Spoznaj svojega sovražnika

Foto: Fars News Agency

Avtor: | 17. oktobra, 2023

Nisem Jud niti izraelski državljan. Še nikoli nisem bil v Izraelu. Moja vera ne izvira iz svetega mesta v Jeruzalemu in nimam težav z Arabci, muslimani ali kristjani. Bral sem o Abrahamu, Mojzesu, Davidu in Salomonu; o Omajadih, Osmanih in Otomanih, poznam Britance, Balfourjevo deklaracijo, Bena Guriona in Goldo Meir. Nekaj vem o šestdnevni vojni in intifadi. Morda nimam nikakršnega osebnega interesa v Sveti deželi, toda človečnost ga gotovo ima – in jaz sem človeško bitje.

Ženske, moški, otroci, starejši ljudje in vojaki, ki jih je v soboto ugrabil, mučil, posiljeval, poniževal in umoril Hamas v suverenem Izraelu, so tudi bili človeška bitja. Tisti, ki so jim to storili, pa niso bili.

Predstavljajte si, kakšno vrsto razumske in etične gimnastike morate imeti, da upravičite hladnokrvni umor mladostnikov na glasbenem festivalu; ali da gledate otroka, morda starega pet let, ki ga zbadajo s palico in silijo, da po hebrejsko kliče svojo mamo, sočasno pa se mu podobno stari otroci smejejo in norčujejo iz njega? Ne poznamo usode tega otroka, a vsi vemo, da je bilo to, ker je sledilo, morda še veliko huje. To je izprijeno.
Zgolj začeti pogovor o teh sramotnih dejstvih s priučenimi odgovori o Gazi ali območju kot o “taborišču na prostem”, zaudarja po moralnem bankrotu.

Če tarnate in kričite o svoji zemlji, dostojanstvu, pravicah, zatiranju in revščini, vendar ste pripravljeni ubijati, posiljevati, mučiti ali poniževati otroke, mi ni treba poslušati o vaših razlogih. Ko videoposnetki, fotografije in zgodbe o sobotnem pokolu ne prihajajo iz “izraelske propagande”, temveč od samih Hamasovih teroristov, kako naj v njih razumem še karkoli drugega, razen da hočejo priznanje za te krvoločnosti?

Želite, da vem, da ste to storili. Želite, da vem, da ste na to ponosni. Želite, da vas vidim take, kot ste. No, vidim vas.

Torej če ste se gnetli pred izraelskim veleposlaništvom v Londonu, mahali s palestinskimi zastavami in pozivali h genocidu; če ste šli na Times Square, da bi slavili zmago dekolonizacije proti “apatheidskemu Izraelu”; če ste v operi v Sydneyu peli, da je treba “zapliniti Jude”, ali obesili palestinsko zastavo “en naseljenec ena krogla” na mostu Grayston v Johannesburgu, potem mi pripovedujete, kdo ste.

Torej, vidim vas – vi ste moj sovražnik.

Sem eden od tistih ljudi, ki verjamejo, da je civilizacija resnična, in upiral sem se strupu moralnih relativistov v humanističnih oddelkih univerz po vsem zahodu, ki mislijo, da je niansiranje ideje o civilizaciji v primerjavi z barbarstvom znamenje intelektualne superiornosti ali kritične samorefleksije. Že s površno presojo teh ljudi ali njihovih stališč boste ugotovili znake nizke inteligence in ozkoglednosti, združene z malikovanjem žrtve in vedno hkrati z brezobzirnim humorjem.

Tudi oni so moji sovražniki.

Vedno je zanimivo opaziti, da samo zahodne liberalne demokracije tolerirajo in podpirajo najbolj odvratne argumente in stališča na javnih protestih. Ne morete protestirati proti hvalevrednim stvarem, ko so šolanje deklet v talibanskem Afganistanu, pravice homoseksualcev v Siriji ali proti smrtni kazni v Saudski Arabiji. Iranske ajatole z grožnjo nasilja ne dovolijo ženskam, da bi protestirale proti hidžabu. Toda London, New York, Sydney in celo Johannesburg dopuščajo pohode, na katerih ljudje aktivno pozivajo h genocidu. Zavezniki se ne obnašajo tako.

