Dan neodvisnosti 2024: Natašin lov na bogataše

Ljubljana, Kongresni trg. Osrednja drzavna prireditev ob dnevu drzavnosti. Predsednica republike Natasa Pirc Musar.

Avtor: | 27. junija, 2024

Letošnja osrednja državna proslava ob Dnevu državnosti je predsednici republike Nataši Pirc Musar ponudila priložnost, da se v zgodovino zapiše tudi kot prva predsednica, ki je našla rešitev za uveljavljanje načela solidarnosti v teh težkih časih, ko so pred nami temni oblaki, kot se je izrazila. Po njenem je vse skupaj zelo preprosto – največje breme morajo nositi najbogatejši. Gospa, ki je po zaslugi soproga Aleša Musarja v fotofinišu predsedniške kampanje 2022 zaslovela po razkritju poslovanja v davčnih oazah, je očitno doživela katarzo. Še vedno ni med najbolj revnimi v Sloveniji, kar ji iz srca privoščimo, vendar tudi na strani bogatašev noče biti, dača in rolls royce gor ali gor. Najbogatejši naj plačajo največ, je odločena Pirc Musar, ki ob tem pozabi dodati, da najbogatejši ne bodo križem rok sedeli in čakali, da jih požrešna slovenska država obere do spodnjih gat, ampak bodo že prej preselili svoj kapital in verjetno celo osebne finance v kakšno drugo, prijaznejše davčno in tudi siceršnje družbeno okolje.

Retorika, ki temelji na populariziranju progresivne obdavčitve, naj bi bila razumljiva vsem. Vendar izhaja iz pogosto – verjetno pa celo praviloma (!) – zgrešene predpostavke, da bogataši skrbijo samo za svojo rit in nikoli nič ne prispevajo v “dobrobit skupnosti”. Kot da so tujek v družbi, kot da zaposlujejo tujce, davke in prispevke pa plačujejo le v davčnih oazah. Da se ni gospa predsednica za trenutek preveč zagledala v lastno preteklost?!

Čemu takšen skrajni populizem, ki bi ga pri kakšni Levici človek še razumel? Je odprt nov lov na čarovnice, tokrat kapitaliste, a ne z bajoneti v morje, ampak z davčno politiko? Naša draga predsednica seveda ni omenila, da so grožnje z ekstra davki za “najbogatejše” v Sloveniji tako ali tako absurdne, saj pravih bogatašev nimamo, ne moremo se primerjati z nobeno podobno srednje- ali vzhodnoevropsko državo, kjer so v dobrih tridesetih letih tranzicje pridelali vsaj kakšnega milijarderja, medtem ko naši nesrečni kapitalisti težko prilezejo nad 300 milijonov, pa še to je stvar kreativne metodologije. Ne glede na to pa je napovedovanje nekih posebnih davkov iz naslova solidarnosti tudi zanje še en razlog več, da razmislijo o umiku kapitala oziroma selitvi iz države.

Doslej še nisem slišal predstavnika slovenske države, ki danes praznuje 33 rojstni dan – Kristusova leta, dobesedno -, da bi previdno načel vprašanje bega kapitala iz Slovenije. Vsi imajo polna usta svarečih misli in opozoril o begu možganov, ki da ogroža našo prihodnost in predstavlja veliko izgubo za družbo in narod, nihče pa ne omeni, koliko milijard evrov je v zadnjih letih tako ali drugače odšlo iz Slovenije. Večinoma zaradi neustrezne davčne politike, sovražnega okolja in nepripravljenosti odločevalcev, da bi se resno in trezno pogovarjali o gospodarskih temah. Veliko lažje je graditi kariere poslanca, ministra ali celo predsednika na populizmu, ki je pogosto na ravni prvomajske sindikalne veselice na Rožniku.

Vendar pa se trenda, ki bo prispeval h kopičenji temnih oblakov nad državo, ne da spregledati, še manj pa medijsko ignorirati. Seznam multinacionalk, ki so v zadnjih letih zaprle svoje regionalne pisarne in centre (Headquarters) v Ljubljani se daljša in Zagreb je postal tista lokacija, ki je boljša, smiselnejša in v več pogledih tudi koristnejša. Če je Sandozova investicija v Prekmurju edini dosežek Golobove vlade, s katerim se bodo hvalili še naslednjih pet let, potem je jasno, da je cesar že dolgo nag. Predvolilne igrice s Palestino in zafrkavanje, celo poniževanje Izraelcev bo svojo ceno dobilo šele na mednarodnih finančnih trgih oziroma pri kreditodajalcih, ko bo čas za to. In vsekakor enkrat bo.

Toda danes je državni praznik, ki ga v večini držav imenujejo z ljudskim imenom – Dan neodvisnosti. Čemu pri nas vedno vse zaklompliciramo do amena, je vprašanje, na katerega nam vsakič znova odgovarjajo demokratično izvoljeni predstavniki ljudstva. Negativna selekcija v najboljšem pomenu besede. Namreč dobesedno, brez olepševanj in dodatkov. Država je plen negativne selekcije, o čemer sem pisal že deset, petnajst let nazaj, pa si, priznam, nisem niti v sanjah predstavljal, da se bo vse skupaj uresničilo v tako tragični obliki.

Večina ljudstva tega še ne opazi, se pa počasi vseeno krepi spoznanje, da je nekaj hudo narobe. Ne mislim klišejskega negativizma aktivističnih levičarjev, češ da imamo državo samo še na papirju, ker smo v resnici “podložniki” Bruslja in Washingtona, pa seveda tudi bank in multinacionalk … no, zanje je še vedno ultimativna zmagovalka Moskva (ali pa Beograd), nacionalna država pa nekako odveč, nepotrebna. Tisto, kar imam v mislih, je prepričanje zdaj že konkretne večine ljudi – po anketah nekje med 55 in 65 odstotkov -, da z državo upravlja vlada, ki ne obvlada svojega dela, ki torej ne zna vladati ali pa slabo vlada. Poklici, ki to najbolj občutijo, so zdravniki in zaposleni v delu javne uprave (upravne enote), ki stavkajo že več mesecev, pa se ne zgodi nič, pravzaprav je vladna strategija glede teh stavk izvirna in temelji na ignoranci (po logiki, da če problem ignoriraš, bo morda izginil). Ne glede na to pa javnost zelo jasno spoznava, da razsulo v (državnem) zdravstvu ne more biti rezultat naključja ali nesposobnosti t.i. ključnih deležnikov, temveč gre za premišljeno in načrtovano uničevanje zdravstvenega sistema, na čelu katerega je zgolj formalno neka anemična ministrica, za katero še pred letom ali dvema večina ni slišala

Možno je, da bo nekega dne nekdo v neskončni čakalni vrsti izgubil pamet in začel streljati. Seveda potem nihče ne bo odgovoren za to, da je duševno zdravje Slovencev vse bolj na psu in da celo država skrbi, da tam tudi ostane. Če bi vlada dala kaj na boljše duševno zdravje svojih ljudi, potem ne bi dopustila, da sistemsko zakonodajo (denimo zakon o psihoterapiji) še pred javno obravnavo ugrabijo interesne skupine, ki se jim gre izključno za denar in ohranjanje privilegijev. A kako naj vlada sploh vlada, če pa je njen šef poosebljena “la dolce vita” in uživa v drugih radostih, ki mu jih je namenila oblast. Henry Kissinger je imel očitno prav, ko je leta 1972 v Pekingu, ko so ga kitajski gostitelji provocirali z vprašanjem, kako je možno, da je okoli takšnega debeluha vedno toliko lepotic, prostodušno odgovoril: Oblast je najmočnejši afrodiziak …

60 komentarjev

 1. VESELKA

  Za nekatere komentatorje se je čas ustavil leta 1945. Ne vem zakaj se je potrebno obmetavati z žaljivkami, živimo v demokratični državi, vsaj upam, zato imamo lahko različna mnenja, eni so usmerjeni bolj levo, drugi bolj desno in s tem ni nič narobe. Narobe je bilo, ko smo morali vsi enako misliti in poveličevati Tito/partije sistem, ki je na koncu privedel do razkroja Juge in samoupravnega socializma. Osebno menim, da je veliko bolj pomembna kakovost našega življenja, blaginja, mir, prihodnost naših otrok, kot pa zmerjanje drugače mislečih.

