Česa vam o zdravniški stavki drugi mediji (še) niso povedali

Avtor: | 5. februarja, 2024

FIDES je stavko zdravnikov napovedal 18. decembra 2023. Do danes je preteklo že okroglih 60 dni, dva meseca. To sta dva meseca zamujenih priložnosti za nov dogovor, za ureditev razmer v zdravstvu. Do kdaj bomo še čakali in prenašali ta nered? Kdaj se bo Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje, zbudila iz dolgega spanja ter začela delati to, kar ji pripada po funkciji ministrice za zdravje? Kajti gospa ministrica je izgubila že 60 dni priložnosti, da se sreča s sindikatom Fides, in nas bolnike ter cel zdravstveni sistem reši vseh nadlog, ki jih prinaša stavka. Da nima pooblastila, seveda ni izgovor. Ministrico je potrdil parlament. Ali ji je parlament prepovedal sestajanje s Fidesom?! Jasno, da ne. Samo parlament je tisti, pred katerim je ministrica prisegla. In samo parlament je tisti, ki jo lahko razreši. Samo parlamentu odgovarja za svoje delo.

Samo za obuditev spomina, vlada dr. Roberta Goloba – in ne Janševa vlada – je 17. oktobra 2022 po mediaciji med Fidesom in Ministrstvom za zdravje podpisala dokument Sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti.V njem je obljubila, da bo do 1. januarja 2024 uredila v okviru plačnega sistema javnega sektorja tudi plačni steber za zdravstvo. Takratni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je bil ponosen na ta podpis.

Dogovor iz leta 2022 je zajel plačni sistem, pa ne samo za zdravnike, ampak za celotno zdravstvo, tudi za sestre in ostale delavce v zdravstvu. To je zelo pomembno, ker provladni mediji očitno načrtno omenjajo praviloma skonstruirane plače zdravnikov, kar seveda ni del resničnosti in sodi v rubriko neodgovornega medijskega poročanja; provladni mediji ob tem poudarjajo, da bo steber uredil “samo plače zdravnikov”. Slednje je res, toda dodati je potrebno – “in zaposlenih v zdravstvu”. Po časovnici, ki je določena v podpisanem sporazumu, bi namreč morala vlada zdravstveni steber v obliki zakona že do 30. junija 2023 vložiti v zakonodajni postopek, da bi bil zakon s 1. januarjem 2024 sprejet in implementiran v prakso.

Vzpostavitev novega zdravstvenega stebra je bil soglasno sprejet (vlada in Fides) z namenom in ciljem, da bi vzpostavili takšno plačilo in plačne razmere v javnem zdravstvu, ki bi ustavile beg zdravnikov in zobozdravnikov iz javnega zdravstvenega sistema in tudi beg preostalih kadrov ter preprečile razpad javnega zdravstvenega sistema. Vzpostavitev zdravstvenega stebra bi tudi uredila trenutno kaotični plačilni sistem med zdravstvenimi delavci.

V sporazumu, ki je bil podpisan s strani ministra za zdravje Bešiča Loredana in predsednika Fidesa Konrada Kuštrina, je bilo tudi zapisano, da če bodo druge poklicne skupine ali sindikati pogojevali ali omejevali urejanje plač zdravnikov in zobozdravnikov, se vlada zavezuje, da bo omogočila ločeno urejanje specifik, povezanih z delom, odgovornostjo in plačilom zdravnikov in zobozdravnikov na način in v rokih, ki so že navedeni.

Na podlagi vladne obljube in podpisanih dogovorov je Fides obljubil, da do poteka rokov ne bo sprožil stavke. Kar pomeni, da če bi se vlada držala določenih rokov in izvedla svoje obveznosti, do sedanje stavke sploh ne bi prišlo.

Obljube, za katere se je zavezala vlada, do 1. januarja 2024 niso bile izpolnjene. Fides je 18. decembra 2023 napovedal enodnevno opozorilno stavko za 9. januarja 2024, saj se vlada podpisanega dogovora ni držala; napoved enodnevne stavke je bila mišljena kot pritisk na vlado, da stečejo pogovori o tem, kako naj bi reševali nastali zaplet.

Zdaj pa majhen, a pomemben detajl: medtem, ko bi morala vlada izpolniti jasno določene pogoje v sporazumu z zdravniškim sindikatom, pa je z ostalimi sindikati – in to ob predhodnem zavedanju, kaj je podpisala z Fidesom (!) – taista vlada mirno podpisala dogovor o mirovanju stavke do septembra 2024. In sicer pogojem, da ne bo izvajala aktivnosti s posameznim sindikatom. S tem pa je vlada Roberta Goloba dobesedno povozila dogovor z Fidesom.

Lahko se vprašamo samo še to, ali je vlada zavestno povozila dogovor z zdravniki in jih potisnila v stavko? Ker drugače si tega strela v lastno koleno res ne moremo predstavljati. Vlada razlaga, da ravno zaradi tega drugega sporazuma ne more realizirati podpisanega predhodnega sporazuma z Fidesom, ki bi uredil celotni plačni sistem v zdravstvu. Krivda za stavko je v celoti na vladni strani! Dokler ljudje tega ne bodo spoznali, bodo zavedeni, še vedno bodo podpirali vlado in diskreditirali zdravnike.

Še večje je začudenje, da je vlada ob tem, ko je povozila podpisani dogovor z Fidesom brez kakršnega koli pojasnila (opravičila) in brez pogajanj, dejansko načrtno spregledala in poteptala sporazum. Ni se obrnila do Fidesa, pogajalskega partnerja, in iskala nove možnosti. Popolnoma ignorantski odnos do zdravništva se vidi na daleč. Neodgovorno obnašanje vlade je v tem primeru več kot očitno.

