Anticiganizem ali pripoved o pasjem življenju

Avtor: | 29. junija, 2024

Ni še se zgodilo, da bi osrednji mediji objavili fotografije žrtve kot tudi poreklo osumljenca. Sploh če gre za mladoletno žrtev in mladoletnega storilca. V primeru napada, ki se je nedavno zgodil na Osnovni šoli Velika Dolina v občini Brežice, se je zgodilo prav to: ob negodovanju birokracije, za katero so Romi zakonsko zaščiteni napol divjaki, ki živijo v rezervatih, so osrednji mediji večinoma brez klasičnega sprenevedanja objavili podatek, da je devetošolca brutalno pretepel 14-letni Rom. Seveda nikoli nismo slišali niti besede o razlogih za konflikt.

Nacionalkin portal MMC je pod prispevkom o tem dogodkou za vsak primer zaprl komentiranje, da se ne bi sprožil plaz ljudskega nezadovoljstva in jeze. Nacionalka je nadaljevala s preprosto logiko, ki glede obravnave t.i. občutljih vsebin prevladuje na tem javnem zavodu pa tudi v kopici državnih institucij s sedežem v Ljubljani: če problem pometemo pod preprogo, ali se pretvarjamo, da ga ni, bo izginil.

Ne, ne bo izginil, pa čeprav je takšna utvara vse bolj razširjena in nikakor ni samo slovenski medijski ali družbeni problem. Evropa, ki je preobremenjena s politično korektnostjo, se otepa razprav o neprijetnih temah, ki vznemirjajo javnost. Vprašanje je seveda, kaj je to – preveč. Si v današnjem času, ko so zaradi pozitivne diskriminacije manjšine in t.i. ranljive skupine privilegirane v primerjavi s tiho, ljubljanski povzpetnik Anderlič bi dejal “amorfno množico”, sploh še upamo govoriti o realnih problemih, ki obstajajo tukaj in zdaj. V Evropski uniji, v Sloveniji, na Dolenjskem ali Beli krajini?

V Sloveniji so Romi in Sinti avtohtoni v dvajsetih občinah. Romska skupnost, ki smo ji leta 1991, da bi izpadli čim bolj evropski in civilizirani, z ustavo obljubili poseben status in pravice, je svoj zakon čakala celih 16 let in šele leta 2007 jim ga je dala – ne boste verjeli – desničarska Janševa vlada. Z Romi je, če poenostavimo mnenje poznavalcev, v Sloveniji približno tako: prekmurski so mirnejši, tradicionalno bolje socializirani in vključeni v družbo (morda so se le navzeli mentalitete Prekmurcev?). Po tej ljubiteljski “teoriji” se težave z integracijo Romov praviloma pojavljajo na Dolenjskem in v Beli krajini. Janševa vlada je leta 2021 sprejela Nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje 2021 – 2030, s čemer naj bi postopoma izboljšali njihov socialni in družbeni status ter zmanjšali napetosti z lokalnim prebivalstvom. Vendar nihče ne ve natančno, kaj to pomeni v praksi. Z nastopom Svobodnjakov pred dvema letoma so domači problemi postali drugorazredni, saj država rešuje svetovne probleme, denimo palestinsko vprašanje.

V praksi so stvari pri nas doma precej manj bleščeče. Slabšalen odnos do Romov obstaja že stoletja. Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA) je pred štirimi leti sprejela pravno nezavezujočo definicijo anticiganizma, ki ga nekje prevajajo tudi kot rasizem proti Romom. Anticiganizem je bil bistven element v politiki preganjanja in uničevanja Romov in med II. svetovno vojno je nacistična Nemčija podobno kot za Jude tudi za Rome določila iztrebljenje. A anticiganizem nikakor ni bil le nacistična domislica. Leta 1942 so pogrom nad Romi izvedli tudi slovenski partizani v Iški vasi pod Krimom, zločin pa so prikrivali dolga desetletja. Množično grobišče, kjer je bilo vsaj 53 okostij, so tako odkrili šele leta 2017 (!). Rome – med njimi tudi nosečnico in več majhnih otrok – so herojski partizani pobili za vsak primer, kot so rekli, da slučajno ne bi ovajali italijanskim okupatorjem. Za ta sramotni vojni zločin, ki ga nekateri še vedno poskušajo zanikati, ni nihče odgovarjal. Še posmrtnih ostankov žrtev komunističnega nasilja najraje ne bi nihče pokopal. Pravica do groba je v svobodni Sloveniji manj spoštovana kot v času antične Antigone.

