Vladni sklad za medijski mir

Avtor: | 9. aprila, 2024

Precej razburjenja je sprožila objava letošnjih “subvencij” za medije, ki jih prek t.i. Sklada za pluralizacijo medijev praviloma vsako leto razdeljuje Ministrstvo za kulturo. Dva do tri milijone znaša proračunska postavka, za katero vestno skrbi vsakokratni minister za kulturo. Medijski sklad je pač političen projekt, kjer se bolj ali manj “transparentno” razdeljuje denar v skladu s tem, kakšna koalicija je na oblasti, Desni so vedno dajali več denarja medijem, ki so jim bili naklonjeni ali so celo spadali v gracitacijsko območje SDS, v manjši meri tudi NSi. Levica, ki je bila seveda dlje časa na oblasti, pa je seveda vedno dajala več svojim oziroma medijskim hišam, ki so ji bile tradicionalno naklonjene.

Toda doslej je vseeno veljal nekakšen gentlemanski dogovor med levico in desnico; namreč da leva vlada vseeno vrže kak evro tudi desnim medijem – in obratno. Šele zdaj, pod ministrovanjem Aste Vrečko, se je vse skupaj zradikaliziralo. Razen verskega tednika Družina ga ni bilo medija, ki bi ga vsaj pogojno lahko umestili desno od sredine, ki bi letos dobil kak evro iz medijskega sklada. Seveda je (in še bo) zaradi tega še veliko hude krvi. Razumljivo in upravičeno. Rdeči Kmeri iz Levice niso dali svojim ideoloških sovražnikom niti centa. Na to so ponosni, ker verjamejo, da je tako prav.

Delitev na leve in desne medije je, če še niste ugotovili, izjemno perfidna potegavščina naših politikov, ki pa so ji na žalost najbolj nasedli prav mediji. 

Seveda je razdeljevanje državnega denarja po nekih političnih ali celo klientelističnih “merilih” nepošteno. Vseeno pa ni moj namen, da bi moraliziral o tem, kako se sredstva iz medijskega sklada razdelujejo po tako očitno subjektivnih kriterijih oziroma v vsaj nekaterih primerih tudi po čisto preprostem principu interpersonalne matrice – kdor ni naš, ne bo dobil nič. Res je, to je grdo in kaže na popolno izgubo občutka za spodobnost. Včasih so se politiki vsaj pretvarjali, da jim ni vseeno, zdaj pa je vse skupaj postal začaran krog: ko bo nekoč spet na oblasti desnica, in verjemite, da bo, bo lahko uporabila enake kriterje – ves denar bodo dobili “njihovi”. Podobno je s predlaganim Zakon o medijih, ki je še en dokaz, kako strokovno klavrna je ekipa Levice na Ministrstvu za kulturo: če ga bodo sprejeli v predlagani obliki, bo šel najprej na Ustavno sodišče, če pa bo po kakšnem čudežu preživel presojo ustavnosti, pa bi rad videl obraze Aste Vrečko in njenih Kmerov, ko bo taisti zakon čez nekaj let v roke dobila neka druga politična garnitura. Kako gre že tista o dobrih namenih in tlakovanju poti v pekel? (No, pri Levici dobrih namenov na področju medijev nisem zaznal, pač pa ogromno neznanja, nerazumevanja in predvsem arhetipsko socialistične poglede na medijsko lastništvo in pravice novinarjev.)

+++

Sklad za pluralizacijo medijev, ki meče denar samo “našim”, je seveda nekaj, česar javnost ne potrebuje. Časi, ko so Socialni demokrati in LDS vseeno z nekaj občutka razdeljevali ta denar, so očitno res zgodovina. Jožef Školč je kot kulturni minister mirno dajal subvencije Novi reviji, kjer so bili v devetdesetih vsaj v intelektualnem smislu izrazito protivladni, celo opozicijski. Mislite, da ga je Drnovšek zaradi tega oštel? Danes Asta Vrečka takšni založbi seveda ne bi dala niti centa. Ker pač ničesar ne razume, še najmanj sintagme “pluralizacija medijev”. Vseeno sem vesel, da ni ministrica za obrambo, ker bi v tem primeru nad svoje ideološke nasprotnike verjetno poslala tanke. Da, s takšno agresivno ideološko garnituro imamo opravka leta 2024 …

Mediji v Sloveniji smo že vsaj 34 let pluralni. Eni bolj, drugi manj. Eni si to lahko privoščino, seveda pa zaradi tega nismo tajkuni.

