Pogrom nad “janšisti” na RTV Slovenija dokazuje vso gnilobo in hinavščino našega žurnalizma

Avtor: | 23. januarja, 2024

V zadnjih dneh se slovenski žurnalizem spet pogreza v lastno kloako. Počasi, a zanesljivo. K temu v kar največji meri prispeva javni zavod na Kolodvorski, ki je tokrat lepo “poskrbel” za Valentina Areha, bivšega v.d. direktorja Televizije Slovenije, dolgoletnega novinarja, vojnega dopisnika, sodelavca tujih televizij in doktorja znanosti. Človek, ki nikoli ni imel izrazitega političnega prepričanja (kar pa je v tej državi prej slabo kot dobro), se je znašel v nemilosti zmagovalcev kulturnega boja na nacionalki. Arehu je namreč vodstvo RTV Slovenija enostavno znižalo plačo – in to za 17 plačnih razredov, mu odvzelo delo in prepovedalo vstop v stavbo televizije. Kot trdi Areh, so mu člani uprave Zvezdan Martič, Andrej Trček in Franci Pavšer poslali “prilehno in strahopetno pogodbo, s katero od mene zahtevajo, naj pristanem na 17 razredov nižjo plačo in začnem delati kot novinar začetnik, hkrati pa se moram odreči vsakršni tožbi zoper RTV”.

Vodstvo RTV Slovenija očitno ne premore niti toliko dostojnosti, da bi interne odnose reševalo znotraj kolektiva, ne pa da umazano perilo perejo na očeh javnosti.

Valetin Areh, ki je kmalu po ruski invaziji na Ukrajino kot vojni poročevalec posnel dokumentarni film o vojni v Ukrajini, s čemer se je na smrt zameril našim rusofilom in oboževalcem vojnega zločinca Putina, sicer ni sodelavec razvpite in ukinjene oddaje Panorama, ki se je že pred časom znašla na seznamu za depolitizacijo, kot je že na začetku mandata osebno napovedal predsednik vlade Robert Golob. Zakaj so se spravili na novinarja in urednika s 33-letnimi izkušnjami, ni znano. Komu se je zameril oziroma česa ni storil, ko so politični aktivisti na RTV Slovenija to od njega pričakovali?

Sramota, ki se dogaja slovenskemu novinarstvu na nacionalki, se z dnevom v dan poglablja. Vodstvo RTV Slovenija očitno ne premore niti toliko dostojnosti, da bi interne odnose reševalo znotraj kolektiva; namesto tega umazano perilo raje perejo javno, kot da bi šlo za politično stranko, v kateri je prišlo do prevrata. Tako nizko slovensko novinarstvo po letu 1945 še ni padlo.

Nobena skrivnost ni, da je politična intervencija nove vlade, ki se je obetala z besedo depolitizacija, že od vsega začetka obljubljala maščevanje vsem tistim, ki naj bi se v obdobju 2020-2022 (in še dobrega pol leta dlje, dokler ni Ustavno sodišče s pravno skrajno vprašljivo intervencijo “uveljavilo” Zakon o RTV Slovenija) preveč politično angažirali v prepovedano smer. Izraz, ki se je poleg depolitizacije začel pojavljati, je – janšizem. Na nacionalki naj bi janšisti ogrozili samostojnost in neodvisnost javnega zavoda, načeli temelje novinarske avtonomije in škodovali kakovosti televizijskih vsebin.

Ali je te trditve moč podkrepiti tudi z rezultati gledanosti, je povsem drugo vprašanje. Če bi bilo, bi nas bržkone že zasuli z meritvami AGB Nielsen.

Pismo sodelavcev ukinjene oddaje Panorama, ki so ga naslovili na medije in javnost.

Poleg Areha pa je te dni v javnost prišlo še pismo sodelavcev ukinjene oddaje Panorama, ki so jih dobili po buči že lani, in sicer s kolektivno odpovedjo pogodb, napotitvijo na čakanje na domu in onemogočanjem prostega dostopa do delovnega mesta. Še eno povsem nepotrebno poniževanje ljudi, ki so že tako ali tako pokasirali ves gnev in sovraštvo politivičnih aktivistov Levice na nacionalni RTV hiši. Spretnejši janšisti so se, pravijo dobro obveščeni, pogodili z novimi šefi in se potihoma prezaposlili.

Vse skupaj je žalostna zgodba, ki iz dneva v dan postaja večje pokopališče slovenskega žurnalizma. Kot sem v preteklosti že večkrat zapisal, ni prvič, da je po menjavi oblasti prišlo do poseganja v vodstveno strukturo RTV Slovenija, vsekakor pa je tokrat šlo v takšne skrajnosti, ki si jih doslej enostavno nismo mogli predstavljati. Nihče ne bi novemu, politično nastavljenemu vodstvu nacionalke ničesar očital, če bi novinarje in urednike, ki so se znašli v nemilosti, pa izpolnjujejo vse profesionalne kriterije za opravljenje novinarskega dela, potihem nekam pospravili – tako kot se je to dogajalo v minulih tridesetih letih.

