Vrnitev neuvrščenih

Avtor: | 19. januarja, 2024

Že dolgo nismo slišali toliko odvečnega in zlaganega pompa okoli določene zunanjepolitične teme kot v primeru slovenskega nestalnega članstva v Varnostnem svetu (2024-2025). Pustimo ob strani ceneni politični PR, ob katerem utegne še kdo dobiti sladkorno bolezen, in namesto tega trezno poglejmo realno stanje. Projekt nestalnega članstva je Golobova vlada hvaležno prevzela od t.i. janšistov, česar je bila najbolj vesela Tanja Fajon. Lobiranje po eksotičnih afriških in azijskih državah je prišlo kot naročeno; ne zgodi se pogosto, da se priložnost za diplomatski turizem ponudi sama od sebe. Ni nepomembno, da je Fajon, ki cilja na komisarsko mesto v novi sestavi Evropske komisije, lobiranje za Varnostni svet izkoristila tudi za krepitev svoje osebne blagovne znamke.

Da si Tanja Fajon res želi postati komisarka, čivkajo že golobi v Bruslju. Za to je pripravljena izpustiti iz rok celo krmilo slovenske diplomacije. Gospe ministrice tudi ne zanima ozadje slovenske kandidature oziroma nestalnega članstva. Za boljše razumevanje pa vseeno ne moremo mimo dejstva, da so “očetje” naše kandidature Američani, ki so idejo prodali Janši oziroma Logarju. Brez Američanov, roko ne srce, bi bili približno tako uspešni kot takrat, ko nas je povozil Azerbajdžan. Drži pa, tega ne smemo spregledati, da smo imeli tokrat tudi veliko sreče, kajti proti tako kompromitirani protikandidatki, kot je Belorusija, je bila izvolitev lahka.

V Varnostnem svetu imata obe najvplivejši članici, Združene države Amerika in Rusija, ne le pravico veta, pač pa vsaka tudi nekaj svojih protežirank med nestalnimi članicami. Tako kot je bila Slovenija od vsega začetka “ameriška”, je bila tudi Belorusija “ruska”. Vendar pa je vojna v Ukrajini Putinu sfižila načrte in zato je Slovenija na glasovanju v Generalni skupščini pobrala precej več glasov, kot je bilo pričakovano.

Ne glede na dober, za nekatere celo presenetljiv rezultat, ni razlogov, da bi iz izvolitve delali senzacijo. Da aktualna oblast iz muhe dela slona, je del njihovega političnega marketinga. Bolj pomenljivo je stalno poudarjanje, kako samostojna in neodvisna da bo slovenska država v Varnostnem svetu. Da bo prav Slovenija tam presegala delitve in gradila mostove med poli svetovne politike. Kot bi poslušali Marjana Podobnika iz davne preteklosti. Toda takrat je šlo za notranjepolitično folkloro, iz katere smo se potihem norčevali, danes pa gre za zunanjepolitično vprašanje, ki je deležno daleč preveč pozornosti. Kot da bi bilo politični vrhuški nerodno, ker je za tanko diplomatsko zaveso moč videti obrise Strička Sama.

Modri voditelji, ki pa jih pri nas žal že dolgo nimamo, bi umirili žogico in pustili Varnostni svet pri miru. Slovencev zunanja politika in mednarodni odnosi pretirano ne zanimajo. Seveda ključni nosilci oblasti dobro vedo, kako je s članstvom v Varnostnem svetu in koliko manevrskega prostora bo imela Slovenija prihodnji dve leti. Zato bi bilo bolj oportuno, če pri ljudeh ne bi vzbujali lažnih pričakovanj o veličini in pomembnosti Slovenije. Ker to enostavno ne drži.

Toda karavana hvalisanja in blebetanja gre dalje. Poslušajte tole.

“Seveda smo članica EU in zveze NATO, v Varnostnem svetu pa vseeno zastopamo interese celotnega človeštva, ki nas je izvolilo na to mesto”, je nedavno povedal Samuel Žbogar, ki se je zavihtel na mesto veleposlanika v Varnostem svetu, potem ko je uspešno izrinil dosedanjega predstavnika Malovrha. Da zastopamo interese celotnega človeštva, je stavek na ravni predsednika osnovnošolskega krožka OZN.

