Združeni narodi proti Izraelu: Kaj vse je gnilega v OZN

Zahodno javno mnenje je razdeljeno, marsikje se nagiba na stran Palestincev, ker so uspešnejši pri širjenju svoje resnice.

Avtor: | 10. decembra, 2023

Stara šala govori o nogometni ekipi Združenih narodov. “Proti komu bodo pa igrali?” “Ja, proti Izraelu, seveda.” Morda v njej ni dosti humorja, je pa veliko resnice. Čeprav so ustanovili Izrael z glasovanjem v Združenih narodih, so ti bili glavni svetovni forum za obrekovanje in kritiziranje Izraela, zlasti po njegovih zmagah v samoobrambnih vojnah v letih 1967 in 1973. Morda je najbolj razvpita resolucija Sionizem je rasizem iz leta 1975, s katero so nenadoma napadli temelje judovske države.

Ob tej priložnosti je imel pokojni veliki demokrat Daniel Patrick Moynihan enega svojih najbolj udarnih govorov kadarkoli na zasedanju OZN. Kot tudi Chaim Herzog, oče aktualnega izraelskega predsednika. Toda tedaj, tako kot že mnogokrat, je bilo izraelskih sovražnikov precej več kot njegovih prijateljev. Zmagoslavno večino je vodil veliki borec za socialno pravičnost Idi Amin. Zabavo za protiizraelske delegate je priredil Kurt Waldheim iz Avstrije, za katerega se je izkazalo, da je svoja vojna leta preživel v nacistični enoti, ki je delovala tudi v Sloveniji.

Kakorkoli že, vse od takrat je Izrael v OZN glavni vir mednarodnega gneva neuvrščenih držav kot tudi večine muslimanskega sveta. Farsični Svet za človekove pravice OZN v Ženevi stori zelo malo drugega poleg tega, da kritizira Izrael. Poznam nekaj ljudi, ki so svoje življenje preživeli v tem svetu “Alice v čarobni deželi” v Ženevi in opazili, da dolgoročno to ni dobro za njihovo zdravje. Kako lahko tam sedite dan za dnem in poslušate na primer predstavnika Severne Koreje, ki trdi, da so v zahodnih demokracijah kršene človekove pravice?

Iran je šele prejšnji mesec prevzel predsedovanje forumu ZN za človekove pravice. Čeprav je res, da režimu med samim srečanjem ni uspelo nobene ženske pretepsti do smrti, ker ni nosila naglavne rute, je bil spet prisoten tisti občutek, da nekaj morda le ni v redu. Mesec prej je imela Generalna skupščina Združenih narodov v New Yorku priložnost, da bi izglasovala obsodbo Hamasa zaradi pokola 7. oktobra in zahtevala izpustitev vseh izraelskih talcev. Vendar je bila celo ta preprosta izjava o spodobnosti preveč za Združene narode. Predlog je bil zavrnjen in ko so to razglasili, se je v Generalni skupščini zaslišalo ploskanje.

“Prav”, bodo morda porekli nekateri, “saj sta samo Generalna skupščina ZN in Svet OZN za človekove pravice tista, ki sta gnila. Vse ostalo je v redu, kajne?” Ne povsem. Vzemite organ kot je Agencija Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje (UNRWA). Člani njegovega osebja so dejansko slavili oktobrski pokol.

Celo za tiste, ki smo že rahlo utrujeni zaradi korupcije in zlonamernosti določenih agencij Združenih narodov, je misel, da bi uslužbenec UNRWA v Gazi morda na svojem podstrešju zadrževal izraelskega talca, novo dno. Vendar je enako, kamorkoli pogledate. UNICEF naj bi imel le eno nalogo: skrbeti za blagostanje otrok. Vendar je po ugrabitvi 40 izraelskih otrok molčal več tednov. Zakaj? Enako je pri agencijah, ustanovljenih za varovanje pravic žensk. Medtem ko niso imele nobenega vidnega uspeha v Afganistanu in Iranu, je opazno, da se v primeru Izraela niso niti pretvarjale. Ljudje so šele v zadnjem času spoznali, da so kljub pogostim obsodbam posilstev in spolnega nasilja v vojni, Združeni narodi in različni organi za pravice žensk molčali o Hamasovih množičnih posilstvih 7. oktobra.