Zakaj tak pogrom? So Areha vrgli, ker je bil preveč kritičen do Rusov? Ali pa zgolj zato, ker je šlo za neko drobno, osebno zamero, ki je sčasoma prerasla v politično-ideološki monstrum?

Zares škoda, da so naši vodilni uredniki – z redkimi, častnimi izjemami – tako brez jajc, da si ne upajo politikom povedati, naj se jebejo in jim dajo mir.

Nova metla na Kolodvorski lahko konec koncev v imenu Golobove depolitizacije počisti, poseka, zmaltretira in odpusti kogarkoli sumi, da v “mislih greši”, da ni “na liniji” oziroma ni “naš”. Ministrstvo za kulturo, ki pospešeno pripravlja nov Zakon o medijih, jim gre – dokler tam kraljuje podmladek Rdečih Kmerov – lahko maksimalno na roke. Toda na dolgi rok se bo vse skupaj sesulo in vrnilo kot bumerang. Backslash bo neizbežen in slovensko novinarstvo bo še bolj v dreku. Kaj bo ostalo od profesionalizma nacionalke, kjer zdaj že redno grozijo z ukinivijo zelo prepoznavnih in gledanih oddaj, pa si niti ne znam predstavljati.

Nekaj pa mi je jasno – in verjamem, da tudi vsem bralcem tega portala. Zares škoda, da so naši vodilni uredniki – z redkimi, častnimi izjemami – tako brez jajc, da si ne upajo politikom povedati, naj se jebejo in jim dajo mir, svojim novinarjem pa vsak dan znova polagajo na srce, naj delajo po svoji vesti, se držijo novinarskega kodeksa, skrb za odnose s politiki in lobisti pa prepustijo njim.

Čudež bi bil, da bi naši uredniki prenehali hlapčevati politikom.

35 komentarjev

 1. baubau

  Kar zadeva Rtv pa kaže, da se je vpliv nekdanjega bangladeša, kjer so nekoč radi uradovali, samo še razširil.

  • Stane Uhan

   Na RTV SLO ne bi smela ostati niti ena oseba ki razmišlja kot Janša !!!

 2. deni

  Sem prebral da TV Martićforbiči hoče začeti postopek za izločitev Izraela iz Evrosonga. Saj to tekmovanje je itak kičasta maškarada. Pa vendar, naši left luftarji izumljajo kamnito kolo za raketo na mars. Bodo prej priliznjeni nalepljenci zgubili dobro plačano počitnikovanje in jim ne bo potrebno bla, bla o raznih traparijah okrog tega cirkusa.

  • baubau

   No, v resnici mi ni bilo nikoli jasno, kako to, da na Evrosongu sodeluje azijska država….je pa seveda očitno, da v tem času o izločitvi Izraela razpravljajo predvsem anarhisti.

 3. SAm

  Dejan, dobra kolumna. Ja, smo družba avtoritativnih oseb in to nikoli ni dobro. Tonemo. Mogoče bi bilo dobro to barko zapustiti, Švica ne bomo, še par let in nas bodo še Albanci šišal

 4. Miller

  V državi, kjer KPK preiskuje nepravilnosti pri izboru pesmi za Evrovizijo, ustavi pa preiskavo Goloba, ki je dokazano mutil, se vtikoval v Policijo itd,,
  je na nivoju: “tko prije stiže, prije liže”.
  Konj je mrtev.

 5. jelena

  Pogrom nad tki. janšističnimi novinarji in uredniki je potreben zaradi utrjevanja in dokazovanja pripadnosti “pravi” struji, depolitiziranim. Gre za enostaven princip iz psihologije množic v avtoritarnem okolju, kjer je pripadnost “nepravi” strani strogo sankcionirana, zato je potrebno stalno dokazovanje pravovernosti.

 6. Miller

  Spet čisto po slovensko: vedno je kriv drug. Tako tudi pri maršalu Twitu.
  Če bi „vrnil“ knjižico pred desetimi leti, ko „janšizem“ še ni obstajal in „svetoval“ iz ozadja, kot to počno zreli in razsodni politiki ter krmilo prepustil Logarju ali komu drugemu, bi se stvari odvijale popolnoma drugače. Pa čeprav je dober organizator (kot vsak diktator).

  Leva stran bi izgubila sovraga, opozicija pa bi lahko koooončno zadihala.
  Ker pa se Twitu pretaka v žilah komunajzarska diktatorska kri, tekmuje s S.Korejskim Kimom, kdo bo zdržal dlje na ablasti svoje partije.
  (ps: ajde jurišniki, zadaj pa sto žolčno histeričnih odgovorov.)

  • IVA

   Imeti mnenje, Miller Twito, še ne pomeni misliti.

   Drnovšek se je nekoč okorajžil (bil je posvet LDS v Portorožu) in je novinarju povedal resnico: Jaz nastopam iz ospredja (odgovornost), Kučan pa iz ozadja.

