Magnifico je peder*

Slika: Youtube, zajem zaslona

Avtor: | 29. junija, 2024

Poleg zabavljaških predsednikov vlad, ki z instagramsko karfijolo in trisekundnim posiljenim, komičnim objemom z Lukecom (Dončićem) in izogibanjem parlamentarnim preiskavam, ignoriranjem mednarodnih obveznosti… vračajo ugled državi in institucijam, nas zadnje dni zabavajo tudi Magnifico, njegov manager Igor Arih, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave in sveta tivolska trava.

Glavna tema je neustrezno, ne-ekološko “tacanje” po travi, uničevanje tega vrhunskega zelenega artefakta parka Tivoli in balkansko urejanje potrebnih dovoljenj, kar je seveda v domeni ljubljanskega župana. Očitno nam gre v tej državi kar dobro, ker razpadajoče zdravstvo, neobstoječa oskrba starejših, stavka zaposlenih na upravnih enotah, neobstoječa popoplavna obnova, korupcija pri preprodaji nepremičnin, v katero so vpleteni premier, ex ministrica za pravosodje, finančni minister…,  kontinuirani kolaps na cestah, ne zanima nikogar.

Tale “saga”, komedija o koncertu v Tivoliju ima pa vsaj tri podzgodbe.

Prva je nedvomno marketinško uspešna, o Magnificu se piše, oglasov za koncert v bistvu sploh ne potrebuje, ker pišejo, pišemo, o tem mediji brezplačno. Tudi končno lokacijo bomo ne glede na vse zaplete brezplačno objavili. Iskreno povedano, tudi sama ideja o koncertu v Tivoliju, vezana na pesem, konec poletja, vse štima, zgodba je dobra, pije vodo, ljudje so zato tudi že kupili blizu 15.000 kart. Avans v višini pol milijona evrov je prišel na račun. Arih je verjetno denar vsaj deloma že pokuril za druge zadeve, zato rine, išče podporo političnih frendov, zaostruje do konca, drugega mu ne preostane, ker bo drugače lahko imel nepredvidene probleme.

Druga podzgodba je že malce boj zapletena. Organizator, Igor Arih, je celotno promocijo dogodka, prodajo kart zagnal brez dovoljenj vseh ustreznih institucij, deležnikov bi rekli v novoreku vladajočih. Tvegano, ampak po njihovem vedenju, percepciji verjetno ne, Ker je kolega Zoki zagotovil, da bo vse urejeno in po pravilih Ljubljane. Če ne bo zrihtal on, bo pa posredoval Robi. Očitno se je tudi ljubljanski župan pri tem precenil. Je naletel na nekoga, ki ga (vsaj zaenkrat) ni mogoče “nasloviti”, ustrezno “omehčati”?

Seveda bo ministrstvo kot odločevalec na drugi stopnji spet ugodilo pritožbi organizatorja koncerta (ker premier, potrčko ljubljanskega župana in srbskega predsednika Vučića se nikoli ne vtika v delo ministrstev), ampak Zavod za varstvo narave je že napovedal ustavno pritožbo, kar lahko vse zadeve dejansko ustavi. Župan pa gre v ofenzivo s spremembo odloka, ki bo v krajinskem parku Tivoli Zavodu za varstvo narave odvzel odločevalske pristojnosti za primere prireditev. Bolj prozorno ne gre. Ampak volivci so vsaj miselno večinoma že na dopustu, zanima jih samo, koliko stane six pack Heinekena na prvi pumpi nekje pri Novigradu.

Komedija, prirejanje, zategovanje, balkansko “prepucavanje” in nov napad na pravno državo na polno. Tale druga podzgodba gotovo vsaj deloma vpliva na prvo, nekaterim se je Magnifico s tem posiljevanjem lokacije, arogantno komunikacijo pač zameril. Dela nekakšno politično zgodbo, ki mu gotovo ni v čast. Janković bo pa vse izkoristil za svojo izkrivljeno promocijo, ki pa pri večini Ljubljančanov še vedno “prijema”, vsaj zdi se tako. Verjetno bodo na koncu ugotovili in ustrezno neodvisni mediji promovirali, da je avtor odločbe, ki ne dovoljuje koncerta Magnifica v Tivoliju, Janšist, vsaj sorodnik, ali sosed od Janševega soseda.

