Pravljica o 9. maju – Saj niso mogli vedeti, kakšno svobodo prinašajo

Slika: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Avtor: | 8. maja, 2024

Dokument o vojaški predaji Nemčije v drugi svetovni vojni je bil prvič podpisan 7. maja ob 2:41, nekoliko spremenjeni dokument, ki velja za dokončno nemško listino o predaji, pa je bil podpisan 8. maja 1945 v Berlinu ob 21:20. Hitler se je v svojim bunkerju pod kanclersko palačo poslal na drugi svet že 30. aprila, Berlin je padel 2. maja. Naši osvoboditelji so po pranju lipicancev, šivanju uniform in usklajevanju scenarijev “vkorakali” v prazno Ljubljano po “hudih bitkah na Orlah” 9. maja zjutraj. 

“Bilo je bleščeče majsko jutro. Topovi, ki so še prejšnji večer grmeli z Gradu proti Črni vasi in Krimu, so bili že, preden se zbudil, utihnili. Mirno je bilo. ‘Mir je,’ je rekel oče. Vojne ni bilo več. Ko sem stekel na cesto, ni bilo več ne vlasovcev, ki so s svojimi konji in vozovi zasmrjali Rastoharjeve hleve in dvorišče ter lovili vse služkinje okoliških gospodarjev in jih vlačili nekam na seno, ne Nemcev in belih, ki jih je bilo še prejšnji večer polno vsenaokrog. Pogledal sem na Gruberjevo nabrežje: vozovi z begunci z Dolenjskega so odšli menda že sinoči. Mir je bil. Potem so pridrli ljudje na cesto, vsi, ki so se že dolgo prej raje tiščali v varnih ali vsaj pogojno varnih stanovanjih za zaklenjenimi vrati, po cesti so se začeli v mesto usipati partizani, ljudje so se smejali, jokali, vsi iz sebe so bili od navdušenja nad »mirnimi časi«, ki so očitno tu, zdaj, ko je konec vojne.”

(Vir: Hudeček, Jože, Ulice mojega predmestja, Karantanija, Ljubljana, 2000).

Slika: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Zadnje tedne pred koncem vojne je Ljubljana preživela v pripravah na prihod osvoboditeljev. Oddelki Narodne zaščite so bili pripravljeni na sodelovanje v zaključnih bojih. Partizanske enote so se približale Ljubljani v začetku maja 1945. “Bili smo pred našo Ljubljano. Želja po osvoboditvi je bila velika. Osvobodimo Ljubljano. Na juriš! Šli bi kar naprej. Saj je skoraj konec vojne. Ampak proti sebi smo imeli en bataljon 19. polka SS in dva bataljona 17. policijskega polka SS. Z njimi so bili bataljon policijske šole SS ter četrti in peti domobranski bataljon. Na Ljubljanskem gradu je bila težka artilerijska baterija s 175-milimetrskimi topovi, 105-milimetrski topovi so bili na Golovcu, Šišenskem hribu, pri Iški vasi in na Barju.”

Slika: Muzej novejše zgodovine Slovenije

“Ko smo se približali in je vse hkrati odprlo ogenj na nas, je nastal pekel. S hribov kanonade, rafalno in plotonsko streljanje z njihovih položajev. Minometi. Mi smo z našo artilerijo streljali nanje. Vsi hkrati. Nisi slišal drugega kot bobnenje. Grmelo je na naši fronti in v celi globini po rezervnih enotah in logistiki. Granata je padla na komando v Lisičjem gradu. Od topniškega ognja smo imeli največ izgub. Medtem smo z jurišem šli na njihove položaje. Bombaši pred nami, mi za njimi. Med strojnicami, topovi, minometi in ročnimi bombami nisi slišal niti samega sebe. Samo bobnenje. Zavzeli smo rove, bunkerje, oni nad nas s tankovsko rezervo. Naprej, nazaj. Dva dni brez predaha, brez počitka. Šestdeset mrtvih. Policijski bataljoni SS so imeli 120 mrtvih. Tako je bilo, dokler nismo zavzeli Sela in začeli prodirati proti Orlam. Tam se je ustavilo,” se spominja komandant ljubljanskega bataljona in osvoboditelj mesta Alojz Kajin.

(Vir: Ervin Hladnik Milharčič, Alojz Kajin, Dnevnik).

7. maja so se razvneli hudi boji na vsej obrambni črti, najmočnejša je bila sovražnikova obramba na Orlah, ki jo je 15. partizanska brigada strla šele 9. maja ob treh zjutraj, čeprav je brezpogojna kapitulacija vseh nemških oboroženih sil začela uradno veljati že 8. maja ob 23. uri.

“Zgodaj zjutraj 9. maja je prišla do nas novica, da so partizani prišli v Ljubljano … Bolj ko sva se bližala Ljubljani, bolj so bili ljudje videti navdušeni … Na ljubljanskih ulicah so bile množice ljudi; pozdravljale so vsakega partizana, ki se je pojavil in metale rože. Tedaj me je to zelo razjezilo in danes priznam, da je bila moja jeza krivična. Zakaj bi se ljudje navsezadnje ne veselili, ko pa so bili po štirih letih tuje okupacije spet svobodni? Zakaj bi se ne radostili prihoda tistih, ki so jih imeli za svoje osvoboditelje? Saj niso mogli vedeti, kakšno svobodo prinašajo.”

(Ljubljana, Podobe iz njene zgodovine, Ljubljana 1962)

“Tisoče žena je v nočni tišini barvalo blago in šivalo dolge zastave, lepilo papirnate zastavice, pripravljalo transparente. Zbirale so cigarete in zadnje ostanke moke in sladkorja za priboljške za borce. V vsej tajnosti se je pripravljal in tiskal Slovenski poročevalec, da bo izšel ob uri osvoboditve.”

Ob peti uri zjutraj 9. maja sta sirena na glavnem kolodvoru in velika zastava na Gradu oznanili, da je konec štiriletne okupacije. Ob pol sedmih se je prvič oglasila znamenita kukavica radijske postaje – radia Svobodna Ljubljana. Kmalu zatem so se slavnostnemu razpoloženju pridružili zvonovi vseh ljubljanskih cerkva. Partizan Ljubljanske brigade Alojz Kajin je na belem konju 9. maja 1945 prijahal v Ljubljano in na Magistratu razvil zastavo z rdečo zvezdo ter s tem simbolično oznanil osvoboditev mesta.

(Vir: Ervin Hladnik Milharčič, Alojz Kajin, Dnevnik).

Berlin je padel teden dni pred Ljubljano. (Slika: Wikipedia)

Dan osvoboditve, sončna sreda 9. maja, in naslednji dan sta bila praznična dneva. Naslednjega dne, 10. maja, je v Ljubljano prišla Narodna vlada Slovenije, ki je bila imenovana 5. maja v Ajdovščini. Z balkona Univerze so spregovorili Oton Župančič, Josip Vidmar in glavni govornik Boris Kidrič, prvi povojni predsednik slovenske vlade. Slovensko vodstvo je na Kongresnem trgu pričakala velikanska množica z zastavami, napisi in cvetjem. (Vir: www.zgodovinanadlani.si).

