Putinova prijateljica Srbija mastno služi s prodajo streliva Ukrajini

Slika: X

Avtor: | 24. junija, 2024

Da je vsaka vojna velik biznis ni nič novega, je pa v primeru sodobnih, hibridnih vojn, ki niso t. i. totalne vojne, ne glede na formalna zavezništva zanimivo opazovati pragmatičnost, ali bolje rečeno dvoličnost držav, ko gre za vprašanja gospodarskih koristi. To je lepo vidno v sami EU, ki po različnih posrednih kanalih še vedno posredno učinkovito posluje z Rusijo na področju dobav plina in nafte in še česa. Tudi Slovenija ni nobena izjema, še manj pa prijateljica Rusije in Putina Srbija, kar je je razkril Financial Times

Srbija je v zadnjih letih v senci formalnega paktiranja z Rusijo in zavračanja sankcij dramatično povečala prodajo streliva na zahod, kar na koncu prek posrednikov nedvomno krepi obrambno sposobnost Ukrajine. Srbija je sicer ena od le dveh evropskih držav, ki se nista pridružili zahodnim sankcijam proti Rusiji.

Po ocenah Financial Times (vir) je srbski izvoz streliva, ki je prišel v Ukrajino od leta 2022 prek tretjih oseb, znašal približno 800 milijonov evrov. Obseg teh dobav je menda potrdil tudi predsednik Aleksandar Vučić. Situacijo je predstavil kot poslovno priložnost in vztrajal, da se v vojni ne bo postavil na nobeno stran.

»To je del našega gospodarskega preporoda in za nas pomembno. Da, izvažamo svoje strelivo,” je dejal v intervjuju.

Po besedah Vučića ne morejo neposredno izvažati v Ukrajino ali Rusijo ...imeli pa so veliko pogodb z Američani, Španci, Čehi, drugimi. Kaj bodo s tem naredili na koncu, je po njegovem njihova stvar.

Srbski predsednik se lahko hitro ujame v svoje mreže blefiranja in sedenja na večih stolih. (Slika: TASS)

“Tudi če vem, kje konča strelivo, to ni moja naloga. Moja naloga je zagotoviti, da zakonito poslujemo z našim strelivom, da ga prodajamo ...Moram poskrbeti za svoje ljudi in to je to. To je vse kar lahko rečem. Imamo prijatelje v Kijevu in v Moskvi. To so naši slovanski bratje.«

Na vprašanje, ali je številka 800 milijonov evrov pravilna, je dejal, da ne v enem letu, ampak “morda v dveh ali treh letih, nekaj takega“. Srbija ni članica NATO pakta, ne EU, po vseh razijskah javnega mnenaj tudi ne želi biti, njeni ljudje so že dolgo sentimentalno, precej neracionalno navezani na Rusijo, medtem ko so zamerili Zahodu po Natovem bombardiranju njihove države leta 1999. Beograd sicer kontinuirano misli, predvideva, računa, da bo Moskva preprečila dokončno mednarodno priznanje Kosova, kar generira nekakšno lažno “bratstvo”.

Srbija v tem trenutku vodi nekakšno fluidno zunanjo politiko, kjer lovi ravnotežje med EU, Kitajsko, Rusijo. Zaenkrat se zdi, da ji to uspeva, ampak pravi učinki na dolgi rok se bodo šele pokazali. Sedenje na dveh, treh stolih se nikoli ni izkazalo za učinkovito, kljub kratkoročnim gospodarskim koristim.

12 komentarjev

 1. ren

  Crvena zastava Kragujevac, fabrika avtomobilov, orožja in streliva. Navadni ljudje smo od te fabrike odkupovali polizdelke-avtomobile. In potem kleli to ničvredno robo. Toda!!! Bog je!!! JE! Nad to fabriko je prišla Božja kazen (avtomobilski del je kolateralna škoda). Med 54 letnim relativnim mirom v Evropi so jim fabriko zbombardirali z vojaškimi avioni!!! In prišlo je zadoščenje za vse za=bavanje s tistimi polizdelki, ki smo jih mastno plačali v tisti državi, ki je zaradi smešne ideologije propadla, implodirala.

  • Miller

   Samo zagrenjena osebnost, ki so jo v kultu naščuvali in ki počasi dobiva vonj po cipresah, se veseli tuje nesreče.
   Pozabil si povedati, da so Srbi dobili odškodnino !

