Pijana integriteta v moralno prizadeti državi

Avtor: | 2. oktobra, 2023

Ali lahko govorimo o integriteti človeka, ki opravlja pomembno pravosodno funkcijo, pa ponoči pijan sede v avto in se z zabave lahkomiselno odpelje iz Maribora v Ljubljano? Je moč deliti navdušenje pravosodne ministrice ali predsednika KPK nad integriteto generalnega državnega tožilca, ki da je takoj po razkritju, da je vozil pijan, odstopil, s čemer je pokazal “visoko stopnjo integritete in spoštovanje do položaja generalnega državnega tožilca, državnotožilske organizacije ter pravosodja v celoti”?

Ne, ne moremo govoriti. Integriteta ni v tem, da je sprejel odgovornost za svojo napako, pač pa tudi v tem, da bi moral ravnati odgovorno že prej in se domov odpeljati s taksijem. Pa se ni, ampak je  vozil pijan. Kaj bi bilo s tožilčevo integriteto, če bi, Bog ne daj, povzročil prometno nesrečo in pri tem koga poškodoval ali celo ubil?

Tisti, ki za grmom vedno vidijo bele ali rdeče zajce, razlogov za odstop generalnega državnega tožilca ne iščejo v pijači in kršitvi cestno-prometnih predpisov, temveč v morebitnem ozadju. Gotovo ga je policija “namočila”, gotovo so vedeli, da se bo Šketa peljal po avtocesti, zato so ga ustavili in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Policiji so naročili, da tožilca diskreditira. Med nami pa je, če niste vedeli, tudi ogromno takšnih, ki ob 0,37 miligramov skomignejo z rameni, češ to pa res ni nič takšnega, to se lahko zgodi komurkoli, zato je nepošteno pribijati na križ tožilca, ki je tako ali tako nemudoma odstopil. Za kategorijo moralnih relativistov je pomembno edinole to, da se nažgani Šketa nikamor ni zaletel in da je v službenem času dober tožilec. Ker bi bilo pa res škoda, da dober tožilec odleti zaradi 0,37 miligramov …

Koga naj bi generalni državni tožilec motil, čigavih navodil ni poslušal oziroma kaj je narobe naredil, da ga je čakal policijski alkotest, so torej brezpredmetna vprašanja. Popolnoma vseeno je, ali je šlo za rutinski nadzor prometa ali pa za skrbno pripravljeno zasedo. Človek je bil pijan za volanom in policija ga je pri tem zasačila ter sankcionirala v skladu z zakonom. Ker je Šketa opravljal eno najvišjih funkcij v slovenskem pravosodju, je z odstopom naredil edino pravilno, celo logično potezo.

Politikanti, teoretiki zarote in množica drugih pravičnikov niti z besedo ne omenijo tega, zanje nerodnega dejstva. Namreč da je bil možakar nasekan in da niti slučajno ne bi smel voziti avtomobila. Pravzaprav niti kolesa ne. Takšni junaki nočne kronike bi se posledicam svojega ravnanja lahko vedno izognili, če bi poklicali taksi.

V Sloveniji imamo očitno še vedno precejšnje težave z razumevanjem in dojemanjem osnovnih principov delovanja moderne demokratične in odprte družbe. Z osnovno spodobnostjo, če hočete. Alkohol in z njim povezane zlorabe so v naši družbi absolutno podcenjeni, celo politikom volivci odpustijo, če jih kje zalotijo alkoholizirane. Visok tolerančni prag glede alkohola in prevar na eni ter izjemno ostre, pravičniške reakcije medijev in javnosti pri bagatelnih obogatitvah ali nekaj tisoč evrov težkih “prestopkih” na drugi strani izpričujejo naše nenavadne, skorajda endemične družbene zakonitosti. Človeka, politika, poslanca ali ministra bodo preganjali za malenkostne zneske, ob milijonskih, desetmilijonskih ali celo stomilijonskih zlorabah javnega denarja pa praviloma hujšega revolta delovnih ljudi in občanov – ni.

Kaj to pomeni? To pomeni, da imamo pred seboj razvrednoten, porušen sistem razvrščanja pomembnega in nepomembnega, bistvenega in nebistvenega. Pa seveda nezmožnost predstave, kaj pomeni deset, sto ali osemsto petdeset milijonov evrov. Plebs enostavno ne dojame razsežnosti velikanskih infrastrukturnih projektov, ki jih financiramo davkoplačevalci, zato so se lahko zgodili TEŠ6, preplačani avtocestni križ, zaradi tega je možna sistemska korupcija v državnem zdravstvu itd itd.

