Evropske volitve: recikliranje “znucanega” Antijanša sentimenta prek trave, Palestine in evtanazije

Slika: Gibanje Svoboda

Avtor: | 18. aprila, 2024

Zadnje dni smo deležni precej intenzivnega uvoda v kampanjo za volitve v Evropski parlament. Ob žalostnem propadanju, samodestrukciji Socialnih demokratov, lahko spremljamo tudi nekakšno “die hard” politiko vladajoče Svobode, ki želi državljane v stiski zaradi katastrofalnega vladanja z različnimi medijskimi spini odvrniti, preusmeriti od vseh njenih napak, laži, zablod in ponovno, vsaj deloma, prebuditi ideološki antijanša sentiment, ki jih je izstrelil na oblast.

Za prikrivanje akutne nesposobnosti, koruptivnosti na področju stanovanjske politike (nič od najprej obljubljenih 30.000, zatem 5000, nato 3000 stanovanj), zablodele infrastrukturne politike (nov zastoj pri gradnji tretje osi, neobstoječe reševanje prometnih zastojev na ljubljanskem vozlišču, izvajanje koruptivnih, bizarnih investicij v železniške postaje. ..), katastrofalnega, počasnega popoplavnega-obnovitvenega procesa, nesposobnosti vodenja socialnega dialoga, poplave stavk, razpadajočega javnega zdravstva, skrahiranega sistema oskrbe starejših … nam načrtno servirajo precej obskurne, a ideološko močne teme z evtanazijo, konopljo in preferenčnim glasom, pa še nesrečno Palestino.

Načrt vodilne vladne stranke je, da svojo brezvsebinskost in plehkost na evropskih volitvah “zapacka”, prikrije s temami, ki menda mobilizirajo njene volivce. Vse skupaj se seveda lahko načrtovalcem tega spina vrne kot bumerang. Njihovih volivcev namreč ni več prav veliko, vsaj glede na ankete javnega mnenja, zato je vprašanje, ali se bodo na predvolilne impulze, referendumske provokacije odzvali po njihovih pričakovanjih.

Ne glede na takšne in drugačne spin doktorje je jasno, da so nosilne teme evropskih volitev v vseh državah Evropske unije varnost vseh oblik (s soočanjem s podivjano Rusijo na čelu), s tem močno povezane migracije, zablodeli zeleni prehod, ki je postal sam sebi namen in stroškovno, javnofinančno nevzdržen. Izogibanje tem temam bo enostavno nemogoče, predvsem pa neproduktivno.

Posiljevanje z neko umetno ustvarjeno evtanazijsko evforijo, ki je glede na določbe Ustave Republike Slovenije tudi vsebinsko, pravno sporna, ali prikrito”rekreativno” konopljo, ki je za medicinske in gospodarske namene že sedaj legalizirana, je samo nov dokaz praznosti vladajoče politike, ki v svoji prepotentnosti, prolongirani pijanosti od zmage očitno še vedno podcenjuje državljane.

Kot je podcenjujoče zavlačevanje, neskončno prelaganje pričanja predsednika vlade Roberta Goloba pred komisijo Državnega zbora, ki preiskuje vmešavanje politike v delo Policije. Predsednik vlade je v svoji kolerični maniri dan po precej kredibilnih izpovedih, pričanjih nekdanje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega direktorja Policije Boštjana Lindava vesoljni slovenski javnosti zagotovil, da bo čim prej prišel v Državni zbor in z dokazi zavrnil očitke na njegov račun. Sedaj se pa že pol leta spreneveda, skriva za akrobacijami njegovih poslancev, ki vodijo to patetično komisijo za prikrivanje odgovornosti. Zadnji bleferski izgovor je, da bi njegovo pričanje lahko vplivalo na volilno kampanjo pred evropskimi volitvami. Ja seveda, kaj je pa počel zadnjih šest mesecev. Po najnovejših informacijah naj bi se v Državnem zboru pred komisijo pojavil do konca junija, očitno upa, da bo minimiziral škodo v obdobju začetka poletnih počitnic. Bogve, kakšen nov izgovor bomo dobili junija.

VIDEO: Robert Golob je 25. oktobra 2023 zatrdil, da bo vse pojasnil, očitke na njegov račun ovrgel z dokazi. Danes smo 19. aprila 2024. (Slika: 24ur zvečer)

 

Že t.i. Festival Svobode, neposrečeno tempiran na 83. obletnico nemškega napada na Jugoslavijo, je razkril vso bedo komunikacijskih, organizacijskih sposobnosti in kadrovskega bazena vladajočih. Na “svobodnem” pikniku z omejenim dostopom za nepovabljene je vladajoča stranka predstavila svojo listo za volitve v Evropski parlament in kandidata za komisarja v Evropski komisiji. Lista Svobode, ki mimogrede še vedno ni uradno potrjena, znana pa niso niti končna mesta posameznih kandidatov na listi, izgleda kot šahovska ekipa za občinski turnir. Izjema na njej je Vojko Volk, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ki se piknika itak ni udeležil. Morda mu nihče ni povedal, da je na listi. Ali pa so ga pozabili povabiti na piknik.

Kot ni kandidatu za evropskega komisarja Tomažu Veselu, ki je včasih ob predsedovanju Računskemu sodišču s popoldansko obrtjo na mednarodni nogometni zvezi služil 200.000 evrov na leto, nihče povedal, da ni kandidat koalicije, ampak samo nov osebni preblisk premierja in njegovih svetovalcev, zlasti svetovalk. Koalicijski Levica in SD namreč o kandidatu nista vedela nič, podobno je pri Marcelu povedala od odločevalskega jedra Svobode malce oddaljena predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Je pa tragikomično, da stranka, ki ima izredne probleme s transparentostjo delovanja svojega šefa in vodenjem države na splošno (politično kadrovanje, balkanski posli GEN-i, financiranje medijev, domnevne kraje identitete, ad hoc kupovanje sodniških stavb brez cenitev, neustrezno sestavljanje proračuna, prirejeni razpisi za prijateljske nevladne organizacije, sporne ocene škode po poplavah …) za svojega kandidata predlaga nekdanjega predsednika Računskega sodišča.

