Kruha in iger, lahko tudi malo nasilja, to je Golobova strategija

Avtor: | 6. oktobra, 2023

V dobrem tednu je iz omare vladajočih svobodnjakov popadalo toliko okostnjakov, da je bilo treba na teren poslati dežurno ekipo aktivistov in aktivistk. Priložnost se je ponudila na Kongresnem trgu, kjer je katoliška nevladna organizacija Pohod za življenje z okoli 200 zastavicami opozarjala na mrtve otroke zaradi umetne prekinitve nosečnosti. O splavu imamo različna mnenja, pro et contra, nekateri ga ostro zavračajo, drugi ga podpirajo, eni mu ne nasprotujemo, spet tretji pa ga razumejo kot nekaj samoumevnega v demokratični, odprti družbi. Vsekakor so različna mnenja odraz svobode vesti in izražanja, zato ima tudi vsak pravico izraziti kritiko ali nestrinjanje. Problem se pojavi, ko to slednje preseže okvire ustavnih pravic in ko namesto besed nastopijo dejanja, ki vključujejo silo. To seveda velja tudi za desničarske trole, ki so junija letos s provokativnim transparentom zmotili Parado ponosa in potem jokali, ker so jim udeleženci kazali sredince.

Dekleta, ki so razdejala morje zastavic na Kongresnem trgu, so za ene primitivke, za druge junakinje. Objektivno gledano v njihovem dejanju seveda ni nič posebej častnega ali plemenitega, če po tleh pometale 190 ali 200 zastavic. Toda v tako patološko polarizirani družbi, kot je slovenska, se fenomenov ne presoja več po etičnih kriterijih, pač pa v glavnem samo še po političnem, ideološkem oziroma svetovnonazorskem prepričanju. In od 22. aprila 2o22 sta na oblasti tudi stranki, ki so ju tja pomagale spraviti aktivistične nevladne organizacije, zato je razumljivo, da se zdaj čutijo upravičene do svojega dela plena. Nekaterim gre za denar, drugim za vpliv, tretjim za ideologijo.

Zgodovina uči, da so najbolj nevarni ti zadnji. Ideologija vedno prinaša probleme. Aktivisti, ki zaradi ideologije terorizirajo druge, nimajo nič skupnega z demokracijo ali svobodo. Predsednica republike je očitno to pravočasno ugotovila in eno izmed aktivistk, ki so se znesle nad zastavicami na Kongresnim trgom, vrgla iz svojega Mladinskega posvetovalnega odbora. Večina razumnih glasov je potezo sprejela z razumevanjem, celo odobravanjem. Radikalni del levice, zlasti pa aktivistično omrežje, ki je na oblast spravilo Roberta Goloba in njegove svobodnjake, pa je znorel. Nenadoma so ugotovili, da Nataša Pirc Musar ni več dobra predsednica. Da ni njihova. Njen greh je, da je zmogla toliko modrosti in avtoritete, da je aktivistično članico izključila iz posvetovalnega odbora. S tem je – za razliko od premierja, ki je poleg glave očitno izgubil tudi moralni kompas – vsaj minimalno zavarovala avtoriteto državnih institucij!

A cirkusa s tem še ni bilo konec, saj je v znak solidarnosti z odstopljeno aktivistko iz odbora izstopil še en član, čisto slučajno sin nekdanje ZSMS-jevke Metke Mencin Čeplak, kandidatke stranke Levica na zadnjih volitvah. Tovarišica Mencin je sinoči v nacionalkih Odmevih v vlogi strokovnjakinje pametovala o človekovih pravicah in “razumela” odziv žensk, ki so na Kongresnem trgu poteptale pravice drugih žensk, ker so slednje pač neumne, zaostale katoličanke, ki verjamejo v Boga in nasprotujejo splavu.

Kje se bo končala ta aktivistična histerija, ki nima nič z modernim levičarstvom? Na srečo smo civilizacijsko vsaj toliko napredovali, da zaostalih katoličanov ne mečemo več v jame. Za kaj takšnega za zdaj še ni dovolj prepričljivega izgovora, čeprav so aktivistke, ki so se znesle nad zastavicami katoličank, bržkone pripričane, da bi jih bilo treba … depolitizirati? Obredni ples levičarskih aktivistov okoli kotla oblasti se bo očitno nadaljeval, vrhovi oblasti pa ostajajo v megli, sploh vladni. Predsednica Državnega zbora je izginila iz radarja, neopazen je tudi njen kolega iz Državnega sveta. Oba veljata za razsodna človeka, sploh če ju primerjamo s premierjem, ki po novem napada predsednico republike, ker je naredila tisto, kar bi moral tudi sam, pa tega očitno ni več sposoben.

