Vojna in mir imperialista Vladimirja Putina

Avtor: | 8. maja, 2024

Vladimir Putin, ruski predsednik in kandidat za vojnega zločinca, za katerim je tiralico razpisalo Mednarodno kazensko sodišče (ICC), je včeraj ponovno prisegel v razkošni dvorani Svetega Andreja Velike kremeljske palače. Nov šestletni mandat je pred njim, ustava pa mu dopušča še enega, torej skupaj 12 let oblasti. Da ne bi zmagal na volitvah, je enostavno nemogoče. Odkar je Putin poosebljena oblast, o tem pač ni dvomov: zmaga na vsakih volitvah, vprašanje je le, s koliko odstotki.

Človek, ki je leta 2000 v politiko prišel kot pragmatik, se je z leti izrodil v nacionalista in imperialista, prepričanega v svoje poslanstvo, ki je očitno restauratio imperii, obnovitev nekdanjega ruskega imperija. S Sovjetsko zvezo ima to le delno zvezo, vedno je na prvem mestu Rusija. Če bo na drugi strani Atlantika novembra zmagal mož, ki na prvo mesto postavlja Ameriko, bo svet po neki čudni poti postal unipolaren, kajti tudi Trump je navdušen nad avtoritarnim modelom vladavine, ki ga v miru izvajata Putin in Ši Džinping.

Ko je “slovenski zet” januarja 2021 pred Kapitolom ščuval množico, naj prepreči formalno razglasitev zmagovalca predsedniških volitev 2020, je to storil v najglobljem zaničevanju demokracije. Do konca je trdil, da volitve niso bile poštene in da je resnični zmagovalec on. Rezultate je poskušal (neuspešno) spodbijati tudi po sodni poti. Zanimivo, 20 let prej – na predsedniških volitvah 2000, ko sta se pomerila demokrat Al Gore in republikanec George W. Bush – je bil tudi Gore prepričan, da je zmagal, na Floridi so celo do onemoglosti ponavljali štetje glasov, pravniki so vlagali pritožbe in tožbe, zadeva je šla na Vrhovno sodišče, potem pa je Gore v nekem trenutku modro sklenil, da je treba ustaviti konje in priznati poraz. Ker bi v nasprotnem tvegali hudo politično krizo in družbeni razkol. Hiša, ki je sama v sebi razdeljena, pa ne more obstati, A House divided cannot stand, je svetopisemsko modrost parafraziral Abraham Lincoln, republikanec sicer.

+++

Putinovo včerajšnje kronanje ni bilo deležno pretirane medijske pozornosti zahodnih medijev, ki so se ukvarjali z Gazo in sojenjem spolnemu predatorju Donaldu, na katerem je nastopila nekdanja pornografska diva Stormy Daniels. Med Putinom in Trumpom sicer obstaja neka metafizična povezanost, pri čemer je rusko vplivanje na ameriške predsedniške volitve leta 2016 še najmanj problematično. Pravzaprav je v primeru Trupove vrnitve v Belo hišo Evropa tista, kjer bi se morali oglasiti alarmni zvonci. Kajti vojno v Ukrajini bo v tem primeru financirala predvsem Evropa. Zato je pomembno, kaj se bo zgodilo do začetka jeseni. Putin to še kako dobro ve, zato se bo hibridna vojna z Zahodom (in predvsem Evropsko unijo) do ameriških volitev stopnjevala.

Slovenska javnost, arhetipsko zavarovana v svoj podalpski mikrokozmos, v glavnem še vedno ni dojela, da smo z Rusijo v vojnem stanju in da o kakšnih zgodovinskih “slovanskih” sentimentih ni več ne duha ne sluha. Samo vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do naslednjega incidenta, pa naj gre za prepovedane aktivnosti diplomatov, kibernetske napade s strani Kremlja sponzoriranih hekerjev ali pa konec koncev za kupljene “medijske operativce”, ki po spletnih forumih objavljalo dnevna “poročila s fronte”, seveda z ruske perspektive.

Toda v ozadju potekajo še precej resnejše aktivnosti. Če uporabljate Telegram, bodite previdni, ker ga “nadzorujejo” Rusi. Če ste pomembni državni uradnik, bodite pozorni na komunikacijsko zasebnost. Poljska varnostna služba je našla prisluškovalno napravo v sobi, kjer bi se moral sestati kabinet premierja Donalda Tuska. Koliko naprav v različnih evropskih kabinetih niso odkrili? Koliko evropskih politikov, denimo tistih, ki jih plačujemo kot poslance Evropskega parlamenta, je na plačilnih listah različnih organizacij in skupin, za katerimi je dolga roka Putinovega režima?