Tretja podzgodba je pa povezana z naravovarstveno patetiko okoli svete tivolske trave. Zavod za varstvo narave je mogoče začel svoj pohod za ubranitev okolja, ljubljanske trave v napačnem trenutku, na napačnem dogodku. V Sloveniji imamo nešteto ekoloških črnih lukenj s kanalom C0 na čelu. Če bi tako zavzeto “tulili” v bran čiste vode v Ljubljani, bi si gotovo dvignili kredibilnost. Tukaj se lahko strinjamo z organizatorji Magnificovega koncerta, ki trdijo, da gre za čudno asimetrijo pri dejavnostih tega Zavoda. Največji ekološki problem Slovenije je očitno trava v Tivoliju: not. Enaki vatlji za vse. No, jasno je, da zaenkrat ni tako. Zato institucije izgubljajo ugled in kredibilnost.

Mogoče bo pa Denis Avdić na nekem radiju poklical Tino, dal na telefon Robija, pa bo vse rešeno. V banana republikah to gre.

***

“Magnifico je peder” je del besedila pesmi Halo gospodična, avtor besedila: Robert Pešut

21 komentarjev

 1. jaz

  Ja, važne so neke žuželke v tivolski travi, važen je nek naduti pevski debil. Niso pa važni pacienti na Ljubljanski urgenci čakajoči ure in dneve na poseg kot v kakšni Burundiji. Ko to tamo pjeva??? Vučič, Jankovič, in Golob…

 2. miro

  Različni ljudje imamo različne temperamente. Nekateri ostanejo mirni tudi, ko se svet okoli njih podira, za druge pa so že najmanjše podrobnosti razlog za prepir.

  Astrologi pravijo, da na nagnjenost k prepiru vpliva tudi horoskopsko znamenje. Včasih se nekatera horoskopska znamenja preprosto ne morejo zadržati in se začnejo prepirati prej kot druga. Astrologi so med največjimi prepirljivci izpostavili tri horoskopska znamenja. Pod naslednjimi fotografijami si oglej znamenja, ki se rada prepirajo.

  LEVI so po naravi pogosto dramatični, zato brez težav začnejo prepir, tudi ko je situacijo mogoče rešiti na miren način. Najdejo način, da pretiravajo in stopnjujejo celotno zgodbo, še posebej, če jih zadeneš na ranljivo mesto.

  Levi bodo včasih v prepirih prestopili meje in najboljši način za končanje boja z levi je, da najprej popustiš in poskusiš razumeti, kje je šlo narobe, da bi se izognila podobnim situacijam v prihodnosti.

  Ena izmed lastnosti BIKOV je trma. In čeprav morda ne začnejo prepira prvi ali brez razloga, ko se prepir začne, se je prav zaradi te trme zmožen prepirati ure in ure.

  Poleg tega biki ne bodo tako zlahka priznali, da se motijo. Pravzaprav so zelo prepričani v svojo nezmotljivost.

  Pogovor s ŠKORPIONI se lahko zelo hitro sprevrže v hud prepir, še preden sploh ugotovite, da gre v smeri prepira.

  Ko se prepirajo, škorpijoni pogosto govorijo žaljive stvari, zaradi katerih druga stran eksplodira. Enostavno, v prepirih neradi izpustijo priložnosti, da povedo nekaj, kar bi sogovornika lahko prizadelo.

  • Milan

   Tivoli je mestni park in takšen naj ostane! Prepovedati je treba vsa zbiranja vseh oblik in namenov.
   T o velja za vse tudi za lj. župana!!!
   Še posebej za njegove simpatije.

  • Peter klepec

   In kje je tu crna macka? Pa soncne pege?

  • tohuvabohu

   Jajca.

  • ren

   Vir?

 3. miro

  Vihar v kozarcu vode.

