Deklica Danka in transgeneracijski prenos travme

Avtor: | 6. aprila, 2024

Srbska javnost se šokirana sprašuje, kako je to mogoče. Komunalca v prometni nesreči zbijeta dveletno dekletce po imenu Danka, a namesto da bi jo takoj peljala na urgenco in ji rešila življenje, jo naložita v prtljažnik in odpeljeta na deponijo kot kakšnega crknjenega psa. Otročiček morda sploh (še) ni mrtev, morda se, medtem ko leži v prtljažniku, prebudi iz nezavesti. Psihopata jo zaradi tega ubijeta, truplo pa nekje odvržeta, verjetno zakopljeta. Kasneje ju prime policija, eden se zavije v molk, drugi stalno spreminja zgodbo in naposled prizna. A trupelca policija še vedno nima, zločin brez trupla pa bo na sodišču dober primer za vsakega malo boljšega kazenskega odvetnika …

Zgodba je tako šokantna, da se nočem niti spuščati v podrobnosti, ki v trenutku, ko to pišem, še niso znane. V grobem pa drži, da imamo komunalna delavca, ki sta zbila otroka, od tam naprej pa se stvari odvijajo kot najhujša srhljivka. Srbi, ki so pred letom ali dvema doživeli strelski pohod 13-letnika, očitno dobro seznanjenega s kazensko odgovornostjo mlajših mladoletnih oseb, se lahko zdaj ponovno sprašujej0, kaj se (jim) dogaja. Toda tudi tokrat je odgovor iskati v vprašanju t.i. transgeneracijskega prenosa travme. Generacija, ki podeduje nerazčiščeno, zlasti pa pravno in moralno nesankcionirano patologijo svojih (starih) staršev, neizogibno doživi soočenje z nepredstavljivo fenomenologija zla.

Nemci, če poskusimo transgeneracijski prenos travme pojasniti z vidika največje možne družbene angažiranosti, so leta 1945 ugotovili, da se bo treba spokoriti za strahote nacionalnega socializma. Začelo se je že z nürnberškim procesom, kjer so obsodili veliko večino obtoženih nacističnih veljakov, visokih vojaških poveljnikov in pomembnih državnih uradnikov. Nemci so sprejeli nase občutek krivde in se pokesali grehov tako, da so celo v šolski sistem vnesli toliko varovalk, da danes marsikdo misli, da so mlade nemške generacije pravzaprav že preveč obremenjene s krivdo. Toda pri tem ni odveč pomemben podatek: prvi povojni generaciji Nemcev so starši prikrivali “družinske skrivnosti”, ker so jih želeli zaščititi. Morda so mislili, da bo delovalo, vendar so se motili. Prva povojna generacija Nemcev je leta 1968 padla v hipijevsko gibanje bolj kot katera koli druga; del se je navdušil nad radikalnim levičarstvom, velika večina pa je poskušala živeti s čim manj skrbi in v čim večjem ekonomskem blagostanju.

Šele druga, marsikje pa celo tretja povojna generacija je ugotovila, da nekaj ni v redu, da njihovi starši o nečem ne govorijo. Grehi dedkov in babic – prve arhetipsko povezujemo vsaj z uniformo Wehrmachta, če ne celo Waffen SS, druge pa z vlogo sadističnih paznic v koncentracijskih taboriščih – so udarili na površje z vso silovitostjo. Če so stari starši vpili Heil Hitler! in korakali za svojim Führerjem in če so njihovi sinovi in hčerke živeli v blaženi nevednosti glede preteklosti, potem so, poetično rečeno, vnuki in vnukinje postali otroci Postaje ZOO.

+++

Zakaj tako podrobno izpostavljam prav Nemce in vprašanje krivde? Zato ker niti tam niso povsem ušli transgeneracijskemu prenosu travme, pa so sistemsko ogromno delali na tem. Kako naj potemtakem ocenjujemo Srbijo, njen agresivni nacionalizem, ki ga je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja iz steklenice spustil Slobodan Milošević, ko je obudil mitologijo bitke na Kosovu in prepričeval Srbe, da je čas za “obnovitev cesarstva”? Od leta 1991, ko so se začele vojne v bivši Jugoslaviji, pa vse do leta 2000, ko je demokratično izvoljena srbska vlada Miloševića (ki je medtem uspel izgubiti tudi Kosovo) izročila haaškemu tribunalu za zločine v bivši Jugoslaviji, je minilo okroglo desetletje, posledice srbskih osvajalnih vojn pa se konkretno občutijo še danes – in to najbolj prav v Srbiji. Simbioza med Beogradom in Moskvo, kjer jih zaradi zločinov v Ukrajini soočenje s preteklostjo šele čaka enkrat v prihodnosti, v tem pogledu ne more biti naključna.