VIDEO: Tomaž Vesel je ob predstavitvi za komisarja na t i. festivalu svobode domneval, da je kandidat koalicije. Ali se je sprenevedal, ali ga je predsednik vlade po domače “nategnil” niti ni pomembno. Gre za ustaljen vzorec obnašanja predsednika vlade in največje vladne stranke. (Slika: TVSLO1)

 

Več kot očitno je, da se vlada namesto z reševanjem problemov, vsebinskim vladanjem, vedno bolj agresivno ukvarja s posledicami neučinkovitega vodenja države in vedno težjim nahrbtnikom predsednika vlade. Kriv je seveda slab PR, pa sovražni mediji, zato so “korenito” posegli na to področje komuniciraja. Namesto Urada za komuniciranje (UKOM) nam ključne informacije po novem podaja minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, predsednik vlade pa z državljani primarno komunicira prek družbenih omrežij, ki jih je sicer ob svoji kandidaturi z gnusom označil kot neprimerno komunikacijo. Bistvo je očitno to, da se mu ne more, ne sme postaviti vprašanj, ampak nam enosmerno servira svoje verbalne in video kreacije.

V vsakem primeru znajo evropske volitve postreči s kakšnim presenečenjem. Mogoče ne toliko pri strankarskem razmerju moči kot pri imenih, ki bodo s preferenčnimi glasovi dobila največ glasov na posamezni listi. Ob vseh kolobocijah na levem polu, opotekajočem SD, usihajoči, nestabilni Svobodi, lahko po zadnjih podatkih morda preseneti zunaj parlamentarna zelena Vesna z večnim kandidatom za vse mogoče funkcije Vladimirjem Prebiličem, ki bi lahko pobral določen del razočaranih glasov na kaotični levi sredini. Na desni sredini pa ne gre odpisati SLS z nosilcem liste dr. Petrom Gregorčičem, ki bo v soočenjih gotovo močan in argumentiran kandidat.

62 komentarjev

 1. deni

  Saj vse skupaj nima nobenega smisla. Lahko se zmerjamo križem kražem, vendar se ne bo nič spremenilo dokler povprečni slovenski volilec ne bo spregledal, kako ga levičarji nategujejo z antijanša momentom. Ko pa pridejo ti socialistični kapitalisti na oblast, seveda po čudežu pozabijo na obljube, dane pred volitvami in na antijanša valu jadrajo, dokler ne zmanjka vetra v jadra.

  Ko tega zmanjka, idej, oziroma jih nikdar ni bilo razen praznjenja proračuna, ni drugega kakor vsak poskrbeti za svojo rit. Sploh PV ni neumen in dobro ve do kje sega njegova moč in bo slej ali prej odletel. Do takrat pa uživancija s Tinco in vsemi ugodnostmi, ki jih ta položaj prinaša in omogoča. Zato tudi lista za EU volitve kar neki in bi lahko na njo predlagal tudi domače živali in bi učinek isti. Brigajo ga EU volitve kot za lanski sneg, temveč išče najkoristnejši izhod iz politike, oziroma čimveč vezi, da bo lahko naprej kupčeval z elektriko. Tudi, če bi slučajno postal komisar, bi njegova podjetja še vedno trgovala na veliko, seveda skrita pod raznimi imeni.

  Prepirati se kakšen je ta ali oni politik in se zmerjati je samo voda na mlin prebrisanega Goloba. Njegova večina služabnikov v parlamentu bo zdržala do konca mandata, ker so itak neki tretje razredni lokalni politiki in imajo zagarantirane dobre plače z vsemi ugodnostmi. SD pa jim hlapčevsko sledi, medtem ko Levica drži vse ideološke niti nad koalicijo.

  Resnično ni potrebne kakšne hude izobrazbe, da povprečen volilec ne bi spregledal, vendar podzavestno noče gledati realno in raje verjame pravljicam. Pravljice se še nekako razume, ampak v modernem času turške in mehiške limonade pa zgodbice za poneumljanje širokih ljudskih množic, da se pozabi na kruto realnost in jih razni golobi, vedno znova in znova vodijo žejne preko vode.

 2. trisul

  Anti Janša sentiment ni prav nič znucan. Volilci dobro vedo zakaj ne podpirajo človeka, ki je povezan s Putinovimi agenti kot so Orban, Trump in Dodik medtem ko je skregan z EU.

  Hvala lepa, takšne prihodnosti res ne potrebujemo. Naša prihodnost je v jedru EU in NATO, ne pa kot nekakšna Orbanova vukojebina.

  • tohuvabohu

   A ti še kar gledaš bele miške, ubožec?

   • luka

    Tale je totalni bukselj!

  • Peter klepec

   SLO v « jedru » EUja nima nobene teze, ker sama zase ne ve kaj sploh bi.
   Sicer se ve, cimvec prodati EUju in s tem zasluziti. Ampak za to ni treba drugega kot imeti dobre cene in zanesljive firme. Vlada ima pri tem zanemarljivo vlogo, ce zanemarimo nezamerljive davke, ki so mal gor, mal dol.
   Vse kar mora SLO kot vlada narediti, je interno, znotraj SLO. In tu je pa neznanski kaos, lomastenje po porcelanu. Tu bi bil potreben reset, kar zamenjava operacijskega sistema.

