Frankfurtski provokator, ali kaj je na knjižnem sejmu povedal Slavoj Žižek

Foto: Youtube

Avtor: | 19. oktobra, 2023

Počakajte z aplavzom. Na koncu ne boste ploskali. Ponosen sem, da sem tukaj, na knjižnem sejmu, saj so knjige, kot smo danes vedno znova slišali, potrebne bolj kot kadarkoli prej. Brez njih ni rešitve za grozljivo vojno v Gazi. Brezpogojno obsojam Hamasov napad na Izraelce blizu meje z Gazo – brez kakršnihkoli če in ampak. Izraelu priznavam pravico, da se brani in prepreči grožnjo.

Vendar opažam nekaj nenavadnega. Takoj ko človek omeni, da je treba analizirati zapleteno ozadje, je praviloma obtožen, da podpira ali opravičuje terorizem Hamasa. Ali se zavedamo, kako nenavadna je ta prepoved analize, da bi videli vso kompleksnost? V katero družbo spada ta prepoved? Tukaj je moja prva provokacija o družbi, ki je strukturirana kot medeno satovje. Kateri cepec si je to izbral za predstavitev?! Ali veste, kako živijo čebele? To je najbolj totalitarna družba, kar si jih lahko predstavljate. Več kot 80 odstotkov je žensk, ki so de facto kastrirane, ne smejo se spolno razvijati, samo delajo. Potem imate kraljico, ki enkrat v življenju seksa z desetimi moškimi, in ko ti doživijo orgazem, jim takoj pogoltne penise.

Ne, hvala! Ne želim živeti v takšni družbi. Naj preidem k svoji temi. Naslov nedavnega dialoga o antisemitizmu in gibanja BDS (bojkot, dezinvesticije, sankcije) v časopisu Der Spiegel se je v nemščini glasil “Wer Antisemit ist, bestimmt der Jude und nicht der potenzielle Antisemit”. Prevajam. Kdo je antisemit, določa Jud in ne potencialni antisemit. Okej, zveni logično. Žrtev bi morala sama odločati o tem, ali je res žrtev. Toda ali ne velja enako tudi za Palestince, ki bi morali sami določiti, kdo krade njihovo zemljo in jim odvzema osnovne pravice? Pravice.

Danes vas želim opozoriti na čudovito podrobnost. Mislim, da je bila to zadnja beseda govora slovenske predsednice. Popravite me, če se motim. Zgodilo se je na koncu njenega govora, in to je bilo edinkrat, da je bila tukaj izrečena beseda Palestinci. Prej je bilo samo Hamas proti Izraelu. Žal mi je, ampak v to situacijo morate vključiti tudi milijone Palestincev. Z analizo ozadja ne mislim popolne neumnosti, ki se lažno predstavlja kot globoka modrost. Saj poznate rek, da je sovražnik nekdo, čigar zgodbe še niste slišali. Oprostite, prebral sem Hitlerjev Mein Kampf. Ker sem slišal njegovo zgodbo, sem še bolj proti nacizmu, ne manj.

Imamo dve glavni zgodbi o Izraelu danes. Ismail Hanija, vodja Hamasa, ki seveda udobno živi v hotelu s petimi zvezdicami v Dubaju*, je na dan napada dejal, citiram: “Židje, samo to vam moramo povedati, spravite se iz naše dežele. Spravite se nam izpred oči. Ta dežela je naša. Vse tukaj je naše. Za vas tu ni ne prostora ne varnosti.” Konec citata. Jasno in odvratno. Toda ali ni izraelska vlada rekla nekaj podobnega? Čeprav seveda na veliko bolj civiliziran način. Citiram prvo od uradnih sporočil sedanje izraelske vlade – iz uradnega vira: “Judovsko ljudstvo ima izključno in neodtujljivo pravico do vseh delov izraelske dežele. Vlada bo spodbujala in razvijala poselitev vseh delov izraelske dežele v Galileji, Negevu, Golanu ter Judeji in Samariji.” Ali kot je dejal Benjamin Netanjahu: “Izrael ni država vseh svojih državljanov. Je država judovskega ljudstva in samo njega.” Konec citata.

Ali to načelo ne izključuje resnih pogajanj? Palestince obravnavajo zgolj kot problem. Izrael jim ne daje nobenega upanja, da bi ugodno opredelil njihovo vlogo v državi, v kateri živijo. Za vsemi političnimi tezami o tem, kdo je večji terorist, se skriva težak temen oblak, bolje rečeno močvirje. Množica palestinskih Arabcev že desetletja živi v negotovosti, ob vsakodnevnem nadlegovanju naseljencev in izraelske države – kdo so ti ljudje? V kateri deželi živijo? Gre za okupirano ozemlje: Zahodni breg in Samarija ali država Palestina, ki jo trenutno priznava 139 od 193 držav članic Organizacije združenih narodov.

Prvo generacijo izraelskih voditeljev – od Ben Guriona do Moše Dajana – moram pohvaliti. Govorili so popolnoma drugačen, pošten jezik. Odkrito so priznali, da njihova zahteva po palestinski zemlji ne more temeljiti na neki univerzalni pravičnosti. Naj navedem primer. 29. aprila 1966 je prišlo do incidenta v Gazi. Skupina Palestincev iz Gaze je prečkala mejo, da bi izropala pridelek na poljih kibuca Nahal Oz. Tedaj je Roj, mlad judovski član kibuca, ki je patruljiral na poljih, galopiral na konju proti njim, da bi jih pregnal. Palestinci so ga zajeli, OZN pa so nato predali njegovo truplo z iztaknjenimi očmi. A pomemben je odziv Moše Dajana. Govor je imel naslednji dan na pogrebu ubitega Juda: “Danes ne prelagajmo krivde na morilce. Kakšno pravico imamo govoriti o njihovem smrtnem sovraštvu do nas? Že osem let živijo v begunskih taboriščih v Gazi, medtem ko smo pred njihovimi očmi zemljo in vasi, kjer so nekoč živeli oni in njihovi predniki, spremenili v našo dediščino.” Konec citata.

