Egiptovsko dekle ali zgodba o tem, kaj pomeni Zahod

Slika: omrežje X

Avtor: | 4. novembra, 2023

Kako bi opisali prostor, ki je v vsej svoji človeški zgodovini dosegel hrepenenje generacij o svobodi dela, jezika in besede, kjer te vladar ne ubije za izrečeno in množica ne linča za prihodnost željeno? Tam, kjer delo ni odvisno od vladarja, ampak od lastne inteligence in sposobnosti? Kjer pravo ni orožje vladarja, ampak zaščita vseh ostalih?

Živimo na Zahodu, ki je dosegel generacijske sanje mnogih. Nikjer na svetu ni prostora za svobodo govora, ekonomsko svobodo in pravne zaščite obojega kot na Zahodu. Dosegli smo pravice in ekonomsko blagostanje, o katerem lahko prejšnje generacije in generacije živeče drugod po svetu le sanjajo. To je dejstvo. In to je dejstvo, ki zadaja bolečino mnogim.

Svobodo na Zahodu jemljemo za samoumevno, dokler ne izkusimo življenja drugod po svetu. Naj predstavim zanimivo zgodbo za boljše razumevanje. Egiptovsko dekle je srečalo zahodnjaka, živečega v Egiptu. Njeno delo je bilo popoldan in zvečer, ker je morala preživeti bratovo družino. Brat je zahteval, da prihaja z dela domov na skrivaj, da ne bo naredila sramote družini, saj sosedje mislijo, da je prostitutka, ker se vrača zvečer. Srečanja z zahodnjakom so bila skrivna, saj je v muslimanskih državah prepovedano razmerje med neporočenimi pari, poleg tega pa je razmerje med muslimanko in kristijanom kaznivo dejanje, saj lahko muslimanka pristane v zaporu, kristijana pa izženejo. Za omenjenega zahodnjaka je bolje, da vsaj uradno ni ateist, ker je ateizem kaznivo dejanje. Razmerje je potekalo kakšno leto, nekaj dobrih prijateljev v soseski pa ga je pomagalo prikrivati, da se je par lahko dobil tudi v njegovem stanovanju. Toda s časoma so ostali začeli sumiti, da gre za nelegalno razmerje, zato je lastnik stavbe skupaj z okolico začel groziti z ulico. Naj omenim, da je bilo v Egiptu veliko primerov linča kristijanov ravno v takšnih primerih.

Par je moral legalizirati svoje razmerje s poroko. Zahodnjak je bil prisiljen prestopiti v islam, ker je poroka med muslimanko in kristijanom kazniva. Končno sta lahko zaživela javno, četudi je njen lastni brat z začudenjem vprašal, zakaj se je zahodnjak poročil s tako temno žensko, ko pa je toliko lepih žensk v Evropi, toda požegnal je poroko in podpisal dovoljenje, ker je v zahodnjaku videl bankomat. Medtem je njena sestra zahtevala okrvavljene rjuhe kot dokaz njene nedolžnosti. Mnogi mimoidoči so soprogo še vedno zmerjali s prostituko, ker ne nosi hidžaba in je poročena z zahodnjakom. Ženska brez hidžaba je avtomatično predmet poželenja, saj mnogo moških verjame, da imajo zato carte blanche za zlorabo. Tudi ko je bila noseča so se za njo drli “prostitutka za deset dolarjev”. To je poleg dnevnega otipavanja in zmerjanja.

Če boste kdaj obiskali Egipt, opazujte ženske, ki nemo gledajo v tla in ne vidijo ničesar. To je obramba pred zmerjanjem in zlorabami. Potem sta dobila prvega otroka in lokalna mošeja ni izgubljala časa z vabili v mošejo. Zdelo se jim je, da ima otrok judovsko ime, zato so zahtevali skupno branje Korana v dokaz, da otrok ni judovskega porekla.

+++

Potovanje na Zahod je spremenilo vse, kar je egiptovsko dekle doživelo za časa svojega življenja v Egiptu. Nihče je ni zmerjal s prostitutko, ker ne nosi hidžaba. Nihče se je ni na ulici dotikal, ker ni zakrita. Oba sta se lahko sredi letališča svobodno objela in poljubila. Prvič. V Egiptu se nikoli nista poljubila v javnosti, ker bi takšno dejanje pomenilo spodkopavanje javne morale. Nekoč so zahodnjaka napadli, ker je objel soprogo po spontanem splavu. Zakaj? Bilo je preblizu mošeje. Na Zahodu je ni nihče zmerjal, prvič je lahko svobodno govorila z moškimi, prvič se je lahko svobodno sprehajala po mestu ob katerikoli uri, prvič je niso zmerjali, ker ne nosi hidžaba, prvič je lahko razkrila ramena, prvič je lahko kritizirala politiko na javnem mestu, prvič je lahko svobodno zaprosila za katerokoli službo, prvič je lahko s soprogom plesala, spila javno alkohol, jedla svinjino in poleg vsega tega imela vsaj minimalno pravno zaščito. Povprečnemu zahodnjaku ni jasno, kako izjemnega pomena so za zahodnjaka tako trivialna dejanja!

