Največji problem javnega zdravstva niso čakalne vrste, pač pa neurejenost sistema

Slika: STA

Avtor: | 3. oktobra, 2023

Dokument sledi moji predčasni ugotovitvi, da ta vlada ne bo izpeljala zdravstvene reforme, bo pa skušala uvesti nekaj novosti v zdravstvu z upanjem, da jim uspe te novosti tudi zadržati, v kar močno dvomim. In ravno tu je velika napaka: do sedaj je še vsak minister uvedel nekaj novosti, nekateri tudi takšne, ki nam delajo sedaj težave. Milojka Kolar je tako spremenila, znižala glavarine in s tem sprožila kadrovski osip v zdravstvu. Že dolgo vemo, da so parcialne rešitve, ki se uvajajo v stari sistem zdravstva, velikokrat prinesejo na koncu nov problem.

Začenjam s staro, že velikokrat prežvečeno temo o legalizaciji kanabisa v zdravstvene namene. Leta 2016 smo skupina zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) in v Državnem zboru uspeli doseči, da se je medicinska konoplja legalizirala v zdravstvene namene. Danes ima premier Robert Golob v svojem kabinetu svetovalko za zdravstveno področje Metko Paragi, ki očitno ne ve, da so medicinska konoplja in njeni zdravilni produkti po zaslugi skupine zdravnikov, v kateri sem deloval tudi sam, v Sloveniji legalizirani in da jo zdravniki lahko uporabljajo v zdravstvene namene že več let. Kar dokazuje, kako kolegica Metka Paragi ne sledi temu področju in kot visoka predstavnica vlade razlaga prisotnim na mednarodni konferenci stvari, ki niso resnične. Vse podatke lahko dobi na uradni strani JAZMP. Na mednarodni konferenci je namreč v svojem govoru povedala, da ima koalicija v svojem programu legalizacijo konoplje v medicinske namene; s tem ni osramotila samo sebe, ampak tudi vse koalicijske stranke. Slovenijo je osramotila pred mednarodno in domačo (strokovno) javnostjo in jo potisnila med države, kjer se ne sme uporabljati konoplje v medicinske namene. Predsednik vlade Golob bi rad s takšnimi kadri naredil pomembne korake na področju zdravstva? Predsednik, ni mogoče, spoznajte to že enkrat in ustrezno ukrepajte!

Popolnoma drugo vprašanje pa je pridelava medicinske konoplje v zdravstvene namene v Sloveniji. Napisan je osnutek zakona, ki se je izgubil nekje v predalih Ministrstva za zdravje. Začel je svojo pot takoj po legalizaciji kanabisa v zdravstvene namene pred več leti. Zadnji minister, ki se je ukvarjal s tem zakonom, je bil Tomaž Gantar. Potem ga ni nihče več  vzel v roke, tudi minister Danijel Bešič Loredan ne, čeprav bi ga moral glede na koalicijsko pogodbo. Predlagam državni sekretarki Metki Paragi, da dokument poišče nekje v predalih Ministrstva za zdravje. Naj se da najprej podučiti, preden nastopa v javnosti kot predstavnica vlade.

+++

Že nekaj dni opažam latentni pritisk na starše, da naj ne bi ostajali doma, če menijo, da je otrok zbolel. Kljub temu, da menijo, da je otrok prehlajen, naj bi ga peljali v vrtec. Delodajalci namreč neradi vidijo, da ostajajo matere in očetje doma zaradi bolezni otroka. Po drugi strani pa ti isti delodajalci jamrajo, da nimajo delavcev. Če ne bo otrok, ne bo delavcev, to je ja vsakomur jasno in ob taki politiki stroke, države in delodajalcev ne bo otrok niti kasneje delavcev. In če matere ne bodo smele biti doma pri svojem otroku, ko ta preživlja stisko zaradi bolezni, ne bodo rojevale novih otrok. S priseljenci lahko pokrijemo le del delovnih mest, nikakor pa ne vseh, zato bi morali rojevanje pospeševati in ga ne zavirati z odnosom do bolniškega staleža.