Vukovar, Sarajevo, Omarska, Srebrenica … vse to so spomeniki vojnih zločinov srbskih vojaških in paravojaških skupin. Aleksandar Vučić, da ne bo kdo pozabil, je bil Miloševićev minister za informiranje. Propagandni minister, bi rekli v nekih drugih časih. Taisti Vučić, ki je na oblasti že približno tako dolgo, kot je bil Milošević, je sadež zastrupljenega drevesa, če parafraziramo procesno doktrino ameriškega kazenskega prava. Pri soočenju z vprašanjem krive in sprejemanja odgovornosti za neslavna dejanja prednikov gre namreč (tudi) za vprašanje prava in pravičnosti. Nemci so se zelo soočili s svojo nacistično preteklostjo, Srbi se doslej o tem na ravni družbe in države niso začeli še niti zares pogovarjati. Tisti pogumni in pokončni srbski intelektualci, novinarji in civilnodružbeni aktivisti, ki so o tem javno spregovorili, so v najboljšem primeru anatemizirani, ignorirani in potisnjeni na rob družbenega diskurza. Tisti z manj sreče so (bili) deležni celo fizičnega ali vsaj psihičnega nasilja.

Zato se ne gre čuditi in spraševati, kako se lahko zgodijo zločini s takšno patologijo. Narod, ki je potlačil svoje grehe in dejanja, ki zahtevajo odgovornost, ni nič manj travmatiziran od svojih žrtev. Sorodniki tisočev Bošnjakov, ki so jih pred očmi nizozemskih pripadnikov Modrih čelad OZN vojaki vojnega zločinca Ratka Mladića odpeljali na morišče, se vsaj zavedajo svojih travm, s katerimi se soočajo že skoraj trideset let (!), medtem ko se Srbi na ravni kolektivnega nezavednega s tem soočajo skozi psihopatologijo, ki je zgolj simptom vsega tistega, kar leži zakopano pod zemljo.

Srbom ne moremo ničesar zavidati. Upam, da se nekoč znebijo prekletstva, ki jih preganja še iz turških časov – namreč da jim v glavnem vladajo slabi ljudje, medtem ko tisti redki normalni in usmerjeni v prihodnost, postanejo žrtve morilcev.

55 komentarjev

 1. baubau

  Je pri Slovencih res kaj bistveno drugače…

 2. David

  Ko Steinbuch nalije čisto vino. Bravo.

 3. France Korošec

  Čestitam, herr Steinbuch!

  DO ONEMOGLOSTI JE TREBA VSAKO PRVO SOBOTO OBJAVLJATI NA TVOJEM PORTALU SLOVENCEM, KER NISO IN ŠE NE VEDO IN SE NE ZAVEDAJO TEGALE:

  Berilo iz 2. Mojzesove knjige (2 Mz 20,1-17)

  Tiste dni je Bog govóril vse te besede in rekel: »Jaz sem Gospod, tvoj Bog, ki sem te izpêljal iz egiptovske dežele, iz hiše sužnosti. Ne imej drugih bogov poleg mene! Ne delaj si rezane podobe in ničesar, kar bi imelo obliko tega, kar je zgoraj na nebu, spodaj na zemlji ali v vodah pod zemljo! Ne priklanjaj se jim in jim ne služi, kajti jaz,

  ************************************************************************
  Gospod, tvoj Bog, sem ljubosumen Bog, ki pokorím krivdo očetov na sinovih, na tretjem in na četrtem rodu tistih, ki me sovražijo, izkazujem pa dobroto do tisočerega rodu tistim, ki me ljubijo in izpolnjujejo moje zapovedi.
  ************************************************************************

  Ne izgovarjaj po nemarnem imena Gospoda, svojega Boga, kajti Gospod ne bo pústil brez kazni tistega, ki po nemarnem izgovarja njegovo ime!
  Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj!

  Kućan Milan, Diklić Spomenka, Tine Hribarjev – vi, ki desetletja lažete in ,ki načrtno trdosrčno zavajate in zapeljujete staro in mlado slovenskega ljudstva, še imate čas !

  Še imate čas zase in za vse svoje, da se spoveste, prosite odpuščanja, se spokorite.