85 komentarjev

 1. deni

  Upravičeno pobiti. Upravičeno pobiti. Ah nehajte ga biksat. Ja so bili klavci na obeh straneh. To drži. Ampak Mačkon je imel spisek za odstrel že dolgo v svojih rokah. Ker mu je najmiroljubnejši maršal tako odredil. Seveda so razni mačkoni in posiljevalci po vojni dobili najboljše zaplenjene vile in ne jih zagovarjati. Kdor se jim je vsaj malo uprl, so ga izgnali. Tako je Albert Svetina dobil neko vilo za Bežigradom, ker Mačku ni odgovarjala. Potem pa so ga izgnali v enosobno stanovanje itd. To vilo je potem dobil, ne boste verjeli Miško Kranjec. Tisti kuhar voranc je pa itak rihtal staremu mlade lepe bejbe. Hinavski lumpenproletarci so itak po koncu vojne pohopsali in pokradli vrednejše predmete in jih razpostavili po svojih vilah. Ne jih zagovarjati, ker so bili bolj pokvarjeni kot ta beli. Ti so itak dobili domovanje v raznih breznih. In ne mi o domobranskih uniformah, ker jih imam skrite, da še sam ne vem. Miller praviš, da sem skriti domobranec. Glej mož, če si za enkrat to razrešiva. Ker sem iz partizanske družine. Imam vse potrjeno in na Primorskem ni bilo domobrancev. Vendar je žalostno, da se prepiramo po 80 letih, kdo je kaj bil itd. Namesto pogleda v prihodnost, seveda imam v mislih novokomponirane komuniste, ki jim to nedvomno bolj koristi kot “fašistični” desnici.

  Odgovori
  • Miller

   Res je , na primorskem ni bilo domobrancev, so bili pa fašisti in njihovi pomagači – izdajalci.
   Kdo je bil tvoj prednik, mi dol visi. Zagovarjaš izdajalce – ki so povsod po svetu največji iztrebek narodov. Torej si isti.
   Zdej pejd pa kosti premetavat ! In rigat o stalinu, udbi itd..
   Midva sva zmenjena.

   Odgovori
   • Jaka Brus

    Slovenski Domobranci so po kapitulaciji Italije 1943 marširali v Gorici in peli domoljubne pesmi !

    Odgovori
  • Miller

   Še to: noriš nad vsakim, ki misli DRUGAČE, kot vaš pukljasti SDS ajatola.
   In potem se kažeš, kako je pravilno misliti.
   Za tvoje mnenje mi dol visi !
   Ja, UPRAVIČENO !

   Odgovori
  • Ostrouška

   Na primorskem so bili domobranci in so sodolovali z nacisti .. Mojega pranonota ki je imel 10 otrok so tako domobranci pohopsali v zapor v Trst in naprej v Dachau kjer je potem umru.

   Odgovori
 2. Miller

  ISTI, ki zahtevate pieteto po vojni upravičeno pobitih izdajalcev in kolaborantov ter pridigate o morali, se danes naslajate nad nedolžnimi pobitimi otroki in materami v Gazi.
  Ja, to je obraz rasistično fašistične morale članov kulta SDS !

  Odgovori
  • Halobp

   Mile,

   Zgazi se!

   Odgovori
  • Miller

   ….pa ne samo naslajate, ampak zagovarjate genocid, ker tko je twitnil SDSov dosmrtni pukljasti ajatolah in rignil SKD Nsi tov. tunin

   Odgovori
  • Jaka Brus

   Ženevske mednarodne konvenkcije so imele že dolgo sivo brado ko so komunajzer partizani pobijali vojne ujetnike in jih metali v brezna in zasipali…

   Odgovori
   • Miller

    so what

    Odgovori
   • Meta

    Bil bi že čas, da vsi pošteno pogledate nazaj in začnete živeti za zdaj in naprej. Seveda so bili fašisti, izdajalci, trpljenje za vse, bili so seveda zmagovalci, ker drugače ne bi bilo, ja tako dobro, kot je (ja, lahko bi bilo slabše, če ste pošteni), ampak to je zgodovina in ne pravljica, kot hočejo nekateri prikazati. Le kdo bi danes šel takole tvegat svoje življenje?

    Odgovori
 3. Damjan

  Mater ste zjebani tako eni kot drugi, škodoželjni in krvoločni, kdaj se bo to že enkrat nehalo?

  Odgovori
 4. Andrej Muren

  Čeprav je bilo v najboljših časih kar 100.000 Slovencev v Zvezi borcev, je bil resničen slovenski (partizanski) prispevek k zmagi nad silami osi kaj pičel. Vsega skupaj so uspeli ubiti 360 italijanskih vojakov in nekaj nad 500 nemških (do prihoda 4. partizanske armade z juga). To je za en slab bataljon sovražnikov.
  Že dejstvo, da so partizani v Ljubljano prišli en teden kasneje kot Rusi v Berlin in da so se z umikajočo nemško armado ravsali do 15. maja, to je en teden po kapitulaciji Nemčije, pove veliko. Namreč, da je bilo partizansko gibanje v Sloveniji zelo šibko. Niti enega večjega naselja mu ni uspelo osvojiti, dokler se okupatorji niso sami umaknili iz njega.
  Pa to še ni tako hudo, tisto kar je narobe, je ta pošastna partizanska mitologija, ki nas že 80 let prepričuje, da so naši partizani premagali Nemčijo, in da če jih ne bi bilo, bi se danes tu govorilo nemško.

  Odgovori
  • Tilen

   Samo na Jelenovem žlebu je padlo preko 300 Italijanov, tako da vaši podatki zagotovo niso točni.
   “Niti enega večjega naselja mu ni uspelo osvojiti, dokler se okupatorji niso sami umaknili iz njega” je pa sploh neumnost. Kako pa poteka osvajanje v vojni? Nekaj osvojiš, ko se nasprotna vojska umakne. Tak je tvoj namen. Tudi, recimo, Pariz je bil osvojen šele takrat, ko se je okupator umaknil…prej pač ne.

   Odgovori
  • Stanko Paradiž

   Nikoli vam ne bo uspelo zmanjšati uspeha partizanov in zmanjšati izdajo slovenskega naroda s strani kolaborantov.

   Odgovori
  • Miller

   Partizanska vojska je bila med zavezniki PRIZNANA. Zato je bilo na desetine njihovih odposlancev v partizanskih štabih in enotah. In ne pozabiti na posledično temu velike vojaške pomoči, ki so jo dostavljali z letali.
   Edina partizanska vojska ki je imela bolnice, tiskarne..itd.

   Odgovori
   • Ivan enk

    zato smo bili ob Trst,

    Odgovori
    • Jaka BrusJaka Brus

     …in ozemlje do izliva reke Piave v morje !