Si danes sploh lahko predstavljate podobno iskreno izjavo? Kako daleč smo od razmer, ki so bile celo pred nekaj desetletji, ko smo govorili o sporazumu Zemlja za mir, o rešitvi dveh držav, ali ko so celo današnji najzvestejši zagovorniki Izraela pritiskali nanj, naj ne gradi naselbin na Zahodnem bregu! Leta 1994 je Izrael zgradil zid, ki Zahodni breg ločuje od meja Izraela iz leta 1967, s čimer je Zahodni breg vendarle priznal kot posebno entiteto. Vse to se je zdaj razblinilo.

Simbol današnje izraelske vlade je Itamar Ben Gvir. V politiko je vstopil z včlanitvijo v Kahane Hai, mladinsko gibanje stranke Kah – in kdo jo je označil za teroristično organizacijo in prepovedal? Izraelska vlada sama. Ko je Ben Gvir postal polnoleten in bi ga lahko vpoklicali v izraelske obrambne sile, so mu zaradi njegovega skrajno desnega političnega ozadja služenje prepovedali. Človek, ki ga je sam Izrael označil za rasista in terorista, je zdaj – uganite kaj? Izraelski minister za nacionalno varnost, ki naj bi varoval pravno državo!

Spomnite se velikega spora, ki je v zadnjih mesecih delil Izrael. Yuval Harari je komentiral ukrepe, ki jih je predlagala Netanjahujeva vlada: “To je vsekakor državni udar. Izrael je na poti, da postane diktatura.” Izrael je bil razdeljen med nacionalistične fundamentaliste, ki skušajo odpraviti ključne značilnosti zakonite državne oblasti, in člane civilne družbe, ki se te grožnje zavedajo. Z napadom Hamasa, in to je po mojem mnenju prava tragedija, je krize konec, duh nacionalne enotnosti je takoj prevladal. To je vedno tragičen trenutek – ko je notranji razkol premagan zaradi zunanjega sovražnika. Morda je treba najprej jasno prepoznati silni obup in zmedo, iz katerih se lahko rodijo dejanja zlobe.

Miru na Bližnjem vzhodu ne bo brez rešitve palestinskega vprašanja. To sem v zadnjih dneh prebral celo v izraelskih časopisih. Hamasovega napada nikakor ne opravičujem. To je kaznivo dejanje. In da, Izrael ima vso pravico, da izvede protinapad na Hamas. Vendar ne smemo pozabiti na temno, zapleteno ozadje. Na Palestince.

Druga stvar je, da rešitev ni kompromis v umazanem smislu srednje poti med dvema skrajnostma. Tako govorijo številni moji prijatelji. Pravijo: “Po eni strani, da, Palestinci imajo pravico biti malce antisemitski. Poglejte, kaj jim počne Izrael. Po drugi strani pa imajo Izraelci pravico biti malce nasilni. Poglejte, kaj smo jim storili med holokavstom.” Mislim, da tu ni ničesar, kar bi morali razumeti. Pri obrambi pravic Palestincev in boju proti antisemitizmu je treba iti do konca v obe smeri.

(Medklic iz občinstva: Grozot Hamasa ne moremo primerjati s tem, kar počne izraelska stran. Oprostite.)

Ne primerjam. Ne, to ni relativiziranje. Gre za veliko več: in prav zdaj ste pokazali, kaj v praksi pomeni prisluhniti raznolikosti, kaj naj bi bilo vključevanje. Tak poseg, s temi besedami, to je logika izključevanja. Za ta naš način raznolikosti je treba nekatere ljudi seveda najprej izključiti.

Sam govorim o več deset Palestincih, ki jih osebno poznam. Oprostite, če sem zdaj malo izbruhnil. Če je v tej sobi kdo, ki je za mirno sodelovanje med Palestinci in Izraelci naredil več od mene, potem bom sklonil glavo. Vendar ga ni. Lahko storite več od tega? S prijatelji sem v Ramali soorganiziral veliko srečanje v počastitev Walterja Benjamina. Juda. V Ramali sem organiziral filmsko šolo skupaj z judovskim profesorjem. In tako naprej in tako naprej. Seveda tega ne morete primerjati z nasilnim dejanjem. Hamasov napad je skrajno neusmiljen, brutalen. Lahko grem za moje pojme tako nizko, da vam citiram Anthonyja Blinkena, ameriškega državnega sekretarja, s katerim se v tem primeru strinjam, ki je dejal: “Da, Izrael ima vso pravico, da vrne udarec, toda kako ga bo vrnil, je zadeva vseh nas.” Ne gre samo za Izrael proti Hamasu. Še enkrat: v trenutku, ko se sprijaznite, da se ni mogoče boriti za obe strani hkrati, ste izgubili dušo. Še posebej danes, ko imamo nekaj, česar ne morem poimenovati drugače kot antisemitski sionizem.