Presenečenj pa še ni konec. Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar je v novoletnem intervjuju za Večer povedala nekaj modrosti, ki so na nivoju lepotnih izborov: “Biti v Varnostnem svetu OZN pomeni, da Slovenija tam ne sme biti glasnica politike EU, ampak predvsem zagovornica marnarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic. Vem, da bo Slovenija skupaj še z devetimi nestalnimi članicami odigrala ključno vlogo v Varnostnem svetu.”

Človek preprosto obnemi. Ne samo, da je takšnega leporečja nihče ne bo jemal resno, v vsebinskem smislu so to popolnoma zgrešeni poudarki. Ob njih nas lahko upravičeno zaskrbi, koga bo Slovenija v Varnostnem svetu pravzaprav zastopala? Formalno predstavljamo t.i. vzhodnoevropsko skupino. Kot članica EU bi verjetno morali skrbeti tudi za njene interese, konec koncev gre za najnaprednješo, najrazvitejšo in najbolj demokratično zvezo držav na tem planetu. Kje drugje so človekove pravice deležne toliko pozornosti in skrbi kot ravno v Evropski uniji?

Koga bo torej Slovenija zastopala v Varnostnem svetu?

Najprej in predvsem sebe, svoje lastne, nacionalne interese. A te besedne zveze iz ust Žbogarja, Fajon in Pirc Musar ne boste slišali. Kot da ne obstajamo! Kot da je v ozadju še vedno tisti famozni SIP, Savezni sekretarijat za inostrane poslove SFRJ, Slovenija pa nekakšna nevrščena država, ki ponosno nadaljuje Titovo politiko neuvrščenosti. Od tod floskule o tem, da zastopamo “interese celotnega človeštva”, da bomo “gradili mostove” in da bomo zmanjševali napetosti v blokovski ureditvi sveta.

Nekdo je prespal zadnjih 35 let. SIP-ovci so ostali zamrznjeni v letu 1989, ko je v Beogradu potekalo zadnje vrhunsko srečanje gibanja neuvrščenih in ko je Gadafi sredi konferenčnega kompleksa postavil svoj beduinski šotor.

Kako lahko leta 2024 nekdo, ki ga plačujemo davkoplačevalci, govori takšne neumnosti? V času, ko je svet bolj razdeljen kot kdajkoli prej v zadnjih 35 letih, je govorjenje o neki “tretji poti” povsem deplasirano.

Ljudem je treba povedati, da so Mladiko prevzeli suverenisti, ki spreminjajo slovensko zunanjepolitično orientacijo iz proevropske in prozahodne v nekakšno reformirano neuvrščenost. Suverenizem, če ste pozabili, je ekskluzivna domena avtoritarnih držav, kakršni sta Rusija in Kitajska, v Evropi pa del politične agende skrajne desnice. S tem, ko bežimo iz evropskega in zahodnega gravitacijskega kroga, tvegamo, da nas posrka tista druga stran, ki ni tako naivna, da bi verjela v mostove, dialog in človekove pravice.

Avtoritarci verjamejo samo v represijo, zatiranje in vojno.

Komentar je bil izvirno objavljen v tedniku Reporter, za objavo na našem portalu je malenkostno editiran.

27 komentarjev

 1. baubau

  Neuvrščenih na noben način ne more biti: izbrati je treba življenje ali smrt.

 2. TL

  Edini, ki bodo od tega nesrečnega stolčka v VS imeli korist je nekaj deset ljudi, ki so za nekaj časa dobili udobno in fajn plačano službo brez vsakršne odgovornosti.

  Če bi bili na oblasti desni, bi tam zaposlili svoje, zdaj pa so svoje tam zaposlili levi.

  Vse ostalo je predstava za Butalce. ki vse te neumnosti plačujemo, namesto da bi imeli urejeno javno zdravstvo, transport, oskrbo starejših in še marsikaj drugega.

 3. slavkope

  Aktualna Golobova vlada, aktualna zunanja ministrica Fajon in aktualna Predsednica RS Pirc Musar zavestno pozabljajo oz. zavestno prikrivajo in zatajujejo, da je RS po demokratični referendumski večinski volji državljanov RS (kot najvišjega suverena po veljavni Ustavi RS) prostovoljno postala polnopravna članica skupnosti držav EU ter evro-atlantskega politično-obrambnega zavezništva Nato.

  Dokler omenjena referendumsko veljavno sprejeta odločitev slovenskega naroda in državljanov RS ne bo z morebitnim enako demokratičnim referendumom veljavno preklicana, morajo demokratično veljavno, legalno in legitimno sprejeto ter mednarodno zavezujočo odločitev Slovencev in državljanov RS dosledno spoštovati, uveljavljati, uresničevati in izvrševati v prvi vrsti vsi najvišji pristojni državni organi in funkcionarji RS. Brez samovoljnih izjem.