Vendar pa to še ni vse. Ko je Fides napovedal stavko, se kar 20 dni ni nobenemu na vladi ali Ministrstvu za zdravje zdelo pomembno, da bi se sestal z tem sindikatom in skušal rešiti zaplet. Vemo, da je stavka zelo ogrožujoča za javni zdravstveni sistem in da prizadene predvsem bolnike. Celih 20 dni je čakala vlada, celih 20 dni je čakala ministrica za zdravje in prav tako je 20 dni čakal Fides, ki je oba partnerja z pisno opozarjal na razmere. Zgodilo se ni nič. Dvajset dni so čakali pacienti – in zgodilo se ni nič. Šele na predvečer enodnevne stavke se je vlada odločila oblikovati pogajalsko skupino, ki pa je imela izredno malo pooblastil. Ne moremo si misliti drugega, kot da je bila skupina zgolj zato imenovana, da ne bi rekli, da je niso imenovali in da bi zavlačevala pogajanja, saj je na tja vseskozi prihajala z nesprejemljivimi predlogi.

Zunanjemu opazovalcu se zdi, da vladi ta stavka ugaja. Seveda veliko manj ugaja bolnikom in zdravnikom, toda vlada se obnaša, kot da ji ni mar do bolnikov in zdravnikov. Verjetno je to posledica načrtne diskreditacije zdravnikov, ki jo je pred letom dni odredil predsednik vlade, kar je nehote izdal minister Bešič,.

Stavka se nadaljuje z arogantnim obnašanjem vlade, ki ne razume, da najbolj nastradajo bolniki, ki so tudi njeni volilci. Tako kot so nedvomno v krizi bolniki, ki ne dobijo več storitev, ki bi jih morali dobiti, saj za njih vplačujejo vsak mesec zdravstveno zavarovanje, pa so v krizi tudi zdravniki, ki jim je prekipelo in ne zmorejo več delati po 400 ur na mesec, da s tem vzdržujejo delovanje javnega zdravstvenega sistema, potem pa so diskreditirani v medijih, češ da so zaslužkarji. In to iz meseca v mesec, preko vseh meja zmogljivosti telesa in duha.

Kdo z zdravo pametjo se gre vojskovati z zdravniki in jih diskreditirati? In to v državi, v kateri 140.000 ljudi sploh nima dostopa do svojega zdravnika; kjer še več žensk nima dostopa do ginekologa; kjer nekaj tisoč otrok nima svojega pediatra, otroškega zdravnika? V deželi, kjer delajo zdravniki tudi do 400 ur mesečno in je vsakemu z zdravo pametjo jasno, da bodo dekompenzirali in pristali v dolgotrajni bolniški. V deželi, kjer zdravstveno osebje odhaja v tujino ali na delo v trgovske verige, kjer se počuti veliko bolje kot v zdravstvu in kjer posamezne bolnišnice zaradi pomanjkanja kadra zmanjšujejo svoje programe.

A mi se igramo čudno igro, pogajanj vlada ne jemlje resno. Zdravniki so sprva le govorili o stavki, toda sedaj ob neodzivnosti vlade se je voda prelila preko roba pri zdravnikih, ki v tem trenutku zahtevajo, da ne delajo več preko delovnega časa, kar pomeni velik manko kadra v izvajalskem delu, zapiranje ambulant, oddelkov in krčenje dežurstev in tudi izredno težko izvedbo urgentnih programov, da ne govorim o nemogočem podaljšanju čakalnih vrst.

Joj, kako je to dobro za vlado! Kajti najprej je bil kriv kovid, potem poplave in sedaj stavka oziroma zdravniki, ker stavkajo. Pa smo politično “rešili” problem čakalnih vrst, četudi ta v realnosti še vedno obstaja in se celo še zaostruje. Toda vse to ni problem, o katerem bi bilo vredno poročati v medijih. Veliko večji problem je, ker zdravniki ne izdajajo bolniških listov. Samo poglejte, kako zmotno razmišljamo. Prestavljanje pacientov na kasnejše obdobje ima lahko tudi težke posledice, veliko težje, kot neizdajanje bolniških listov, a narod birokratov meni, da je glavni problem neizdajanje bolniških listov. Kot da nimamo vlade, ki lahko sprejme določen začasen ukrep, ki bo lahko tudi to anomalijo presegel.

Ali so ljudje pričakovali, da bodo zdravniki nemoteno delali naprej, medtem ko teče stavka? Ljudje so v veliki zmoti, stavka se bo zaostrovala in imela vsak dan večje posledice.

Stavka je ena najbolj ogrožajočih stvari za zdravstveni sistem. Vlada in ministrica po dveh mesecih še nista našla časa, da bi se odkrito pogovorila s Fidesom, da bi stavko morda preložil ali kako drugače rešil zaplet. Zakaj se to dogaja, kdo ima tu korist in kdo izgublja? Pacienti več kot očitno izgubljajo, izgleda, da izgubljajo tudi zdravniki. Pri tem napenjaju mišic ima še vedno največjo korist vlada, zato očitno niti nima interesa narediti kaj več, kot je do sedaj naredila. Proti stavki je preko 70 % ljudi, pravijo ankete, česar predsednik Golob ne bo izpustil, saj takšne podpore ni imel nikoli.

Ministrici za zdravje se je uprla najbolj izobražena skupina v zdravstvu, od katere je odvisna uspešnost sistema in tega bi se morala Valetntina Prevolnik Rupel zavedati in popolnoma drugače odreagirati. Namesto tega pa odgovarja s prepovedjo dela zdravnikov zunaj zavodov, kar še dodatno povečuje število čakajočih v vrstah. Sprejema ukrepe, ki samo še slabšajo situacijo v sistemu. Glede na to, kar je do sedaj naredila ministrica, jo moram ponovno pozvati, da nemudoma odstopi, saj ne dojema, ni ji jasno, kaj bi morala kot ministrica narediti v kriznem času.