  • DRAGO

   Trisul od kod pa si ti padel.

   • Miller

    @Drago : prvič: Trisul je tu od začetka ! Ti si pritepenec !
    Drugič, ti si primerek o čem non stop govorim:
    če kdo predstavi drugačno mišljenje od trobila Nore24tv, ga janševci napadete in žalite v tropu. Brez proti argumentov.

    Enako se dogaja na vseh forumih. Res ste kot trop naščuvanih nekulturnih primitivnih ščenet.
    Pravim ščenetom se opravičujem.

   • ren

    S Trisula v Himalaji.

    • tohuvabohu

     Iz Afganistana.

 3. Miller

  Nekdo je omenil Lustracijo.
  Hahaha, če bi bila, ne bi bilo večine vodstva SDS in Nsi. Sami bivši zagrizeni komunajzarji, komandirji milice in ovaduhi udbe, z maršalom Twitom na čelu.

  Boj med SD in SDS, oz. opozicijo, je ravs dveh plenilcev za plen – beri provizij. Ideologije in obljube o raju, pa so za njihove zveste vernike…

  • jaz

   Če bi bila lustracija tudi tebe ne bi več bilo Miller. Končal bi na Golem otoku kot vsi častilci Stalina…

   • Miller

    do zdaj nisem vedel, da častim stalina, kakor tudi ti ne veš, da popolnoma enako častiš Pol Pota.

    • jaz

     Dokler nas psuješ kot ..ščeneta si duhovni brat Stalina ki je svoje nasprotnike istega naroda dal pobijati kot ščeneta…saj veš kako je on naduto sadistično dejal ena smrt je je tragedija, mnogo smrti je statistika. ..kdo je pa pri nas Pol Pota? Koliko ljudi je ta tvoj Pol Pota dal pobiti kot Ščeneta? a si morda mislil Edvarda Kardelja??

     • Miller

      Kakor gredo angleški lordi v lov na lisice s tropom lajajočih ščenet, popolnoma enako lajate Twitov trop ščenet na vse, ki odstopajo od njegovih ukazov in fatev in kdor mu nastavi ogledalo.

      Ampak to ne opravičuje dejstva, da je vodstvo SDS prestreljeno z udbovskimi ovaduhi.

    • P.Kos

     Tvoj največji problem je nezavedanje, morda celo nezmožnost razumevanja in zato dojemanja stvarnosti.

     • jaz

      Miller, kdo laja na bevska na tem portalu več od tebe?? Seveda za drugega gospodarja.

     • Miller

      Kdo ? TI !

     • jaz

      No Miller, tu je prava slika tvoje persone. Ne znaš šteti, ali pa nočeš biti objektiven. Do sedaj sem naštel enajst tvojih in štiri moje komentarje na to temo…ko …v tvojem jeziku: toliko ščenetiš.

  • Halobp

   Katetrski žajfar, ti sploh ne veš kaj je lustracija, v bistvu vse kar pišeš je tvoja ilustracija. MONA!!!

   • Miller

    Vodstvo SDS, s prefarbanimi zagrizenimi komunajzarji s pukljastim na čelu, farji in bivši politični zaporniki so bili ovaduhi udbe.
    Po službeni dolžnosti pa tudi komandirji milice in miličniki, ki se svaljkajo v SDSu.

  • Peter klepec

   Lustracija pomeni kaznovanje zlocincev. Biti clan, aktiven ali pasiven, edine politicne grupe se ni samo na sebi zlocin. Predsednik krajevne skupnosti se ni avtomatsko zlocinec ali nesprejemljiva oseba, ker je bil nujno partijec. Celo tudi, ce se je malo okoristil z zvezami.

   Od bivsih DDRovcev so v Nemciji kaznovali samo tiste, katerim so dokazali kaksen vecji greh, recimo mucenje in ubijanje, ostali so se lahko « integrirali ».

  • luka

   Bumbar, če teh ljudi ne bi bilo v letih po diktatorjevi smrti in sedaj, bi ti živel v Jugoslaviji in veselo jedel travo ter futral JLA!
   Revše neprosvetljeno, te ljudi so zapirali in preganjali ter jim jemali službe! Res si teslo! Lustrira se ljudi, ki so škodili ravno prej omenjenim in omejujejo demokracijo še danes!

 4. APMMB2

  V Sloveniji se politična bloka. LEVO:DESNO bistveno ne spremijata, ne glede na to,kaj počneta, ko sta na vladi. Pripomniti je potrebno, da v Sloveniji od kar se je osamosvojila, še nismo imeli povsem desne vlade.
  Evropske volitve sicer niso državnozborske in ne bodo postregle z novo vladno večino, tako bo rezultat bolj test za državnozborske volitvekdaj pač bodo.
  V kolko se bo Evropa resnično po volitvah obrnila na desno, bo to na domačo politično sceno sicer prineslo nekaj sremeb, ne bodo pa usodno spremenile razmere doma.
  Pričakovano bo slavil zmago desni blok, kar pa ne bo imelo usodnih posledic za vladajočo mafijo, ki obvladuje Slovenijo in duši njen razvoj.
  Danes, ko premočno prevladuje levi blok je Slovenija v krču, kar očitno volivcev ne moti, saj tudi žaba, ki se počasi kuha ne ve za žalostno usodo, ki jo čaka.
  Levica lahko počne, karkoli ji pade na pamet, pa to ne bo kaznovano, sajje vse naše, tudi policija in sodstvo.

