Dominikovanje

Slika: fotomontaža +PORTAL

Avtor: | 2. februarja, 2024

Pred dnevi smo v članku »V pričakovanju novih bizarnosti in bleferskih akrobacij« nekako v pol-šali napovedali nove smešnice komuniciranja vlade, ampak »odstavitvena« koalicijska telovadba okoli pravosodne ministrice in odgovori na poslanska vprašanja predsednika vlade v ponedeljek so dejansko prinesli nov presežek. Premier je ob fanatično-komičnem zagovarjanju ministrice Dominike Švarc Pipan in Emilije Stojmenove Duh dobesedno priznal, da vlada ne deluje, da odgovorni, vključno z njim, ne berejo vladnih gradiv, da nimajo pojma kaj sprejemajo. Krivi so pa neki uradniki, menda člani drugih strank, ki obvladujejo celotna ministrstva. Gre očitno skoraj za državni udar. Če seveda verjamete.

Premier se je ob odločitvi za neko “die hard” strategijo pri zagovarjanju Dominike Švarc Pipanove ujel v lastno PR-ovsko past. Bolj, ko nam skupaj s pravosodno ministrico dopoveduje, da so mu pri nakupu Litijske 51 vse podtaknili, bolj utrjuje, promovira svojo nesposobnost vodenja vlade in nesposobnost svojih ministrov. Za piko na i hoče nepravilnosti obesiti kar opoziciji, s čimer pa spet dokazuje, da je njegova depolitizacija očitno precej neuspešna. Še njegovi zvesti privrženci se čudijo njegovi malomarnosti. Marcel Štefančič jr. je v nedeljskem “Politično” lepo povedal, da bi moral z največjo skrbnostjo preverjati vse nepremičninske nakupe, izkušnja z nakupom stavbe NPU, ki je odnesla Katarino Kresal, je zelo pomenljiva. No, Marcel je morda zanemaril, da je v nakup vpleten sam premier, vsaj posredno, ker je sklep vlade o akupu nekritično “požegnal”,zato mora na vse možne načine brisati, zamegljevati sledi, izumljati obrazložitve, ki bodo pozornost javnosti preusmerjala od bistva: izredne šlamparije ministrice in celotne vlade pri nakupu podrtije na Litijski 51. Prevalitev odgovornosti na konkurenčno stranko pa je tudi vedno prikladna taktika, ki pa se lahko vrne kot bumerang. Primer ministrice Bobnarjeve ga očitno ni izučil. Prepotentnost, prepričanost v svojo genialnost v povezavi z ogroženostjo, užaljenostjo bo gotovo definirala tudi njegove naslednje korake.

Medtem stavkajo zdravniki, ki so menda tudi pod nadzorom opozicije, pa tožilci, sodniki, zaposleni na upravnih enotah. Vse to se dogaja zaradi izredno dobrega delovanja vlade, ki ga državljani očitno ne razumejo. Aktualna bizarnost, mogoče je ta spet pod nadzorom opozicije, je, da koalicijska stranka SD zahteva odstop svoje ministrice Dominike Švarc Pipan, ona pa v svobodni vladi ne odstopi in sestankuje s predsednikom vlade, ki jo očitno podpira. Dejstvo je, da ima premier pri nakupu podrtije na Litijski 51 roke v marmeladi vsaj do komolcev, če ne drugega zaradi malomarnega ravnanja. Da finančnega ministra Klemna Boštjančiča, ki je odobril izredno nakazilo iz proračunskih rezerv niti ne omenjamo.

Po zadnjih informacijah ministrica ne bo odstopila, ker hoče “raziskati” zadeve. Raziskovala bo torej, kako je lahko tako malomarna pri svojem delu, da podpisuje pogodbe brez ustrezne dokumentacije. Noben uradnik, generalni sekretar katerekoli stranke jo ni prisilil, da podpiše takšno neumnost. Predvsem pa je sama kriva za izbor svojih najožjih sodelavcev. Na podlagi njenih izjav lahko sklepamo, da je podpisala še marsikaj bolj bizarnega, zato bi kazalo preveriti vse njene “projekte” v času njenega ministrovanja. Naslednji logični korak je verjetno njen izstop, izključitev iz SD in vključitev v Svobodo, ki ji zagotavlja politično preživetje. Vsaj do naslednjih volitev. Bo pa zanimivo opazovati reakcije SD na to ljubezensko razmerje med Golobom in Dominiko. Če bi imeli kaj strateškega razmisleka, bi bil tudi izstop iz koalicije ena izmed opcij. Mogoče pa Dominika kaj ve, kar bi predčasno torpediralo predsednika vlade, ali koga drugega.