  • miro

   Kaj pomeni biti javni uslužbenec? Tu smo, da služimo drugim

   Javni uslužbenci delajo za vlado in državljane. Odgovorni so izvoljeni vladi in ne politični stranki. Razvijajo in izvajajo javne programe ali storitve, obveščajo o oblikovanju politik in voditeljem svetujejo na podlagi dokazov.

   To je več kot le opravljanje dela. Poklic v javni službi je namenjen vsem, ki želijo nekaj spremeniti. Pomeni, da je javni interes na prvem mestu – pred osebnimi interesi. Številni javni uslužbenci pravijo, da so se odločili za javno službo, ker jim je všeč vračanje svoji skupnosti.

   Ustvarjanje kariere na podlagi zadev, ki so pomembne. Ne gre samo za denar, prestiž ali “končni rezultat”. Biti javni uslužbenec pomeni trdo delati za plemenit namen in biti predan vsakodnevnemu delu v službi državljanov.

   Je to za vas? Želite služiti drugim? Boste zaradi javnosti pustili ob strani osebne interese? Ali uživate v izzivih, ki jih prinaša obvladovanje zapletenih problemov ali sistemov? Če je tako, pridite k nam!

   Od javnih uslužbencev se pričakuje, da ravnajo pravilno – tudi kadar to ni enostavno. Zagovarjajo najvišje poklicne in etične standarde, ker se zavedajo, da javnost od njihovega dela pričakuje veliko.

   Google pod “Public Servant” podal opis vlade Britanske Kolumbije.

   • Peter klepec

    Vsi, ki hodijo v sluzbo, so sluzabniki.
    Nekoc so imeli status suznja, potem tlacana, sedaj so pa „v sluzbi“. Eno in isto.
    Vcasih so suznja osvobodili, da je lahko odsel po svoji volji, v srednjem veku je dobil odpustnico od grofa, sedaj lahko dobi vizum, odpustnico s konkurencno klavzulo.

 4. Andrej Muren

  Iz vsega povedanega je moč le ponovno zaključiti, da je Slovenija pod vladavino levakov tipična banana republika. Nič več ni treba povedati.

 5. Samoslav

  Dobro analizirano in dobro spisano. Ni kaj dodati.
  V bistvu pa se ne oglašam zaradi uvodnika, ampak me je presenetilo “slovo” enega od komentatorjev na tem portalu. Oglasil se je namreč “beri1122” in zapisal, da ste ga blokirali, pri čemer se sprašuje o vzroku.
  Sam nisem ravno reden komentator na portalu, ga pa redno berem, predvsem zato ne, ker mi gre na živce nekaj posameznikov, ki se tu na grob in nedostojen, žaljiv način izživljajo tako nad nekaterimi politiki kot nad nekaterimi sodelujočimi na vasem portalu. Prednjačita tako imenovami Miler in Vernon Coleman, pa še kaksen se najde. Sprašujem se, kaj takega je napisal blokirani, da si je zaslužil vašo cenzuro. Ob vsem tem, kar sta sposobna zapisati zgoraj imenovana.
  Gospoda beri1122 pozivam, da svoje pisanje objavi na X-u ali kje drugje, kajti res bi rad spoznal cenzorske kriterije uredništva. Obenem mu želim več razumevanja na kakšnem drugem portalu.

 6. slavkope

  Če lahko župan “najlepšega mesta na svetu” Zoran Janković mimo vseh poklicanih in pristojnih državnih inšpekcij, direktoratov in ministrstev zgradi “drekovod” nad edinimi rezervami čiste pitne vode za Ljubljančane, potem jim lahko ponudi tudi koncert tujega turbo-balkanskega primitivizma sredi parka Tivoli. Ker “vožd” iz ljubljanskega magistrata in njegovi zvesti aparatčiki lahko!

  Ne gre le za načrtno in sistematično onesnaževanje naravnega in urbanega okolja, ampak tudi za načrtno in sistematično brezpravno in proti-pravno balkaniziranje medčloveških odnosov, balkaniziranje slovenske civilizacije, kulture in etike med prebivalci Ljubljane in državljani Slovenije.