Ko sem že omenjal Školča, ne morem in ne smem mimo še ene eldeesove ministrice za kulturo. Tudi Majda Širca je bila politično zelo jasno deklarirana, vendar je v njenem času iz medijskega sklada nekaj denarja šlo tudi za medije, ki niso bili provladni mainstream. Vseeno pa je povsem znorela, ko sem v Financah objavil kolumno, v kateri sem zagovarjal tezo, da bi bilo treba ukiniti Ministrstvo za kulturo. Moje razmišljanje, ki je temeljilo na ugotovitvi, da država na področju kulture nekritično in neselektivno financira vse, kar deluje oportunistično, je bilo zanjo nesprejemljivo. Kasneje sem tudi sam obupal nad to idejo, vendar sem prav v primeru medijskega sklada prepričan, da če že ni možno ukiniti Ministrstva za kulturo, potem je nujno ukiniti vsaj ta sklad za kupovanje medijskega miru in nagrajevanje zvestih novinarskih in uredniških kadrov. Kajti prav to in nič drugega je ta vreča denarja, ki so ji zaradi lepšega nadeli ime Sklad za pluralizacijo medijev.

Mediji v Sloveniji smo že vsaj 34 let pluralni. Eni bolj, drugi manj. Eni si to lahko privoščino, seveda pa zaradi tega nismo tajkuni. Drugi so neprimerno bolj oportunistični in pragmatični. Medije imajo zato, da z njimi “tržijo” svoj biznis, z objavami ali neobjavami pa reketirajo (izsiljujejo) svoje žrtve. A resnične žrtve so zaposleni v teh medijih, ker bi se brez samocenzure hitro znašli v neprijetnem položaju. Dilema se zdi na prvi pogled enostavna: ali si relativno svoboden in brez “gospodarja”, vendar zaradi tega vsak mesec trepetaš za ekonomsko preživetje, ali pa nimaš teh skrbi in delaš le za denar, novinarski poklic in njegovo poslanstvo pa spraviš v škatlo z napisom “metafizika in ostale neumnosti”.

+++

Vsekakor največji problem našega medijskega prostora ni pluralizem. Niti to ne, da večji del medijskega mainstreama gravitira na levo. Se jim pač splača oziroma so kadrovsko tako sestavljeni, da drugače enostavno ne morejo. Edini pravi in resni problem slovenskih medijev je ta, da so slabi. Res so. Saj veste, o čem govorim, če vsaj približno spremljate nekaj kvalitetnih tujih medijev. Podobno kot je slabo naše “javno” zdravstvo, podobno kot so v slabem stanju naše ceste in druga infrastruktura, tako so slabi tudi mediji. Govorim na splošno, izjeme na srečo obstajajo, ampak jih lahko preštejete na prste ene roke.

Politiki so uspeli tako spreti medije med sabo, da je danes med novinarji in uredniki več politike kot med politiki. Več jeze, zamer in celo sovraštva je med medii kot pa med levimi in desnimi politiki.

Delitev na leve in desne medije je, če še niste ugotovili, izjemno perfidna potegavščina naših politikov, ki pa so ji na žalost najbolj nasedli prav mediji. V resnici ni levih niti desnih medijev, ampak so samo kvalitetni in nekvalitetni mediji, dobri in slabi. Profesionalni in neprofesionalni.

Politiki so uspeli tako spreti medije med sabo, da je danes med novinarji in uredniki več politike kot med politiki. Več jeze, zamer in celo sovraštva je med medii kot pa med levimi in desnimi politiki. Kot da so novinarji edini resno vzeli polarizacijo in edini zares verjamejo vanjo (tu bi se človek vprašal, kaj je z njihovo inteligenco). Tako predanih, v nekaj primerih tudi prodanih duš zlepa ne boste našli v drugih poklicih. Dokončno je vrag odnesel šalo, ko so se med novinarje infiltrirali aktivisti. Zame so to teroristi, ki uničujejo ceh.

Novinarji sami so tisti, ki so si odžagali vejo, na kateri naj bi sedeli. Tisto vejo, ki bi lahko bila četrta veja oblasti. Pa ni. Od nje je ostal le štrcelj, ki vsake toliko opozori nase s kakšnim odmevnim razkritjem. Spoštovanje častnim izjemam, ki še zmorejo preiskovalno novinarstvo, kajti večina “preiskovalnih zgodb” pride v kuverti ali po anonimni elektronski pošti. Zgodba je že sestavljena, samo še lektura manjka in gre lahko v objavo.

