60 % cenejša košarica Svobode

Slika: gov.si

Avtor: | 12. decembra, 2023

Robert Golob je kot predsednik vlade Republike Slovenije očitno poslal svoje podložnike, vernike, poslance Državnega zbora, k uničevanju dokazov o svojih spornih, morda tudi nezakonitih dejanjih. Komisijo Državnega zbora, ki preiskuje politično vmešavanje v delovanje Policije, je premier načrtovano spremenil v farso. Farsa pa leti kot nenadzorovani bumerang v njegovo glavo.

Mlada slovenska demokracija je doživela že marsikaj, ampak tega, kar se gre sedanja vlada, enostavno ni bilo mogoče predvideti, izpeljati, tudi v letih popolne prevlade LDS Janeza Drnovška, ko so t. i. golobiči in kompanija menda obvladovali vse. Ali v letih vladanja Janeza Janše, ko so po mnenju zagrizenih našistov menda njegovi politkomisarji počeli enako, ali hujše kot prej levi. No, če dejansko so, je bilo to očitno vsaj z nekim osnovnim občutkom za pravno državo, ki ga trenutni turbo svobodnjaki ne premorejo. Predvsem ne znajo, ne spoštujejo osnovnih pravnih navigacij te države. Zanikajo vse, kar ni del njihovega ozkega političnega ali izobrazbenega razumevanja. Del vladajočih ne spoštuje niti lastne države, njenih simbolov, kar pa je problem, tema za kakšno drugo obravnavo.

Prvič v samostojni državi smo doživeli, da je Fiskalni svet proračun države označil kot brezpredmetnega, popolnoma neverodostojnega. Prvič doživljamo, da se ljudem brez ustreznih odločb zaplenja lastnina. Prvič doživljamo, da predsednik vlade nekdanji ministrici očita, da halucinira, ko mu očita nezakonito poseganje v kadrovanje Policije. Prvič doživljamo, da Slovenska obveščevalno varnostna služba (SOVA) ob posredovanju vladnega poslanca nezakonito bere zapisnike sej komisij Državnega zbora. Prvič doživljamo, prejemamo tudi pisne odločbe o dolgotrajni oskrbi, ki je ni. Prvič so se v Državnem zboru pokvarile glasovalne naprave, ker niso pokazale pravega, svobodnega rezultata. Prvič v državi vlada samostojno meri cene hrane, ki so se v zadnjem letu po njenem znižale za 60 %, Statistični urad (SURS) pa nesvobodno trdi, da so se zvišale za 10 %. Prvič v državi smo dobili tudi novega predsednika Državne volilne komisije, ki je član politične stranke. Vse v duhu depolitizacije.

Na volitve so šli z obljubo svobode. Zapisali so jo tudi z velikim S v svojem logotipu. Od te svobode je res ostal samo še S. Smeh. Demokracija je zahtevna zadeva, Moraš poslušati, svoje, pa tudi tiste, s katerimi se ne strinjaš, predvsem pa moraš spoštovati pravno ureditev. To, kar dela predsednik vlade Robert Golob pri poskusu prikrivanja svojega pritiskanja na nekdanjo ministrico Tatjano Bobnar, gre čez vse meje, ne samo dobrega okusa, Golob tepta temelje pravne države, ki jo je imel polna usta pred volitvami. Tatjana Bobnar ima to srečo, da ji ob strani stoji aktualna predsednica države. Njena trenutna delodajalka in ves pravni cirkus jo podpirajo. Kaj pa ostali državljani? Nič. Večina se jih preda v boju z birokracijo, političnimi pritiski, tudi če so prepričani, da imajo prav.

Tatjana Bobnar je prva pokazala na dvoličnost, nevarno avtokratičnost predsednika vlade. Pri svojih trditvah tudi vztraja, ne glede na očitne pritiske in poskuse diskreditacije s strani predsednika vlade. (Slika: STA)

Že iz javno dosegljivih podatkov, izjav na različnih forumih, lahko upravičeno sklepamo, da predsednik vlade pritiska na priče, pritiska na direktorja SOVE, na poslance, vodjo precej fanatičnega, a pravno nepodkovanega vodjo preiskovalne komisije Miho Lamuta (trenutno je pričakovano na bolniški), ki bo na koncu verjetno nek grešni kozel te svobodne komedije. Kot izhaja iz medijev, so dejstva, ne glede na svobodne PR puhlice, zaenkrat precej jasna. Poleg neposrednega vmešavanja v kadrovske zadeve Policije sta nekdanja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. direktorja Policije Boštjan Lindav na zaprti seji komisije Državnega zbora pričala, da je predsednik vlade Robert Golob vplival na odločitve Slovenske obveščevalno varnostne agencije. Na zaprti seji sta v skladu z zakonom predstavila tudi informacije, ki so označene kot tajne. Zato zaprta seja tudi obstaja. Da pa podatki iz zaprte seje zaidejo v javnost, ni problem javnosti, ampak tistih, ki sklicujejo fake zaprte seje.