Pediatri so napisali svoje priporočilo in NIJZ svoja navodila za koriščenje bolniškega staleža v primeru obolenja otrok. Najmanj nenavadno je, da navodila niso usklajena, saj so to strokovna, ne pa politična navodila. Ali pa se motim in je tudi stroka začela v tej državi delovati po političnih navodilih? V vseh teh navodilih obeh strokovnih združenj vidim skrito paktiranje tako pediatrične kot javno-zdravstvene stroke s kapitalom in politiko, čeprav ob tem ne trdim, da se tega zavedajo. Ja, smo v neoliberalizmu in ta nas izkorišča na vse načine. Kapital z zmanjševanjem bolniških staležev dviguje dobičke. Mi pa smo ravno za te dobičke pripravljeni zavirati bolniške staleže mater obolelih otrok in izpostavljati otroke dodatnim okužbam in težavam, samo da ugajamo kapitalu in politiki. Toliko o leporečju politike, da bo vedno v ospredju pacient. Če v ospredju niso otroci, potem je vse leporečje novodobnih politikov eno veliko zavajanje. (Upam, da ste to še pravočasno spoznali in da boste absolutno zaščitili svojega otroka.)

V času, v katerem živimo, ko je skoraj vsaka mati zaposlena, je pomembno, da delodajalci – še posebej pa zdravstvena stroka – ne pritiskajo na matere (ali očete), naj ne jemljejo bolniške zaradi obolenja otroka. Sicer pa so v proračunih za leto 2024 in 2025 tudi dodatno obremenili gospodarstvo, ker so podaljšali plačilo bolniške s strani delodajalcev iz 20 na 30 dni. In to še ni vse, vlada se je odločila, da bo posegla po socialnih transferjih. V naslednjem letu (2024) ne bodo sledili inflaciji. V proračunih so prav tako ustavili usklajevanje socialnih transferjev z inflacijo. Ista usoda čaka tudi plače v javnem sektorju. To v tem trenutku pomeni okoli 8 % manjše transferje … In seveda veliko večje, če bo inflacija še višja.

+++

Ministrstvo za zdravje je v teh dneh predložilo novosti v zdravstvu v letih 2024 in 2025. Načrt je bil predstavljen na tiskovni konferenci, ki je bila po mnenju Alojza Ihana in moje malenkosti pravi komunikacijski fiasko. Najhuje je, da skuša politika prikazati, da so ključni problem čakalne vrste, v resnici pa so čakalne vrste samo posledica neurejenega sistema zdravstva, ki se prebija iz dneva v dan. Dokument sledi moji predčasni ugotovitvi, da ta vlada ne bo izpeljala zdravstvene reforme, bo pa skušala uvesti nekaj novosti v zdravstvu z upanjem, da jim uspe te novosti tudi zadržati, v kar močno dvomim. In ravno tu je velika napaka: do sedaj je še vsak minister uvedel nekaj novosti, nekateri tudi takšne, ki nam delajo sedaj težave. Milojka je tako spremenila, znižala glavarine in s tem sprožila kadrovski osip v zdravstvu. Že dolgo vemo, da so parcialne rešitve, ki se uvajajo v stari sistem zdravstva, velikokrat prinesejo na koncu nov problem.

Že prvi stavek tega dokumenta je zgrešen: “Skupna prizadevanja vseh deležnikov v zdravstvu so osredotočena na pacienta in njegovo dobrobit.” Zanemarja javno zdravje, kajti veliko dobrega dobijo bolniki ravno iz javnega zdravja, ki ga pa v dokumentu tako rekoč ni (ali pa samo v fragmentih). Preventivno delovanje je ključno za zmanjšanje predčasnih smrti in zdravega življenjskega okolja, prehrane, zmanjševanja absentizma itd.. Med vrednotami so zapisali tudi nepridobitnost, kot da ne bi vedeli, da se od vsakega direktorja javnih zavodov pričakuje pozitivno letno bilanco; z drugo besedo, prihodek mora biti na koncu leta višji od stroškov. Vprašam vas, kaj je to drugega kot neke vrste pridobitna dejavnost, ki pa baje ni vrednota trenutnega ministrstva.

Zasebniki so bolj učinkoviti, zakaj jih ne bi uporabili v tej stiski? Kot da je bila ugotovitev državnega sekretarja Ministrstva za zdravje, češ da smo v neoliberalizmu le trenutni preblisk, ki se je takoj izgubil v času. Sicer pa bi lahko rekel za ta dokument, da predstavlja zgolj naštevanje ukrepov, ki pa žal nimajo ozadja. Še bolj plastično bi lahko rekli, da so to okraski za jelko brez jelke (strategije), ki bi te okraske povezovala.