 2. Miller

  beri ali deni (isti), DEJSTVO JE:
  da je janša in njegov kult SDS generator delitve in sovraštva v Sloveniji.
  ko janša riga, da je za povezovanje s tem misli, če boste z mano, boste delali po moje.
  Skratka: glavni hujskač v državi je vodja SDS kulta, ki ne more požreti poraza izdajalcev naroda – domobrancev in skupaj z njegovimi mediji, verniki in agitatorji po forumih, blati plemenito, herojsko in svetovno priznano NOB ! Svetovno priznano !

  ps: opaziti je , da nekateri komentirate na več nickih…, da vas je kao več…. (ja, bebavih vernikov kulta)

  • tohuvabohu

   Dejstvo je, da so tvoji plemeniti gozdni heroji že v prvem letu vojne poklali več kot tisoč nedolžnih golorokih Slovencev, med njimi veliko žensk in otrok. S tem se je v resnici začel razkol naroda.

 3. Beri1122

  Miller – nekdo je zapisal da si zabit kot kanta – jaz pa verjamem, da je bistvo drugje in sicer v tem, da ne ločiš komentarja od žaljenja. Tako kot imaš ti pravico izraziti svoje (leve) misli – jih ima z enako pravico nekdo izraziti, ki je desničar po tvoje in velik oboževalec kulta SDS-a in Janše – kar ja zame čisto žaljenje in zavajanje, podtikanje in še kaj.

  Le redko ti uspe svojo misel nadgraditi/argumentirati, raje se takoj odločiš za žaljenje. Me pa veseli, da se je oglasil g. Bojan in ti je pokazal ogledalo, ki pa si ga verjetno takoj razbil, ker se nočeš prepoznati v njem.

 4. Miller

  DEJSTVA
  Na področju Jugoslavije je bilo v partizanskih enotah in štabih na desetine in desetine zavezniških obveščevalcev.
  Koliko jih je bilo v izdajalskih domobranskih enotah ? NULA !

  Zavezniki so z letali dostavljali pomoč partizanom.
  Koliko so domobrancem ? NULA !

  Iz SDS kulta se sliši škripanje z zobmi…

  • Bojan

   V SDS smo čisto mirni škripanje z zobmi je vedno večje pri glupih komunajzlih ker ste nesposobni in v vsaki stvari vidite nekakšnega sovražnika na vsakem koraku imate privide in priznajte si že enkrat da je demokracija za vas španska vas ker tam niste nikoli bili in tudi ne boste kar se pa tiče partizanov pa vidim da še kar hodijo iz gmajne da ne rečem da ste obstali tam nekje v letu 1945 z skisanimi možgani

 5. deni

  Bom začel s služenjem v JNA. Srbi in Hrvati so nas imeli zaradi naših skrivaških funkcionarjev za kukavice. Spomnim se proslave, kjer je gimnazijski pevski zbor pel neko partizansko pesem in so se južnjaki delali norca iz nas Slovencev, češ, da pri nas ni bilo partizanov.

  Kakorkoli, poleg raznoraznega orožja je lakota v vsaki vojski največji sovražnik. In kako odnesti celo glavo iz boja in v tem smo si podobni vsi ljudje tega sveta. OK, ko te ali napumpajo, ali ti zadaj stojijo KGBejevci z mitraljezom ali pa te napolnijo z raznimi drogami in rumom. Vsak človek, no skoraj vsak je samo človek. Lahko postane strahopetec junak ali pa obratno. Ravno tako je bilo s partizani in tudi domobranci. “Pogumni” komandanti, politkomisarji, pa so kar po vrsti pošiljali borce v 13. bataljon, za vsako malenkost.

  To o klanju je nesmisel, ker v vseh vojskah sveta pridejo na površje sadisti in psihopati. Če takega tipa napumpaš, da je v dobro naroda itd. ti bo takšen osebek postal likvidator, mučitelj pa ni pomembno na kateri strani.

  Srbi so sploh znali prodajati pravljice v obliki filmov itd. Vmes so zmešali še Hrvate, Slovence, Črnogorce itd, da je bilo kvota izpolnjena. Seveda so, vsaj tako je zgledalo v prvi vrsti komunisti in so nasmehom na ustnah junaško umrli.

  Sicer pa je bilo v sami Srbiji izredno malo partizanov, ker jo je Tito s svojimi kompanjoni iz Užica pobrisal v Bosno in se do 44. leta Srbiji ni niti približal. Ustaši pa v Hrvaški, tako, da je bolje, da držijo jezik za zobmi. Vendar smo-so Slovenci, tako pri oficirjih v vseh časih bili znani po disciplini, da ne naštevam naprej.

 6. Beri1122

  @Miller mislim, da sem ti enkrat že zapisal, da ne razumeš kaj je vzrok in kaj posledica – zato mešaš jabolka in hruške. Bom poskusil še enkrat razložiti. Ni bistvo/vzrok v t. i. domobrancih – vzrok je v naši mentaliteti, da smo politiko prepustili drugorazrednim posameznikom. Tudi zato smo izgubili Koroško.

  Res pa je, da na preteklost lahko gledaš dolgoročno ali kratkoročno. Za tiste, ki gledajo zgodovino kratkoročno bodo vedno glavni krivci t. i. domobranci in pika.

  Sam bom še naprej razlikoval partijski komunizem elit od partizanov – in še vedno bom zagovarjal, če hočeš partizane, ker so se uprli okupatorju, kjer koli po svetu. Tudi moj oče je bil med partizani, le da prvo med italijanskimi, nato pa še med slovenskimi.

  Kar pa se tiče Janše, pa drži, da bi moral dvakrat premisliti kaj reče javnosti, kaj pa mora obdržati zase. Primer.

  Prebilič je povedal vse tisto, kar je “zelene” Slovence in Slovenke pritegnilo – zato so ga volili – in ne zato, ker je resnični pristaš zelene prihodnosti. Je politik, ki ve kaj mora reči ljudstvu in kaj mora obdržati zase.

  • Miller

   ko me @beri ali @deni (isti) omeni v samo enem odstavku 3x, vem, da sem zadel v živec…
   resnica peče…
   —-

   • deni

    Če se ne motim, Janša ni bil niti omenjen. Se pravi, da smo tebi stopili na žulj, mar ne.

 7. Miller

  Po svetu je mnogo desničarskih strank, ki spoštujejo upor proti fašističnim okupatorjem in izdajalcem naroda.

  Razen ! janše in njegove SDS, ki preko njegovih medijev dnevno ščuva svoje vernike proti herojskemu NOB, obenem pa poveličuje kolaboracijo.
  “Jabolko ne pade daleč od drevesa !”

  • tohuvabohu

   Ti tvoji heroji so že v prvem letu vojne poklali nad tisoč golorokih Slovencev. Res so heroji.

 8. beri1122

  Millerjev IQ me ne zanima. Me je pa vzpodbudil, da se na drug način prikaže kje tako močno navidezno grešijo levičarji – navidezno v tem smislu, da se ne mislijo spremeniti in bodo s svojimi “strokovnjaki”, novimi obrazi in novimi strankami nadaljevali še naprej, ker smejo na oblasti biti zgolj oni in pika.

  Naj mi Dejan oprosti, da ob njegovem odličnem članku dam tole primerjavo. V čem se razlikujejo avstrijski nogometaši od slovenskih? V tem.

  Slovenski nogometaši sestavljajo svojo ekipo od tistih, ki brcajo žogo v tujini in del iz tistih, ki brcajo žogo doma. Avstrijci pa to delajo tako kot na svojih univerzah – na katere brez sramu povabijo odlične profesorje s celega sveta. Podobno razvijajo svojo nogometno ekipo. Tudi oni imajo v svojih vrstah nekaj tistih, ki v tujini brcajo žogo – a bistvo/razlika je v tem, da tudi v domače nogometne klube vabijo tuje strokovnjake, in tuje nogometaše – da dvignejo njihov nivo.

  Sedaj pa primerjajte njihove univerze z našimi levimi univerzami in vam bo vse jasno! Napredujejo povsod kjer se le da – naši zvesti levičarji pa ne branijo NOB kot to zmotno misli Miller, ampak branijo svojo komunistično revolucijo, ki jih je pripeljala na oblast. V eni stvari pa ima Miller prav, če ne bi imeli tako šibke meščanske elite, ki je bila predvsem desno usmerjena, mislim na tiste iz Ljubljane – bi se zgodovina v Sloveniji odvijala drugače. Tudi zato se lahko Miller norčuje iz desničarjev.

  Največja laž levičarjev pa je ta, da če ne bi bilo partizanov/NOB – bi danes v Sloveniji govorili Nemško?!