Veste, zakaj evropska desnica rada podpira Izrael? Pojdimo na začetek. Oglejte si mojo zadnjo knjigo, kjer boste našli pomemben citat. Veste, kdo je njegov avtor? Da, Reinhard Heidrich. Leta 1936 je Heidrich napisal pismo, izjavo, v kateri pravi, da so Izraelci čudovit narod. Pripravljeni smo sodelovati z njimi, vendar ne tukaj v Nemčiji. Morali bi iti tja. Se spomnite norega Norvežana Breivika? Na Norveškem je imel popolnoma antisemitska stališča, a hkrati je izražal podporo ravnanju Izraela, ko gre za odnos do Palestincev. Raje ne bom nadaljeval s seznamom.

(Nov protest iz občinstva: Kar je na dan, ko so ljudje umorjeni in pobiti, sramota.)

Kje so pobiti? Tudi v Gazi?

(Spet protest iz občinstva: Gre za relativizacijo dogajanja in tega, kar se je dogajalo.)

Ničesar ne relativiziram. Hamasov napad je bil grozen zločin. Nikakor ga ne relativiziram. Pravim le, če govorite tako, kot ste govorili zdaj, postavite milijone Palestincev v nemogoč položaj, zaradi česar se bo antisemitizem potem še povečal. Dovolite mi, da vendarle povem do konca. Arthur Köstler je povedal grenko resnico: “Če moč korumpira, velja tudi obratno. Preganjanje skorupmira žrtve, čeprav morda subtilneje in bolj tragično.” Konec citata.

To velja za obe strani v potekajoči vojni. Moj absolutno največji junak 20. stoletja je Marek Edelman, poljski Jud, ki je to jasno uvidel. Edelman je leta 1943 sodeloval v vstaji v Varšavskem getu in leta 1944 tudi v vstaji v vsej Varšavi. Po vojni, ko so se njegova žena in otroci zaradi vse hujšega antisemitskega vzdušja na Poljskem leta 1968 izselili, se je sam odločil, da bo ostal. Opozoril je na zgodbe o porušenih stavbah v taborišču Auschwitz in dejal: “Nekdo je moral ostati tukaj z vsemi tistimi, ki so tu umrli.” Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja je kot član Solidarnosti sodeloval z Delavskim obrambnim odborom in sedel za pogajalsko mizo. Proti koncu življenja je Edelman javno zagovarjal palestinski odpor in trdil, da je judovska samoobramba, proti kateri se je boril, tik na tem, da prestopi mejo, ko se začne zatiranje. Diskvalificirati Edelmana kot zgolj poniževalca Judov je po mojem mnenju skrajno nespodobno. Zakaj to govorim tukaj v Frankfurtu, na knjižnem sejmu? Ker se lahko le z branjem knjig – in tukaj se strinjam s svojimi predhodniki – zavemo razmer.

Literatura je privilegiran medij, s katerim lahko otipljivo prikažemo globoko dvoumnost in zapletenost naše stiske. Poezije ne mistificiram. Po drugi strani pa je moja teza – da vas spet šokiram –, da brez poezije ni etničnega čiščenja. Pomislite na Ruando. Tam je bil za temi pokoli velik lokalni pesnik. Pomislite na vojno v nekdanji Jugoslaviji. Radovan Karadžić je bil pred vojno prav tako precej spoštovan pesnik. Da ne omenjam Mao Cetunga. Zato sem bil šokiran, ko sem izvedel, da je podelitev nagrade Adaniji Šibli prestavljena. Odločitev se mi zdi škandalozna. Da, terorizem proti Izraelu je v nasprotju z vsemi vrednotami frankfurtskega sejma knjige. Da. Tako kot kolektivna kazen milijonov ljudi v Gazi in odpoved podelitve nagrade Adaniji Šibli. Približujemo se paradoksom kulture izključevanja. Uradno govorimo “vključevanje in raznolikost”, potem pa kultura izključevanja ne počne drugega, kot da izključuje tiste, ki ne ustrezajo predstavi o vključevanju in raznolikosti. Nisem samo ponosen, da sem tukaj, ampak me je tudi malce sram.

Poskusite si predstavljati, kaj bi rekel Marek Edelman, če bi bil danes še živ. Še enkrat ponavljam, da sem na koncu. Ne, nikakor se ne strinjam s tem, kar je storilo gibanje Hamas, tega ne relativiziram. To je bil neodpustljiv, brutalen morilski pohod. Hanija to jasno pove. Ne gre le za omejevanje Izraela, gre za uničenje države. Vendar pa okoliščine, ki sem jih opisal, nikakor ne relativizirajo tega zločina. Zaradi njih zgolj vidimo ozadje tega dogajanja, iz katerega se lahko porodijo takšni zločini – a to jih nikakor ne opravičuje. Če tega ne upoštevamo, če ne upoštevamo dogajanja na Zahodnem bregu, potem ne moremo razumeti razmer.

Absolutno v celoti priznavam pravico države Izrael do obstoja. Prav tako sem absolutno kritičen do palestinskih oblasti. Menim na primer, da je bil Arafat upravičeno označen za človeka, ki nikoli ne zamudi priložnosti, da bi zamudil priložnost. Izjemno neumno je ravnal, ko je zavrnil dogovor z vlado Ehuda Baraka, ki ga je pripravil Clinton. Ne hvalim Palestincev. Pravim le, da si oglejte njihove razmere na Zahodnem bregu. So v brezizhodnem položaju.

To je tragedija.

39 komentarjev

 1. ARIadnA

  Žižek se je osramotil tudi s tem, da je napačno napisal svoj poklic pod tablico z imenom. Po angleško se filozofu reče Philosopher, in ne Philosoph!