Proti stavki je preko 70 % ljudi, pravijo ankete, česar predsednik Golob ne bo izpustil, saj takšne podpore ni imel nikoli.

Pozablja, da so jo s tem, ko je na vladi niso imenovali za pogajalko, diskreditirali kot ministrico. Imajo jo v rezervi, da bo na koncu za vse kriva in ji bo predsednik vlade lastnoročno napisal odstopno izjavo. Tako kot svoje dni Bešiču. Takrat bo ministrica Prevolnik Rupel postala največja krivka za vse, kar se je dogajalo v času stavke. Zato je veliko bolje, da odstopi sedaj, ko je še čas.

Pa še tole:
Pred dnevi, 1. februarja 2024, smo, če štejemo od marca 2020, dosegli žalosten rekord – 10.000 umrlih zaradi kovida. V času delovanja Golobove vlade je umrlo zaradi kovida 2200 ljudi. Kot specialist javnega zdravja vas prosim, da izvajate preventivne ukrepe, ki ste se jih naučili že v epidemije. Predvsem pa da pazite na svoje starše in stare starše, da se ne bodo okužili.

29 komentarjev

 1. Andrej Muren

  Zadeva okoli zdravstvene problematike je večplastna. Zaradi posameznih fušarskih zdravnikov ni mogoče obsojati kar celotnega zdravniškega ceha kot tudi politiki niso vsi pokvarjeni.
  Problem pa je, ker se zdravniki osredotočajo samo na višino svoji plač. Primerjajo se s svojimi kolegi v tujini, pri tem pa pozabljajo, da tam tudi povprečni delavec zasluži trikrat toliko kot enak slovenski.
  Žal še nisem slišal konsistentnega predloga od zdravnikov, kako preurediti zdravstveni sistem, da bo deloval in bodo zaposleni in pacienti z njim zadovoljni. Osebno sem mnenja, da bi predvsem vsakemu zdravniku morali dovoliti, da dela privatno, njegova storitev pa bi morala biti krita v isti višini kot je enaka storitev v (državnem) zdravstvenem domu oziroma bolnišnici. Seveda bi morali pri tem preurediti zavarovalniški sistem in ponovno zraven pripustiti zasebne zavarovalnice, ki zagotovo poslujejo bolj ekonomično kot državni ZZZS.
  Zdravniki sami bi pa morali tudi upoštevati, da v Sloveniji pridejo zelo poceni do svoje izobrazbe.

 2. Noctilucens

  “Kdo z zdravo pametjo se gre vojskovati z zdravniki in jih diskreditirati? ”

  S tem mislite vlado – OK, to razumem.
  Z gledišča uporabnikov in vsakdanje prakse pa je tako, da se zdravniki nadvse učinkovito diskreditirajo kar sami – zelo pogosto s porazno slabim oz. predpotopnim znanjem in prepogosto z brezčutnim vedenjem. Vneto jih zagovarjajo predvsem tisti, ki so najbolj nemočni in ranljivi; ti običajno medicino preslabo poznajo (oz. je sploh ne), da bi znali presoditi (ne)znanje zdravnikov. (Manj razumljivo in opravičljivo pa je, da so pohlevno tiho spričo pogosto katastrofalno nečloveškega odnosa dohtarjev do tistih, ki pridejo k njim po pomoč. Tako vedenje do ljudi ni nekaj, kar bi spadalo zraven k poklicu, kar dokaže že površna primerjava s splošnim odnosov zdravnikov do pacientov drugod, v civiliziranem svetu.)

  Glede “strokovne” obravnave, ki je je bil deležen marsikateri moj svojec in prijatelj, pa raje ne začnem. “Dosje” bi bil dolg več sto strani.

 3. vernon coleman

  Jaz sem vse prebral (tokrat sem se res potrudil, kljub hudi slabosti in jezi, ki jo takoj zbudi) in napisal svoje mnenje; sočustvujem pa z vsemi možganskimi maloposestniki, ki menijo, da je pisanje dr. Kreka strokovno, tehtno in premišljeno, ker je dejansko svetlobna leta oddaljeno od tega, kar bi MORAL pisati, če bi imel kakšno resno znanje na področju javnega zdravja (pisal bi lahko o preventivi, npr. o zmanjševanju raka ali čem podobno pomembnem), poštenost, pogum, integriteto… G. Ren, resnica o zdravju je ena sama, znanje je eno samo, ga imaš, ali pa nimaš, tako je to; saj imate tudi vi vse možnosti, da se tudi na stara leta česa naučite… le pogumno!

  • ren

   Bodi brez skrbi, da se učim. Že 50 let. Pa nisem zdravnik. Sem pa dobro poučen o zdravništvu.

   Pritlehni ljudje pa po zdravnikih udrihajo.

 4. uroš gabrijelčič

  Jahati na Hipokratovi prisegi zdravnikov je nekaj najbolj podlega pri tej sicer moralno povsem zavržni vladi. O tem bi se dalo napisati zajeten traktat.

 5. Janez

  Pameten človek se je vedno zgleedoval po uspešnih praksah.
  Pri nas pa peljemo v smeri koruptivnih metod.