   Pred 10 leti je bil diktator(?), saj ni res, pa je, napoten v zapor! S katero knjižico?
   Takrat je “naskakoval” vrh SDS Damir (danes Šarčev svetovalec), sem imela občutek takrat – pred VS.
   Katera “komunajzer alias udba opozicija” si ti, ki bi končno rad zadihal? Kdo ti stiska vrat?

   • Miller

    haha,
    tebi pa je res potrebno narisati, da boš razumel.

    • mario

     Miller, znanec mi je povedal, da si bolj majhne rasti, pa hočeš biti velik. Mogoče, to res drži, ali pa se moti.

    • Noctilucens

     Samo mimogrede: po čem pa sklepate, da je zgoraj podpisana oseba moškega spola?
     (To je, kot opažam, tudi sicer posebnost tukajšnjega komentariata.)

     • Noctilucens

      * Moje zgornje vprašanje je bilo namenjeno “Millerju”.

  • Rolander

   Če bi JJ na hitro umrl in bi SDS izvolila novega šefa stranke bi se nanj že nasledniji dan strmoglavili vso kondorji levice da mu kaj najdejo. Če pa slučajno nebi našlii kaj takega pa bi ga razglasili za “norega” . Kdo normalen pa je sploh ni levičar !

 7. IVA

  Današnje dogajanje, ne le medijsko, ima dolgoletno zgodovino!
  V knjigi Novinarstvo med nožem in vilicami je Saša Veronik opisal, kako je med službovanjem na RTVS “pristal” v prazni sobici s stolom in mizo, kasneje so mu sobo celo zaklenili. Sodišča so bila itak njihova, zato je odšel.

  Čupavi Martić&Co. so eksekucijo na RTVS izvedli “progresivno”, anulirali so kar kartico, ki je omogočala “neprimernim novinarjem” vstop v stavbo! Bodo tudi oni nekoč doživeli podobno?

  Kako pomembni so mediji, predvsem javna RTVS, za prevzem oblasti, se je pokazalo leta 2008 (2007 je bil ustanovljen antijanša novinarski F571), ko se je medijsko stopnjevala montirana zgodba Patria in se je na sodišču in v medijih naklepno vlekla še naslednja leta!
  Ko je Janez Janša pred dobrim letom odškodninsko tožil vpletene tožilce in sodnike (osebna odgovornost!) so ga ti “isti” (njihovi kolegi) udarili ponovno po glavi in žepu, saj oni so vendar zaščiteni. Odškodnino za sodno “zmoto” (naklep) plačuje država – dejansko vsi davkoplačevalci !
  Mediji pa NIČ!

  Da je treba ustaviti nasprotnika, koalicijo ki je uspešno vladala v času pandemije (nadpovprečni kazalci v EU) in, ki bi nadaljevala nastavke reform (zdravstvo, pravosodje, demografija, decentralizacija, davčna politika, …),
  so stare sile (omrežje) ponovno angažirale AGITPROP MEDIJE, zvočnike, ki so promovirali človeka, ki ga je zaradi osebnih ambicij in koristi izločila kar lastna LDS. “Golob je skupni imenovalec vseh težav v energetiki, pojavljajo pa se tudi sumi o njegovi koruptivnosti,” so junija leta 2002 dejali o Golobu v njegovi stranki LDS.
  Leta 2002 se je elektro Golob povezal z LDS Bavčarjem, ki so ga politično tudi odrezali, prepustili so mu vodenje Istrabenza. Bavčar je vedel, da se s 1. januarjema 2003 odpira trg z elektriko, ki je bil prej rezerviran za državne firme.

  Ob ne-podaljšanju mandata Golobu na Geni (2021), kjer so padali v njegov žep milijoni (nekaj denarja je podelil podložnikom, danes se drenjajo v upravah in nadzornih svetih državnih podjetij in med poslanci stranke), so strici našli in MEDIJSKO promovirali primernega antijanša kandidata, revanšista Goloba.
  Ker je samosvoj patološki narcis, so poskrbeli za eskort damo, ki ga vsestransko izobražuje (nadzoruje).

  Obravnava Golobovega nezakonitega vplivanja na policijo (pričanje Bobnarjeve pred parlamentarno komisijo) je na KPK zamrznjena! Zakaj? Ker je nekoč javno(!) zagotovil, da bo odstopil, če bo komisija odkrila kršitev. Ker strici še nimajo nadomestka, je treba Golobovo vladanje podaljšati s predkazenskim postopkom, ki se bo vlekel dokler … Seveda mora predvsem javna RTVS asistirati (“Smo se zmenili”, je dejal Staričevi), da pravoverni ostanejo na oblasti!

  P.S. Pred 30 leti se je zgodila Depala vas, ki je bila povod za eksekucijo obrambnega ministra, ki je bil ovira pri reinkarnaciji starih postkomunističnih sil.
  SLO talibani danes uničujejo vse družbene podsisteme.
  Koliko časa še bodo dobri ljudje molčali?