Negativen odnos do Romov se je nadaljeval po letu 1945, kar je le dodatno utrdilo naš že tako ali tako klišejski odnos do njih. Najbrž zato res ni presenetljivo, če Romi dobesedno od rojstva živijo v nekem svojem, napol izoliranem svetu, ločeni od večinskega prebivalstva, pogosto stigmatizirani in še vedno diskriminirani. Posledično se zapirajo v svoj geto, kjer je seveda dovoljeno vse, kar je zunaj večinoma prepovedano, tudi poroke med mlajšimi mladoletniki. Nekaterim vseeno uspe pobegniti, se izobraziti in vključiti v družbo. Sintagma “vključiti se v družbo” je sama po sebi šovinistična, ker Rome determinira kot manjvredne osebke, drugorazredne, bi rekel nek bivši predsednik, ki se praviloma ne morejo ali nočejo prilagoditi življenju, kakršenega poznamo.

Nasilje 14-letnega Roma je dobilo veliko medijsko pozornost, kar je še eno svarilo, da se bo z Romi treba začeti ukvarjati celovito, sistemsko in na vseh področjih, začenjši seveda s socializacijo. Koristila bi tudi psihoterpavtska podpora v okviru osnovnošolskega izobraževanja. Štirje romski otroci, ki obiskujejo osnovno šolo, kjer se je zgodil incident, ne morejo biti prehud zalogaj za psihosocialno pomoč, kajne? In ko smo že pri (retoričnih) vprašanjih, me zanima, ali bi pol države skočilo v zrak tudi v primeru, ko bi brežiški osnovnošolec grdo pretepel lokalnega Roma? Verjetno ne. Ta občutljivost spominja na sarkastično novinarsko šalo, češ da ni novica, če pes ugrizne človeka, pač pa če človek ugrizne psa. Nagradno vprašanje: kdo je v tem primeru pes, Slovenec ali Rom?

Politično korektno bi se dilema glasila takole: kdo je v naši zgodbi človek, kdo pa živi pasje življenje? Na to vprašanje si odgovorite sami. Moja poanta je zgolj ta, da problema z nasilnimi romskimi mladoletniki ne bomo rešili tako, da jih šolski sistem, zlasti pa starši in sošolci – stigmatizirajo. Ali pa da sistem tega štirinajstletnika, ki je pretepel devetošolca, in je kazensko že delno odgovoren, obsodi in pošlje v prevzgojni dom v Radečah. Lahko vam povem iz prve roke, ker sem nekoč tam kot mlad novinar delal reportažo o mladoletnih prestopnikih, da iz prevgojnega doma pot najpogosteje pelje v kriminal, naslednja postaja pa je tisti pravi, zaresni zapor.

Pa še to: novomeška policija ima za reševanje “romske problematike”, ne boste verjeli, zaposlenega enega celega policista.

 

Komentar je bil v izvirni obliki objavljen v tedniku Reporter, avtor ga je za objavo na +portalu nekoliko dopolnil.