  • Halobp

   Da Slovenci obstajamo že približno 1500 let, pišejo dokumenti, je pa res, da se že kar nekaj 100 let ukvarjamo z levi pa desni in je vedno nek balans med 48 in 52 % in obratno enkrat klerikalci drugič socialisti.
   Od osamosvojitve pa do danes smo imeli za 2 mil. narod koliko strank ? koliko sindikatov ? vsega preveč!!
   ZAMUDILI smo pa velikokrat omenjeno lustracijo, kar nas danes stane veliko takih golobčkov, kateri po dveh treh letih odletijo in mi moramo začeti znova. Za to prigodo nezgode našega naroda pa redno skrbi mali MODROKI palček milan, ki hrani te nesramno kumrovško okužene gverilce, kateri nam vsiljujejo ekstremno stalinistične manire.
   Malo sarkazma za smeh:
   Če so v SD že tako za socializem, komunizem, potemtakem , bi se moral evropski poslanec Nemec preimenovati v Slovenec, namreč kako lahko Nemec zastopa v evropskem parlamentu Slovence 🙂
   Za gospodično Meiro, pa predlagam, da pomaga pri zelenem prehodu in globalnem segrevanju, naj bo malo manj HOT!
   🙂

   • Peter klepec

    V zadnjih 100 letih so Slovencem izruvali iz duse tisto, kar se je pocasi gradilo 1500 let. Nov sistem po 91 jim tega ni vrnil, dal pa jim je tisto, kar je bilo na zahodu slabega – brezobzirno gonjo za uzitkom in denarjem.
    Slovenci zato danes nimajo « duse », znajo pa zasluziti denar. Za dokaz si vzemite vsebino medijev, TV in tiskanega, popolnoma votla scena!

    • deni

     Peter Klepec. Ja drži vse. Namahal je Turke s Hojo, oziroma z Jelko po domače. Tu se ne gre za Turke, temveč za komunistične parazite in vedno bom stal ob strani tebi, Renu in še komu. Zakaj? Ker ta “Novi novi razred” ne pozna drugega kakor iz naivnega naroda briti norcev. Sem iz partizanske družine, ampak ne komunistične. To je velika razlika. Eno se boriti proti okupatorju, drugo pa se iti revolucijo, kar še traja s polnimi žepi.

 5. ren

  Gospod Vasko Simoniti je rekel: “Avtentični bedak”. Zadel je v nulo!

 6. Miller

  Če se je omenila Palestina:
  Glasovanje o polnopravnem članstvu Palestine v OZN:

  ZA:
  Alžirija
  Equador,
  Gvajana,
  Japonska,
  Malta,
  Mozambik,
  Siera Leona,
  Slovenija,
  Južna Koreja,
  Rusija,
  Francija,
  Kitajska
  ————-
  VZDRŽANI:
  Švica,
  UK
  ———–
  PROTI:

  NSAP ZDA

 7. slavkope

  O vladavini opravilno nesposobnega “lažnivega Kljukca” in njegovih zvestih strankarskih ter koalicijskih “lakajev” in “papagajev” ni več dostojno izgubljati besed.

  Je pa treba državljane in volivce v RS ponovno opozoriti, da je vsak “poizvedovalni referendum” zgolj ne-obvezujoča anketa med volivci, ki si jo privoščijo le ne-odločni, ne-odgovorni in brezobzirno zapravljivi populistični politični oblastniki dobesedno na račun davkoplačevalcev, ki jim v bistvu ne ponujajo in ne zaupajo pravice odločanja (kot jo omogoča le “zakonodajni referendum”).

  “Poizvedovalni referendum” je le po zakonu in po metodologiji “zakonodajnega referenduma” uprizorjena ne-obvezujoča “anketa javnega mnenja”, ki je ne zakonodajna in ne izvršna oblast nikakor nista dolžni upoštevati, spoštovati in izvršiti in z zlorabo katere skuša Golobova opravilno nesposobna vlada ter vladajoča koalicija dosegati povsem parcialne politične cilje (recimo, dodatno spodbujati aktivno udeležbo nemotiviranih volivcev na bližnjih volitvah evro-poslancev, ali z ustvarjanjem vtisa večje navidezne demokratičnosti neodgovorno odlagati odločitve iz lastne ustavne pristojnosti za nedoločen čas).

  Glede na veljavno odločbo Ustavnega sodišča RS o ne-ustavnosti in ne-demokratičnosti veljavnega sorazmernega volilnega sistema, ki volivcem še vedno ne ponuja in ne omogoča neposrednega in odločilnega vpliva na izbiro in veljavno izvolitev kandidatov za poslance v DZ RS in ki sistemsko diskriminira volivce in kandidate glede na številčno neenakomernost in neenakost med volilnimi okraji, bi morala zakonodajna in izvršna oblast pred vsemi samovoljno vsiljenimi referendumi ustavno-pravno in sistemsko uskladiti z veljavno ustavo prepoznan proti-ustaven in ne-demokratičen veljavni sorazmerni volilni sistem.

  Bližnje volitve v Evropski parlament demokratično in ustavno-pravno “rešuje” demokratična pravica volivcev do prostovoljnega prednostnega glasu posameznemu kandidatu ter celotna RS kot ena sama volilna enota.
  Zaradi česar imamo volivci na izbiro evro-poslancev odločilnejši in ustavno veljavnejši vpliv kot na izbiro domačih ljudskih poslancev v DZ RS.

  Res je, da skušata Golobova vlada in vladajoča koalicija med ne-obvezujoče “poizvedovalne referendume” uvrstiti tudi odločanje o možnem “prostovoljnem prednostnem glasu” kot na videz ustreznemu dopolnilu ustavno spornega veljavnega sorazmernega volilnega sistema.