Nekoč so na Prešernovem trgu v Ljubljani brali poezijo in deklamirali odlomke iz nagrajenih knjig, danes pod spomenikom islamski skrajneži kričijo Allahu Akbar skupaj s slovenskimi nevladnicami. Te naj bi se sicer borile za pravice žensk, toda nimajo težav istočasno klicati k bogu iz verske knjige, ki ženskam odvzame vsakršno svobodo do odločanja o oblačenju, druženju, poroki, otrocih, potovanjih, študiju, delu in še bi lahko našteval. Mesto žensk, Kombinatke in druge, ki so verjetno obsodile ravnanje aktivistov proti abortusu in podprle puljenje zastavic na Kongresnem trgu, niso obsodile vzklikanja na Prešernovem trgu. Kako žalostno! Kako nesramno s strani tistih, ki naj bi ženske varovali, da se je vse skupaj sprevrglo v nekakšen nerazumen ideološki boj proti zahodnemu svetu; sistemu, ki jim je dal vse, za ta boj pa so pripravljene žrtvovati – ženske! Muslimane, ki si želijo reformirati vero. In svobodo!

Zahodna ideja o multikulturnosti v osnovi ne more obstajati, ker izključuje in ruši celotni sistem zahodne ureditve in civilizacije. Edina rešitev vsakega priseljevanja je totalna integracija brez popuščanja. Migrant, ki nasprotuje popolni integraciji, naj se vrne v rodno domovino.

Dandanes praktično slišimo le dve mnenji, eno navija za odprta vrata, drugo za zaprta, toda obe sta napačni. Migracije so vedno obstajale, migracije iz Bližnjega vzhoda ravno tako, zato ne delim pogleda s tistimi, ki menijo, da je vsakršno migracijo potrebno ustaviti. Antiko so ravno tako ustvarjali migranti iz Bližnjega vzhoda, ki so sprva poselili grške otoke in kasneje celino, iz česar sta se razvili dve izjemni civilizaciji, grška in rimska. Nikakor pa ne delim mnenja s tistimi, ki menijo, da je neomejena politika odprtih vrat rešitev, kajti ta prinaša teroristične grožnje in ogroža celotni sistem liberalnih kapitalističnih ureditev. Multikulturnost, kot sta jo razumela ZDA in EU v zadnjih tridesetih letih, je ena izmed najbolj ogrožujočih napak. Zahodna ideja o multikulturnosti v osnovi ne more obstajati, ker izključuje in ruši celotni sistem zahodne ureditve in civilizacije. Edina rešitev vsakega priseljevanja je totalna integracija brez popuščanja. Migrant, ki nasprotuje popolni integraciji, naj se vrne v rodno domovino.

Toda najprej naj omenim, kako vidim multikulturnost in kako integracijo.

+++

Multikulturnost vidim v ožjem okviru same besede, torej migranti živijo svoje tradicije, ki vključujejo ravno kulturo, torej hrano, plese, petje, običaje, praznike, itd. recimo kot v ZDA, kjer Irci še vedno praznujejo Dan svetega Patrika, Mehičani Peti maj, kurentovanje ameriških Slovencev v Clevelandu itd.. Nikakor ne moremo posiljevati drugih, da nosijo avbo in jedo kranjsko klobaso, če tega nočejo. Multikulturnost vsekakor obogati civilizacije in ne osiromaši, kot si to predstavlja kakšen zagrizen nacionalist. Konec koncev se Slovenec v 15. stoletju ne bi poistovetil s Slovenci za časa Brižinskih spomenikov, Slovenec iz 19. stoletja pa bi se težko znašel za časa Valvasorja. Na koncu, vsi, ki se imenujemo Slovenci verjetno najdemo genski zapis, ki priča o preteklih migracijskih tokovih.