Kot pa je 11. decembra 2022 v oddaji 24ur zvečer v pogovoru z Urošem Slakom pojasnil dr. Rajko Pirnat, je prikrivanje podatkov z umetnimi oznakami zaupnosti v osnovi nezakonito. Kot je posredovanje zapisnika tajnega pričanja drugi priči nesprejemljivo. Preiskovalna komisija, ki jo vodi Golobov poslanec Miha Lamut, je postala popolnoma nekredibilna, politična farsa Svobode in bi se morala razpustiti. Miha Lamut, verjetno pa tudi predsednik vlade, bi morala odgovarjati za svoja dejanja. Predsednik vlade bo sicer verjetno spet trdil, da nima nič s tem, da poslanec Lamut vse počne na svojo roko.

Predsednik vlade sicer poskuša s pravnimi in medijskimi akrobacijami nevtralizirati pričanje nekdanje ministrice Bobnarjeve. Zapleta pa se v nove sporne postopke, ki ne bodo imeli samo politične, ampak lahko tudi kazenske posledice.

Kot je je jasno izpostavila nekdanja ministrica za notranje zadeve, “podatek, ki mu je bila tajnost določena zato, da bi se prikrilo kaznivo dejanje, prekoračitev, ali zloraba pooblastil, ali prikrilo kakšno drugo nezakonito dejanje, ali ravnanje, ni tajen”.

Nekdanja ministrica Tatjana Bobnar jasno sporoča, da je trenutni predsednik vlade Robert Golob očitno pripravljen storiti vse za prikrivanje svojih nezakonitih ravnanj. Ne nazadnje je vzorec obnašanja predsednika vlade potrdila dvakrat izključena članica Svobode Mojca Šetinc Pašek. Alarmi bi se morali vžgati na vseh koncih naše mlade podalpske demokracije.

Za piko na i je predsednik preiskovalne komisije Lamut zapisnik (posnetek) pričanja nekdanje ministrice Tatjane Bobnar in v. d. direktorja Policije Boštjana Lindava brez pravne podlage pokazal (predvajal) direktorju Sove Jošku Kadivniku. Zadnji je poleg vsega še vabljena priča v postopku taiste komisije. O predsedniku te parlamentarne preiskovalne lahko ob dosegljivih podatkih in njegovem ravnanju sklepamo samo dvoje: 1. je skorumpiran, fanatično pristranski; 2. neveden, nesposoben. No, mogoče oboje, kar je najslabša opcija.

Vsa ta dejanja vladajočih vzbujajo že tako načeto zaupanje državljanov v delovanje pravne države. Nekomu očitno to koristi. Ne pozabimo inscenirane komedije pri glasovanju o dopolnilih proračuna. V Državnem zboru smo videli zaskrbljujočo, načrtovano zlorabo glasovalnega sistema, ki še vedno ni popolnoma pojasnjena. Vse pa v funkciji prikrivanja nesposobnosti, reševanja realnih težav državljanov.

33 komentarjev

 1. Marjanca

  G. Tilen, korekten članek, le, da S, ki ostaja od Svobode ni Smeh, ampak Sranje…. Globoko smo zabredli. Se pa zelo bojim, da nam pred naslednjimi volitvami spet servirajo kak nov obraz “samodanebojanša”.

 2. mario

  Čimprej naj se ustanovi stranka, ultra desničarska, lahko tudi ultra levičarska ki bo vse Slovence spravila na ulice in bo pometla s to pokvarjeno vlado. To kar imamo zdaj je garancija za najhitrejšo pot v maloro.

  • Miller

   Desnica je v času svojega vladanja vsak dan kričala, da ulica v demokraciji ne more vladati.
   Danes, ko člani Twitovega kulta in njegova jurišnika rupnik in primc s svojimi ovcami norijo po ulicah, pa levičarji kričijo…
   Isti.