  Je pa zaskrbljujoče in pomenljivo, da predlagatelji omenjenega ne-obvezujočega referendumskega preverjanja doslej sploh niso javnosti primerno obrazložili in ne utemeljili, saj je v volilni praksi bistvena razlika za volivce in kandidate, če velja pravilo “pravice do prostovoljnega prednostnega glasu” za vso RS kot eno volilno enoto (kot na bližnjih evro-volitvah), ali naj velja za volivce po posameznih volilnih enotah, ali celo po posameznih volilnih okrajih.
  Razlike v volilnih postopkih in izidih so pomembne in bistvene, zato je neustrezno komuniciranje vlade o tej zadeve le še en dokaz njene ustavno-pravne ignorance ter ljubiteljskega diletantizma in že pregovorne politične opravilne nesposobnosti.

 8. Iva PŽ

  Ali si EPP Ursula von der Leyen zasluži še en mandat na čelu evropske komisije? Zanimivo, medtem ko se je SDS (Zver, Tomčeva) na kongresu EPP izrekla proti njej, jo podpira predsednik vlade Robert Golob, torej njen politični nasprotnik!

  Pred časom se je Golob sestal s Sorosem mlajšim, ki je nasledil očeta, kadrovika znotraj EU institucij (tudi EK). Kdo je ustoličil nepoznano Jourovo (2x EU komisarka na pomembnih funkcijah – vladavina prava), ki je postala aktivistka za posebne naloge? Lani je omogočila (misija v SLO) uveljavitev protiustavne novele zakona o RTVS, v sodelovanju z US, ki sicer “ni bilo sposobno” vsebinsko presojati, je pa omogočilo njeno uveljavitev(!) in s tem okupacijo RTVS z “jebeno več” kadri. Ti so se dogovarjali z Golobom o čiščenju “janšistov”. Nobena pravosodna institucija še ni reagirala na javno Golobovo priznanje, ki mu je Staričeva v Odmevih nemo pritrdila!
  Tudi dogajanje na komisiji DZ, ki bi morala razčistiti Golobovo čiščenje v policiji (politični pritiski na kadrovanje), postaja farsa.

  Saj ni res, pa je, neodvisna strokovna javnost molči in dopušča, da je država postala talka objestnih narcisoidnih bleferjev (UKZ, Golob&Co.) na najvišjih državnih funkcijah! Mediji pa nekritično “sodelujejo”!

  Najava Vesela za EU komisarja (na pikniku) je še ena izmed epizod kruha in iger, ki se jo gre Golob. Najbrž želi preizkusiti, kakšna bo reakcija na ponovno aktivizacijo Vesela, ki bi ga lahko zamenjal, če bi sam kandidiral (se samo-imenoval) v EU, kjer pa potrebuje zaveznike. Tako Uršulo kot Aleksandra!

  • Peter klepec

   Golob in co. rabijo pokrit hrbet oz. nocejo, da bi imeli kogarkoli v Bruslju, ki bi jim gledal pod prste glede tega, kar pocno doma.
   Razen tega Golob v EUju nima nobenih ambicij. Ne more nicesar doseci, pa tudi ne ve kaj bi rad dosegel.
   Zato je njegova politika do EU ena redkih stvari, ki je premisljena in ki najbrz deluje na dolgi rok.

 9. vernon coleman

  1. Vedno manj ljudi podpira Holoba in Svobodo. To bo jasno tudi na volitvah.
  2. Referendum o legaliziranem hašišarstvu je še zadnji žebelj v krsto.
  3. Zelo sem začuden, da tukaj mnogi obžalujejo propad SD-ja. Saj se bodo poboljšali in kradli malo manj (ali pa bolj skrito)? To je čudno, vedno ko namignem na partijsko navezo SD-SDS, se tukaj vztrajno upirate, potem pa kar sami izdate.
  4. Vse zgoraj našteto ne pomeni, da smo pozabili na rabote SDS…
  5. V vsakem primeru sem hvaležen, da vsaj tukaj(!!) ni cenzure. CenzuRTV je navadna propagandna katastrofa.
  Prav nobene pozornosti niso slovenski mediji namenili zelo pomembnemu ukrepu v Veliki Britaniji – konec prodaje smrtonosnih cigaret vsem rojenim po letu 2009. Raje odkrito navijajo za hašišarstvo… Zdaj je povsem jasno, kaj v resnici želijo vsem prihodnjim generacijam – lenobo, brezperspektivnost, nizek IQ, shizofrenijo, kriminal, psihične težave, pljučne bolezni, sžb, raka…
  Zdaj pa le kot zanimivost, ta komentar so nekajkrat izbrisali na cenzuRTV – tema hašišarstvo:
  ”Zanimivo, paralelno ta teden Velika Britanija ukinja prodajo cigaret vsem rojenim po letu 2009 in temu vsi naši mediji namenijo ogrooomno pozornosti. Saj ste opazili? Jaz sem.
  No, kar se tiče legalizacija marihuane, to je tobačni projekt iz 70. let preteklega stoletja. Do sedaj ni podlegel praktično nihče, no, zdaj do neke mere vodilna proizvajalka cigaret v EU Nemčija. Še nekaj več držav se je s tem igralo in zadevo hitro preklicalo. Aja, tega pa ni v tem članku. Sicer pa to seveda ne more uspeti za dolgo, destruktivna država se vedno sama sesuje. Kakorkoli, škodo naredi prav s tem, kar je dejanski namen, in to je: obraniti čim dlje prodajo smrtonosnih, kancerogenih cigaret.
  Kar se pa tiče posledic – poglejte samo to neverjetno koherentnost, logičnost, lucidnost zagovornikov. Naj se s tem moj komentar konča.”
  To so izbrisali – vedno znova – mnogokrat!!!

  • jože

   Zanimivo.