“Prevzemam objektivno odgovornost glede nakupa sodne stavbe, vendar ne bom odstopila”, je danes povedala ministrica. Fenomen, ki ga slovenska politika še ni videla. (Slika: STA)

Ker večina medijev ne prenaša, predstavi vseh izjav ključnih politikov iz Državnega zbora, predvsem pa jih prikazujejo ustrezno selektivno v skladu s svojo uredniško politiko, smo se odločili, da večino odgovorov predsednika vlade Roberta Goloba na poslanska vprašanja v zvezi z afero Litijska 51 v ponedeljek, 29. 1. 2024, predstavimo, povzamemo v tem članku. Vsak državljan si lahko celotno sejo sicer ogleda na strani RTV Slovenija.

Pa gremo po vrsti, najprej na bistveno izjavo predsednika vlade na poslanska vprašanja, kjer je razkril način, koncept svojega vrhunskega ne-vladanja:

»Tu imam gradivo, ki ga je obravnavala vlada na to temo, v tem gradivu ni ne pogodbe, ne opisa prodajalca, razlike v ceni, cenitve……«

Predsednik vlade nam je de-facto povedal, da je skupaj z vsemi ministri, menda ni glasoval le gospodarski minister Han, potrdil nakup stavbe v višini 7,7 mio evrov brez osnovne dokumentacije, prilog, pogodb, resnih cenitev, projektne študije…. pojasnil pristojne ministrice. Zadevo so mu po njegovem »podtaknili«. Kdo, kako? Vrhunski menedžer bi se verjetno vtaknil v vsako podrobnost pogodbe, sploh, če gre za strateški projekt vlade, kot je zagotavljanje prostorov za pravosodne organe. Trenutni vrhunski menedžer se ni. Nakup so po njegovem menda urejali tretjerazredni uradniki nejasnih političnih prepričanj, mimo želja, mnenj vlade. Samo-priznanje nesposobnosti brez primere v slovenski zgodovini. V normalni, demokratični državi bi bilo takšno »klobasanje« razlog za odstop vseh, ne samo uradnikov, celotne vlade, z neobveščenim predsednikom vlade na čelu.

V normalni koaliciji, vladi, so namreč postopki sprejemanja odločitev precej standardizirani, jasni, vsebujejo več strokovnih in političnih varovalk. Vsako gradivo ministrstev bi moralo po ustaljenih postopkih najprej preživeti »sita« koalicijskega usklajevanja, zatem potrditve pristojnih služb ministrstev, pristojnih odborov vlade, finančne presoje ministrstva za finance, na koncu še politične presoje generalnega sekretariata predsednika vlade. Po vsem tem se gradivo, sklep, pojavi na sej vlade. Glede na izjave predsednika vlade v Državnem zboru, v ponedeljek, 29. 1. 2024, ta ustaljena demokratična procedura v aktualni vladi ne deluje, mu je tuja. Vlada sprejema sklepe brez ustrezne dokumentacije. Sklepi vlade padajo dobesedno »z neba«. Nihče nič ne ve.

Gremo naprej z bizarnimi izjavami. Predsednik vlade informacije ne dobiva na vladi, ampak iz medijev, kar je poseben fenomen:

»Jaz vsak dan z nova iz medijev dobivam nove informacije, ki so zelo zaskrbljujoče. Zelo zaskrbljujoče. Noben minister se objektivni odgovornosti ne more izogniti. Jaz sem prepričan, da je ta projekt izjemno problematičen, ne samo zaradi tega, kdo je prodajalec, kako se je izvedel, ne samo zaradi tega, ker ministrica pravi, da so jo službe zavajale.«

No, predsednik vlade priznava, da je potrdil projekt, izplačilo, ki je izredno problematično, ampak informacije dobiva le iz medijev. Ko je plačilo potrdil, je pa ugotovil, da potrebuje poročilo o tem, kaj je naredil? Čisto slučajno se je plačilo izvedlo sredi božično-novoletnih praznikov, šolskih počitnic, v 24-ih urah od podpisa pogodbe do izplačila, brez overjenih pogodb, iz proračunske rezerve. Nuja je bila huda. Ampak premier o tem nima pojma. Vse so zakuhali neki uradniki, ministrica, ki je zadevo podpisala pa ne.