 2. Miller

  Pred časom so se pojavili posnetki Twitove omladine, na katerih imeli nacistični pozdrav. Nič presenetljivega glede na to, kdo jih vodi.

  @jaz, da si razširiš obzorje in da ne boš blejal o podajam samo izseke zgodovine, si preberi peto Mojzesovo knjigo, 5Mz,2, 34, 5Mz,3, 6, 5Mz20, 14 – 16.
  Za začetek.
  Celo svojo zgodovino je ta „izbran“ narod od boga (ki ga je dobro opisal Deniken), izvajal genocid nad narodi, in pobijal vse na svoji poti.
  Dokazano, noben narod na Zemlji ni v svoji zgodovini izvršil toliko genocidov kot Judovski.
  Da smo si na čistem, kdo in kako !

 3. Miller

  Preko svojega trobila Nor24Tv, se SDSS z lažmi trudi radikalizirati mladino.
  Počasi jim uspeva, da s širjenjem rasizma in sovražnosti kakšnemu bebčku operejo možgane in napeljejo v kakšno teroristično kriminalno dejanje.
  Njihov furer tov.Twito, pa je pozval, da se oborožijo.
  Potem, ko se bo zgodilo kriminalno dejanje, pa se bodo sklili v mišjo luknjo in kazali s prstom na druge. Kot vedno.

  Na Nori24tv se naj bi lahko poleg šalc naročilo tudi bele kapuce „KKK“ Slovenija. Revija Demokracija pa bo izdala prilogo, v katerem bodo kroji za izdelavo belih ogrinjal KKK.

  • tohuvabohu

   Hehe, mlinarčuk spet rešuje svet pred hudobno Nova24 in SDS. Pazi, pazi, mlinarčuk, na mladiče, da ti jih ne požre Janša.

   Btw, ti si močno zaostal, SDSS že dolgo ni več.

  • Nekočbomordabolje

   Miler, vam islamski radikalci, ki jih bo v Sloveniji iz leta v leto več, ne bodo oprali glavo, ampak vas za njo skrajšali.

 4. jaz

  @Miller, kdo vse je vladal na bližnjem vzhodu skozi stoletja in tisočletja je treba še marsikaj prebrati. Tebi je zaradi dokazovanja svojega prav le par izsekov dolge zgodovine bližnjega vzhoda. Zgodovina človeške vrste pozna mnogo vojn. Genocid pa je nekaj drugega. In se sedaj tam ne dogaja. Ja, Ljubljana je varno mesto. Predvsem za pribežnike. Za navadne državljane pa ne več. Seveda največ kriminala povzročajo domačine. Vendar ne procentualno. Ja tudi na pedofilijo me opominjaš, edini netrhli argument ki drži. Beseda največ pa ne vemo če drži, Ker je za druge narode še vedno tabu o tem spregovoriti. Tu pa tam kakšen brat ali oče zakolje svojo sestro ali hčer iz “časti”. Kaj pa se pa še dogaja v njihovih družinah še dolgo ali pa nikoli ne bomo izvedeli. Lep sprehod po varni Ljubljani ponoči ti želim če si od tam.

  • Miller

   @jaz, ne napihuj se. Nekaterim nam je zgodovina hobi.
   Ko so na Bližnjem vzhodu učenjaki že v 9.stoletju preučevali vesolje, je krščanska Evropa še 600 let kasneje sežigala ljudi. V deželi Wagnerja do leta 1945.

   Nato je ta krščanska Evropa šla do J in S Amerike, kjer je izvajala genocid in ropala. In pokristjanjevala z ognjem in mečem.
   A vse se vrača, vse se plača, oz. kar boš sejal, to boš žel.
   Karma vedno pride.
   Če ne jutri, pa čez 1000 let.

   Ljubljana je najlepše in najvarnejše mesto !

   • jaz

    @Miller, ne vidim sežigalcev ljudi leta 45, ki bi ponižno molili in se spovedovali svojih grehov. Vidim pa 2015 strastne molilce Boga, ki geje mečejo s streh.
    Vsi grehi ki jih navajaš v svojem tekstu ne najdejo opravičila v tekstu njihove ustave- novi zavezi. Tisti ki jih ti zagovarjaš pa jih v svoji ustavi.

   • Nekočbbomordabolje

    Miler, očitno ste se že odločili za stran, ki z veliko močjo prihaja v Slovenijo. Strahopetec ste.

 5. Miller

  Vzdrževanje strahu in napetosti

  Začelo se je s covidom, ko so oblasti širile strah, sprejemale protidemokratične ukrepe, policijsko uro, prepoved prehajanja mej, potrdila, sejanje strahu preko medijev.

  Potem se je začel konflikt v Ukrajini: spet sejanje strahu, kao Rusi že pripravljajo atomske bombe, tanki so že za vogalom itd, sejanje strahu preko medijev.

  Potem so kao ujeli ruske vohune. Spet sejanje strahu, kao kar mrgoli jih…, nevarnost, sejanje strahu preko medijev.

  Danes v času konflikta na Bližnjem vzhodu, se spet seje strah. Po celi EU. Strah – stopnje pripravljenosti, policijske konrole „ausvajsev“, zapiranje mej…, pravijo, da teroristov mrgoli, itd., sejanje strahu preko medijev.

  Ubojev po EU je toliko kot vedno, v ZDA je vsako leto množica strelskih pohodov, teh ali onih skrajnežev, zadnja leta je bilo cel kup vojn po Bližnjem vzhodu, od Libije pa do Afganistana, pa ni nihče dvignil stopenj ogroženosti.