Integracija je obveza, ki lahko reši zahodno civilizacijo, sicer bomo prestopili Rubikon, kjer bodo rešitve ali nasilne ali pa jih ne bomo več našli. Strašljivi prizori po evropskih mestih, ko množice ekstremističnih islamistov zahtevajo genocid nad judovsko populacijo v Izraelu in kličejo k orožju doma, bi morali vzpodbuditi ne le politiko, da se zave, kako daleč nas je pripeljala s politiko odprtih vrat, ampak tudi policijske in obveščevalne službe, ki bi morale nadzirati vsaj glavne akterje. Nikakor ni normalno, da lahko ekstremistični imami pridigajo sovraštvo ne le do Judov, ampak tudi do žensk, gejev in ostalih. Nikakor ne more biti sprejemljivo, da lahko policija, kot je to primer v Angliji, aretira človeka, ki se pritožuje, da povsod visijo palestinske zastave, medtem ko množice islamistov javno pozivajo k uničenju zahodne civilizacije in genocidu nad Judi.

Integracija pomeni popolno podreditev ustavnim republikam in vsak multikulturni odklon od ustavno zagotovljenih pravic je nesprejemljiv. Če kdo želi sežigati verske knjige, naj jih sežiga, nobena zahodna država ne sme prepovedati svobode govora ne glede na grožnje! Ali bo Zahod zaščitil resnične žrtve, kot so tisti, ki zahtevajo svobodo govora, ali tiste, ki jo uničujejo? Kako je lahko sprejemljivo, da vidimo označevanje judovskih stanovanj in trgovin kot za časa nacizma? Zakaj lahko državljani drugih držav, ki so sprejele zakone za obvezno obveščanje njihovih obveščevalnih služb, kot je na primer kitajski zakon iz leta 2017, delajo na občutljivih področjih, kot so tehnologija in vojaška industrija? Zakaj dovolimo nekaterim izrazito sovražnim pridigarjem javno izražanje podpore pokolom, ki se danes dogajajo na Bližnjem vzhodu?

Nikoli ne smemo dovoliti, da bi sprejeli podrejenost žensk zaradi multikulturnosti. Ali so socialne službe in policija pripravljeni reagirati, ko družina proda deklico za poroko? Ali bodo podprli deklico, ki ne želi nositi hidžaba? Ali je celo lezbijka? Ali bodo zaščitili muslimanko, ki ima razmerje z judom pred lastno družino? Ali bodo zaščitili muslimana, ki javno naznani svoj ateizem. Ali bodo podprli kitajskega ali ruskega migranta, za katera sta obe državi izdali izmišljeni tiralici?

Na koncu, ali smo končno pripravljeni jasno povedati celemu svetu, da imamo sistem, ki je pravičnejši od ostalih in proizvaja blagostanje za svoje prebivalce? Prenehati se moramo opravičevati za vsako malenkost ter udariti po mizi, ko gre za zaščito naših, zahodnih interesov.

Nikakor ni normalno, da lahko ekstremistični imami pridigajo sovraštvo ne le do Judov, ampak tudi do žensk, gejev in ostalih. Nikakor ne more biti sprejemljivo, da lahko policija, kot je to primer v Angliji, aretira človeka, ki se pritožuje, da povsod visijo palestinske zastave, medtem ko množice islamistov javno pozivajo k uničenju zahodne civilizacije in genocidu nad Judi.

Lahko smo žalostni in šokirani, ko vidimo skrajno levico in skrajno desnico v objemu absurdnih teorij zarot. Obe sta si zadali rušiti liberalni zahodni kapitalizem z občudovanjem brutalnih avtoritarcev. V nejeveri lahko opazujemo podporo terorističnim organizacijam, kot sta Hamas in Hezbollah, opravičevanje brutalnih Asadovih pokolov in iranskega vpletanja v vsako regijsko vojno. Ob tem pa obe strani vidita rešitev v diktaturah Šija in Putina. Toda obe strani aktivno pomagata pri širitvi islamskega ekstremizma in kitajsko-ruskega vohunjenja na zahodu. Ta pomoč je destruktivna in mora biti ustavljena z aktivnim medijskim in propagandnim strojem.

Kakšne so lahko posledice? Politika odprtih vrat v ZDA je v zadnjih letih pripeljala do razširitve delovanja mehiških kartelov in rasti kriminala. Medtem ko je antimigrantsko sovraštvo v ZDA pripeljalo do največjega linča v ameriški zgodovini, enajstih Italijanov v New Orleansu leta 1891 in oživitev Ku Klux Klana leta 1915, ki je sprva slonel na antikatoliškem sovraštvu in sovraštvu do migracij iz južne Evrope.