Kakšen sklad za pluralizacijo medijev torej? Katerih medijev? Da vlada daje denar medijskim hišam, ki jo že tako ali tako podpirajo, je perverzno. Naj jih raje zaposlijo na Uradu za komuniciranje, bo ceneje in bolj praktično. Nekoga bi moralo biti do neba sram ob tem, pa so standardi tako razvrednoteni, da se ob tem skoraj nihče več ne oglaša. Jaz sem se najbrž zadnjič.

29 komentarjev

 1. Peter klepec

  Ce v eni drzavi en minister po svoji volji lahko javnim medijem razdeljuje denar, je taka drzava enostavno zanic.
  Potem to ni moja dezela (prosto po Angeli Merkel).

 2. Iva PŽ

  D.S.: “Politiki so uspeli tako spreti medije med sabo, da je danes med novinarji in uredniki več politike kot med politiki. Več jeze, zamer in celo sovraštva je med medii kot pa med levimi in desnimi politiki.”

  Nekdanja urednica RTVS Ljerka Bizilj je pred leti, na vprašanje Peskove o njenem političnem vplivu, ko je postala poslanka LDS, dejala, da je imela kot urednica bistveno večji vpliv! Seveda, saj je bila pravoverna(!) urednica MSM in ne urednica obrobnega TV medija, ki bi ga organizacija (udbomafija) rada uničila!

  Odgovorni urednik Slivnikovega Maga je leta 2004 vrhunsko razložil (kolumna Dreyfus na 60 podlage), zakaj je Janez Janša tarča Kučan nomenklature (Kučan je pred tem v NG izrekel pomenljive besede: najprej diskreditacija, nato likvidacija):

  “Nomenklaturi ne bo ostalo drugega, kakor da iz Janše naredi fantomskega fašista in ga javnomnenjsko potolče – deset klafter pod zemljo, kot bi dejal Ivan Cankar. Patološko sovraštvo do njega pa je mogoče definirati: izvira iz nomenklaturnega občutka ogroženosti (!!!, moja op.), kajti očitno ima Janša v nečem zelo prav. Ključ leži v njegovi ideološki interpretaciji narave (!!!) slovenske nomenklaturne oblasti.”

  Po prestopu na Delo je bil nekaj časa celo urednik (okoli 10 tisočakov mesečno), danes v tandemu z Žerdinom ustvarjata v SP zgodbe za “intelektualno” levico – papagajata prežvečene laži o “preprodaji orožja” in celo nadgrajujeta:
  »Če Janša in njegova SDS skličeta sejo o korupciji, mar ni to največje protislovje? To je žaljenje zdrave pameti. Sistemska korupcija je v Sloveniji težava, vendar je bila SDS v vseh svojih mandatih s prsti v marmeladi, kjerkoli se je kradlo«

  Se je Mar-a-keš po izdatnem finančnem prestopu na Delo “sprl sam s sabo?” sprašujem Steinbucha.

 3. Miller

  Novinar je dokazano najboljša odskočna deska za vrhunsko kariero:
  Nataša Pirc Musar predsednica države,
  Rok Praprotnik od KPK pa do direktorja v NLB,
  Fafajonka od poslanke EU do ministrice,
  Joveva, poslanka EU,
  itd in itd.

  Poleg tik tok levo desnih starlet.