 8. Brane

  Arehov prvi greh je bil, ko je iz lastnega oportunizma sprejel delovno mesto urednika v janšistični sestavi vodstva televizije za visok plačni razred. To se ne oprosti. Pa če je bil toliko dober novinar, zakaj so se ga pred leti losali na Pro-plusu.
  Poleg tega ga kot vojnega poročevalca spremljajo že urbane legende, kako nikoli ni bil na prvi liniji, zmeraj se je skrival po nekih luknjah in tako je bilo tudi na ukrajinski fronti – poročanje s krajev, zelo oddaljenih od fronte.

 9. Samoslav

  Slovenija potrebuje upor. Toda ne foteljski, ampak pravi upor na vseh področjih in predvsem tudi na ulicah. S pravnimi sredstvi ne boste nič dosegli, uporabiti bo treba pest, a tudi razum. Kdor pozna zgodovino oktobrske revolucije v Rusiji, bo vedel, kaj imam v mislih. Zdaj je res že čas, da bi se kaj naučili od boljsevikov in, navsezadnje, od naših komunistov, ki natančno vedo, kako se pride do oblasti. Seveda bi bili tanki na ulicah najenostavnejša rešitev, ampak vprašanje je, kdo bi sedel v njih.
  Sloveniji bijejo zadnje ure, to vidi lahko vsak, ki se ne pusti zapeljati “depolitiziranim” medijem in ki zna sešteti dva + dva. Razkroj od znotraj in agresivna priseljevalna politika sta dva žeblja, ki bosta do konca neprodušno zatesnila slovensko rakev.
  In vedno znova se sprašujem, kaj se je zgodilo z vsemi tistimi Slovenci, ki so tako enotno podprli ustanovitev lastne države? Ali je večina že pomrla, ni pa znala predati teh stoletnih sanj svojim potomcem, da se ti danes tako brezsramno pajdašijo z balkanskimi kriminalci, volijo njihove botre in vse, ki ji Slovenija ni intimna opcija?
  Ne potrebujemo Jana Palacha, ampak Martina Krpana, ki bi pometel s to levo sodrgo in balkansko greznico!

  • P.Kos

   O, kako prav imaš!

  • Noctilucens

   Zelo dobro napisano. V vsem imate prav (žal!) in v vsem se strinjam – le s čisto zadnjo trditvijo ne. 😉 Martin Krpan, naj je po svoje še tako simpatičen (in res je), se je v bistvu, če ga dobro pogledamo, brigal le za lastno rit; problem Slovenije pa je prav preobilje takih.

 10. slavkope

  Najbrž je večina že pozabila na prve dneve zločinske enostranske ruske imperialistične “specialne vojaške operacije” v samostojni in suvereni članici OZN Ukrajini, o katerih zunanje-politična redakcija TVS nekaj dolgih začetnih dni ni zmogla ali hotela profesionalno/objektivno poročati, zato je bilo vodstvo državne RTVS nekaj dni prisiljeno neposredno prenašati in sproti prevajati kar posebne informativne oddaje slovite britanske BBC.
  Seveda so bili takrat strahovito užaljeni uredniki in novinarji te v mnogočem privilegirane redakcije TVS, iz katere tudi pozneje precej časa niso uspeli poslati nobenega člana ali članice kot vojnega poročevalca v delno in začasno vojaško zasedeno Ukrajino.

  Če se prav spominjam, je prva šla v nepredvidljive in nevarne vojne okoliščine množične človeške bede in strahu profesionalno odlična in človeško pogumna stalna dopisnica z bližnjega vzhoda Karmen Švegl, nekoliko za njo pa kar sam tedanji direktor TVS Valentin Areh in precej pozneje še nekdanja urednica informativnega programa Manica Janežič Ambrožič.
  Vsi trije so opravili pomembno profesionalno poročanje s krajev množičnih zločinov (kot je Buča), opravili pogovore z množico prizadetih ljudi na prizoriščih vojnih zločinov ter se izkazali in dokazali kot pogumni profesionalci.

  Kot smo lahko prebrali in slišali, pa med revanšističnimi “tarčami” Martić-Forbicijeve strahovlade nad kolektivom državne RTVS niso le legalni in legitimni odgovorni urednik 2. programa TVS, uredniki, avtorji in sodelavci samovoljno ukinjene Panorame, ampak je tudi bivši direktor, urednik, dokumentarist in vojni dopisnik Valentin Areh ter odlična dopisnica, nazadnje z daljnjega vzhoda, Karmen Švegl.
  V najboljšem primeru jo revanšisti v imenu “depolitiziranega” vodstva TVS menda hočejo na silo pre-poslati v prestolnico LR Kitajske, iz katere pa bo najbrž lahko poročala le enako politično-vojaško nadzirano in omejeno, kot to lahko od začetka ruske vojaške agresije na Ukrajino počenja stalna dopisnica iz prestolnice Putinove strahovlade v Ruski federaciji, Vlasta Jeseničnik,
  Kakšen je smisel tako politično-vojaško cenzuriranega in pristransko politično usmerjenega poročanja iz prestolnice diktature in posledično velikih stroškov, bi morali pojasniti novi oblastniki in novi uredniki z državnega zavoda RTVS.