Morda bomo lahko, ko se bo prah polegel, raziskali zahrbtne povezave med anglo-ameriškim levičarstvom in antisemitizmom, med Evropo, ki ni nikoli presodila, kaj se je zgodilo v holokavstu, in njeno rastočo muslimansko populacijo ter med ignorantskimi režimi, kot je moj v Južni Afriki, in njihovo odločenostjo, da stojijo ob strani najhujših kršiteljev človekovih pravic na Bližnjem vzhodu.

Zaenkrat še ni velika skrivnost, da to nima nič opraviti z obstojem države Izrael, pač pa vse zgolj s sovraštvom do Judov – to veliko, gnojno rano na boku človeštva, iz katere se cedijo vsi predsodki. Tam je že tisočletja in vsakič, ko pomislimo, da je zaceljena, jo nekakšni pošastni kolektivni kremplji znova odprejo.

Hamas ne skriva dokazov. Njegov voditelj Ismail Hanija – na varnem v Katarju – je to odkrito povedal. Proslavljal je nad mrtvimi Judi, in ne zaradi osvojenega ozemlja niti zaradi rešenih življenj v Gazi.

Bojim se, da sta v vojni samo dve strani – tvoji zavezniki in tvoji sovražniki. Enajstega septembra sem vedel, na čigavi strani sem bil.

Enako čutim tudi danes.

Gareth R. Cliff je južnoafriški radijski in televizijski voditelj. Slovenski prevod je objavljen z izrecnim dovoljenjem avtorja.

9 komentarjev

 1. pl@c

  Bravo, lepo napisano. V Sloveniji lahko vidimo, da isti osebki, ki brez zadržkov podpirajo ruske nacije pri njihovih vojnih zločinih v Ukrajini, podpirajo tudi Hamas & Co golazen. Pri državni politiki so to pripadniki stranke Levica, katere izpostavljeni hujskač je že večkrat javno predstavil svoje zločinske težnje in stališča. Hkrati pa v tej isti stranki vedno znova ob polnih ustih socialne pravičnosti kažejo svoj pravi obraz z okoriščanjem na račun države in za svoje podrepnike.
  Obraz pohlepa, ki je gonilo vseh totalitarnih maškar, ki ga skrivajo za leporečjem o socialni pravičnosti, ki pa je zgolj sredstvo za doseganje lastnih materialističnih ciljev.

 2. Miller

  SDSSovi zgodovinarji trdijo, da so bile vaške straže (Hezbolah) in domobranci (Hamas) posledica revolucionarnega (Izraelskega) terorja.

 3. miro

  Sovražnik je velekapital, ki financira vojne in prevrate ter njihovi organizatorji in izvajalci oz. vojni dobičkarji.

 4. lovadokrova

  Zanimiv pogled, sicer precej enosmeren

  • Mikcar

   Vcerja naj bi tvoji prijatelji spustili raketo na bolnisnico v gazi in umrlo naj bi do 500 ljudi,menda vecina zensk in otrok.
   Tvoji prijatelji in preprican si,da stojis na pravi strani.
   Fej in fuj.

   • pl@c

    A se počutiš kaj neumno, ker se je izkazalo, da je šlo za raketo, ki se je ponesrečila islamskim teroristom?

  • 1

   Ze takoj se vidi na kateri strani si. Si zelo ozkogleden, neizobrazen, predvsem pa naiven. Verjetno velik fan US. Ta clanek je tako primitiven da bi morali celoten portal zablokirat za 7 dni.
   Lp, kristijan.