 3. uroš gabrijelčič

  Spoštovani APMMB2:
  A propos stavka iz vašega prispevka, citat: velika večina državljanov-volilcev vidi naštete nepravilnosti, ki mejijo na kriminalna dejanja in so zrela za procesiranje in zapor za izpostavljeene akterje, za katere vemo točno , kdo so in kje prebivajo.
  Žal nisem prepričan, da večina državljanov vidi …, kar navajate. Pa tudi, če to vidijo, ne znajo prepoznati, ljudi, omrežij, ki za tem stojijo. Temu je kriva demokracija z napako, kakor lahko imenujemo stanje duha po letu 1991. V tistem prelomnem času je šla osamosvojitev “skozi”, ker je Milošević prenapenjal lok in tega Slovenci niso spregledali. Drugič dolgujemo srečen izhod temu, da so bili državljani na ić po množičnih preseljevanjih prej in še zlasti po tem datumu, premladi in premalo vpeti v družbeno politični sistem. To se je z leti spreminjalo in ići za razliko od ičev ne pozabljajo svojega nacionalnega porekla, predvsem pa jug bivše SFRJ nikoli ni priznaval nacionalnosti kot bistvenega elementa državnosti, ampak se je ravnal po sovjetski doktrini razredne pripadnosti, kjer je bil edini odločujoči faktor delavski razred, združen pod srpom in kladivom. Posledice kratkovidne slovenske politike so tu, tiste struje pa, ki so pravočasno prepoznale nevarnost in nanjo opozarjale, žal niso imele odmeva (dovolj močnih medijskih zvočnikov)m da bi bile slišane. Zato me ne čudi mnenje nekega mojega znanca, ki me prepričuje, da osamosvojitev Slo in vzpostavitev države Slovencev danes ne bi bila možna (beri: ne bi imela dovolj velike podpore ljudi, ki imajo slo državljanstvo v žepu, ne pa tudi v srcu), Sicer se pa še naprej veselim vaših zelo dobro napisanih prispevkov.

  • Joseph Avsec

   Odličen komentar razumnega in pravega Slovenca

 4. juhejfantje

  Alenka si je kupila pink jopič. #dosežek

 5. Iva

  Kadivniku, ki bo pričal pred komisijo, je Lamut (Golobov poslanec) omogočil vpogled v pričanje Bobnarjeve in Lindava. Je kazenska kazenska ovadba proti Lamutu vložen?
  Golob je javno priznal dogovarjanje o čiščenju na RTVS(Odmevi) , toda nič se ni zgodilo, pravzaprav je Martič uprava dobila vladno večmilijonsko plačilo!

  Golob agitprop se sicer nadaljuje (dokler ne najdejo nadomestka).
  Današnji osrednji “Petrič Delo časopis” ob dokončanju viadukta Gabrovica (fotografiji nasmejanih vladajočih) piše na prvi strani:

  A. Bratušek: “Projekt generacije in gradbeni podvig.”
  Zanimivo da so Pavla Hevko – NSi, ki je uspešno vodil 2TDK odžagali z drugega tira letos spomladi. Zakaj?
  R. Golob: “Gradbena stroka je dokazala, da smo med najboljšimi na svetu”

  Dan prej je Golob postavil temeljni kamen v Lendavi (Lek-Sandoz) in dejal
  “Sovenija je postala mala Švica”.
  Ni pa opazil, da Lek (Sandoz) zapira podjetje (proizvodnjo) na Koroškem!

  Vodja predstavništva EK v Slovenij J. Jug Jerše meni, da “ni pomemben le za Slovenijo, ampak za celotno Evropo”. Odsek (podzemlje) od Kopra do Divače? Kaj pa naprej do bele Ljubljane in dalje (polžja vožnja?)

  Zanimivo, da v MSM ni informacije o novem odseku železnice Celovec-Gradec (Graz). Vožnja bo krajša za več kot 2/3! Bo šel tovor iz Trsta na Madžarsko preko Avstrije?

  P.S. Marjetica na X: Sem polet gledala bruto investicije na prebivalca.
  2012-2021 Švica 19.359,79, Slovenija 3.902,42
  2017-2021 Švica 20.006,9, Slovenija 4.381,76

 6. jaz

  Naključja ni. Takšno slabo vodenje države ustreza tisim, ki, ko pride ugoden čas z malo boljšim od goloba prevzeli zopet oblast. Slabši kot bo golob in stanje v državi lažje bodo dobili malo boljšega za zamenjavo. Ker dobrih ni, razen na desni strani.
  In narod bo olajšano vzdihnil….levica ima pa res dobre kandidate. Tako gre dialektika vladarstva množicam. To pa res “veliki mojster” poltajne lože..”LAŽ” dobro obvlada. Vmesni čas pa se bo izkoristilo za lobiranje in prenos oblasti na jugonostalgike. To kar se dogaja pred našimi očmi je v bistvu internacionalna kontrarevolucija. Temeljita večdesetletna predpriprava za raznorodovanje Slovenije tistih ki so v bistvu razgnali Jugoslavijo.