     Odgovori
  • Vlado

   sigurno so bili težki boji,saj je bila cela Ljubljana in okolica še polna domobrancev-domacih fašistov,nekateri so še danes-seveda njihovi potomci,ki si močno prizadevajo da bi nam vladali. ne zavedajo pa se da je v HUDI JAMI še dovolj prostora za njihovo nastanitev. smrt fašizmu -svoboda narodu.

   Odgovori
  • Franci

   To ti je Janša povedal a ne?

   Odgovori
 5. deni

  Kakorkoli povzamem vse komentarje. Jugoslavija je bila skrpucalo od države. Seveda je vse kao temeljilo na bratstvu in enotnosti. In glej ga zlodja, smo celo verjeli, da živimo v najboljši državi na svetu. Seveda smo bili že od prvega razreda naprej indoktrinirani, starši pa niso, oziroma so se bali kaj neprimernega povedati. Čeprav Miller pravi, da imam v skladišču domobranske uniforme za prmej ne vem, kakšne naj bi bile. Seveda ne misli resno, samo provocira, da je debata zanimivejša.

  Še enkrat povem, tokrat zadnjič. Slovenija bi v vsakem primeru osvobojena. Dogovor Churchila in Stalina fifty fifty bi bil kompromis. In dandanes ne bi bilo balkanskih “mutnih poslova” in mogoče tudi ne vojn. Samo primer DDR in ZRN. Ko so nabildane plavalke zmagovale po tekočem traku, seveda večina napolnjenih s moškimi hormoni. Mogoče sem zašel iz današnje teme, vendar, če bi Angleži naredili takrat invazijo preko Kopra in Reke. Vendar Rooseveltov in Stalinov pakt to ni predvidel. Ostalo prepuščam domišljiji, Ampak Tito se je že dogovarjal z Nemci, da bi v primeru invazije ali v Dalmaciji ali Istri kolaboriral z Nemci. Danes dostopni dokumenti v Beogradu to potrjujejo, seveda ne v Sloveniji, ker so dokazno gradivo do časa skurili v Vevčah. Tudi vlakovni promet iz Grčije proti Nemčiji ni bil poplnoma nič oviran. Zakaj že.

  Odgovori
  • ren

   Deni, že dolgo nisem zapisal, zapisal pa sem mnogokrat: vsaj Slovenijo bi bili morali osvoboditi zahodni zavezniki!!!

   Odgovori
   • deni

    Ren. Bolj se ni mogel strinjati. Ampak Roosevelt in Stalin sta imela svoje kupčije in Churchil oslabljen ni imel šans, čeprav je navijal za to varianto. Tako9 pa so izgubljali vojake po Apeninih.

    Odgovori
  • Stanko Paradiž

   Kurili so skriti domobranci in ostali izdajalci, da prikrijejo svoje grehe. Vsi, ki hočete izničiti borbo partizanov niste vredni črke s od Slocencev.

   Odgovori
   • Halobp

    Tovariš Stanko,

    PROSIM, da Partizane in Tigrovce pustite na miru!!

    Ker so jih žal moram tako, vaši veliko ”pometli”, če pa že v današnji demokraciji grozite s hudo luknjo, imam za vas, pa ene par vaših kolegov prezračen apartma v zaledju Trsta, kjer boste lahko malo puzlali s kostmi, katere so vaši predniki not pometali – veliko je bilo nedolžnih in povojnih deliktov!!
    Dementno pozabljate in razčlenite malo to vaše bogato murgljsko pisanje, opažam da vas je tamali plavooki arijec poslal na teren.
    Vaše papkanje, je pa samo metanje peska v oči oz. po zokijevo zavaravanje neprijatelja.

    Bistvo napisanega sploh ne razumete, to so uradni dokumenti, kateri so bili objavljeni, vsaj tisti katere niste utegnili zažgati v Gotenici!
    Opisana so resnična dejstva!!
    Če pa toliko ljubite preteklost dolgih kolon na mejah proti nekoč največjem slovenskem mestu Trst, vas pa obveščam, da se napotite proti Moskvi pred kakšno trgovino z živili in boste kot kolonaš lahko obujal spomine.

    Z ljubeznijo do 39.člena ustave RS vas Lepo Pozdravljam

    Odgovori
    • deni

     Halobp. Tigrovce naj prosim novodobni komunisti pustijo pri miru. Kar sem spomnem v šoli jih niso nikdar omenjali, dokler niso zahinavili. O mrgolenju7 domobrancev. Pobrisali so jo na Koroško, da so jih Angleži s kravjimi kupčijami vrnili nazaj. V vojni je tako, da zmagovalec svoje krvnike proglasi za heroje, nasprotnik je pa avtomatsko izdajalec.

     Odgovori
  • Franc 51

   ja Cherchil je bil res dober, saj je prodal-podaril Italijanom lep del Slovenije. Ja lahko je s tujim mlatit po koprivah.

   Odgovori
 6. Miller

  Koliko repenčenja !
  Če se bo dvomilo in omalovaževalo vse, potem je tudi velika noč in božič največji nateg človeštva, kar tudi je.
  Drugič: potomci zmagovalcev se bomo ob Dnevu Zmage svečano poklonili padlim junakom in borcem proti nacizmu in fašizmu, potomci izdajalcev, zbranih v kultu SDS pa marš premetavat kosti !

  Odgovori
  • Halobp

   Mile mile,

   2000 let je staro najstarejše podjetje na svetu RKC in ti meni o nekih navidezno svobodnih pionirčkih, raje preberi spodaj kaj je napisal h !

   Pojdi se skesat v murgljsko menzo danes zastonj ”partizanski gulak’
   ker golaž so pohamsali unu ta hudi 🙂

   Odgovori
   • Tanja Marcijan

    vam pa predlagam: v trstenjakovo klet, v jok in na..🌳🌳🌳

    Odgovori
    • Halobp

     O moja Tanja uapčuariari, da si malo manja uapčuariari,

     A ste šla teto Lidijo kej obiskat tja med ciprese, mislim uno Šentjurc, tahudo!

     😉

     Odgovori
  • ren

   Ker ne veš s kom imaš opravka (“potomci izdajalcev, zbranih v kultu SDS pa marš premetavat kosti !”), samo tole: kar si napisal, izdaja velikega primitivca!!!

   Over and out!