Če so čakalne dobe problem v javnem zdravstvu, ga ne poznajo tisti, ki se posebej zavarujejo pri zavarovalnici Prva zdravje. Tam so uspeli čakalno dobo skrajšati na 10 dni, ne pa na 30, kot so nam obljubljali Socialni demokrati na predvolilnih plakatih. Postavlja se resno vprašanje, zakaj Prvi zdravje to uspeva, javnemu zdravstvu in ZZZS pa ne. Zakaj tega dela zdravstva minister za zdravje, vlada in njena strokovna skupina za zdravstvo ne umestijo v javni zdravstveni sistem. Ta privatni del zdravstva pomembno vpliva na zmanjšanje čakalnih dob, na zmanjšanje bolniškega staleža itd.. Zakaj ne sprejmemo tega dela zdravstva? Odgovor je preprost samo zaradi ideologije, ki vlada trenutno v vladi. Samo zaradi ideoloških predpostavk ne moremo rešiti zdravstva, čeravno nam konkreten primer pri Prvi osebni zavarovalnici kaže, da se da reševati z angažiranjem zasebnega kapitala. Mi delamo nasprotno, ukinjamo dodatno zavarovanje in se čudimo, zakaj nam ne uspe. Še dolgo nam ne bo uspevalo, če bomo v zdravstvu ideološko obremenjeni in če ne bodo imele prve besede različne stroke.

Ko so nas že prepričali, da ZZZS plača vse storitve, nas preseneti zapis Zdravstvenega doma Tolmin, ki objavi sporočilo, da ne morejo več izvajati dela na področju diabetesa, ker so izpolnili plan dela za letošnje leto. Kdo se dela norca iz nas? Saj je ja bivši minister Loredan povedal, da je dovolj denarja za vse zdravstvene storitve. A kaj, ko so po njegovem odhodu malce “modificirali” njegov zakon in sedaj določene storitve nimajo več takšnega statusa (med njimi je tudi zdravljenje diabetesa).

+++

Počasi se tudi odpirajo nekatera vsebinska vprašanja, ki so bila ob odhodu epidemiologa Maria Fafangela skrite pred javnostjo. Mario je dobil po njegovih besedah in zapisih na omrežju X za svoje vodenje delovne skupine za covid-19 oceno ena, kar je najnižja možna ocena. Morda se še spomnite mojih sumov, da Mario le ni odstopil sam od sebe. Aktualno ocenjevanje njegovega dela dejansko kaže na notranja razmerja med strokovnjaki na NIJZ. Sedaj, ko je dobil oceno ena, je njegov strokovni vodja Ivan Eržen po krajšem razmisleku in po javnem razkritju tega dejanja dal Mariu novo oceno, štiri.

Ključno je kajpak vprašanje, kako lahko pride do tolikšne razlike v ocenah, ki so primarno strokovne? Če je Eržen sprva Mariu postavil oceno ena, je moral za to imeti strokovno argumentirane razloge. Ker v nasprotnem se je odločal politično, ker bi se rad rešil svojega “konkurenta” Fafangela. Ravno tako je ocena štiri po možnosti predvsem politična, ker strokovni direktor NIJZ ne bi rad imel težav v javnosti, kamor ga je nepričakovano zalučal Mario. Ta se po podatkih, ki jih imam, seli na območno enoto NIJZ v Kopru. NIJZ so zasedle stare sile izpred kovidnega obdobja, midva sva se umaknila na periferijo, od koder sva tudi prišla za čas epidemije (in bova morda zopet prišla na vrsto, ko stare sile ne bodo hotele prevzeti odgovornosti za vodenje NIJZ).

Stanje v deželi se kljub temu, da si želimo izboljšanja, ne popravlja. Nemci imajo težave z recesijo, kar pomeni, da bomo kmalu imeli težave v gospodarstvu tudi mi. Slovenska inflacija je ena najvišjih v EU. Bombastično napovedovane reforme so se umaknile v reševanje vodne ujme, ki postaja vse bolj priročen izgovor za nereševanje pomembnih družbenih problemov, ki bodo očitno ostali v reševanje naslednji vladi. Med vrsticami diši po predčasnih volitvah, čeprav je cilj Golobove koalicije pridobiti še en mandat, za kar se bodo vsekakor potrudili. Ali je to sploh realno, bo vsekakor pokazal čas.