Zahod je pozabil, da so mediji ključna prvina za dosego src širših množic. Kitajska in Rusija imata izjemno sofisticiran medijski ustroj, ki je prisoten v tradicionalnih medijih, predvsem pa prevladuje na družbenih omrežjih. EU in ZDA morata vrniti medijske pisarne na Bližnji vzhod, ponovno odpreti zaprte obveščevalne točke in razširiti mrežo za širjenje prozahodne propagande. Povprečen zahodnjak ne ve, kako širjenje laži in negativne propagande s strani bližnjevzhodnih pisarn Al Jazeere, RT in CCTV vpliva na javno mnenje tamkajšnjega prebivalstva. To je poleg vojske botov na družbenih omrežjih.

Težko si predstavljate šok tistih, ki so ubežali verskemu nasilju ali nasilju nad ženskami, ko pridejo v evropska mesta, kjer se v določenih predelih sprehajajo ekstremistični islamisti in enako terorizirajo prebivalstvo kot v matičnih državah. Kakšen občutek ima muslimanska ženska, ki jo želi družina ubiti, ker je imela razmerje s kristjanom, potem pa se sprehodi skozi Maalbeek, Maalmo, Bethnal Green, ali Milano? Kaj si o tem misli musliman, ki se je spreobrnil v judaizem ali celo postal ateist. Kako se počuti Rus, ki ga Putin politično preganja, medtem pa vidi Putinove prijatelje, ki se nalivajo z vodko na jahtah z lokalnimi politiki in policijo? Kakšne občutke ima Iranka in Iranec, ko se zavesta tišine nevladnikov ob pobijanju žensk brez hidžaba?

+++

Ali vemo koliko spečih terorističnih celic imamo v EU ali ZDA? Ne pozabimo, imeli smo na stežaj odprte meje. Prišla je vojska mladih fantov, ki ne verjame v ustavne demokracije. Ta vojska verjame v teokratske islamske sisteme in tega ne skrivajo. Dovolj je poslušanje petkovih pridig v mnogih mošejah, kjer mnogi ekstremistični imami pozivajo k pobijanju judov, gejev in – kar je najbolj zaskrbljujoče – kličejo k spremembi sistema in tega ne skrivajo. In potem pridemo do absurda absurdov, kjer nevladnice vzklikajo Allahu Akbar in Od reke do morja skupaj z ekstremističnimi salafisti. Ob tem ne pozabimo, da omenjenih nevladnic nismo slišali vzklikati pred etiopsko ambasado, ko je bilo v Tigraju pobitih okoli 300.000 ljudi, ali ko je Asad skupaj z Rusi zmasakriral okoli 600.000 ljudi. Tudi policija, ki se hitro zavzame ob prepovedi napisov, da je Slovenija krščanska država, ne reagira ob islamističnih praporih in pozivih po genocidu.

V imenu multikulturnosti smo dopustili kršitve ustavnih pravic in zagotovljenih svoboščin, kar nima nobene veze z multikulturnostjo. Ali je protestnica, ki je skupaj s salafistom kričala Allahu Akbar sposobna dojeti, da bo v primeru prevlade islamske teokracije kričala iz drugih razlogov?

Menim, da lahko jasno rečemo, da ne želimo islamističnih getov. Naj opozorim, da to ni poziv proti muslimanom, saj lahko kakšen ekstremist z druge strani razume problem na ta način. Nikakor ne! Dokler je vera v kateregakoli Boga, drugo bitje, ali ateizem v okviru z ustavo zagotovljenih pravic, potem je to razumno in sprejemljivo. Toda pozivanje k umorom in genocidu, zloraba žensk in sovraštvo do drugih religij le zato, ker naj bi ga razumeli v okviru multikulturnosti, je popolnoma nesprejemljivo!

Toda danes se to dogaja. V imenu multikulturnosti smo dopustili kršitve ustavnih pravic in zagotovljenih svoboščin, kar nima nobene veze z multikulturnostjo. Ali je protestnica, ki je skupaj s salafistom kričala Allahu Akbar sposobna dojeti, da bo v primeru prevlade islamske teokracije kričala iz drugih razlogov? Kdo bi si mislil, da nas bodo ravno pred nevarnostjo uvoza islamskih ekstremistov opozarjale ravno Zalivske države?

Egitpovsko dekle, ki je pobegnilo zastraševanju, žalitvam in zlorabam ima le eno željo – da se zahod ne spremeni. Če se zahod spremeni, potem je konec. Vse, kar ostane državljanom planeta Zemlja, so avtokratski režimi.

 

___________________________________________

Stališča avtorja ne odražajo nujno stališč uredništva +Portala.