 6. Valentinčič

  Nepremičninski agent so poročali, da so si v času korona dodatkov najdražje nepremičnine kupovali prav zdravniki in drugo medicinsko osebje. To bi se dalo tudi preveriti.
  Korona dodatkov ni več, obroki kreditov pa so ostali. Ne vem, če je še kdo opazil, da se standard prebivalstva rapidno niža, cene rastejo, inflacija je tu, plače pa stagnirajo. Upokojencem z pokojnino do 800 eur so se celo znižale.
  Drugo vprašanje pa je ali zdravniki sploh lahko stavkajo. Moje mnenje je da ne. Je moralno nesprejemljivo. Kaj je nek bolnik kriv, da se na ministrstvu ne morejo zmenit s sindikatom.
  Tretje vprašanje in po mojem srž problema pa je državna “zavarovalnica” ZZZS ki bi jo bilo potrebno pošteno prevetriti, če ne celo ukiniti.
  Žal je vse povezano na način: ne delamo nič, živimo od sociale, pijemo kri tistim ki pridno delajo in vplačujejo v blagajno, talamo državljanjstva brez omejitev, uvažamo migrantske parazite, na koncu pa lej ga zlomka zmanjka denarja za zdravniške plače.

  • Boldy

   Stavka odraža odnos delodajalec in delojemalec, v večini javnih služb, kjer se država pojavlja kot delodajalec, običajno edini ali monopolni delodajalec, stavke niso prepovedane, čeprav jih država hoče omejiti in vztraja, da se nujna opravila morajo opravljati. To je urejeno tako pri policistih, vojakih, kjer gre za sistemski monopol, kot pri železničarjih, šolnikih, zdravnikih, kjer si je država ta monopol sama izbrala, saj ne dovoli konkurence in prisega na »javno«. Tu se kaže dodatno nasilje države.
   V zdravstvu obstaja še en igralec, ki ga bom poimenoval javni zdravstveni sistem in to je ZZZS, ki je dejansko prevzel odgovornost zdravnikov do zavarovancev, ki se preko davkov in dajatev zavarujejo. Zdravniki so odgovorni samo še za svoje strokovne napake, niso pa več odgovorni za kvaliteto oskrbe bolnikov. Vse to je preneseno na ZZZS.
   V vse to se vtakne še država kot vrhovni oblastnik. Določi, da mora biti vsakdo obvezno zavarovan, določa zneske zavarovanj in ne omejuje košarice storitev (razen zobozdravnikov), določa kdo sme zdraviti v breme zdravstvenega zavarovanja in s tem dejansko omejuje kapacitete. in tako povzroča čakalne vrste.
   V primeru stavke bi ZZZS lahko odločila, da bo zaradi omejitve kapacitet državnega zdravstva plačala vse storitve privatnega zdravstva v domovini in tujini. S tem bi si rešila ugled edinega igralca javnega zdravstva. To je zamudila, zato je zlom javnega zdravstva nujen. To lahko prepreči samo država s še večjim nasiljem in diktaturo.

  • TL

   Smo opazili, da se standard prebivalstva rapidno niža. Začelo se je pred zadnjimi volitvami, ko je sončni kralj vehementno povedal, da bodo spremenili davčno zakonodajo in povišali davke, ker on več denarja ne potrebuje.

   In ljudje so ga izvolili in od veselja plesali po ulicah.

   In prav je, da se standard večine še zniža. Vsak je namreč svoje nesreče kovač.

 7. Peter klepec

  Ce hocete na vsak nacin v kapitalisticni drzavi obdrzati socializem, morate pac racunati s tem, da to mogoce ne deluje.

 8. deni

  Fifti-fifti. Se spraviti na eno ali samo na drugo stran je čista demagogija. Za prepir sta potrebna dva, lahko se tudi sam s seboj vendar ni učinka. Vse skupaj spominja na elastiko, ki samo čaka, da se nekje strže in bo obe vpleteni strani krcnila po prstih. Kdo bo v vsakem primeru nastradal?

  Ne zagovarjam kar v tri dni niti zdravnike niti vlado. Je že tako, da imamo eno samo zdravje napram množici bolezni. In to se zavedajo oboji in v bistvu izsiljujejo ljudi, ker imajo eni in drugi v nekem smislu prav in narobe. Navadni smrtniki pa stojimo ob strani in se med seboj prepiramo, kdo je glavni krivec za nastalo situacijo?

  Zakaj, ker sta obe strani do konca trmoglavi. Kot vedno mora na kraju zmagati nekakšen kompromis, da bo zdravstvo, oziroma država funkcionirala, dokler se enkrat dokončno ne uredi kot se pač mora. Samo prekopirati bi potrebno avstrijski model, ga prilagoditi našim razmeram in stvar bi enostavno rešena. Vendar nobenemu ne paše, ker bi vsak nekaj izgubil, prej kot pridobil, oziroma bi pridobili ljudje.

  Sindikat zdravnikov teži več ali manj samo k povišanju plač in ne k sistemskim rešitvam. To je napaka, ker bodo še vedno morali delati nadure, samo bolje bodo plačane. So pa edini v sistemu, ki dobijo plačane nadure, medtem ko ostali zdravstveni delavci dobijo samo ure v dobro, seveda z isto postavko in ne z razliko do nadur.

  Potemtakem, če dobijo ugodno ponudbo s strani vlade, zaradi tega ne bo niti en zdravnik več ali manj. Po drugi strani pa jih razumem, ko vidijo, kako se razmetava denar netransparentno za nabave zdravil itd. ter se tiste milijarde frčka naokrog kot listje in so zdravniške plače le manjši del zdravstvene pogače.

  Tako je recimo tudi s sodniki, ko vidijo na kakšen način troši vlada denar za nove sodniške stavbe in še in še. Vsi ti in sodniki, zdravniki in ostali javni uslužbenci so inteligentni ter vidijo več kot mi navadni smrtniki in ravno zaradi tega zahtevajo več.

