Čemu slovenska zadrega ob 20-letnici članstva v Natu

Avtor: | 4. aprila, 2024

Severnoatlantsko zavezništvo, ustanovljeno leta 1949 kot protiutež Varšavskemu paktu in grozeči nevarnosti, ki jo je za demokratično in svobodno Evropo predstavljala stalinistična Sovjetska zveza, praznuje 75. obletnico. Pri nas, kjer smo se mu z nekaj mukami uspeli pridružiti šele leta 2004 – vstop je sovpadal s polnopravnim članstvom v Evropski uniji – smo letos obeležili 20-letnico pridružitve tej obrambni organizaciji, ki je brez vodilne vloge Združenih držav Amerike verjetno ne bi bilo oziroma ne bi igrala omembe vredne zgodovinske vloge.

Toda v zadnjih dveh letih so se zgodili prelomni dogodki, ki so NATO ponovno definirali. Organizacija, ki je bila še januarja 2022 v kritični fazi obstoja, je z rusko invazijo na Ukrajino dobila nov pomen in zagon. Če sta francoski predsednik Macron in bivši ameriški predsednik Trump še nekaj let pred tem modrovala, kako da je NATO klinično mrtev in kako da neresni obrambni izdatki skoraj polovice članic (kar pomeni kršitev sprejetih zavez) vodijo k njegovemu koncu, je 24. februar 2022 stvari postavil na glavo. Klinično mrtvi starček je v nekaj dneh postal rešitev in upanje za napadeno Ukrajino, zaradi naraščajočega ruskega nacionalizma in imperializma, katerega zaščitni znak je Vladimir Putin, pa sta se nevtralnosti odrekli Finska in Švedska. S tem je zavezništvo nepričakovano pridobilo novi članici, meja z Rusijo pa se je podaljšala za več kot 1300 kilometrov.

Ruske imperialne vojne (Čečenija, Gruzija, Ukrajina…) so spodbudile zanimanje za sodelovanje z zvezo NATO tudi tam, kjer še pred leti ni bilo nobenega interesa. Denimo na Kavkazu, kjer je bila doslej Gruzija tista, ki je občutila rusko agresijo (vojna poleti 2008), lani pa so ceno za svojo naivnost plačali tudi Armenci. Azerbejdžan, ki ga podpira Turčija, si  je v skrbno pripravljeni vojaški operaciji v Gorskem Karabahu, s čemer je soglašala tudi Moskva, priključil ozemlje, na katerem so doslej živeli etnični Armenci. Etnično čiščenje, ki je sledilo, je povsem spremenilo podobo te pokrajine. Armenija zaradi tega izdajstva, kot ga razumejo, obrača hrbet Rusiji in se tudi spogleduje z NATO-m..

+++

Vladimir Putin je dejansko postal Natov prodajalec leta, The Salesman of the Year, kot so ruskega avtokrata duhovito imenovali na socialnih omrežjih. Brez njega bi bil NATO verjetno danes res napol klinično mrtev. Tako pa je njegova vojna z Ukrajino prebudila Evropo in obnovila zaupanje v obrambno solidarnost. Za države, kjer je bila podpora članstvu zadnja leta na kritično nizki ravni, je leto 2002 prelomno, zavedanje ljudi, da kolektivna obramba zagotavlja varnost zlasti tistim državam, ki se same ne bi mogle obraniti pred agresijo, se je ponovno povečalo. Tega se še posebej zavedajo države, ki mejijo na “ponorelo” Rusijo. Argumentov, ki bi opravičevali ideje o izstopu iz Nata, ni enostavno najti. Celo naša Levica, ki je od leta 2022 vladna stranka, danes precej previdno omenja referendum o izstopu (podobno kot je omehčala stališča proti nakupu orožja, nujnem opremljanju slovenske vojske), zdi se, da bolj za stabilizacijo svojega volilnega telesa, kot pa za neko resno politično agendo. Dejstvo je, da bi večina slovenskih volivcev jutri glasovala proti takšni iraci0nalni odločitvi, čeprav je podpora zavezništvu v resnici nekoliko padla in je najnižja v primerjavi z vsemi ostalimi članicami.