14 komentarjev

 1. VESELKA

  Pred nekaj meseci sem gledala sestanek, ki ga je sklicala SDS na pobudo županov JV Slovenije. Vabljeni so bili tudi predstavniki Romov, iz pozicije sem si še kako zapomnila obnašanje Tamare Vonta. Problemi, ki so jih izpostavljali župani ali njihovi sodelavci, so bili naravnost zastrašujoči in verjemite, da je nevarno živeti v bližini teh naselij. V pogovoru so sodelovali tudi predstavniki Romov, ki so pravzaprav mlatili prazno slamo in tarnali o težkem življenju njihovih rojakov. Čez čas se je oglasila gospa Vonta, ki je stopila v bran Romov in arogantno ter agresivno zavrnila vse kar so povedali župani in njihovi pooblaščeni. Na koncu se je oglasil šentjernejski župan, ki je izrekel blago kritiko na račun obravnavanja teh težav s strani vlade in gospa Vonta je dobesedno znorela, najprej ga je nadrla, ker se ne obnaša dovolj spoštljivo do nje, ki je vendar od ljudstva izvoljena poslanka, na koncu mu je še očitala, da pričakuje prizanesljivejši odnos policije do krajanov, čeprav ji je gospod župan lepo povedal in podprl s primeri, da občani pričakujejo enako obravnavo policije do vseh prebivalcev. Vse sklepi, ki so bili predlagani je pozicija zavrnila, sama je predlagala nek sklep, da bo v kratkem času pripravila rešitve in seveda tako kot vse kar obljubijo, je tudi to ostalo neuresničeno. Na koncu naj še povem, da se je gospa Vonta, potem ko je nesramno in neupravičeno nadrla šentjernejskega župana, malomarno zavalila na stol in zelo obžalujem, da nisem shranila tega posnetka, saj je bil prizor grotesken. Prepričana sem, da v krajih, kjer nas milo rečeno ustrahujejo Romi, aktualna pozicija ne bo dobila veliko glasov.

 2. beri1122

  Hotel sem dodati še en primer, a mi demenca že pošteno nagaja. Tole sem mislil dodati. Niso problem geji in lezbijke – problem je ta oziroma enak kot pri Romih. Hočejo imeti vse več pravic in se pri tem ne branijo tudi najbolj podlih metod kot je recimo ta, da bodo sedaj v šolah otroke poneumljali s svojo različico seksa. Ko odrasteš si izberi svojo metodo seksa, otroke pa pusti pri miru.

  Enako/isto se dogaja pri migrantih in beguncih. Naj dobijo tisto socialno podporo – toda v zameno morajo narediti dve nalogi. Prva je ta, da se priučijo jezika države v katero so prišli in druga, da si čimprej poiščejo delo. Če domače naloge ne želijo narediti moramo urediti z zakonom, da se jih vrne od koder so prišli. Psihologija množic – se ne uporablja samo za novačenje pred volitvami, mar ne?

 3. beri1122

  Branje, ki potrebuje dopolnilo. Zakaj? Zato, ker Dejan ni dokončal svoje misli. Takole bom dejal. Dejan pravi, da smo z ustavo Romom in Sintom dodeli posebni status. Lepo. Nič pa ni napisal o dolžnostih, ki jih tudi imajo Romi in ne samo pravice. Tole imam v mislih.

  Tudi Vodeb se moti, ker trda roka ni prava pot. Prava pot je psihološka. Dam primer. Če romski otroci prenehajo hoditi v šolo se jim zmanjša socialna podpora. Če si Romi v določenem času ne poiščejo delo se jim zmanjša socialna podpora. Psihološka “vojna” z Romi je bistveno bolj učinkovita, ker veliko bolj prizadene/uniči/škoduje Romom.

  Ja, Dejan, elite sveta in ne samo te v Sloveniji vidijo v rezervatih najboljši način, da se jih rešijo in se prenehajo ukvarjati z njihovimi problemi.

 4. jaz

  Ne more biti drugače! Pri nas je laž in cigajneraj dosledno od oblastnikov navzdol. Lahko “posiliš” farmacevtko, lahko razgrajaš in uničuješ imovino lahko groziš s smrtjo…pravovernih biciklistov pa nič. Še zakonite kazni jim vračajo. Pri nas je oblast ciganska. Čemu bi kaznovali cigane. Pri nas pravna država ne obstaja. Pri nas se pleše. Čemu ne bi plesali cigani. Pri nas je oblast skoncentrirana v debeli deklici z našminkanimi ustnicami. Smeje se nam z rtv ekrana v fris. Čemu se nam ne bi cigani. Največji cigan je mali princ.