 7. deni

  Marsikaj sem videl in doživel v precej letih socializmu z ljubičico bjelo na čelu. OK. Bili pa vidjeli. Vendar pa v 30 letih, kljub dvetretinjskih levih vladah, pa še ne. Kaj si Paloma blanca s svojimi podrepniki dovoli in počne, presega vse meje dobrega okusa in celo teptanja zakonov in Ustave. Za palomiste je očitno Ustava kot temeljna listina vsake, kolikor toliko demokratične đržave, zveščič kjer poglavja in člene, ki ti ne pašejo, preprosto prečrtaš.
  Spomne me na serijo Černobil, ko vpraša golobradi inženir sodelavca, zakaj je pol navodil prečrtanih. Pa mu ta po posvetu s “strici” razloži, da naj jih preprosto ne upoštevata. Zakaj že? Kaj je sledilo? Neke vrste “jedrsko Ustavo” je režiser preprosto pohodil s sodelavci vred in katastrofa je bila neizogibna. Podrejeni so bili zaradi groženj prisiljeni sodelovati v tej grozljivi drami, ki bi skoraj zastrupila celotno Evropo itd. Seveda podrejeni PVeeju prostovoljno in z največjim revolucionarnim zanosom sledijo avtokratu. Imajo prevec dobro postlano in padec na tla bi zelo trd. So pa med njimi izredni astrofiziki, ki se menda zanje zanima celo vesoljska agencija NASA. To zadnje je šala na račun komedije absurda in zmešnjav. Ampak smo gledalci kot neke vrste soigralci, popolnoma apatični in dokler še vedno marsikdo verjame v lik in delo največjega živečega demokrata in svobodi ter dobremu življenju državljanov (svojih v njegovem krogu poklicnih ploskačev) naklonjenega “filantropa”, bo kot je. Ah, dragi Einstein, tisto o neskončnosti bi lahko prihranil za nas Slovencljne

 8. uroš gabrijelčič

  Ne vem, ali je bilo spreminjanje Slovenije v norišnico pod to vlado načrtovano, ali ne in je bilo ustoličenje narcisoidne psihopatije (DZ) ter politično njegove desne roke zgolj nesrečno naključje, gre pa to zelo zgovorno z roko v roki z imenovanjem NPM za predsednico države? Ker ne verjamem v naključja, tipam v drugi smeri, da je ta šarada, ki smo ji priča, logičen konec dolgega včasih prikritega v zadnjem času pa zelo odkritega procesa indoktrinacije neosveščenih državljanov, ki je privedla do absurdnosti, ki se je ti niti ne zavedajo. V tej luči se nam nekdanje natolcevanje levice o Janševi psihiatrični bolnišnici v Avstraliji danes kaže kot obžalovanja vredna laž, obžalovanja zato, ker je Slo prepolna pacientov, ki ne razumejo, kaj se jim dogaja. Še več, to stanje imajo za normalno, če jim pa to in ono ni povšeči, in tega je vedno več, da se preprosto ne da spregledati, imajo pripravljeno priročno pojasnilo; gre za posledice slabega delovanja prejšnje vlade. Kako tudi ne bi tako mislili, saj so množično izvolili Goloba, ki je jasno povedal, da njegov nastop pomeni tudi začetek prave demokracije, ki bo počistila s prejšnjim janšizmom, Da bi šla demokracija v “pravo” smer, je v vlado povabil tudi predstavnike strank, ki jim volivci na volitvah niso izkazali zaupanja. Bolj jasnega signala, kako si predstavlja demokracijo, si ne moremo zamisliti, zato se ne smemo čuditi, da je šlo odtlej samo navzdol, sprva počasi (princip snežne kepe, ki pridobiva hitrost in obseg, ko drsi po hribu navzdol), nato pa vse hitreje in celo vsem na očeh. In to je to, vse drugo so samo podrobnosti za knjigo Smeh v Slo danes, ali pa za Jok v Slo danes, odvisno od vaše presoje človeške komedije, ki se nam dogaja.