Priznajmo si, Golob je v resnici iz dneva v dan večje razočaranje. Njegovi ministri odhajajo brez posebej obremenjujočih očitkov, so pa vidno prizadeti zaradi nespoštljivega nivoja komuniciranja. Iz vladnih krogov šepetajo, da takšnega avtokratskega vodenja sestankov še niso doživeli in da jih skrbi, kje se bo to končalo. V nekem trenutku se bo, čeprav bo premier do zadnjega branil tiste, ki jih najbolj potrebuje. Recimo ministrico za javno upravo, ki so jo najprej obremenile letalske karte (ironija je, da je bila gospa dolga leta kot tajnica v Državnem zboru zadolžena tudi za nabavo letalskih vozovnic), nato pa še mnogo hujše razkritje o prirejenih razpisih in povezanosti s podjetjem, ki nevladnikom pomaga pri pridobivanju državnega denarja (če poenostavimo), pri tem pa pobere lepo provizijo. A premier krvavo rabi ravno to ministrico, saj je pomemben “most” do financiranja vseh nevladnih organizacij, ki so zaslužne, da so svobodnjaki na volitvah porazili janšiste. Zato jo bo Golob branil do konca. Žrtvoval je in bo druge, zanj precej manj pomembne ministre. Marsikdo med njimi šele zdaj spoznava, da je bil le koristen idiot v igri Sončnega kralja.

In nenazadnje, da bi čim bolj preusmeril čedalje večje nezadovoljstvo ljudi nad katastrofalno počasno popoplavno obnovo, vedno višjimi davčnimi obremenitvami in energetsko draginjo, ki prihaja z zimo, potrebuje premier nenehne konflikte, napetosti in trenja v družbi. Zato je ponedeljkovo podiranje zastavic na Kongresnem trgu prišlo kot naročeno, obeta pa se še nadaljevanje, saj bo jutri nov shod katoliških nevladnikov, nasprotnikov splava.

Kaj naj si Golob želi lepšega kot novega konflikta, ki bo še dodatno razgrel že tako ali tako polarizirano družbo. Brez “kruha in iger” bi moral Sončni kralj odgovoriti na kup neprijetnih vprašanj, pred katerimi se je doslej spretno skrival. A večno se ne bo mogel.