  Še imate čas, da vsebino Mojzesovega sporočila sporočite v Moskvo, Beograd , v Minsk in v Banja luko.

  Amen.

  • Miller

   Dodaj še nekaj beril iz stare zaveze, kjer se judje hvalijo, kako so izvrševali genocide, pobijali ne samo moške, ampak VSE , ženske, otroke, starce, nosečnice, VSE.
   Na to so se pozivali judovski poslanci, ki so ukazali genocid nad Palestinskim narodom.
   To je v njihovih genih.

 4. France Korošec

  APMMB2
  Vedno si poetično brihten, žal, tokrat pa ne čutiš, ne slišiš, se ne zavedaš kaj sporoča avtor.
  NE, nimaš prav.Popolnoma si falil temo, sporočilo, nauk, itd.

  Avtor ne polemizira, ne prepričuje, naravnost sporoča kaj je v teku !

  Vse, kar velja za Srbe, velja isto-enako za Slovence, velja strahotno za Ruse in plačilo za vse strahote bo za Ruse huje od vsake kataklizme, pa ni važno zdajle ali bodo zmleli še Ukrajino in še koga in povlekli za seboj še Balkan in Evropo in svet-ni važno-zadeva tečle, ure tiktakajo, dragi moj.
  ZAČNI MOLITI, DRAGI MOJ !

  • APMMB2

   Še vedno trdim, da je zločin v Srbiji grozljiv, nenevaden, balkanski, nima pa nekih korenin v zločinih po svetu.Človek je očitno nagnjen k pobijanju ne glede na raso, vero, spol, itd.
   Seveda je smisleno ob takšnih grozodejstvih opozarjati na nesprejemljivost zločinov,ki jih človeštvo nenehno počne, ni pa nikakršne korelacije med zločini,ki so jih zagrešili predhodniki in jih počno danes njihovi nasledniki.
   Če bi velajlo to pravilo, bi bili Nemci še vedno množični morilci, tako kot Srbi, Rusi, Japonci in nenazadnje tudi Slovenci.
   Nisem prperičan, da je gospod Šoltes morilec, ker je vnuk Edvarda Kardelja, enega največjih hudodelcev med Slovenci.

 5. Peter Klepec

  Kopica komentarjev, a le dva (Muren in Babnik) se dotakneta slovenske transgeneracijske travme, ki je slovensko “bruno v ocesu”. Tega se premalo ljudi zaveda. Pa ne gre samo za naslednike, potomce storilcev, ampak tudi za potomce zrtev. Ta travma razjeda narodno substanco. Se najbolj tiste, ki se je niti ne zavedajo. Skoda je korporativna in osebna. Pravzaprav bi morali biti plat zvona.

  • Tomaž Zupančič

   seveda da obstaja tudi kolektivna narodna senca v Jungovem smislu.
   tako tolče ven.

 6. trisul

  Všeč mi je, da je Steinbuch odprl temo transgeneracijskega prenosa travm. Tudi na naših tleh je bilo veliko, veliko travm in bi se s tem morali bolj ukvarjati.

  Nekoč je dr. Bučar lepo razložil kako nobena državna strategija ne more zaživeti dokler ne ugotovimo kaj nas drži v povprečkarstvu in to odpravimo … Transgeneracijske travme oblikujejo naše vedenje … nesposobnost dogovarjanja, sindrom sosedove krave, nesposobnost dolgoročnega razmišljanja ipd.

  Bravo Dejan!

 7. maligur

  Težko je povezati en grozni zločin s celim narodom. Res pa je, da se zadnje čase v Srbiji dogaja marsikaj kar ni človeško. Bi se strinjal, da Srbi še vedno niso sprejeli dejstva o svojih grozodejstvih na tlu bivše Jugoslavije. Največ kar lahko dobiš od njih je priznanje da so vsi krivi in da so vsi bili zločinci. Ko enkrat izenačiš žrtev in storilca se dejansko izgubi resnica. Če imaš na oblasti velikosrpskega ideologa, ne čudi da resnice ni. Tako oče mladoletnega serijskega morilca izjavi, da je rešil veliko življenj ker ga je dresiral za uboje in mati človeka, ki naj bi zadavil dveletno punčko Danko, razmišlja kako ji sin hodi po svetu zanemarjen, neobrit in nezlikan. Tako, da avtor tega članka ima prav. Niso vedno krivi drugi, da smo mi takšni.

