“Vojna v Ukrajini je tudi naša vojna, če ne bomo zmagali, se bomo prebudili v režimu, kjer se pada z balkonov in umira od čaja, če se z vladarjem ne strinjaš.”

Avtor: | 29. februarja, 2024

Generalmajor Miha Škerbinc, predavatelj na Evropskem centru za varnostne študije Georgea C. Marshalla v Nemčiji, je brez olepševanja povedal, za kaj gre v bistvu v Ukrajini. V osnovi gre za spopad vrednot in obrambo demokratičnih načel, na katerih je zgrajena Evropa. (Vir: Delo)

16 komentarjev

 1. Miller

  moped APNB.. spet riga o demokratični ZDA. Aja ? ZDA so okupirale Afganistan in tam 20 let demokratično pobijale vse, kar jim je dosegel nišan. Otroke, starce, nosečnice…

  ZDA imajop okupiran del Iraka, Sirije. OKUPIRAN ! Kradejo nafto, v svojih bazah trenirajo teroriste ISISa. Bombardirajo sirijsko vojsko, ki se bori z ISISom.

  Slovenski narod je od vekomaj bil hlapčevski in izdajalski. Vse za gospodarja. Tudi rit !
  Tako izdajalski novodobni Rupniki vlačijo slovenske vojake v Irak, Afganistan, da čistijo ameriškim marincem sekrete.

  Istočasno pa migranti, ki so pobegnili pred ameriškimi demokratičnimi bombami, okupirajo našo domovino.
  Za hlapce rojeni.

  Po pisanju FoxNews, imajo ZDA ogromne probleme z naborništvom, zato pa iščejo s pomočjo Rupnikov 2.0. kanon futer po slo, hr, Pl.. in podobnih katoliških državah…

  • APMMB2

   Zakaj je šla Nika Kovač v Ameriko po Obamovo štipendijo? Zakaj ni šla v Sevrno Korejo, ali na Kitajsko?
   Zakaj bežijo Kubanci iz demokratične Kube v ZDA? Američani pa ne bežijo na Kubo!

   • Miller

    Pa kaj rigaš magare o Niki, kaj ima to veze z MILIJONI pobitih od ameriških bomb ?
    Kaj imajo za delat slovenski vojaki v Iraku ? Vleči marincem. Naša meja je na Karavankah in Kolpi !

    Drugič: migrante so k nam nagnale ameriške demokratične bombe na Bližnjem vzhodu. Ne korejske, niti kubanske, niti ruske, ampak . ameriške !
    Aja, to ti butec na Nori24 ni povedal…

    • APMMB2

     Miller, naj te osvestim: komunistične revolcijse so po svetu terjale več kot 100 miljonov žrtev. Med nimi je tudi vsaj pol milijona Jugoslovanov, ki so jih pobili boljševiki pod vodstvom priljubljenega maršala Tita in več kot 20.000 Slovencev.
     Revolucije po svetu je obilno podpiral že omenjeni peiljubljeni maršal Tito, ki je afriška plemena obilno zalagal z orožjem in strelivom, da so se v Afriki pobijali in klali za Marxa in Lenina.
     Podobno je bilo v nastrašnejši moriji v Vietnamu, kjer so Rusi, Kitajci, pa tudi tovariš Tito na oblast spravili vojaško hunto, ki je morila in pobijala še huje, kot Američani sami.
     Sedaj obubožani Vietnamci prosijo za pomoč Američane in so srečni in zadovoljni,če jih obiščejo turisti iz bogatih kapitaističnih držav.
     Južnim Korejcem je uspelo preprečiti komunistično revolucije in je zato ena najbogatejših držav. V kolikor bi zmagali Rusi in Kitajci pa bi sedj uživali svobodo kakršno imajo v Severni Koreji.
     Lepo te pozdravlja moped APNB v upanju, da se ti mentalni zdravje izboljša.

   • Miller

    ZDA imajo
    največ zapornikov na svetu
    največ kriminala
    največ narkomanov
    največ umrlih od drog,
    najbolj nevarna mesta,
    največ brezdomcev,
    Ja, in največjo vojsko.
    To pa šteje, a ne ?
    Za bebce.

    • APMMB2

     Pa vendar privlačijo Niko Kovač,datam študira in ne recimo na Kubi.