V zadnjem tednu so ženske v OZN končno objavile izjavo, v kateri obsojajo Hamasov napad, in dodale: “Zato smo pozvale, naj vse primere nasilja na podlagi spola takoj raziščejo in preganjajo.” Kar je toliko kot nič. Čeprav je lepo, da so uslužbenke v OZN na strani žensk, ki so jih dejansko posilili, postanejo v trenutku, ko omenijo “vse primere”, nedoločne. Kar se tiče preiskave in pregona Hamasovih posiljevalcev 7. oktobra – veliko sreče pri tem.

Menim, da ne gre samo za določen vzorec, ki ga lahko prepoznamo v organih Združenih narodov. Ta spodrsljaj govori o jalovosti OZN v neposredni prihodnosti spopada v Gazi. Konec koncev si v New Yorku isti OZN, ki so bili tako neučinkoviti pri doseganju premirja v Siriji in Jemnu, izjemno prizadevajo za sprejetje resolucij, ki zahtevajo premirje v Gazi – tako kot nenehno pozivajo k sprejetju palestinske države. Nekaj, kar so OZN ponudili Palestincem že leta 1947, vendar je palestinsko vodstvo to zavrnilo v prid brezdržavnosti in vojne.

Za trenutek si predstavljajmo, da bi mednarodna skupnost storila nekaj pomembnega za končanje vojne v Gazi, kaj bi to bilo? Na tej točki ljudje začno govoriti o nujnosti mirovne misije OZN in podobnem, bodisi v Gazi bodisi na Zahodnem bregu. In tukaj se zares pokažejo posledice samodejne delegitimnosti Združenih narodov. Kajti iz Srebrenice vemo, da so lahko mirovne sile OZN skrajno neuporabne pri preprečevanju nasilja. Dobesedno lahko stojijo ob strani (kot so to storile nizozemske enote) in opazujejo, kako se dogajajo neverjetni zločini.

Pri mirovnikih je pomembno, da morajo biti pripravljeni streljati. In vojaki katere države bodo v Gazi pripravljeni streljati, da bi vsilili “mir”? Bodo kanadske čete pripravljene Palestincem zagroziti z nasiljem? Bodo nemške enote pripravljene streljati na Jude? Ali bi morale to nalogo prevzeti različne afriške vojske?

Še en problem se je pojavil pri palestinski entiteti, ki je toliko let poskušala uveljaviti nezakonitost Izraela, in ta je, da ni opazila, da ji je uspelo delegitimizirati samo sebe.

Douglas Murray je britanski politični komentator, pisec in urednik pri konservativnem magazinu The Spectator. Prispevek objavljamo z njegovim izrecnim dovoljenjem.

————————————————————————-

Stališča avtorja ne odražajo nujno stališč uredništva.

27 komentarjev

 1. Brane

  Članek je navadna izraelska propaganda!

 2. TL

  Vse skupaj je kot ladja norcev, na čelu z OZN. Skorumpirana organizacija, sama sebi namen.

  Palestinci umirajo, šef Hamasa, multimilijonar, pa na varnem v razkošju v Katarju. Očitno mu ljudje še verjamejo, kot recimo pri nas očitno nekateri še vedno zaupajo predsednici države, ki nam je zadnjič povedala. da se bomo morali (navadni ljudje, ne elita) marsičemu odpovedati. Ona že ve. Ampak naj najprej poskrbi, da se bomo vsi vozili v maseratiju z nemškimi registrskimi tablicami, da bo vsak deležen del tajkunskega kolača, potem pa skupaj v odpovedovanje.

  Ja, ves svet je ena velika ladja norcev.

  Je pa v redu, da se v poplavi propalestinske propagande v dominantnih medijih osvetli še druga plat te zgodbe.

 3. Franc Bartolme

  Spoštovani Stric!
  Zadnjič sem pustil odklenjeno stanovanje. Nepridipravi so vstopili vanj in ga razdejali.
  Seveda sem kriv jaz, to sem storil namerno, da bi lahko okrivil nič hudega sluteče vlomilce.