  • Brane

   Svinje ste večina, naslajat se z tujo tragedijo, mater vam je.em klošarsko

 8. slavkope

  Čustveno, razumsko, etično in religiozno nerazčiščen in s človekoljubno strpnostjo ter spoštljivostjo nepredelan odnos posameznika in družbene skupnosti do na silo potlačenih in nezavednih travmatičnih bremen iz bližnje in daljne (posameznikove, družinske, rodovne in nacionalne) preteklosti je seveda lahko dodatna pogubno zlodejna okoliščina za pospeševanje vsakršnega destruktivnega mazohističnega samo-nasilja in sadističnega nasilja.

  Ni mogoče spregledati, da se ustrezno nepredelano zločinsko nasilje posameznikov, družbenih skupnosti, rodov in nacij ter tragične posledice za posameznika, družino, rod in nacijo dedno prenašajo iz roda v rod ter da “nepokopani mrtveci” in ne-civilizacijsko prikriti ter zatajevani “grobovi tulijo” kot “slaba vest” tudi naslednjim generacijam, ki z zločinci in njihovimi žrtvami med svojimi krvnimi, ideološkimi, političnimi, nacionalnimi, razrednimi, revolucionarnimi predniki in vzorniki nimamo (razen morebitne biološke, plemenske, nacionalne, rasne sledljivosti) ničesar skupnega.

  A vendar ni mogoče povsem razbremeniti sodobnega svobodnega posameznika neprenosljive in nepreklicne osebne odgovornosti za njegova lastna dejanja ter mu že vnaprej ponujati opravičilo v domnevno travmatizirani skupni zgodovinski preteklosti družine, razreda, rodu, nacije, rase …
  Kot ga tudi ni mogoče opravičevati ter etično razbremenjevati z aktualnim nihilističnim družbenim kaosom brez vsakršnih etičnih, moralnih, civilizacijskih in verskih vrednot. V neotipljivem idejnem in vrednotnem vakumu pragmatično in brutalno brezobzirno vlada ne-humano in proti-civilizacijsko zlorabljena lažna “pravica” močnejšega, glasnejšega, predrznejšega, brez-vestnejšega, prezirljivejšega in nasilnejšega.

  Brezvestno nasilno in koristoljubno dlakocepsko razločevanje in razlikovanje med posamezniki, družinami, družbenimi skupinami, verskimi skupnostmi, političnimi strankami, spolnimi opredelitvami, plemeni, rodovi, nacijami, rasami … ter brezvestno enostransko in pristransko populistično navijaško razglašanje naprednejših, prvo-razrednih, najbolj-civiliziranih, neposrednih dedičev “svete nacije” … je nadvse plodovit “humus” za vsakršne posamične in skupinske nasilne zlorabe “svobode” ter za pospešeno civilizacijsko padanje v “pekel” neobvladljivega in brezmejnega medsebojnega sovraštva, v brezdanje “brezno” brezupne osebne in družbene samo-destrukcije.

  • Brane

   Se strinjam. Poglobljeno razmišljanje. Smrt nesrečnega otroka vsekakor vzbudi najrazličnejše komentarje. Vendar tudi pri nas nismo imuni pred takšnim nasiljem, tudi naša kolektivna zavest je prepojena z nerazumevanjem tudi z strastmi, ki izvirajo iz polpretekle zgodovine. Šolski sistemi so še vedno skoraj enaki kot pred leti po drugi vojni. In v tem je bistvo problema.

   • Xana

    Kdo je torej kriv, da je pilot Andreas zapeljal letalo v goro in da je drug Andreas postrelil kup mladoletnikov?

   • Xana

    Kdo je torej kriv, da je pilot Andreas zapeljal letalo v goro in da je drug Andreas postrelil kup mladoletnikov?

   • Xana

    Kdo je torej kriv, da je pilot Andreas zapeljal letalo v goro in da je drug Andreas postrelil kup mladoletnikov?
    Generacijska travma ali lasten sadizem?
    Kdo je kriv za genocid nad Indijanci? Travma se bi se v primeru punčke podedovala, če bi bil fant in ki bi ga župnik posilil potem bi pa on postala župnik in posilil ministrante. Ne pa, če pilot Andreas nalašč strmoglavi letalo ali če Tadžiki postrelijo Ruse. To ni generacijska travma in Nemci tudi izvajajo čudna grozodejstva (sostorilec) Izraela.