 5. tohuvabohu

  Edino, kar lahko povem na to temo, je (že stara) ugotovitev, da je Slovenija prava ciganska država, pa si to tolmačite, kakor želite.

 6. deni

  Naj začnem v polpretekli zgodovini. Koga je poleg bradačev Stari najbolj sovražil, ne boste verjeli, Cigane. Že davnega leta 70. sem in to celo v Dnevniku RTV Ljubljana videl cigančke kako brskajo po smetišču in jedo napol plesniv kruh. Se pravi, da so bili Cigani, takrat v času socializma, zelo zapostavljeni in se zdaj levičarji in njihovi NVOji repenčijo in z vsemi štirimi postavljajo za Cigane, češ, kako hudobni klerofašisti zaničujejo rome. Komunisti so ravno tako sovražili Cigane kakor naciji. Da bom politično korekten, Romi. Sicer je težko, da ne bi bil nekorekten.

  Seveda se ta problem vleče že stoletja in več, odkar so Romi poromali za Aleksandrom ali komerkoli že iz Indije. Se pravi, da bi se vsaj, pravim vsaj nekoliko prilagodili družbi kot takšni. Nihče nima nič proti, če imajo svoj način življenja, vendar v mejah zakona. Na Faktorju je poznavalec Romov sam dejal, kako je stvar urejena v Avstriji. Če mularija ne hodi v šolo, avtomatsko izgubijo otroške doklade in še nekater ugodnosti.

  Tukaj pa pride do paradoksa. Ne hodiš v šolo, ne znaš brati niti pisati, potem pa vsi naredijo izpite za vožnjo in poznajo zakone, ki jim seveda odgovarjajo, bolj kot Slovenci. Sicer jim pa štetje ne dela problemov, pozabijo pa ko imajo nešteto prekrškov, prometnih in kar se tiče zamenjave lastništva Cu in ostalih žlahtnih kovin.

  Sicer pa imajo Romi nas ostale za civile. Civil pa za njih ni človek, kaj točno je ne bi vedel. Vendar civilu lahko spičiš kar hočeš, ga poškoduješ, mu vlomiš, voziš neregistrirane karjole. Ups. Bogatejši oz. še večji lumpi od lumpov pa si lastijo nemške mrcine, kombije itd. Nekateri živijo v lesenih kačurah, drugi pa “kuču na dva sprata”. Namesto zelene površine okrog hiše, pa krasi okolico na kupe raznorazne šare, največkrat seveda razna “pleh muzika”.

  Seveda ob takšnem načinu razmišljanja, otroci niso nič boljši. Dobro, da mi ne bo kdo očital posploševanje, ne vsi. Ko je cigan pretepal muloto, ga je drugi povprašal zakaj, saj ni nič ukradel. Pa mulotov stari odgovori, če še ni, pa še bo. Seveda vsak vic skriva v sebi vsaj trohico resnice.

  Ta zadnji primer mečlje slabo luč na vse vpletene. Od šole, policije, socialnih služb in tako dalje. Po drugi strani pa se jih razume, da zingari hudirjevo dobro poznajo njihove sorodnike in naslove bolj kot sami policisti in ostali udeleženci, seveda v vsakem primeru civili in te pa lahko …

  Vodeb je nakazal, da na takšne tipe vpliva edino dosledno kaznovanje, oziroma ti. trda roka. Vendar ne s strani lokalnih policistov, soc. služb itd. Seveda nihče ni za policijsko nasilje, nikakor ne. Vendar bi morali “nenapovedane” racije izvesti, se ve kdo. Če to izvedejo lokalni policisti, tožilci itd., prej izvedo romi sami kot policaji in poskrijejo svoje “orožarne, preiskovalcem pa nastavijo par nožičkov, tako za kamuflažo.