 7. beri1122

  Hvala za kratko dovoljenje, da sem smel na tem portalu prispevati tudi svoje komentarje. Ker mi niti slučajno ni jasno zakaj ste me tokrat blokirali se poslavljam s tega portala. Še enkrat hvala, da sem smel objaviti nekaj svojih komentarje. Lep pozdrav v mojem imenu. Sedaj pa se podajam z gorskim kolesom v hribe. Lep dan želim. Nasvidenje!

  • uroš gabrijelčič

   Beri1122, nisem se vedno strinjal z vami, sem pa vedno rad prebral vaše komentarje. Me pa zelo zanima, kaj takega ste napisali, da vas je uredništvo blokiralo. Tem bolj, ker se mi zdi, da so trije avtorji na tem portalu, milo rečeno, sporni: Miller, Vernon in Brane. Ni mi prav, da lahko objavljajo svoje žaljivo intonirane umotvore, a sem sprejel uredniško politiko in se ji prilagodil. Če ste morda prisotni na platformi X, bi morda tam lahko objavili sporno besedilo.

 8. ren

  Tam, kjer mi privezan pes potaca travo, je trava najbolj gosta in najbolj temno zelena…

  Sicer pa mora državni zbor sprejeti zakon, da je nasprotovanje nastopanju Pešúta kaznivo dejanje.

 9. Rokovnjac

  Ker verjamem,da kar nekaj podezelskih Butalcev ni sigurno,kaj beseda “Peder” pomeni?Se bom pac potrudil,da malo objasnim to besedo.V butalah se najvec uporablja ta beseda kot na primer Buzerant,so pa po vrsti se drugacne besede,kot so Toplovodar,nekateri bolj izbrazeni celo uporabljo ejsi-disi.Naj bo ze kakor hoce,ti ljudje so moski s pokvarjenimi mozgani,istospolni,kar creator homosepiansa ni imel v mislih.Ti moski najraje ali pa sploh uporabljajo spolne organe na napacen nacin.Za spolno uzivanje jim je najbolj privlacen moski “auspuh”,so pa tudi usta dobrodosla!!!
  Kar se pa lezbijank tice,je pa spet druga zgodba!….Pa lep pozdrav v upanju,da vam je moja razlaga povedala,kar se ne veste!…Pa sveda,brez zamere!

 10. juhejfantje

  Na RTV pa samo o super dosežkih vlade. Nobenega novinarstva, bi pa radi višji prispevek, da bodo še naprej bluzili svoje neumnosti in levičarsko propagando.

 11. Jan

  Odlično napisano, žal pa preveč zahtevno za tiste, ki bi najbolj morali razumeti. Volilne butle v Ljubljani, ki še kar volijo in volijo skorumpiranega kriminalca in volilne butle v Sloveniji, ki še kar volijo in volijo potrčkote od tastarega narodnega izdajalca iz Murgel.

 12. RuSSkimir

  Ta država je šla v kurac. Neko ukvarjanje s travo, medtem ko zdravstvo, sociala, razpadajo. Pa kaj je s temi ljudmi. Ni čudno, da je toliko nasilja, neke frustracije se morajo izčistiti.

 13. deni

  Kakor vse skupaj razumem ne gre za tisto travo. Trava ob ustrezni negi kmalu pridobi nazaj svojo prvotno obliko. Mislim, da gre bolj za princip, da si marshal, sherif ali kakorkoli že, ne more dovoliti vsega kar si zamisli. Upam samo, da so odločevalci pri ZRS na varnih položajih, sicer jih bo Vučićev, se strinjam potrčko, za nagrado poslal na drugačne vrste zavod.

  Edino, če Jankovičev varovanec in njegova nutrijska lady ne bosta pokazala mišic, v kar pa dvomim, vsaj kratkoročno, ker PV nima časa. Kdo bo pa obiskoval tekme in podobne državniške protokolarne zadeve. Sicer pa gospod tovariš Robert alias Magnifico, ki ni ravno največji ljubitelj slovenske glasbe in bi včasih, vsaj tako se zdi najraje videl Slovenijo v okvirih Vučićevine.