 9. P.Kos

  @Majnardi: “Od te svobode je res ostal samo še S. Smeh.”
  S = Sarkazem; to pa je sranje z velikim S.

  Vsa opisana dejanja sedanje vlade in še posebej Goloba, so izven okvirov demokratičnih načel, katera so, ali vsaj naj bi bila, zagotovljena tudi z Ustavo Republike Slovenije. Torej je Golobovo ravnanje NEUSTAVNO.
  Zelo povedno v kakšni demokraciji živimo pa je tudi molk Ustavnega sodišča oziroma t.i. branilcev ustavnega reda v Sloveniji.
  Zato bo očitno potreben odločen rešet države. Tega pa lahko naredimo le odgovorni državljani. V nasprotnem bo Republika Slovenija po treh destletjih dočakala svoj bridek konec.

  • P.Kos

   … reset

    • P.Kos

     Vaš članek samo dakazuje kako počasi se stvari pri nas odvijajo oz. kako pasivna je slovenska družba. Žal.
     Bolj ko vse postaja gnilo, bolj globok, radikalen bo potreben rez za odstranitev vse te đružbeneno politične rak rane.
     Se pa mudi, z resetom namreč. Na vladi imamo “uspešnega managerja”, ki nima pojma o vodenju gospodarstva, še manj teh veščin ter znanja ima v politiki, da o čustveni intelegenci, ki je nujna za razumevanje družbenih razmerij sploh ne govorim.

 10. lovadokrova

  Bolj pokvarjene in nesposobne vlade še nismo imeli. Kaj za boga se dogaja v glavah poslancev Svobode, da nekritično podpirajo to destrukcijo države. menda pa čisto vsi res niso zabiti.

 11. RuSSkimir

  Takole pač ne gre več naprej. Golob očitno misli, da lahko dela kar hoče, upa, da imajo ljudje kratek spomin in bodo v veselem decembru pozabili njegove akrobacije. No, ne bo šlo.

 12. Jože

  Sreča v nesreči glede Golobove administracije je samo ta, da ni nič večno. Sploh ne v politiki. Sploh ne v slabi, škodljivi politiki. Kot smo lahko videli včeraj zvečer pri Slaku na 24ur niti Zoran Janković ne podpira vlade. Posebej je rekel: Podpiram predsednika vlade. Ne podpiram pa vseh ministrov. No če je edina uteha za Goloba to da ga javno podpira najbolj razvpit župan na tem delu Evrope potem to tudi veliko pove. Mislim da bo do 1. maja 2024 Golob del politične zgodovine Slovenije.

 13. TL

  Svoboda nas bo vse veliko stala. Da ne omenjam, da ta koalicija dela popolnoma vse, kar so očitali prejšnji vladi od nepotizma do zaplinjanja ljudi.

  Smo na ladji norcev.

  • Rokovnjac

   SvoboDA se nikoili ni bila poceni,leta 45 nas je koistala kar nekaj stotisoc cloveskih zivljenj!

   • TL

    Se strinjam.

 14. Prask

  Na prave krivce, pri vsem skupaj, pokaže redko kdo. Namreč tiste, ki nam takšne ljudi vseskozi lansirajo. Celo, kot si predstavljajo, “pravno korektno” in “demokratično”.
  Ko bo “crknila” država bodo seveda po Kardeljansko bleknili: “Oh škoda… js sem imel pa še tolk idej”…

 15. slavko finec

  Žal veliko pomanjkanje sposobnih, poštenih ljudi, ki bi inteligenčno obvladali vodenje te države, tako z lahkoto na vrh prilezejo razni volonterji, tragično celo s samo sto glasovi na volitvah.