20 komentarjev

 1. vernon COLEMAN

  1. covid epiloga ni in ga tukaj ne bo nikoli; jesen je, spet se cepite!! (Nihče se noče več cepiti…). Novi infarkti in mladostne depresije so seveda zaradi globalnega segrevanja, kajne?
  2. VB uvaja Generacijo brez tobaka, ne, ne, to že ni vredno naše pozornosti.
  O čem pa bi zdaj pisali?
  3. Eureka! To je to! Ja, ja, te ”večno-zelene” teme, naredimo sceno, eni ”limited hangouts” po naročilu postavijo zastavice za umorjene pri splavu, drugi pa uničijo zastavice (v bistvu pa je vse vnaprej dogovorjeno), lahko temo iz nič napihnemo in vedno znova oživimo, pa neverjetno – zdaj imate štof za poročanje za naslednjih sto let(!), potem pa hitro levo-desna partija organizira dva shoda (eden: Za življenje – drugi: Za ženske pravice, in vsi imajo lahko svoj prav in tako lahko brez velikega napora manipuliramo z rajo v nedogled), pa spet ‘v živo’ poročamo, dramatični dogodki, prerivanje in zmerjanje na shodu (Read all about it!)- vse še nikoli videno in kajpak originalno. Splav, evtanazija, kulturni boj, 2. SV, in tako v nedogled, kruha in iger… da se le ne bi kdaj soočili z realnostjo in kakim zanimivim, pomembnim novinarskim vprašanjem, kajne? Pa menda ves čas iščemo sveti gral oz. to presneto zdravstveno ”reformo”, kajne? Le kako je mogoče, da pri nas ni in ni napredka? Prav gotovo zaradi teh presnetih dobaviteljev, kajne?
  Takole izgleda romunski(!) politik z nekaj hrbtenice, ampak za vas to ni vredno poročanja: https://twitter.com/CristianTerhes/status/1539496985325076481
  Vernonu Colemanu so pa medtem ugasnili ta boljšo spletno stran, zanimivo.
  No, je kateri novinar s kohonesi bi recimo v četrtek 05.10.2023 sporočal, da tudi Velika Britanija končuje prodajo cigaret, najbolj smrtonosnega izdelka v zgodovini človeštva? Vprašanje je zgolj retorično, ne, seveda ne, ker v Sloveniji ni več niti enega samega novinarja, ki bi si ta naziv zaslužil. Vi pač živite v svojem digitalnem simulakru in ste vsi postali (in s tem mislim prav vse novinarje v Sloveniji, Tomaža Mastnaka, zadnjega Mohikanca – so nazadnje zaradi preveč pogumnega mnenja o covidu in Ukrajini odpustili in seveda- v DNS vse tiho je bilo…) navadna, poceni prodana drhal. To je še en dokaz, da o kaki demokraciji ni ne duha ne sluha! Živimo očitno v komunizmu, kjer vsevedna partija kar sama poskrbi za našo srečo. Zanimiva materija (novinarska) vas že dolgo niti najmanj ne zanima, niti ”dolgoletnega izkušenega direktorja in najširšega strokovnjaka za javno zdravje”, pa sem najmanj desetkrat na portalplusu to dovolj podrobno opisoval. 10 mrtvih zaradi cigaret vsak dan, pa koga pa sploh to zanima, nekega veljaka na NIJZ ali pa onkologa (1/3 vseh smrti zaradi raka je izključno zaradi cigaret) se to prav nič ne tiče.., saj so si vsega sami krivi, otroci nevedni in neumni. Dajmo raje spet zbirat zamaške za otroke z rakom, kajne? Prodajalec CE-O- DVA kuponov, filantrop in 4. najbogatejši Slovenec – vam bo pomagal.
  Čestitke dr. Krek, dobre novice imamo za vas: zdaj že vsak tretji osnovnošolec poha, vejpa, heetsa, ali kadi, zreli ste za kako življenjsko priznanje na inštitutu NI Javnega Zdravja, to je tudi vaša zasluga, res ste naravna sila.
  Portalplus je seveda nekoč v precej ključnem trenutku raje delal intervju z lažnivim, ostudnim tobačnim morilcem Axlom Gietzem, ker vam je najbrž koga dobro podmazal s krvavim denarjem. To ste vi: Portalplus-oz. zdaj celo simbolno Rdeči križ.
  Pri nas to poteka izbris novic na splošno nekako takole: določena podjetja nakažejo pavšal, da STA ‘izbriše’ novico, in potem nihče te novice ne bo objavil. Izbrišejo se tudi kaki komentarji, ki vseeno o tem spregovorijo. Digitalni svet to seveda zlahka omogoča, digitalno je tisto ta pravo! Zadeva je že izpopolnjena do zadnje podrobnosti, čaka nas le še zadnja stopnja: UI avtomatizacija!! Ker ste vsi vi verjetno že od nekdaj ”vrli novinarji” postali le še – mizerni plačanci, regurgitatorji postanih pomij, metalci žogic za pse, da pritečejo k gospodarju, hov-hov, tukaj imaš piškotek, priden Fifi…
  Tell the truth and run? Nekoč so še bili novinarji, kot je bil George Seldes, pred kakimi sto leti!
  Ma, nabijem vas vse na … poglejte si legendarni video Zdravko Mamić potpuno poludio, točno to si mislim jaz o vas… Na svidenje in lahko noč, vaš portal je zlagan od začetka do konca – in to najbolj: Z IZBOROM TEM, o katerih pišete, to je vse le politično PR prepucavanje in psevdo-intelektualno filozofsko samozadovoljevanje brez vsebine, brez pomena, brez ideje, brez življenja, brez radosti, komentatorji so v večini bodisi plačanci iz kleti, bodisi precej retardirani, z le redkimi izjemami.

  Poglejte se malo v ogledalo, kdaj ste sploh nazadnje iskreno in z zanimanjem pisali o čem pomembnem in aktualnem?
  No, saj je vseeno, Orwell je bil res velik vizionar, mirno vpeljite totalno cenzuro, zablokirajte nas vse tudi tukaj, za nazaj ste vse komentarje z veliko lahkoto izbrisali…le jaz sem protestiral… ljudje do sedaj itak niso nič opazili. Ko se bodo zbudili, če se sploh bodo, bo seveda že dolgo prepozno.