 4. rokc

  Baje, da se turški predsednik Erdogan ogreva za opcijo, da bi 2 milijona Palestincev iz Gaze preselil v Turčijo, da bi mu pomagali vzdrževati demografsko razmerje s Kurdi, za katerega kaže, da bi se zaradi visoke rodnosti Kurdov lahko porušilo.

 5. Andrej Muren

  OZN je še bolj gnila organizacija kot je bilo pred drugo svetovno vojno Društvo narodov. Pa še to ni bilo toliko korumpirano kot so danes OZN. V OZN se dobro počutijo samo nekdanje neuvrščene države, tem je OZN po meri.
  V smisel ustanovitve palestinske države vse bolj dvomim. Kaj če se bo njenega vodstva polastila neka ekstremistična organizacija kot sta Hamas in Hezbolah? To pomeni možnost napada na Izrael na široko fronti. Bolj pametno se mi zdi, da se vrne Zahodni breg Jordaniji, Gazo pa Egiptu in bosta ti dve državi držali pod kontrolo ekstremiste.

  • jaz

   @Rokc, deloma imaš prav. Turki so bili že od nekdaj zavojevalci drugih narodov. Probleme Kurdov hočejo rešiti na tak način, da se bodo namesto njih borili proti Kurdom in ne zato da jih imajo radi.

   • rokc

    Hvala za dopolnitev. Ja kar spremljam situacijo na BV imam občutek, da bodo tudi ob morebitnem širšem razreševanju blinjevzhodne situacije Kurdi zopet nasrkali.
    Edina opcija bi bila, če bi se Zahod res vojaško potegnil zanje, ne vem …

    Btw. ven je prišla nova informacija glede Erdogana in Palestincev, ki je skorajda še slabša: del bi jih naselil na severu cipra, ki je nepriznana država Turška republika Ciper; s tem bi dokončno blokiral vsakršno združitev otoka in politično destabiliziral Republiko Ciper.

    • jaz

     Če je to res, potem je vse jasno. Širitev muslimanskega Imperija na Evropo. In ta bizgec od ruskega Putina ščuva vse, od Kitajske Indije in Muslimanskega sveta proti Evropi. Ne zavedajoč se da ga bodo zmleli kljub njegovi raketi Satan in atomskimi bombami.

 6. ren

  Že nekajkrat sem napisal, da Hamas in Hezbolah nočeta miru in tudi nočeta palestinske države, kakor je zapisano v članku. Oni hočejo vojno in za žrtve jim ni mar; tako za vojaške, kakor za civilne.
  Egiptovskega predsednika Sadata so umorili na vojaški paradi, ker je sklenil nekakšen mirovni sporazum z Izraelci. Arabci nočejo miru. Med njimi so seveda tudi izjeme.
  Pri nas smo pa še vedno indoktrinirani z jugoslovansko odklonilno politiko do Izraela. Bo treba enkrat že pozabiti na Jugoslavijo.

  • APMMB2

   Razmere v Palestini ( Izraelu) so kaotične. Takšno stanje vzdržuje pred vsem Rusija, ki podpira Palestince, ti pa uganjajo terorizem, ki ustrahuje celotni bližnji vzhod in teli svet. Pred vsem pa škodi svetovnemu gospdoarstu, saj ora vlagati ogromna sredstva za obrambo pred terorizmom, kar pa godi pred vsem Rusiji, ki ni sposbnagospodarsko konkurirati razvitemu svetu.
   Izrael se je pravilno odločil, da naredi konec palestinskemu terorizmu.
   Ko gledamo širšo sliko, vidimo, da Rusija ni več glavni akter pri rševanju spora. Nekakose umika. Tudi, kot velesila ne more več nastopati, saj je olitno odvisna od zaveznikov,ki so in pdpirajo teror po svetu.
   Kljub temu pa je Rusija uspela lansirati olano idejo dveh držav: Palestine in Izraela.
   Osnovni pogoj, da lahko nastane drćžava je, da ima država svoje ozemlje,ki ga lahko kontrolira in varuje. Tega Palestincinimajo, saj je znano, da bi naj bodoča država Palestina obsegala tri ločena območja:zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo.
   Takšna rešitev že v osnovi kaže,da bo prihajalo do sporov.
   Druhi pogoj za obstoj države, je gospodaerska neodvisnost.
   V izraelu dela danes 2 milijona Palestincev,kar pomeni, da bi bila Palestina popolnoma odvisna od Izraela in tuje pomoči. Kako jes to pomočjo pa vidimo sedaj,ko je Hamas do zob oborožen in klubuje eni najboljših armad a svetu.
   Ob milijardah, ki jih je potreošil Hamas za uganjanje terorizma so Palestinci otepali revščino. Zavzemanje za takšno državo je neumnost, ali pa prvovrstni cinizem, saj bo služila pred vsem za nerede in nadlajni terorizem.