 9. Bpjan

  Malo bolane povezave, ampak če je tako lahko nadaljujemo tako, da pri nas ni take štale, ker nam nekako uspe ustaviti bolnika in generala Janeza, ki bi ravno tako rad obračunal z vsemi, ki niso na njegovi liniji.

  • Iva PŽ

   Bpjan alias bolano pijan umski ubožec!

  • DRAGO

   Si pa res bolan bolane.

   • mallonge

    Srbi imajo genocidno tradicijo. Njihovi vikend safariju pobijanja Sarajevčanov , pa Srebrenica… Nenazadnje pa imamo Jankovića, ki neumorno dela na zastrupitvi ljubljanske pitne vode.

 10. prask

  Daj Alem (alias vernon coleman)… spravi se že nazaj v Kikindo, če ti že ni do profesure na Harvardu ali Stanfordu, Slovenijo in Slovence pa pusti lepo pri miru.
  Do te odločitve pa le malo pazi… da se ne boš razpočil…

  • Rokovnjac

   Posiljas ga v napacen kraj,on spada v Devo,Djakovico,Prizren ali pa v Pec,Visoko Decani ga ne sprejmejo.Tam se bo pocutil najbolj doma!

   • prask

    Preden je prilomastil v Slovenijo je živel v Kikindi, kjer se je tudi rodil. Njegovi starši pa so prav gotovo nekje iz krajev, ki jih navajaš…

  • DRAGO

   Še en drugi bolnik

   • Miller

    …si ti, ki te je za plotom skotila…

 11. APMMB2

  Nobene velike zgodbe ni. Gre za nenavadnost, ki je grozljiva in ni običajna.
  Ko se zgodi nesreča. so ljudje v šoku in namesto, da bi racionalno ravnali, se zatečejo k rešitvam, ki so še bolj strahotne od nesreče same.
  V vinjenem stanju sta dva povzročila prometno nesrečo, ko jima je malo dekletce skočilo pred avtomobil.
  Ker sta bila vinjena, sta se prestrašila kazni, ki jima je pretila in skušala nesrečo prikrit tako, da sta morda nezavestno dekletce vrgla v prtljažnik in pobegnila.
  Beg s kraja prometne nesreče ni nikakršna posebnost, posebno v vinjenem stanju.
  Tragedija pa se nadaljuje in preide v grozljivko, ko se dekletce prebudi in jo storilca zadavita. Še huje je to, da jo nakam odvržeta in ne povesta,kam. Prav slednje je verjetno delo svetovalcev, saj avtor članka namiguje, da umor brez trupla ni umor.
  Vse ostalo, kar je napleteno v zgodbi je fikcija avtorja in nima nobene zveze s strahotnim umorom.
  Še hujše pa so diskusije,ki jih je sprožil avtor sam.
  Tak umor bi se lahkko zgodil kjerkoli, tudi v Sloveniji.
  Koliko pobegov s kraja prometnih nesreč smo že doživeli, pa za to niso bili krivi Nemci, Srbi, Rusi, Ukrajinci, ali celo Palestinci?

 12. ren

  “Zgodba je tako šokantna…”

  Priznam, mene je zelo pretreslo. Zadavila sta jo…

 13. Jaz

  To se je treba začeti pogovarjati! Namreč, začeli so vzdigovati glave tisti ki so uničili že dve Jugoslavije. …zdaj bi pa napravili tretjo. Meni karakter in rabote Jankoviča več povedo zakaj vnovična Jugoslavija ni več mogoča kot pa katerekoli strokovna razprava. Zakaj tam demokracija ne štima? Preprosto zato, ker tam dvakrat dva ni štiri, Vedno nastopaštvo narcisoidnost, laži, prevare in zahrbtnost. Ampak silijo pa se v prve vrste in na oblast. To znajo izjemno dobro, vendar pa žal niti ne ne vedo kaj je zahodna civilizacija.

  • ren

   Dobro si tole povedal. Nekaj takih kot je janković, pa imamo uničeno državo!