 2. jaz

  Rešitev za splavljence je pravkar nakazal Robert Golob…pozor, rekel je …rešitev za migracije bi bila njihova legalizacija. …ttistih ki ne odidejo s splavom temveč tisti ki s splavi priplujejo. Ta butasta antinarodna antidržavniška izjava je enaka izjavi..ČE VIDIŠ DA JE POSILSTVO NEIZBEŽNO, LEZI IN UŽIVAJ.

 3. slavkope

  Zanimivo, kako hitro nekateri javno oklicani varuhi nedotakljive in večne narave in politično malikovanega trajnostnega razvoja pozabijo na načela spoštovanja narave in naravnih zakonitosti ter postanejo zadrti in nasilni sovražniki enega in edinega in enkratnega človeškega življenja, ki ga imamo naravno spočeti posamezniki človeške vrste od naravnega spočetja do naravne smrti.

  Na vhodni strani v enkratno in neponovljivo življenje so s svojo egoistično in egocentrično ideologijo nadute oblasti nad vsem živim in neživim že uspeli uveljaviti domnevno pravico do samovoljne prekinitve naravno spočetega človeškega življenja oz. umetne prekinitve nosečnosti.
  Na izhodni strani skušajo pravkar s pravico do “strokovne” pomoči pri samo-uboju (evtanaziji) egocentrično poseči še v samovoljno prekinitev življenja odraslih in starajočih se državljanov.

  Kot opozarja prof. dr. Zwitter bo najhujši nasledek državno promovirane in dobesedno vsiljene pravice do pomoči pri samo-uboju ta, da bodo nemočni in osamljeni “starci” nenadoma postali družbi odveč, v napoto, razglašeni bodo za parazite, ki izčrpavajo pokojninske in zdravstvene zavarovalnice ter ustanove in privilegije socialnega varstva in skrbstva v družbi. Če še danes 80-, 90- in 100-letnike praviloma spoštujemo zaradi njihove trdoživosti in volje do življenja, bodo po prelomni uveljavitvi pravice do pomoči pri samo-uboju opazovani kot paraziti na družinskih, družbenih in državnih vezeh in bonitetah.

  Izraz te ne-demokratične in ne-humane miselnosti je tudi huliganstvo in vandalizem politično sfanatiziranih mladih brezbožnih aktivistk, ki jih ideološko in s sovraštvom do drugače mislečih zastrupljajo nekateri profesorji in profesorice z ljubljanske univerze ter nekateri strankarski prvaki in visoki državni funkcionarji.

  • Markoff

   To je popolnoma nepomembno, tu se sploh ne pogovarjamo o pravici ali prepovedi splava, temveč svobodi govora in nedopustnem poseganju / nasilju zoper to svobodo govora.

   Sam nimam nobenih težav s pravico do splava (pravzaprav jo podpiram v točno tej obliki, kot jo poznamo v SLO), čeprav načelno podpiram odločitev za rojevanje, a to tu sploh ni bistveno.

 4. jaz

  @Brane, ne to ni cilj. Takoj ko izstopiš iz lastnega doma si v javnosti. Mešajo in zaljubljajo se eni in drugi. Ljubijo, varajo zaljubljajo in odljubljajo. Brihtni in manj brihtni, dobri in pokvarjeni. Ločnica pa ki deli ene in druge je ta, da eni govorijo jaz sem gospodar svojega življenja in delam kar hočem. Drugi pa doumevajo da je življenje njihov gospodar in da s svojim življenjem ne morejo početi kar hočejo.
  Ker Družba je po etičnih pravilih več od posameznika in se ta mora obnašati po določenih pravilih katera ohranjajo človeški rod v obstajanju. Ti ljudje imajo moralno prednost vplivati na družbo sicer ta izumre.

 5. Brane

  Ustavna pravica do splava je temelj demokracije in glede tega nimamo kaj debatirati. Po drugi strani pa, če desno usmerjene ženske splavu nasprotujejo, imajo do tega vso pravico in to lahko najbolje pokažejo tako, da rodijo 10 otrok.
  Ne vem zakaj se sploh razburjajo, saj več splavov ko naredijo levičarke in več otrok ko rodijo desničarke, bolje za njih, ker se razmerje popravlja v njihovo korist.
  Saj to je cilj, a ni?