+++

Evropske volitve čez mesec dni bodo idealna tarča ruskih služb. V bistvu lahko pričakujemo okrepljene subverzivne dejavnosti, kar velja tudi za Slovenijo, ki se je znašla med evropskimi državami na vrhu seznama Putinovih sovražnikov.Resda skuša vlada iz razumljivih razlogov ustvariti občutek varnosti. Vendar ostaja dejstvo, da smo z Rusijo v (hibridni) vojni in da poteka obveščevalna vojna že več let. Razkritje dveh spečih agentov iz Črnuč, ki sta skrbela za logistiko in t.i. varno hišo, ali izgon ruskega “diplomata” Lemeševa iz Ljubljane še ne pomenita, da je v naši državi razbita tudi Putinova vohunska mreža.

Tisto, kar skrbi, je izpostavljenost Slovenije kot vzorčne evropske države. Ruski hekerji, ki delujejo pod patronatom FSB, nam tako ali tako napovedujejo nove, še hujše napade, in grozijo z večdnevnim električnim mrkom. Ni rečeno, da jim bo uspelo, vsekakor pa ne gre za prazno grožnjo. Drugače rečeno, ruski napad na elektroenergetsko omrežje ni le mogoč, temveč je tudi verjeten. Vlada Roberta Goloba je sicer povečala sredstva, namenjena kibernetski varnosti, vendar je vedno določen odstotek verjetnosti za luknjo v sistemu. Onesposobljenje električnega omrežja bi bila hud šok za državo. Predstavljajte si – ničesar, kar je povezano z električnim napajenjem, ne bi mogli uporabljati, celo voda ne bi pritekla iz pipe, če jo poganja črpalka. Telekomunikacije bi padle, semaforji ne bi delali … trgovine ne bi mogle izdajati računov, saj so tudi blagajne priklopljene na elektriko.

Nerodna podrobnost, ki je bržkone le naključje, je v tem, da so se že lani v obveščevalnih krogih pojavili resni namigi, da bi lahko Slovenija doživela takšen “shut down”, pri čemer pa nihče ni povedal, kdo ali kaj naj bi ga povzročil(o). Morda ne bi bilo odveč imeti doma nekaj vode in nepokvarljive hrane na zalogi. Še en izziv za vlado, ki podcenjuje resnosti takšnih varnostnih groženj.

34 komentarjev

 1. slehernik

  Eh, Dejan, ko tokrat primerjaš Trumpa s Putinom, imaš zgrešene primerjave in motne poglede.
  Torej, zmagali so demokrati oziroma Biden, ne Trump – in kaj je sledilo potem?

  To lahko razločno vidimo danes: razsulo Amerike!
  Od konca 2. svetovne vojne smo jo poznali kot rešiteljico pred nečloveškimi režimi skrajnih levičarjev, nacistov, fašistov in komunistov. Bila je zgled in cilj milijonov po svetu, ki so upali na boljše življenje. In kaj je danes, ko ji zapoveduje peščica multimilijarderjev in njihovih lažnivih podkupljencev?

  Zato je Trump kljub vsemu, s čemer ga obkladajo kar naprej, lučka na koncu peklenskega predora skozi podrto demokracijo…

  Odgovori
 2. Andrej Muren

  V Sloveniji je kar ves levi politični vrh na Putinovem plačilnem spisku, to vemo že dlje časa. Vprašanje je le, kdaj bodo to dojeli slovenski volilci.
  To se vidi ne samo iz njihove slabo prikrite podpore Putinu, ampak tudi iz odsotnosti vsakih priprav na obrambo.

  Odgovori
 3. ren

  Sinočnje dogajanje v TV “prime time-u” TVS je bilo nenavadno. TV Dnevnik je zaradi “manjših tehničnih težav” imel cele 3 minute pravega izpada (na ekranih URA!). Skoraj istočasno TV 3 med oddajo Faktor “tehnične težave”(!!!); začeli so predvajati neko drugo oddajo. Na TVS so najbrž morali zaradi tega iz TVD vreči ven vsaj dve vesti!
  Kaj podobnega na TVS pri osrednji informativni oddaji (TVD) ni bilo že leta!
  HEKERJI!!!???

  Odgovori
  • Miller

   a ne, kako je blo hudo..,
   komaj smo preživel..

   Odgovori
 4. slavkope

  Pred bližnjimi volitvami v Evropski parlament bo na novo potrjeni ruski samodržec storil vse, da bo na najrazličnejših kandidatnih listah različnih evropskih političnih strank izvoljenih čim več pro-ruskih agentov ter da bo EU še naprej kolikor mogoče neenotna in notranje trhla zveza slabo povezanih suverenih držav.