   • ren

    Nobena odškodnina ne prevaga srbske šlamparije njihovih polizdelkov iz Kragujevca.

    “Mani ga u karac prestat če to”, mi je odgovoril delavec fabrike v Kragujevcu, ko je zapeljal fičota iz skladiščne hale, jaz pa sem sedel zraven in mu omenil, da nekaj škriplje vsakič, ko je pritisnil na pedal sklopke.

 2. Thor

  A so res Srbi takšni? Večno prijateljstvo z Rusi, za ovinkom pa pomoč Ukrajini?
  Kakšni pa smo potem Slovenci? Prijatelji z Rusi, pomoč pa v vseh pogledih Ukrajini?
  Slovenci smo enaki ali slabši! Kar me je neizmerno sram!
  Ne kazati na grehe drugih, ki jih v enaki meri delaš sam!
  Prebudi se, Slovenec!

 3. Miller

  Na diplomatskem parketu smo napram Srbom kalimeroti. Od nekdaj. Ne pozabimo, da je bila Srbija kraljevina in imela vedno ugled (neodvisno, kaj morajo naši mediji blebetati. )

  Mi hlapci gospodarja iz Washingtona smo šenkali za več milijard orožja in opreme ukrajini, in smo kao dobili “mercator” pike – nek bonus.. za obvezen nakup rabljenega ameriškega klumpa, ki ga bomo spet mastno plačali.
  Srbi pa so svoj stari klump PRODALI za dobre pare.
  Kdo je zdaj butec…

  • Rokovnjac

   Ja Mlinar,dobro poznas zgodovino,Srbijanci so bili pordlozni turkom okrog 400 let,ti pa tle kozlas neumnosti 400 (stiristo ) let so Turki ucili nase juzne brate kako se pecejo in kuhajo tolumbe,baklave in se marsikaj.To jim je uslo v kri,ker se se danes pecajo s tourskimi recepti.Ce druzga ne,bi vsaj tole moral vbedeti

 4. deni

  Srbi in Vučić, pa karkoli si že mislimo o njih, so pač pragmatičen narod in zaradi tega bodo enkrat, no mogoče čez deset let ali dvajset let prehiteli našo “uvidevno” proiransko politiko, ampak to bi šlo v zameno za nafto. Drugačna je propalestinska politika, ki od njih nima nihče nič, edino za kar so dobri je zanetiti vedno nove vojne. Seveda so imeli ob nastanku palestinci zaveznike, ki so napadli Izrael, vendar so se vedno znova opekli. Libanon pa so iz cvetoče Švice Bližnjega vzhoda spremenili v kup ruševin. Nikakor ne zagovarjam Izraela in Judov, vendar če so se česa naučili iz zgodovine je pač to, da je nastavljenje drugega lica le pobožna želja kakor zagovarja krščanstvo, seveda je bil Jezus Jud, in učil kako se nastavi drugo lice. In za lon lepo pritrjen na križ.

  Sicer pa “bratske muslimanske sosednje države nimajo niti najmanjšega namena sprejeti prepirljivih Palestinskih Arabcev. Vendar o tem zagovornikov palestincev, ne pride niti na misel, da bi jih okur… Dovolj o tem, seveda so Judje vredni svojega denarja in zelo vplivni, ampak, če nekaj milijonov Židov drži cel svet v šahu, potem je nekaj narobe s svetom in ne z Židi.

  Sicer pa orožje vedno kroži, oziroma ga kupuje in prodaja vsak, ki ima dostop do njega. Med bosansko vojno so si Srbi, Hrvati in Bosanci križem kražem prodajali orožje. Če je bilo področje varno so ga pač prodali drugim in tako dalje in naprej. Npr, Italijani so med II. sv. vojno prodajali orožje Četnikom in partizanom in branili krajinske Srbe pred Ustaši. Oziroma so jih celo vzeli v bran, da Ustaši niso mogli do njih. In tako rešili sto ali več tisoč Srbov. Sicer okupatorji Italijani zaradi grozodejstev Ustašev in njihove mogočnosti niso prenesli Ustašev in so jih držali, da niso prišli do obale, kjer bi begunce poklali kot zajce. Če primerjamo, kdo je bil hujši, naj vsak razmisli.