  Kar pomeni, da bi pomenilo vsako vsebinsko odstopanje od omenjene veljavne referendumske odločitve slovenskih državljanov in volivcev oz. vsako samovoljno iz-stopanje ali od-stopanje od skupne zunanje politike EU in Nata flagrantno izdajo referendumsko izražene volje državljanov ter proti-ustavno ignoriranje in brutalno izničenje vseh pravno veljavnih mednarodnih zavez, ki izvirajo prav iz veljavno referendumsko izglasovane obvezujoče večinske volje državljanov kot najvišjega suverena v Republiki Sloveniji.

 4. Andrej Muren

  Slovenija se bo v VS v najboljšem primeru osmešila, v najslabšem pa spajdašila z diktatorji in zločinskimi teroristi. Režim, kot je golobji, v Varnostnem svetu nima kaj iskati.
  Naši levaki še vedno tičijo v časih pred padcem berlinskega zidu. od tod njihova ljubezen do neuvrščenosti, čeprav smo v NATU in EU in že zato ne moremo biti neuvrščeni.
  Mnenje Slovenije nikjer, najmanj pa v VS ne zanima nikogar. Svojega mnenja namreč Slovenija nima s čim podpreti. Nazadnje bo članstvo v VS pomenilo le lep politični turizem za nekaj naših voditeljev.

 5. Miller

  Po pisanju Rutersa;
  “Da, Hamas je financirala izraelska vlada v poskusu oslabitve palestinskih oblasti, ki jih vodi Fatah,” je Borrell dejal v govoru na univerzi v Valladolidu v Španiji.

  Borrell je dodal, da je edina miroljubna rešitev ustanovitev palestinske države.
  “Verjamemo samo, da bi rešitev z dvema državama, vsiljena od zunaj, prinesla mir, čeprav Izrael vztraja pri negativnem.”

  • DRAGO

   Izrael pri svojem, tako kot Hamas ki si ne želi samostojne države.

   • Miller

    Lepo, da si izenačil Hamas z Judi !

 6. APMMB2

  Slovenija se pridružuje večini držav, ki se zavzemajo za ustanovitev dveh držav na področju Izraela, ozirima Palestine.
  Če velja, da se Palestinci borijo za samostojnost,Izraelci pa branijo svoji državo in vemo, da so tako Izraelci , kt Palestinci v vojni, potem je prav, da o miru odločajo sami.
  Vojna s emora končati z mirovnimi pogajanji.
  Palestinci morajo izbrati svoje zastopnike in jih pooblastiti, da sklenejo mir.
  Na pogovorih se bo izkazalo, da Palestinci niso pripravljeni ustanoviti države, kaj šele voditi državo. Država mora imeti državljanje, ozemlje in mora biti gospodarsko samostojna.
  Odtreh pogojev izpolnjuje samo enega, obstajajo Palestinci.
  Kar se ozemljatiče je sporno, saj razen Gaze,ki jo v celoti naseljujejo,nimajo ozemlja, na katerem bi biliizključno naseljeni. Na podočju Gaze živi mnaj kot polovica Palestincev.
  Tretji ppgoj je še manj prepričljiv, saj dva milijona Palestincev dela v Izraelu, ostali paživijo od mednarodne pomoči. Torej palestinska država že ob nastanku ne bi bila gospodarsko samozadostna.

  Ob porazu Hamasa bo nastopil čas, da se bodo Palstinci lahko pogajali z Izraelci in ustvarili skupno državo.
  Takšno državo bi že davno lahko ustvarili, če ne bi bilo hujskačev , ki podžigajo terorizem in siromašijo Palestince.
  Po stotih dneh vojne v Gazi ni množičnih demostracij, kar kaže, da velika večina Palestincev ne podpira vojne. V dejansko nemogočih razmerah so pripravljeni na mirovna pogajanja. Le mir lahko prinese Palestincem bodočnost.

  • Peter Klepec

   Pogajanja v Gazi so kot bi se v Auschwitzu SS pogajal z Zidi. Palestinci se nocejo pogajati, tudi za ceno unicenja ne. To je sedaj bolj tema ta psihologe, kot za politike: kaj se mora zgoditi s clovekom ali ljudstvom, da pride do tako radikalnega in nespremenljivega stalisca?
   Seveda ostaja spekulacija, ce bi se Izrael pogajal s Palestinci, ce bi se ti hoteli pogajati. Mogoce tega ne bomo izvedeli.