  • Kugy

   Po 2vojni je v Sloveniji poleg Stalinove slike na vsakem seniku in paizlu, visela tudi slika druga Tita. Rosveltove slike ni bilo. Zanimivo da sta prva dva bila dosmrtna predsednika, Rosvelt je pa moral na volitve. Zakaj že.

 2. deni

  Rusi so vedno v zgodovini poznali samo surovo silo. A se res ne da iz zgodovine ničesar naučiti. Drži, bili so napadeni od Napoleona in potem Hitlerja, vendar so potem počeli grdobije po Evropi in ne samo po Nemčiji. S pomočjo Amerike, ki so SZ prikrbeli na tisoče tovornjakov in so bili tako veliko mobilnejši kot Nemci. Celo Ranković je opozarjal Stalina, ki sicer res ni bil Rus, na brutalnosti Rdečearmejcev.

  Koliko manjših šibkejših narodov in ljudstev so si podjarmili in to še veliko prej kot je obstajala Amerika kot taka. Ampak ali se je res pozabilo, kdo je oboroževal in oskrboval partizane in ob resoluciji Informbiroja preprečil lakoto. Rusi, pajade. Seveda ima vsaka velesila svojo računico in tu ni debate, vendar vsak vidi samo kar sam hoče.

  Ampak s Putinom se ni mogoče pogajati in on sam se tega še kako zaveda. Pobral je iz zgodovine krutih ruskih carjev Ivana Groznega do Petra Velikega in do Lenina ter Stalina, kar gre v njegov kontekst. Najbrž je prebral tudi Machiavellija in njegov pogled na vladavino, ki je po 500 letih še kako aktualno.

  Putin je hudirjevo pameten, vendar pa ne premore niti trohice emocije in je brezčuten tip človeka in bo šel do konca s svojo agendo. A če bo hipotetično okupiral Ukrajino, koga bo v vsakem primeru imel na meji in trobi, da naj bi NATO napadel Rusijo. Čista demagogija, ker se vsak kolikor toliko pameten človek zaveda kaj lahko sledi

  • Noctilucens

   “Ampak s Putinom se ni mogoče pogajati in on sam se tega še kako zaveda.”

   Tega se zaveda izključno zato, ker se zaveda, kako varen je doma – kakšne do obisti suženjske podložnike ima (tega ne dam v narekovaje, ker so res tlačani).

   Osebno ne mislim, da je kdove kako pameten; mogoče je kdaj bil (ali pa tudi ne), zdaj to ni več. Zdaj je, tako kažejo njegova dejanja, le še notoričen umski bolnik, ki se TAKO boji smrti, da ravno zato raje ne misli nanjo.

 3. Miller

  Mantre za evropejce, oz. “Pentagonska Politička nastava 2.0.”

  Prva mantra: „Naša vojna“
  Najprej naj agitator prepriča stotisoče vojaško sposobnih Ukrajincev, ki so pobegnili pred mobilizacijo in pravijo, da ne mislijo umirati za ameriške interese. Najprej.
  Nato naj se agitator poduči, kje so meje Slovenije, ker ga do tam slovenski narod plačuje.

  Druga mantra:
  „Vrednote in demokratična načela na katerih je zgrajena Evropa“
  Poznamo:
  – inkvizicija, grmade
  – kolonizacija tretjih držav
  – ropanje tretjih držav
  – genocid
  – sužnjelastništvo
  – nacional socializem, fašizem, komunizem
  – koncentracijska taborišča, krematoriji