  Nobenega dvoma ni, da so tudi med evro-kandidati slovenskih političnih strank bolj in manj skriti ter maskirani kandidati imperialističnih interesov “ruskega sveta” ter da zelo verjetno kandidirajo tudi s finančno in drugo podporo vplivne ruske agenture v RS in državah EU.

  Poleg dosmrtnega “ruskega carja” ogroža svobodo, varnost in demokracijo v državah EU, evro-atlantskega obrambnega zavezništva Nato in drugih državah svobodnega in demokratičnega razcveta tudi dosmrtni “kitajski cesar”, ki te dni opozarja na svojo imperialistično ambicijo ter naraščajočo gospodarsko in vojaško moč EU in Nato preko skrbno izbranih obiskov v Franciji, Srbiji in na Madžarskem.

  Oba imperialistična samodržca z domala dosmrtnim mandatom ter brezmejno močjo neomejenega državnega terorja postavljata pred razvite demokracije svobodnega sveta ključen izziv, kako se na demokratičen način uspešno in učinkovito ubraniti pred ne-nadzorovanim polaščevalskim terorjem z vzhoda, ki ne sprejema ne načel ustanovne listine OZN in ne drugih mednarodnih pogodb in pravil v mednarodnih odnosih med državami in narodi sodobnega sveta.

  Če se bo obema zadrtima samodržcema med privilegiranimi stalnimi članicami VS OZN po ameriških volitvah ponovno pridružil še podobno ego-centrični in ne-dialoško prezirljivi Trump, bo globalni svet v veliki nevarnosti.
  Vsi trije prezirljivi ego-centriki se bodo nemara celo pripravljeni in sposobni pogajati in celo pogoditi o “novi delitvi sveta”, a le na račun in na škodo večine manjših ter na nov način še dodatno podrejenih in izkoriščanih držav.

  Odgovori
 5. deni

  Konec koncev, če ruskemu ljudstvu odgovarja takšen način vladanja, tudi prav, dokler ne stegujejo prstov po drugih. Pred 85 leti so tudi strahopetni Zahodnjaki nekomu gledali skozi prste. Ostalo pa je zgodovina. Kot navadno so komunisti pod Stalinovo taktirko ustanavljali antiimperialistične fronte, češ, da so vsega krivi Angleži, Francozi in ZDA.

  Je pa res, da je Amerika Ruse spravila na kolena v oboroževalni tekmi. Zdelo se je da Rusija lahko postane normalna država. Toda tajkunska mafija je normalne biznismene na vse načine pohodila. Nemočnemu zapitemu Jelcinu so tajkuni narekovali politiko. In tu je vstopil Putin in naredil red. Vendar je svoje avtoritarne namene nekaj časa skrival kot kača noge. FSB, ki ga je Jelcin dodobra oklestil, je Putin kot izkušen operativec postavil na višji nivo. In s tako močno organizacijo je tajkune postavil na trdna tla, ker so ga nameravali imeti za marioneto.

  Kakorkoli ostalo je zgodovina. Kako daleč bo šel Putin se zaenkrat samo ugiba. Je prvak psiholoških in podobnih trikov in je v tem zelo uspešen. Grožnje z jedrskim orožjem so pa brezpredmetne, res bi se v primeru jedrske kataklizme voditelji poskrili kot podgane, vendar po tem tudi vladali samo njim. V oceni neke avtorice je po pogovoru z raznimi politiki, strokovnjaki, seveda hipotetično gledano ugotovila, da bi svet uničen v 72 minutah in nekaj milijard ljudi bi pomrlo ali takoj ali zaradi posledic. Tako, da razni Putini, pa tudi drugi voditelji z jedrskim orožjem, pamet v roke, sicer …

  Odgovori
 6. vernon coleman

  Mah, dejte, dejte, dejte se vi pokvarjene plošče, večni komentatorji hitrih prstov, a počasnih misli, vsaj 1x ENKRAT, vsaj malo zamisliti nad tem, kar piše zgoraj o Putinu, kaj pa sploh dejansko veste o Putinu… ne eni, ne drugi: NIČ! Eni ga demonizirajo, drugi nasedajo njegovi propagandi. Vemo pa: NIČ!
  Dajte možnost še čemu, poleg vsega, kar so vam vnesli programerji.
  Razmislite o tem, ali ste morda že ves čas postali le navadni vojni hujskači, politični ploskači in v vseh možnih tolmačenjih: le še ŠKODLJIVE, nekoristne OBLIKE ŽIVLJENJA.
  Bo šlo? Mah, saj vem, da je brezupno zahtevati mišljenje nekoga z notranjim pritiskom reda velikosti 10 na minus 11 Pascalov… a vseeno poskušam, vedno znova.