Po zadnji, letošnji raziskavi zavezništvo v Sloveniji podpira 52 odstotokov državljanov, leta 2021 ga je 60 odstotkov. Za primerjavo: za članstvo je leta 2003 na referendumu glasovalo 66 odstotkov državljanov. Vsekakor gre pri tem padanju podpore za posledico določenih izkrivljenih interpretacij pri opredeljevanju krivde za vojno v Ukrajini, ki so jih nasprotniki NATO pakta agresivno spravili tudi v glavne medije.

Gre namreč za znano tezo ruske propagande, da se Rusija v Ukrajini samo brani, da je vojno “zakuhal” Zahod, ker je ogrožal Rusijo. Ne glede na absurdnost takšnih trditev, ki jih najbolj učinkovito demantira prav osvajalski, genocidni značaj Putinove vojne v Ukrajini, so te v določenih krogih iz različnih razlogov padle na plodna tla. Določene politične sile pa ideološko, že kar fanatično nasprotovanje Ameriki, zavezništvu nekritično izkoriščajo, zlorabljajo za svojo notranjepolitično promocijo.

Zato vseeno ostaja občutek nelagodja, ko gre za status zveze Nato pri nas. Nedavna proslava ob 20-letnici članstva je potekala napol konspirativno na Brdu pri Kranju. Kot da bi bilo oblast sram, da smo člani. Je občutek napačen?

Proslava ob 20-letnici vstopa v NATO se je zdela kot nekakšen malo pomembnejši občinski praznik, v medijih pa so skoraj več prostora dobili protestniki (nekaj deset njih), ki so priredili mirovniško zabavo v Ljubljani. (Slika: Nataša Pirc Musar, X)

Eden ključnih vzrokov vseh “nesporazumov” v zvezi z Natom je zagotovo ideološki. Ne glede na to, da je zavezništvo nastalo kmalu po začetku blokovske delitve sveta in da ga je Sovjetska zveza videla kot glavnega ideološkega nasprotnika, pa po razpadu Varšavskega pakta Nato ni imel več ideološkega predznaka. Zato se ga je prijel antiamerikanizem, ki je poslednje orožje nostalgikov za socializmom in nekdanjo Sovjetsko zvezo. Antiamerikanizem je v nekaterih okoljih tako močan, da zasenči vse drugo. To posebej velja za Slovenijo, kjer je bil po mednarodnih raziskavah antiamerikanizem že pred leti izjemno velik, primerljiv le z arabskimi državami.

A ker so Slovenci glede strateških zadev vseeno pragmatični (upamo), revolucionarnih potez ne gre pričakovati. Stranka Levica pa je tudi dovolj oportunistična, da si z izsiljevanjem z referendumom o izstopu iz Nata ne bo odžagala veje, na kateri sedi v Golobovi vladi. Poleg tega bo 75-letnica Nata čez nekaj dni pozabljena, 1. maja pa je tu že naslednja, politično precej bolj všečna obletnica: 20-letnica vstopa v Evropsko unijo. Ker sovpada s 1. majem, ki je največji praznik v naši ljudski republiki, bo ta dan resnično nekaj posebnega.

Modre evropske zastave in rdeče prvomajske zastave bodo združene plapolale pod svobodnim soncem.

24 komentarjev

 1. trisul

  Levica bi izstopala iz NATO zveze, SDS podpira Orbana, Dodika in Trumpa, ki delujeta proti interesom NATO zveze in v podporo Putinu.

  Potem se čudimo zaradi “zadrege” oblasti, ki članstvo v zvezi NATO podpira in zmedenosti javnosti.

  Odstranimo Levico in SDS in ne bo nobene zadrege več.