   • Rokovnjac

    Jozek,to zame ni nic zanimivo,zaradi mene lahko proizvajajo na tisoce ton mamil in cigaret,jaz ne kupim niti enega.Bil sem kadilec nekaj desetletij,zdaj pa ne kadim ze od leta 71.Torej,zavisi od cloveka,kaj ima v glavi.ce hoce uzivat droge in kadit,je to njegova stvar,pa naj bo to legaklno ali ilegalo prodano.Striktno moje misljenje,svet je overpopulated in ljudje se kar naprej strastno obcujejo in ustvarjajo nove ljudi.Ko sem hodil v osnovno solo,so govorili,da nas je na planetu okrog dve miljardi,zdaj pa govorijo,da nas je ze vec kot deset.Torej,umiranje ljudi na taksen ali drugacen nacin ne bo povzrocilo nobene skode!

    • vernon coleman

     Čestitke za to, prav gotovo ni lahko.
     Treba pa je gledati na družbo kot celoto, in zakaj bi nove in nove in nove generacije bile zasvojene z istimi kancerogenimi trdimi drogami, ki povzročajo 20 vrst raka, KOPB, kapi, infarkte in gangrene, glede na to, da o tem vemo zdaj prav vse, da je rešitev prav enostavna in na dlani? A je res vsem vseeno za druge? To pa ni ravno krščansko.

     • Miller

      Ne gre za to, ali jim je vseeno, ampak, da sledijo svojemu duhovnemu vodji.

      Če ne moralno, pa naj gledajo vsaj finančno:
      – zavarovanje kadilca je dražje,
      – stroški zdravljenja raka zaradi kajenja, od odkritja do smrti, nepotrebno bremenijo zdravstveno blagajno, zdravstveno osebje itd.

     • vernon coleman

      No, zdaj govorijo, da nas je nad 8 milijard, Kitajcev in in Indijcev pa po milijardo in pol (zaokroženo). Kljub temu menim, da bi zemlja prenesla tudi 10 milijard, ob nekem razumnem obnašanju in trošenju. Samo psihopati razmišljajo o tem, kako se je treba – drugih (nikoli ne govorijo o sebi)- znebiti. V vsakem primeru ni nobene potrebe po tem, da se prodaja cigarete, najbolj smrtonosen izdelek v zgodovini človeštva, ki močno znižuje kvaliteto življenja, ubije 8 mio. ljudi na leto, vsako leto, je vzrok 1/3 svetovnih požarov, velikega onesnaženja vode in zraka, rabe pesticidov, požiganja pragozda za sušenje tobaka, itd. Skratka, to je izdelek, ki je enostavno v vseh pogledih izključno smrtonosen in škodljiv. Je pa seveda prisotna propaganda povsod, če tole napišem na cenzuRTV, večinoma – kar izbrišejo.- Ob tem še nikoli niso povedali teh resnic, niti malo. Infiltrirani gnjusni tobačniki so povsod, ne le med cenzorji, ampak celo v vodstvih večine medijev. Takle ‘mamo.

     • tohuvabohu

      Zdaj pa resno. Tobak je tako blagodejen za pokojninsko blagajno, da bi si njegov izumitelj zaslužil Nobelovo nagrado. Predlagam, da država vsem starejšim od 55 let subvencionira tobak, pa tudi alkohol in še kaj močnejšega.

      Btw, samo bedak misli, da nekadilci nič ne stanejo. Nasprotno, čim starejši so, tem bolj obremenjujejo obe blagajni, zdravstveno in pokojninsko.

     • vernon coleman

      Vohukergaspohu, to si že ene parkrat napisal, čeprav je popolna neumnost.
      Država prejme iz rok zasvojenih revežev okrog 500 mio. (In to sploh ni nek profit, kakorkoli to obrnemo, ti ljudje vedno rabijo tudi velik del te pomoči nazaj). Stroški so pa zdaj že vsaj 2 milijardi EUR, glavni del ni zdravljenje – le nekaj sto milijonov, se vam kaj sanja, koliko stane mesečna terapija za razne rake – ampak izguba dela (ta je največja)! Koliko jih neha delati med 45 in 55 let, ko bi morali še 20 let dobro delati, so pa že v breme družbi, invalidi po kapeh ali infarktih, KOPB hiranje traja celo 20 – 30 let, itd. Pa onesnaženje, bolniške, invalidnosti, nega na domu.
      Kopiram vam podatek iz novice, ki jo je objavil celo notorično korporacijam naklonjeni PopTV, dajte samo v google:
      Stroški
      Ministrica je tudi izpostavila študijo, ki jo je naročila Evropska komisija pri Svetovni zdravstveni organizaciji in kaže, da Slovenija vsako leto zaradi škodljivih posledic kajenja izgubi pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) oz. 1,8 milijarde evrov.
      Smrdnugaspohu, nimate popolnoma nobenega znanja o tej temi, utihnite že enkrat! Če pa samo provocirate, se vam bo vse vrnilo!

     • tohuvabohu

      Ti usrani idiot boš meni natikal nagobčnik?

      Btw, miško, gotovo misliš, da nekadilci umirajo zdravi in da v trideset ali več letih, ki jih preživijo dlje od kadilcev, ne rabijo ne zdravstva ne oskrbe. Kako moreš biti tako zarukan?

     • vernon coleman

      Da sklenemo ta ”disput”:
      1. 1,8- 2,0 mia. >>>> 0,5 mia. To bi lahko tudi vi dojeli…
      2. Z idioti in nevedniči-ji se nima smisla prepirati. Mislim, da ne razumete, kar dobro ve vsak zdravstveni delavec, da bolezni zelo različno stanejo…
      3. Ljudje, ki ne bodo nikoli priznali resnice o smrtonosnih cigaretah, so:
      a) hudo zasvojeni kadilci
      b) morilski tobačniki
      c) brezvestni plačanci od b)
      d) retardirani novinarji – večinoma a) in c)
      Niti me ne zanima, kam spadate, jasno pa je, da niste niti malo verodostojni. Čao.