  Neobiskovanje šole sankcionirati z odvzemom soc. pravic, doklad itd. Seveda najprej z opomini, opozorili, potem pa prekinitev. Pa naj se razmetavajo po tleh in lažejo kot pes teče. Najbrž poznajo luknje v zakonih bolje, kakor odvetniki, sodniki sami. Upam, da to ni sovražni govor, ampak realen odsev družbe in odnos civilov do romov in obratno.

  • borovnica

   Je*ala vas popretekla preteklost da vas je*ala.

   A ta izraz ki pomeni le to da se komunisti še niso dokončno zmenili med sabo kako bodo lagali, smo že v celoti ponotranjili na nacionalnem nivoju?

   Izraz nedavna zgodovina je primernejši in slovnično pravilen.
   Hvala.

   • deni

    Pa naj bo predvojna, medvojna in povojna ter novejša zgodovina od 91. leta do danes. Upam, da je pravilno razporejena, vsled nekaterih, nekih, določenih, drugih komentatorjev. Nadejam se, da je tokrat pravilno definirana, ker se za razliko od slavistov na tem portalu ne ukvarjam z napakami drugih in raje poiščem bistvo, mar ne.
    Hvala enako. Lep pozdrav.

    • borovnica

     Edina pripomba je bila ta, ki sem jo zapisal. Z ostalim se pa strinjam.
     In slovenščino sem imel vseskozi 3. Kaj šele da bi bil slavist…

     • deni

      Borovnica ni panike. Spise sem med 4 in 5, samo slovnico pa neko tudi jaz tri.

 7. Iva PŽ

  “Med II. svetovno vojno je nacistična Nemčija podobno kot za Jude tudi za Rome določila iztrebljenje,
  leta 1942 pa so pogrom nad Romi (med njimi tudi nosečnico in več majhnih otrok) izvedli tudi slovenski partizani v Iški vasi pod Krimom.”

  Vlada JJ je 12. maja 2022 razglasila, da ta dan, 17. maj, v Sloveniji obeležujemo kot nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Pri tem je izhajala iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih kriterijih(!) s ciljem preprečiti ponovitev najbolj tragičnih dogodkov iz naše zgodovine.

  Saj ni res, pa je, le leto kasneje je politični Goljat nedemokratično in škandalozno sprejel ukrep o ukinitvi dneva spomina, čeprav o komunističnem zločinu med in po vojni priča množica morišč po celotni Sloveniji. Jame so partizani (po ukazu nadrejenih politkomisarjev in komandantov, danes narodnih herojev) celo razstrelili, da bi prikrili zločin.
  Kasneje, ko se je rušil prejšnji totalitarni režim, so zažigali tone dokaznega arhivskega gradiva!
  Zakaj še do danes DZ ni sprejel resolucije EP o obsodbi vseh totalitarizmov? Zakaj ulice in trge še vedno “krasijo” totalitarni simboli (kipi, obeležja) in te simbole vse bolj obujajo militantni posamezniki, tako politiki(politikantje) kot njihovi nepismeni pristaši, celo FF doktorji zgodovine premki?! HALO??!

  P.S. Pred leti je Desa Muck opisala srečanje z neko sosedo Romkinjo. Hčerka je v hišo pripeljala sošolko, nekaj dni kasneje pa se je pojavila še sošolkina mama. Desa jo je prijazno sprejela. Kasneje, po njenem odhodu, je ugotovila, da je iz spalnice izginil nakit. Od takrat dalje je postala “rasistka”. Vrata ne le zaklepala, ampak ponoči tudi zapahnila!

  • ren

   Takoimenovani dr. zgodovine – Premk – je v oddaji na Planet TV povedal, da je bil general Rupnik, general SS.
   Le kakšen dr. je on? In kakšen zgodovinar je on, ki nič ne ve in namenoma laže?