   Odgovori
 7. jaz

  …iz zanesljivih virov. Je povedal človek ki je bil rekrutiran v nemški vojski kot mnogi koroški Slovenci. Kapitulacijo je dočakal v Solunu. Nato se je nemška vojska z popolno lahko oborožitvijo v štirih vrstah peš vračala v Nemčijo kot so se dogovorili z zavezniki. Na njih od Soluna pa do Karavank ni padel niti en strel. Je pokalo spredaj , zadaj in levo, desno od njih. To so bili takšni in drugačni obračuni med”Jugoslovanskimi vojskami. Neumno bi bilo, da bi prihajalo do nepotrebnih žrtev ob koncu vojne. Takšni lokalni obračuni so verjetno bili tudi v Ljubljanski pokrajini. Naši partizani pa bi toliko zmagali proti organizirani nemški vojski kot bi Ukrajinci proti Rusom, če jim Amerikanci ne bi dostavljali orožja…

  Odgovori
 8. deni

  Kot bi rekel pokojni Bučar. Bi že čas, da se neha afne guncat. Kdo je osvobodil Slovenijo. Saj nihče ne pravi, da pravi partizani niso bili boj. Vendar so se strahopetni mački in podobni raje posvečali revoluciji in mladim partizankam. Za boga milega. Pa dejte si zapovedat, da bi iz Slovenije v vsakem primeru Nemci prej ali slej ušli. Očitno jim je bilo tukaj tako všeč, da so se do zadnjega trenutka držali na našem ozemlju. Ko je bil Berlin že “osvobojen” so Nemci še vedno marširali po naših krajih. A to realno gledano nekaj ne pove , ali so se počutili tako varne ali pa jim je naša lepa deželica tako prirasla k srcu. Sicer pa je bilo zanemarljivo malo Nemcev ubitih, ampak toliko več Slovencev zaradi bratomorne vojne, da dogodkov po vojni niti ne omenjamo.

  Odgovori
 9. Peter klepec

  Sicer pa, 9. maj je v vecini evropskih drzav drzavni praznik. Kot Vnebohod, ne kot dan zmage ali poraza.

  Odgovori
 10. Slavi

  A drži, da so tisti opevani prihod na konju ponovili za zgodovinski posnetek?

  Odgovori
  • ren

   Marsikaj je ponovno posneto, ne samo tisti “konj”.
   Tudi izobešanje sovjetske zastave v Berlinu (če se ne motim, na Reichstagu) je zrežirano in posneto za svetovno javnost.

   Odgovori
   • Miller

    In one ameriške zastave na Pacifiku..

    Odgovori
   • Peter klepec

    Na Reichstagu tezko, ker je bil porusen in pozgan.

    Odgovori
   • Z

    Ja seveda. Tudi Adolf je za potrebe snemanja za zgodovino nekajkrat naredil samomor preden je šel v Argentino. To je sporočil na domobranskem shodu lani maja…

    Odgovori
 11. vernon coleman

  Tole me ne predstavlja, ko uredništvo že 100. da lep predložek, center-šut bi se reklo nekoč – za večno (neproduktivno) zgodovinsko prepiranje in psevdo-revizionizem. Kdaj boste pa recimo napisali kaj o vatikanskem holokavstu iz naše neposredne bližine, o katerem se vse premalo ve in govori? Ljudje še zdaleč ne razumejo lastne zgodovine, Everything is a rich man’s trick. saj vem, da nihče ne razume tega, ker sploh niste videli tega filma, še vedno ne. Ljubezen do nevednosti.

  In seveda, da bo še lepše, začinimo to amatersko zgodovinsko pričkanje z aktualno levo-desno politiko. Ali smo za partizane ali domobrance, večno vprašanje za ene. Pa je lažno! Partizani so vkorakali, ali so osvobodili, ali zasužnjili? Ne, ne damo te teme zgodovinarjem, ampak raje političnim hujskačem iz kleti, ti ‘vedo’ več. To bo pa res naredilo preboj Slovenije na vseh področjih, kajne? Pa saj vidimo iz 33 let uspehov?

  Čeprav je vsem lucidnim opazovalcem že desetletja jasno, da je SD-SDS v resnici ena velika stranka, ki večno ljubi temo 2. SV, ki nadzoruje vse od leta 91, da je ta poroka ob razpadu KPS sklenjena iz koristoljubja, veliikega koristoljubja. Saj SDS pokaže kako sliko Jana Škoberneta, pa raznih Žibertov… in kaj na hitro napiše o njunih poslih… poskrbijo pa, da se jih ne kaznuje ‘preveč’, da sodni postopki ugasnejo, da ni kakih zapornih kazni za bratce dvojčke, da umolknejo (vsi) nadzorovani mediji ob pravem času.
  Če samo primerjam, kako so noro bestialno nažigali nekaj let po zelo solidnem in kultiviranem PV Cerarju in odlični ministrici Kolar Celarc…

  Meh, kdaj boste namesto o 2. SV pisali o bolj zanimivih temah:
  – o CENZURI, o medijski korupciji, o korupciji v EU parlamentu (poglejte nujno: The Brussels business), o umiku Astra-Zenece in preiskavah v zvez z ostalimi ”cepivi”, o uničenju 71 milijonov Eur in več cepiv v Slo., o sumljivih vele-investicijah v infrastrukturi vsepovsod, o vedno bolj realni nevarnosti 3. SV, saj bi in bo brez eksponentno naraščajoče pomoči Nata Ukrajina že zdavnaj padla…
  Kdaj boste kaj napisali o kakšni relevantni temi v zvezi z zdravjem, in seveda o najvažnejšem- preventivi- npr.: o raku, sžb, pljučnih boleznih, sladkorni, duševnih ali nevroloških boleznih, itd. – aja, saj vem, nimate nobenega strokovnjaka za to.-
  Imate pa namesto tega le kakega plačanca za govid, ki se še vedno ni opravičil…
  In tako dalje…
  A vseeno, v vsakem primeru hvala, da nimate cenzure. Vsaj izkašljamo se lahko.
  CenzuRTV je že dolgo klinično mrtev medij.

  Odgovori
  • Miller

   Drži. Pred 15 leti sta bili SDS in SD zelo blizu. Potem pa sta se “na zunaj” vedno bolj oddaljevale. Na zunaj, ne pa na “biznisih”.

   Šter je izjavil, da SDS ni desna stranka. hahaha, ne desna ampak skrajno desna, to pravi sam njen vodja, praktično pa izvaja rasistični Grims, ki hodi po cerkvah in župniščih ščuvat vernike proti drugim narodom in rasam. Enako tudi breznik.

   Odgovori
  • Miller

   Še to:
   pred leti smo imeli prednovoletno večerjo v znani Lj gostilni. Nekaj miz stran, sta bila v družbi dva gospodarska ministra en iz SDS in drugi iz SD. En aktualni in en bivši v veselem pogovoru, kot se za prednovoletno nazdravljanje (uspešnih izvedenih poslov) spodobi.

   Odgovori
   • tohuvabohu

    Lažeš, pujs. SD pred Hanom nikoli ni imela ministra za gospodarstvo. Vedno so jo zanimali le ideološki resorji.

    Odgovori
    • Miller

     mater se je navlekla ritoguzna nacifašistična SDS SS ološ z Nore24. Marš nazaj..

     Odgovori
     • tohuvabohu

      Ti boš mene podil, ušivi klošar? Buaaaaaaaaaaaaahahaha.