   • APMMB2

    Jaz pa gledam na Gazo popolnoma drugače, pa mi tudi nacistična Nemčija ne da miru. Niso zaradi rasizma in nacizma trpeli samo Židje, trpeli so tudi Nemci, saj so zavezniki strahotno bombardirali Nemčijo in zravnali cela mesta z zemljo.pobijali so otroke, ženske in strace.
    Svet je vse to odobraval, ker je vedel, da je potrebno zlo uničiti. In zlo so bili Nemci.
    V Palestini,Izraelu so zlo Palestinci.
    80 let ni miru in vse nemire so sporžili Palestinci.Kakor nekdaj nacisti, so sedaj palestinske milice militantno krilo Palestincev, ki sprožajo nemire in terorizem. Prepričan sem, da je večina Palestincev miroljubnih in jim nenehno bojevanje preseda, pa si ne morejo pomagati, saj so ujetniki lastnih skrajnežev, tako kot so bili Namci ujetniki nacistov in hudodelskega vodstva s Hitlerjem na čelu.
    Potem ko so jih zavezniki popolnoma dotolkli, so pristali na vse, na okupacijo, na razorožitev in na priznanje krivde.
    Gaza je danes v prav takšnem stanju.
    TudiNamci so pod Hitlerjem osvobajali zasužnjene brate. Celo v Sloveniji so to počeli in so Maribor hoteli narediti zopet nemškega.
    Tako se Palestinci osvobajajo že 80 let, pobijajo Jude, jih terorizirajo in terorizem širijo po svetu.
    Sedaj je čas, dapriznajo svojo zmoto ter poiščejo mirno rešitev.
    To rešitev morajo najti Palestinci in Judje sami, brez posrednikov, saj samo Palstinci in Judje bodo morali sobivati, si zaupati in ustvariti slogo.
    Kolkor je videti, zmonbardiranim in pregnanim Palestincem ni do upora, ni do bojev, želijo si mir. Militantni teroristi pa se ničejo predati, tako kot se ni predalHitler, če ravno je vedel, da bo poražen in da so vse žrtve nepotrebne. Vztrajal je do konca.
    Kakšen smisel ima sedaj Hamas, da se skriva in še vedno napada, če ravno je samo vprašanje časa, daj bo padel zadnji vojak in bo Palestina popolnoma poražena.
    Mar je res potrebno čakati,da se bo to zgodilo?
    Kljub nenehnemu posiljevanju s trečimi Palestinci pa nismeslišal niti enega samega poziva militantnemu Hamasu, naj se preda in prične mirovne pogovore z Izraelom.
    Če bi to storila tana fajon, bi lahko postala velika diplomatka, tako pa ni nilč drugega kot podpihovalka vojne.
    Če bo poražen Hamas, bo militantno teroristično vlogo nadaljeval Hesbolah, če bo še ta poražen, bodo vlogo prevzeli Hutiji in nato neuvrščeni, morda tudi Slovenija in končno tudi Rusija. Torej vsi irotvorci in mirovniki, ki kurijo nemire in revolucije po svetu in s eproglašajo za borceza mir.

    • Peter Klepec

     Sem naredil napako! Naciste in Nemcije ni mogoce primerjati s situacijo v Gazi.
     Ampak, ne verjamem, da si Palestinci zelijo miru, svoje drzave in soobstoj z Izraelom. Pri Nemcih je bilo zelo drugace. Oni so „nasa“ kultura in v bistvu razmisljajo kot Evropejci pac razmisljajo. Tam doli, na Bliznjem Vzhodu pa je drugace. Tega mi ne razumemo, tako kot ne razumemo Afrike, Azije itd.
     Mogoce poznate Petra Scholl-Latoura? Ta se je nekoliko spoznal na „svet“‘tam zunaj, ker ga je na svoji kozi spoznaval in ne iz udobnega fotelja. Napisal je kopico dobrih knjig, umrl je pa resigniran, ker ga nevedni niso poslusali.

  • baubau

   Dokler najprej palestinski Arabci urejene države niti nočejo, jim tudi druge države ne morejo pomagati..

 7. ren

  Seveda Fajonka (Fogica) ve, kakšen je bil njen pokojni fotr Fogi, urednik TVD. Neuvrščenost nad vse!