  Po drugi strani vlada trmasto zagovarja svoj prav in namesto, da bi se resno ukvarjala s stavkami si raje rešuje svojo r.t, zaradi vse kaj drugega kakor čednih rabot in se spravlja na svoje podrejene ter jih potiska v greznico, ker se menda po zakonu ne smejo braniti. Ja bravo, samo tega se še manjka, da pride golob z oljčno vejico v ustih in proglasijo še prvo slo svetnico.

  Ravno zato so oboji krivi za nastalo situacijo. Seveda, da ne bo pomote nimam proti zdravnikom nič, ker nas zdravijo in je večina izredno dobrih strokovnjakov. Me pa moti nekaj drugega, to pa se nanaša na vse univerzitetne poklice, brez izjem, pustimo podiplomske itd.

  Prvič, kako so prišli do svojih poklicev? Ali so se rodili pametni, oziroma so veliko pametnejši od nas navadnih smrtnikov? Učitelji, profesorji od male šole do univerze so navadno tisti, ki kot se banalno reče proizvajajo nove strokovnjake itd. In verjemite, da vsaj mlajši šolniki imajo veliko, veliko manjše plače od ostalih visokošolskih poklicev. Ampak tisti skrajni levičarski podrepniški sindikalist se je potuhnil, ker se zaveda, da bi stavka šolnikov najbrž spravila vlado na kolena. Sedaj pa čaka kakor mačka na miš in dela svojo računico. Šolniki pokažite da imate j…a, zdaj je čas, potem ni potrebno javkati in stokati.

  Drugič pa dejstvo, da je šolanje do pridobitve diplome v Sloveniji relativno poceni, sploh za Ljubljančane ali Mariborčane. Seveda ni zastonj, saj ne živimo v utopični komunistični družbi. Sploh ni poceni in državo oziroma davkoplačevalce stane veliko in zato je potrebno strokovnjake obdržati doma, tako tudi zdravnike, ker DOBRI zdravniki bodo odšli, kdo bo ostal, pa naj vsak misli kar si hoče.

  Zakaj je zdravstvo v ZDA, Angliji itd. tako drago. Šolanje izredno veliko stane in nekateri plačujejo kredite še dolgo, dolgo. Ja smo družba s takšnim šolskim sistemom in to je potrebno vzeti v zakup. Ali je mogoče že kdo pomislil, zakaj imajo na zahodu večje plače? Menda, če se dokažeš, ti omogočijo specializacijo, saj tudi tukaj pri nas.

  Namenoma nisem izpostavljal strank, ker nekateri v vsaki vidijo samo krivce za teorije zarot. Seveda odvisno ali gledaš z levega ali desnega pola. Veliko jih vidi, kar hočejo videti in pika. Na njihove pa namensko pozabijo. Ne zavedajo pa se da družbo sestavljamo tako levi kot desni, zdravi in bolni, bogati in revni itd, da ne naštevam naprej. Budale, bi rekli bi rekli naši bivši sodržavljani, in imeli bi popolnoma prav.

  • Boldy

   Ogromno misli, ki je vsaka vredna diskusije, zato bom samo pojasnil svoja stališča.
   Zdravstvo v ZDA in VB je drago, ker pravni sistem omogoča visoke odškodnine za zdravniške napake. Na račun zdravnikov služijo tako zavarovalnice, ki zdravnike zavarujejo, kot odvetniki, ki sodne postopke uspešno peljejo.
   Strinjam se, da bi moral biti visokošolski in nadaljnji študij plačljiv, vendar ne samo za zdravnike in inženirje, pač pa tudi za vse ostale. To bi marsikaj spremenilo, predvsem pa bi se zmanjšal vpis in velika večina bi študij dokončala.
   Sindikati se borijo samo za plače in delovne pogoje in ne opravljajo funkcije menedžerjev in politikov, čeprav so v visokem vodstvu sindikatov, taki kadri zaželeni, saj znajo svojim podrejenim pojasniti tudi širšo sliko.
   Fifty-fifty ne more bit, ker imamo pri nas še tretjega igralca ZZZS. Iz organizacijske teorije sledi, da odgovornost posameznega igralca pada s številom kvadrata udeležencev. Če je en sam odgovarja 100%, če sta dva, potem je odgovornost posameznika 25%, za manjkajočih 50% sta odgovorna oba skupaj, pri treh pa je odgovornost posameznika le 1/9.

   • deni

    Ja bo držalo na ZZZS sem pozabil.

  • ren

   Deni
   Večkrat sem že napisal, pa bom še. Prof. dr. IgorGregorič kardiovaskularni in torakalni kirurg živi in dela v USA. Pred par leti je bil gost v Odmevih. Med drugim je prostodušno povedal, da zasluži več kot milijon $ na leto. Pa se v USA noben ne razburja zaradi zaslužka. Pri nas pa kar naprej koliko zaslužijo naši zdravniki. PREMALO!!!!

   • deni

    ja, samo na sreco je tam samo nekaj Slovencev. Smo znani po fovšiji. Ni kaj.

 9. slavkope

  Brezsramna ignoranca in nerazumen prezir, ki ju izkazuje aktualna ministrica za zdravje do legalnih in legitimnih sindikatov zdravnikov, je izraz popolne politične ne-odgovornosti in ne-kompetentnosti tako pristojne ministrice kot tudi slovenske aktualne vlade v celoti.
  Vlada RS, ki v odnosu do sodnikov kot avtonomne tretje veje oblasti ne spoštuje in ne izvršuje niti veljavne odločbe Ustavnega sodišča RS, v odnosu do sindikatov zdravnikov in delavcev v zdravstveni negi ne spoštuje in ne izvršuje veljavno sklenjenih sporazumov in pogodb.