  Tu nekaj smrdi ali po domače: spet držati prebivalce EU v napetosti, strahu, ogroženosti. Le kaj imajo režiserji iz Davosa v ozadju…
  Mogoče se motim.

  • Rokovnjac

   Pozabu si povedat,da je za vse te norosti kriv tapuklasti!

  • brane

   Ne se motis, je pa fakt, da imamo dvakrat vec z nicemer opravicljivih nelegalnih prehodov nase meje – a smo se dryava..

 6. Miller

  @jaz,
  Palestinski narod ni v svoji zgodovini nikoli izvajal genocida nad drugimi narodi.
  Od vseh narodov po svetu, je Judovski narod največkrat izvajal genocide nad drugimi narodi.
  To imajo v svojem sv.Pismu. Mojzes 4.31. in Ezekiel 9 to podrobno opisujeta.
  Karma jih je ujela v ww2.

  Ljubljana je varno mesto.
  V Sloveniji največ umorov storijo dobro preskrbljeni Slovenci in
  največ pedofilije in posilstev otrok se dogaja v slovenskih družinah in slovenski cerkvi !

  • nekočbomordabolje

   Miler, palestinci so muslimani in so hamasovski teroristi, kaj pa ti delajo po svetu, vam pa ne rabim razlagati.

 7. jaz

  @Miller, kakšna je možnost da sredi Ljubljane ponoči posili tvojo hčer ..(če jo imaš) Jud ali Palestinski Hamasovec?

 8. Vlado Bojovic

  V celoti se stinjam z govorom Žižka,utemeljen na zgodovinskih dejstvih in realni situacij,za nekatere negativne komentarje pa saj ti povejo o piscih vse,sramotno,še enkrat kapo dol za Žižkov govor,
  na žalost živimo v svetu ko moraš imeti pogum,da kaj takega poveš a to je pa že druga tema,drvimo v…

  • nekočbomordabolje

   Žižkov govor je eno navadno vsegliharstvo in nič drugega. Malce dreka na enega in malce dreka na drugega, pa sem čist.

 9. Roman CANCER

  Prav je, da se zahodu nalije čistega vina.
  Dejstvo je, da so Izraelci po drugi svetovni vojni, ker so bili zaradi antisemitizma med drugo svetovno vojno, zaščiteni kot severni medvedi v Gazi ustvarili mega koncentracijsko taborišče, a v vseh teh desetletjih, razen Tita in neuvrščenih, ni mignil s prstom.
  Sedaj, ko je arabskim ekstremistom prekipelo, pa bodo, z dovoljenjem zahoda, počistili Gazo.
  V Cem se torej razlikuje genocid storjen v drugi svetovni vojni od tega, kar počno Izraelci?
  Krivde pa nikar ne prilepite Nemcem, ker so prvi in poglaviten krivci za stanje v Palestini Angleži, ki so po prvi svetovni vojni imeli protektorat nad Palestino, po razpadu Otomanskega cesarstva.
  Oni so ustanovili Izraelsko državo, Nemci niso imeli nič pri tem.
  Upajmo, da bo vendarle prevladal razum in bo, vsaj tik pred zdajci, tudi Izraelcem onemogočen masaker nad nedolžnim prebivalstvom.

  • nekočbomordabolje

   Aha, palestinski hamas naj izvaja masaker, izraelci pa naj sklonijo glave.

 10. Miller

  Nezaslišano ! Škandal !
  Le kako si drzne svetovno znani filozof imeti drugačno mnenje, kot naš Pentagonski SS gospodar.
  Zato sta furer tov.Twito in njegov pribočnik Hujs, poslala depešo članom SDSSa, da ga takoj fotografirajo, pa tudi tiste, ki njegove komentarje berejo in fotke nemudoma pošljejo, v maniri domačih izdajalcev in črne roke, direktno gestapu, oz. CIAe.

  • Roman N.

   maš še vedno vročino?

  • Nekočbbomordabolje

   Miler, niste verodostojen, ste namreč radikalni levičar, za katerega narod in domovina ne obstajata, ampak zgolj internacionalizem.

   • Toni

    kaj pa bi rekel ti če bi te nekdo zatiral in zapiral 80 let, odvzel vse pravice in ravnal kot z živaljo v hlevu…kako je reku Judovski premier,niso ljudi,so živali In mi razpravljamo o civiliziranost Judov..zahodna propaganda je eno pravo licemerje..

 11. N.N.

  Dober komentar!

  • N.N.

   Dober komentar APMMB2-ja

 12. Žiga Stupica

  @naslovni_prispevek: »[…] Brezpogojno obsojam Hamasov napad na Izraelce blizu meje z Gazo – brez kakršnihkoli če in ampak. Izraelu priznavam pravico, da se brani in prepreči grožnjo. Vendar […]«.

  Navedena odstira osiščno tezo naslovnega prispevka, ki v nasprotju sama s seboj, tako da najprej vkonstruira povsem na kratko, da se »brezpogojno obsoja Hamasov napad na Izraelce blizu meje z Gazo – brez kakršnihkoli če in ampak ter Izraelu priznavati pravice, da se brani in prepreči grožnjo«, nato pa nasprotno obsežno razlaga pod »vendar«.

 13. brane

  Ne morem, da se ne strinjam z Zizkom, AB.., kakor tudi vlogoPutina glede Palestinsko-izraelskega vprasanja.