Morda je generalni državni tožilec komaj čakal, da se mu je ponudila prilika za pobeg? Morda je imel že vsega dovolj – političnih pritiskov in “pričakovanj”, ki so dnevno prihajali skozi vrata njegove pisarne? Pravosodje je pač nenehno na udaru politike, prvi med tožilci je tako ali tako politično izbran, saj ga potrdi vladna koalicija v državnem zboru. Takšno sprenevedanje je postalo že neznosno in bi ga kazalo odpraviti z uvedbo ameriškega modela, kjer je pravosodni minister obenem tudi šef državnega tožilstva. Tako se vsaj ne bi bilo nikomur treba pretvarjati, da je neodvisen in samostojen.

Drago Šketa, ki je bil od leta 2014 na čelu slovenskih tožilcev, je ravnal edino pravilno, da je odstopil. Tudi opravičil se je, kar je nekaj novega v slovenski družbi, državni upravi ali politiki. Že zato bodo sumničavi opazovalci prepričani, da je “zadaj še nekaj” in da je bil alkohol le priročni izgovor. Toda v resnici je vseeno, kaj v ozadju. Če je sploh kaj. In če slučajno kaj je, potem bi bil odstop generalnega državnega tožilca v tem primeru celo hujši udarec za njegovo integriteto kot pa dejstvo, da je vozil pijan.

9 komentarjev

 1. pl@c

  A je to naslednji “novi obraz” na politični sceni?

 2. Rokovnjac

  Zakaj se je treba vedno prijaviti za komentiranje,ceprav pise,da s kljukco v kvadratku bodo shranili tvoje podatke in se to ne zgodi???

  • Tilen Majnardi

   Lp, določene stvari še urejamo, hvala za pripombo, Tilen

 3. slavko

  Samo-odstopljeni bivši generalni državni tožilec je v svoji neprepričljivo odigrani ter močno zaslajeni izjavi za javnost le še pospešil dvome in sume o različnih možnih povodih in vzrokih, ki najverjetneje tičijo za le na videz poštenim in samokritičnim dejanjem.
  Od nastavljene policijske “pasti” v službi določenih politično-kriminalnih interesov do težko pričakovane priložnosti za paničen beg z “vročega stola” ključnega državnega organa za pregon vse očitnejšega ter vse mogočnejšega političnega, gospodarskega, tihotapskega … organiziranega kriminala v RS.

 4. jaz

  No, pa še to. Kako bi zgledalo če bi kriminalca ki ga ujamejo med tatvino na rtv izjavil…priznam, sem okradel banko in sedaj priznam svoje dejanje in pošteno in pokončno sprejmem prejeto kazen kot načelen mož. A če bi mu uspelo pripeljati do doma se bi tudi samoprijavil na bližnjo policijsko postajo na pihanje in glede na napihano najavil svoj odstop???

 5. Jaz

  Takšna opravičila v državi kjer otroci tožilcev vodijo žametne revolucije, državna televizija pa mu ministrira daje grenak priokus, da je vse zrežirano. Če je ali če ni se bo videlo skozi daljše obdobje. Kajti gospod Šketa je dobil v očeh volilnega ljudstva ogromno zalogo velikega poštenjaka. Videli bomo naslednje poteze skozi daljši rok.

  • P.Kos

   Njemu ni potrebno piti, pa bi ga policija morala ustaviti in zaustaviti. Očitno ga zgolj “kao” ideološko podpirajo vsi, čeprav jih postavlja, tako kot vse Slovence, desetletja nazaj v nedemokratično zgodovino.
   Se pa ne zaveda, da takrat, desetletja nazaj smo prav zaradi tega imeli vsega dovolj in vsaj načeloma brcnili socialistično nesnago v rit. Očitno smo slabo počedili, zato še vedno smrdi.

 6. Anton Rus

  Še Golob naj se ga malo naseka in policija naj ga ustavi.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Kako sem spoznal Kissingerja

Zakaj Henery Kissinger tudi po pol stoletja še vedno polarizira in nas ne pusti ravnodušnih? Je to zato, ker oblast potrebuje določeno stopnjo tajnosti, saj morajo celo v največji demokraciji na svetu volivci presojati rezultate in ne načinov? Saj, tudi sam sem se ob srečanju z njim veliko naučil. Vsebine se spomnim le bežno, morda je bilo že vabilo na ta dogodek garancija, da vsebina je, nedobljena vizitka to samo potrjuje, veliko več pa mi je ostalo o tem, kako je pomembno mreženje, komunikacija, moč, in vse ostalo, kar sodi zraven. In ravno to je bila odlična lekcija, ki sem je naučil, ko sem spoznal Kissingerja.