 9. Miller

  Janša s svojo desničarsko SDS, njegovo Noro24 in Demokracijo na veliko hvali Plenkoviča in njegovo HDZ.
  Ampak sam ne seže Plenkoviču in HDZju niti do kolen.
  Ko bo Janša s svojimi desničarji spoštoval NOB tako kot Plenkovič, bo v Sloveniji prišlo do normalizacije.
  To dokazuje Plenkovičeva čestitka, ki jo Janša tudi na natezalnici ne bi izjavil:

  Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković čestitao je u subotu Dan fašističke borbe istaknuvši kako su hrvatski antifašisti 22. lipnja 1941. hrabro ustali i svrstali Hrvatsku među zemlje pobjednice Drugom svjetskom ratu.

  “Čestitam Dan antifašističke borbe! Danas se prisjećamo 1. antifašističke postrojbe u Hrvatskoj, 22. lipnja 1941. Odajemo počast hrvatskim antifašistima koji su su hrabro ustali protiv nacističkog i fašističkog režima u Europi, a Hrvatsku svrstali među zemlje pobjednice u Drugom svjetskom ratu”, napisao je Plenković putem društvene platforme “X”, bivšeg Twittera.

  Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, prve antifašističke postrojbe u ovom dijelu Europe koja simbolizira početak organiziranog otpora protiv fašizma i nacizma. 

  Osnivanje odreda, čiji su zapovjednici bili Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, simbolizira početak organiziranog otpora u Hrvatskoj protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu.
  Antifašistički ustanak, koji je započeo u Sisku, postupno se širio cijelom Hrvatskom, a više od 500.000 hrvatskih građana aktivno je sudjelovalo u narodnooslobodilačkoj borbi, dajući svoj doprinos pobjedi nad fašizmom.

  • ren

   V Srbiji so bili prvi borci proti okupatorju četniki. Na splošno je bilo partizanstvo bolj slabo razvito in je broz rade volje v Srbijo spustil Rdečo armado, da je lahko broz lažje obračunaval s četniki.

   • Miller

    @ren, pa kje ti vidiš Srbijo ??? Govora je o Plenkoviču napram tvojemu domobranskemu ajatolahu.
    —-

    • ren

     Če se govori o 2. vojni na ozemlju Jugoslavije, potem se enakopravno obravnava ali daje za primer vse bivše republike.
     Komunisti Jugoslavije niso marali, zato so se že pred vojno trudili, da jo uničijo.
     Po vojni pa so Jugoslavijo tako trdo prijeli, da po 45 letih sploh ni mogla več gibati in je žalostno skupaj padla.

  • Naveličan

   Ej svaka čast na kreativnosti, da si se ob tem vrhunskem Steinbuchovem tekstu spomnil na Janšo, za Plenkovića te pa častim z enim home made pulitzerjem. Verjetno naivno ne razumem ozadja komentiranj na netu ampak za take umotvore te morajo plačat s suhim zlatom…ali pa moraš bit zabit ko kanta. Druge ne vidim. Zdej te bom pa pozabil in pogledal 2. polčas.

   • Miller

    Normalizacija v SLO bo tisti trenutek, ko bo ajatolah SDS zamrznil knjižico…
    Ker uničuje sobivanje z netenjem sovraštva, do drugače mislečih.
    Plenkovič pa je PV vseh Hrvatov.

    • Halobp

     MILE OD SILE ,

     malo poglej njihove seanse , maš na youtube, pa da vidiš kako lepo postrojava levake.
     Ti pa pojdi k svojemu novemu šefu pedrik pulirat, ker če ne te bo še ta vn vrgu, kot te je novodobni rusofil plemeniti 🙂

  • APMMB2

   Na Hrvaškem je , dokler je bila na oblasti partija veljalo, da je začetek upora proti okupatoreju bil 22. julij. Seveda so na ta dan komunisti začeli upor.
   Danes velja, da so se prvi uprli Hrvati v Sisku že junija meseca in ta dan salvijo Hrvati in Plenković.
   V Sloveniji so prvi upor izvedli Tigrovci že 13, maja.Ker so ih komunisti šteli kot teroriste, je bil datum zamočan. Slavimo pa 27. april, ki sploh ni bil 17. ampak baje 26. in sploh ni bil namenjem borbi proti Hitlerrju, temveč proti zaveznikom.
   To Janša seveda na more slaviti, zato pač ne priznava NOB, ki je mitologija brez resne zgodovinske teže.
   Ko bodo komunosti ločili upor od revolucije, bo možna sprava in poenotenje Slovencev.Četniški Srbi pa tukaj mešajo samo meglo!

 10. Miller

  Nekdo je omenil, da je za vse kriv plavooki palček.
  Konkurenco mu dela tudi intimni prjatu Twita in glavni osamosvojitelj tov. Bavčar, ki je bil minister za notranje zadeve, ko so odstranili Krambija, no, pozneje pa velikega direktorja Istrabenza, ki je Avstrijcem prodal črpalke…itd in itd, na koncu bil težak več kot 40 miljonov.. in nazadnje pristal za rešetkami, no, vmes še malo igral košarko…
  Lahko še naštevamo…
  Slovenijo si delita in ožemata dve tolpi, konkurenco jima dela še izvenzakonska “ta črna”.. in na 4 leta se zamenjata.

 11. ren

  Tisti, ki imate hiše. Ste izobesili zastave? Jaz sem jo.

  • Nekočbomordabolje

   Smo, edini v ulici.

  • Peter klepec

   Zaradi fuzbala?

   • ren

    Kakšen fuzbal?

  • Peter klepec

   Stara mama je pripovedovala, da so Dolfetovi zahtevali izobeseno zastavo, nekaj kasneje pa Jozetovi. Obesili so jo obakrat tako, da ni prevec bila v oci. Potem, ko ni bilo vec predpisa, je pa nismo vec obesali. Zadosca na gasilskem domu in na obcini.
   Se je pa razpaslo, da na pogrebih hodijo spredaj z zastavo, namesto s krizem, tako da se vec ne ve kdo je normalen pokojnik in kdo „ta zgrajen“. Pa ko gredo pogrebci v cerkev, zastavonose, navadni in gasilski nekje zunaj v kaksnem kotu vedrita. Malo spominja na cirkus.

   • ren

    V USA, v Švici vidiš povsod ogromno zastav, nekateri jih imajo na drogu pred hišo vse dni. Ljudje so ponosni na svoje države. Prvi del tvojega zapisa ni v redu!

    • Peter klepec

     Ne se primerjat z Ameriko, oz. ni potrebno kopirat ravno tistega, kar je brez veze.

     V zadnjem casu se je obesanje nacionalnih zastav po balkonih, ograjah, avtomobilih itd. mocno razpaslo predvsem ob nogometnih tekmah in podobno. Na atletskih tekmah se zmagovalci redno ovijejo v zastavo.
     Manjkajo samo se konzerve svinjskega golaza v barvah nacionalnih zastav.
     Gre za razvrednotenje, ja, skrunjenje zastav. To je prislo iz Amerike, kjer dobis tudi spodnje gate v barvah zastave.

     Osebno sploh nimam nobene zastave doma, tako da be morem priti v skusnjavo, ce fuzbalisti zmagajo.

     • ren

      ” Ne se primerjat z Ameriko, oz. ni potrebno kopirat ravno tistega, kar je brez veze.”

      Nikoli ni ponos na lastno državo pokazan z obešanjem državne zastave BREZ ZVEZE!!! Nikoli!!
      Ker imamo v državi tako miselnost, imamo tudi takó “kvalitetnega” predsednika vlade, ki mu država ne pomeni nič in sploh ne zna vladati!!!

     • Halobp

      Malo poglej na sosedo Italijo, kje vse najdeš njihovo zastavo , od pašte do spodnjih gat…..
      podobno je tudi pri Hrvatih, le zakaj ?

      KER SO DOMOLJUBI in ljubijo svojo državo, mi slovenci jo pa uporabljamo samo takrat ko jo potrebujemo, drugače pa sramotno delujaemo in dopuščamo, da ravnajo politiki, kot mačka z drekom.
      Bavčarjevi – so pa cela udbaška family!!!

 12. deni

  Priznam, da nisem gledal flancanja prve slovenske predcednice in nimam niti najmanjše želje po tovrstni plehki retoriki. Tako, da verjamem avtorju, ki je opisal svoj pogled na tokratno izvajanje NPM v maniri nekdanjih tovarišev, ki so rohneli čez gnili kapitalizem, zatem pa se v mercedesih odpeljali na svoje vikende v okolico Gozda Martuljka nabirati gobe ali pa v vile na morju. No ne ravno na morju, temveč v najbljižje borovem gozdiču.

  Naj bo kakorkoli, zgodovina se v nekem smislu ponavlja. Butasti, zavedeni, naivni dunajski kočijaži ter konjušniki, kimavci še nedolgo nazaj turškim vazalom in po “osvoboditvi” odvisniki od marshalovih drobtinic, ki jih je v
  dobrohotni milosti delil naokrog kakor kakšen Dedek Mraz. Neki znan zahodni politik je izjavil, da ni države na svetu, kjer bi za tako malo dela, državljani tako dobro živeli.