 2. MARJAN

  “Določene politične sile pa ideološko, že kar fanatično nasprotovanje Ameriki, zavezništvu nekritično izkoriščajo, zlorabljajo za svojo notranjepolitično promocijo.”
  Dejmo bit direktni, nič “določene politične sile” to je bil in še vedno je, osebno Milan Kučan in njegova mafijska ekipa. Zakaj mafijska? Zato ker on deluje in ukazuje kot neki filmski “boter” po naše iz ozadja ali iz globoke države, ampak to je mafijska organizacija. On že v štartu ni bil za NATO in tudi sedaj ni. Da pa ta mafijska združba, ki kontrolira in manipulira s skoraj polovico volilnega telesa in vse državne inštitucije, nujno rabi zunanjega in notranjega sovražnika ( JJ in ZDA ) je kristalno jasno in to pelje državo v pogubo.

 3. Miller

  (rdeča cunja)
  1. ZAKON kulta SDS:
  kdor grdo pogleda, obrekuje ali na volitvah ne obkroži našega furerja in duhovnnega vodje ter nima doma Twitov kot z oltarčkom in njegovo sliko, ob katerem zjutraj in pred spanjem pozdravlja s trikratnim dvigom roke, je sigurno:
  – potomec zmagovalcev v ww2,
  – rusofil,
  – putinist,
  – zagovarja Hamas,
  – proti NATU
  – ni naročen na Demokracijo,
  – in ima rad vse narode, ne glede na barvo kože.

 4. David

  Res je bila tale proslava sramotna, nekateri ljudje v SLO si kot kaže bolj želijo Putinove diktature, kot demokratične EU. Še kako bomo v SLO potrebovali NATO v prihodnjih letih. Pa še ena zgodba naših severnih sosedov. Med leti 2011 in 2014 sem živel in delal v Klosterneuburgu blizu Dunaja. Spomnim se kako mi je takrat marsikateri prebivalec tamkajšnjih elitnih sosesk govoril, da je dobro ker je Avstrija v EU, in še bolje, da je ni v NATO paktu. Sem z istimmi ljudmi govoril kar nekajkrat v zadnjem letu in pravijo, da si sedaj prekleto želijo, da bi Avstrija bila del NATO organizacije.

 5. DRAGO

  Vsem tem zgoraj komentarjem čakam, kaj bo po mojem najbolj pronicljiv komentator tega portala Uroš rekel.

 6. slavkope

  Za ponovno krepitev in osmislitev obrambnega in političnega evro-atlantskega zavezništva Nato ni nihče storil več spodbudnega, urgentnega in ultimativnega od ruskega samodržca, diktatorja in tirana V. V. Putina.

  S svojo zločinsko ekspanzionistično in imperialistično politiko ter z zločinsko vojno agresijo na ozemlje suverene in mednarodno priznane Ukrajine je “prignal” v prostovoljno članstva Nata celo tako trajno stabilne in samostojne ter deklarativno nevtralne in neodvisne države, kot sta bili v zadnjem času očitno vse bolj neposredno vojaško ogroženi Finska in Švedska.

  RS je bila sprejeta v politično-obrambno zavezništvo najrazvitejših demokratičnih držav zahodnega sveta po globoko premišljeni in politično dozoreli večinski referendumski odločitvi dveh tretjin slovenskih aktivnih volivcev, kar od tedaj formalno-pravno zavezuje vse sklice parlamenta (DZ RS) in vse vlade RS, ne glede na koalicijsko-opozicijsko trenutno in začasno razmejena med-strankarska in med-ideološka razmerja v parlamentu in vladi.

  Z veljavnimi pogodbenimi razmerji in skupnimi demokratično sprejetimi odločitvami članic Nata se je RS tudi prostovoljno zavezala za dogovorjeni prispevek dveh odstotkov nacionalnega BDP za potrebe lastne in skupne obrambe ter varnosti.

  Vse vlade RS doslej omenjene zaveze niso niti približno izvršile, kar pomeni ne le izdajstvo mednarodno veljavnih in formalno podpisanih zavez do zavezništva, ampak tudi izdajstvo lastnega naroda in državljanov RS, ki na osnovi lastne veljavne referendumske odločitve upravičeno pričakujejo od svojih parlamentarcev in ministrov v vladi, da v dogovorjeni meri in kakovostno zagotovijo nujne in smiselne finančne, tehnične, organizacijske in kadrovske pogoje za lastno obrambno pripravljenost ter za sposobnost enakopravnega in enakovrednega obrambnega deleža v skupni obrambni strukturi Nata, v skladu z našimi finančnimi, materialnimi in človeškimi strateškimi danostmi.