 7. Stric

  Med informacijami je tudi več komentarjev, ki se osredotočajo na lokacijo vdora Hamasa skozi izjemno utrjeno in nadzorovano mejo. Menda te meje takrat ni branil nihče. Domneva se, da je Izrael kar pustil Hamas skozi mejo, z vsemi posledicami, da bi kasneje delal to kar zdaja dela. Potreboval je hud razlog.

  • Rokovnjac

   Koncno en pameten komentar,skoda,da so drugi komentatorji tako slabo razgledani!

   • slehernik

    Že mogoče, da je bil Izrael tako zvit, da je zvabil Hamas k napadu čez nebranjeno mejo. Očitno je Hamas toliko genialen, da se je dal zvabiti.

    Lahko celo razmišljamo, da je Hamas samo “izraelska specialna enota”, ki je več kot desetletje dolgo iz šolskih dvorišč obsipala Izrael z doma v Gazi izdelanimi raketami, na dogovorjeni dan pa napadla nebranjene kibuce surovo pobijala lastne civiliste ter v Gazo zvlekla talce – samo da bi zgenocidila Gazo in Palestince! In zdaj lahko pričakujemo še kakšen Oskarjev film na to temo, ki bo še povečal število ubogim Palestincem naklonjenih vernikov v Evropi in Ameriki.

    Domišljija pač prosto divja ter vse prenese. Če se ji prepustimo, pridemo lahko tudi do podobnega domišljijskega zaključka, da si je epidemijo virusa kovid izmislil nihče drug kot “zlobni Janša”! In se najdejo pri nas, ki to še danes sveto verjamejo. Evo, pravkar jim z zakonom brišejo kazni in vračajo globe za kršenje predpisov v času kovida!

   • Miller

    Američani pravijo, da so bili Izraelci obveščeni o napadu Hamasa.
    Za vodstvo Izraela je tisoč svojih žrtev malenkost in veeeelik razlog, da bodo končno očistili Gazo palestinskega naroda in pridobili tisoče km2. Pa še cel svet stoji za njimi.

    Tu ni nobene domišljije, ampak politična kalkulacija Netanjahuja, da si zopet pridobi priljubljenost.
    “Veliki Izrael”.

  • Prask

   Vseskozi sem podobnega mnenja. MOSAD ni od včeraj. Sploh, če se vzame v obzir, da je na vse skupaj, kot se je nekoliko kasneje izkazalo, pred vpadom opozarjal ženski vojaški kontingent, ki je bil v bližini in ga “kao” niso upoštevali.
   Da pa Izraelci nimajo nekih visokih moralnih zadržkov, kadar pride do širših odločujočih, zelo pomembnih akcij za državo, je pa tudi jasno.

   • Lojze

    Da pa Prask nima nekih visokih moralnih zadržkov, kadar pride do širših odločujočih, zelo pomembnih akcij za njegovo ideologijo, je pa tudi jasno. Mogoče bi, namesto teorije zarote uporabil svojo “kao” pamet.

    • Prask

     Morda je še vedno nekaj ljudi na tem svetu, ki verjamejo, da se je druga svetovna vojna pričela z napadom Poljske na nemško obmejno radijsko postajo v tedanjem Gleiwitzu…

 8. uroš gabrijelčič

  Menim, da v primeru terorističnega napada Hamasa ni težav pri identificiranju krivca. Ne le za pobudo, ki so jo s tem grozodejstvom spodbudili, ne za nepotrebne žrtve, ki so posledica njihove “vojne” taktike. Sprevrženost tokrat “krasi” Palestince, nedolžne žrtve na obeh straneh, pa bodo imele priložnost mirnega sobivanja šele po smrti.