 8. Miller

  Slovenski politiki so top igralci na svetu. Oboji, levi in desni. Ena vloga za svoje vernike – volivce, druga za Bruselj, tretja za Davos… Ali je to Novakova, Brglez, Zver.. Isto sranje drugo pakovanje.
  Za njih zlata jama, tudi za finančno reštitev pravnukov… Najprej svoj žep.
  Če ostane kaj časa, pa pravljičarjenje doma za svoje vernike. Leve in desne.

  Za Bruselj in VS, OZN predstavljajo samo nebodigatreba ovce za potrjevanje.
  No, saj vemo kakšne odločitve (rtv) sprejema Bruselj tudi za Slo.
  Mediji, levi in desni pa nabijajo, kako bo njihov glas spreminjal svet. haha
  Dejansko je popolnoma VSEENO ali pošljemo v Bruselj in OZN maršala Twitota, goloba, nutrijo ali opico Vali. Vseeno. Ker so potrošna roba in kondomi za njigove agende.

  • Jože

   Se strinjam – pri VS gre le za privat interese naše vrhuške. Država smo njihov plen.

  • Peter Klepec

   Politiki so direkten odsev volivcev. Ce so politiki slabi, kot mogoce celo pravilno ugotavljate, tja so jih poslali volivci. Ce je to zaradi ignorance, zavedenosti, ali pa enostavnosti, v trznem sistemu ni tako pomembno. Svobodne odlocitve so lahko tudi slabe, ampak potem je vsak sam kriv, globalno gledano.

 9. jaz

  Ne samo da govorijo kot da je še vedno Jugoslavija, tudi krepko delajo na tem. Prvo se se je potrebno klanjati komunističnim klavcem oziroma njihovim spomenikom.
  Slovenije ni več! Zdaj gre za Jugoslavijo!

  • Miller

   Nabijanje za Twitove vernike.
   Kakšna Jugoslavija neki.
   Bo potrebno najti nekaj drugega za strašenje sds vernikov.

   Nobene inovativnosti, ena in ista mantra: YU, udba, stalin, jame, moskva…, pa dejte se na Nori24 kaj druzga spomnit..
   Recimo romanja ovaduških zagrizenih komunajzarjev v Jajce in čaščenja Avnoja..itd.

  • Peter Köepec

   Jugoslavija je bila slaba predvsem zaradi osnovne ideje – izkoriscanja. En narod na racun drugega, klika na racun naroda. Brez empatije za izkoriscanega. Socializem je bil samo orodje. In socializem je proizvajal vedno bolj radikalne aplikacije izkoriscanja, dokler ni pozrl svojo substanco – ljudi. Na koncu celo fizicno v Srebrenici in co.

   • Miller

    Iskati vzrok Srebrenice v YU je totalno mimo. Srebrenica se je zgodila dolgo po razpadu Yu.
    Srebrenica ima isti vzrok, kot je atentat Gavrila 1914. Velika Srbija je pravi odgovor.
    ps: Tito je bil tisti, ki je držal veliko Srbe pri tleh.

    • Peter klepec

     Kura ali jajce, a ne?

     • Miller

      Nepoznavanje zgodovinskih dejstev vodi v izmikanju resnici, a ne ?
      Nič novega za vernike tov.Twita.