  Slovenci sicer deloven narod smo-so delali v tovarnah, uradih itd. po liniji najmanjšega odpora, toliko več pa po “šihtu”, ker je bilo takrat še ogromno polkmetov, da se je dalo nekako preživeti ali pa si z ugodnimi krediti graditi hiše. Sistem je bil zastavljen tako,da so ob visoki inflaciji kreditodajalci prosili kreditojemalce naj za božjo voljo plačajo celoten dolg, ker več stane papir, kakor sam dolg. In narod je bil ves blažen, češ, pa smo državo, podjetja, banke prinesli naokrog, kar je bilo pravzaprav res, vendar mora takšne vrste “zastonjkarstvo” nekdo plačati.

  Seveda bo marsikdo skočil pokonci, da je s svojimi žulji naredil hišo, kar vsekakor drži. Ampak kako, kje, s kom ali s čim ? Raznih “ugodnosti” socializma bi preveč za naštevati ter je zgolj in samo za primerjavo, zakaj še vedno veliko ljudi verjame, dejmo rečt, ti. socialistom, svobodnjakom, levičarjem.

  Povsem logično, da se je potem sistem zrušil, bolje rečeno, implodiral in posledice smo čutili vsi razen verižnikov. Takšen način življenja in razmišljanja je bil in je sploh značilen za naše bivše južne brate, pa tudi ljudje pod Alpami nismo-so ravno imuni. Ravno zato sem skočil nekoliko v pol preteklo zgodovino, da vsaj malo poskušam razložiti fenomen velikega dela Slovencev, ki še vedno verjame trobezljanju raznih levih dušebrižnikov o pravični družbi, grdem kapitalu in podobne blablabla floskule. Ta zaverovanost v ti. “levičarske poštenjakarje” nima popolnoma nič opraviti z ideologijo, temveč prej vrnitev nazaj v nekakšen “socializem”, kjer je bilo življenje skoraj zastonj, čeprav je manjkalo raznih dobrin in si moral hudirjevo dobro držati jezik za zobmi, na kar se rado pozablja. “Nakupovalni izleti v Italijo in Avstrijo pa normalen pojav, ob vrnitvi pa bojazen, da ti bodo vse pobrali. Valda, da so slovenski cariniki malo pogledali skozi prste, toliko manj pa brkati srpski, saj so morali protežirati svoje rojake, seveda ne zastonj.

  Prav zato pa uspevajo narcisoidni flancači, kapitalisti tipa naše prve dame, ki kvasi razne nebuloze, moramo, bomo, je potrebno in podobne politikantske fraze, ki jih trosijo naivnim ljudem ter zavajajo polovico naroda. Češ, da bodo državo in njene prebivalce spet osrečili s socializmom. Seveda niti pomotoma ne omenjajo socializma, temveč zavijajo v floskule in butaste izjave kot so: svoboda, ples, enakost, enakopravnost, razne pravice (ki so sicer zapisane v Ustavo) in še in še. O zunanje političnih neumnostih tokrat ne bi, kar nas bo v prihodnosti še hudičevo teplo. Prav zato sem se z večjim veseljem, kakor da bi poslušal prazno besedičenje, posvetil dobri knjigi. In si namesto flancanja in smiselno praznega besedičenja v maniri starih komunistov, ki so se pustili zmerjati s tovariši in kot tovariše imeli celoten narod za norca, češ, poglejte saj smo ja vsi tovariši, raje posvetil duševni hrani.

  Za polnim omizjem, pa se ti takoimenovani pošteni politiki, prej hipokrizijska navlaka, s polnimi usti mastijo ter delajo norca iz naroda. In na žalost tem hipokritom popolnoma normalni ljudje in to celo verni verjamejo. Sluzave, pocukrane retorično spretno zastavljene brez plodne govorance, katerim folk vedno znova in znova naseda. Tako, da še osli ostanejo brez besed. Pravzaprav sem krivičen glede oslov, ki so čisto pametne živalce, sploh če jim naložiš pretežko breme se raje vkopljejo v tla, za razliko s parolami in raznimi prispevki=beri/davki, obteženega človeka. Ja takle mamo.

  Ne na koncu, kljub temnim obetom predcednice, vse najboljše za praznik Neodvisne Slovenije.

  • Skarific

   Dobro razlozeno Deni, a tezko verjamem, da bi Miler uspel predelati snov, ki je tako preprosto dejstvo kot je sol v morju. Sol, sol, sol no ja scepec pa le ne skodi.

 13. Halobp

  Pozdravljeni, Vsem želim Lep praznik!

  Če pa začnem z včerajšnjim nagovorom, predsednice naše države, je pa teta malo nerodno hotela dati vse skupaj na tehtnico ”sprave”.

  Menim, da za tovrstna dejanja, ona ne more biti govornica, ker namreč, žal pripada kasti levega foruma 21 , pa vsej murglski mafiji, želi biti neutralna, samo je žal zelo globoko okužena.
  Mali modrooki palček, je dobil navodila uničiti slovensko gospodarstvo in denar skanalizirati Ciper, kajmanski otoki…..
  Denar črpajo za raznorazne politične pohode!
  Namigovanje G. predsednice z jemanjem velikim in dajanjem malim, je pa totalno zgrešeno usmerjanje.
  Veliki ustvarjajo, zaposlujejo in plačujejo, za plače, davke ….Sedaj jim je treba še rezat, namesto, da bi g.Nataša zmanjšala odhodke v raznorazne institucije, katere nas državljane mnogo stanejo.
  Gospodarstvo je treba razbremeniti ne pa obremeniti!! Dajatve nekega podjetja so previsoke!! zato imajo delavci neprimerne plače za to digitalizirano ero.
  Preprosta je ta matematika, samo v Sloveniji se še vedno borimo….. najprej proti Janši, potem proti Akrapoviču, pa Boscarolu, Pečečniku….
  Ne borimo se pa proti srboslavu zokiju, (on je primaren) da ne naštevam imen teh prisklednikov, kateri niso nikoli nič delali, oziroma so samo kradli naš denar!!
  Izrečene besede elektrorobija – da je Janša=fašizem, in kaj vse Janez ni bil. Vem , da ima vsak od nas tudi napake, samo to kar počne leva opcija v naši državi niso napake, to je namen – dejstvo!
  Užaljeni že 33 let hočejo zopet biti elitniki, ne bo šlo, namreč palca ima vedno dva konca!

  Ne razumem pa g. Nataše, da si ona dovoli nagovarjati ( komunjarsko naščuvanje) , da pa je treba velikim vzet, OK začnemo najprej pri njej, ona je namreč zgled državljanke, države ali se motim ? in je tudi kaj vzeti!
  Iz življenske prakse: direktor takrat Mercatorja Zoran Janković, če bi on kaj zakrivil oziroma se kdo zastrupil z produktom s police Mercatorja, bi se to po hitrem postopku pometlo pod predpražnik, Če bi se pa to zgodilo Mirku Tušu, bi ga pa hudo najebal !! To je razlika med slovenskim totalitarizmom in pravim zdravim kapitalizmom!
  Majhni smo imamo, pa veliko prevelik državni aparat in vseh priseskov zraven.
  Potem imamo še zelo neumne politike, kateri ne vedo zakaj so sploh tam, priznanje Palestine, odlaganje podpisa dogovora z Ukrajino, to so res nespretno neumne poteze, katere, bodo imele bumerang efekt v prihodnjih letih in to za nas res ni dobro. Morda pa to počno po navodilih nekoga, kateri želi samouničenje naše države.
  Spoštovani Slovenci zbudimo se in recimo še enkrat ne takim neumnostim!

  Želim Vam lep dan še naprej in lepo praznujte 🙂

  • Branko

   Zastavo vedno izobesim . Proslave pa ne gledam, ker se mi kozla, ko vidim v prvih vrstah ljudi, ki jim Slovenija ni bila nikoli intimna opcija. Poleg tega pa še sovražijo svoj lastni narod.

 14. slavkope

  Človekoljubnosti, domoljubju, doslednemu spoštovanju dostojanstva vseh državljanov RS brez izjem – živih in mrtvih – in kar je še takih in podobnih “sladkih besed”, ki sta jih v svojih prazničnih nastopih v obilju izrekali Predsednica RS (dr. Pirc Musar) in podpredsednica DZ RS (Hot) bi z veseljem in navdušenjem pritrdili, ko bi obe visoki predstavnici in zastopnici države RS tako ravnali tudi v svoji vsakdanji profesionalni politični in zasebni državljanski praksi.