 14. jaz

  Putin je nemudoma izrazil sožalje Izraelcem za pobite otroke, med tem ko on sam iz čistega mira pobija Ukrajinske otroke. To je o tem zločincu vse.
  Žižek s svojim rafalnim razmišljanjem in govorjenjem večkrat z repom podre kar je z usti ustvaril. To je vse o Žižkovanju. Muslimanska religija že v teoriji noče izbrisati samo Izraela, temveč “milom ili silom” iztrebiti vse ki ne bi bili pokorni Islamu. To je vse o Islamu. Palestincev ne marajo niti ostale Arabske države. Imam občutek da so v razvoju nekega naroda na stopnji Ambruških Romov, in da bodo potrebna še stoletja da se bodo samoorganizirali v entiteto ki je sposobna imeti svojo državo. To je vse o Palestincih. Judje ki so se razgubili po svetu in nato prišli nazaj v svojo ..”zgodovino” so prinesli s seboj kulturo mnogih razvitih narodov in držav. Ohranjajo narodno moč in intelekt na najvišji stopnji razvoja tega sveta. Če bi bil jaz Palestinec bi od njih postkal vse znanje in tisto kar imajo oni boljšega, in šele nato skozi desetletja in morda stoletja zaužil tisto kar imajo ostali narodi. Enakovrednost in enakopravnost brez sovraštva in morije ki uničuje najprej samega sebe in narod katerega del si.

 15. Valentinčič

  Konflikt na bližnjem vzhodu je posledica nesposobnosti ameriške diplomacije poleg vseh stoletnih nesporazumov in zahrbtnih politik.
  Rusija oz. Putin je del rešitve in ne problema kot nekateri zmotno ugotavljajo.
  On je edini, ki lahko in tudi je v enem dnevu poklical predsednike Egipta, Sirije, Palestine, Izraela, ZAE itd
  Žužek pokaže tu nekaj razuma, moram priznati, čeprav ga sam organsko ne prenašam.

  • Vili

   Se zelo strinjam in dejansko sam na to že dolgo opozarjam.

   Putin je ta hip tako rekoč edini svetovni voditelj, ki lahko prinese mir. In navsezadnje je tudi edini svetovni voditelj, ki je v svoji državi podstavil nogo vsem globalističnim projektom, ki sicer zelo dobro uspevajo v EU – tudi v Sloveniji. In to po zaslugi praktično celotne slovenske politike, tako vladne kot opozicijske. Tako Golob kot Janša sta preko Trilateralne komisije veliko bolj povezana med seboj, ti njuni prepiri pa so zgolj in samo striženje ovac, predstava za naivno javnost, medtem ko globalistični pudlji iz pozicije in opozicije na skrivaj skupaj praznujejo.

   • Noctilucens

    “Putin je ta hip tako rekoč edini svetovni voditelj, ki lahko prinese mir.”

    Je to parodija? Zelo neposrečen poskus štosa?
    Dejansko si taka bizarnost niti ne zasluži odgovora. Pa vendar: ja, vaš Weltführer lahko prinese “mir” – takim, ki pohlevno živijo od kruha in parol, dostojanstvo, svoboda misli in govora, demokracija in spoštovanje pravic vsakega človeka in naroda pa so zanje samo parole, ker niso pojmi, ki bi jih sami kdaj ponotranjili ali sploh spoznali.
    Kdor gleda v blato, ne pozna neba.

   • Nekočbbomordabolje

    Putin je edini, ki lahko prinese mir?!? Ali imate vročino, kajti ravno putin je zelo verjetno sprovociral trenutno palestinsko/izraelsko vojno.

  • pl@c

   Putin je cinični in odvratni zločinec, ki je morda vzpodbudil in sodeloval pri koordinaciji Hamasovega zločina, ker mu koristi, če se svetovna javnost namesto z njegovim zločinskim pohodom v Ukrajino ukvarja z Izraelom in Palestinci.
   Sicer je pa Žižek lepo povedal in se z njim strinjam.

 16. Slovenec

  Pljuvaški hobezdač, ki najmamj sodi na prireditev, kjer se predstavlja država.