  • Markoff

   Kdaj in kje so (slovenske) desničarke zborovale za spremembo zakona ZZUUP? Nikjer.

   Kdaj in kje so (slovenske) desničarke zborovale za promocijo odločitvi za rojstvo in ne za splav? Povsod.

   Kje je torej problem? Česa se kdo pravzaprav boji?

   • Lucija

    Morda je pa cilj tovrstnih prizadevanj ta, da Slovenci in Slovenke počasi izginemo …

 6. jaz

  …da o globini plitkosti komentarja dr. Čeplakove v v četrtkovih odmevih niti ne izgubljamo besed. Ne morem si misliti da je s tako nizko ravnijo razglabljanja določene teme sploh možno opraviti nek doktorat. Ali pa ja . Pri nas je možno vse.

 7. jaz.

  ..nekje sem prebral…ko postane kamenjanje in zažiganje lutk pa grožnje z ubojem svoboda govora, zatikajne zastavic pa nasilje nad drugimi.

 8. jaz

  …pravica staršev da odločajo o rojstvu svojih otrok piše v ustavi. Na sinočnjih odmevih je voditelj Bergant prekvalificiral zakon v pravico staršev, da se otrok ne rodi. S tem je priznal, da je otrok tudi zarodek pred splavom. Drugače pa so bili ti sinočnji odmevi zverziranega voditelja vzorčni primerek novinarske bede na rtv.

  • ren

   Moram pa še enkrat poslušati ta del Odmevov, ker sem premalo pozorno poslušal. Malo sem tudi osebno vmešan v to temo.

  • Markoff

   Tako Ustava RS Zakon o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok (ZZUUP) dajeta pravice STARŠEM (Ustava) oz. ženskam IN moškim (ZZUUP). Kdo te pravice v praksi ekskluzivno uveljavlja, vemo.

 9. jaz

  Jaz ne verjamem v čudeže. Med drugim ne morem verjeti, da konec desetega tedna točno ob polnoči iz zarodka postane človek. Tudi ne morem verjeti da je do trenutka ko babica prereže popkovino “zarodek”, in ko sta mati in otrok fizično spojena njena lastnina. Smrt etike in zaspanih filozofov.

  • ren

   V svetu, v katerem se trdi, da je človeških spolov na desetine, seveda nastajajo ostra in tudi nasilna nasprotja. Zdaj so na plano prinesli že samoubijanje starih ljudi z zastrupljanjem. Tam, kjer ni več zdrave pameti, je vse pomešano in vse znoreno. Evropsko-zahodna civilizacija umira.

  • ren

   Pomotoma sem spodnji post uvrstil kot repliko na tvoj zgornji post.
   Mislim pa napisati tole: ko ženska ugotovi, da je noseča, ima embrio razvite že skoraj vse organe, vidijo se že nastavki udov, tudi že kakšen prstek. To je človek v nastanku. Splav pomeni umor. Imaš opravičljive splave, večina jih je pa kar tako, brez krepkega premisleka..

  • Markoff

   Kar navajaš, je lažna dilema. Nihče ne trdi, da smo digitalni in da se preklop med zarodkom in človekom zgodi v kateremkoli trenutku, to je zraslo na tvojem zelniku. Administrativna ločnica 10 tednov le poizkuša formalno razmejiti težo pravice žensk do svobodnega razpolaganja do svojega telesa in težo pravice nastajajočega človeka do življenja.

 10. jaz

  Spolnost je stroj za razmnoževanje. Nagon ali spolna sla in kot nagrada užitek je samo vaba ki narekuje vsem vrstam zemeljskih bitij da nadaljujejo svoj obstoj skozi čas na tem planetu. Človek ki ima za razliko razum in s tem svobodno voljo lahko ta proces prekine. Najbolj očitno z uničenjem zarodka, oziroma kot se temu reče s splavom. Na nek način prekine evolucijo. Odvzame “iz prometa” neko že začeto življenje in posredno tudi cel njegov rod ki bi se iz tega razvil. Življenje ki ti je bilo po volji cca deset tisoč rodov podarjeno si nekomu prekinil. Moje telo je moje in z njim lahko počnem karkoli govorijo . Pa je res? Ja če ni etike.