  Ko bi obe praznično slovesni in populistično pozitivni državni funkcionarki zastavili svojo politično moč in osebni vpliv, ko nas v vsakdanji politični retoriki njuni strankarski in ideološki pajdaši ter medijski lakaji zastrupljajo z rutinskimi ideološkimi, političnimi, razrednimi in “gender-ideološkimi” izključevanji, sramotilnimi etiketiranji, hujskaškimi zasmehovanji ter sovražnimi izničevanji.

  Predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar: kdo bo poskrbel za dostojen pokop vseh žrtev 2. svetovne vojne in povojnih izven-sodnih komunističnih pobojev, če ne vi, kot edina neposredno izvoljena legalna in legitimna predstavnica in zastopnica vseh Slovencev in vseh državljanov RS?

  Zgodovinska naloga in človekoljubna dolžnost današnje generacije demokratično izvoljenih najvišjih nosilcev oblasti v RS je, da enkrat za vselej poskrbijo za dostojen pokop in dostojno slovo od vseh tragičnih žrtev zločinov 2. svetovne vojne ter povojnega revolucionarnega nasilja ter da z dostojno pieteto do vseh žrtev in njihovih svojcev humano in človekoljubno končno simbolno in dejavno odpravijo pogubne trajno izključevalne posledice 2. svetovne vojne, komunistične revolucije in državljanske vojne v RS.

  Čas pol-stoletnega povojnega terorja zmagovalcev (KPJ-KPS, ZKJ-ZKS), v katerem so nam agit-propovsko in politično vcepili strah pred “grobovi”, ki “tulijo”, je dolžna prekiniti in dokončati prav aktualna garnitura vladajočih, ki ima zgodovinsko priložnost, da s pietetnimi dejanji in nepristranskimi priznanji zgodovinskih dejstev ter dostojnim pokopom vseh žrtev vojne ter povojnih pobojev trajno odpravi in razbremeni današnji rod in naslednje rodove Slovencev ter državljanov RS.

 15. beri1122

  miro – tudi ti imaš dva pogleda na svet in ne samo enega. Bom poskusil pojasniti. G. Janša je naredil to napako, da svoje resnice ni obdržal zase, ampak jo je javno izrekel – ti pa zagovarjaš eno Kitajsko? Od kod pravica Kitajske, da si prilašča velik del morja, Tajvan in še kaj v prihodnosti? Tudi sosede, si je prilastila, tudi njihove reke itn. Tibet pa še niso osvojili. Tako se pač obnaša imperij, pa naj bo levi ali desni.

  Levičarji so naredili podobno napako. Palestino so hoteli priznati, pa naj se Izrael tolče po glavi kolikor hoče. Tudi to je bila velika napaka. Jo bom prikazal skozi zakonitosti Zgodovine. Primer.
  Indijanci v Ameriki so izgubili svoja prostranstva ne zaradi vojne, ampak zaradi lastne usode, da se niso hoteli odreči lastni kulturi, lastnim obijam – to pa avtomatično pomeni zavračanje razvojne prihodnosti. Nekaterim narodom je pač usojeno, da bodo ostali v rezervatih ali povsem izginili.

  Podobno je s Palestinci. Namesto, da bi razvijali sebe in se nadgrajevali – so se odločili za sveto vojno proti Izraelu in tudi z njimi se bo poigrala Zgodovina v tem smislu, da bodo imeli vse manj svoje zemlje in končali bodo v rezervatih – samo zato, ker je njihova sveta dolžnost, da uničijo Izrael enkrat za vselej.

  Kaj pomeni ko se Usoda poigra s tabo pa lepo pokažejo Romi pri nas. Namesto da bi bili navdušeni, da se lahko njihovi otroci izobražujejo in se podajo tudi na univerze – so se raje odločili, da bodo ohranili svojo kulturo in svoje običaje tako, da raje prejemajo socialno podporo, širijo svoje družine itn. Na srečo posamezni Romi že razmišljajo drugače.

  Globalno gospodarstvo ima tudi dva pogleda na svet. Eden je trgovski, drugi pa je tisti, ki se zaveda, da so politiki tisti, ki še vedno imajo dovolj moči, da nadzirajo tudi gospodarstvo – doma in v tujini.

  • miro

   Sporočilo je bilo, da ima Vsak vzrok tudi posledico, kar je povedal pred časom Newton in tudi Meroving v Matrika II.

   Politiki male države na obeh straneh dvomiljonke države bi se morali tega posebno zavedati in upoštevati principe zunanje politike malih držav, o čemer si lahko preberete na medmrežju. Ne pa, da izletavajo. ..

   V članku je govora tudi o negativni selekciji. Koliko je zlatih maturantov v politiki, medijih, med vplivneži..Kakšno kariero imajo za seboj? ..Janez je bil tehnični direktor Mikroade nekaj mesecev. Govoril sem takrat z njim..So bile pa zanimive izjave ob nastanku države, kot so mi povedali prisotni. Lojze: Do zdaj je bil čas za njihove, sedaj je čas za naše. Dimitrij: Sociologi bomo razvili državo. Preslišano dr.Marko Kos, izumitelj: Poleg naših prepustite k odločanju tudi strokovnjake. Še bi se našlo. Zato pa smo tam, kjer smo. Nič od Švice.

   • tohuvabohu

    Newton seveda ni govoril takih neumnosti.

   • Žiga Stupica

    miro: “…ima Vsak vzrok tudi posledico, kar je povedal pred časom Newton…”.

    “To any action there is always an opposite and equal reaction; in other words, the actions of two bodies upon each other are always equal and always opposite in direction.”
    Sir Isaac Newton, The Principia: Mathematical Principles of Natural Philosophy (1687), 3rd edition (1726), trans. I. Bernard Cohen and Anne Whitman (1999), Axioms, or Laws of Motion, Law 3, 417.

  • HaŠ

   beri 1122

   vaši pogledi na “zakonitosti Zgodovine”si zaslužijo objavo v znani Adolfovi knjigi. Glede Palestincev, ” da bi razvijali sebe in se nadgrajevali”pa izkazuje, da nimate najosnovnjšega vedenja o zgodovini 64 – letne izraelske okupacije palestinskega ozemlja ( Zahodni breg reke Jordan, Gaze in Vzhodnega Jeruzalema). Kako je mogoče pričakovati, da bo narod ki od 1967 živi v kletki in največjem odprtem zaporu na svetu, lahko živel približno “normalno” življenje, ko mu vojaška okupacija jemlje oz. diktira, med ostalim, koliko vode, elektrike, obdelovalne zemlje … bo lahko porabil, če se bo miroljubno obnašal, oz. sprejemal pokorščino do kolonialistov. V 64 letih vse Izraelske vlade niso skrivale kaj si v bistvu želijo : ustvariti “dejstva na terenu”, ki bodo Palestince prisilile v brezpogojno pokorščino oz. izgnastvo v sosedne arabske in druge države. Je potrebno še dodatno razjasnjevati, ko se pogleda na aktualno situacijo v Gazi?

   Kar pa zadeva “sveto dolžnost Palestincev, da uničijo Izrael” pa tudi v vrhu Hamasa pravijo, da je njihov izključni namen končanje izraelske okupacije, s čimer so ( bili) dobro seznanjeni vsi vrhovi izraelskih vlad, tudi sedanja, na čelu z vrhovi izraelskih varnostnih služb in poveljnikov izraelske vojske. Vam priporočam ogled nedeljskega intervjuja Farida Zakarije (CNN, ob 16:00) z nekdanjim šefom izraelske domače obveščevalne službe Ši Beit, ki je povedall, da Izrael ne bo imel miru vse dokler bo koloniziral palestinsko ozemlje.

 16. miro

  Početje naših politikov ima posledice, kot je opozoril tudi avtor članka:

  “Potem ko je slovenski predsednik vlade Janez Janša grobo izpodbijal kitajske interese glede tajvanskega vprašanja, so slovenske poslovne skupine trdile, da je ta poteza že prizadela poslovno okolje v državi, saj so kitajski partnerji ustavili naložbe v Sloveniji.

  Slovensko-kitajski poslovni svet je dejal, da so se “slovenska podjetja na kitajskem trgu soočila z odzivom kitajskih partnerjev, nekateri od njih so prekinili pogodbe in izstopili iz dogovorjenih naložb,” je poročala Slovenska tiskovna agencija.

  Tega ni mogoče pričakovati, saj je kapital že od nekdaj občutljiv na negotovosti in tveganja, poleg tega pa je splošno znano, da je vzajemno spoštovanje temeljnih nacionalnih interesov drug drugega predpostavka gospodarskih in trgovinskih izmenjav med državami.