  Odgovori
  • ren

   Najboljši je Vernon! Ostali so ničle! On vse ve!!!

   Odgovori
   • vernon coleman

    Niti slučajno vsega ne vem, vem pa to, da 3. svetovna vojna ne bi bila dobra za nikogar, zato ne maram nobenega vojnega hujskanja. Je to dovolj razumljivo tudi za farme političnih trolov?

    Odgovori
 7. Miller

  Ko je gospodarstvo v ZDA začelo škripati zaradi vse močnejšega gospodarstva EU in zaradi poceni ruskih energentov ter surovin, je bilo potrebno nekaj storiti. In so…..

  Ker niso mogli EU daviti z gospodarsko konkurenčnostjo, danes EU davijo preko NATA in vojne v Ukrajini.
  In jim gre preko svojih plačanih bruseljskih in predsedniških lutk odlično od rok.

  ZDA zahvaljujoč prodaji dragih energentov EU in orožarski industriji, ter “mafijski” izsiljevalski „članarini“, ki jim jo morajo države EU = NATA plačevati, so se izvlekle iz krize.
  Na hrbtih EU davkoplačevalcev in ukrajinskega kanon futra…

  Odgovori
  • Peter Klepec

   80 let se je Evropa skrivala izza ameriskega deznika in namesto v obrambo investirala v luksuz. Nemcija se danes zivi v veliki meri od izvoza v Ameriko.
   Temu bi tezko rekli “davljenje”.

   Odgovori
   • Miller

    …nimaš pojma: tvoja “v veliki meri” je zapiranje tisočih nemških podjetij, brezposlenost in inflacija..

    Odgovori
    • Peter klepec

     V Nemciji se nikoli ni bilo zaposlenih toliko ljudi kot zdaj!

     Odgovori
    • Halobp

     Mile pejd na oktoberfest, pa boš vidu koliko je pir pa koliko folka, ki žura.
     V Nemčiji je PLAČANEGA dela kolikor hočeš, sam ti ne delaš, ti hodiš v službo ane?

     pa ne bodi presenečen, če te bo stregu črnc u jerharcah … povpraševanje po delovni slili, po verskem prepričanju je pa musliman, ker je to pogoj od Bavarcev, da jim ne spije pira 😉

     Idiiii putuj Mileee i nevračaj se !!

     Odgovori
     • Miller

      zgin nazaj na Noro24 in ne vraćaj se !

 8. vernon coleman

  Putin ni nič boljši in nič slabši od povprečnega zahodnega politika. Zanimivo, kako ga vsi MS mediji predstavljajo, neako kot strani v tem konfliktu: Ukr.-dobri, Rusi-slabi (pa gre zelo jasno za slovanske brate)… da ne omenim cenzure. Zelo objektivno, ni kaj dodati. Problem je spin, propaganda, laži, in zlasti češnja na torti: CENZURA!
  No, dajmo samo za danes predstaviti cenzuro le na cenzuRTV.
  1. Komentar neke Maje Sever o svobodi medijev je cenzorsko 100% popolnoma zmasakriran, o tem ni nobenega dvoma. Ministrstvo za resnico smo že dobili.
  2. Komentarje o Evroviziji so cenzorsko precej zmasakrirali, sploh, če omenite precej očiten satanizem irske ”pesmi”. Ali blef, slabo glasbo, visoke stroške…
  Skratka, mediji, novinarji in vse ostalo – ste le še skrajna karikatura svojega imena. Izjema je seveda, če boste- ta komentar pustili in to je zelo važno: KONKRETNO SPREMENILI SVOJE DELOVANJE V PRIHODNOSTI.

  Odgovori
  • Halobp

   Pa živijo Kole,

   a si bil mal na majčkanju s ćevapi ha? ta doug te blo ni 🙂

   V tvojem pisanju v bistvu monologu, sam sebi groziš …

   Pišiii Kole pišiiii !!