19 komentarjev

 1. vernon COLEMAN

  Eto, novica dneva, Rishi, Rishi, Rishi! Ta čudoviti Rishi Sunak je objavil, česar seveda naši prodani mediji ne bodo niti omenili (niti eden!!), da bodo v VB uvedli Generacijo brez tobaka, z nekim letom se vsem naslednjim generacijam ta rak v škatlici NE BO več prodajal, torej se cigaretna katastrofa tudi v tej vplivni državi končuje.
  Zdaj se pa vprašajte, zakaj te novice ne bo nikjer, zakaj na Nijazu nič ne delajo, zakaj na MZ nič ne delajo, zakaj so naši politiki vsi taki bedni hlapci, poceni prodani…

 2. jaz

  @Ren, že takrat sem posumil da imajo tisti z drugo intimno opcijo drugačne namene. Takrat ko so prav oni sami zminirali sporazum o piranskem zalivu. Sicer v smislu z dobrim namenom za Slovenijo glede izhoda na odprto morje. Če se bo zgodovina ponovila in se bo na nek način sestavila tretja Jugoslavija takrat bi meje krojile popolnoma druge strukture moči in bi morda bile za Slovenijo ugodnejše rešitve glede Piranskega zaliva. Za levičarje lahko rečemo marsikaj vendar mislijo zelo daljnoročno. Tja do planetarnega komunizma…

 3. Jure Hubscher

  Vernon
  Strinjam se v večini s tem kar navajaš, razen v primeru konoplje kot zdravila. Govorim iz lastnh iskušenj. Ko pride do zlorabe konoplje lahko upravičeno govorimo o drogi. Se popolnoma sreinjam. Ob pravilni uporabi (doziranju) na ustrezen način izdelane in ustrezni sorti rastline, pa lahko zaznamo zelo dobre rezultate pri celi vrsti bolezenskih stanj. Tu lahko govorimo o zdrvilni rastlini. Je pa žalostno dejstvo, da se konoplja po vsej verjetnosti ne bo uporabljala v zdravstvu ravno zaradi možnih in zelo verjetnih zlorab.
  Ni problem konoplja, problem je nepravilna raba.

 4. jaz

  …negradnja westinhousove jedrske elektrarne….plinovod preko Madžarske in še nekaj indicev ki se da zaznati, nakazujejo da imajo igralci za “šahovsko desko” protislovenske načrte. …sončni kralj je v resnici kraljica ki se jo da za potrebe partije kadarkoli žrtvovati.

  • ren

   @jaz, bravo! Zelo daleč ti misel nese. Imaš prav, mnogo soli ima tvoje razmišljanje.

 5. jaz

  @Vernon pa še to. Iz drugih pa tudi iz tvojega prispevka se da dobro razbrati da se pripravlja da se pripravlja zamenjava Goloba in sicer iz dveh razlogov. Prvi je ta, da je popolnoma nesposoben za opravljanje takšne funkcije kot je predsednik vlade. Drugi pa je ta, da po naročilu opravlja vse tisto kar bi naslednjemu premierju škodilo in hkrati levi politični opciji. Sprejeti totalitarne zakone. Počistiti z vseh položajev vse kar do tretjega kolena diši po desnici. Brutalno spraviti gospodarstvo na kolena zato, da se bo naslednja garnitura kitila z “napredkom” in premamila narod za daljnoročno manipulacijo ali morda celo za izstop iz EU. In priključitev Sovjetski zvezi. Na tem svetu je možno marsikaj. …

 6. jaz

  @vernon, zakaj vsi ki hočete strašiti s kapitalizmom vedno omenjate Ameriko. Mi smo v Evropi in dobro bi bilo navesti recimo Avstrijo ali Nemčijo. Ker smo čisto blizu. Tako, zaradi objektivnosti. Kar se pa Korone tiče ste zdaj vsi znanstveniki. Epidemija je bila močna in nevarna. Svetovna organizacija je morala maksimalno preventivno ukrepati a ne? Nekakšen svetovni NNNP, (nič nas ne sme presenetiti). Dobra šola in napotki za morebitne prihodnje katastrofe. Hočeš biti objektiven? Zaradi sebe priznaj da je bila Jasnševa vlada izjemna tudi glede na korono in biciklistično.fašistične seanse.