 11. Miro

  Rešitev proti zamenjavam vaših novinarjev z našimi po vsakih volitvah:
  Prvi program urejuje pozicija, drugi opozicija, tretji alternativci. Plačujemo tiste programe, ki jih gledamo in tako se razdeljujejo tudi sredstva.

  • Jože

   Takšen “recept” se zdi kar korektem.

 12. Miha

  Slovenije ni več, zdaj gre za zombiland….

 13. Lojze

  Žal naši “vodilni” uredniki, novinarji imajo jajca, to se vidi po masakru, ki ga zganjajo na RTV. Jajca imajo, ker jim manjka pameti, razsodnosti. To so kreature z ideološkimi plašnicami na očeh. Z ideološko tiranijo pehajo novinarstvo v anarhijo. Tak RTV, kot ga imamo, vsaj tisti ideološki, ki se plazi po ekranih, je potrebno, v dobro novinarjev razpustiti in postaviti javni (torej državni!) RTV na novo.

 14. APMMB2

  Praktično vsi mediji v Sloveniji ugotavljajo, da je nekaj hudo narobe. Eni bolj odkrito, drugi bolj zavito, ampak odličnih,ali dobrih vesti je vse manj, če odštejemo športne uspehe.
  Slovenija tone v globoko krizo.Sinoči je na Faktor TV nastopil Sebastjan Jeretič in kramljal z Aljušem Pertinačem o politični stvarnosti.
  Oba sta prišla do zaključka, da se ne da nič spremeniti in da bo Golob oddelal mandat do konca, ne glede na to, da trendi kažejo popolni polom Slovenije.
  Epizoda na RTV SLO je samo ena zloraba. Lahko pa dnevno vidimo najrazličnejše zlorabe in vse potapljajo Slovenijo.
  Modreca sta podala analizo sedanjega stanja in ugotovila, da se ne da nič narediti in pred vsem Jeretič je zatrdil, da ne glede na polomijo, bomo pač morali prestati vladavino golobove svobode do konca, do naslednjih volitev.
  Odločevalci iz ozadja se bi naj sprijaznili z dejstvom,da Glob ne bo odstopil in potem je edina možnost, da nas potaplja do naslednjih volitev.
  Res je, da mu nične pride do živega.
  Kar precej je medijev, ki utemeljeno kritizirajo razmere in odkrivajo nepravilnosti,ki vse bolj prehajajo v kriminal. Kršitve ustave in zakonov so na dnevnem redu in nihče jih več niti ne skriva, pa se ničen zgodi.
  Po državi je mnogo tribun, ki opozarjajo na nevzdržno stane. Celo protetsti se širijo, pa se nič ne spremeni.
  Ali se bo Slovenija res popolnoma predala in čakala dve leti, da se morda Golob in njegova svoboda poslovita in zapustita politiko?
  Dve leti je dolga doba. V tem času je mogoče popolnoma zavoziti državo, ali še huje, utrditi diktaturo, tako da bo v Sloveniji vladala še nekaj mandatov.
  Zanka se namreč zateguje in vsi vzvodi obasti so v rokah diktature, ki niti več ne skriva kriminala in grabežljivisti.
  Čiščenje janšizma na RTV SLO je malenkost v primerjavi s škodo, ki jo svoboda počne drugod po državi.
  Kaj storiti?
  Vsa dosedanja prizadevanja, da bi zamenjali vladajočo kamerilo so bila zaman.
  Evropske volitve ne bodo spremenile popolnoma nič, ne gede na rezultat.
  Ali poleg tankov na cestah preostane še kakšna druga možnost?
  No, tanki na slovenskih cestah so popolna iluzija in neresne sanje. Slovenci nismo za ustrahovanje, posebno pa ne za prelivanje krvi.
  Kaj nam še preostane, da bo zakonito, skladno z ustavo in vendar, da bo odneslo svobodo?
  Menim, da je edino sredstvo, ki še preostane refrendum.
  Na pravnih strokovnjakih in politikih je naloga, da najdejo referendumsko vprašanje, ki bo v skladu z ustavo in zakoni in bo jasno izrazilo voljo ljudi, da mora svoboda zapustiti oblast.
  Morda je ideja preveč naivna, vednar jo je nujno preiskusiti, kajti sicer sledi črna napoved Sebastjana Jeretiča, da bomo morali preživeti še dve leti svobodne diktature.

  • P.Kos

   Osebno pa menim, da ne glede na slovenski “pacifizem” ne bo normalne družbene ureditve in demokratičnih ( z velikim D) odnosov v Sloveniji, dokler teh, ki se predstavljajo za vladno levico, pa to svetovno nazorsko nikakor niso in njihovih uslužnih rdečih kmerov, ne preženemo z odločno silo. Konec je pregovarjanja! Kot si menda opazil APMMB2, dialoga ni. Vodstvo RTV SLO z uredniki vred, ki ga podpirajo, ne upoštevajo niti ZDR, kaj šele, da bi ravnali človeško. demokratično in čustveno inteligentno. To je sodrga in s sodrgo se ne pogovarja.
   Enako ali precej podobno se dogaja tudi drugje v družbi, predvsem z gospodarjenjem družbenega premoženja, ki je na udaru tatinske vladne zdužbe oz. kriminalcev v belih ovratnikih.