 17. APMMB2

  Dolgi je govor Slavoja Žižka. Marsikaj ima prav, je pa zanimivo, da ne omenja tistih,ki podpihujejoPalestince in jim ne dajo miru.
  Vso zlo prihaja iz Rusije, nekoč pa je prihajalo iz Sovjetske zveze.
  Da spomin slavnega filozofa, pred vsem pa njegove zveste sledilce: V Rusiji so boljševiki izvedli proletarsko revolucijo in zavladali s kravao roko slavnega Lenina, diktatorja in množičnega morilca, ki se ni zadovoljil le z revolucijo v Rusiji, zadal si je večji cilj, izvesti svetovno revolucio in Moskvo postaviti na vrh sveta. Iz Moskve bi boljševiki urejali svet.
  V ta namen so bile v Moskvi ustanovljene najrazličnejše agencije, šole in vadišča za agente, ki so s terorjem širili revolucije po svetu.
  Med učenci je bilo tudi nekaj Slovencev,ki so nas po porazu nacizma osrečili s komunizmom, ki nam v rahlo spremenjeni varianti vlada še danes.
  Podobno usodo so doživeli Palestinci. Najprej so sovjeti stavili na Izrael,saj so mislili, da bodo Judje klin, ki bo razklal angleško vladavino na Bližnjem vzhodu. Ko pa so spoznali, da je večina judovskih priseljencev iz demokratičnega sveta iz Evrope in Amerike in se jih ne da prepričati, da bi postali orodje boljševikov, so začeli podpirati Palestince in jim risati državo Palestino, kot obljubljeno deželo.
  Palestinci so bili premajhni, da bi lahko spremenili razmere, zato so se sovjeti lotili celotnega arabskega sveta. S pomočjo Jugoslavije in Tita so nekaj arabskih držav spremeili v neuvrščene, jih oborožili,ustoličili diktatorje ter jih usmerili proti impreilaizmu, proti ZDA in svobodnemu delu Evrope.
  Začeli so podpirati uporniške Palestince. Namenili so jim vlogo svetovnih teroristov. Sovjetska zvaza je bila jedro terorizma v svetu. Terorizem so v Moskvi izpopolnili do vrhunca, saj je bil osnova za revolucije, ki so se pojavljale povsod po svetu.
  Tukaj je potrebno jasno opozoriti na dejstvo, da so revolucije spreminjale kolonije v samstojne države z diktatorji na čelu, ki so vsi po vsrti padli v naročje tovarišu Titu in se šli neuvrščene.
  Sovjetska zveza je bila gospodarsko šibka, saj je napore vlagala pred vsem v oborožitev in postala najmočnejša jederska velesila. Cvetela je tudi oborožitvena industrija in svet je Sovjktska zveza preplavila s kalašnikovimi ter osrečila primitivna ljudatva po svetu, ki so loke in sulice zemnjali z avtomati. To je bil strašanski napredek.
  Kolonialne veslesile so sicer izgubile kolonije, niso pa oslabele, kot so pričakovali v Moskvi. Nasprotno, nekatere kolonialne države so si celo opomogle, saj so jim bile kolonije breme.
  Sovjetska zveza in njen protektorat Jugoslavija so zaostajale in končno bankrotirale, saj iz bivših kolonij nista izvlekli praktično nič, podpora revolucionarjem pa je ogromno stala in jih spravila v bankrot.
  Med revolucionarji in teroristi so se znašli tudi Palestinci, na čelo katerih so jim Sovjeti postavili terorista Arafata, vekikega prijatelja maršala Tita, ki mu je uril teroriste v Beogradu, celil rane po Jugoslaviji in jih rehabilitiral v Ljubljanski Soči.
  Arafatu so naročili, da Palestince preriča v to, da izženejo Jude iz Izraela, kar pa je bila misija nemogoče. Že sedemdeset let se Palestinci zaganjajo v Jude in jih želijo pregnati,pa se jim to ne posreči. Na tisoče žrtev je že bilo, svet je sremenil podobo,zaradi terorizma, pa smo danes točno tam, kjer je bil svet pred 70.leti.
  Terorizem in vojna. V tako dolgem obdobju se je poneumil palestinski narod, saj Palestinci vzgajajo že otroke za boj proti Judom. Model je jasen. Boljševiki so vzgajali otroke za boj proti kapitalistom in kulakom. V Jugoslavijsi smo se pionirčki borili proti nacistom in fašistom, v Palstini pa otroke vzgajajo v teroriste, ki bodo pregnali Jude iz Palestine.
  Mržnja je strahotna in terorste pripravijo celo do tega,da so pripravljeni žrtvovati svoja življenja po znanem verzu: za kar sem umrl, hotel bi še enkrat umereti. Med Palestinci so zasejali kulturo smrti.
  Jedro palestinskega gibanja je terorizem. Celoten narod je poneumljen.
  Tukaj lahko najdemo vzporednico s Slovenijo. Naš šolski sistem je tako dosleden, da se še vedno borimo proti kapitalistom, če ravno se pogrezamo v bedo. Najlepši primer je javno zdravstvo.
  Slavni filozof tega ne zazana, saj živi na veliki nogi, takole za šalo pa se malo obrne k malemu človeku in ga poduči, da je reven zato ker svetu vlada kapitalizem
  Podobno je tudi s Palestnci, ki si zaslužijo svobodo, za kar pa morajo žrtvovati blaginjo in celo svoja življenja.
  Saj vemo, komunisti znajo obljubljati, žal pa obljub ne izpolnijo.
  Ča bodo Palestincem pot kazali takšni filozofi kot je Salvoj Žižek, bodo imeli vedno manj in mrtvih vedno več.

  • Kugy

   Odlicno napisano. Kar pozabili smo na nedavno preteklost.

  • Roman N.

   super!

  • Manca

   A ti je dobro

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Opazili smo


Politično zavožen projekt COBISS.Net: Sprenevedanja, zavajanja in skrivalnice

Minilo je deset let, odkar je takratno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport z ministrom Jernejem Pikalom na čelu politično in finančno blokiralo podporo projektu COBISS.Net. Junija bo minilo pet let odkar so prvi direktor IZUM-a v Mariboru (vodilni avtor sistema COBISS), nekdanji rektorji Univerze v Mariboru, eden od nekdanjih rektorjev Univerze v Ljubljani in prva rektorica Univerze na Primorskem ustanovili Civilno iniciativo za rešitev strateških razvojnih vprašanj javnega zavoda IZUM in projekta COBISS.Net z naslednjimi cilji: (1) Povrnitev političnega zaupanja v projekt COBISS.Net v ciljnih državah (Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Makedonija, Srbija in Hrvaška), (2) Povečanje izvoza izvirnega slovenskega znanja in izkušenj pri izgradnji nacionalnih knjižničnih informacijskih sistemov in informacijskih sistemov o raziskovalni dejavnosti ter (3) Dvig ugleda Slovenije v ciljnih državah projekta COBISS.Net in v mednarodnih organizacijah, ki podpirajo približevanje držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam. In kje smo danes?