 7. ren

  Marsikaj vem, marsikaj znam, marsičesa se zavedam. Moja žena dr. Kreka pozna, ker sta bila skupaj v neki komisiji.
  Nasmeh in izdih “strokovnjaku” pa še vedno veljata.

 8. vernon COLEMAN

  ren, ohmmmm, ste se zdaj že nadihali? In vaši argumenti so – kje? Jaz jih nikjer ne vidim. Dajte, odrastite malo, zresnite se, vsaj poskusite nekaj dodati k diskusiji!
  Ali se samo-oklicanih veličin po vašem mnenju ne sme argumentirano kritizirati, niti česa vprašati? Dobro so vas vzgojili, očitno – v pohlevnega, kimajočega pudlja…
  Je za vas dobro, da ima mladina tako slabo duševno zdravje? Vas to veseli, ali sploh ne razumete, kaj to pomeni? Zakaj pa ne bi odpravljali vzrokov? V DE ravnokar prepovedujejo telefone v šoli, treba bi bilo ovrednotiti dolgoročni vpliv lockdownov na duševno zdravje mladih, upoštevati znana dejstva o katastrofalnem vplivu drog (seveda tudi ”nedolžne” travice, menda kar zdravila) na duševno zdravje… a naj to počnem jaz, ali dolgoletni izkušeni direktor in veliki strokovnjak za prepovedane droge – dr. Krek?
  Ne rečem, Janša in Holob sta seveda skoraj eno in isto, prav vseeno je, koga imamo – ljudi, kot so Krek, Eržen, Fafanđeli in co. bi pa vse morali takoj zaradi strokovne nesposobnosti in skorumpiranosti – zamenjati!