   Slovenci se očitno še vedno ne zavedamo, da je proračun ali t.i. državni denar, naš denar, ki so nam ga pobrali z davki na vsako minuto opravljenega dela, na vsak kupljen kos kruha, popit kozarec vode, na z avtom prepeljan km in na vsako prebrano knjigo, če je brana pod ljučjo, je tega davka še toliko več.
   Odločno DOL s to Golobovo vlado in ven iz javne hiše z vodstvom RTV SLO!

 15. ren

  No, meni je že izbira imena “gibanja” (Svoboda) že na začetku dala misliti, da s tem ni nekaj v redu. Vemo, kako so z besedo svoboda opletali v titovini in koliko prave svobode je bilo v tisti državi. Niso hoteli biti stranka, zato, ker so bile stranke v SFRJ prepovedane. Zato so raje izbrali “gibanje”. Že s to izbiro so povedali marsikaj. Že pred volitvami so cvilii o diktaturi Janše in SDS. Ker so imeli namen diktatorsko vladati!!! Nisem pa pričakoval tako grobih in agresivnih potez te vlade. Vračamo se v titovino. Z vsemi njenimi posebnostmi: ukinitev svobode, ukinitev svobode govora in pravzaprav ukinitev vseh svoboščin, ki so priznane v zahodnih demokracijah.

  To ni več država, to je kloaka političnih kriminalcev. Resno bo treba razmisliti o uporu. Tega ne smemo mirno gledati.

  PS
  In poleg vsega se danes spravijo na neke preiskave pri “njihovih”, pri jankoviću. Kako nas imajo za norca!!! In KPK ustavi preiskavo proti golobu! Seveda ga sploh ne bodo preiskovali. Kako se norčujejo iz nas! In mi mirno gledamo. Nerazumljivo!

  • Noctilucens

   Točno tako. 👍
   Glasno sklicevanje na dano vrednoto je zelo pogosto v obratnem sorazmerju z njenim udejanjanjem; in res, zgodovina kaže, da so pojem “svobode” najhuje zlorabljali prav tisti, ki so se predstavljali pod njenim imenom.

 16. niki

  etika nam nalaga, da bomo spet mi tisti, ki bomo prisiljeni odpuscati tem politicnim rtvslo mesarjem . zakaj ? ker smo ljudje, kar oni nikoli niso bili in nikoli ne bodo !! prihajamo

 17. deni

  To kar se dogaja ni pogrom nad janšisti, pač pa nad vsemi, ki niso v kontekstu levih našistov in nad nami plačniki njihove skrajne agende.

  Takšne prispevke, oziroma reportaže kot je Areh pošiljal iz Afganistana, ne bi bil sposoben noben slovenski novinar. Tudi njegove knjige iz Afg. in bližnjega vzhoda zanimive, ker ni kot nekateri izrecno navijajaško, temveč korektno pisal in poročal. Seveda je obiskoval mnoga druga vojna žarišča. Ampak nikoli nisem pri njem zasledil, kakšnih janšitičnih idej. Kaj se dogaja v resnici mi navadni smrtniki, pač ne vemo in bolje da ne. Nekoč sem vprašal nekega novinarja o delu na televiziji. Pa je le skomignil, da ni hude sile. Še marsikaj sem zvedel, pa ne bom …

  Kakorkoli s takšno množico zaposlenih v javnem zavodu, sploh novinarjev bi se v marsikateri mnogo večji državi obliznili vseh deset prstov.

  Seveda je izgon nekaj ustvarjalcev Panorame samo izgovor tistega skrajneža. Večkrat sem spremljal to oddajo, vendar nisem zasledil kakšnega navijaštva za kakršnokoli politično opcijo.
  Televizijo spremljam že kar pomnim, oziroma še dnevnike v srbohrvaščini, ker so slovenski dnevniki prišli nekoliko kasneje. Nekako šestdeset let. Seveda se je takrat vedelo, kdo je lahko zaposlen, sploh voditelji, ker je bil komunistični sistem in ni bilo druge.
  Ampak zdaj v več kot trideset letih samostojnosti pa kaj takšnega še ne. Konec 80. in začetkom 90. je bilo še ogromno starih preverjenih kadrov na TV, vendar so kljub vsemu profesionalno opravljali svoje poslanstvo.

  Dandanes pa se Vodilni in levičarski podrepniki obnašajo kot veliki gazde, Seveda dokler jih futramo vsi elektro odjemalci, tako levi kot desni ali kako drugače obarvani. Res bi jih lahko sram. T.i. nekaj janšistov pa starih mačkov in tisti bodo “preživeli”. Mlade kadre, sploh, ne naše pa čim bolj oddaljiti stran, da si lahko v miru postrežejo s plenom, ki jim ga je zrihtal Mr. prezidente s svojimi še skrajnejnejšemi levičarskimi oprodami. Žalostno, ampak resnično.