  Kar ni uspelo Miloševiću s silo, pa bodo srpski tajkuni pokupili državno “srebrnino” za male pare. Da ne bo zamere s tem ne mislim navadnih Srbov. Boli jih Džoko za našo državo, čeprav je, sem na žalost pozabil, kdo dejal, da je Kosovo izgubljeno, ampak jeb… tisto revščino, če imaš Slovenijo.

  Kdor vsaj nekoliko sledi Vučiću je mogoče opazil, kolikokrat omenja “tanartaboljši” in vseznali vožd sam sebe v prvi osebi ednine, oziroma sam sebi pravi, da “mu kažu srpska rulja” peder, oziroma, tako nekakako kot Pešut. Ravno tako se delajo določeni osebki, tudi Robert kao norca iz sebe s čefurji, drugače pa je iz slovenskih ust žaljivka. Oziroma prosto po predsednici strateškega sveta za sovražni govor, najbržej tovrstno izražanje nas domorodcev velja za sovražni govor, ko se slučajno ne namaka na Karibih ali v kakšni podobni Republiki palma de coco.

 14. Dolfe

  Vrhunsko, upam, da kdo šteka

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Opazili smo

Zelena butičnost, manjši odtis, večja vrednost za vse!

Naslov tega članka ni sarkazem, satira, ki se navezuje na nedavni spektakularni “ognjemet” v centru Portoroža, ampak dobeseden prepis naslova vizije Slovenske turistične organizacije (STO). Kot je značilno za precej, morda kar večino, vizij, strategij v naši državi kar dobro napisano, načelno zastavljeno, “naslovljeno” a večinoma gre žal za prazno klobasanje, ki se ne odraža v praksi. Razkorak med umetno marketinško, promocijsko obljubo potrošniku in dejanskim produktom, storitvijo, ki jo ta dobi, je pa na dolgi rok dokazano najbolj boleč strel v koleno. Domnevni samovžig “barakarskega naselja” pred elitnim hotelom Kempinski Palace v Portorožu je samo še en dokaz fake butičnosti in neobstoječega izvajanja turističnih strategij.

Putinova prijateljica Srbija mastno služi s prodajo streliva Ukrajini

Da je vsaka vojna velik biznis ni nič novega, je pa v primeru sodobnih, hibridnih vojn, ki niso t. i. totalne vojne, ne glede na formalna zavezništva zanimivo opazovati pragmatičnost, ali bolje rečeno dvoličnost držav, ko gre za vprašanja gospodarskih koristi. To je lepo vidno v sami EU, ki po različnih posrednih kanalih še vedno posredno učinkovito posluje z Rusijo na področju dobav plina in nafte in še česa. Tudi Slovenija ni nobena izjema, še manj pa prijateljica Rusije in Putina Srbija, kar je je razkril Financial Times. 

(Drugi pogled) Gol Srbov v zadnji sekundi: nerodnost, šlamparija, neprofesionalnost, nesreča, ali kaj drugega?

Ko so se glave po ponovnem “nesrečnem remiju” s Srbijo na Evropskem prvenstvu v nogometu (EURO 2024) malce ohladile, je potrebno vseeno izpostaviti, da gre za precej bizaren, ponavljajoč pojav zapravljanja zgodovinskih priložnosti v našem nogometu, sploh na tekmah s Srbijo. Nismo pristaši zarot, ampak upamo, da so naši nogometaši in strokovno vodstvo resno analizirali tragikomično “izgubo” dveh točk, ki bi Slovenijo verjetno že peljale v naslednji krog. Predvsem pa se zdi vsaj malce nenavadno, da nihče od t. i. silnih “strokovnjakov” na vseh možnih pooblaščenih, ali nepooblaščenih, avtoriziranih kanalih, v studijih, člankih, ni resno analiziral tega zadnjega nesrečnega kota, “čudežnega” gola Srbije in milo rečeno nenavadno pasivnega položaja našega superzvezdnika, multimilijonskega golmana Jana Oblaka.