Ministrici za zdravje predlagam, da sama napiše odstopno izjavo, ne pa premier Golob

Da je Valentini težko delati na Ministrstvu za zdravje, ni težko ugotoviti ob njenih nastopih na televiziji ter po njeni telesni govorici pred kamero. Dragoceni čas ji bodo pobirali majhni problemi, slabi svetovalci in vedno novi problemi v zdravstvu. Seveda bo na koncu ponovno za vse kriva ministrica. Ko ne bi zmogla več, sledi odstop, še prej pa diskreditacija njenega dela. In ko bo odšla kot ministrica, bo zaradi gnojnice, ki se bo zlila po njej, le s težavo dobila delovno mesto. In prišel bo novi, pa spet novi minister ali ministrica in tako naprej, mi pa bomo vztrajno upali, da bomo rešili probleme v zdravstvu z menjavo ministrov.

Titovo Jajce in Titova televizija

Zgodovina se na slovenskih tleh dejansko ponavlja na najslabši mogoči način, ponavlja se kot grozljiva in strašljiva farsa. Kajti kdo ima interes, da za gnilo preteklost, ki ni nikomur prinesla nič dobrega, zapravlja davkoplačevalski denar slovenskih državljanov in pošilja novinarsko ekipo v Jajce, hkrati pa osvobojeno in depolitizirano vodstvo “nacionalke” stoka in joka, da bo Titova televizija propadla, če takoj ne dobi izdatne finančne injekcije?

Predstava, ki gre narobe

Ko sem natančno pregledal poročilo Evropske komisije, sem ugotovil, da je minister Boštjančič zavajal Bruselj. Tja je namreč (namerno?) poslal napačno verzijo proračuna. Tisto, ki je še vsebovala solidarnostni dodatek. Tisto, ki še ni upoštevala zvišanih povprečnin za občine. Takšno, ki še ni upoštevala indeksacije socialnih transferjev. In ki je še vedno predvidevala zamrznitev plač javnih uslužbencev. Vse te postavke, ki tehtajo nekaj debelih sto milijonov evrov, je Boštjančič dal v proračun tik pred sprejemanjem v parlamentu in o tem ni obvestil Bruslja.

Kdo je ustrelil Johna Krambergerja

Vedno bolj verjamem, da resnice o JFK-ju ne bomo nikoli izvedeli. Tudi če bi ameriške zvezne arhive jutri v celoti odprli za javnost in razkrili vse, kar se nanaša na Kennedyjev atentat, bi ljudje še vedno videli tisto, kar hočejo videti. Ljudje namreč verjamejo samo v to, v kar hočejo verjeti. V tej klasični dihotomiji med logos in mitos, torej med razumom in tistim, kar bi lahko opredelili kot zgodbo, pripoved ali intepretacijo, bomo bržkone vedno bolj verjeli zgodbi. Zakaj? Zato ker so posredi tudi čustva. Močna čustva. Pri Johnu F. Kennedyju jih je seveda ogromno in za veliko Američanov je njegova smrt še vedno travma, iz katere se napajata umetnost in popularna kultura.

Vladno proračunsko burkaštvo z nevarnimi posledicami

Medtem, ko vlada ljudstvo »zabava« z revolucionarnim, aktivističnim zasegom blatnega (zasebnega) goveda, arhaičnimi postopki evidentiranja delovnega časa, napovedanimi in odpovedanimi radikalnimi reorganizacijami vlade, depolitizacijo policije in vseh “nesvobodnih” sektorjev, vogalov te države, je v Državnem zboru potekalo sprejemanje ključnih dokumentov za delovanje države: proračunov za naslednji dve leti. Fiskalni svet je oba ocenil kot neverodostojna, celo brezpredmetna dokumenta.

Nekoč bomo dočakali tudi davčno reformo

Namesto da bi se politika odločila in znižala davčno breme, nas vedno bolj obremenjuje z raznimi stranskimi dajatvami. Nekatere imenuje celo solidarnostni davek, potem pa ga čez nekaj časa ukinejo. Težko jih je razumeti. V moji dolgoletni praksi se ne spomnim, da bi kdo toliko obljubljal, nato pa obljube spremenil ali jih sploh ne bi uresničil. Sprašujem se, zakaj nekaj obljubljajo, ne da bi prej preverili, kaj je sploh izvedljivo oziroma kaj lahko sploh izvedejo. Davčni zavezanci ne marajo presenečenj.

Od banalnosti do brutalnosti

Nevarnost prihaja z ljudmi, ki tlakujejo pot v fašistični pekel na krilih ideološkega zanosa po ustvarjanju boljše družbene ureditve, kot je svobodna demokratična država. Zlo, ki napoveduje resne probleme družbe, je kratenje človekovih pravic posameznika ali določene družbene skupine. Mehanizmi kratenja svobode so znani: demonizacija nasprotne strani, zasmehovanje in nato dehumanizacija določene družbene skupine ali pripadnikov politike s pomočjo oblikovalcev javnega mnenja, pa tudi orkestriranega diskreditiranja političnih nasprotnikov s strani t.i. digitalnih trolov, ustrahovanje in kaznovanje svobodomiselnih z zlorabo policije, sodstva ali celo vojske.