  Jansa očitno ni imel tega v mislih, ko je 17. januarja v intervjuju za indijski medij javno izpodbijal načelo ene Kitajske in otok Tajvan označil za “demokratično državo”.

  Pred intervjujem je Jansa izrazil podporo Litvi, ki je uničila svoje odnose s Kitajsko, saj je neupravičeno dovolila ustanovitev tako imenovanega “tajvanskega predstavništva” v Litvi, s čimer je kršila načelo ene Kitajske.

  Očitno je Litva s kršitvijo načela ene Kitajske, ki je podlaga za vzpostavitev diplomatskih odnosov s Kitajsko, dala zelo slab zgled, ko je izzvala Kitajsko in Kitajce.

  Poročilo je pokazalo, da skoraj dve tretjini anketiranih Litovcev ne podpirata zgrešene kitajske politike svoje vlade, medtem ko jo podpira le 13 odstotkov. Litovski predsednik Gitanas Nauseda je priznal, da je bila odobritev “imena urada” napaka, namestnik litovskega zunanjega ministra Mantas Adomen pa je dejal, da je ministrstvo zaradi odobritve urada pričakovalo le manjše izgube za litovska podjetja in da je bilo to napačno.”

  • veselka

   Danes je praznik in dežuje. Za slabo vreme je kriv Janez Janša. In če sem prav razumela, je avtor današnjega prispevka pisal o slovenskih politikih in ne o Kitajski.

   • miro

    Pisal je tudi o posledicah zunanje političnih dejanj naših politikov na primeru priznanja Palestine. Predstavnik Izraela pri nas mi je povedal, da ne bodo več poslovali z Luko Koper…Omenil sem tudi početje prvaka nasprotne strani. Ob njegovem omenjanju ni potrebno na prvo žogo…

    Očitno do obojih in tudi do komentatorjev še ni prišlo spoznanje:

    “Nimamo trajnih prijateljev, trajnih sovražnikov, temveč le trajne interese.”

    Winston Churchill

    Kot mi je zaupal zanimiv taksist: Nekateri so zamrznjeni v času. Rdeči proti črnim.

 17. VESELKA

  Kljub vsem kritikam, upravičenim, se vsi slovenski politiki, še posebej tisti na najvišjih položajih, uvrščajo v sam vrh popularnosti ? Kaj je storila Pirc Musar, da je vedno v samem vrhu popularnosti ? Konec koncev, smo o njej, njenem pohlepu in bolezenski ambicioznosti lahko izvedeli že preden je sploh kandidirala za predsednico. In ljudje so jo izvolili. Enako so izvolili vrhunskega managerja, za katerega se je kasneje izkazalo, da je vrhunski lenuh, ki o vodenju vlade nima pojma. In kljub temu so njegovi kandidati za EU poslance prejeli ogromnih 22 %. Z eno besedo, tisti slovenski volivci, ki volijo te skorumpirane nesposobneže, si preprosto ne zaslužijo drugega, kot velik prezir. Zares nerazumljivo je, da tako rekoč osemdeset le po koncu zadnje svetovne vojne, ljudje še vedno prisegajo na ideologijo. Učni primer je Janković, ki je skorumpiran , ki mu država preprosto odpiše 28 milijonov dolga in ki mrtvo hladno na Rožniku pridiga o gnilem kapitalizmu, ki skupaj s somišljeniki prepeva Hej brigade in ki bo tudi naslednjič zagotovo izvoljen. Zato dragi moji Slovenci, niso krivi Pirc Musar, Golob, Janković, Kučan, krivi ste vi, ki ste te ljudi izvolili oziroma še dandanes prisegate ne nekega upokojenca, ki postavlja in odstavlja vsakogar, ki ni po volji njemu in njegovi kliki. Medtem pa tisti iz ozadja prodajajo še zadnje ostanke državne lastnine, bliskovito nas prehitevajo Hrvati, državo si podrejajo srbski obskurneži z Vučićem in Dodikom na čelu, minister Gregor pa nič. Zato začnite šparat, saj kmalu ne bo več ne javnega ne privatnega zdravstva, Pirc Musar pa bo iz kakšne davčne oaze še vedno s prstom kazala na bogataše, ki so krivi za vse krivice v tej državi. Še Butalce bomo kmalu prehiteli v naši norosti in nevednosti.

  • Halobp

   Veselka, da imate prav, sam bi še dodal, pa da ne bo pomote. spomenik bolnica Franja, simbol borbe, preživetja!

   Vse Ok, ampak kolikokrat jo bomo še prenavljali po toliko letih, žrtve so bile,ampak sedaj smo 2024 pa nimamo za onkološki inštitut, zakaj?

   Koliko denarja bomo še zmetali v grapo? koliko še živih ljudi trenutno potrebuje zdravstveno pomoč, pa je ne more dobiti!

   Verjemite, da bi se Franja, Pavla in ostale odločile za danes za žive!!

   Lep dan še naprej

   • deni

    Halobp popolnoma drži, baje bo stala obnovitev okrog sedem milijonov. Toliko je menda obljubila NPM v Cerknem na proslavi ali kakorkoli se je že imenovalo.
    Ker pa tisto področje slučajno dobro poznam, pa se spet lahko zgodi, kar se je že dvakrat. Se pravi nekako toliko bi stalo kot nakup Litijske ali duhovih računalnikov. Jebenti, če že morejo naj postavijo maketo nekje, kjer ne bo nevarnosti. Da ponovim, če že more(a)jo. Vendar lahko naredijo za ta denar solidno bolnico, ki bo večji spomenik in jo magari poimenujejo Franja.

    • renrenIme *

     Komentar *

 18. miro

  Kitajski predsednik Xi Jinping se je v ponedeljek v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu pogovarjal s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo, ki je na državnem obisku na Kitajskem. Državi sta podpisali vrsto dokumentov o dvostranskem sodelovanju na področju trgovine in kmetijstva, voditelja pa sta izmenjala tudi mnenja o ukrajinski krizi.

  Xi je poudaril, da je bila Poljska ena prvih držav, ki je priznala Ljudsko republiko Kitajsko, in dejal, da dvostranski odnosi stalno napredujejo, odkar sta državi pred 75 leti vzpostavili diplomatske odnose.

  Odkar sta se Kitajska in Poljska pred osmimi leti odločili, da svoje vezi nadgradita v celovito strateško partnerstvo, so se izmenjave in sodelovanje med državama na različnih področjih vsestransko razširile in poglobile, kar koristi obema narodoma, je dodal.

  Xi je dejal, da je “ključ do uspeha kitajsko-poljskih odnosov v tem, da sta obe strani znali črpati modrost in moč iz zgodovinskih in kulturnih tradicij svojih narodov ter se držati neodvisnega razvoja dvostranskih prijateljskih odnosov.”

  Kitajska se je odločila, da bo za poljske državljane uvedla 15-dnevno enostransko brezvizumsko politiko, je poudaril Xi.

  Duda je na srečanju dejal, da je Poljska pripravljena ohraniti tesno večstransko komunikacijo in usklajevanje s Kitajsko, si prizadevati za nadaljnji razvoj celovitega strateškega partnerstva med Poljsko in Kitajsko ter pozitivno prispevati k spodbujanju svetovnega miru in stabilnosti.

  Poljska bo v prvi polovici prihodnjega leta prevzela rotirajoče predsedstvo EU in je pripravljena imeti konstruktivno vlogo pri spodbujanju odnosov med EU in Kitajsko ter še naprej spodbujati sodelovanje med državami srednje in vzhodne Evrope ter Kitajsko, je dejal poljski predsednik.

  • ren

   A bi, prosim, tisto kar kopipejstaš, označil z narekovaji ali z besedo citat!
   Tako tvoje pisanje ni pošteno do bralcev, ker ne vemo, kaj je plod tvojih misli ali delo drugih.