 10. APMMB2

  S pojavom Sovjetske zveze, ki se je iz Rusije prelevila v svetovni komunistični center, se je svet radelil na dva dela, na demokratični in na diktatorski. Vmesna epizoda s Hitlerjem razmerja ni spremenila, saj je Hitler s Stalinom podpisal pakt o nenapadanju.
  Po zmagi nad silami osi, se je delitev še bolj intenzivirala.
  Moskovski boljšviki s Stalinim na čelu so začeli osvajati svet.
  Najprej so si pokorili kolonje v Vzhodni Evropi, med katerimi je bila Jugoslavija s slavnim maršalom. Ta je postal vazal Sovjetske zveze in najverjetneje na zahtevo boljševikov ustanovil neuvrščene. Neuvrščeni niso bili nič drugega kot vazali Moskve, ki so predstavljali glasovalni stroj v OZN, ki je imel večino v Generalni skupščoni in je svet pobarval v redečo in okrasli s srpom in kladivom.
  Sovjetska zveza je ustvarila nov tip imperija, Za razliko od kolonialnih imperijev,ki s iz kolonij črpali naravna bogastva, je moskovski boljševistični imperij težil k temu, da oslabi in da zavzame čim večji del sveta.
  Med tem ko je demokratični del sveta iskal pred vsem trge za prodajo svojega blaga, je moskovski imperij težil pred vsem za kontrolo nad surovinami, saj je Sovjetska zveza bila bogata s surovnami in je njeno gospodarstvo baziralo pred vsem s prodajo surovin. Zato je težila, da so bile surovine čim dražje, s čimer so bili njeni zaslužki večji.
  Vazal Tito je uspešno slepil svet z neuvrščenimi, ki niso bili nič drugega kot kruti diktatorji ,kakršen je bil sam, zvesto so izvajali politiko Moskve in bili glasovalni stoj v OZN.
  Prodajali so poceni komunistične parole, na katere so nasedali ljudje po svetu in si želeli zlatega komunizma.
  Ustvarjal se je imeprij zla in utvar. Diktatorji so ubijali na milijone ljudi in širili teror po svetu.
  Nenehno so ustvarjai konfliktna območja od Koreje, Vietnama, pa Palestine in Angole, Konga, Mozambika in mnogih drugih.
  Imperi se je širil in terjal vedno več denarja in vedno bolj siromašil Sovjetsko zvezo in Jugoslavijo,ki sta s padcem Berlinskega zidu tudi razpadli.
  Izgledalo je, da je komunizmu odklenkalo in da je boljševističnega imperija konec.
  Pa se je svet globoko prevaral.
  Ni storil tistega, kar je storil z nacizmom, ko je vodilne naciste obsodil in jih večino pomoril.
  Ne v Rusiji, ne v Sloveniji boljševistični huddelci niso bili kaznovani, zato se je z lahkoto nadaljeval režim.
  V Rusiji se spreminja v salinizem, v Sloveiji pa v neuvrščeni samoupravni socializem.
  V obeh primerih v diktaturo, ki ji je pridan kriminal. V enem in drugem prieru kriminal prevladuje.
  Po boljševistični vzorih se nadaljuje tudi blagoglasje in v srce parajoče parole o človekoljubnosti in altruizmu, kar pa ni nič drugega kot lažnivo leporečje, ki prikriva diktaturo in kriminalno plenjenje.
  Žal v tem trenutku tudi demokratični svet šepa in ne vidi zle namene. Rusija se je delno razkrila z agresijo v Ukrajini, Slovenija pa ima še dovolj manevrskega prostora , da slepi svet, pred vsem pa domačo rajo.
  Kljub temu pa sleparjenje ne bo dolgo trajalo, saj se bo morala Slovenija na mednarodni sceni kmalu opredeliti.Ukrajia in Gaza sta že takšni preizkušnji. Kamlu pa jih bo še več in takrat drža neuvrščenosti ne bo uspešna. Rusija ni Sovjetska zveza,ki je praviloma branila razsipnega maršala.
  Slovenija bo morala ubrati svojo pot, kar pa je nepremostljiva ovira.
  Zunanja politika izvira iz neuvrščenih, kakršne je že kot pionirček občudoval bvši predsednik države Danilo Tuerk, ki je siva eminenca na področju zunanje politike.
  Polom zanesljivo sledi. Občutila ga bo Slovenija, akterji pa se bodo izmuznili in ostali jim bodo lepi spomini na diplomatski turizem.

  • Peter Klepec

   Ob vsem tem se ponuja primerjava z basnijo o zabi on volu.
   Ceprav bo v tem primeru konec drugacen – zaba ne bo pocila, samo vol se bo smejal.

  • Andrej Muren

   Dobro in pravilno povedano!

 11. deni

  OZN, že takrat besednjak starejših, a je to kraj, kjer samo flancajo v tri dni, nič pa ne storijo. Velesile itak takoj uporabijo veto in preprečijo vsakršno pobudo, ki jim gre v nos. Tako Rusija, ZDA, Kitajska, VB in Francija, oziroma zmagovalke v 2. sv. vojni pazijo, da se nič ne spremeni, kar bi ogrozilo njihov vpliv in interese. Nestalneži so-smo samo figurice na šahovnici, oziroma kmetje, ki jih lahko žrtvuješ, oziroma pošlješ po kostanj v žerjavico.

  Primer naše falconce, ki v tri dni zagovarja pobudo JAR glede Gaze, še nedolgo nazaj s sistemom aperthaida. Ja seveda zdaj ne več, vendar tudi za tiste, ki malo bolj spremljajo je več ali manj španska vas, kdo vodi državo.