    • Marko

     Zgodovina je samo ena, zapisujejo pa po tistem režimu komuniizmu, kar je veliko dvomov in neresnic…
     Za nas je bila najpomembnejša vojna za Slovenijo, da smo del EU in NATOa…

     Odgovori
  • h

   Evo mene,

   hajde Mile i Dr.Kole, pa dajta vas dva napravit edna slaštitarnica za sladoljet sa derbi banan ”te čiuša motra midis pil”, to je naslov sladoledarne.

   No moja draga Slovenščina, spoštovana vakumska razmišljevalca vajinega ”slovenstva” .

   Predlagam, da se za 30 let skupaj zvakumirata v eno komorno vrečko dolgega obstoja in se vmes razogličita, te nesramno murgljske dekadentno plačane navlake in se vrneta v svet očiščenja kot neomadežna pravovernika, morda Katolika ( ne garantiram obstoj) .

   Kole Kole, tvojo disertacijo doktorata raje poimenuj dezertacijo, oziroma pogreb tvoje vakumsko dekadentne možganske vsebine , ki jo je pohamsal časovni vakum!!

   Mile, ti pa juhej partizan pejd malo okoli živalskega vrta, da prehitiš sorodnike od Elke je še nekaj buntov žičke, pa na Dinos, PAZI , če te zaloti ZOKI si najebal !!

   Da ne bo zamere, homoseksualci so pač del družbe, tako pač je.

   Ma te dva sta pa po besedah njihovih ljublenčkov ala Vučič obične pederčine!!

   Spoštovani bralci, somišljeniki zelo se VAM OPRAVIČUJEM, za moje interventno pisanje, samo ne gre drugače, fantom je treba makadamsko povedat, asfaltne ljubezni komuniciranja ne poznajo, so pa hkrati veseli, da jih ne brišejo in da jih vsi, necenzurirano prebiramo, verjamem , da sta se pa oba sedaj malo osrala ( ne U)

   Lep dan EUROPE VAM VSEM ŽELIM ŠE NAPREJ

   😉

   Odgovori
 12. Miller

  V Evropi in svetu krasijo glavna mesta spomeniki velikim bojevnikom in junakom, od angleških, španskih, portugalskih, do nemških in skandinavskih junakov in osvoboditeljev.
  In roko na srce, pri njih nihče ne brska ali so zgodbe resnične ali je bilo kaj dodano, ampak jih častijo brez pardona, pa četudi so narodu prinesli gorje.

  To soboto, 11. maja, se vidimo na pohodu Ob žici,

  v spomin na te dogodke – tu je tudi nekaj fotk: https://okupacijskemeje.si/exh01-ch09.html

  Odgovori
 13. APMMB2

  Ko so Nemci pospisali predajo, so partizani osvobodili Ljubljano.
  Gornji stavek bi držal, vendar je napaka pri besedi osvodbolili. Partizani Ljubljane nisoosvobodili, ampak zasedli. To pa je velika razlika. Za osvoboditev je potreben boj, tega pa za ljubljano ni bili,saj se je sovražnik predal že prej.
  zaradi zgodovinskih dejstev moramo torej govoriti ozasedbi. Ta traja še danes in bo od tekart minilo že skoraj 80 let.
  Besedo zasesti lahko primerjamo z okupirati. Torej je Ljubljanaže skoraj 80 let okupirana.

  Odgovori
  • Brane

   Se pravi zate je bila Ljubljana osvobojena od ‘41 do ‘45 leta.

   Odgovori
   • Peter klepec

    Ljubljana je bila svobodna do 1918, potem pa postopoma vedno manj.

    Odgovori
   • APMMB2

    Ne, zanesljivo pa ne 9.maja 1945!

    Odgovori
 14. leiito

  Treba je priznati, da so bili komunisti vedno mojstri propagande, konzervativni pol je že po naravi bolj realističen in zadržan, progresivci znajo pa besede res molzti v svoj prid.
  To je znano dejstvo, zato preseneča naivnost ljudi in sprenevedavost “novinarjev”, namesto da bi se smejali slovenskim političnim čudaštvom, stranke poimenovane po voditelju, “upokojenska” stranka, ali pa stranka z besedo svoboda v nazivu, so nam te vaške posebnosti prodajali kot običajno politično prakso.
  Enako so ravnali, ko je “civilna družba” na RTV uzurpirala politično moč, ki izhaja iz demokratičnega mandata, čisto v duhu predvojnih komunistov, ki so imeli stranke za malomeščansko deviacijo. Ustavno sodišče jim je pa celo asistiralo pri prenosu oblasti z ljudstva na cvetober elitnih “nevladnih” organizacij.

  Odgovori
 15. deni

  Prvič kot prvič, zakaj se je vojna končala šele v Sloveniji, ko je zažgani Hitler z ljubico že “potoval” proti SZ. Nočem zmanjševati upora proti okupatorju, sploh zavednih slovenskih partizanov, ki so jih s pravljicami zavedli razni politkomisarji s svojimi nadrejenimi. Samo primer: Po njihovo po vojni ne bo davkov in še kup manipuliranja.

  Na Orlah je brez potrebe umrlo veliko slovenskih in celo sovjetskih partizanov, ki so zbežali iz nemške vojske in po vrnitvi živih nazaj v SZ jih je Stalin dal pobiti, pa čeprav so pristopili k partizanom. Slovenski in ruski partizani so se z angleškim orožjem še nekaj dni bojevali z ostanki Domobrancev in Nemcev v okolici Ljubljane.

  Ko so vkorakali v Ljubljano že precej časa ni bilo nikogar od okupatorjev in t.i. izdajalcev. V svoji knjigi piše o tem Oleg Križanovskij-Igor, sicer prvoborec.

  Resnično bi že čas, da se neha s pravljicami in naj objektivna zgodovina pove svoje. Vendar v tem okolju, kjer večina ne loči pravega partizanstva od komunistične revolucije nima niti smisla prepričevati prepričanih, ko vsak paglavec ve več. kakor še tistih nekaj preživelih. Še veliko jih naklada, da bi brez Broza še vedno govorili nemško. Slovenija bi koncem II. sv. vojne po njihovo postal nacistični otok, velik približno 200000 kvadratnih kilometrov, oziroma velika kot Izrael.

  Ja navadni partizani. Oleg je verjel, da bo Rusija porazila Nemce do začetka zime 41. Seveda propaganda. Ko mu je stari očak, udeleženec I. sv vojne povedal, da bo trajalo najmanj 4 leta. Ni mu verjel, če bi mu pa bi, bi že takoj obupal.

  Zato 9. maj dan zmage, prav da se praznuje, vendar ponosni nasledniki komunistov raje berite pravljice 1000 in eno noč, kakor da pametujete.

  Odgovori
 16. Dolfe

  Malo smešno je, da je Ljubljana zadnje glavno evropsko mesto, ki je bilo osvobojeno. No v bistvu ni bilo, naciji so kolapsirali, partizajnerji so pa kao vkorakali.