 19. uroš gabrijelčič

  Nastopa predsednice nisem gledal/poslušal, ker si na večer želim mirno noč. Nimamo vsi dobrih živcev in meni so jih komunisti dodobra načeli. Zato po navadi berem in tudi včeraj sem (Camus, Tujec, Kuga, verjetno že stoprvič). Delovalo je, po prebranem sem razmišljal o pisateljevem sporočilu in zaspal. Danes si bom po odlomkih ogledal posnetek proslave, sicer pa so bili že tviti dovolj povedni.
  Kar zadeva negativno selekcijo, ima pri nas ne le dolgo, ampak tudi sivo brado. Razlogi zanjo so seveda politični in kar se da pragmatični. Ko enkrat na vseh ravne namestiš svoje ljudi, si zmagal. Naivnež bi ob tem seveda vprašal, zakaj pa ta oblast, pri nas praviloma leva, ne namešča svojih pametnih in zares izobraženih posameznikov. Odgovor je, da predvsem zato, ker od ideologije odvisen izobraževalni sistem ne more dopustiti svobodnega razvoja sposobnosti ljudi, ker bi to ogrozilo njihovo oblast. Takšno izobraževanje je namreč odprto za tuje pobude, ampak vselej najboljše, tiste, ki so dokazano uspešnejše v večnem boju za preživetje in dobro življenje. Pametni komunizem, kar je oksimoron, lahko v tem pogledu ponudi le model Kitajske, ki po eni strani dopušča razvoj razumništva, a le na tehničnem področju, družbeno življenje pa je prežeto s strahom pred ideološkimi posegi v svobodno mišljenje. To se po pravilu kaznuje, o čemer govorijo številni primeri, Ali baba je samo eden izmed njih. Obstaja tudi ruski model, prav tako represiven in v boju s konkurenco neuspešen, vse to pa gre na račun ljudi in njihovega enkratnega življenja. Upanje oziroma vero v drugega so jim namreč njihovi miselni voditelji vzeli, kar je kruto od njih, če so že želeli ljudem uničiti bivanje v tostranstvu. Ampak kot govoriči predsednica, bogastvo ni vse in tisti, ki so bogati, bodo to morali družbi povrniti v obliki večjih davkov. Lepo, a težava je, da zares bogatih pri nas ni, pa še spretni so po večini in so se ustrezno zavarovali. Nasrkal pa bo srednji sloj, ki je pri nas že tako ali tako šibak in bo poslej še bolj. Tudi manj premožni ne bodo povsem na varni strani, ker imajo nepremičnine ali bolje nepremičnino, ki bo ustrezno obdavčena. Pri tem je vseeno, če so zanjo delali vse življenje. Enaki vatli za vse, to je pri nas zmagovalni slogan. In to pod vlado, ki je enake vatle, beri pravičen sistem ocenjevanja, uničila do temeljev in ne le to, uvedla je stanje brezzakonja, v katerem niti Ustava ni več varna. Ja, ni kaj. Dan samostojnosti za vola ubit, bi rekli po domače!

 20. Miller

  Za tiste v prvih vrstah sem mislil prilepiti nekaj stavkov, ki jih je za njih izrekel Jezus.
  Najbolje, da si sami preberete, primerjate in si ustvarite mišljenje.
  Sv .Pismo, Matej, 23, 1-36

  ps: @tohubohu o spravi v treh točkah. Nekaj takega sem napisal pred leti…

 21. BEe, BEEE

  Milionarka, ki smo ji davkoplačevalci obnovili zasebno bajto, govori o solidarnosti. Neprecenljivo!

  Še jih bomo strigli la la la la lala…

 22. APMMB2

  Ko sem na hitro preletel člane, sem prišel do tja, ko Steinbuch omenja dejstvo, da Slovenija nima miljarderjev.
  Slovenija je bila ob padu komunizma bogata. Vrednost državnega premoženja se je merila v tisočih milijard. To bogastvo je bilo potrebno razdeliti, saj v kapitalizmu je državega premoženja malo, saj kapitaisti vedo, da je država slab gospodar.
  Torej teh nekaj tisoč milijard je bilo razdeljenih.
  Najmanj so dobili delavi, tisti,za katwre sedaj skrbi in objokuje mafija,ki je ugrabila državo s predsednico vred.
  Kje so milijarde? Kam so šle?
  Bile so v gčavnem ukradene. Da sekriminal ne bi očital mafiji,ki vodi državo, je mafija našla sisteme, ki so omogočili odtekanje kapitala v rajske destinacije karibskih in drugih otokov.
  Prav ljudje, ki nam danes vladajo so to počeli ves čas in hkrati jokali za slabim stanjem delavcev, ter se šli salonske komuniste.
  Na čelu vse te bande pa je glavni mafijoz, ki je zaveozl vse, česar se je lotil.
  Ob osamosvojitvi je pripravil peklenski načrt po katerm bi zrušil vsa večja podjethja v Sloveniji, vrgel delavce na cesto, sprožil revolucijo in ponovno vzpostavil partijo in udbo na čelo države ter zvadalresnično obubožanim delavcem. Pekelnski načrt se ni posrečilin spremenil je namero. S pomočjo mafije,ki je vzklila kot gobe po dežju je pripravil načrt velekraje, ki jo je poimenoval privatizacije. Ta je bila omogočena le enim, drugi pa so naivno verjeli profesoreju, da so certifikati brezverednostni papirji. Prav z njimi pa so nastali tajkuni,ki so kapitaltransportirali v tujino, na varno, saj so vedeli, da so banke le pralnice kapitala in bodo propadele. Pa so in bilo jih je potrebno dokapitalizirati, denar pa je tekel v tujino.
  Slovenije je edina tranzicijska država, ki nima miljarderja. Niti enega samega.
  Mafija pač skriva kapital, ker se zaveda, da ga lahko izgubi, če se je loti poštena država.

 23. beri1122

  @tohuvabohu – ravno v tem je ključ problema kot si zapisal, da namreč nisi z nikomer sprt. Bom razložil kar se da preprosto.

  Tudi sam kot papiga ponavljam, da je država plen negativne selekcije. Obstaja pa še nekaj bolj usodnega za našo državo in družbo – in to je zavračanje napredka na vseh področjih, ki ga levi pol zavrača ne zato, ker želi tekmovati z desnim polom za oblast – ampak zato, ker želi biti izključno on na oblasti. To pa potem pripelje do popolnega sovraštva do nasprotnega desnega pola/brega.

  Levi pol se namreč zaveda, da lahko popolno sovraštvo razvijejo zgolj s t. i. “svojimi strokovnjaki”, ki jih zanima izključno položaj/oblast. Vedo, da bi se pravi strokovnjaki, tudi z levega pola temu uprli, ker si tudi oni želijo napredek na vseh področjih, višje plače, višji BDP, nižji DDV itn.

  Negativna selekcija ima torej bistveno širši pomen. Posledica pa so t. i. kaviar levičarski kapitalisti, ki se ne sramujejo svojega bogastva – še najmanj ta debeluška Nataša Pirc Musar.

  Za dokaz pa bom navedel še en velik paradoks pomena napredka pri komunistih oziroma dveh velikih levih imperijih – Kitajsko in Rusijo. Kitajska je pričela z notranjimi vojnami z mesti, nato malimi državicami – dokler kitajski komunisti/partija ni postavila današnjih meja.

  V Rusiji pa se je zgodil paradoks. Šla je po isti poti kot Kitajska – potem pa se jim je zgodil Gorbačov in padec berlinskega zidu in od Velike Rusije je ostal le še spomin. Pričele so se osvobajati državice ena za drugo iz razloga, ki sem ga navedel na začetku. Želeli so si napredka na vseh področjih – ruski imperij komunizma pa jim je to preprečeval.

  Predvidevam, da se naši ekstremni levičarji bojijo prav tega napredka, ker bi se razlika med tistimi, ki znajo in tistimi, ki znajo manj zgolj povečevale. Nastale bi še večje razlike v plačah itn. Primer.

  Že večkrat sem slišal kakšno opazko kakšnega fakultetno izobraženega posameznika, da ne ve zakaj je toliko let študiral, če pa dobi privatnik, ki opravi s svojimi delavci kakšno delo pri njem višjo plačo od njega?! Delavski razred – torej v resnici omalovažujejo predvsem komunisti sami, ker ne marajo, da bi bil kdo bogatejši od njih samih.

  • ren

   Še daleč v časih Jugoslavije sem prišel do tele misli o “naprednih” komunistih: “Če bi komunizem nastal v kameni dobi, bi v komunističnih državah še danes naokoli mahali in sekali s kamenimi sekirami.”

 24. tohuvabohu

  Ne vem, kje naj začnem. Dača Pirc Musar je ponovno dokazala, da je prvi štor Slovenije. Naj nekdo pouči to nerodo, da “En lep dober večer” ni slovenski pozdrav. In da se ne spodobi v vsakem drugem stavku uporabiti besedo “moramo” ali “treba je” ali “ne smemo”. Also sprachen Stane Dolanc, Franc Popit in podobni rdeči fosili, v novejšem času pa slinasti Danilo Türkoglu. Dovolj je bilo tega.

  Kar se tiče sprave, bom že ne vem kolikič ponovil:
  1. Z nikomer nisem sprt in ne potrebujem sprave z nikomer.
  2. Ne dovolim, da kdorkoli sklepa kakršnokoli spravo v mojem imenu.
  3. Kdor je zagrešil zločine, naj se mu sodi, če je to še mogoče.