 16. APMMB2

  Velika večina državljanov-volilcev vidi naštete nepravilnosti, ki mejijo na kriminalna dejanja in so zrela za procesiranje in zapor za izpostavljeene akterje, za katere vemo točno , kdo so in kje prebivajo.
  Razen tehtnih kritik in pozivov k odstopu se ne zgodi nič.
  Vsi ostajajo na svojih mestih in nadaljujejo s kršitvami ustave, zakonov in izdajajo nezakonite odolčbe in ukaze.
  Trdini so in navzeven kažejo demokracijo,ki je v bistvu ni.
  Bistvo demokracie je, da se vlade menjajo, če ne zadovoljijo kriterijev uspešnosti.
  V Sloveniji pa imamo takšno demokracijo, da tudi najslabšo vlado ,ki očitno krši ustavo in zakone, ne more nihče zamenjati s pravnimi sredstvi, se pravi po zakoniti poti.
  Sedaj je v razpravi sprememba pravnega sistema. Napovedane sprembe kažejo, da se bo stanje na področju pravosodja še bolj zabetoniralo in da se bo pravosodje popolnoma zlizalo z oblastjo in o treh nedovisnih vejah vladanja bomo lahko samo še sanjali.
  Nadaljeevane takšega stanja vodi Slovenijo v propad.
  Opozoriti je potrebno, da poleg prestopkov, ki jih povzroča vladajoča elita, se pletejo še polnoma kriminalne mreže, ki pretijo, da bomo Slovenci še oropani.
  Napočil je čas, ko je to agonijo potrebno končati.
  Mnogi zapisi, mnoge okrogle mize, celo javni protesti so popolnma jalovi.
  Ne glede na to koliko so tehtni,ne glede na število okroglih miz, ne glede a število protestov in udeležencev na protestih, je politično vodstvo Slovenijie nedotakljivo.
  Nobena pa še tako huda in tehtna kritika ne zaleže popolnoma nič
  Potrebno bo iznajti metodo, ki bo po legalni poti odnesla to oblast.
  Nisem pristaš tankov na cestah, niti streljanja, prav gotovo pa z dosedanjim negodovanjem stanja ne bomo spremenili.
  Na razpolago je mirni upor, kar pomeni, da bo potrebno državo popolnoma parlizirati in prisiliti vladajočo kliko, da zapusti svoje položaje.
  Pri zahtevi je potrebno biti dosleden. V državi se mora očistiti vsa vladajoča striktura,,tako zakondajna, izvršna in sodna s predsednico države vred.
  Ali se še sponite zahteve Janeza Janše,ki je nekoč zahteval 2. republiko? Bili so bistveno boljši časi, kot so danes.
  Takrat so ga volilci slišali, niso pa ga upoštevali in 2. republiko zahtevali ter uvedli.
  Danes je napočil čas, ko bo to potrebno narediti, sicer se bo oblast tako razpasla, da ne bo imela prav nobenih zavor in bo Slovenijo ugonobila.
  Poglejmo si, kaj lahko diktature naredijo,če smo na svojo že pozabili.
  Poglejmo kaj se dogaja v Rusii, kaj v Severni Koreji, Kubi, venetzueli…
  Ali si tega želimo?

 17. ren

  Dajmo še enkrat: iz sosednje teme kopija mojega posta:

  “Mislim, da je predsednik vlade zrel za zapor. Tako se norčuje iz države in ljudi, da je to že preveč!
  Tisti, ki so volili to SRANJE, naj se pa zamislijo, kam privede parola “Samo da ni Janša”! In država potrebuje natančno to: JANŠO!
  Kdor bo na naslednjih volitvah volil levičarje, je prava RIT!!!”

 18. ren

  V nocojšnjih Odmevih je bila tudi gostja ministrica za kulturo Asta Vrečko-Ždanov. Govorila je o novi medijski zakonodaji in o sovražnem govoru v medijih. Sovražni tekst bo po novi zakonodaji moral biti odstranjen v 24 urah. Pričujoči članek je direktni napad na njegovo veličanstvo v svojstvu predsednika vlade tov. goloba in pomeni sovražni govor. Po novem zakonu o medijih bo moral biti v 24 urah odstranjen.

  • Jože

   Pretiravat pa ni treba gospod Ren. Tale članek gospoda Majnardija seveda ni sovražni govor. Je kritičen, morda za koga zelo kritičen, nikakor pa ni to sovražni govor. To bi bil če bi denimo žalil predsednika vlade, mu grozil ali uporabljal izraze ki so objektivno problematični.

   • ren

    Gospod Jože, nič ne pretiravam, le s sarkazmom sem zapisal, kaj se lahko zgodi. Pri nas je zdaj sovražni govor vse, kar ni všeč levičarjem. Blaga kritika levičarjev je že lahko hud sovražni govor za levičarje. V SFRJ si lahko še v 80. letih šel v arest, če si kaj povedal čez broza. In približno tako bo lahko tudi pri nas. Takle tekst, kot ga je napisal gospod Majnardi, bi bil v 80. letih dober povod za nekaj mesecev aresta. Vem, kaj pišem, ker sem preživel titovino od prvega dne (tu je vštet “slavni” 29. nov. 2943 v Jajcu) pa do poslednjega dne.