  • Roman N

   Janša in Golob skoraj eno in isto?Pišeš bedarije

 9. vernon COLEMAN

  Se opravičujem, a tudi v novem formatu moramo biti kritični, poskusimo vseeno izmenjati mnenja, kljub zelo velikemu razkoraku v razmišljanju. Sem pa zelo slabe volje ob vaših besedilih, zato bom vseeno izrekel iskreno in ostro kritiko, pa prosim- brez zamere.
  APMMB2, vi ste en tak ideolog, dogmatik, teoretik. Vidi se, da praktično ničesar ne razumete o zdravju in o vsaki temi napišete vedno isto vsebino. Pa kdo goji banane na Rogli? Izredno slaba primerjava! Ja, komunizem je zanič, Amerika je tukaj… Vi vidite svet le kot kroženje denarja, ne pa tudi kot boj med zdravjem in boleznijo. Blage veze nimate o tem, kaj v resnici pomeni popolna privatizacija zdravstva. Ali vam zobozdravstvo ne odpre oči? Za puljenje zoba plačati 300 Eur! Ali res ne razumete, kaj pomeni za družbo, da nekdo, ki je reven, ki ne bo imel denarja za privat zdravstvo, dodatna zavarovanja, podkupnino za preskakovanje vrste, ipd. in bo zato tudi predčasno umrl – zaradi raka, infarkta, sladkorne, gangrene, ipd.? Vi se borite proti korupciji z zagovarjanjem najbolj totalne korupcije. Že danes lahko vidimo ljudi z zelo slabimi zobmi, mladino, ki ne dobi ortodontskega aparata… Sicer pa je tako že od nekdaj. Dr. Krek je seveda enak demagog, ali je ta samo-oklicani izkušeni direktor sploh kdaj podprl svoje mnoge umotvore s kakimi konkretnimi številkami? Vi niste zdravnik, pač pa politik! To je vse le janšistična plitva ideologija, namesto marksizma pač skoraj enaka, le nova, enako bedasta demagogija. Ja, ste se že vprašali, zakaj pa imajo v ZDA tako slabo zdravje, mnoge milijone brez minimalnega zdr. zavarovanja, ko je pa tam vse tako super in krasno?
  Tukajle dr. Krek ponovno nekaj pametuje o konoplji – a niti tega ne pove: konoplja ni nobeno zdravilo, (sicer bi bilo registrirano kot zdravilo), je nevarna prepovedana droga, večinoma se kadi, kar vodi v poneumljanje, socialne probleme, zasvojenost, (tako s THC kot z nikotinom), shizofrenijo, sžb, pljučne bolezni in raka. Ste to sploh že kdaj povedali? Ne, tudi vi govorite kar o ”zdravilu”… Ena tretjina slovenskih petnajstletnikov ”poha”, ste se kdaj dr. Krek vprašali po lastni odgovornosti za to katastrofalno dejstvo, smo med najslabšimi v EU? Ali sploh veste, za kaj ste že mnoga desetletja prisesani na državni denar NI-JZ in nimate prav ničesar za pokazati? Kako ste vi delovali, da bi mladina razumela, da jih pohanje trave pelje v pogubo? Še malo pa bo skorumpirana politika legalizirala to svinjarijo – bo to tudi vaša ”zasluga”? Jaz ne najdem prav ničesar, od vas ni nič (Recimo, hašišarski plačanec Nolimal je pa vsak teden v medijih, kako birokrati zavirajo čudežno ”zdravilo” – ali ste mu sploh kdaj direktno nasprotovali? Se mi je zdelo…), kljub temu, da govorite, da že desetletja delujete menda proti drogam – vi ste res tak tipičen nesposoben kader Nijaza! Tam vlada že desetletja brutalna negativna selekcija. Kaj ste pa povedali ob 70-letnici javnega zdravja na Katedri za JZ, s čim ste se pa pohvalili? Kje so rezultati, NIJZ ima kar 400 zaposlenih??? Zdaj so ugotovili, da ima mladina slabo duševno zdravje, kdo pa je za to zaslužen – imaginaren virus, ali nesposobna ustanova NIJZ? (Mimogrede, vsako kritiko NIJZ na cenzuRTV takoj izbrišejo!!) Verjetno ste se ponovno hvalili s svojimi ”herojstvi” med lažno epidemijo. Slovenija je morda kaj dosegla – kljub vam in vašim strokovnim kolegom! No, da vas vidim, da v polepšanem formatu vendarle enkrat nekaj odgovorite. Pokažite minimum samospoštovanja, lepo prosim! Vaša ignoranca in napihnjenost vpije do neba! Do zdaj niste pokazali prav ničesar razen brez-hrbteničnega politikantstva, najhuje ste se pa ”izkazali” z blefiranjem ravno v obdobju covid-prevare!
  A v resnici jaz od vas ničesar več ne pričakujem, vi ste se že zdavnaj prodali, vi ste le še pretekli človek, prazni kalup…

  • ren

   Ob branju tega traktata – od prve do zadnje črke – vse obrazne mišice delujejo v smeri nasmeha. Pri zadnji črki sledi krepak izdih.

  • slehernik

   Eh, si ti res en pravi “COLEMAN”, ki kar nekaj smetiš in se produciraš, namesto da bi se potrudil in kaj pametnega napisal – sram te bodi!

  • APMMB2

   mali smo socializem in seveda tudi javno zdravstvo. Socializem je propadel, javno zdravstvo na socialistični način pa hočemo za vse večne čase ohraniti. To ne gre, tako kot ne gojenje banan na Rogli. Imamo oslične primere v soseščini, kjer zdravstvo deluje in predlagam, da tak primer prenesemo v Slovenijo.V Avstriji zdravstvo deluje,je pretežno privatno in ni težav, vsaj e takšnih kot jih imamo v Sloveniji z javnim zdravstvom. Ponavljam in ponabljam,pa se nič ne prime.Če ve več o tem mladi Janull, potem se zdravite pri njemu in dr.Kebru in čakajte, morda vam bo pred smrtjo uspelopriti do špecialista. Morda.