  • APMMB2

   Evropa je jedro zahodne civilizacije h kateri spadajo še ZDA, Kamada , Avstralija in Nova Zelandija. Žal je Rusija na robu te civilizacije.Od nekdaj želi zgraditi svoj imperij in narediti Moskvo za center sveta. To pa ji niakor ne uspeva, saj se ne zaveda, da se z orožjem svata na da pokoriti. Svet potrebuje nekaj več.
   Rusija je lahko širila svoj imeperij v skoraj nanaseljeno Sibirijo. Mnogo večje težave je imela z osvajanjem centralne Azije, ki je prav tako redko naseljana, ampak so se ji tamkajšna plemena uprla in ob razpadu Sovjetske zveze so nastale nove države. Mnogo večje težave imajo Rusi na Kavkazu, kjer bodo doživeli hud poraz. Popolnoma so izgubili Baltske države in kolonije v Vzhodni Evropi, med njimi tudi Slovenijo. Sedaj bijejo bitko za Ukrajino, kjer se bliža poraz.
   Današnje vojskovanje mora podpirati gospodarstvo, saj mora za enega vojaka na fronti delati, deset delavcev v zaledju. Takšnega bremena Rusija ne bo prenesla in zato ji grozi bankrot. Kdaj bo bankotirala je vprašanje časa in sveda kolikikšna je potrpežljivost Rusov samih.
   Ko se bodo Rusi otresli Putina in podobnih tiranov, se bodo pridružili družini evropskih držav in vstopili v zahodno civilzacijo ter sodelovali z ZDA.
   50 let so nas učili, da se moramo braniti pred NATO paktom in sovražno vojsko,ki nam streže po ozemlju in blaginji. Danes smo čalnica NATO pakta in del obrambnih struktur. NATO brani zahodno civilizacijo, ki predstavlja še vedno vrh svetovne civilizacije.
   Miller povej, koliko Evropejcev prečka Sredozemsko morje in isšče blagstanje v Afriki?
   Pravzaprav še boljše vprašanje: zakaj se ti ne odpraviš v Afriko in najdeš udobje med neuvrščenimi? Ali si pozabil na ljubljenjega maršala, ki je delil orožje in osvobajal Afriko, ki se šedanes bojuje in pobija?

 4. Miller

  Rupnik 2.0.

 5. Leo B

  Miha Škerbinc ima zelo dober vpogled v dogajanje in še kako drži njegova izjava.

  Ruski tiran, psihopat je prepričan, da živi v 17. stoletju in ima pravico do vladanja Veliki Rusiji. Ukrajina je bila, tudi zaradi naivne, z energenti omamljene Evropske unije, leta 2o14 šele prvi korak.

  Nadaljuje se že z Moldavijo, kjer samooklicana republika že prosi za ” pomoč ” Rusijo.

  Vzorec se ponavlja! V sosednjo oz. ciljno državo naselijo dovolj veliko populacijo Rusov in rusko govorečih prebivalcev, ki si prilastijo nepremičnine in zemljo. Ob ugodnem, dogovorjenem trenutku po zamerijo incident in zaprosijo za pomoč in posredovanje, seveda vojaško, veliko mater Rusijo.
  Vprašanje, zakaj ne Europske unije in NATO, ni potrebno!

  Podobno se dogaja tudi v Estoniji in Latviji, manj naseljenih Rusov je zaenkrat v Litvi ( vir: dokumentarni filmi Estonija, Latvija, Litva in Finska, Norveška ).

  O tem, kako je v Srbiji, je menda jasno.
  Žalostno je, da veliko državljanov nima objektivnih informacij, možnosti dostopa do neodvisnih tiskanih medijev ter spleta, in so prisiljeni sprejemati enoumne novice provladne
  RTV SLO. Očitno je povsem normalno, da se shajajo skupine Rusov po Sloveniji, da imajo podporniki Rusije shode v Ljubljani in še kje… Kdo vse vohuni in za koga, po naši državi, sploh ni pomembno …

  Edina rešitev je vztrajanje Evrope, NATA in svetovnih velesil – ZDA, … pri trdnih zavezah v boju za civilizacijske vrednote in demokracijo.
  V nasprotnem nas čaka vladar Sauron z vsem veličastjem zla in teme ( J. R. R. Tolkien – Gospodar prstanov ).

  • Leo B

   Popravek: Ob ugodnem, dogovorjenem trenutku pa zanetijo incident.

 6. Noctilucens

  Problem, dragi gospod Škerbinc, je v tem, da je pri nas osupljivo veliko takih, ki se jim v resnici ne zdi problem, če bi tisti, ki se “ne strinjajo z vladarjem”, padali z balkonov ali umirali od čaja. Drugače povedano, ogromno je takih, ki v resnici, v sebi, podpirajo diktature (ni ti treba o ničemer odločati, pa vsaj ljubi kruhek imaš) in menijo, da je bolje “biti tiho” – če pa steguješ jezik, si pač sam kriv.

  Ne pretiravam. Bi mar naša zgodovina bila, kakršna je, če to ne bi bilo res?

 7. TL

  ProruSSki troli se s tem mnenjem ne bodo strinjali. Sam pa sem vesel, da se med Slovenci še najdejo ljudje, ki svet vidijo takšen kot je in ne takšen, kot ga slikajo prokremeljSSka propagandna trobila.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...