  Zato pa ni nič novega, da Srbija prodaja, sploh strelivo komurkoli, tako je že od davna. Denar je denar, seveda Putin to dobro ve, vendar mu ni mar, saj umirajo reveži na obeh straneh. Zakaj bi obsojali Vučića, če ne bi on, bi pa nekdo drug. Mar ne. Takšna praksa je žee od Vitnamske vojne naprej, ko so jugoslovanske ladje uradno natovorjene z odpadlim jesenskim listjem vozile strelivo Severnim Vijetnamcem in takšno prakso so uporabljali vsi. Seveda takrat Kitajci niso bili dorasli ZDA in SZ s svojimi zastarelimi mušketami. Danes je seveda situacija drugačna.

  Dragi dušebrižniki, nihče noče vojne, no ja skoraj nihče, saj se vedno in povsod največje žrtve civilisti. Na žalost. Seveda zadnja trditev drži, vendar če pogledamo nazaj v zgodovino. Ko je sovražna vojska osvojila mesto je najprej posilila ali pobila vse živo, izropala, kar se je izropati dalo in požgala in porušila, kar se je porušiti dalo. Preživele, seveda fizično sposobne pa odgnali v suženjstvo. Danes razen v BV ni sužnjev v takšni obliki pa vendar, zgodbe ti. sužnjev bogatih arabskih državah niso ravno pravljice. Seveda je vse “uradno” overovljeno, vendar bakšiš naredi svoje. Haloooo. Kumbaja.

 5. beri1122

  Ha, ha, pa jih je diktator Tito le nekaj naučil. Prijatelj moraš biti z Rusijo – za njenim hrbtom pa pridno sodeluješ tudi z drugo stranjo. Z naivno poštenostjo pač ne prideš daleč in pika. Politik Vučić pa to razume kot nevmešavanje?!

 6. dob

  Srbsko strelivo za Ukrajino bo končalo v rokah islamistov v EU. Zelensky jim bo orožje in strelivo preprosto prodal in še tu zaslužil. Tako bodo Židi (plus srbski Židi) obračunali z nami, ker imajo zamero v spominu. Krog je tako sklenjen.

  • Peter klepec

   Kaj pa Marsovci?

 7. RuSSkimir

  Srbi ne morejo iz svoje kože, prevaranti, lažnivci…

  • Peter klepec

   „Nadmudrivanje“ je beseda, ki je ni v nobenem drugem jeziku.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Opazili smo

Zelena butičnost, manjši odtis, večja vrednost za vse!

Naslov tega članka ni sarkazem, satira, ki se navezuje na nedavni spektakularni “ognjemet” v centru Portoroža, ampak dobeseden prepis naslova vizije Slovenske turistične organizacije (STO). Kot je značilno za precej, morda kar večino, vizij, strategij v naši državi kar dobro napisano, načelno zastavljeno, “naslovljeno” a večinoma gre žal za prazno klobasanje, ki se ne odraža v praksi. Razkorak med umetno marketinško, promocijsko obljubo potrošniku in dejanskim produktom, storitvijo, ki jo ta dobi, je pa na dolgi rok dokazano najbolj boleč strel v koleno. Domnevni samovžig “barakarskega naselja” pred elitnim hotelom Kempinski Palace v Portorožu je samo še en dokaz fake butičnosti in neobstoječega izvajanja turističnih strategij.

Magnifico je peder*

Poleg zabavljaških predsednikov vlad, ki z instagramsko karfijolo in trisekundnim posiljenim, komičnim objemom z Lukecom (Dončićem) in izogibanjem parlamentarnim preiskavam, ignoriranjem mednarodnih obveznosti… vračajo ugled državi in institucijam, nas zadnje dni zabavajo tudi Magnifico, njegov manager Igor Arih, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave in očitno “sveta” tivolska trava.

(Drugi pogled) Gol Srbov v zadnji sekundi: nerodnost, šlamparija, neprofesionalnost, nesreča, ali kaj drugega?

Ko so se glave po ponovnem “nesrečnem remiju” s Srbijo na Evropskem prvenstvu v nogometu (EURO 2024) malce ohladile, je potrebno vseeno izpostaviti, da gre za precej bizaren, ponavljajoč pojav zapravljanja zgodovinskih priložnosti v našem nogometu, sploh na tekmah s Srbijo. Nismo pristaši zarot, ampak upamo, da so naši nogometaši in strokovno vodstvo resno analizirali tragikomično “izgubo” dveh točk, ki bi Slovenijo verjetno že peljale v naslednji krog. Predvsem pa se zdi vsaj malce nenavadno, da nihče od t. i. silnih “strokovnjakov” na vseh možnih pooblaščenih, ali nepooblaščenih, avtoriziranih kanalih, v studijih, člankih, ni resno analiziral tega zadnjega nesrečnega kota, “čudežnega” gola Srbije in milo rečeno nenavadno pasivnega položaja našega superzvezdnika, multimilijonskega golmana Jana Oblaka.