Ljubezni je očitno konec. (Slika: FB)

Nadalje nam je predsednik vlade priznal, da ga vsi ignorirajo, na čelu s pravosodno ministrico, nima informacij o izboru projekta. Je pa projekt potrdil na vladi, skupaj s finančnim ministrom, sedaj se pa javno sprašuje o svoji nesposobnosti.

»Poročilo sem zahteval dvakrat pa ne uspem pridobiti podatka, kdo je projekt izbral. Ker glavni problem je v izboru projekta, kako je možno, da je prišel na mizo kot edino možni projekt za reševanje prostorske stiske pravosodja. Meni je to popolnoma nelogično.«

Predsedniku vlade je nelogično, da je sprejel nelogično odločitev, nam, državljanom pa še bolj, Sploh, ker je v nadaljevanju odkril, da ima v svojem »aparatu« sovražne sile, menda mu vse podtika opozicija. Je pa iskreno priznal, da se moramo vsi prijeti za žepe, ker on tako nespretno, nestrokovno deluje vsak dan:

»Jaz se bojim, da, če se jo to zgodilo enkrat, se je to zgodilo tudi v preteklosti«.

 Mi tudi. Verjetno se bo tudi v prihodnosti, če bodo tile še dolgo ostali na oblasti.

27 komentarjev

 1. Nekočbomordabolje

  No, ta članek se da dobro prebrati in dobro prebaviti. Tisto, kar pa je na X pisal Steinbuch pa je totalna frazerska patetika in verjetno Stenibuch še danes ni prilezel iz ministričine riti.

 2. IVA

  Golob je kot običajno (piar leporečje) ugotovil, da so zadeve resne, zato bo že danes sklical … in se pogovoril …
  V neki Tarči je D. Verčič lepo opisal, da naš premier in njegova (eskort) dama “kot kaže zelo uživata v potovanjih, ki mu jih njegova funkcija omogoča”.
  No, občasno mora “intervenirati” doma in reševati zadevo, v katero je pozabil, je tudi on vpleten – dopisna seja vlade, kjer so 28. 12., kar na daljavo (snežni ali morski užitki?) sprejeli odločitev o večmilijonskem nakupu stavbe (iz rezerv)!

  Stephen Koch v knjigi Dvojna življenja opisuje temeljno načelo komunistične doktrine: nasprotniku očitaj tisto, kar počneš sam (če sam kradeš, lažeš, ga obtoži, da je tat, lažnivec).
  Podpisnica škodljive pogodbe Dominika bi sedaj rada raziskala, kdo jo je prinesel okoli. Govori o “skrbno načrtovanem protipravnem delovanju, zavestnem zavajanju, prirejanju dokumentacije v organizirani skupini s ciljem pridobitve protipravne koristi” in kaže s prstom na druge. Zato ne bo dostopila (sic!).

  Kakšna integriteta neki, ena sama laž in sprenevedanje celotne koalicije!
  Bo “obtožena” stranka SD izstopila iz koalicije? Kje pa, bodo pač manj uživali v plesu.
  Saj tudi NSi- ja (Vrtovec DZ komisija) ne zanimajo Golobove rabote v času obvladovanja GENi. Zanimivo, da je skupina kljub nižjih prihodkom dosega v letu 2023 kar 205 mio dobička. Kot kaže so zmanjšali stroške – fiktivne pogodbe in odtekanje denarja na Balkan, pa še kam drugam ?!

 3. Valentinčič

  Dominikovanje 2.0 na X @steinbuch
  Za tiste z dobrimi želodci

  • Matjaž

   Tako pocukranega pamfleta s strani Steinbucha pa že dolgo ne! Kakorkoli obrneš je dejstvo, da je DŠP arogantna, naduta nesposobna bleferka.

   • ren

    Zato sem nekje že zapisal, da je v tistem slovitem objemu jankovića njemu v uho zašepetala: “Posilila te bom!”