 11. jaz

  Oboje postavljanje in podiranje zastavic je prenapeto. Nikakor pa namena ne moremo enačiti. Zaradi takšnih deklet ki postavljajo zastavice smo se po svojih mamah rodili, zaradi takšnih ki zastavice ruvajo nas ne bi bilo. In njih tudi ne. Ker tudi njihove mame so bile na strani tistih deklet ki so zastavice postavljale.
  Pri splavu se gre predvsem za smrt etike. Filozofi molčijo kot grob. …saj smrt etike je tudi smrt filozofije. Naj počivajo v miru. Amen.

 12. APMMB2

  Levičarstvo je pogubno.Nasedajo mu pred vsem mladi,ki nimajo izkušenj. V zadnjem času so posebaj zavzeta dekleta, ki jih napačno usmerjajo in jim dopovedujejo, da so svobodne in da lahko, ali celo morajo početi vse kar počno fantje.Ena takšnih zablod je recimo ta, da je splav pravica. Spočetje otroka je dana samo raznospolnemu paru. Torej zarodek ni last ženske. Kako je torej razpolaganje z nečim, kar sta ustvaila dva, last samo enega, se sprašuje kmet Jaka?
  Pa če to pustimo ob strani, je ženska določena, da bo mati otrokom. To je v naravi. Sodobni feminizem pa temu nasprotuje. Med ženskami so lezbijke. Zakaj je tako ni prepričljivega pojasnila, dejstvo pa je, da same med seboj ne morejo zaploditi otroka, zato podzavestno, zavidajo onim,ki pa otroka lahko zaplodijo.
  Ta zavist pa lezbijke tera k temu, da govoričijo o pravici,k jo ima ženska in ki omogoča splav.
  Nisem za to, da bi splav šteli med kazniva dejanja. Nisem za strogo omejevanje, sem pa pristaš normalnosti, se pravi, ženski ki je zanosila pomagati in jo vzpodbujati, da rodi otroka.Masikateremu dekletu se to zgodi prvič. Če bi ustvarli razmere, bi lahko postala mamica, spoštovana in otrok bi razveselil ne samo njo, temveč tudi očeta, tudi dedke in babice. Zakj ne? To je naravno. Vzpodbujati splav in govoriti o pravicah, pa je zavržno.
  Kar sam ne zmoreš in ne moreš, ne preprečuj drugemu.
  Če lezbijke ne morejo,ali nočejo spočeti otroka, naj to ne preprečujejo drugim, namenoma rečem normalnim. Saj je normalnost rojevati otroke. Kako pa bi se človeški rod ohranil in obstal brez otrok?
  Za to ugotovitev ni potrebno imeti magisterije in doktorate, kakor jih imajo znane lezbijke, ki preko svojih blodnih proučevaj, poučujejo dekleta, da je spalv njihova pravica?

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Kako sem spoznal Kissingerja

Zakaj Henery Kissinger tudi po pol stoletja še vedno polarizira in nas ne pusti ravnodušnih? Je to zato, ker oblast potrebuje določeno stopnjo tajnosti, saj morajo celo v največji demokraciji na svetu volivci presojati rezultate in ne načinov? Saj, tudi sam sem se ob srečanju z njim veliko naučil. Vsebine se spomnim le bežno, morda je bilo že vabilo na ta dogodek garancija, da vsebina je, nedobljena vizitka to samo potrjuje, veliko več pa mi je ostalo o tem, kako je pomembno mreženje, komunikacija, moč, in vse ostalo, kar sodi zraven. In ravno to je bila odlična lekcija, ki sem je naučil, ko sem spoznal Kissingerja.

Ministrici za zdravje predlagam, da sama napiše odstopno izjavo, ne pa premier Golob

Da je Valentini težko delati na Ministrstvu za zdravje, ni težko ugotoviti ob njenih nastopih na televiziji ter po njeni telesni govorici pred kamero. Dragoceni čas ji bodo pobirali majhni problemi, slabi svetovalci in vedno novi problemi v zdravstvu. Seveda bo na koncu ponovno za vse kriva ministrica. Ko ne bi zmogla več, sledi odstop, še prej pa diskreditacija njenega dela. In ko bo odšla kot ministrica, bo zaradi gnojnice, ki se bo zlila po njej, le s težavo dobila delovno mesto. In prišel bo novi, pa spet novi minister ali ministrica in tako naprej, mi pa bomo vztrajno upali, da bomo rešili probleme v zdravstvu z menjavo ministrov.