   • lojze

    Tki dr. zgodovine Premk je v istem pogovoru tudi rekel, da je komunizem napredna ideologija, da ne ustvarja totalitarni sistem, zato so žrtve komunizma potrebne in opravičljive. V Sloveniji je okrog 800 morišč komunistov v imenu “napredne” ideologije. Matija Ogrin je nemočno molčal.

    • ren

     Na žalost oddaje nisem gledal. Me je pa v sobo prišla vprašat žena, ki je gledala oddajo, če je bil Leon Rupnik res general SS. Rupnik je bil samo generalni inšpektor Slovenskega domobranstva. Kasneje sem malo poguglal o temu ničvrednežu Premku in prebral neki stari intervju z njim. Cel kup bistvenih stvari o naši revoluciji je zamolčal.
     Kaj proizvaja naše glavno vseučilišče!!! Sramota!

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Ko Putin grozi z atomskim uničenjem, greš na kavico

Ker ima Rusija atomsko orožje, pravi Vladimir Putin, zato ne more biti premagana. Torej je ves planet odvisen le od Putinove odločitve, od njegovega ega, ali bo prišlo do atomske vojne in uničenja človeštva. Je ves planet ujet v zagato, odvisno od dobre volje enega avtokrata? In kaj naredi človek? Gre na dopust na Maldive. Imaš ti drugačen, boljši nasvet?

Evropa umira!

Kar se ni posrečilo hordam z vzhoda, ki so jo plenile, požigale in morile njene prebivalce v srednjem veku, kar se ni posrečilo otomanskim zavojevalcem v poznem srednjem veku in renesansi, da sploh ne omenjamo pandemij kuge, kobilic, potresov, kar ni uspelo “naprednim” ideologom devetnajstega in dvajsetega stoletja, bo uspelo samim Evropejcem. Seveda bodo avtohtoni uničevalci pomešani s prišleki z vzhoda in juga, z nepreglednimi množicami, ki s seboj poleg revščine, neznanja in bolezni prinašajo tudi tuje kulturne vzorce, ki morda delujejo na Bližnjem vzhodu ali v Afriki, z evropskimi kulturnimi modeli povsem nekompatibilni.

Pirati z Litijske

V zadnjih dneh se za medijsko zaveso uspehov naših športnikov in fizičnega, ali vsaj mentalnega romanja na dopuste večine Slovencev, odvija končnica afere Litijska 51, ki je odnesla Tanjo Fajon z vrha SD. Najprej je notranja revizija ministrstva za pravosodje pokazala, da neki imaginarni nižji uradniki, naj si bodo člani različnih strank ali prepričanj, nikakor niso odgovorni za ta korupcijski in poslovni škandal. Kot smo na tem portalu že večkrat izpostavili, so logično, pravno, vsebinsko, računovodsko…edini odgovorni ex ministrica Dominika Švarc Pipan, finančni minister Klemen Boštjančič in predsednik vlade Robert Golob. To je potrdilo tudi Računsko sodišče. Novica, ki bi v razmeroma normalni demokraciji odnesla vlado, je v večini medijev končala pod neko na pol zabavno rubriko. Upajo, medijsko urejajo, “spinajo”, da bi šlo čim prej “mimo”.

“Oblast je slast, v mafijsko past padeš, še predno se dobro zaveš”

Da, oblast je slast! V mafijsko past padeš, še predno se dobro zaveš in začarani krog tega nedorečenega političnega sistema je tu. Elegantno se generira najbolj klasična mafijska finta, posebno uporabna pred volitvami, ko poizkušajo najti dobre in boljše ljudi ter tiste, ki so čisti in še bolj čisti. Ko jih najdejo, jih povabijo na ladjo, sprehodijo jih skozi srce ladje, skozi njeno dobro naoljeno strojnico. A dobri fantje ne vidijo (ali pa nočejo videti), da to ni olje, temveč maslo, ki jim kaplja izza ušes, in še predno se zavedo, pluje ladja svojo pot, oni pa morajo biti tiho, kajti maslo jim z glave teče čez ušesa in jim je že zdavnaj zamašilo usta.