 4. Andrej Muren

  Nihče levih ne more tako natančno nadzirati kot lahko oni sami sebe. Če pa ga kaj polomijo, svoje napake najbolje in najlažje preiščejo sami in jih seveda tudi popravijo.
  Ob tolikšni brezgrajnosti sploh ni potrebno, da bi kdaj koli menjali oblast in je verjetno najbolje, da imamo leve na oblasti do sodnega dne. To je nakazal že Dolanc v svojem famoznem govoru leta 1972 v Splitu, ko je vsem povedal, da so na oblasti oni, komunisti in bodo tam ostali večno.

  • brane

   In vecno tudi ostajajo..

 5. deni

  Hišica iz kart se vidno podira. Ampak, da DŠP vali krivdo na SDS in SD, češ, da je bilo vse skupaj zarota proti njej pa je višek viškov. Ja madona saj bi se iz lune videlo, da zadeva smrdi do neba. Ja, spletke so se na dvorih vedno dogajale, ampak

  Seveda so bili globoko prepričani, da zadeva ne bo izbruhnila kot vulkan, temveč je eskalirala v vladno krizo. Zaenkrat še vedno gasijo požar in možno, da ga pogasijo, ampak kaj bo ostalo je pa drugo vprašanje. Zanimivo, da je vse skupaj sprožil medij blizu PV-eja, ker se je SD nevarno približeval svobodnjakom ali pa hotel vplesti SDS ali pa poskusil zamegliti golobje rabote. Vendar je bil to račun brez krčmarja in je zadeva ušla izpod nadzora, oziroma so nenamenoma odprli Pandorino skrinjico.

  Pv se pa še vedno izgovarja na medije, češ, da vedo več kot on. Če ta vlada zdaj ne pade, potem pa nam ni rešitve. Če bi janševi poganjali take, ne bi samo kolesarili po Ljubljani, ampak bi se že dogodil revolt z bakljami in še čim.

 6. Miller

  Ali se bodo vsaj opravičili vsi, ki so javno podpirali ministre, ki so kriminalno razmetavali denar davkoplačevalcev, recimo tudi, ko je šlo za “natakarico za JU”: mesec, frangež, fafajonka, arčon in ostala nemoralna ološ ?

 7. ren

  Najhuše probleme države (in goloba) bo razrešila ministrica, tovarišica Marža. Začne naj z ukinjanjem marž. In problemi bodo naenkrat razrešeni.

 8. deni

  Zahodnjaško izobražene ženske znajo biti hudirjevo dobre političarke, odnosno predsednice in premierke, kar so že večkrat dokazale. Tudi Mirklca je izredno dobro pripeljala Nemčijo in s tem Evropo iz gospodarske krize. Dokler jo ni “nekdo nahecal” in je začela vabiti “visoko” usposobljen kader iz Afganistana in šolan na Pamirju in še kje.

  Mimogrede. Včasih, da ne bo pomote, smo se šalili, da bomo pastirji in bomo pasli lenobo, da o višji pastirski šoli niti ne govorimo. Pa nočem žaliti pastirjev, ker imajo očitno veliko bolj odgovorno delo. Sem sam v mladosti pasel, pa ne lenobe, temveč živino, ki danes ni več to, ampak domači ljubljenčki. Ups, zašel.

  Medtem ko kardelijansko vzgojene domače-i, hm, domače-i političarke-ji sockomkapitalistično progresivne-i povzpetnice-ki točno vedo kako in kaj. Starši pa so se najbrž, pravim najbrž, šolali na kumrovški univerzi. Poznam-o kar veliko primerov različnih kumrovčanov, ki so se prilagodili-e dekadentnem zahodnjaškem sistemu prilagojenim razmeram v domačem okolju in na račun Butalcev povzpeli- le do neslutenih višin. Seveda je tega še ogromno in prepuščam domišljiji posameznika.

  Zakaj to pišem, ker na prvi pogled nima nobene zveze z dogajanjem te dni. Ima, ker so se nasledniki-ce ZKS in njihovih mentorjev učili in se še učijo, kako priti do položajev in s tem vpliv na dogajanje v mošnji ter prevzetnost, češ, poglejte me. Vse dogajanje nekako spominja na izredno satirično Nušičevo delo Gospa ministrica. T.i. preletačevići- ke iz SD V Slobodu in nazaj, vse v imenu povzpenjanja v rdečo elito in s tem polnjenje rumenjakov, namenjenih lepim, pametnim in sploh in oh. Seveda naklonjenih t.i. zagovornikom-cam delavskih in sploh vseh pravicah, ki jih niti približno ne zanimamo upokojenci, delavci in podobni, ki so nujni za njihovo eksistenco. Zelo lepo in pohvalno, vendar prevlada hinavska govoranca. Če ne prej ob volitvah z tako prozornimi floskulami, da bi jih še slepi in gluhi spregledali.