   Odgovori
   • vernon coleman

    Halo-bp, vi ste pa vedno za hece, kličete me Kole, pa še enega Mile, no to mi je simpatično – toda: je kdo doma tam zgor’? Tok-tok, … toktok… vse votlo doni… hmmm.
    Jaz ne pišem le iz zajebancije, tako kot nekateri tukaj, ampak resno, o novinarstvu, o zdravju (dr. Krek je očitno utihnil za vedno, še dobro…no, morda bi se lahko vendarle opravičil za Astro-Zeneco, ki je ravno ukinila cepljenje po vsem svetu – zaradi- pazite ”uradno” le 80 nepotrebno mrtvih v ZK), o vojnem hujskaštvu, borim se proti najhujšemu (zelo opaznemu) ZLU: CENZURI!!!!!, nekaj odgovornosti nosi vsak izmed nas.
    10 na minus 11 Pascalov – veste, morda le ne, to je tlak vesolja, tisti absolutni vakuum, v bistvu vakuuuum.
    Nisem bil na nobenem majčkanju s ćevapi, bi mi pa pasalo, s tem, da se ne udeležujem hujskaških prireditev za horde nemislečih, s tem, da ne prenesem Mafijankoviča nič kaj bolje kot znanega Xhonnya (na shpeto!). Sem pa bil v tujini in kar dobro jedel, če vas že zanima.

    Odgovori
    • Halobp

     Gospod doktor- kole’

     sem strojnik, z nekaj letnimi izkušnjami, tudi v razvoju biomehanike, tako da mi je takoj bilo jasno kje ste se gibali v ”tujini” upam, da tam ni cenzure, ”koja baš izađe iz hladnjaka”, ali pa iščete novo domovino?

     V mojem tok toku je kar nekaj litrov inteligence, kar je v vašem breztežnostnem stanju mentalnega lebdenja dokazano nemogoče.

     Kot znanstveniku vam predlagam, da se preselite v vesolje, tam ni cenzure samo ,kak odpadni ruski satelit vas lahko zadane 😉

     Dr. Krek se pa ni nikamor umakni, ker se najmanj takih piscev namišljenih zarot, kot ste
     Vi, sploh ne gane.
     Skratka, brez cenzure Vam povem, da v Franciji v času Covida ljudje niso smeli EN MESEC iz stanovanja v bloku, kako boste pa to komentiral.

     Če ste pa že res Doktor znanosti, bi vam pa lahko kanlo v vaš lebdeče intelektualne celice, da so cepivo razvili v zelo hitrem času, ker če ga ne bi, bi bila tista številka, katero omenjate bistveno višja!
     Z žalostjo pa pišem, da so stranski učinki , vsakega novega proizvoda seveda tveganje!!
     Upam, da ste seznanjen, koliko ljudi živi na planetu ZEMLJA.

     Odgovori
     • vernon coleman

      Kako bom komentiral, šaljivec halopb, da v Franciji niso smeli iz bloka en mesec (za prazen nič, ker so imeli podobno retardirano propagando kot marsikje po propagandnem mediju št. 1 za revčke, ki ne znajo misliti)… sej je bilo isto v Španiji, Italiji, itd. So what! Pa kaj potem!!
      Kako že reče Andrea Massi: ”La mamma degli stupidi e sempre incinta.” Mati bedakov je vedno noseča.
      A boste vi kaj komentirali Astra-Zeneco – to je namreč nekaj novega, ne pa 4 leta stara smrdljiva, pokvarjena jajca.
      Se mi je zdelo, pa ste se samo-oklicali za ”strojnega znanstvenika”. Nič kaj znanstvenega pristopa nimate. Ste morda vratar? Saj tudi dr. 6-Kebab ni infektolog, samo pogovarja se rad z đžankiji in prijazno propagira droge. Ne sramujte se, vsako delo je častno.