 4. uroš gabrijelčič

  Dokler je ministrica za kulturo (ta ni samo literatura, likovne umetnosti, glasba ….) oseba, ki noče odgovarjati na vprašanje novinarja, ki ne sodi v njen ideološki krog, veš, da je na tem mestu napačna oseba. Če veš, da je ta oseba tudi nasprotovala ustanovitvi muzeja osamosvojitve kot posebne ustanove, nimaš kaj pričakovati od ministrstva za kulturo. In če pogledaš spisek dobitnikov sredstev, se pri nekaterih imenih uščipneš, da preveriš, ali morda sanjaš. Stvar je podobno absurdna kot pregled sredstev, ki jih dobivajo NVO-ji, kjer spisek zajema na stotine imen, kar nas stane težke milijone. Rezultat teh investicij pa je? Jaz ga ne poznam, bi bil pa zadovoljen že, če bi mi nekdo pojasnil, kaj družbi prispeva Mirovni inštitut. Ali, če ostanemo pri današnji temi: kaj koristnega za družbo izhaja iz dejavnosti pod naslovom Pisanje in podobno ustvarjanje, Maja Čakarić s.p., ali pa Pod črto, zavod za ustvarjanje kakovostnega novinarstva. Prva se opisuje kot Strašno brihtni (Prihodnost pišemo skupaj z znanstveniki), drugi pa: Iz krize v krizo: preiskovalne serije sistemskih ukrepov na Pod črto. Obe omenjeni dobitnici se odkrito norčujeta iz nas. Prva je tudi del inkvizicijske ekipe Oštro Anuške Delić in avtorica številnih zapisov predvsem o ženskah pisateljicah, o moških pa, kot da jih ni. Da ne govorimo o finančni podpori glasniku levice Mladini in znesek primerjate z zneskom za Demokracijo, ki je 0 (če nisem kaj spregledal)! Sicer pa, zakaj bi bilo pa v kulturi kaj drugače, kot je tudi sicer v družbi, ko gre za financiranje javnih ali zasebnih ustanov?”

 5. rOKC

  Po mojem mnenju se premalo govori predvsem o težavah časopisov.
  Delu pada branost, če se spominjate je zelo padla branost Dnevniku in Večeru, ki sta eno leto nazaj imela resne dogovore o združitvi, ki bi morda rešila obe novinarski ekipi in jim dala čas za prestukturiranje in preživetje. Pa se niso mogli zmeniti.
  Pri teh medijskih (pravzaprav bodimo točni – časopisnih!) hišah gre tudi za veliko človeških virov, ki jih je potrebno sfinancirati vsak mesec. Kaj bo s temi ljudmi, če bo denarja za njih zmanjkalo? In zmanjkalo ga bo, glede na realno padanje branosti časopisov. Če pomislimo še na finančno zaostrovanje situacije v državi, pa bo denarja zmanjkalo tudi za razne Medijske sklade … kam bodo šli ti brezposelni novinarji delati? Vsi v politiko? Se bodo še bolj zradikalizirali, ker se bodo čutili opeharjene, ker bodo enkrat ostali brez plač in dohodka?

  • Weedoc

   Avtor prispevka ima prav, glavna težava je slaba kakovost. V Sloveniji težko najdeš medij, ki bi si zaslužil naročnino. Mnoge kulturne in medijske ustanove zato živijo od različnih državnih podpor. Ker jim ni potrebno živeti od vstopnic in naročnin, jim za zadovoljstvo strank ni treba skrbeti in s tem niti za kakovost. Kot na slovenskih universal, npr. Pa prideš tja, kjer smo. Dobri novinarji bodo našli službo na širšem trgu, če bodo želeli. Slabi bodo našli službo, kjer Jo bodo lahko ali pa bodo politiki-kolegi poskrbeli za njih in bomo potonili še globlje.

  • vernon coleman

   Naj vsi propadejo, saj smo videli, da so npr. pri Dnevniku edinega pokončnega novinarja T. Mastnaka odstranili… Pa tale akcija strašenja staršev in šoloobveznih otrok. Cenzura, samocenzura, izbira tem, relativno nizek iku novinarjev… problemov je enostavno preveč, njihova škodljivost preočitna.
   Vsi skupaj niso vredni, da z njihovimi ”presežki” solato zavijemo, zaščitimo stene pri pleskanju ali pobrišemo pasjeke…

   • rOKC

    Weedoc: sam imam pomisleke glede zaključkov, da bodo “politiki-kolegi poskrbeli za njih” ravno iz stališča, ker denarja preprosto NI dovolj.
    Fascinantno je to, da so sicer v trenutni vladi medijskemu aparatu prenesli kar nekaj milijonov (poleg NVO-jev, ki so tudi vezani na medije v veliki meri) ampak imamo že samo s temi milijonskimi prenakazili zdaj težave v budžetu države!
    Na dolgi rok torej tega ne bo mogoče vzdrževati.
    Pa ne gre samo za časopise. Recimo med televizijami ima, če ste pozabili, hude težave ProPlus, ki je izdajatelj 24ur. Pred časom se je že špekuliralo o konsolidaciji studiev in produkcije pod novim tujim lastnikom (Čeh) kjer bi se delalo program v Zagrebu (ker ima lastnik tudi tam neke naložbe).