  Kakorkoli super turizem, kjer dobiš še plačano, da se greš neko politiko, in imaš toliko vpliva kot mravlja na podnebne spremembe. Falconka uporablja OZN kakor odskočno desko za navedeno funkcijo v EU. Ampak pozablja, da je slovensko članstvo samo dobra volja Zahoda in nekih banana republik, ki jih vojna v Ukrajini in Gazi zanima toliko kot lanski sneg. Po drugi strani pa bi rada nekako skrito paktirala s Putinom. Igra Med dvema ognjema je lahko kaj dvorezen meč.

  Časi ko je bila Juga z podnarednikom Avstroogrske vojske, kakor nekakšna neformalna vodja neuvrščenih so daleč zadaj. Stari je namesto, da bi skrbel za gospodarske koristi kolovratil s svojimi dvorjani po eksotičnih banana državah, ki so se večinoma pravkar osvobodile izpod kolonializma. V teh novonastalih tvorbah pa največkrat s pomočjo vojske vladali razni Idi Amini in Bokasse, ki so s prelito krvjo zasedli prestole. Seveda je bil marshal precej popularen v teh krajih, vendar je namesto gospodarstvenikov vodil s seboj svoj dvor apartčikov in streljal divje živali na safarijih ter plesal z domačinkami po Afriki. Medtem, ko so zahodnjaki izkoriščali svoj vpliv z izkoriščanjem rudnih in naravnih bogastev se je on šel visoko politiko.

  Tako nasledniki komunistov, ki so se kalili na Akademiji Džerdžinski še vedno živijo v utvari, da so pomembni v mednarodni politiki, oziroma se delajo da so, ker jim koristi. Seveda vse za potrebe notranje politike, češ, volite nas, ker smo pomembni igralci na svetovnem podiju.

  Primer izpred 50 in več let, ko se je neki indijski pomembnež v intervjuju čudil, kako naši politpostopači zganjajo turizem v Indiji. Seveda ni bilo zraven niti enega gospodarstvenika, in so se samo svaljkali pod nogami gostiteljev in tudlali o Samoupravljanju, ki je Indijce zanimal toliko kot sneg na Kilimandžaru. Medtem pa zahodnjaške delegacije sestavljane iz tri četrtin gospodarstvenikov.

  Toliko o romanjih podnarednika s svojim krdelom in tropom dvornih, da ne rečem norčkov in novinarjev, da so potem pocukrano poročali in zraven živeli kot lordi.

  Približno takšen turizem bi se radi šli novokomponirani človekoljubneži in naj jim verjamejo-mo samo zapečkarski Slovencelji. Raje naj levčki pomedejo pred svojim, oziroma našim pragom, prej kot druge poskušajo učiti in se vtikati v stvari, ki se jih popolnoma nič ne tičejo.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Ja kaj si pa tale Logar misli, da je?! Za koga se pa ima?!

Strinjam se z zapisanim v izjavi Anžeta Logarja, objavljeni na družbenem omrežju Facebook 14. februarja letos, in sicer da si “v veliki večini ljudje, ne glede na različna politična prepričanja želijo boljšo, spravnejšo prihodnost”. A tisti, ki so se odločili in si upajo iti po Poti, ki poskuša omogočiti ljudem doživeti takšno prihodnost, morajo to Pot ljudem jasno pokazati in prikazati, kako, na kakšen način, s kakšno metodo, s kakšnim orodjem bodo opremili to Pot, omogočili vsa dejanja na tej Poti. In kako bodo tudi omogočili tistim, ki izrazijo željo in se tudi čutijo sposobne, kaj ukreniti na tej Poti, da sodelujejo.

Ali so poslanci res predstavniki vsega ljudstva?

Politično dogajanje je ponovno odprlo razpravo o vsebini 82. člena slovenske ustave, ki pravi: “Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila”. Razprava se je prebudila ob nedavni zahtevi SDS, da njeni poslanci podpišejo izjavo o zvestobi poslanski skupini. Trije, vključno z Anžetom Logarjem, tega niso storili. Podobno kot toktat se je o 82. členu sprožila polemika tudi pred leti ob razkritju pogodbe med SDS in njenimi poslanci, ki določajo njihove finančne obveznosti v primeru, če ti zapustijo poslansko skupino stranke. V obeh primerih se SDS očita, da s takšnimi zahtevami do poslancev krši ustavo. Toda kaj dejansko sploh pomeni ta ustavna določba? Kako naj razumemo nujnost svobode odločanja poslancev in njihovo predstavljanje vsega ljudstva?