     • vernon coleman

      Ejejej, halopb, pa vi res delate pogumne sklepe, žal le s kako 10% zanesljivostjo.
      Pa še en rek imam za vas, vam pa ne izdam vira, ker tega trenutno niste vredni:
      ”Hudičevo težko je lagati, če ne poznaš resnice.”
      1. Če sem napisal, kako reče Massi, ne pomeni, da mislim, da je on originalni(!) avtor tega izreka. Ne vem, kje ste se izgubili. Logika – cvek.
      2. Kot drugo: Titej ni nič bolj moj kot je vaš ali od vseh skupaj; je pač del naše zgodovine, to je zame vse. Vi pa ste očitno malce obremenjeni z njim (verjetno tudi s Kučči-jem – ne vem, le ugibam?).
      3. Z Derby bananami nimam tudi nič skupnega, morda le včasih kako pojem pri športu. Uporabljam pa kdaj-pa-kdaj jezik orlov, kadar ste tukaj preveč tečni s tistim večnim, dolgočasnim: ”Xhonny, na shpeto!”
      Kakorkoli, Xhonnyu sem res rahlo zameril, da je izvajal govid-diktaturo, cenzuro, mega-korupcijo, totalitarizem in enoumje, poizkuse na ljudeh, itd., Škodil je prav vsem, mladim, starim in tistim vmes, pa še laže in še opravičil se ni, niti odgovarjal… Krivi ste pa vi in ne jaz, jaz se borim dalje, do konca! Drugače je pa naš vrli orel Gjonny bolj ali manj isti prodani globalist kot Holop ali pa njegova Tinceha. Pa še to kot dodatek: Pertinač je šel krepko predaleč s štetjem in naštevanjem ljubimcev te gospe, to je pa že res nizek nivo, celo nižji od Nore24tv, pa je res tudi jaz ne maram, ker je le lobistka in vemo, kaj vse lobisti počnejo za svoj krvavi denar.
      Vsekakor sem vesel, da tukaj ni veliko cenzure, ker na cenzuRTV ne moreš komentirati ničesar, ne novinarstva, ne EU, ne globalistov, ne Evrovizijskih satanistov, ne katastrofalno slabega cepiva Astra-Zenece, ki so ga dokončno ukinili, pa še odškodnine bodo… še o človekovih pravicah ali Helsinški deklaraciji ne moreš… ker vse ti anonimni, strahopetni drekači izbrišejo… Tisto je KONEC, KLINIČNA in dokončna smrt 100% prodanega NOVINARSTVA.

    • Peter klepec

     Tudi ce 20 milijonov ljudi vzame Ibuprofen, bo kaksen od njih id tega umrl.

     Odgovori
     • vernon coleman

      Samo, da je jemanje Ibuprofena res le prostovoljno (če odmislimo človeško neumnost, propagando in reklame), brez prisile in izsiljevanja, lahko na recept ali brez, na voljo imate v vsaki škatlici vsakega resničnega zdravila tudi Informacijo za bolnika (PiL), kjer morajo biti navedeni vsi neželeni učinki in verjetnost, da se zgodijo. Ali opazite kakšno razliko med zdravili, ki jih jemljemo izključno svobodno, prostovoljno- in prisilnim, skrajno neetičnim, dokazano škodljivim cepljenjem (kar je groba kršitev človekovih pravic, Dobre klinične prakse, Nuernberškega kodeksa, oz. zakonika, Helsinške deklaracije, Oviedske konvencije – Informirana, svobodna privolitev k preizkušanju, itd.), ali ne?
      Sami si odgovorite, prosim, vprašanje je le retorično. Pa pozdrav’te mi lepo 6-packa.

     • Halobp

      Doktore Kole,

      saj je res malo ”zastrašljivo” koliko znanstvenih doktorjev je Slovenija proizvedla v zadnjih 30. letih.
      Vi ste eden katerim so znižali kriterije zagovora.
      Napisani pregovor v it. jeziku, pa vsekakor ni iz ust Vašega avtorja, temveč preberite kakšno italijansko novinarsko kolumno, pa boste hitro naleteli na tisti rek.
      Seveda sem pozabil, da ste vratar v Derby – u, zakaj? ker namreč se vsakič spotaknete na bananinem olupku, banane katero konzumirate.
      Niste razumel pisanja v delu , sam se ne oklicijem za znanstvenika, tam opisujem Vas kot Doktorja znanosti 😉

      Kakorkoli, Vaš titej je bil samo strojni bravar oz strojni ključavničar, pa poglejte zlomka kako državo je nrdu 🙂

      Dr.Kole pa Vi ste kot ne joči Peter… a s ti tut not padu ?

  • Peter klepec

   Brati? Kaksni brati?

   Odgovori
 9. Halobp

  Lepo napisano, sicer pa smo 2024.

  in vsi večji odjemalci el.energije imajo samooskrbo – agregate.
  večja pisarniška podjetja pa za oskrbovanje računalnikov UPS naprave.
  Večje težave so lahko samo v mobilni tehnologiji GSM…..

  Je pa to lep izziv za predsednika vlade, sam bi priliv svoj narcistični pristop….

  ” kaj sm vam hovoru, nabaute panele za samooskrbo, pakličte mojo tamalo use zrihta ”

  😉

  Za putlerja pa, put – in, put – out

  🙂

  Odgovori
 10. borovnica

  Problem bo predvsem v mestni woke ali ne eliti. Mi hribovski riralci prezivimo brez “štroma” tudi en mesec če je treba pa še dlje.

  Odgovori
  • Brane

   Teroristični režim gor ali dol, mi rabimo poceni ruski plin za konkurenčno gospodarstvo, od katerega smo hočeš nočeš odvisni vsi. Morali bi začeti gledati najprej na lastne interese.