  O obdavčevanju naj pa prismoda molči, ker nima pojma o teh rečeh.

  • jaz

   Ker so krivci za slovenski razkol že mrtvi, fizična sprava ni več možna. Gre se tudi za to, da je sprava predvsem sprava z resnico. Ker če resnice ni še vedno tavamo v laži. To in edino to je za narodno pomiritev pomembno. Tega pa moralni dediči in njihovi potomci nočejo. Še več!! Uporabljajo enake vzorce za ohranitev oblasti. Spomimo se…
   Bili smo napadeni od Fašizma.
   Bili smo napadeni od virusa.
   Začel se je odpor z NOB.
   Začeli so kolesariti, in nujne omejitve glede okužb začeli zmerjati z fašimom.
   Zmanipulirali so narod da je vsega kriva vlada Janeza Janše.
   Nato so po “fašizmu” nastavili narodu stranko z imenom Svoboda.
   Čista Marksisitična manipulacija.
   …zdaj pa imamo…

  • Peter klepec

   Preden se sploh kaj naredi, je treba definirati kaj v SLO sploh veljalot zlocin. Sele potem se lahko lovi zlocince.

   • tohuvabohu

    Kaj je zločin, se najbolje vidi iz primerov prikrivanja (kot je metanje ljudi v kraške jame ali rudniške jaške). Kdor misli, da dela prav, svojih grdih dejanj ne skriva.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Ko Putin grozi z atomskim uničenjem, greš na kavico

Ker ima Rusija atomsko orožje, pravi Vladimir Putin, zato ne more biti premagana. Torej je ves planet odvisen le od Putinove odločitve, od njegovega ega, ali bo prišlo do atomske vojne in uničenja človeštva. Je ves planet ujet v zagato, odvisno od dobre volje enega avtokrata? In kaj naredi človek? Gre na dopust na Maldive. Imaš ti drugačen, boljši nasvet?

Evropa umira!

Kar se ni posrečilo hordam z vzhoda, ki so jo plenile, požigale in morile njene prebivalce v srednjem veku, kar se ni posrečilo otomanskim zavojevalcem v poznem srednjem veku in renesansi, da sploh ne omenjamo pandemij kuge, kobilic, potresov, kar ni uspelo “naprednim” ideologom devetnajstega in dvajsetega stoletja, bo uspelo samim Evropejcem. Seveda bodo avtohtoni uničevalci pomešani s prišleki z vzhoda in juga, z nepreglednimi množicami, ki s seboj poleg revščine, neznanja in bolezni prinašajo tudi tuje kulturne vzorce, ki morda delujejo na Bližnjem vzhodu ali v Afriki, z evropskimi kulturnimi modeli povsem nekompatibilni.

Pirati z Litijske

V zadnjih dneh se za medijsko zaveso uspehov naših športnikov in fizičnega, ali vsaj mentalnega romanja na dopuste večine Slovencev, odvija končnica afere Litijska 51, ki je odnesla Tanjo Fajon z vrha SD. Najprej je notranja revizija ministrstva za pravosodje pokazala, da neki imaginarni nižji uradniki, naj si bodo člani različnih strank ali prepričanj, nikakor niso odgovorni za ta korupcijski in poslovni škandal. Kot smo na tem portalu že večkrat izpostavili, so logično, pravno, vsebinsko, računovodsko…edini odgovorni ex ministrica Dominika Švarc Pipan, finančni minister Klemen Boštjančič in predsednik vlade Robert Golob. To je potrdilo tudi Računsko sodišče. Novica, ki bi v razmeroma normalni demokraciji odnesla vlado, je v večini medijev končala pod neko na pol zabavno rubriko. Upajo, medijsko urejajo, “spinajo”, da bi šlo čim prej “mimo”.

“Oblast je slast, v mafijsko past padeš, še predno se dobro zaveš”

Da, oblast je slast! V mafijsko past padeš, še predno se dobro zaveš in začarani krog tega nedorečenega političnega sistema je tu. Elegantno se generira najbolj klasična mafijska finta, posebno uporabna pred volitvami, ko poizkušajo najti dobre in boljše ljudi ter tiste, ki so čisti in še bolj čisti. Ko jih najdejo, jih povabijo na ladjo, sprehodijo jih skozi srce ladje, skozi njeno dobro naoljeno strojnico. A dobri fantje ne vidijo (ali pa nočejo videti), da to ni olje, temveč maslo, ki jim kaplja izza ušes, in še predno se zavedo, pluje ladja svojo pot, oni pa morajo biti tiho, kajti maslo jim z glave teče čez ušesa in jim je že zdavnaj zamašilo usta.

Hlapec Branimir in njegova pravica

Sindikati niso več pravi sindikati, čeprav članstvo še vedno pridno plačuje članarino, a za to dobi bore malo. Prav nenehno odlašanje implementacije novega plačnega sistema je tipičen primer, kako se vladi nikamor ne mudi, ker ima večino sindikatov pod kontrolo in ve, da jih lahko še naprej zavaja, ne da bi se preveč razburili in pripeljali delavce na ceste. Sindikati se med seboj tudi premalo povezujejo, zato postajajo pogajalsko vse bolj šibki. Neoliberalni vladi Roberta Goloba je uspelo razbiti sindikate in jim odvzeti moč, tako kot je na vrhuncu neoliberalizma Margaret Thatcher v Veliki Britaniji uspelo razbiti tamkajšnje sindikate in potem uvesti močan neoliberalni princip vladanja. V vladi Roberta Goloba lahko delajo z sindikati, kar hočejo.

Bibijev mit: Kdo želi ugrabiti izraelsko demokracijo?

Benjamin Netanjahu je že davno zamudil priložnost, da bi se v zgodovino vpisal kot eden največjih izraelskih državnikov; namesto tega se se ga bomo spominjali kot nekoga, ki je v prelomnih trenutkih izgubil moralni kompas. Tako pravi Nejc Krevs, novinar in velik poznavalec izraelske politike, ki smo ga prosili za oceno razmer v Izraelu in politične prihodnosti “Bibija”. Doma in v tujini večinoma osovraženi premier je pred dnevi izposloval, da bo tajna služba Šin Bet njega in njegove družinske člane varovala še leto po izteku mandata. Ali je to prvi namig, da imajo množični protesti v edini demokraciji na Bližnjem vzhodu vseeno velik vpliv na izraelsko družbo, ki si razbija glavo z vprašanjem, kako se znebiti Netanjahuja?

Kdo bo naslednji na vrsti, če Ukrajina podleže Putinu?

Spomniti velja na izjavo ruskega predsednika, da propad Sovjetske zveze predstavlja največjo rusko katastrofo 20. stoletja. Ne samo z besedami, tudi z dejanji jo očitno želi popraviti in ponovno ustvariti rusko interesno območje. Povsem na mestu je torej vprašanje, kdo bo na vrsti naslednji, če Ukrajina podleže. EU in njene članice, ki so s svojimi vrednotami trn v peti Putinovemu režimu, so že sedaj predmet ruske hibridne vojne. S tem, ko evropske države pomagamo napadeni Ukrajini, da se brani, branimo tudi sebe. Premalo je le verjeti v svobodo in druge vrednote, potrebno jih je tudi vseskozi aktivno braniti.

Anticiganizem ali pripoved o pasjem življenju

V Sloveniji so Romi in Sinti avtohtoni v dvajsetih občinah. Romska skupnost, ki smo ji leta 1991, da bi izpadli čim bolj evropski in civilizirani, z ustavo obljubili poseben status in pravice, je svoj zakon čakala celih 16 let in šele leta 2007 jim ga je dala – ne boste verjeli – desničarska vlada. Janševa vlada je leta 2021 sprejela tudi Nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje (2021-2030), z nastopom Svobodnjakov pred dvema letoma pa so domači problemi postali drugorazredni, saj država zdaj rešuje svetovne probleme, denimo palestinsko vprašanje. V praksi so zato stavri precej manj bleščeče, slabšalen odnos do Romov pa obstaja že stoletja. Med II. svetovno vojno je nacistična Nemčija podobno kot za Jude tudi za Rome določila iztrebljenje, leta 1942 pa so pogrom nad Romi izvedli tudi slovenski partizani v Iški vasi pod Krimom. Zločin pa so prikrivali dolga desetletja, zato so množično grobišče, kjer je bilo vsaj 53 okostij, so tako odkrili šele leta 2017. Rome, med njimi tudi nosečnico in majhne otroke, so herojski partizani pobili za vsak primer, da slučajno ne bi postali izdajalci ljudstva.