 14. vernon coleman

  Avtor spet napenja jadra, kjer piha… če razume prav: Nemci so zdaj dobri (vsaj kako obdobje niso bili, to vemo), Srbi so slabi (imajo namreč ”generacijske travme”), Rusi so slabi, Ukrajinci so spet dobri, Američani so dobri, Izraelci so dobri, Palestinci so slabi? To so naša navodila ‘od zgoraj’. To preproščino naj bi sprejeli in le navijali za ‘prave’?? Dvigniti bo treba delež za vojsko, uvesti naborništvo? In naj si zraven še rišemo risanke in pišemo pravljice, zakaj so eni še vedno slabi. Eehhmmm, kdo ima že 800 vojaških baz na vseh celinah? Ups.
  Levičarji so edino zamenjali favorita na bližnjem vzhodu, pa morda še v Ukrajini, so pa na isto nizkem nivoju… ista sveta preproščina.
  To je vse velik BS, to vemo vsi, ki smo se kdaj poglobili v katerikoli del zgodovine, ki se nam vsaj malo sanja, kaj se dogaja zdaj.
  A za mir pa ni nihče? Kje so te mirovne pobude dobrih Slovencev, Američanov, Nemcev, Britancev, Francozov, Izraelcev, Ukrajincev??
  Vse skupaj je prozorna, plehka propaganda, ne pa verodostojno novinarstvo. Da gremo izrabljat neke kriminalne zgodbe, ali celo nesreče… kje so pa podobne novice iz Nemčija, ZDa in VB? Bi se jih nekaj našlo… Pravo novinarstvo je umrlo že z George-om Seldesom. Zelo ugledni Tomaž Mastnak je dobil odpoved že zaradi nepravovernega mnenja o covidu in Ukrajini. To je to.
  Saj vemo: Everything is a rich man’s trick.

  • tohuvabohu

   To ni to, cepec. Mastnak sploh ni novinar.

   • vernon coleman

    Spet isto, vedno isto, ponovno nek intelektualni pritlikavec neargumentirano žali, uh.. kako ste dolgočasni. A vi možganski maloposestniki še niste slišali za kulturno argumentiranje, tudi če se ne strinjamo? Mastnak je napisal 500 kolumn za Dnevnik, to je že resno novinarstvo, bil je cenjen, zame je to novinar – če jaz tako rečem, je že tako (in dobil odpoved zaradi covida in Ukrajine – resnica boli, kajne?). Vi pa seveda v vaši zahojeni, zatohli kleti s poli salamo sendviči in pingo sokci v roki vse ”veste” bolje… ne,ne, on pa že ni novinar, kje pa… aja, štekam, vi najbrž govorite o nekih efdeve ”uglednih” ‘diplomah’, kot da to sploh kogarkoli zanima…

    • tohuvabohu

     Nekam živčen si, tovariš.

     Mastnak je bil cenjen od bedakov tvoje sorte. Ljubljanski dnevnik je res lev, vidva z Mastnakom pa sta leva skrajneža, ki imata o večini stvari čudaška mnenja. In seveda, pisanje kolumen človeka še ne naredi za časnikarja. Tako kot obupno trolanje v tvojem stilu človeka ne naredi za uglednega komentatorja.

     • vernon coleman

      Ne, jaz nisem prav nič živčen. po čem ste pa to ugotovili? Sem pač tukaj že nekaj časa tako zelo intelektualno superioren, da je že brez veze…
      No, pa mi vi, visoko izobraženi gospod odgovorite: je Dejan Steinbuch novinar, je Tilen Majnardi novinar? Je Milan Krek strokovnjak za govid in strokovnjak za droge? Kdo je za vas potem sploh novinar, tisti s efdeve diplomo? Je to sploh pomembno? Mastnak je bil tako dober, da so ga morali utišati, višjega priznanja za novinarsko delo v tem sistemu ogromnega ”šuma” ni mogoče dobiti. Podobno je s cenzuro… No, nam boste pa vi zdajle našteli tiste ”ta-prave” novinarje in ”ta-prave” strokovnjake v Sloveniji, ali zakaj se namesto argumentiranja o miru in pravih straneh v vojni – ukvarjamo z vašimi nezanimivimi dvomi in kompleksi, kdo je novinar? Ne pričakujem nič pametnega iz kleti, kot sem že večkrat povedal. Govorim iz mnogih izkušenj. Pišem le še za naključnega bralca, ki bo že vedel, kako in kaj, hehehe…hohoho… muahaha…

     • tohuvabohu

      Ti imaš klet v glavi, histerik.

    • ren

     Vernon: “Sem pač tukaj že nekaj časa tako zelo intelektualno superioren, da je že brez veze…”

     Stoletna forumska izjava vseh forumov…

     • tohuvabohu

      Ubožec je nekaj takega pojedel …

    • jaz

     …če jaz tako rečem je že tako, praviš. Vsi tako pravijo…

    • Brane

     “Spohupovohu” se tukaj oglaša zato, da žali, ker je to pač njegova oblika diskurza, ker ga je že fotr za časa otroštva žalil, on je pa samo nekritično prevzel ta vzorec.