     • Halobp

      TAAAM, KJER JE DIMM, JE TUDI OGENJ!
      PA VEDITA, DA SE TUDI Z DREKA KADI !!
      🙂

     • tohuvabohu

      Idioti in nevedniki ste tisti, ki vidite in do onemoglosti gonite samo eno stran.

      Ne vem, od kod ti to, da jaz zanikam škodljivost tobaka. Nasprotno, prav v tem je njegov pomen! Ampak tega fanatiki tvoje sorte kljub vaši domišljavi “superiorni inteligenci” niste sposobni razumeti.

      Btw, nihče te ne sili v to debato. Sploh si pa ti tista neroda, ki s svojimi zmazki onesnažuje medijski prostor ne ozirajoč se na teme, ki se obravnavajo v člankih.

     • vernon coleman

      Smrdnuingaspohu, kot sem napisal, z vami res nima smisla debatirati, ste žal že dokazali, da ste neke vrste možganski maloposestnik. Smrtonosne cigarete sem privlekel na dan, ker je legalizacija marihuane tobačni projekt iz 70. let in ravno zdaj nam to vsiljuje RTV Slovenija, Holopova Svoboda in skoraj vsi ostudno pokvarjeni ”podmladki” strank. Torej zelo upravičeno in ne kar tako. Vi tega seveda ne veste, ne veste oz. ne priznate niti, da je 2.000 > 500 in še nekaj stvari bi se našlo. Vi komentirate tukaj samo z eno mantro: Janez reši nas, (in žal vas je več takih…), vse ostalo vam je izven horizonta, drugi pa želimo napredek Slovenije na vseh področjih. Janez je žal tudi na teh področjih (zdravja) naredil v vsem tem času – VELIKO PREMALO (niti ne bi šel v čas govid-tiranije), ves čas dela predvsem za razne prostozidarje M. Bitence in njegove privatne zaslužkarske klinike, v preventivi ali v javnem sistemu pa ni naredil nič koristnega!! Pohlepni zdravniki Beovićeva, grof Contestabile, ki zasluži menda manj od snažilk z vilami na Golovcu, Mladi zdravniki in Fides etc. so vsi po vrsti le njegovi nastavljeni aparatčiki za rušenje vlade. Drugo ga očitno ne zanima. Zdaj pa naj vsak sam pri sebi presodi, čigavi komentarji so koristni in zaželeni… hehehehe, muahahaha. Če še kar ne boste nehali, vam bo prej ali slej J. Godčeva spustila eno čelno in to ne bi bilo dobro…

 10. Dolfe

  Najboljša rešitev je referendumski dan, ne pa mešanje različnih tem z volitvami.

  • Miller

   “….mešanje različnih tem z volitvami..” pa kaj je to kakšna vesoljska znanost ? ali so posranci za eu kralji in princi, da mora biti to še prazničen dan…

   Pa ne nas imet za bedake.
   Valjda zna vsak odgovort na pet vprašanj. ZAKAJ pa ne more oseba odgovort na treh listih v enem dnevu ?
   Če zna na telefonu poiskat pet app, bo tudi to znal.

   • tohuvabohu

    Problem ni v tem, ali bodo znali volilci izraziti svojo voljo, ampak v organizaciji volilne propagande.

    • Miller

     Volitve za EU so za državljane TOTALNO NEPOMEMBNE, razen za eu posrance, ki bodo obogateli.
     Odloča EK !

     Če hoče imeti katera stranka volitve posebej, NAJ JIH PLAČA !

     Propaganda: včeraj v Tarči je Černač kot ciganski žepar UKRADEL nekaj sekund za propagando.

     • tohuvabohu

      Revež. Moti te nekaj sekund, nikoli te pa ni zmotilo, ko koalicija v parlamentu namesto razprave o aktualnih zadevah porabi ure in ure za pljuvanje po prejšnji vladi.

     • Miller

      Revež je ona , ki te je na smetišču skotila.
      Če ukradeš sekundo ali uro, ali iglo ali avion si lopov !
      Sekunda je veliko: v njej lahko nekoga ubiješ.

     • tohuvabohu

      Čuj, neotesanec, koliko neumnosti ti naserješ v eni sekundi?

 11. SSvoboda

  Kot je vodenje države spremenil v farso, hoče Golob tudi evropske volitve spremeniti v farso, neko brezvezno tekmovanje o stupidnih temah, ki nimajo veze z ljudmi, njihovimi težavami.

 12. Miller

  SLO nima nikakršnega vpliva na odločitve EU, ki ji diktira Pentagon – Davos. Bajke za vernike.
  Drugič: včerajšnja Tarča je spet (do)pokazala, da v korupciji in kraji politični predznaki izginejo. Od Hujsa do Klemenčiča.

  • tohuvabohu

   Wikipedija navaja: Jože Hujs, slovenski ekonomist, gospodarstvenik in politik (med drugim je bil direktor Iskre). Sicer pa ne razumem razlike med ekonomisti in gospodarstveniki.

   Kdo pa je Klemenčič? Boštjan?