  Poznam ogromno čisto normalnih ljudi, ki bodo trdili, da je Janša vir vsega zla, potem pa volijo palomarje, zdaj pa jamrajo. Pa niti približno nisem janšist, ampak slučajno zna najbolje voditi zadevo. Poznam njegove trdovratne nasprotnike, ampak ob tem trdijo, da resnično zna edino on voditi vlado. Seveda bodo ob tem skakali v zrak nekateri, češ, pa to, pa ono, pa Patrija pa bla, bla, bla, pa ti deni, janšist, fašist. Seveda ni nihče popolnoma brez greha, ampak, ti zdaj bi se morali cvreti nekje drugje, pa ne v fritezi. Saj bi o tem še kaj, vendar drugič.

  Rekel bi, prav jim je, vendar ga bomo tudi mi ostali nasrkali. Ne še danes, nisem Nostradamus, ampak slabo se nam piše, v prihodnosti s tako šlampastimi šalabajzerskimi t.i. intelegentnimi intelektualci.

  Kaj se pričakuje od pravnikov- ic, ki morajo kot študenti v nulo poznati Rimsko pravo, da o vsem ostalem niti ne govorim. Samo poznavanje osnovnih pravil vodenja in upravljanja, seveda z našim denarjem.

  Nisem razočaran, ker že ob prevzemu golobistov, se je vedelo kam pes taco moli, pač pa jezen in najbrž še kdo. Ples pa se nadaljuje in še vedno nekaj sto tisoč butlov verjame v sockapitalistične čudeže in plešejo ča ča ča. Malo morgen. Naj vrag pocitra vse skupaj.

  • Peter Klepec

   Deni, to okoli Merkelce je debela laz, ki ne bo postala resnica samo zato, ker jo ponavljate. Merkelca nikoli ni vabila nikogar od tam dol.

   Eden od osnovnih nagibov Merkelce, da je spustila leta 2015 tiste Sirce v Nemcijo, je bil prepricati svet, da so Nemci boljsi ljudje od drugih. Pravzaprav tudi Nemce same.

  • ren

   Deni, vsi poznamo 3 izredne, sposobne, kompetentne ljudi, ki bi znali nazaj postaviti državo v normalno, napredujočo in uspešno demokratično državo. Janša, dr. Anže Logar, dr. Peter Gregorčič.
   Te šeme, ki nam zdaj vladajo (plus janković), bodo državo zagonili. Na vrsto mora priti ustavna obtožba zoper predsednika vlade!

   • URKO

    ren. Se popolnoma strinjam, pa naj mi reče kdorkoli, karkoli hoče.
    Pač ni druge alternative, če pa jo ima naj pove jasno in glasno.

    Slovenski junak, ki je s hojo pomlatil s Turki. Saj je resnično vseeno, zakaj je Merklca to storila, ampak po toči zvoniti je v vsakem primeru prekasno.

   • ren

    Tam, plus jankovič, moram dodati, plus konkubina…

 9. RuSSkimir

  Če bi SD bila resna stranka, bi izstopila iz koalicije in razgalila vse nesposobnosti tega norega Goloba.

 10. Dolfe

  Kakšna burleska, škoda besed.

 11. jaz

  Objektivno sem odgovorna, a ne bom odstopila….kadil sem marihuano a nisem inhaliral…(Clinton). Vlekla a ne požrla…(Monika Lewinski)…khm,khm!???

 12. jaz

  …odstop za sendvič, 7,5 eura ali neodstop za “sendvič” za 7,5 milijona eurov, to je sedaj vprašanje. Razmerje i : 1.ooo ooo.

 13. tohuvabohu

  “Nakup so po njegovem menda urejali tretjerazredni uradniki nejasnih političnih prepričanj”

  Še huje! Golob je izdavil, da so ga zakuhali vidni predstavniki SDS. Pazite, ne (bivši) člani, ampak VIDNI PREDSTAVNIKI stranke. To je zrelo za tožbo.