     • tohuvabohu

      Poštenih in dobronamernih ljudi nikoli ne žalim. Razbeljenim beticam je pa treba povedati, kar jim gre. Jawohl?

  • marko

   Zamudiš vsako priložnost, ko bi bilo bolje, če bi molčal…

  • Xana

   Kdo je torej kriv, da je pilot Andreas zapeljal letalo v goro in da je drug Andreas postrelil kup mladoletnikov?
   Generacijska travma ali lasten sadizem?
   Kdo je kriv za genocid nad Indijanci? Travma se bi se v primeru punčke podedovala, če bi bil fant in ki bi ga župnik posilil potem bi pa on postala župnik in posilil ministrante. Ne pa, če pilot Andreas nalašč strmoglavi letalo ali če Tadžiki postrelijo Ruse. To ni generacijska travma in Nemci tudi izvajajo čudna grozodejstva (sostorilec) Izraela.

 15. Andrej Muren

  Tako kot Srbi niso ušli transgeneracijskemu prenosu travme, niso ušli niti Slovenci. Le da se pri nas to kaže na zelo drugačen način, ker smo tudi narod s potlačeno agresivnostjo, kar pa ne pomeni, da posamezniki niso (pritajeno) agresivni.
  Če se pri drugih narodih taka psihopatologija manifestira skozi agresivne, celo morilske izpade posameznikov, se pri nas tako, da večina ljudi potuhnjeno na volitvah glasuje za levičarje – prav tiste, ki so nekoč povzročili travmo.
  Tisti, ki javno opozarjajo na pretekle zločine in travme, so razglašeni za (desne) skrajneže, za revanšiste in se jim očita, da razdvajajo narod. Da so narod začeli razdvajati tisti, ki so jeseni 1941 začeli pobijati svoje rojake (to je komunisti), večini ne prodre do zavedanja.
  Z zmago levih sil je celotna slovenska politična scena postala patološka. Vrednote, ki so držale ljudi skupaj, so naenkrat razglašene za fašistične, domoljubje se preganja in smeši, povzdigujejo pa se razne leve norije, uvožene iz tujine.
  Ali bo večino Slovencev prej srečala pamet, preden bomo propadli? Ne smemo se tolažiti, da se podobne stvari dogajajo tudi drugje. Tam živijo bistveno večji in močnejši narodi od našega. Naš narod je ogrožen od zunanjih sil že brez notranjih norosti.

  • vernon coleman

   Spërkatem me hi sepse kam vjedhur fshehurazi duke votuar për partitë e krahut të majtë. Tani do të jem gjithmonë dhe përgjithmonë vetëm për shqiponjat e Gjonit, Xhon, na shpëto!

   Sepse po tallem, tani do të votoj: E vërteta!

   • Jože

    Prevod prosim. V čem je sploh fora te ilirščine?

    • vernon coleman

     To je odgovor (le) na indoktrinirana mnenja tipa: Janez, reši nas – na vse mogoče vsebine.
     Žal je to na vseh možnih portali postalo prepogosto (večinoma se mi sploh ne ljubi pisati, le če sem razpoložen za to). So pa dosledno napisana v lepi sočni ilirščini, meni je tako najbolj všeč – ta orlovska metaforika. Sem se že malo naučil, saj vemo: več jezikov znaš, več veljaš.

     • Rokovnjac

      Tebe je tega shiptarskega jezka naucila tvoja rodna mati.In ce te ni sram,potem priznaj,da se izjavil resnico!

    • P.Kos

     Če še ne veš, on, VC ali vendar WC, je, kot pravi sam zase “intelektualno superioren”; približno tako, kot je Golob genij.
     To pa, to … ha, ha, ha.

     p.s.: sicer se pa strinjam z avtorjem, da so družbene travme večji problem, kot ga je družba sploh pripravljena priznati in ga ozavestiti; tudi Slovenci.

   • ren

    A bi ti nehal?! Nehi tečnart. A si ti že dojel, zakaj te na MMC brišejo? Pri tej visoki inteligenci, ki si jo pripisuješ, bi moral to brž dojeti.