  Odgovori
  • ren

   Slovenija je bila zadnje tuje ozemlje, ki ga je zapustil nemški okupacijski vojak!

   Odgovori
  • tohuvabohu

   Najbolj zanimivo pa je, da so titini “osvobodili” Trst en teden pred Ljubljano. Tja se jim je mudilo, da jih ne bi prehiteli zavezniki, potem ko so Nemci odšli.

   Odgovori
   • deni

    Tohuvabi. Res je. Nikoli nisem razumel, kako je bil Trst prej “osvobojen” kakor Ljubljana. Ruske in Titove igrice, da bi Trst prešel v komunistične roke. Novozelandci so zamalo zakasnili in tudi niso imeli namena žrtvovati svojih vojakov, ker je bilo za Nemce že zdavnaj izgubljena vojna. Našim in Rusom pa človeška življenja niso pomenila praktično nič. Vendar je pozneje Stalin zamenjal Trst za strateško pomembnejši Kaliningrad, kakor se zdaj imenuje. Stari se je preprosto podelal v hlače na Pariški mirovni konferenci, ko mu je Stalin zabil kol, že nekam.

    Odgovori
 17. RuSSkimir

  Lep, malo sarkastičen pregled. Nisem prepričan, da bodo vsi razumeli poanto.

  Odgovori
 18. ren

  Veliko sem pisal o tem, povedal sem vse. Nastopila je svoboda. Ljudje, ki so med vojno delali za partizane, skrbeli za ranjence, so se v svobodi bolj bali Ozne, kot med vojno Gestapa. Pred gestapovci jim zobje niso šklepetali od strahu, pred oznovci so jim.
  9. maja 1945 je nastopilo obdobje negotovosti, življenje ni bilo vredno NIČ! Popolnoma NIČ! Premožni ljudje so bili ob imetje, marsikateri ob življenje. Čeprav so podpirali partizane. Imetja je bilo preveč in je bilo preveč vredno!
  Sicer pa – DOVOLJ! Vse piše v zgodovinopisju. Tistem, ki je bilo skoraj do zdaj ZAMOLČANO. To zgodovinopisje je napisano!!! Berite!!!

  Odgovori
  • APMMB2

   Uradno velja še vedno boljševistična zgodovina, ki so jo napisali partizani.
   Ta je potvorejena, zavajajoča.
   Zgodovina bi naj bila temelj naroda, države.
   Slovenija stoji na lažnih temeljih.
   Posledice tega je slepa ulica v katero smo zašli.
   Nad Slovenijo se zgrinjajo temni oblaki.
   Napoveduje se recesija.
   Še nenkrat bomo Slovenci plačali zablode, ki so nam jih prinesli in s silo uveljavili boljševiki, partizani.
   Povojni poboji še niso našli mesto v uradni zgodovini, še vedno zločinci,ki so jih povzročili, nso kaznovani, saj so še vedno heroji in osvoboditelji.
   O bankrotu,ki je povzročil razpad Jugoslavije in umik komunistov v varno zavetje, se tudi ne govori. Samostojnost Slovenije je še vedno opereta, nameto, da bi postala temelj svobode in demokracije.
   Prav zato se Sloveniji bližajo težki časi. Potrebna bo še ena osvoboditev, dejanska osvoboditev, ki je nismo doživali 9. maja 1945 in ne 26. junja 1990.

   Odgovori
   • Bc

    To pa je zelo hudo končano!
    A je to poziv na državljansko vojno?
    Ne poznam vas, ne vem koliko ste stari. Po občutku na vašo pisanje ne tako mlad. Ste mogoče izobražen, saj o casu, ki ga opusujte je bilo vsem to omogočeno. Ste zdravi, v preteklosti je v javnem zdravstvu bilo vsem zagotovljeno. V rajni Jugi je Slovenija visoko tehnolško kotirala. Kaj bi še našteval, tako slabo je bilo? Če bi polovico tistega, kar smo imeli, “nesli” sedaj za sabo, bi nam bilo veliko bolje!

    Odgovori
    • ren

     Zaradi takih kot si ti, nam gre še naprej slabo. Ker idealizirajo pretekle čase.
     Bom končal na videz nelogično: ker je bilo v Jugoslaviji vse tako dobro in odlično, jo je pobral hudič. Vsaj tega ne moreš zanikati.

     Odgovori
     • luka

      Prepričljivo in resnično! Bravo!

    • Halobp

     Yugoslavia,

     je bila sintetično ustvarjena, kjer sta se potihem dogovorila oba bloka, tako Amerigosi, kot boljševiški klavski kozaki.
     Jožek – strojni bravar ,se je šolal pri ta drugih.
     Dovolili so mu da naredi ta stvor na balkanu.
     Res je ustvarjali so – smo tovarne, zdravstvo do leta 1974 je bilo zgled celi evropi, to menim, da vsak do zdravnika brez kuverte (boca wiskya pa kilco kafe) pa je šlo … no kasneje, ko je v svoje roke, oprijel giovanni tera, je pa začelo biti, drugače.
     Stvar je v temu, nacionalizacija, kraja premoženja, med ostalim tudi zelo veliko tistim, ki so ”ilegalno” dajali za ”osvoboditelje”, za nagrado so jih pa potem še poslali v kako jamo al pa na golega.
     Titej je bil svetski playboy in znal nategnit marsikaterega politika, v bistvu velik biznisman.
     Soustanovitelj neuvrščenih, kjer si je odprl trg za Crveno zastavo, to mislim spodnja dva nadstropja.
     Ko so ameriški kongresniki, večina jih je lastnikov tovarn orožja ( vsaj v tistem obdobju) zavohali to jožekovo spletkarjenje, so na jugo poslali svoje komandose, da so razjebali to balkansko državo, niso imeli veliko dela, najprej Kosovo, potem pa za rezervo Bosno.
     Da ne zaidem preveč, srž mojega sporočila, je DA, Jugoslavija je bila močna država veliko vrhunskih strokovnjakov, kateri so počasi začeli zapuščat domovino, ker jih je snubila Nemčija….
     Tovarne katere je dal jožek sezidat, so jih rdeči kmeri, vsaj v Sloveniji, po svojem tihem načinu ” nacionalizirali” leta 90 in prodali, denar je pa nekje po svetu, Kajmanski otoki, Ciper….
     V posmeh zgodovine, a še pomnete tovariši?
     Za Golfa je bilo treba čakati, koliko? vplačati kot prostitutko vse v naprej, prevzet ga je bilo treba iti v Sarajevo, in tam si moral imeti ene farmerice kilo kafe zelene ne mlevene kuvertu sa dva soma in si lahko izbiral.
     Izbira ni bila kaj dosti velika ena barva zelenousrana drekasta, pa srečo si imel da si dobil vsa ogledala, obvezno pred vožnjo potisniti vse vijake na kolesih.
     Če smo želeli na smučanje v tujino, smo morali plačati depozit itd itd.
     In to je bila SVOBODA, katero nam jo hočejo zopet prodat, tej muđahedinski nizkocenovni konzervirani šnicli z menzo v Murgljah.