    • deni

     Se strinjam. Ceprav indoktrinirani od vrtca do, do…Socialistična Indija Koromandija. Ni čudno če so to skropucalo ustanovili v Jajcu. Jajce videti trdno kot skala ob trku pa se razleti v prafaktorje. Sem sam prezivel precej let, ko je 133. člen skrbel za moralno politično “demokratično” ureditev. Saj ta mularija nima pojma, in nakladajo sto na uro, kako je bilo sploh in oh, medtem pa prebivajo v Hotelu Mama. Solit naj se gredo pravljičarji, vsi po vrsti. Sem imel že v mislih nekaksen reality show, ko naj bi par mesecev živeli v Socializmu. Pa da vidimo.

     • Rokovnjkac

      Ne vem kdaj je prisel v uporabo clen 133,spomnim se pa clena 118 stav jedan in clena 119,po prvem sem bil obtozen,podrugem pa obsojen.V 15 minutni razpravi je sodnik zamenjal clen in me obsodil.Po pravnomocnosti pa na Goli otok!

 19. Andrej Muren

  Goloba bi morali zapreti, ne samo odstaviti, če je resnično pol tega, kar se mu očita v tem članku. To je namreč frontalni napad na pravno državo.

 20. Dolfe

  To ni več smešno.

 21. lovadokrova

  Goloba je treba ustaviti, fanatik, shizofrena oseba, Državni zbor bi ga moral spoznati za opravilno nesposobnega.

  • tohuvabohu

   V bistvu je treba ustaviti vseh 40 Svobodinih razbojnikov, ki brez pomisleka in brez sramu potrjujejo vse, kar jim predložijo. Celo vrsto zakonodajnih predlogov so recimo sprejemali po nujnem postopku brez utemeljenega razloga. To je pogreb demokracije.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Ko Putin grozi z atomskim uničenjem, greš na kavico

Ker ima Rusija atomsko orožje, pravi Vladimir Putin, zato ne more biti premagana. Torej je ves planet odvisen le od Putinove odločitve, od njegovega ega, ali bo prišlo do atomske vojne in uničenja človeštva. Je ves planet ujet v zagato, odvisno od dobre volje enega avtokrata? In kaj naredi človek? Gre na dopust na Maldive. Imaš ti drugačen, boljši nasvet?

Evropa umira!

Kar se ni posrečilo hordam z vzhoda, ki so jo plenile, požigale in morile njene prebivalce v srednjem veku, kar se ni posrečilo otomanskim zavojevalcem v poznem srednjem veku in renesansi, da sploh ne omenjamo pandemij kuge, kobilic, potresov, kar ni uspelo “naprednim” ideologom devetnajstega in dvajsetega stoletja, bo uspelo samim Evropejcem. Seveda bodo avtohtoni uničevalci pomešani s prišleki z vzhoda in juga, z nepreglednimi množicami, ki s seboj poleg revščine, neznanja in bolezni prinašajo tudi tuje kulturne vzorce, ki morda delujejo na Bližnjem vzhodu ali v Afriki, z evropskimi kulturnimi modeli povsem nekompatibilni.

Pirati z Litijske

V zadnjih dneh se za medijsko zaveso uspehov naših športnikov in fizičnega, ali vsaj mentalnega romanja na dopuste večine Slovencev, odvija končnica afere Litijska 51, ki je odnesla Tanjo Fajon z vrha SD. Najprej je notranja revizija ministrstva za pravosodje pokazala, da neki imaginarni nižji uradniki, naj si bodo člani različnih strank ali prepričanj, nikakor niso odgovorni za ta korupcijski in poslovni škandal. Kot smo na tem portalu že večkrat izpostavili, so logično, pravno, vsebinsko, računovodsko…edini odgovorni ex ministrica Dominika Švarc Pipan, finančni minister Klemen Boštjančič in predsednik vlade Robert Golob. To je potrdilo tudi Računsko sodišče. Novica, ki bi v razmeroma normalni demokraciji odnesla vlado, je v večini medijev končala pod neko na pol zabavno rubriko. Upajo, medijsko urejajo, “spinajo”, da bi šlo čim prej “mimo”.