    Banalno pa je, da tistih nekaj ubogih desnih medijev z bistveno manjšim potencialom bralcev vseeno preživi, prav tako tistih nekaj desnih založb. Skromno ampak očitno nastavljeno skrajno racionalno za manjši obseg. Medtem ko so levi mediji nastavljeni za neke imaginarne večne prihodke s strani vseh državljanov večno v prihodnosti.

    vernon coleman: Pozabili smo, da smo v devetdesetih tudi številni desni kupovali časopise. Ker si nekje moral prebrati vremensko napoved, novice iz sveta, šport, črno kroniko. In smo bili prisiljeni kupiti Delo/Dnevnik/Večer in zraven brati levičarske kolumne in članke. Ampak denar smo pa jim nosili, ker do novic si moral priti. Vseeno samo večerni dnevnik ob pol osmih ni bil dovolj, je bilo potrebno še kaj občasno prebrati.

    Danes je model spletni. PortalPlus je mogoč zaradi interneta in novih tehnologij po letu 2000.

 6. slavko

  Ukinitev Sklada ni v interesu ne levih ne desnih, ki bi to lahko izvedli v času svojega vladanja. Kaj mediji pomenijo je dokazal že Goebbels. Najbolj razvpit je RTV, fevdek vsakokratne vladajoče garniture

  • Jože

   Se bojim, da imate prav Slavko. Vsak ima svoje medije, nasrkajo tisti ki niso od nikogar. Kot tale portal recimo. Razumem zato vso poanto in skrb avtorja in izražam moralno podporo!

 7. jaz

  Tudi Mussolini zase ni menil da je fašist….

  • Miller

   Mussolini je bil najprej levičar, nato pa se je obrnil po vetru v desno, popolnoma enako tudi njegov učenec firer kulta SDS.

   • Halobp

    Miller- Sapunar,

    čigav učenec si pa bil ti, morda od Mao- ta, ki je dal pobiti, najprej ženske potem vsepovprek ,… ali Stalin, ki je dal pobijati SVOJE, več jih je kot Hitler pa Mussolini.
    No Mussolini je delal veliko zla, katerega je najbolj začutila Primorska, Istra, Dalmacija.
    Je pa naredil ceste, pa aquadoto Istriano, po katerem se še danes pretaka pitna voda, v ”slovensko” Istro – Koper. Potemtakem, ne bi smel te vode piti tvoj stanovni sotovariš visokost koprske inteligence Aurelij.
    Ampak kar je dobrega naredil Musollini je, da je dal že takrat Lj v žico, a si jo ti Mille pokradu ?
    Ti si res fenomen (mujo s fenom v roki) človeštva, po strokovni plati poznam dva načina poroda, vaginalni in carski rez, ma ti presegaš znanost ti si rojen s katetra!
    No če bi se pa rodi s carskim rezom, potem bi pa bil CAR – ruski 🙂

    • Miller

     Mussolini je bil najprej levičar, nato pa se je obrnil po vetru v desno,
     popolnoma enako tudi njegov učenec firer kulta SDS SS.

     • Halobp

      Mileru, evo predlagam ti, da se udeležiš Zdravega obhoda Ljubljane naslednji mesec, pa se pridruži milnčku, (kr Robi bo že mogu pucat prkolo u HR kampu) ,malo zlobiraj prek zokija , pa ti si tak genijalec, da bi lahko bil Rektor v kurcovcu ups lapsus Kumrovcu, takih je tvoj rdeči kmer zelo vesel. Saj te res razumem,, res dolgo ni bilo prave Burje kr ta jugo ti sega prek prostate v male možgane, vidiš zato si tak. V bistvu si kot Mussolini alzabandiere !

     • marko

      1. maja bo 83. obletnica skupnega praznovanja praznika dela slovenskih komunistov in nemških okupatorjev, še razglednico s svastiko in rdečo zvezdo so izdali….
      PS sej veš, da si kreten, kajne?

   • jaz

    @Miller, koliko ljudi je dal pobiti ali pregnati Tvoj ljubljeni Janez Janša? Koliko ljudi so dali pobiti ali pregnati Stalinovi kolaboranti. Preden greš spat, poglej če si dvakrat zaklenil vse vhode v hišo, če ni morda strešno okno odprto, dimnik začepi, ker kaj veš? Janez Janša je nevaren tič, kje vse lahko prileze v tvojo hišo, te do juta muči in nato milostno evtanazira s strelom v glavo kot pravi Spomenka Hribar….še psu se da milostni strel…saj nas imaš za ščeneta a ne???