  • vernon coleman

   Haha, Miller, saj ni Hujs, da mu ni ime – morda Nujs, ali je Rujs, ali pa Sujs?
   Država gre v maloro, to je jasno, tako ali drugače. Narod je 100% politično nepismen in to je tista najhujša nepismenost od vseh.
   Zdaj pa ena od lucidnega Iztoka Mlakarja, na cenzuRTV to ni dovoljeno:
   Marjo Špinel
   Je jemu dolge lase an oblaču se je u štrace
   smrdu je tako ku kšne stare škovace.
   Živu pej tako, da ni dal vedet, da je živ,
   an strašno rad je tiste čudne, čudne cigarete kadil.
   An to ne samo vsako tolko, veste, on je prou pretiravu.
   Vleku je ku fabriški kamin an se ni ustavu.
   An zmerom je pravu: “Ma je brezveze živet,
   če ne skadiš en špinel in si malo zadet. Pa kaj.”
   Zna bet, da ste ga poznali, Marjan Benededič se je klicu.
   Zato, k je šou glas od njega, da je mamilje szi žlicu.
   Al pej samo zato, k je bil tak zaherjen kapelon,
   so ga žandarmi stalno tukli an vlekli u pržon.
   Ma ni blo pravga radžona, Marjo ne bi zmutu vode.
   Od njega ni blo nankar koristi, nankar škode –
   od njega ni blo neč. Me kej če od tazga bet,
   on je skadil kak špinel in je bil malo zadet.
   In pravli smo mu Marjo, Marjo Špinel
   pravli smo mu Marjo, Marjo Špinel.
   Čeprav še sam ni vedu, kdaj se je zadnji bot okopu,
   an še svojga dreka ni znou najt, če ni glih v njega stopu,
   so pupe, ma, nej jih zastope tist, k če,
   zmeram ratale vse mhke an vse blažene,
   če jih je Marjo tako ku kšen pesnik biondasto pogledu.
   Ma on jih ni porajtu, sej še zase ni vedu.
   Je pravu tko: “Da sem srečen, ne rabim jaz deklet,
   jaz skadim en špinel in sem malo zadet.”
   Neč ga ni tokalo an neč se mu ni dalo,
   nankar jest, nankar pit, ben, še dihu je bl malo.
   An stalno si ga vidu kje u kantoni sedet,
   tam je kadil svoj špinel in je bil malo zadet.
   Za neč se ni brigu an u neč se ni vmešu.
   An če kdo bi mu kdaj reku: “Marjo, ti cel svet boš rešu,
   če zdej numalo, ma lih nu malo zmakneš soju ret,
   bi on skadil en špinel in bi bil malo zadet.
   An pravli smo mu Marjo, Marjo Špinel
   pravli smo mu Marjo, Marjo Špinel.
   Od špinela do špinela mu je pamet šla u maloru.
   An kšenkrat, če si se usedu z njim an če si mu govoru:
   “Dej, Marjo, sej ni treba bet zadet prou vsaki dan,
   dej, prim se kahga dela rajši an kadi malo manj.
   An dej poglej se malčk u špegu, Marjo, ma kej se tu pravi,
   genjej sesat tistu reč, k maš oči že prou krvave.”
   Te je gledu ku ena mona an reku:
   “Kaj težiš že spet, če skadim en špinel in sem malo zadet.
   En dan se Marjo na štacjonu je na šveler usedu.
   Zna bet, da je skadu neki močnega, kdo bi vedu.
   K je prpelju vlak, on nankar zmaknt se ni tou,
   vlak pej se ni ustavu an Marjo je na kose šou.
   Ljudje so žleht, an kadar so stavli Marjota Špinela
   u trugu, zrezanga na tanko, kukr mortadela, so rekli:
   “Ben, zdej ma, kar ceu cajt tou je met,
   ka bolše k taku člouk res ne more bt zadet.”
   “Gandža, man.
   Rastafarijan know the truth.”
   Rasla je rasla, travica zelena.
   Po njoj se je šetala dušca zakajena.

 13. TL

  Namesto, da bi se pogovarjali o tem, kakšno EU želimo in potrebujemo, se bodo v času pred volitvami butalski loleki kregali o marihuani in evtanaziji.

 14. APMMB2

  Žalostno je to, da bo ta bonvivant postal evropski sektretar. Kakšno funkcijo mu bodo podelili se še ne ve, ve pa se, da mu je v Sloveniji nihče ne more preprečiti.

  • tohuvabohu

   Kakšno funkcijo mu bodo podelili, se še ne ve, Golob pa ve, da je strokovnjak.

  • Peter klepec

   A pa res mislite, da bi prezivel intervju?

   • marko

    seveda, avans je bil pravočasno nakazan in prejem nakazila je bilo potrjeno… 🙂

 15. deni

  Saj bi se človek smejal ob teh burleskah lovca na šparglje, če bi to največji genij v novejši zgodovini počel na svoj račun. Tako pa na slovenskem proračunu počne traparije. Kmalu se bo pojavil na omrežjih kot nabiralec tartufov. Levičarji so se in se še delajo norca iz Janševih tvitov, ampak je objavljal politične teme, medtem ko Golob svoja osebna zanimanja.

  Delaholik PV pač raje kot z državo se ukvarja s prostočasnimi hobiji. Če ne bi slučajno PV, nikogar ne bi zanimal njegov lov na šparglje. Ampak, da njegovi volilci še venomer padajo na takšne fore je pa absurd absurdov in ga še vedno podpirajo, vsaj v javno mnenjskih anketah. Očitno Slovenci, čeprav se štejemo za del zahoda še vedno živimo v srednjem veku, ko je grajska gospoda hodila na lov na divjad, zdaj pa so divjad zamenjali asparagusi. Ali bo v prihodnosti objavil napad na zeleno solato in ostale vrtnine.

 16. ren

  Propadajoča država!!! Hvala lepa vsem volilcem, ki ne premorejo zdrave kmečke pameti in vsaj od jankovićeve kandidature naprej volijo povsem neprimerne “stranke” in posledično neprimerne predsednike vlad.
  Kmalu nas bodo prehiteli še Hrvati, ki 100% bolje kot Slovenci vedo, kaj je to DRŽAVA in DOMOVINA!!!

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?