  • Lojze

   podpišem

 9. JOŽE

  Danes je najhujši problem, kje dobiti kredibilne novice. Aldžazira po mojem ne more konkurirati BBC-ju. Hamas ima odlično piar strategijo in zlahka prepriča naivne zahodnjake. Zdaj so bad guys Izraelci…

 10. jaz

  Končno en objektiven komentar. Ko hočeš nekoga izbrisati moraš biti pripravljen da si tudi ti izbrisan. Izraelska ofenziva bo v trenutku prenehala še bo Hamas izjavil da je pripravljen na ustanovitev Palestinske države v dogovorjenih mejah. Žal ne dovoljuje drugačne poti kot je ta ki se pravkar udejanja. Zob za zob, glavo za glavo….kdor pokončuje z mečem bo z mečem pokončan! Amen!

  • deni

   Hm, OZN je skorumirana organizacija v vseh ozirih. Samo nakladanje, kako delujejo pošteno in objektivno , bla, bla, bla. Palestinci, so pač Arabci in tu ni kaj. Saj se je za časa Kristusa, rimska provinca imenovala Palestina, ko se današnjim muslimanskim prebivalcem, niti ni sanjalo. Prebivaci večinoma Judje, oziroma imajo Palestinci in Izraelci skoraj identičen DNK. Zaradi upiranja so Rimljani razgnali Jude na vse štiri strani sveta. Itak je Islam vpeljal Mohamed šele čez šest stoletij, kaba v Meki pa tako stara, da menda nihče ne ve kdo jo je ustvaril. Ampak dovolj zgodovine, ker o tem so napisane neštete knjige. Teorije zarote pa vedno obstajajo. Pustiti krvoločneže skozi ograjo, da pobijajo in ugrabljajo nedolžne, sploh otroke je pa malo huda. Seveda so bili Izraelci popolnoma nepripravljeni in tu se lahko krešejo mnenja. Za napad na Gazo, bi se lahko našel primernejši izgovor. Mi nerazgledani butli ne razumemo situacije. Saj smo šele včeraj padli iz lune ali smo še v kameni dobi ali pa naj kurimo kresove, kot so naši predniki, in s tem opozarjali na Turke, ki so po naših krajih “ljubeznivo”, pobijali, ropali in kradli otroke ter vzgajali za janičarje. Če je to izmišljotina pa je Josip Jurčič največji lažnivec. Mogoče malo zašel, vendar se zgodovina ponavlja v takšni ali drugačni obliki.

   • Prask

    “Saj se je za časa Kristusa, rimska provinca imenovala Palestina, ko se današnjim muslimanskim prebivalcem, niti ni sanjalo”.

    Po mojem skromnem mnenju se je Začasa Kristusa rimska provinca na današnjem ozemlju Izraela imenovala Judeja…

    • Lojze

     Palaestina Salutaris ali Palaestina Tertia je bila bizantinska (vzhodno rimska) provinca, ki je pokrivala območje Negeva (ali Edoma), Sinaja (razen severozahodne obale) in jugozahod Transjordanije, južno od Mrtvega morja. Pokrajina, ki je bila del Vzhodne škofije, se je med Dioklecijanovimi reformami leta 300 pred našim štetjem odcepila od Arabie Petraee[1] in je obstajala do muslimanskih arabskih osvajanj v 7. stoletju.

     • Prask

      Navedbe z mojim mnenjem nima nobene zveze, saj so Rimljani Judejo ustanovili leta 6 n.š. Razformirali pa ob zadnjem judovskem uporu 135 n.š.
      V kolikor pa gre le za dopolnitev pa iskrena hvala.

    • deni

     Bo držalo
     Lapsus

     • deni

      Saj ne veš. Enkrat Palestina, enkrat Judeja. Saj je po enih podatkih Jezus rojen par let p. n. po drugih pa nekaj let pozneje.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?