  Z nespoštovanjem in neizvrševanjem veljavne odločbe ustavnega sodišča ter z neizpolnjevanjem veljavnega dogovora oz. sporazuma s sindikati delavcev v zdravstvu se Vlada RS javno izkazuje in potrjuje kot ne-kredibilna in ne-verodostojna, kot prva in najbolj destruktivna rušilka veljavnega ustavnega in pravnega reda ter kot najbolj neposredno in objektivno odgovorna za porazno sistemsko ne-spoštovanje veljavne ustavne ureditve, ne-uresničevanje vladavine prava in nespoštovanje univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

  S svojo sistemsko ustavno-pravno in politično ignoranco ter narcisoidno samopašno prezirljivostjo prevzemata Golobova vlada in vladajoča parlamentarna koalicija GS, SD in Levice polno odgovornost za vse destruktivnejši politični in socialni nered v RS, za nenehno sistemsko rušenje in spodkopavanje zaupanja v veljavni ustavni red in v ključne ustavne politične in pravne ustanove države.

 10. Miro

  Čakalne vrste so umetno ustvarjene, da cvetijo zasebne klinike #video

  https://necenzurirano.si/clanek/studio-nc/cakalne-vrste-so-umetno-ustvarjene-da-cvetijo-zasebne-klinike-video-1261165

  V Ljubljani “En vrtec”, v Sloveniji “Ena bolnišnica”, v vladi “Ene skupne službe”, bi rekla upravljavski stroka. Politika, leva in desna, zdravniške organizacije.. pa nič o tem. Tudi strateški svet za zdravstvo molči o “Eni bolnišnici in prihranku 400 milijonov pri nabavi!

  Moja še živeča mama zdravnica pri 99 letih zna povedati svoje izkušnje kot specializantka v UKC pod Janezom Zemljaricem “Moja naloga je ekonomija, vaša pa zdravljenje”, je povedal zdravnikom.

  Zdravniki zdravijo človeka in ne organizacij!

  • Rokovnjac

   Seveda,ce to predstavi necenzurirana.si to mora drzat kot pribito.Nisem gledal linka,ker mi necenzurirano gre na kozlanje!

  • ren

   Moraš pa biti zelo bolan, da omenjaš #necenzurirano in podaš celo link.

   • Joze

    No ja, tudi Necenzurirano kdaj objavi kaj “necenzuriranega” haha.

 11. Gorazd

  Ko vlada dopušča, da ljudje zasovražijo zdravnike, zdravnice, ki jih zdravijo, in to samo zato, da si vlada dviguje javno podporo in s tem možnost, da bi še naprej vladala – je to pot v propad.
  Ljudje bodo začeli nasilno izsiljevati zdravljenje (po “vezah in poznanstvih” ali s pištolo). Ali pa plačevali privat bolnico. To se že dogaja in na ta način, kot vlada obnaša sedaj, se bo še bolj. A si res to želimo?

 12. vernon coleman

  Spet isto, vedno isto, spet se ponavljamo, v nedogled, spet eno in isto *****.
  Kaj se ima ministrica (saj je ne zagovarjam, ker ne bo itak nič od nje… že ko vidim tisto prodano prometnico Marinkovo…), ki bi rada naredila karkoli za ZDRAVJE ljudi – za podrejati izsiljevalskemu esdees Fidesu in nekim kao Mladim esdees zdravnikom in kričaču Mužecviču, saj že vemo, kaj hočejo, vedno višje plače in vedno manj ”dela”… – politikante jemljemo resno -sami smo si krivi! (kdo vendar je zmagal volitve, dr. Crack?), ki že ne-vem-kolikokrat izsiljuje za plače za že tako 48/50 najbolje plačanih javnih uslužbencev, ki so se groteskno polenili in upohljepili med korono? Kaj na vaš 100x regurgitirani esej pravi grof de Contestabile ali pa kak drug, ubožec z neprofitnim stanovanjem, z mastnimi covid-dodatki (podatke UKC še vedno skriva pred javnostjo!!), bog anesteziologije, ki se lahko poigrava z življenjem in smrtjo (izogibajte se nenujnim operacijam!!), ki si s plačo snažilke gradi vile po Ljubljani ali pa investira v palačo Schellenburg? Prav nagnjusni ste postali, če bi vedeli, kaj si narod v resnici misli o vas zdravnikih… (slovenskizdravniki.si so seveda izvzeti). V8i pijavke čakate seveda novo ”pandemijo”, novo rajsko obdobje, kajne?
  Pa koga briga pravzaprav ali gre denar iz A v B ali v C, cilj Ministrstva za zdravje je PREKLETO zdravje prebivalcev, ne pa plače teh nadutih lažnivcev, manj SŽB, manj raka (04. februar je Svetovni dan raka, ki ga niste niti omenili!), manj sladkorne, manj KOPB, več zdravja, sreče in manj trpljenja!! Ampak to betonskim glavam dopovedovati… s tem večnim poneumljanjem sebe in drugih najbolj škodimo samim sebi!!
  Mah, šli ste krepko predaleč tudi na PP+ v svojem bolestnem janšizmu, najdite si že enkrat kompetentnega kolumnista! vi bi le delali po principu; rušimo vse, kar lahko, da bomo med mandatom na vsakih 10 let spet veselo terorizirali in kradli, za vas je vse postala le pritlehna politika, lobiranje, PR, pa kaj je vam tukaj sploh do ZDRAVJA? Ima dr. Krek kaj za pokazati, da že 100x vse poziva k odstopom in odgovornosti? Nehajte že enkrat lagati samim sebi! Rabim vrečko … pod nujno.
  Tsunami bo enkrat za vselej odpihnil esde-esdees navezo, morda že prej kot pričakujete!

  • Davorin Šobar

   Bi djal de bo držalu.