Anderličeva “šelenburška elita” na sejmu slovenske fovšije

Jože Anderlič si zasluži priznanje za poskus, da bi v Ljubljani vsaj na nekaj tisoč kvadratih pričaral okus evropske metropole. Ambicija, ki nikakor ni enostavna – kar morda dokazuje tudi promoviranje stanovalcev, s čemer bi investitor verjetno rad privabil nove kupce. Ali takšen prodajni prijem lahko uspešen, je drugo vprašanje. Morda je res prodanih že več kot polovica stanovanj (četudi so nas pred meseci oglasna sporočila v medijih informirala, da je prodano že “skoraj” vse), to ne spremeni dejstva, da Ljubljana sama po sebi ne mara elitizma in da so ljudje, ki sami sebe razglašajo za elito, medtem ko si z denarjem nepojasnjenega izvora kupujejo drage nepremičnine vsem na očeh, vse prej kot prototip tiste resnične, prave elite, ki se ji ni treba dokazovati ali postavljati pred nikomer.

Zdravniška stavka v bolnici Franja

Kaj sploh je ta stavka? Kako se kaže? Običajno se stavka tako, da se prekine delo. Naš javno zdravstveni sistem je lahko tak, kot je, samo zato, ker zdravniki zaradi pomanjkanja zdravnikov delajo preko svojega delovnega časa. Le tako so lahko opravili dovolj pregledov in zadovoljili vsaj v osnovi potrebe ljudi. Brez tega nadurnega dela javno zdravstvo sploh ne more obstajati v obliki, kot smo ga imeli. Tega se premalo zavedajo tako pacienti kot politiki. Zato so nekateri zdravniki in zdravstveni delavci delali tudi po 400 ur mesečno, toda tako se ne da delati v nedogled, to je vsakemu jasno.

Jurski socialdemokratski park bo s Tanjo Fajon težko preživel evropske volitve

Socialni demokrati so se krize, ki jih je zadela po aferi Litijska 51, lotili “by the book”: najprej so hoteli izsiliti odstop pravosodne ministrice, saj so upali, da se bo s tem povezava s stranko končala. Če odsekaš zastrupljeni ud, bo telo ostalo zdravo, so domnevali. Toda kljub ostremu javnemu in brutalnemu spopadu med sedaj že “svobodno” Dominiko Švarc Pipan ter stranko SD, se položaj socialnih demokratov ni stabiliziral. Kljub odstopu generalnega sekretarja Klemna Žiberta, ki predstavlja tretjo generacijo nekdanje družbene in partijske elite, se ugled stranke ni dvignil. Odsekali so prst na roki, odrekli so se Dominiki Švarc Pipan, spokal je generalni sekretar, vendar se okužba ni ustavila. Zaradi vsega tega se zastavlja logično vprašanje: ali se SD sploh lahko dvigne z dna s Tanjo Fajon na čelu?

Politiki, pustite medije pri miru!

Misel, da naj se s politiko ukvarjajo politiki, medije pa pustijo pri miru, ker so v domeni novinarjev, je v Sloveniji še vedno utopična. Temu pritrjuje tudi predlagana novela medijskega zakona, ki je nastajala na Ministrstvu za kulturo in poleg nekaterih racionalnih...

Butalci kot slovenski politični “mainstream”

“Butalci” je sicer naslov zbirke humoresk pisatelja Frana Milčinskega. Objavljal jih je v raznih časopisih, kot zbirka pa so izšli po njegovi smrti. Butalci so prebivalci izmišljenega kraja, imenovanega Butale. Imajo se za zelo pametne in pomembne, čeprav so v resnici precej “omejeni”, kar bi bilo danes za nekatere celo politično nekorektno poimenovanje. Neprestano patološko tekmujejo s prebivalci sosednjega kraja. Zelo pomenljivo, povedno, če apliciramo na današnji čas bolestnega političnega tekmovanja doma in v svetu. Tudi tale tekst v duhu pustovanja določene aktualne zadeve prikazuje v satiričnem smislu.

Česa vam o zdravniški stavki drugi mediji (še) niso povedali

FIDES je stavko zdravnikov napovedal 18. decembra 2023. Do danes je preteklo že okroglih 60 dni, dva meseca. To sta dva meseca zamujenih priložnosti za nov dogovor, za ureditev razmer v zdravstvu. Do kdaj bomo še čakali in prenašali ta nered? Kdaj se bo Valentina...