    • Miller

     Jabolko ne pade daleč od drevesa.
     Prisega Hitlerju, kot pomočnik iztrebljanja Slovencev.

     Ja, sami dokazujete, da ste ščeneta.
     Lajate na vsakogar, ki ima drugačen pogled na svet, kot vaš pukljasti bog.
     Na vsak komentar, ki je drugačen od SDS SS trobila Nore24, zaženete primitivci vik in krik.
     Je Go

 8. APMMB2

  ” A zašto, smo se borili” so nekoč izjavljali borci,ki so si prigrabili privilegije in se zalegli v zaplenjene vile in se obdali z razkošjem. Največ tega je pripadlo ljubljenemu tovarišu Titu, ki si je preprosto polastil vseh karjevskih palač, vključno z Belim dvorom.
  No, naši levičarji so skromnejši, klub temu pa si prilaščajo vse, kar jim nudi država. To je pred vsem proračun v katerega so navrtali toliko lukenj, da pušča kot rešeto.
  Žal pa mladeniči niso poučeni, kako s eje zgodba končala. Jugoslavija in tudi naša domovina Slovenija sta bakrotirali.
  Tovariši borci so za to potrebovali 45 let , mladci, ki so prevzeli oblast danes,pa bodo Slovenijo pripeljali v bankrot že konec tega mandata.
  Najprej je potrebno ustvariti, šele nato je možno deliti.
  Minstrica Vrečko, ali lahko navedete,kaj ste ustvarlili do sedaj?

  • Halobp

   APMMB2

   Vse napisano imaš prav, samo kako naj bo drugače, če so pa ta nesposobni mladež naučili njihovi predniki, koordinira jih pa še vedno mali murgljski komunajzlerski nadškof.
   Dajte še enkrat otroc pokašte jim kaj smo vas naučili 🙂

   Na koncu pa ne joči Peter – jebiga se ni izšlo ….

   Žal je tako, v Sloveniji mediji nimajo veliko expanzije,razen nekaterih, kjer vsaj lahko prebereš in širiš breitwinkel 😉

  • Kugy

   Pod krinko covida je ta mlada generacija, ki pod vplivom medijev verjame v nov komunisticni svet, spet zapakiran v naprednost, solidarnost, enakost, tokrat še več- spolnost, skratka vrednote, ki jih nova generacija brani pred retardiranimi, neizobraženimi, neinteligentnimi NE LEVIČARJI. Pogrom nad prejšno vlado in njene volivce je na račun covidnih ukrepiv omogočil zelo grobo in primitivno komunikacijo, ki se je razširila na druž. omrezjih in tudi v javnosti. Priča smo bili linču realnosti, ki je omogočila grob naskok na oblast, z javno obljubo čiščenja, nenaših.
   Je to še demokracija. Ne. Zgodil se je prevrat, prevara, ko je bil narod ogrožen zaradi covida, tako kot ukupacija in nato prevara leta 45, manjkalo so samo se likvidacije. Prejšna vlada pa nič. V Bruslju vse Ok. Jansa se ukvarja z Logarjem. Levica pa v stilu Bolševikov ob asistenci mandatarja, ki po dveh letih kot Erdogan še vedno išče janšiste, uvaja Čebinsko ustavo. NORO

   • vernon coleman

    ”Narod je bil ogrožen zaradi covida.” Vi to še vedno resno verjamete?? Sem kar zgrožen. Bi znali to utemeljiti na podlagi dejanskih dejstev, ali le kot papiga plozate za izbrano $$trokovno skupino in grande Kazzinom?
    Pojasnite mi, kje je govid zdaj, kam se je skril, zakaj se cepi manj kot 2.000 ljudi (”ugodni” paket cepljenja je celo skupaj z gripo), če je pa tako VAAAARNO in UČINKOVIIITO in $$$troka tako še vedno priporoča. Kaj je zdaj sploh tako drugače kot recimo 21.09. 2021?
    Baje, da ne smem lepit povezav, dajte v strička iskalnika 40 facts about covid: off-g, ali pa facts about covid: swprs. Bo šlo? Ali pa poglejte levo in desno okrog sebe in uporabite logiko in razum!!
    Argumentirajte, g. Kugy, lepo prosim. Covid je bil očitna, obupno neprepričljiva globalistična prevara, OD ZAČETKA DO KONCA.
    Pa dajte nehat s tem BS o Janezu ”žrtvi” epidemije covida!

