoj namen – svetovni javnosti prodati pravljico o ubogih, ogroženih Rusih, ki so jih neonacisti v Ukrajini prisilili v “posebno vojaško operacijo”, da bi zaščitili svobodo, nacionalne pravice in zgodovinsko vlogo ruskega naroda. Ne glede na to, je med pogovorom vseskozi poudarjal Putin, pa je Rusija vedno pripravljena na sklenitev miru, na premirje z “režimom v Kijevu”.

Tretje leto: Kljub vsej propagandi Rusija ekonomsko trpi zaradi Putinove vojne

V soboto bosta minili dve leti od ruske invazije na Ukrajino, ki je uspela zdržati in se še vedno upira agresorski vojski. Prve prave vojaške provokacije so se sicer začele že na današji dan, le redki pa so verjeli, da se bo vseobsežni napad res zgodil. Kljub agresivni propagandi Kremlja, ki je celo nekaj zahodnjakov uspela prepričati, kako sankcije Rusiji sploh niso škodovale, celo nasprotno, ruski vsakdan še zdaleč ni idiličen. Socialne in ekonomske posledice vojne so hude; stroški za vojsko so se v dveh letih dvignili za 300 odstotkov, okoli 8 % celotnega ruskega BDP gre samo za financiranje te vojne. Najhujši udarec za Rusijo pa je več kot milijonski osip v demografiji. V zadnjih dveh letih je iz Putinovega imperija pobegnilo najmanj 800.000 Rusov. Na ukrajinski fronti jih je za vedno ostalo (ali pa so se vrnili ranjeni) okoli 300.000.

Putinova peta kolona v Ljubljani ob obletnici invazije na Ukrajino pripravlja shod v podporo Rusiji!

Ali je v naslovu prišlo do napake, sabotaže večje skupine tiskarskih škratov? Ni. Sredi Ljubljane je za soboto, 24. februarja, dva dneva po drugi obletnici vojaškega napada Ruske federacije na Ukrajino, dejansko napovedan shod s pomenljivim naslovom: “Shod ob drugi obletnici posebne vojaške operacije”. Enostavno povedano, to bo dogodek v podporo Rusiji oziroma vojni, ki jo je njen predsednik Vladimir Putin 22. februarja 2022 vsilil Ukrajini. Shoda se bo v najboljšem primeru udeležilo največ nekaj sto ljudi, vseeno pa to dokazuje, da ruska propaganda v Sloveniji deluje. Počasi prodira tudi v medije, še bolj vztrajna je na ulici. Vsak petek ob 19. uri se skupina Putinovih podpornikov zbere zraven ruskega veleposlaništva, svojih shodov nikoli ne prijavijo policiji, ki to mirno tolerira. Občasno se srečujejo tudi s predstavniki ruske ambasade. Kaj točno počnejo, ne ve nihče.

Frančiškova cerkev v kompleksni globalni realnosti

Veliki izziv miru in za mir ostaja v središču Frančiškovih prizadevanj; mir, ki poleg tega, da predstavlja osrednji cilj novega svetovnega reda, spada tudi med izobraževalne in kulturne dejavnike v dialogu med ljudmi in skupnostmi, še posebej v nasprotju z orožarsko industrijo in trgovino z orožjem. Papež Frančišek je citiral govor Pija XII. iz decembra 1944, ki poudarja “vedno jasnejšo in trdnejšo voljo: narediti to svetovno vojno, ta vsesplošni prevrat, izhodišče nove vseobsežne prenove”, sam pa se je osredotočil na “vseobsežno prenovo”, na katero je upal papež Pacelli. Tokrat namreč pogosto citiran koncept “razdrobljene tretje svetovne vojne” pomeni zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti resničnega globalnega spopada, sposobnega opredeliti nova področja moči.

Ukrajina (2022-2024): Če zmagajo Rusi, bomo vsi revnejši in manj varni

Na Zahodu se množijo glasovi, ki so si enotni v tem, da je treba Rusiji preprečiti, da bi zmagala v vojni v Ukrajini, pa tudi glede tega, da je nujna ponovna oborožitev Zahoda. Eden teh glasov je denimo nekdanji nemški zunanji minister Joschka Fischer, ki se zavzema za vso potrebno vojaško podporo Ukrajini. V Skandinaviji, ki je bila v preteklosti podobno kot nemška stranka Zelenih znana po svojem pacifizmu, pa oblasti odkrito pripravljajo državljane na možnost oboroženega konflikta z Rusijo v dogledni prihodnosti. Ukrajinski predsednik Zelenski je nedavno v Davosu svaril svetovne voditelje, da če Rusom uspe zasesti Ukrajino, bo to privedlo do neposredne vojne med Rusijo in zvezo NATO.

Kriza SD: Koalicija je sama sebi najboljša opozicija

V vsem medijskem “spinu” okoli afere Litijska 51 se izgubljajo osnovna dejstva. In sicer, da je Dominika Švarc Pipan kot ministrica za pravosodje podpisala škodljivo pogodbo v breme proračuna Republike Slovenije. Taisto pogodbo je potrdila vlada Republike Slovenije in v roku 24 ur po podpisu pogodbe plačala kupnino iz proračunske rezerve, ki je namenjena za nujne zadeve. Z zadevo je bil več kot seznanjen minister za finance Klemen Boštjančič, pa tudi predsednik vlade ni bil brez informacij. Če bomo prišli stvarem “do dna”, potem bomo z institutom objektivne odgovornosti na koncu dejansko prišli do predsednika vlade.

Nov zakon o medijih po Putinovih demokratičnih smernicah

Konec januarja se je zaključila javna obravnava novega zakona o medijih, ki ga je pripravilo Ministrstvo za kulturo. Predlagatelj sicer trdi, da sta cilja zakona medijski pluralizem in objektivna obveščenost državljanov, podrobnejše prebiranje zakona pa razkriva nič kaj demokratične ideje v smeri večjega vladnega nadzora nad mediji in njihovim financiranjem. Predlagani zakon pa vsebuje tudi nekatere presenetljive določbe, ki se jih ne bi sramovali niti v ranjki SFRJ ali Putinovi Rusiji.