   • Nekočbomordabolje

    No, že včeraj se je vedelo, da so raketo zaradi šalabajzerstva pred bolnišnico izstrelili palestinski džihadisti.

   • Franci

    Tipičen levak, ki bi kar cenzuriral. Neizobražen? Ne. Človek je izobražen in pameten.

    Strinjam se z njim. Niso vse civilizacije enake. Mi smo bolj humani in napredni od muslimanov. To je destvo.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Opazili smo


Politično zavožen projekt COBISS.Net: Sprenevedanja, zavajanja in skrivalnice

Minilo je deset let, odkar je takratno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport z ministrom Jernejem Pikalom na čelu politično in finančno blokiralo podporo projektu COBISS.Net. Junija bo minilo pet let odkar so prvi direktor IZUM-a v Mariboru (vodilni avtor sistema COBISS), nekdanji rektorji Univerze v Mariboru, eden od nekdanjih rektorjev Univerze v Ljubljani in prva rektorica Univerze na Primorskem ustanovili Civilno iniciativo za rešitev strateških razvojnih vprašanj javnega zavoda IZUM in projekta COBISS.Net z naslednjimi cilji: (1) Povrnitev političnega zaupanja v projekt COBISS.Net v ciljnih državah (Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Makedonija, Srbija in Hrvaška), (2) Povečanje izvoza izvirnega slovenskega znanja in izkušenj pri izgradnji nacionalnih knjižničnih informacijskih sistemov in informacijskih sistemov o raziskovalni dejavnosti ter (3) Dvig ugleda Slovenije v ciljnih državah projekta COBISS.Net in v mednarodnih organizacijah, ki podpirajo približevanje držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam. In kje smo danes?

Gospod Nateg in njegov komisar za sončno upravo

Gospod Nateg je menda aktualno, ljubkovalno interno ime za predsednika vlade, ki se je prijelo tudi v koaliciji v neformalnih pogovorih. Ni čudno. Najprej je nategnil gasilce z neizplačanimi dodatki za gašenje na Krasu, pa sodnike s “happy endom”, pa tožilce, zdravnike, zaposlene na upravnih enotah, v informacijskih centrih, pa poplavljence, upokojence, mlade iskalce stanovanj, pa Socialne demokrate v aferi Litijska, prijatelja Loredana Bešiča, svojo vodjo kabineta, prebivalce Brežic in Središča ob Dravi, kjer načrtuje migrantska centra, pa Bobnarjevo, Lindava, Šetinc Paškovo, Klemna Grošlja … ne nazadnje pa vse njegove volivce. Zadnji v neskončni vrsti je Tomaž Vesel, kandidat za evropskega komisarja, za katerega koalicijski partnerji niso imeli pojma. Je pa po “golobovo” menda koalicijski kandidat. Vesel je tako postal Nateg, tako kot njegov predlagatelj. Nateg je celo Golobov zadnji Insta video, kjer se oglaša, kot pravi, s “slovenske Obale”, dejansko pa, glede na vidno ozadje, stoji na plaži pod savudrijskim hotelom Kempinski pri Crvenem vrhu. Torej na Hrvaškem.

Se Kitajska odkrito pridružuje Putinovi informacijski vojni proti Zahodu?

Da se Rusija izredno trudi destabilizirati Zahod, relacije med ZDA in Evropsko unijo (EU), razmerja znotraj EU, v NATO paktu, razmerja med EU in Afriko, Bližnjim Vzhodom z različnimi informacijskimi prijemi, promoviranjem dezinformacij, svojih stališč na različnih družbenih omrežjih, v medijih…. ni več nič novega. Navsezadnje se s tem odkrito soočamo tudi v Sloveniji.  Zadnji pomenljiv “incident” je izgon ruskega diplomata, ki ga je Slovenija razglasila za nezaželeno osebo (“persona non grata”), ker je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom. Slovenijo je moral zapustiti do prejšnjega četrtka, 28. marca. Pred dnevi pa je prišlo do “ruske” vohunske afere še v Avstriji, kjer je na to temo 9. aprila sklican svet za nacionalno varnost.