   Odgovori
   • Halobp

    Brane to zveni po ritmu, biti hlapec v svoji deželi, zato ker sem dobil eno malo rebrco, pa še to svijnsko.
    Lepo te prosim, plina je dovolj tudi drugje!!, recimo najbližje v jadranskem morju.
    Da bi pa podlegel putlerskemu izsiljevanju , pa ne !

    Dragi sodržavljani, najcenejša in najčistejša in najmanj obremenjujoče pridobivanje el.energije je jedrska energija, matematično izračunano z upoštevanjem vseh stranskih učinkov in primerjavo ostalih virov.
    Prepričane, da to ni res pa pustim premlevati.

    Odgovori
    • Brane

     Glede jedrske energije se popolnima strinjam, samo do tam je se 15 let najmanj.

     Odgovori
     • Peter klepec

      Kako se lahko strinjate o necem, o cemer nimate niti najmanjsega znanja?

   • Peter klepec

    Vi bi tudi kostno moko iz Auschwitza uporabili, ce bi vam ovce zato hitreje rasle.

    Odgovori
   • Peter klepec

    Sicer pa, na trgu je neruski plin toliko vreden kot ruski pred vojno. Kaj zdaj?

    Odgovori
  • ren

   @borovnica! Zavrh?

   Odgovori

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Ali je priznanje Palestine tudi podpora teroristični skupini Hamas?

Podpora Palestini vsekakor da, vendar ne Hamasovi Palestini, če hočemo dobro Palestincem, če hočemo dobro Izraelcem in če smo res za mir na Bližnjem vzhodu. Tako razmišlja naš diplomatski sodelavec in nekdanji veleposlanik Božo Cerar, ki se je oglasil v sila dramatičnih razmerah na Bližnjem vzhodu. Namreč na dan, ko je tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča zoper izraelskega premierja Benjamina Natanjahuja, njegovega obrambnega ministra ter vodstvo teroristične organizacije Hamas zahteval nalog za aretacijo. Vse to se je zgodilo le dan po helikopterski nesreči, v kateri sta umrla iranski predsednik Raisi in njegov zunanji minister, oba znana kot predstavnika trde struje v iranski politiki. Na Bližnjem vzhodu skratka nič ne kaže, da se bodo razmere kmalu umirile – prej nasprotno.

Kako je Slovenija pustila na cedilu svoje ribiče in se spet blamirala s propadlo arbitražo

Slovenski ribiči, ki jih hrvaška terja za več kot 3 milijone evrov kazni zaradi ribarjenja v domnevno hrvaških ozemeljskih vodah, so na lastni koži občutili nesposobnost slovenske oblasti, da poskrbi za interese države in njenih državljanov. Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je zavrnilo pritožbo ribičev zaradi hrvaških kazni kot nedopustno, je sledilo Sodišču Evropske unije, ki je podobno ugotovilo že pred leti: da namreč arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško ni, saj je postopek propadel zaradi hrvaškega izstopa iz arbitraže, do česar je prišlo po škandalu zaradi prepovedanega telefonskega pogovora med Jernejem Sekolcem in Simono Drenik.

Slovaški atentator: Ustrelil je premierja, ker Ficova vlada uničuje javno televizijo

Dober teden dni po vrnitvi iz Slovaške, kjer sem poskušal ugotoviti, ali gre ta srednjeevropska država res po poti Madžarke, njen premier pa je nekakšna slovaška kopija Viktorja Orbana, je prišlo do atentata na Roberta Fica. Malomarno varovanje je omogočilo atentatorju – to je Juraj Cincula, pisatelj in nekdanji varnostnik -, da je poklical premierja po imenu, da se mu je ta približal, potem pa vanj izstrelil tri naboje. Cincula je dejanje, kot je priznal, načrtoval. Pred mesecem se je odločil, da bo ubil premierja, ker se ni strinjal s politiko vlade in njenim uničevanjem javne televizije. Asociacij na slovensko zgodbo z Janševo vlado in podrejanjem javne RTV Slovenija se ponujajo kar same od sebe, vprašanje je le, kdo bi bil žrtev atantatorja pri nas – Janez Janša ali Robert Golob?

Pravljica o 9. maju – Saj niso mogli vedeti, kakšno svobodo prinašajo

Dokument o vojaški predaji Nemčije v drugi svetovni vojni je bil prvič podpisan 7. maja ob 2:41, nekoliko spremenjeni dokument, ki velja za dokončno nemško listino o predaji, pa je bil podpisan 8. maja 1945 v Berlinu ob 21:20. Hitler se je s svojimi pajdaši poslal na drugi svet že 30. aprila, Berlin je padel 2. maja. Naši osvoboditelji so po pranju lipicancev, šivanju uniform in usklajevanju scenarijev “vkorakali” v prazno Ljubljano po “hudih bitkah na Orlah” 9. maja zjutraj. 