    • vernon coleman

     Na MMC RTV – t.i. cenzuRTV, brišejo veliko ljudi (meni so iz različnih profilov brisali), imajo več tipov cenzure: brisanje vsega zapisanega za ves dan (začasna blokada profila), avtomatsko brisanje po ključnih besedah, brisanje točno določenih ”nevarnih” mnenj (po navadi s strani retardiranega moderatorja). Malo sem zadevo testiral. Cenzuri uidejo samo mnenja, KO ZABITI MODERATOR evidentno NI ZAKAPIRAL recimo ironije, sarkazma, itd. VSE, prav VSE OSTALO (nezaželeno) – SE DOSLEDNO, BRUTALNO IZBRIŠE. Celo mnenja o športu se brišejo, kaj šele notranja, zunanja politika, zdravje, ali celo prepiranje o kulturnih okusih… Tega ne jemljem osebno – prav vse velikane se skuša utišati in cenzurirati.
     Tega niste do zdaj opazili? Kje živite…
     Vzorčen primer je bil čas govid-fašizma, ki še ni minil. Recimo: Delo je objavilo, da smo zavrgli za reci-in-piši 71 milijonov (!!!!!!!!!!!!!!!!!!- za cca. 15 Litijskih stavb!!!!) prečudovitega dehtečega govid-cepiva, ker se nihče več noče cepit… tega menda niso pričakovali?? In- kje je RAZBURJENJE NOVINARJEV, kje so TARČE???? Necenzurirano.si je objavilo seznam UKC LJ dohtarjev z močnimi govid-dodatki, kar so skrivali natanko tri leta…In tako dalje…
     No, glejte, dovolj bo za danes, pa imamo to čudovito ”svobodno demokracijo” in ”napredno novinarstvo”.
     Kaj pa vi, troli iz kleti, vam kaj izbrišejo (tega sicer ni opaziti), ste plačani tudi za izbrisane komentarje? Najbrž.
     Poudarjam, tole sem zapisal le za naključnega ne-indoktriniranega bralca. Resnica, le Resnica vodi do napredka…

     • uroš gabrijelčič

      Verjamem, da ste to napisali za naključnega bralca, ki vas bo, če se mu bo ljubilo pretolči skozi vse vaše komentarje, odslej prezrl. Bilo bi bolje za vas, če bi se zgledovali pri argumentiranem pisanju in slogu (brez žalitev) APMMB2. Je pa to težko verjetno glede na vaš ego. Sicer pa tudi za vas velja, to, kar prihaja iz kleti, boli. Zakaj, ker je resnica in je resnica veliko bolj kot vaša resnica.

   • Rokovnjac

    Posut sem s pepelom, ker sem na skrivaj kradel z glasovanjem za leve stranke. Zdaj bom vedno in za vedno samo za Janezove orle, Janez, reši nas!

    Ker se hecam, bom zdaj glasoval: Resnica!…Prevod

    • vernon coleman

     Jaz nisem nikogar prvi začel žalit, izjema so moderatorji, ki zlonamerno cenzurirajo resnico, žaljive komentarje pa spet – namerno pustijo. S kulturnimi ljudmi sem vedno pripravljen kulturno razpravljati, tudi če se ne strinjam z njimi. Na tem portalu komentiram (kljub šokantnemu deležu opranih, fanatičnih janšistov z evidentno nizkim nivojem kulture), ker 95% časa ne cenzurirajo, odzvali so se tudi na protest, ko komentar predolgo ”zastane v purgatoriju”. To je res vse hvale vredno! Ljudje božji, naš največji sovražnik je CENZURA, borite se tudi vi vsaj malo za SVOBODO govora! To mislim smrtno resno!
     Da sklenem, ne strinjam se s posploševanji, da so ravno Srbi tisti (edini) narod s trans-generacijskimi travmami, zagotovo bi se dalo bolj argumentirati z njihovo 500-letno podrejenostjo v Osmanskem cesarstvu… a vsi narodi v Evropi so preživeli dve svetovni vojni (kaj pa recimo Belgijci – Vojna in terpentin?) in posploševanje ni nikoli nekaj dobrega. Zakaj potem izpustiti npr. Hrvate in gnusni t.i. vatikanski genocid v Jasenovcu? Skratka, zanimivo, to že, toda- poskusite znova.
     Dajmo se boriti za MIR in narediti svet boljši za naše vnuke in pravnuke!

  • Andrej Babnik

   Zakaj se g.Steinbuch izogne slovenskim težavam glede transgeneracijskega prenosa travm po strahovitih dogodkih med in po II. sv. vojni? Mogoče kruhoborska drža,ki se boji zameriti ponosnim naslednikom?

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?