  • ren

   Deni, kakšne pa so janšistične ideje? Nas lahko razsvetliš?

   • Peter klepec

    V sedemdesetih letih je bil en gimnazijski ucitelj sociologije odpuscen in zaprt za dve leti, ker je dijakom razlagal Ericha Fromma, potem ko je odzeznal uradni program.
    To je bilo takrat, danes bi mu rekli jansist. Ene vrste heretik.

    • ren

     O, tega profesorja pa dobro poznam. Oto Vilčnik.

   • deni

    Lahko, ker je bilo mišljeno prej ironično kakor kaj drugega. Moj način pisanja, oziroma komentiranja je vedno nekoliko zavit in večkrat sem imel zaradi tega težave. Seveda so t.i. janšistične ideje in izjave včasih, kako bi se reklo ostrejše, kar je razumljivo vsled levičarske krajine, oziroma medijev. Potem pa vsako nekoliko ironično, sarkastično izjavo levičarji napihnejo do skrajnosti in jo po lastnih koristih predelajo, kakor jim drago in lansirajo t.i. antijanšistom. Ideje so konec koncev pridobiti nekaj več vpliva na medije, politiko kot takšno, kar je glede levičarske agende misija nemogoče.

    Omemba Areha je bila v tem kontekstu, da se ni spuščal na politično rdeč parket kot 90 odstotkov levo usmerjenih “intelektualnih” družbeno političnih delavcev. Mogoče sem s tem hotel prej nakazati, kako z dvojnimi vatli se meri javno mnenje in karkoli, kar vsaj malo diši po desnici je že fašizem. Verjemi Ren, da sem bil takoj janšist, če sem samo omenil Pričevalce in partizane, ker večina ne loči strganih lačnih partizanov od sitih in kot kočevski medvedi zaščitenih kom. funkcionarjev. Nacist, če sem samo omenil v družbi, da sem proti Titu.

    Konec koncev je vsaj za mene “ideja” janšizema veliko bolj socialdemokratična, kakor od prebarvanih komunistov, kar se je pokazalo ob Covidu in se vedno znova in znova. Pač mnogo floskul, dejanja pa vedno nekje v prihodnosti.

    Seveda so biciklisti vsako idejo (maske, zadrževanje na javnih mestih itd, itd) izkoristili do konca kot pridni učenci starih komunistov izurjenih se ve kje. Vse dodatke in podobno pa vrgli v nemar. Zakaj vse to?

    Kdor je kaj več bral zgodovino nastanka, razvoj itd. nacional socializma, dobro ve da so bili prvi na udaru socialdemokrati in jih je Hitler s pomočjo komunistov zrušil in spehal iz parlamenta ter javnega življenja in potem šele dvolične rdečkarje.

    Mogoče sem s tem odgovorom nekoliko zaobšel razlago idejo janšizma, vendar se to ne da razložiti v par besedah pri komentarju. Mi je pa všeč, da vsaj kdo prebere moj komentar bolj podrobno, ker sem imel do zdaj občutek, da ga samo na hitro preleti. Verjemi ren, da bo še marsikatera dvoumna beseda, pa naj si jo vsak razlaga kakor komu drago. To je tudi moj namen, ker samo suhoparno naštevanje naštetega pač ni moj način in se ga da razlagati, kakor kdo hoče.

 18. Rokovnjac

  z redkimi, častnimi izjemami – tako brez jajc, da si ne upajo politikom povedati, naj se jebejo in jim dajo mir???!!!

  Politika (vlada) in vodstvo RTV so tesno povezani!Torej nihce se ne upa povedati,kar jim gre,kajti namrec,sluzba je le dohodek,ki ga rabis za zivljnje!
  Ni vredno da se pizdis,ker saj veste,sluzba prinese vsaj nejlkaj denarja!

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Ja kaj si pa tale Logar misli, da je?! Za koga se pa ima?!

Strinjam se z zapisanim v izjavi Anžeta Logarja, objavljeni na družbenem omrežju Facebook 14. februarja letos, in sicer da si “v veliki večini ljudje, ne glede na različna politična prepričanja želijo boljšo, spravnejšo prihodnost”. A tisti, ki so se odločili in si upajo iti po Poti, ki poskuša omogočiti ljudem doživeti takšno prihodnost, morajo to Pot ljudem jasno pokazati in prikazati, kako, na kakšen način, s kakšno metodo, s kakšnim orodjem bodo opremili to Pot, omogočili vsa dejanja na tej Poti. In kako bodo tudi omogočili tistim, ki izrazijo željo in se tudi čutijo sposobne, kaj ukreniti na tej Poti, da sodelujejo.

Ali so poslanci res predstavniki vsega ljudstva?