 7. brane

  NATO je predvsem dvoje:
  Platforma za prodajo orožja, večinoma s strani ameriškega vojaško-industrijskega kompleksa.
  Kot drugo pa: ameriško orodje za politično kontrolo Evrope.
  Dokler bo NATO obstajal, EU ne bo suverena.

  • APMMB2

   Proti komu pa je naprejeno orožje in zakaj?
   Bila je Sovjetska zveza in je Rusija. Vedno so od tam prihajale in še prihajajo grožnje. In NATO pakt je zato, da prperečuje napade in agresijo.Sojeti so napadli DDr in zatrli upor. Sovjeti so napdali Madžarsko in zatrli upor. Sovjeti so napadli Čehoslovaško in zatrli upor.
   In prišla je Rusija.
   Napadli so Čečenijo. Napadli so Gruzija. Napadli so Ukrajino. Napasti nameravajo Moldavijo. Grozijo Baltskim državam.
   In proti takšni agresiji je potrebno orožje in NATO pakt.

  • jaz

   Ja Brane, Slovenija bo suverena pod ponovnim prevzemom oblasti Komunistične partje Tretje Jugoslavije ali pa celo Rusije. …Ko nam bodo zopet mejni stražarji streljali v hrbet kot so nekoč tisitm ki so hoteli oditi v “gnili kapitalizem”, kjer so imeli dostojno plačo in ostalo. Ti in Miller, dva Putinova hujskača.

   • Brane

    “Ti kar zavidam tvoje preprosto življenje”, če uporabim stavek iz nekega znanega filma.

    • jaz

     @Brane, no in kakšnega imaš ti, če mi zavidaš mojega? Govorimo namreč o politiki…ki je nezavidljivo krojilo usodo mojih staršev…ne bi rad ponavljal njihovega življenja. …krojili so jim ga vaški obveščevalci intelektualnega dometa Luke Meseca.

  • Peter klepec

   Evropa je nehala biti suverena v sirsem pomenu besede s tem, ko je Amerika dobila drugo vojno. Vse evropske drzave, ne samo Nemcija, so bile na tleh, medtem ko je Amerika cvetela.
   V desetletjih po vojni so se Evropejci udobno namestili pod ameriskim zascitnim deznikom, ki je povrhu bil se zelo poceni.
   Tega zastonj deznika ni vec in EU se mora pobrigati za svojo vojsko. Ze veckrat sem
   napisal, da ne sirske, ne libijske in mogoce tudi afganistanske krize ne bi bilo, s tem tudi beguncev ne, ce bi bila v Sredozemlju sesta flota evropska in ne ameriska. Izgleda pa, da Evropejci rabijo, da jih nekdo krepko sune v zadnjo plat, sa se zganejo. Med drugim, da je pocasi cas, da se EU opremi za enakopravno vlogo napram USA. To utegne malo trajat, Americani imajo vec kot deset modernih letalonosilk, Nemci niti ene.

  • ren

   Eu bo suverena takrat, ko jo bo pohopsal Putin, ane. Take težnje je imel že Stalin pa ga je Hitler prehitel.

  • Tomaž Zupančič

   glede na svojo vedno bolj nerealistično politiko, govorim o času 2015 do vojne v Ukrajini, je EU (bila) nesposobna sploh preživeti v času, ko jo vsi želijo raztrgati za svoj lebensraum. Zahodno zavezništvo ima “naše” kulturne gene. Če se s tem ne strinjaš, se kar odseli med svoje ideološke brate na vzhodu in jugu, kjer se ti bo kolcalo za zahodno demokracijo …. prej ali slej

 8. Arno50

  Danes v EU potrebujemo čim več Churchillov in čim manj Chamberlainov……
  Trumpu se nasmiha zmaga na volitvah…. Kakšno pa je njegovo stališče do neplačnikov in šlepavcev v zavezništvu, pa vemo vsi.
  Da ne bomo čez nekaj let spet prosili te grde, grde Američane, da se izkrcajo v Normandiji in nas rešijo iz pekla….tokrat ruskega.
  Kot da se iz zgodovine nismo naučili nič.