  • Ivan

   Vidni predstavniki stranke “esdies”,kot bi rekel Mesec,so Janša,Grims,Tanko,Irglova,Logar,Hojs,itn.Torej so,po Golobovo,oni pripravili vso to šlamastiko,edino pogodbe niso podpisali in nakazali milijone prodajalcu.Žal je veliko butlnov,ki verjamejo tem halucinacijam.Nikoli ne bom pozabil Kučanovih javno izrečenih besed,da je narod butast.

   • JANKO

    Da je narod butast je rekel Jelinčič. Zelo žalostno pa je, da je to žal res.

  • MARJAN

   Točno to…rekel je:
   VIDNI PREDSTAVNIKI SDS
   dragi Tilen!!!!
   ne pa opozicija!!!

 14. P.Kos

  Kaj pa bi lahko pričakovali od “vrhunskega” managerja, t.i. genija, ki preskakuje izobraževalne stopnje – razrede?!
  Očitno preskakuje tudi potrebne postopke sprejemanja vladnih sklepov. Že pred letom in pol sem zapisal, da je blefer in da ga bodo do obisti spoznali tudi njegovi iz koristi goreči podporniki. Nam, Slovencem, pa z Golobom v vladi grozi družbeni krah in gospodarska katastrofa.
  Tisti, ki ga podpirajo pozabljajo, da bo s polomom odplaknilo tudi njih.

  • Ivan

   Februarja bosta minili dve leti,torej v predvolilnem času,ko je Ivo Boscarol,javno povedal ,da je Golob bedak.Torej je možakar imel prave informacije.Vendar je narod preslišal svarilo in ga na volitvah masovno podprl.Danes pa, žal,imamo kar imamo.

 15. Peter klepec

  Cakte, Slovenci so pri polni zavesti in namenoma izvolili vlado, za katero se je vedelo, da se nikoli ni imela opravka z vodenjem drzave.
  A sedaj pa tej vladi ocitate, da ne zna vladati? Pa saj je niste zato izvolili! Bodite malo fair.

 16. jaz

  Ministrico za pravosodje ne zanima kakšna stavba se za pravosodje kupuje?? Kje bodo parkirali ko bodo na obravnavo pripeljali Kavaški klan? Ali pa morda njo?
  Če pa je to v redu pomeni, da kvote spolnih organ.v niso dobra odločitev, ter da ženske ne da niso primerne za rudarje, temveč za še marsikateri poklic.
  Pa ona druga ki je kupovala računalnike na zalogo kot olje in pralni prašek…

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Ja kaj si pa tale Logar misli, da je?! Za koga se pa ima?!

Strinjam se z zapisanim v izjavi Anžeta Logarja, objavljeni na družbenem omrežju Facebook 14. februarja letos, in sicer da si “v veliki večini ljudje, ne glede na različna politična prepričanja želijo boljšo, spravnejšo prihodnost”. A tisti, ki so se odločili in si upajo iti po Poti, ki poskuša omogočiti ljudem doživeti takšno prihodnost, morajo to Pot ljudem jasno pokazati in prikazati, kako, na kakšen način, s kakšno metodo, s kakšnim orodjem bodo opremili to Pot, omogočili vsa dejanja na tej Poti. In kako bodo tudi omogočili tistim, ki izrazijo željo in se tudi čutijo sposobne, kaj ukreniti na tej Poti, da sodelujejo.

Ali so poslanci res predstavniki vsega ljudstva?

Politično dogajanje je ponovno odprlo razpravo o vsebini 82. člena slovenske ustave, ki pravi: “Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila”. Razprava se je prebudila ob nedavni zahtevi SDS, da njeni poslanci podpišejo izjavo o zvestobi poslanski skupini. Trije, vključno z Anžetom Logarjem, tega niso storili. Podobno kot toktat se je o 82. členu sprožila polemika tudi pred leti ob razkritju pogodbe med SDS in njenimi poslanci, ki določajo njihove finančne obveznosti v primeru, če ti zapustijo poslansko skupino stranke. V obeh primerih se SDS očita, da s takšnimi zahtevami do poslancev krši ustavo. Toda kaj dejansko sploh pomeni ta ustavna določba? Kako naj razumemo nujnost svobode odločanja poslancev in njihovo predstavljanje vsega ljudstva?