Politično dogajanje je ponovno odprlo razpravo o vsebini 82. člena slovenske ustave, ki pravi: “Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila”. Razprava se je prebudila ob nedavni zahtevi SDS, da njeni poslanci podpišejo izjavo o zvestobi poslanski skupini. Trije, vključno z Anžetom Logarjem, tega niso storili. Podobno kot toktat se je o 82. členu sprožila polemika tudi pred leti ob razkritju pogodbe med SDS in njenimi poslanci, ki določajo njihove finančne obveznosti v primeru, če ti zapustijo poslansko skupino stranke. V obeh primerih se SDS očita, da s takšnimi zahtevami do poslancev krši ustavo. Toda kaj dejansko sploh pomeni ta ustavna določba? Kako naj razumemo nujnost svobode odločanja poslancev in njihovo predstavljanje vsega ljudstva?

Anderličeva “šelenburška elita” na sejmu slovenske fovšije

Jože Anderlič si zasluži priznanje za poskus, da bi v Ljubljani vsaj na nekaj tisoč kvadratih pričaral okus evropske metropole. Ambicija, ki nikakor ni enostavna – kar morda dokazuje tudi promoviranje stanovalcev, s čemer bi investitor verjetno rad privabil nove kupce. Ali takšen prodajni prijem lahko uspešen, je drugo vprašanje. Morda je res prodanih že več kot polovica stanovanj (četudi so nas pred meseci oglasna sporočila v medijih informirala, da je prodano že “skoraj” vse), to ne spremeni dejstva, da Ljubljana sama po sebi ne mara elitizma in da so ljudje, ki sami sebe razglašajo za elito, medtem ko si z denarjem nepojasnjenega izvora kupujejo drage nepremičnine vsem na očeh, vse prej kot prototip tiste resnične, prave elite, ki se ji ni treba dokazovati ali postavljati pred nikomer.

Zdravniška stavka v bolnici Franja

Kaj sploh je ta stavka? Kako se kaže? Običajno se stavka tako, da se prekine delo. Naš javno zdravstveni sistem je lahko tak, kot je, samo zato, ker zdravniki zaradi pomanjkanja zdravnikov delajo preko svojega delovnega časa. Le tako so lahko opravili dovolj pregledov in zadovoljili vsaj v osnovi potrebe ljudi. Brez tega nadurnega dela javno zdravstvo sploh ne more obstajati v obliki, kot smo ga imeli. Tega se premalo zavedajo tako pacienti kot politiki. Zato so nekateri zdravniki in zdravstveni delavci delali tudi po 400 ur mesečno, toda tako se ne da delati v nedogled, to je vsakemu jasno.

Jurski socialdemokratski park bo s Tanjo Fajon težko preživel evropske volitve

Socialni demokrati so se krize, ki jih je zadela po aferi Litijska 51, lotili “by the book”: najprej so hoteli izsiliti odstop pravosodne ministrice, saj so upali, da se bo s tem povezava s stranko končala. Če odsekaš zastrupljeni ud, bo telo ostalo zdravo, so domnevali. Toda kljub ostremu javnemu in brutalnemu spopadu med sedaj že “svobodno” Dominiko Švarc Pipan ter stranko SD, se položaj socialnih demokratov ni stabiliziral. Kljub odstopu generalnega sekretarja Klemna Žiberta, ki predstavlja tretjo generacijo nekdanje družbene in partijske elite, se ugled stranke ni dvignil. Odsekali so prst na roki, odrekli so se Dominiki Švarc Pipan, spokal je generalni sekretar, vendar se okužba ni ustavila. Zaradi vsega tega se zastavlja logično vprašanje: ali se SD sploh lahko dvigne z dna s Tanjo Fajon na čelu?

Politiki, pustite medije pri miru!

Misel, da naj se s politiko ukvarjajo politiki, medije pa pustijo pri miru, ker so v domeni novinarjev, je v Sloveniji še vedno utopična. Temu pritrjuje tudi predlagana novela medijskega zakona, ki je nastajala na Ministrstvu za kulturo in poleg nekaterih racionalnih...

Butalci kot slovenski politični “mainstream”

“Butalci” je sicer naslov zbirke humoresk pisatelja Frana Milčinskega. Objavljal jih je v raznih časopisih, kot zbirka pa so izšli po njegovi smrti. Butalci so prebivalci izmišljenega kraja, imenovanega Butale. Imajo se za zelo pametne in pomembne, čeprav so v resnici precej “omejeni”, kar bi bilo danes za nekatere celo politično nekorektno poimenovanje. Neprestano patološko tekmujejo s prebivalci sosednjega kraja. Zelo pomenljivo, povedno, če apliciramo na današnji čas bolestnega političnega tekmovanja doma in v svetu. Tudi tale tekst v duhu pustovanja določene aktualne zadeve prikazuje v satiričnem smislu.

Česa vam o zdravniški stavki drugi mediji (še) niso povedali

FIDES je stavko zdravnikov napovedal 18. decembra 2023. Do danes je preteklo že okroglih 60 dni, dva meseca. To sta dva meseca zamujenih priložnosti za nov dogovor, za ureditev razmer v zdravstvu. Do kdaj bomo še čakali in prenašali ta nered? Kdaj se bo Valentina...