Božično darilo vlade v obliki bizarnih, virtualnih pocenitev hrane

Vlada se je septembra 2022 na presenečenje stroke in večine javnosti odločila za nenavaden spopad z inflacijo: uvedla je svojo, vladno popisovanje cen določenih živil, kar naj bi preprečilo ekscesne, neupravičene podražitve. Po letu in treh mesecih tega precej komičnega eksperimenta je nedvomno največji eksces sam rezultat tega merjenja cen, ki v posmeh stroki, Statističnemu uradu in državljanom, prikazuje tudi več kot 90 odstotne pocenitve živil.

Medvrstična novoletna sporočila pravnice Nataše

Ponedeljek, 4. decembra 2023, nam je na javnem, depolitiziranem zavodu RTV Slovenija, prinesel prvo politično novoletno sporočilo, intervju predsednice države, verjetno prvi v seriji drugih, predsednika vlade, vodje opozicije, pa še koga. Če ignoriramo precej plehka novinarja brez izvirnih, vsebinskih vprašanj, lahko ugotovimo, da je predsednica v bistvu uveljavila svojo agendo, mogoče pa je povedala več, kot se zdi na prvi pogled.

Toliko podrtih, požganih in izropanih gradov, kot jih imamo v Sloveniji, bomo težko našli še kje

Mar naj zanamcem ob ruševinah gradov kažemo, kje se je rojevala naša kultura? Je na tem mogoče graditi narodno zavest, ki bi temeljila na svetlih trenutkih naše kulturne zgodovine? Druga svetovna vojna je v to žalostno poglavje narodne nekulture vnesla novo dimenzijo razrednega boja. Nikjer drugod niso komunisti iz ideološke zaslepljenosti s takim srdom uničevali gradov in cerkva, kot se je to dogajalo pri nas. To je še toliko bolj nenavadno, ker so komunistični veljaki praviloma izhajali iz uglednih slovenskih meščanskih družin.

Nova ministrica za zdravje je povedala, kaj je narobe, ne pa tudi, kaj bo naredila, da bo našla rešitve

Prišli smo do faze vladanja, ko je bolj pomembno, da se vladni minister trudi biti v soglasju s predsednikom vlade, kot pa da dela strokovno in prav za ljudi. Vsepovsod se kaže močna osebnost predsednika vlade Roberta Goloba, ki si hoče podrediti ministre in postati absolutni vladar. Minister Matej Arčon je v oddaji Tarča svojega predsednika vlade primerjal s športnim selektorjem, ki menja igralce. Tako si vladajoči predstavljajo vlado – kot šport. In premier je dal rdeči karton kar petim ministrom. Baje je nekaterim že dal tudi rumene kartone, enemu je moral celo sam napisati odstop.

Frankfurtski provokator, ali kaj je na knjižnem sejmu povedal Slavoj Žižek

Če kdo skrbi za popularizacijo filozofije, potem je to Slavoj Žižek. Marksist, nekdanji ideolog liberalne demokracije (LDS), oboževalec lika in dela Gregorja Golobiča, ki ga je nekoč primerjal s Stalinom, je na Frankfurtskem knjižnem sejmu poskrbel za precej razburjenja. Nekaj ljudi je protestno zapustilo dvorano, nekateri so se kasneje vrnili, nekateri se niso. O tem, kakšen honorar je dobil za nastop od Ministrstva za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko, na tem mestu ne bomo razpravljali. Omenimo le, da se je v svoji hecni angleščini, ki je njegov zaščitni znak, večkrat zmotil. Ne le pri nekaterih citatih, ampak tudi pri malenkostih. Hamasov šef Hanija denimo živi v Katarju in ne v Dubaju, medtem ko sta njegovi dve sestri državljanki Izraela …