“Oblast je slast, v mafijsko past padeš, še predno se dobro zaveš”

Da, oblast je slast! V mafijsko past padeš, še predno se dobro zaveš in začarani krog tega nedorečenega političnega sistema je tu. Elegantno se generira najbolj klasična mafijska finta, posebno uporabna pred volitvami, ko poizkušajo najti dobre in boljše ljudi ter tiste, ki so čisti in še bolj čisti. Ko jih najdejo, jih povabijo na ladjo, sprehodijo jih skozi srce ladje, skozi njeno dobro naoljeno strojnico. A dobri fantje ne vidijo (ali pa nočejo videti), da to ni olje, temveč maslo, ki jim kaplja izza ušes, in še predno se zavedo, pluje ladja svojo pot, oni pa morajo biti tiho, kajti maslo jim z glave teče čez ušesa in jim je že zdavnaj zamašilo usta.

Hlapec Branimir in njegova pravica

Sindikati niso več pravi sindikati, čeprav članstvo še vedno pridno plačuje članarino, a za to dobi bore malo. Prav nenehno odlašanje implementacije novega plačnega sistema je tipičen primer, kako se vladi nikamor ne mudi, ker ima večino sindikatov pod kontrolo in ve, da jih lahko še naprej zavaja, ne da bi se preveč razburili in pripeljali delavce na ceste. Sindikati se med seboj tudi premalo povezujejo, zato postajajo pogajalsko vse bolj šibki. Neoliberalni vladi Roberta Goloba je uspelo razbiti sindikate in jim odvzeti moč, tako kot je na vrhuncu neoliberalizma Margaret Thatcher v Veliki Britaniji uspelo razbiti tamkajšnje sindikate in potem uvesti močan neoliberalni princip vladanja. V vladi Roberta Goloba lahko delajo z sindikati, kar hočejo.

Bibijev mit: Kdo želi ugrabiti izraelsko demokracijo?

Benjamin Netanjahu je že davno zamudil priložnost, da bi se v zgodovino vpisal kot eden največjih izraelskih državnikov; namesto tega se se ga bomo spominjali kot nekoga, ki je v prelomnih trenutkih izgubil moralni kompas. Tako pravi Nejc Krevs, novinar in velik poznavalec izraelske politike, ki smo ga prosili za oceno razmer v Izraelu in politične prihodnosti “Bibija”. Doma in v tujini večinoma osovraženi premier je pred dnevi izposloval, da bo tajna služba Šin Bet njega in njegove družinske člane varovala še leto po izteku mandata. Ali je to prvi namig, da imajo množični protesti v edini demokraciji na Bližnjem vzhodu vseeno velik vpliv na izraelsko družbo, ki si razbija glavo z vprašanjem, kako se znebiti Netanjahuja?

Kdo bo naslednji na vrsti, če Ukrajina podleže Putinu?

Spomniti velja na izjavo ruskega predsednika, da propad Sovjetske zveze predstavlja največjo rusko katastrofo 20. stoletja. Ne samo z besedami, tudi z dejanji jo očitno želi popraviti in ponovno ustvariti rusko interesno območje. Povsem na mestu je torej vprašanje, kdo bo na vrsti naslednji, če Ukrajina podleže. EU in njene članice, ki so s svojimi vrednotami trn v peti Putinovemu režimu, so že sedaj predmet ruske hibridne vojne. S tem, ko evropske države pomagamo napadeni Ukrajini, da se brani, branimo tudi sebe. Premalo je le verjeti v svobodo in druge vrednote, potrebno jih je tudi vseskozi aktivno braniti.

Anticiganizem ali pripoved o pasjem življenju

V Sloveniji so Romi in Sinti avtohtoni v dvajsetih občinah. Romska skupnost, ki smo ji leta 1991, da bi izpadli čim bolj evropski in civilizirani, z ustavo obljubili poseben status in pravice, je svoj zakon čakala celih 16 let in šele leta 2007 jim ga je dala – ne boste verjeli – desničarska vlada. Janševa vlada je leta 2021 sprejela tudi Nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje (2021-2030), z nastopom Svobodnjakov pred dvema letoma pa so domači problemi postali drugorazredni, saj država zdaj rešuje svetovne probleme, denimo palestinsko vprašanje. V praksi so zato stavri precej manj bleščeče, slabšalen odnos do Romov pa obstaja že stoletja. Med II. svetovno vojno je nacistična Nemčija podobno kot za Jude tudi za Rome določila iztrebljenje, leta 1942 pa so pogrom nad Romi izvedli tudi slovenski partizani v Iški vasi pod Krimom. Zločin pa so prikrivali dolga desetletja, zato so množično grobišče, kjer je bilo vsaj 53 okostij, so tako odkrili šele leta 2017. Rome, med njimi tudi nosečnico in majhne otroke, so herojski partizani pobili za vsak primer, da slučajno ne bi postali izdajalci ljudstva.