     Rešitev za nas je najprej, DEMOKRATIZIRATI medije,ker je dobrih Slovencev bistveno več kot tistih par jebenih marselčkov!
     In ljudstvu posredovati realne NECENZURIRANE informacije.

     PREPOVEDATI VZPOREDNE VOLITVE, KER JE TO VELIKO ZAVAJANJE VOLILNE BAZE!!!!

     VSEM SKUPAJ PA ŽELIM VSE NAJLEPŠE OB DANAŠNJEM PRAZNIKU, PRAZNIKU E V R O P E !

     Odgovori
     • luka

      Prepričljivo in resnično! Bravo!

     • vernon coleman

      Ja, halopb in dežurni ploskač luka… je to vse, kar zmoreta? Saj se nasmejemo temule pokanju: giovanni dela tera, Titej, boljševiški klavski kozaki??, Amerigosi, rdeči Kmeri… in vse podobno hecne domislice – ampak v bistvu je tole nekako nedoraslo. Infantilno.

      Glede vašega entuziazma in ploskaštva, luka, pa takole, spomnil sem se, ko je slovenski Ronaldo-fan napadel Ronalda med tekmo… Nekdo je napisal: ”Idiot spolno napadel kretena…” Ja, prav na to ste me spomnili.
      Hehe

     • ren

      Vernon: “… je to vse, kar zmoreta?”

      Največ zmore Vernon!

     • Halobp

      Kole, a te je morda obšla slabost manjvrednosti?

    • Peter klepec

     Ko dajo zlocinca na sodisce, ne obravnavajo in hvalijo njegovih dobrih del, ampak mu ocitajo slaba dela.
     Tudi pri nacistih, ki so na danasnji dan izgubili vojno, se ne hvali “dobre druzinske politike” ipd., ampak se kara Auschwitz ipd.
     Tudi v retrospektivi YUge je treba crtiti njene grehe. Tudi Yuga je izgubila, ne toliko vojne, kot miru.

     Odgovori
   • miro

    Neumnost. Velja zgodovina zmagovalcev.

    Odgovori
    • ren

     Zgodovina nikoli ni zacementirana za vse večne čase. Zgodovina je dinamična veda, ki se z raziskovanji in novimi odkritji neprenehoma spreminja in revizije zgodovine so posledično nujnost.

     Odgovori
    • Halobp

     murgle@.scom

     Lp
     milan

     Odgovori
    • Peter klepec

     Ze res, v pripovedkah in v propagandi, v zgodovini kot znanosti pa ne.

     Odgovori
     • r

      Vsak zgodovinar, ki se resno ukvarja z zgodovinarsko znanostjo, raziskuje po arhivih itd., bo povedal, da je v zgodovinopisju revizija nujna zaradi novih odkritij.

      PS
      Če berem tvoje poste, ugotavljam, da so malo površni.

   • ren

    Ja, prebiram s tega linka, ker si ga nekoč že prilimal sem. Hvala. Le to mi je sumljivo, ker pravda ni angleška beseda, ampak “sovjetska”.

    Odgovori
    • vernon coleman

     Ja, ”le to vam je sumljivo” – ker knjige zaprtega zanikovalca holokavsta Davida Irvinga pa niso popolnoma nič sumljive…
     za vas – ren in miro in za še kakšnega kletaša – so najbrž vzorna zgodovinska dela, kajne?
     dajte mal pazit, kaj pišete eni tukaj
     mislim, kje jaz žvim
     mah, pejte vsi skep nekam

     Odgovori
     • Peter klepec

      “Zgodovina”, oz. to kar navadni smrtniki vemo za nazaj, je vedno zelo skrcen povzetek. Drugace sploh ni mozno, ker je celota tako obsezna in tako vecplastna, da niti eksperti, ki celo zivljenje samo to studirajo, ne vedo vsega.
      Povzetki so vedno prirejeni “uradni” politiki. Mogoce bo nekoc UI napisala kaj objektivnega in “vsesojuznega”, ampak kdo bo to vse bral?
      Jasno pa, da se v banalnem zivljenju smrtnikov zgodovina navadno zreducira na “kdo je zmagal”, ceprav je vecini jasno, da to ni vsa resnica, je pa vsak dosegljiva.
      Samo majhen primercek iz zgodovine, ki jo vsi poznamo: Alexandra Velikega ima cel svet za junaka, ceprav je bil v resnici bandit, nesreca za vecino sveta, s katerim je prisel v kontakt. A lepse je brati o njegovih briljantnih vojaskih uspehih.

     • Rokovnjac

      Na svetu se nicesar ne zgodi brez vzroka,samo kommunisti delajo svinjarije po svetu brez vzropka!.Mene najbolj zanima,zakaj se nihce ne vprasa,zakaj se je zgodil Holoukast,nihce ne raziskuje.malo je povedou Jaroslav hasek v knjigi Dobri vojak Svejk in potem pa vse tiho je bilo.Tudi vzrok za sranje na bliznjem vshodu se nihce ne cprasa o pravih vzrokih zakaj se to dogaja?!!

 19. tohuvabohu

  Seveda niso mogli vedeti. Mnogi še danes ne vedo!

  Odgovori
  • vernon coleman

   Mnogo še danes ne vedo, to je kajpak res… to so modrosti.
   Hudičevo težko je lagati, če ne poznaš resnice.
   Eto vam predlog:
   From JFK to 9-11, everything is a rich man’s trick.
   A je sploh kdo od vas amaterskih lokalnih zgodovinčkarjev ‘možinistov’ to pogledal, imate morda kakšne vtise?
   Bi me res zelo, zelo, zelo zanimalo. Verjetno pa spet preveč pričakujem; no, kaj pametnega že ne, pišem pa seveda za anonimnega bralca, vsaj to.

   Odgovori

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Ali je priznanje Palestine tudi podpora teroristični skupini Hamas?

Podpora Palestini vsekakor da, vendar ne Hamasovi Palestini, če hočemo dobro Palestincem, če hočemo dobro Izraelcem in če smo res za mir na Bližnjem vzhodu. Tako razmišlja naš diplomatski sodelavec in nekdanji veleposlanik Božo Cerar, ki se je oglasil v sila dramatičnih razmerah na Bližnjem vzhodu. Namreč na dan, ko je tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča zoper izraelskega premierja Benjamina Natanjahuja, njegovega obrambnega ministra ter vodstvo teroristične organizacije Hamas zahteval nalog za aretacijo. Vse to se je zgodilo le dan po helikopterski nesreči, v kateri sta umrla iranski predsednik Raisi in njegov zunanji minister, oba znana kot predstavnika trde struje v iranski politiki. Na Bližnjem vzhodu skratka nič ne kaže, da se bodo razmere kmalu umirile – prej nasprotno.