Titovo Jajce in Titova televizija

Zgodovina se na slovenskih tleh dejansko ponavlja na najslabši mogoči način, ponavlja se kot grozljiva in strašljiva farsa. Kajti kdo ima interes, da za gnilo preteklost, ki ni nikomur prinesla nič dobrega, zapravlja davkoplačevalski denar slovenskih državljanov in pošilja novinarsko ekipo v Jajce, hkrati pa osvobojeno in depolitizirano vodstvo “nacionalke” stoka in joka, da bo Titova televizija propadla, če takoj ne dobi izdatne finančne injekcije?

Predstava, ki gre narobe

Ko sem natančno pregledal poročilo Evropske komisije, sem ugotovil, da je minister Boštjančič zavajal Bruselj. Tja je namreč (namerno?) poslal napačno verzijo proračuna. Tisto, ki je še vsebovala solidarnostni dodatek. Tisto, ki še ni upoštevala zvišanih povprečnin za občine. Takšno, ki še ni upoštevala indeksacije socialnih transferjev. In ki je še vedno predvidevala zamrznitev plač javnih uslužbencev. Vse te postavke, ki tehtajo nekaj debelih sto milijonov evrov, je Boštjančič dal v proračun tik pred sprejemanjem v parlamentu in o tem ni obvestil Bruslja.

Kdo je ustrelil Johna Krambergerja

Vedno bolj verjamem, da resnice o JFK-ju ne bomo nikoli izvedeli. Tudi če bi ameriške zvezne arhive jutri v celoti odprli za javnost in razkrili vse, kar se nanaša na Kennedyjev atentat, bi ljudje še vedno videli tisto, kar hočejo videti. Ljudje namreč verjamejo samo v to, v kar hočejo verjeti. V tej klasični dihotomiji med logos in mitos, torej med razumom in tistim, kar bi lahko opredelili kot zgodbo, pripoved ali intepretacijo, bomo bržkone vedno bolj verjeli zgodbi. Zakaj? Zato ker so posredi tudi čustva. Močna čustva. Pri Johnu F. Kennedyju jih je seveda ogromno in za veliko Američanov je njegova smrt še vedno travma, iz katere se napajata umetnost in popularna kultura.

Vladno proračunsko burkaštvo z nevarnimi posledicami

Medtem, ko vlada ljudstvo »zabava« z revolucionarnim, aktivističnim zasegom blatnega (zasebnega) goveda, arhaičnimi postopki evidentiranja delovnega časa, napovedanimi in odpovedanimi radikalnimi reorganizacijami vlade, depolitizacijo policije in vseh “nesvobodnih” sektorjev, vogalov te države, je v Državnem zboru potekalo sprejemanje ključnih dokumentov za delovanje države: proračunov za naslednji dve leti. Fiskalni svet je oba ocenil kot neverodostojna, celo brezpredmetna dokumenta.

Nekoč bomo dočakali tudi davčno reformo

Namesto da bi se politika odločila in znižala davčno breme, nas vedno bolj obremenjuje z raznimi stranskimi dajatvami. Nekatere imenuje celo solidarnostni davek, potem pa ga čez nekaj časa ukinejo. Težko jih je razumeti. V moji dolgoletni praksi se ne spomnim, da bi kdo toliko obljubljal, nato pa obljube spremenil ali jih sploh ne bi uresničil. Sprašujem se, zakaj nekaj obljubljajo, ne da bi prej preverili, kaj je sploh izvedljivo oziroma kaj lahko sploh izvedejo. Davčni zavezanci ne marajo presenečenj.

Od banalnosti do brutalnosti

Nevarnost prihaja z ljudmi, ki tlakujejo pot v fašistični pekel na krilih ideološkega zanosa po ustvarjanju boljše družbene ureditve, kot je svobodna demokratična država. Zlo, ki napoveduje resne probleme družbe, je kratenje človekovih pravic posameznika ali določene družbene skupine. Mehanizmi kratenja svobode so znani: demonizacija nasprotne strani, zasmehovanje in nato dehumanizacija določene družbene skupine ali pripadnikov politike s pomočjo oblikovalcev javnega mnenja, pa tudi orkestriranega diskreditiranja političnih nasprotnikov s strani t.i. digitalnih trolov, ustrahovanje in kaznovanje svobodomiselnih z zlorabo policije, sodstva ali celo vojske.