   • vernon coleman

    Hvala za podporo, cenjeni kolega Davorin.
    Problem je, da ne vemo niti tega, ali so VSI novinarji res tako zdravstveno nepismeni, da namesto pravih tem, npr. 04. februarja, na Svetovni dan raka, KO PA bi se pa VENDARLE SPODOBILO pisati o tem, kako bomo preprečili 1/3 raka, kako bomo končno ukinili kancerogene cigarete, pa kdaj tudi o tem, kako bomo zmanjšali otroško debelost in sladkorno, kar bi seveda tudi lahko storili (=znižati je treba sladkor v pijačah), ipd. Take teme nas zanimajo, ne pa neskončno dolgočasne in mizerno neproduktivne blodnje dr. Cracka!!!
    Ne pa vedno – stavke, stavke, Golob gor, Beško dol, izsiljevanja, denar iz A v B ali v C… te dni je celo nekdo objavil, koliko pri nas stane najdražji bolnik. No, to pa je zares bolno. WEF miselnost v vsako zatohlo vas… Dajmo ga ”odklopit”, kaj, ali pa kar na respirator, midazolam pa ‘mamo na hitro takole evtanzijo, kaj? (Tako kot med korono).
    Saj vem, da vam ne seže do srca, ker vi le čakate naslednjo p(l)andemijo… in novo rundo jajoševega nekaznovanega plenjenja. To bo zdravstvo spet zacvetelo na teh straneh pod vodstvom ”izkušenega direktorja”, danes pa je menda v strašni krizi brez konca…

  • APMMB2

   Dejstvo je, da so zdravniki nezadovoljni, dejstvo je, da so skoraj vsi nezadovoljni, dejstvo je, da pripadajo različnim političnim strankam.
   Nezadovoljstvo in stavko lahko( mora) prekiniti le dogovor. Kulturni dogovor.
   Vlada preti, vlada grozi, vlada napoveduje sankcije.V demokraciji to ne pride v poštev.
   Bešič Loredana so nagnali. Nadomestil ga je sončni kralj z bistveno manj uspeha in potem nam je podaril še nevidno ministrico. Nič se ne premakne, ni rešitev, ni napredka, kljub temu, da je nekaj hudo narobe.
   Ali so vsi zdravniki lumpje? Ali so stremuhi? Ali so pogoltneži?

   • DAnica

    Ljudje dragi, ne dovolite ga vas zapusti razum. Spregledajte ze za vraga, da je to samo igra nesposobne in pogubne Svobode ki hujska in razdvaja narod, mu megli um.
    Zdravstva ne unicujejo zdravniki in njihove place ampak iz ulice vodena socoalisticna politika. Druzinske zdravnike pa vse s koncesijsko dejavnostjo, pa bojo cakalne vrste mocno skrajsane, pacienti pa ZELO ZADOVOLJNI. AMPAK POD SVOBODO JE VSE KAR JE ZASEBNO SLABO NO SAMO ZA NJIH TO NE VELJA,nora zakonodaja velja samo za rajo.
    Pa upokojenci ali boste sli bolani k Jenulu, Kebru ali po pomoc k zdravniku.? Pa se drustvo javno izpostzvlja proti zdravniku pa ga ta skupina najvec potrebuje.
    Moj poklon zdravnistvu in medicinskemu osebju ker se zavedam da brez teh ni zdravega naroda. In tudi ne brez slov.kmeta, da bo ta narod nahranjen.

   • vernon coleman

    Ja, nekateri so lumpje, stremuhi – to je še lepo rečeno – prenapeti pohlepneži s sindromom boga v belem (točno taki kot se je pokazal dottore Contestabile), ostali pa so žal še konformisti v najslabšem pomenu te besede, ker je večina (vedno znova) le tiho. Tiho so (mediji pa zaradi brutalno-morilske cenzure ne objavljajo ničesar od redkih pokončnih ljudi med zdravniki), ko se na cedilu pušča bolnike, otroke, mladostnike, starostnike, pa tudi preostalo zdravstveno osebje, tiho so, ko se načrtno in nepovratno ruši javno zdravje, tiho so, ko bi morali 10x več investirati v PREVENTIVO, pa se na njej v resnici ne dela popolnoma NIČ!! Morda pa ima moj soimenjak, avtor uspešnic in priljubljeni zdravnik Vernon C. prav, ko pravi, da so zdravniki postali le še podaljšana roka tržnikov farmacevtske industrije (poglejte samo ”vodilne” medicinske revije in vse vam bo jasno na prvi pogled)? Smo imeli priliko ta fenomen opazovati več kot tri leta, ali niste tukaj prav ničesar opazili? Ali pa je res vse skupaj prezahtevno za razumeti (to res težko verjamem)? Sprašujem za prjat’la – pa ne dr. Crecka…

    • ren

     Eno in isto drgnjenje že cel čas. Pa drugim očitaš, da vedno pišejo eno in isto. Neužitno branje!!!!

  • Bojan

   Pa ste vi sploh prebrali prispevek dr. Kreka?

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Ja kaj si pa tale Logar misli, da je?! Za koga se pa ima?!

Strinjam se z zapisanim v izjavi Anžeta Logarja, objavljeni na družbenem omrežju Facebook 14. februarja letos, in sicer da si “v veliki večini ljudje, ne glede na različna politična prepričanja želijo boljšo, spravnejšo prihodnost”. A tisti, ki so se odločili in si upajo iti po Poti, ki poskuša omogočiti ljudem doživeti takšno prihodnost, morajo to Pot ljudem jasno pokazati in prikazati, kako, na kakšen način, s kakšno metodo, s kakšnim orodjem bodo opremili to Pot, omogočili vsa dejanja na tej Poti. In kako bodo tudi omogočili tistim, ki izrazijo željo in se tudi čutijo sposobne, kaj ukreniti na tej Poti, da sodelujejo.