Kako je Slovenija pustila na cedilu svoje ribiče in se spet blamirala s propadlo arbitražo

Slovenski ribiči, ki jih hrvaška terja za več kot 3 milijone evrov kazni zaradi ribarjenja v domnevno hrvaških ozemeljskih vodah, so na lastni koži občutili nesposobnost slovenske oblasti, da poskrbi za interese države in njenih državljanov. Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je zavrnilo pritožbo ribičev zaradi hrvaških kazni kot nedopustno, je sledilo Sodišču Evropske unije, ki je podobno ugotovilo že pred leti: da namreč arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško ni, saj je postopek propadel zaradi hrvaškega izstopa iz arbitraže, do česar je prišlo po škandalu zaradi prepovedanega telefonskega pogovora med Jernejem Sekolcem in Simono Drenik.

Slovaški atentator: Ustrelil je premierja, ker Ficova vlada uničuje javno televizijo

Dober teden dni po vrnitvi iz Slovaške, kjer sem poskušal ugotoviti, ali gre ta srednjeevropska država res po poti Madžarke, njen premier pa je nekakšna slovaška kopija Viktorja Orbana, je prišlo do atentata na Roberta Fica. Malomarno varovanje je omogočilo atentatorju – to je Juraj Cincula, pisatelj in nekdanji varnostnik -, da je poklical premierja po imenu, da se mu je ta približal, potem pa vanj izstrelil tri naboje. Cincula je dejanje, kot je priznal, načrtoval. Pred mesecem se je odločil, da bo ubil premierja, ker se ni strinjal s politiko vlade in njenim uničevanjem javne televizije. Asociacij na slovensko zgodbo z Janševo vlado in podrejanjem javne RTV Slovenija se ponujajo kar same od sebe, vprašanje je le, kdo bi bil žrtev atantatorja pri nas – Janez Janša ali Robert Golob?

Vojna in mir imperialista Vladimirja Putina

Prisega Vladmirja Putina, ki bo v Kremlju še naslednjih šest let, je ostala pri nas medijsko precej prezrta. Pa ne bi smela biti, kajti ruski avtokrat je naš sovražnik, evropske volitve čez mesec dni pa bodo idealna tarča ruskih služb. V bistvu lahko pričakujemo okrepljene subverzivne dejavnosti, kar velja tudi za Slovenijo, ki se je znašla med državami na vrhu seznama Putinovih sovražnikov. Resda skuša vlada iz razumljivih razlogov ustvariti občutek varnosti, vendar je dejstvo, da smo z Rusijo v (hibridni) vojni in da poteka obveščevalna vojna že več let. Razkritje dveh spečih agentov iz Črnuč ali izgon ruskega “diplomata” Lemeševa iz Ljubljane še ne pomenita, da je v naši državi razbita tudi Putinova vohunska mreža.

Dan upora proti imperialistom, ki je trajal skoraj dva meseca

Dan upora proti okupatorju, kot se imenuje 27. april, nekoč znan tudi kot Dan Osvobodilne fronte, ne bomo obeležili na klišejski način. Torej nobene “polarizacije”, ki bi poudarjala eno ali drugo stran v državljanski vojni, do katere je prišlo zaradi invazije na Kraljevino Jugoslavijo 6. aprila 1941. Zgodovina pogosto pozablja, da Jugoslavija ni kapitulirala nič hitreje kot mogočna Francija in da so bili boji proti okupatorjem srditi. Poseben poudarek tokrat dajemo avtentičnemu zgodovinskemu viru, Slovenskemu poročevalcu: ta je bil maja 1941 posvečen veliki tragediji, ki je zadela Slovence, vendar je krivdo za vojno naprtil vsem imperialistom tega sveta, nikakor pa ne le Nemčiji ali Italiji. Zakaj so bili v kasnejši Osvobodilni fronti tako previdni in zadržani do Hitlerja, kot razkriva faksimile Slovenskega poročevalca?

Priznanje Palestine

Vprašanje mednarodnega priznanja Palestine s strani preostalih (zahodnih) držav in tudi Slovenije je seveda na mestu, vendar je potrebno biti tudi realist. Kajti pričakovati, da bo zaradi takojšnjega in brezpogojnega slovenskega priznanja Palestine vojne v Gazi v hipu konec, da bo palestinska država zaživela čez noč in da bo bližnjevzhodni problem rešen, je seveda iluzorno. Naš sodelavec Božo Cerar ugotavlja, da Palestino trenutno priznava 139 držav, pa vojna med Hamasom in Izraelom traja že več kot pol leta. Priznanje mora biti del neke širše zgodbe, denimo ponovnega zagona mirovnega procesa in dialoga, ki bo vodila k miru in rešitvi dveh držav. Priznanje bo drugače strel v prazno. Resda bo pri nekaterih ustvarjalo dober občutek in kot simbolno dejanje lajšalo vest ob vojnih grozotah v Gazi, a bo pri drugih obenem utrjevalo prepričanje, da gre za nagrado Hamasu in njegovemu stališču, da le odrekanje pravice Izraelu do obstoja, jemanje talcev in terorizem dajejo rezultate.

Kdo kljub stabilnim cenam na mednarodnem trgu Slovencem draži elektriko

Ljudje se sprašujejo, zakaj so računi na položnicah za elektriko vedno višji, če pa je cena električne energije na trgu padla. Naš sodelavec Bine Kordež je analiziral izrazit skok cen električne energije v letih 2021-2023, ki je posledica rasti cen plina, predvsem pa neustrezno reguliranega trga električne energije. Ta je povzročil visoke stroške porabnikom, ker pa se stroški proizvodnje elektrike niso pomembneje povišali, so omogočil enormne zaslužke posrednikov. Svoj delež pri končni ceni ima sicer tudi t.i. zeleni prehod: razogljičenje oziroma usmeritev v zelene vire energije pomeni višje cene. Vseeno pa to ni ključni razlog za visoke cene elektrike na položnicah. Trgovci oziroma posredniki z električno energijo so.

Ekscentrični Milanović ni rešil hrvaške levice, slavila je ponovno HDZ

Hrvaške parlamentarne volitve, razpisane za 17. april, niso prinesle zmagoslavja levosredinske opozicije, zbrane okoli socialnih demokratov (SDP) pod poetičnim imenom Reke pravice prihajajo (Reke pravde dolaze). Zgodba nekdanje Kukuriku koalicije se ni ponovila. Kot vse kaže, bo SDP s partnerji dobila vsaj 20 mandatov manj kot HDZ v 151-članskem saboru. To pa je rezultat, ki nikakor ne more veseliti hrvaške levice, še manj predsednika države, ki se je želel aktivno vključiti v predvolilno kampanjo. Operacija Z, kot so na Hrvaškem imenovali “volilno intervencijo” predsednika republike Zorana Milanovića, torej ni uspela. Varuhom ustavnega reda je odleglo, zadovoljni so seveda tudi v desnosredinski HDZ in stranki Domovinsko gibanje, ki se je uvrstila na tretje mesto.