 10. APMMB2

  Začel bom na popolnoma drugem področju.Če bi se kak modrijan spomnil, da bo začel gojiti banane na Rogli, bi imel velike težave. Karkoli bi naredil, bi se mu podiralo, terjalo ogromno napora in gojenje bana bi požiralo ogromno denarja.Vsa ta norost bi se odvijala zato, ker trdoglavi invatore ne bi upošteval dejstva, da je za gojenje banan potrebna ustrezna klima, ki pa je na Rogli ni.
  Podobno je s slovenskim zdravstvom.
  Doba socialističnega samoupravljanja je propadla, Slovenija je bankrotirala, partija s eje z udbo vred razgubila. Prišlo je do drugčne klime in socialistično, samoupravno , javno zdrasvtvo v takšni klimi ne more uspevati tako, kot ne morejo uspevati banane na Rogli.
  Ko je bilo zdravstvo del socialitičnega sistema, je sistem in zdravstvo varovala partija,milisa, socialistično sodstvo, socialistični mediji, graničarji na meji, slavna JLA in končno UDBA! Vsi ti “inštrumenti” so s faktoreji iz CK bdeli, da ni bilo kriminala, da ni bilo bega možganov, da je bila uravnilovka, da ni bilo svobode.
  Zdravstvo je delovalo tako, kot celotna država in vse skupaj s eje končalo z bankrotom!!
  Takrat seje spremenila klima in konecc je bilo z iluzinističnim gojenjem banan na Rogli.
  Danes je Slovenija demokratična država, sicer s sto napakami, ni pa več partije, ni več CK, ni več UDBE, ni več graničarjev na meji in uveljavljen je pretok blaga in oseb. Vs eto je klima,ki s eje kljub napakam spremnila in terja drugačen pristop k reformi zdravstva.
  Reforme pa ni mogoče narditi in jo prilagoditi klimi, ki se je sremenila zato, ker obstajajo še vedno zdrave sile, ki ne dpoustijo reformirati zdravstva tako, da bi ustrezalo spremenjeni klimi. Že vemo, zakaj? Zato, da je lahko mafija prisesana na zdravstvene denarce,ki so neusahljivi in obilni tako, da se lahko prelivajo v bogastvo in razkošje mafijskih bossov.
  Nič lažjega in enostavnjega ni, kot sopiti čez mejo, do Celovca in pridobiti organizacijao avstrijskega zdravstva in uvesti enak sistem v Sloveniji.
  Tega pa se ne sme, ker mora v Sloveniji biti zdravstvo javno( samoupravno socialistično), zato, da ima mafija prost dostop do bogatih financ in jih pretaka v svoje malhe.
  Če je bodoča minisrica del mafije, bo za kanček obogatela,če pa ni, bo pa odletela, kot vsi njeni predhodniki, ki so hoteli zdravstvo prilagoditi novi klimi.
  Koga pa v Sloveniji skrbijo prerano umrli bolniki. Saj jih nihče ne šteje!

  • slehernik

   Bravo, APMMB2, diagnoza in prognoza sta sicer pravilni, vendar sami po sebi nista zadosti, da bi v zdravstvu prišli do rešitve.

   Besede namreč že dolgo niso zadosti, očitno bo treba bolj zaropotati, kajti akterji, ki nam dejansko vladajo iz ozadja, se niso pripravljeni odpovedati mastnim ocvirkom, ki jih grabijo iz korita točno takšnega zdravstva, kakršno imamo že dolga desetletja!

   Kako dolgo še bo tako? Dokler se inertna debata o njem, ki se nenehno ponavlja, ne bo spremenila v odločna dejanja.

  • Rokovnjac

   Samo vp[rasam,ali se morate tudi v prijaviti za vsak komentar posebej z imenom,emailom in spletnostjo,ki pa ne vem kaj naj spletnost pomeni??.Prisrcna hvala za en enostaven odgovor.And by the way,prejsnji portal mi je bil veliko bolj vsec!

   • slehernik

    Rokovnjač, tudi jaz sem debelo gledal, ko sem poskušal izpolniti tista tri polja spodaj – samo velike črke sem lahko vpisal.
    In bogve zakaj od vpisanega lahko vidim samo tri črke, če pa je na razpolago še polno prostora?
    Upam, da se bo programer potrudil in program še malo obrusil, da bo bolj jasno kaj in kako je treba vpisati, da se odgovor ali komentar prikaže.

  • Božidar Radišič

   In to govori največji lažnivec v zdravstvenem sistemu, ki bi že zdavnaj moral sedeti v zaporu……

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?