RTV soočenje: Grošelj in Gregorčič vsebinska “špicenkandidata”, a koga sploh zanima vsebina?

V ponedeljek je bilo na javnem zavodu RTV Slovenija prvo soočenje parlamentarnih strank. Če zaenkrat ignoriramo arhaični format, ki spet neustrezno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke, se je pokazalo, da imamo med “parlamentarnimi” dva kandidata, ki precej dobro vesta, kaj govorita, ostali pa so bili precej plehki politični statisti v precej neposrečenem studiu RTV Slovenija, kjer je voditeljica Tanja Gobec namesto soočenja uprizorila nekakšno kviz tekmovanje, ki volivcem ni prav v veliko pomoč, bolj “betonira” obstoječe stanje, ki ga diktirajo takšne in drugačne ankete.

“Hoferska” bedna privatizacija navijaškega slogana kdor ne skače ni Slovenc

Tole ni plačano oglasno sporočilo konkurence trgovski verigi Hofer, ampak javno opozorilo, da so nekateri popolnoma zašli s poti normalnosti. To, da neka trgovska veriga nekritično registrira več desetletni ljudski slogan slovenskih navijačev, je dokaz izumetničenosti sodobnega marketinga, nespoštovanja, pa tudi nesposobnosti uradnikov na Uradu za intelektualno lastnino, da preprečijo deviacije pri registraciji storitvenih, blagovnih znamk.

Grošljeva predvolilna petarda

Ko se je že zdelo, da so se liste za evropske volitve nekako “izkristalizirale”, je prišlo do zanimivega preobrata. Čez ramo predsednika vlade Goloba vržen Klemen Grošelj očitno ni obupal in je našel zanimivega zaveznika – zelenega Andreja Čuša, nekdanjega poslanca SDS. Ta mu je prek stranke omogočil kandidiranje, če seveda do petka zbere dovolj zakonsko overjenih podpisov za svojo listo. Zdi se, da bo, čeprav bo težko. Volilna veselica na levi sredini je tem primeru zagotovljena.

Odvratni Vučić in njegovi slovenski frendi

Vojislav Šešelj je leta 1995 obiskal srbske paravojaške formacije, ki so obkolile Sarajevo, na fronti ga je pozdravil Aleksandar Vučić, nekaj let za tem Miloševićev minister za informiranje. Šešelj je med pričanjem v Haagu potrdil, da je bil Vučić “prostovoljec Srbske radikalne stranke pri Slavku Aleksiću na židovskem pokopališču v Sarajevu, pozneje pa je delal na televiziji Pale”. Nekdanji vneti zagovornik Ratka Mladića in sodelavec Radovana Karadžića je kasneje zelo napredoval in je zadnja leta edini možni predsednik Srbije. Menda zagovarja demokracijo, zlasti pa rad komentira vse in še več. Je tudi dober prijatelj ljubljanskega župana, prek katerega posega v slovensko politiko in gospodarstvo. Očitno podpira tudi Vladimirja Putina, ki z njim komunicira prek najbolj skorumpiranega politika na Balkanu Milorada Dodika.

Hrvaški povolilni cirkus z Domovinskim gibanjem in ustavnim sodiščem v glavnih vlogah

Po volitvah, ki so precej nenavadno potekale v sredo, kar je sicer v skladu z zakonodajo določil predsednik Zoran Milanović, na hrvaškem potekajo intenzivni pogovori o sestavljanju vlade. HDZ ima sicer udobno relativno večino 61 glasov, a za oblikovanje vlade jih potrebuje 76, kar se na prvi pogled glede na sestavo Sabora morda zdi enostavno, a zadeve niso povsem preproste. Napetosti je dvignilo še ustavno sodišče, ki je odločilo, da Milanović ne more biti mandatar za sestavo vlade, tudi če odstopi z mesta predsednika Republike. To odločitev so na levem političnem polu nekateri označili celo za državni udar.