RTV soočenje: Grošelj in Gregorčič vsebinska “špicenkandidata”, a koga sploh zanima vsebina?

V ponedeljek je bilo na javnem zavodu RTV Slovenija prvo soočenje parlamentarnih strank. Če zaenkrat ignoriramo arhaični format, ki spet neustrezno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke, se je pokazalo, da imamo med “parlamentarnimi” dva kandidata, ki precej dobro vesta, kaj govorita, ostali pa so bili precej plehki politični statisti v precej neposrečenem studiu RTV Slovenija, kjer je voditeljica Tanja Gobec namesto soočenja uprizorila nekakšno kviz tekmovanje, ki volivcem ni prav v veliko pomoč, bolj “betonira” obstoječe stanje, ki ga diktirajo takšne in drugačne ankete.

“Hoferska” bedna privatizacija navijaškega slogana kdor ne skače ni Slovenc

Tole ni plačano oglasno sporočilo konkurence trgovski verigi Hofer, ampak javno opozorilo, da so nekateri popolnoma zašli s poti normalnosti. To, da neka trgovska veriga nekritično registrira več desetletni ljudski slogan slovenskih navijačev, je dokaz izumetničenosti sodobnega marketinga, nespoštovanja, pa tudi nesposobnosti uradnikov na Uradu za intelektualno lastnino, da preprečijo deviacije pri registraciji storitvenih, blagovnih znamk.

Grošljeva predvolilna petarda

Ko se je že zdelo, da so se liste za evropske volitve nekako “izkristalizirale”, je prišlo do zanimivega preobrata. Čez ramo predsednika vlade Goloba vržen Klemen Grošelj očitno ni obupal in je našel zanimivega zaveznika – zelenega Andreja Čuša, nekdanjega poslanca SDS. Ta mu je prek stranke omogočil kandidiranje, če seveda do petka zbere dovolj zakonsko overjenih podpisov za svojo listo. Zdi se, da bo, čeprav bo težko. Volilna veselica na levi sredini je tem primeru zagotovljena.

Odvratni Vučić in njegovi slovenski frendi

Vojislav Šešelj je leta 1995 obiskal srbske paravojaške formacije, ki so obkolile Sarajevo, na fronti ga je pozdravil Aleksandar Vučić, nekaj let za tem Miloševićev minister za informiranje. Šešelj je med pričanjem v Haagu potrdil, da je bil Vučić “prostovoljec Srbske radikalne stranke pri Slavku Aleksiću na židovskem pokopališču v Sarajevu, pozneje pa je delal na televiziji Pale”. Nekdanji vneti zagovornik Ratka Mladića in sodelavec Radovana Karadžića je kasneje zelo napredoval in je zadnja leta edini možni predsednik Srbije. Menda zagovarja demokracijo, zlasti pa rad komentira vse in še več. Je tudi dober prijatelj ljubljanskega župana, prek katerega posega v slovensko politiko in gospodarstvo. Očitno podpira tudi Vladimirja Putina, ki z njim komunicira prek najbolj skorumpiranega politika na Balkanu Milorada Dodika.

Hrvaški povolilni cirkus z Domovinskim gibanjem in ustavnim sodiščem v glavnih vlogah

Po volitvah, ki so precej nenavadno potekale v sredo, kar je sicer v skladu z zakonodajo določil predsednik Zoran Milanović, na hrvaškem potekajo intenzivni pogovori o sestavljanju vlade. HDZ ima sicer udobno relativno večino 61 glasov, a za oblikovanje vlade jih potrebuje 76, kar se na prvi pogled glede na sestavo Sabora morda zdi enostavno, a zadeve niso povsem preproste. Napetosti je dvignilo še ustavno sodišče, ki je odločilo, da Milanović ne more biti mandatar za sestavo vlade, tudi če odstopi z mesta predsednika Republike. To odločitev so na levem političnem polu nekateri označili celo za državni udar.