Hlapec Branimir in njegova pravica

Sindikati niso več pravi sindikati, čeprav članstvo še vedno pridno plačuje članarino, a za to dobi bore malo. Prav nenehno odlašanje implementacije novega plačnega sistema je tipičen primer, kako se vladi nikamor ne mudi, ker ima večino sindikatov pod kontrolo in ve, da jih lahko še naprej zavaja, ne da bi se preveč razburili in pripeljali delavce na ceste. Sindikati se med seboj tudi premalo povezujejo, zato postajajo pogajalsko vse bolj šibki. Neoliberalni vladi Roberta Goloba je uspelo razbiti sindikate in jim odvzeti moč, tako kot je na vrhuncu neoliberalizma Margaret Thatcher v Veliki Britaniji uspelo razbiti tamkajšnje sindikate in potem uvesti močan neoliberalni princip vladanja. V vladi Roberta Goloba lahko delajo z sindikati, kar hočejo.

Bibijev mit: Kdo želi ugrabiti izraelsko demokracijo?

Benjamin Netanjahu je že davno zamudil priložnost, da bi se v zgodovino vpisal kot eden največjih izraelskih državnikov; namesto tega se se ga bomo spominjali kot nekoga, ki je v prelomnih trenutkih izgubil moralni kompas. Tako pravi Nejc Krevs, novinar in velik poznavalec izraelske politike, ki smo ga prosili za oceno razmer v Izraelu in politične prihodnosti “Bibija”. Doma in v tujini večinoma osovraženi premier je pred dnevi izposloval, da bo tajna služba Šin Bet njega in njegove družinske člane varovala še leto po izteku mandata. Ali je to prvi namig, da imajo množični protesti v edini demokraciji na Bližnjem vzhodu vseeno velik vpliv na izraelsko družbo, ki si razbija glavo z vprašanjem, kako se znebiti Netanjahuja?

Kdo bo naslednji na vrsti, če Ukrajina podleže Putinu?

Spomniti velja na izjavo ruskega predsednika, da propad Sovjetske zveze predstavlja največjo rusko katastrofo 20. stoletja. Ne samo z besedami, tudi z dejanji jo očitno želi popraviti in ponovno ustvariti rusko interesno območje. Povsem na mestu je torej vprašanje, kdo bo na vrsti naslednji, če Ukrajina podleže. EU in njene članice, ki so s svojimi vrednotami trn v peti Putinovemu režimu, so že sedaj predmet ruske hibridne vojne. S tem, ko evropske države pomagamo napadeni Ukrajini, da se brani, branimo tudi sebe. Premalo je le verjeti v svobodo in druge vrednote, potrebno jih je tudi vseskozi aktivno braniti.

Dan neodvisnosti 2024: Natašin lov na bogataše

Letošnja osrednja državna proslava ob Dnevu državnosti je predsednici republike Nataši Pirc Musar ponudila priložnost, da se v zgodovino zapiše tudi kot prva predsednica, ki je našla rešitev za uveljavljanje načela solidarnosti v teh težkih časih, ko so pred nami temni oblaki, kot se je izrazila. Po njenem je vse skupaj zelo preprosto – največje breme morajo nositi najbogatejši. Gospa, ki je po zaslugi soproga Aleša Musarja v fotofinišu predsedniške kampanje 2022 zaslovela po razkritju poslovanja v davčnih oazah, je očitno doživela katarzo. Najbogatejši naj plačajo največ, je odločena Pirc Musar, ki populariziranje progresivne obdavčitve utemeljuje z zgrešeno predpostavko, da bogataši vedno skrbijo samo za svojo rit. Da se niso gospa predsednica za trenutek preveč zagledali v lastno preteklost?!