  • jože

   Se strinjam. Kratkovidnost je včasih razlog za naslednjo katastrofo. Če bi Ukrajinci pred rusko agresijo izposlovali no-fly zone nad Ukrajino (prek Varnostnega sveta, če to ne bi šlo pa bi za varovanje svojega zračnega prostora zaprosili Nato) sem 100% da do vojne ne bi prišlo. Kje se upajo zastareli ruski avijoni kosat z zahodno tehnologijo. Nimajo šans!

 9. Rokovnjac

  Prvi maj je tudi zame poseben praznik!!!!(zivel prvi maj,daj mascobo za nazaj),tako smo kricali takrat,ko je bilo se vse na karte.Naj se vrnem nazaj k prazniku.Prvega maja davnega leta 1972 sem postal ameriski drzavljan in nikoli mi ni bilo zato zal!!

  • jože

   Ja kaj naj rečem? Čestitke! Dobra odločitev 🙂

 10. Andrej Muren

  Upam, da Slovenci res ne bi glasovali za izstop iz NATA. Prav preveč samozavesten pa glede tega ne bi bil.
  Dejstvo je, da majhni in povsem razoroženi državi, kot je Slovenija, lahko varnost nudi samo takšno zavezništvo, kot ga predstavlja NATO. Zato bi se ga morali držati kot klop.
  Opozoriti je treba, da so tri sosednje države članice NATA. Prav vse imajo ozemeljske apetite po našem ozemlju. Predstavljajte si neugodno situacijo, v kateri bi se znašla rusofilna Slovenija, če ne bi bila članica NATA. Ali mislite, da bi nas branila Rusija?

  • Peter klepec

   2003 so bili Slovenci za NATO, ker so se spominjali srbskih tankov. Ruske nevarnosti se ne takrat, ne danes niso zavedali.
   Pri cemer bi bilo bolj plavzibilno, da bi Rusija raje spravila pod svojo kapo slovanski svet in ne neko Nemcijo.
   Eden od glavnih razlogov za Putinovo strategijo je, da Rusija potrebuje razvite industrijske dezele po kapo. Sibirija je samo rudnik, nic vec. Vzhodna Evropa je pa obenem trg in proizvodnja. Obojega Rusija nima. To je razlog za vojno.
   Friedrich Veliki je sredi 18. stoletja iz tocno enakih razlogov bil sedemletno vojno. Rabil je Slezijo in status velesile in oboje je dobil, ceprav je zato zrtvoval svojo populacijo.

 11. ren

  Un broz se kot vrtavka vrti v grobu! Kakšen nezališan napredek je doživela Slovenija!
  1.Je samostojna država
  2.Je članica EU
  3.Je članica NATO
  4.Ima valuto, ki kotira v svetu in nima več ničvrednega dinarja
  5.Imamo soliden življenski standard, ki se sploh ne more primerjati z
  revščino v SFRJ.

  V 70. letih prejšnjega stoletja mi na kraj pameti ni padlo, da bom to doživel in da bomo del Zahoda.

  • Andrej Muren

   Naši levaki se ne bi strinjali z vami. Oni pravijo, da je v rajnki SFRJ bilo vse boljše. Mogoče za njih, zame ni bilo.

   • Peter klePec

    Levaki sedaj zivijo bolje kot kdajkoli v YU. Le, da sedaj legitimno. V tem je bizarnost.

  • Gorazd Čuki

   Kvazi levica in neki kao liberalci ne razumejo zgodovine niti narave Titove Jugoslavije. Zanimivo kako malo znanja imajo. Torej če bi ta folk zganjal tako rusofilijo in putinoljubje (stalinizem) – kaj mislite bi se zgodilo pod Titejem?
   Na Goli otok bi jih poslal! Takoj! Brez pardona!!

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?