Anderličeva “šelenburška elita” na sejmu slovenske fovšije

Jože Anderlič si zasluži priznanje za poskus, da bi v Ljubljani vsaj na nekaj tisoč kvadratih pričaral okus evropske metropole. Ambicija, ki nikakor ni enostavna – kar morda dokazuje tudi promoviranje stanovalcev, s čemer bi investitor verjetno rad privabil nove kupce. Ali takšen prodajni prijem lahko uspešen, je drugo vprašanje. Morda je res prodanih že več kot polovica stanovanj (četudi so nas pred meseci oglasna sporočila v medijih informirala, da je prodano že “skoraj” vse), to ne spremeni dejstva, da Ljubljana sama po sebi ne mara elitizma in da so ljudje, ki sami sebe razglašajo za elito, medtem ko si z denarjem nepojasnjenega izvora kupujejo drage nepremičnine vsem na očeh, vse prej kot prototip tiste resnične, prave elite, ki se ji ni treba dokazovati ali postavljati pred nikomer.

Zdravniška stavka v bolnici Franja

Kaj sploh je ta stavka? Kako se kaže? Običajno se stavka tako, da se prekine delo. Naš javno zdravstveni sistem je lahko tak, kot je, samo zato, ker zdravniki zaradi pomanjkanja zdravnikov delajo preko svojega delovnega časa. Le tako so lahko opravili dovolj pregledov in zadovoljili vsaj v osnovi potrebe ljudi. Brez tega nadurnega dela javno zdravstvo sploh ne more obstajati v obliki, kot smo ga imeli. Tega se premalo zavedajo tako pacienti kot politiki. Zato so nekateri zdravniki in zdravstveni delavci delali tudi po 400 ur mesečno, toda tako se ne da delati v nedogled, to je vsakemu jasno.

Jurski socialdemokratski park bo s Tanjo Fajon težko preživel evropske volitve

Socialni demokrati so se krize, ki jih je zadela po aferi Litijska 51, lotili “by the book”: najprej so hoteli izsiliti odstop pravosodne ministrice, saj so upali, da se bo s tem povezava s stranko končala. Če odsekaš zastrupljeni ud, bo telo ostalo zdravo, so domnevali. Toda kljub ostremu javnemu in brutalnemu spopadu med sedaj že “svobodno” Dominiko Švarc Pipan ter stranko SD, se položaj socialnih demokratov ni stabiliziral. Kljub odstopu generalnega sekretarja Klemna Žiberta, ki predstavlja tretjo generacijo nekdanje družbene in partijske elite, se ugled stranke ni dvignil. Odsekali so prst na roki, odrekli so se Dominiki Švarc Pipan, spokal je generalni sekretar, vendar se okužba ni ustavila. Zaradi vsega tega se zastavlja logično vprašanje: ali se SD sploh lahko dvigne z dna s Tanjo Fajon na čelu?

Politiki, pustite medije pri miru!

Misel, da naj se s politiko ukvarjajo politiki, medije pa pustijo pri miru, ker so v domeni novinarjev, je v Sloveniji še vedno utopična. Temu pritrjuje tudi predlagana novela medijskega zakona, ki je nastajala na Ministrstvu za kulturo in poleg nekaterih racionalnih...

Butalci kot slovenski politični “mainstream”

“Butalci” je sicer naslov zbirke humoresk pisatelja Frana Milčinskega. Objavljal jih je v raznih časopisih, kot zbirka pa so izšli po njegovi smrti. Butalci so prebivalci izmišljenega kraja, imenovanega Butale. Imajo se za zelo pametne in pomembne, čeprav so v resnici precej “omejeni”, kar bi bilo danes za nekatere celo politično nekorektno poimenovanje. Neprestano patološko tekmujejo s prebivalci sosednjega kraja. Zelo pomenljivo, povedno, če apliciramo na današnji čas bolestnega političnega tekmovanja doma in v svetu. Tudi tale tekst v duhu pustovanja določene aktualne zadeve prikazuje v satiričnem smislu.

Česa vam o zdravniški stavki drugi mediji (še) niso povedali

FIDES je stavko zdravnikov napovedal 18. decembra 2023. Do danes je preteklo že okroglih 60 dni, dva meseca. To sta dva meseca zamujenih priložnosti za nov dogovor, za ureditev razmer v zdravstvu. Do kdaj bomo še čakali in prenašali ta nered? Kdaj se bo Valentina...