Dan upora proti imperialistom, ki je trajal skoraj dva meseca

Dan upora proti okupatorju, kot se imenuje 27. april, nekoč znan tudi kot Dan Osvobodilne fronte, ne bomo obeležili na klišejski način. Torej nobene “polarizacije”, ki bi poudarjala eno ali drugo stran v državljanski vojni, do katere je prišlo zaradi invazije na Kraljevino Jugoslavijo 6. aprila 1941. Zgodovina pogosto pozablja, da Jugoslavija ni kapitulirala nič hitreje kot mogočna Francija in da so bili boji proti okupatorjem srditi. Poseben poudarek tokrat dajemo avtentičnemu zgodovinskemu viru, Slovenskemu poročevalcu: ta je bil maja 1941 posvečen veliki tragediji, ki je zadela Slovence, vendar je krivdo za vojno naprtil vsem imperialistom tega sveta, nikakor pa ne le Nemčiji ali Italiji. Zakaj so bili v kasnejši Osvobodilni fronti tako previdni in zadržani do Hitlerja, kot razkriva faksimile Slovenskega poročevalca?

Priznanje Palestine

Vprašanje mednarodnega priznanja Palestine s strani preostalih (zahodnih) držav in tudi Slovenije je seveda na mestu, vendar je potrebno biti tudi realist. Kajti pričakovati, da bo zaradi takojšnjega in brezpogojnega slovenskega priznanja Palestine vojne v Gazi v hipu konec, da bo palestinska država zaživela čez noč in da bo bližnjevzhodni problem rešen, je seveda iluzorno. Naš sodelavec Božo Cerar ugotavlja, da Palestino trenutno priznava 139 držav, pa vojna med Hamasom in Izraelom traja že več kot pol leta. Priznanje mora biti del neke širše zgodbe, denimo ponovnega zagona mirovnega procesa in dialoga, ki bo vodila k miru in rešitvi dveh držav. Priznanje bo drugače strel v prazno. Resda bo pri nekaterih ustvarjalo dober občutek in kot simbolno dejanje lajšalo vest ob vojnih grozotah v Gazi, a bo pri drugih obenem utrjevalo prepričanje, da gre za nagrado Hamasu in njegovemu stališču, da le odrekanje pravice Izraelu do obstoja, jemanje talcev in terorizem dajejo rezultate.

Kdo kljub stabilnim cenam na mednarodnem trgu Slovencem draži elektriko

Ljudje se sprašujejo, zakaj so računi na položnicah za elektriko vedno višji, če pa je cena električne energije na trgu padla. Naš sodelavec Bine Kordež je analiziral izrazit skok cen električne energije v letih 2021-2023, ki je posledica rasti cen plina, predvsem pa neustrezno reguliranega trga električne energije. Ta je povzročil visoke stroške porabnikom, ker pa se stroški proizvodnje elektrike niso pomembneje povišali, so omogočil enormne zaslužke posrednikov. Svoj delež pri končni ceni ima sicer tudi t.i. zeleni prehod: razogljičenje oziroma usmeritev v zelene vire energije pomeni višje cene. Vseeno pa to ni ključni razlog za visoke cene elektrike na položnicah. Trgovci oziroma posredniki z električno energijo so.

Ekscentrični Milanović ni rešil hrvaške levice, slavila je ponovno HDZ

Hrvaške parlamentarne volitve, razpisane za 17. april, niso prinesle zmagoslavja levosredinske opozicije, zbrane okoli socialnih demokratov (SDP) pod poetičnim imenom Reke pravice prihajajo (Reke pravde dolaze). Zgodba nekdanje Kukuriku koalicije se ni ponovila. Kot vse kaže, bo SDP s partnerji dobila vsaj 20 mandatov manj kot HDZ v 151-članskem saboru. To pa je rezultat, ki nikakor ne more veseliti hrvaške levice, še manj predsednika države, ki se je želel aktivno vključiti v predvolilno kampanjo. Operacija Z, kot so na Hrvaškem imenovali “volilno intervencijo” predsednika republike Zorana Milanovića, torej ni uspela. Varuhom ustavnega reda je odleglo, zadovoljni so seveda tudi v desnosredinski HDZ in stranki Domovinsko gibanje, ki se je uvrstila na tretje mesto.