Gospod Nateg in njegov komisar za sončno upravo

Gospod Nateg je menda aktualno, ljubkovalno interno ime za predsednika vlade, ki se je prijelo tudi v koaliciji v neformalnih pogovorih. Ni čudno. Najprej je nategnil gasilce z neizplačanimi dodatki za gašenje na Krasu, pa sodnike s “happy endom”, pa tožilce, zdravnike, zaposlene na upravnih enotah, v informacijskih centrih, pa poplavljence, upokojence, mlade iskalce stanovanj, pa Socialne demokrate v aferi Litijska, prijatelja Loredana Bešiča, svojo vodjo kabineta, prebivalce Brežic in Središča ob Dravi, kjer načrtuje migrantska centra, pa Bobnarjevo, Lindava, Šetinc Paškovo, Klemna Grošlja … ne nazadnje pa vse njegove volivce. Zadnji v neskončni vrsti je Tomaž Vesel, kandidat za evropskega komisarja, za katerega koalicijski partnerji niso imeli pojma. Je pa po “golobovo” menda koalicijski kandidat. Vesel je tako postal Nateg, tako kot njegov predlagatelj. Nateg je celo Golobov zadnji Insta video, kjer se oglaša, kot pravi, s “slovenske Obale”, dejansko pa, glede na vidno ozadje, stoji na plaži pod savudrijskim hotelom Kempinski pri Crvenem vrhu. Torej na Hrvaškem.

Se Kitajska odkrito pridružuje Putinovi informacijski vojni proti Zahodu?

Da se Rusija izredno trudi destabilizirati Zahod, relacije med ZDA in Evropsko unijo (EU), razmerja znotraj EU, v NATO paktu, razmerja med EU in Afriko, Bližnjim Vzhodom z različnimi informacijskimi prijemi, promoviranjem dezinformacij, svojih stališč na različnih družbenih omrežjih, v medijih…. ni več nič novega. Navsezadnje se s tem odkrito soočamo tudi v Sloveniji.  Zadnji pomenljiv “incident” je izgon ruskega diplomata, ki ga je Slovenija razglasila za nezaželeno osebo (“persona non grata”), ker je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom. Slovenijo je moral zapustiti do prejšnjega četrtka, 28. marca. Pred dnevi pa je prišlo do “ruske” vohunske afere še v Avstriji, kjer je na to temo 9. aprila sklican svet za nacionalno varnost.

Božično darilo vlade v obliki bizarnih, virtualnih pocenitev hrane

Vlada se je septembra 2022 na presenečenje stroke in večine javnosti odločila za nenavaden spopad z inflacijo: uvedla je svojo, vladno popisovanje cen določenih živil, kar naj bi preprečilo ekscesne, neupravičene podražitve. Po letu in treh mesecih tega precej komičnega eksperimenta je nedvomno največji eksces sam rezultat tega merjenja cen, ki v posmeh stroki, Statističnemu uradu in državljanom, prikazuje tudi več kot 90 odstotne pocenitve živil.

Medvrstična novoletna sporočila pravnice Nataše

Ponedeljek, 4. decembra 2023, nam je na javnem, depolitiziranem zavodu RTV Slovenija, prinesel prvo politično novoletno sporočilo, intervju predsednice države, verjetno prvi v seriji drugih, predsednika vlade, vodje opozicije, pa še koga. Če ignoriramo precej plehka novinarja brez izvirnih, vsebinskih vprašanj, lahko ugotovimo, da je predsednica v bistvu uveljavila svojo agendo, mogoče pa je povedala več, kot se zdi na prvi pogled.

Toliko podrtih, požganih in izropanih gradov, kot jih imamo v Sloveniji, bomo težko našli še kje

Mar naj zanamcem ob ruševinah gradov kažemo, kje se je rojevala naša kultura? Je na tem mogoče graditi narodno zavest, ki bi temeljila na svetlih trenutkih naše kulturne zgodovine? Druga svetovna vojna je v to žalostno poglavje narodne nekulture vnesla novo dimenzijo razrednega boja. Nikjer drugod niso komunisti iz ideološke zaslepljenosti s takim srdom uničevali gradov in cerkva, kot se je to dogajalo pri nas. To je še toliko bolj nenavadno, ker so komunistični veljaki praviloma izhajali iz uglednih slovenskih meščanskih družin.

Nova ministrica za zdravje je povedala, kaj je narobe, ne pa tudi, kaj bo naredila, da bo našla rešitve

Prišli smo do faze vladanja, ko je bolj pomembno, da se vladni minister trudi biti v soglasju s predsednikom vlade, kot pa da dela strokovno in prav za ljudi. Vsepovsod se kaže močna osebnost predsednika vlade Roberta Goloba, ki si hoče podrediti ministre in postati absolutni vladar. Minister Matej Arčon je v oddaji Tarča svojega predsednika vlade primerjal s športnim selektorjem, ki menja igralce. Tako si vladajoči predstavljajo vlado – kot šport. In premier je dal rdeči karton kar petim ministrom. Baje je nekaterim že dal tudi rumene kartone, enemu je moral celo sam napisati odstop.

Spoznaj svojega sovražnika

Morda bomo lahko, ko se bo prah polegel, raziskali zahrbtne povezave med anglo-ameriškim levičarstvom in antisemitizmom, med Evropo, ki ni nikoli presodila, kaj se je zgodilo v holokavstu, in njeno rastočo muslimansko populacijo ter med ignorantskimi režimi, kot je moj v Južni Afriki, in njihovo odločenostjo, da stojijo ob strani najhujših kršiteljev človekovih pravic na Bližnjem vzhodu.