    • jaz

     Res si kapaciteta vernon. Za rahat hiše.

    • Peter klepec

     Vernon, po vase bi lahko medicino in studij ukinili, ker itak nesolani eksperti vedo vec; pogooglajo, pa je vse jasno, a ne?
     Pa ne samo medicino, farmacijo itak, tudi inzenirji so nepotrebni, vse na spletu pise.
     Ampak, ko boste vi resno bolni, ne verjamem, da se boste sami preko spleta zdravili.

     • vernon coleman

      Peter Klepec, ko bi bil vsaj fizično močan, ko že nisi umsko…
      100.000 vrhunskih strokovnjakov podpisnikov Great Barrington Declaration, oktober 2020! Baje ne smem lepit povezave, znate sploh to poiskat?
      Kako si še vedno upate pisati to groteskno laž, da so vsi zdravniki (teh $$$trokovnih plačancev je bilo pod 30 pri nas), farmacevti, mikrobiologi, in ostali zdravstveni delavci, ali pa kdorkoli sposoben normalne logike, itd. nasedli tem retardiranim govid-lažem? Aja, zdaj vemo za 100 najvišjih dodatkov v UKC Lj, so ta podatek kar tri leta skrivali (necenzurirano)… pa še kar nekaj ”jih manjka”.
      Sicer pa vem, da žal poučujem ignorante, ki enostavno nočejo vedeti, nimajo poguma vedeti, ne smejo vedeti…

    • Kugy

     Vernor. poguglaj pokopališče Bergamo, pa tudi doma, pa še množična grobišca v južni Ameriki. Pa vprašaj koga, ki je izgubil najbližje. Znano je, da ko je človeka podzavestno tako močno strah, se zateče v iracionalno. Z JJ nimam nič, je pa tista vlada funkcionirala in delala v korist drzavljanov. Ne znam si predstavljati kakšna štala odnosno kako bi se izteklo, če bi bil takrat Golob. Verjetno bi nas bilo pol na britofu.

     • vernon coleman

      G. Kugy, o čigavem strahu govorite? Ste se vi prestrašili, morda starejši ljudje – namen 100% prodanih retardiranih medijev je že bil tak… isto kot zdajle pri ogroženih šolarjih…
      Jaz se nisem ničesar prestrašil, razen res šokantne človeške naivnosti in neumnosti – pravzaprav sem vedel že Januarja 2020 (pa mi seveda ni nič ne pomagalo), da gre za enako prevaro kot sta bili zadnji dve p(l)andemiji: 2004 ptičja in 2009 svinjska gripa.
      Poiščite si članek- P. Carter, D. Cohen: WHO and the pandemic flu “conspiracies” – po tem članku je bil kar 10 let mir!!! Margaret Chan se je takrat celo opravičila, kar se seveda kompromitirani Gebrejezus in njegova Gebremarija ne bosta nikoli…
      Ali pa poiščite karkoli na to temo covida od Petra Doshija na bmj.
      Bergamo, a to vi o tistih fotografijah hale krst, ki so ponarejene, ker je šlo v resnici za potopljeno ladjo z migranti? a vi vse verjamete, kar MSM v lasti 6 korporacij pišejo o Južni Ameriki?
      Ne vem, kako naj vam še narišem… dajte lepo prosim končno sami seštet 1 in 1.
      Nihče tudi ni odgovoril na niti eno vprašanje, ki sem ga postavil… pa boste le enkrat pljunili resnici v oči?
      ”You can’t handle the truth!”
      Poglejte si vsaj kak video Mattiasa Demseta o fenomenu ‘mass formation’, vam bo zelo koristilo…

 9. ren

  “Šele zdaj, pod ministrovanjem Aste Vrečko, se je vse skupaj zradikaliziralo.”

  Ministrica za kulturo: Asta Vrečko-Ždanov!

  • Peter klepec

   Ce je drzava, uprava pravilno zregulirana, noben samovoljen ali bedast minister ne more veliko skode narest.
   Torej, SLO je ocitno slabo narejena drzava.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?