Ali so poslanci res predstavniki vsega ljudstva?

Politično dogajanje je ponovno odprlo razpravo o vsebini 82. člena slovenske ustave, ki pravi: “Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila”. Razprava se je prebudila ob nedavni zahtevi SDS, da njeni poslanci podpišejo izjavo o zvestobi poslanski skupini. Trije, vključno z Anžetom Logarjem, tega niso storili. Podobno kot toktat se je o 82. členu sprožila polemika tudi pred leti ob razkritju pogodbe med SDS in njenimi poslanci, ki določajo njihove finančne obveznosti v primeru, če ti zapustijo poslansko skupino stranke. V obeh primerih se SDS očita, da s takšnimi zahtevami do poslancev krši ustavo. Toda kaj dejansko sploh pomeni ta ustavna določba? Kako naj razumemo nujnost svobode odločanja poslancev in njihovo predstavljanje vsega ljudstva?

Anderličeva “šelenburška elita” na sejmu slovenske fovšije

Jože Anderlič si zasluži priznanje za poskus, da bi v Ljubljani vsaj na nekaj tisoč kvadratih pričaral okus evropske metropole. Ambicija, ki nikakor ni enostavna – kar morda dokazuje tudi promoviranje stanovalcev, s čemer bi investitor verjetno rad privabil nove kupce. Ali takšen prodajni prijem lahko uspešen, je drugo vprašanje. Morda je res prodanih že več kot polovica stanovanj (četudi so nas pred meseci oglasna sporočila v medijih informirala, da je prodano že “skoraj” vse), to ne spremeni dejstva, da Ljubljana sama po sebi ne mara elitizma in da so ljudje, ki sami sebe razglašajo za elito, medtem ko si z denarjem nepojasnjenega izvora kupujejo drage nepremičnine vsem na očeh, vse prej kot prototip tiste resnične, prave elite, ki se ji ni treba dokazovati ali postavljati pred nikomer.

Zdravniška stavka v bolnici Franja

Kaj sploh je ta stavka? Kako se kaže? Običajno se stavka tako, da se prekine delo. Naš javno zdravstveni sistem je lahko tak, kot je, samo zato, ker zdravniki zaradi pomanjkanja zdravnikov delajo preko svojega delovnega časa. Le tako so lahko opravili dovolj pregledov in zadovoljili vsaj v osnovi potrebe ljudi. Brez tega nadurnega dela javno zdravstvo sploh ne more obstajati v obliki, kot smo ga imeli. Tega se premalo zavedajo tako pacienti kot politiki. Zato so nekateri zdravniki in zdravstveni delavci delali tudi po 400 ur mesečno, toda tako se ne da delati v nedogled, to je vsakemu jasno.

Jurski socialdemokratski park bo s Tanjo Fajon težko preživel evropske volitve

Socialni demokrati so se krize, ki jih je zadela po aferi Litijska 51, lotili “by the book”: najprej so hoteli izsiliti odstop pravosodne ministrice, saj so upali, da se bo s tem povezava s stranko končala. Če odsekaš zastrupljeni ud, bo telo ostalo zdravo, so domnevali. Toda kljub ostremu javnemu in brutalnemu spopadu med sedaj že “svobodno” Dominiko Švarc Pipan ter stranko SD, se položaj socialnih demokratov ni stabiliziral. Kljub odstopu generalnega sekretarja Klemna Žiberta, ki predstavlja tretjo generacijo nekdanje družbene in partijske elite, se ugled stranke ni dvignil. Odsekali so prst na roki, odrekli so se Dominiki Švarc Pipan, spokal je generalni sekretar, vendar se okužba ni ustavila. Zaradi vsega tega se zastavlja logično vprašanje: ali se SD sploh lahko dvigne z dna s Tanjo Fajon na čelu?

Politiki, pustite medije pri miru!

Misel, da naj se s politiko ukvarjajo politiki, medije pa pustijo pri miru, ker so v domeni novinarjev, je v Sloveniji še vedno utopična. Temu pritrjuje tudi predlagana novela medijskega zakona, ki je nastajala na Ministrstvu za kulturo in poleg nekaterih racionalnih...

Butalci kot slovenski politični “mainstream”

“Butalci” je sicer naslov zbirke humoresk pisatelja Frana Milčinskega. Objavljal jih je v raznih časopisih, kot zbirka pa so izšli po njegovi smrti. Butalci so prebivalci izmišljenega kraja, imenovanega Butale. Imajo se za zelo pametne in pomembne, čeprav so v resnici precej “omejeni”, kar bi bilo danes za nekatere celo politično nekorektno poimenovanje. Neprestano patološko tekmujejo s prebivalci sosednjega kraja. Zelo pomenljivo, povedno, če apliciramo na današnji čas bolestnega političnega tekmovanja doma in v svetu. Tudi tale tekst v duhu pustovanja določene aktualne zadeve prikazuje v satiričnem smislu.

Dominikovanje

Pred dnevi smo v članku »V pričakovanju novih bizarnosti in bleferskih akrobacij« nekako v šali napovedali nove smešnice komuniciranja vlade, ampak »odstavitvena« telovadba okoli pravosodne ministrice in odgovori na poslanska vprašanja predsednika vlade v ponedeljek so dejansko prinesli nov presežek. Premier je ob fanatično-komičnem zagovarjanju ministrice Dominike Švarc Pipan in Emilije Stojmenove Duh dobesedno priznal, da vlada ne deluje, da odgovorni, vključno z njim, ne berejo vladnih gradiv, da nimajo pojma kaj sprejemajo. Krivi so pa neki uradniki, menda člani drugih strank, ki obvladujejo celotna ministrstva. Gre očitno skoraj za državni udar. Če seveda verjamete.