35 komentarjev

 1. Miller

  @ uroš, @kos…itd
  Komentatorja pravita, da se z Millerjem ne splača ukvarjati… ???
  Sama priznata, namesto, da bi se ukvarjala z zgornjo tematiko, se ukvarjata z mojim komentarjem.

  Baje naj bi bil forum namenjen za izražanje in podajanje argumentiranih mnenj, pogledov in resnic na zgoraj predstavljene teme in ne za brezglave pogrome na vsakogar, ki si drzne izraziti drugačno mnenje ?

  In potem ti isti vpijejo o svobodi govora, z drugo roko pa brez sramu prižigajo grmado in brez nekih argumentov ali dejstev blebetajo abote kot stara centrifuga, brez repa in glave v stilu Maljevca. In niti z eno besedo ne demantirajo resnic, ki sem jih podal. Ker pač ne morejo, ker je vse res.

  Res je: Millerjeve resnice so kot rdeče cunje za bike, ki se kot pobesneli trop steklinarjev zapodijo vanjo. In te resnice zapečejo kot lonec kropa polit po glavi, od sprednjega režnja do anusa, ne dajo spati in povzročajo nočne more…

  • jaz

   Se je pa le splačalo ukvarjati z Millerjem. Odkrili smo njegov pravi obraz. Zadnji zapis je surogat njegove hudobne mržnje do zahodne civilizacije in njihovih ljudi.

   • Miller

    ja, se morate ukvarjat, ko vas gospodar spusti s ketne…

    • Joze

     oh, prismoda.

 2. vernon COLEMAN

  1. Pravilno ugotavljate, da gre za versko vojno. Eno izmcd mnogih.
  2. Ne verjamem, da ”satan” tiči v katerem od komentatorjev, prej imamo kako bolj ‘enostavno’ razlago, kajne? Isto velja za cenzorje.
  3. Menim, da Slovenija nima popolnoma nikakršnega vpliva na BV vojne in naj se v njih ne meša. Zakaj ne bi vsaj dosledno uredili lastne države? To je tudi naloga novinarjev.
  4. Novinar je bil Gary Webb, junak. Novinar je bil Ivo Pukanić, junak. Seveda niti en medij pri nas ni pisal skoraj ničesar ne o enem, ne o drugem, ne o kriminalu, ki ju je ubil. Ker nimajo jajc, preprosto.
  5. Pri nas nimamo nobenih pravih novinarjev, sposobnih za resne raziskovalne članke z minimumom integritete, poleg tega pa še s cenzuro skrbijo za to, da to ne bi postalo preveč očitno…

  • jaz

   Ne mislimo se integrirati, zamenjali vas bomo, je odvrnil županji Monfalcona, “domači” Imam. S tem je povedano vse.

 3. uroš gabrijelčič

  P. Kos, prav pravite, je pa značilno za levičarje, da odklanjajo pogovor, s čimer se soočam tudi na Krasu, kjer zdaj živim. Celo moj nekdanji zelo dober prijatelj, znani slovenski pesnik, mi pravi, da se z menoj ne bo pogovarjal o politiki, ker da se bova skregala! Samo čudil sem se mu, ker dialoga ne razumem kot prepiranje. Nato mi navrže: saj desničarji tako ali tako nimate intelektualca na višini Žižek, da bi se oprli nanj! S tem mi je odkazal mesto! Niti slišiva se ne več, kaj šele vidiva, čeprav stanuje v sosednji vasici. To me žalosti – zato ta moj dodatek zgoraj zapisanemu -, predvsem zato, ker za njegovimi besedami slutim sovraštvo in ne reakcijo na neko pisanje. Pisanje, na katerega se nanaša njegov žolčni odgovor, ni bilo nasilno, ampak ga je avtor ponudil v premislek. Nisem se z vsem strinjal, a sem o tem razmišljal in to bi moralo biti vodilo pri izmenjavi mnenj. Neki modrec imenitne stare civilizacije je zapisal, da je reakcija sorazmerna z akcijo. Prav, kaj pa je sorazmerno z izraženim sovražnim pisanjem, kot v primeru Millerja. Kot vi predlagate, molk, ali po vaše: z njim se ne splača ukvarjati.

  • Miller

   Pa dejte že nehat s tem, da je komunizem kriv tudi za vaše prostate !
   Vsi vodilni SDSSovci so bili komunisti, na čelu predsednikom, ki je bil najbolj zagrizen komunist.
   Ljudje, ki spreminjajo vero za drobiž, oz jih lahko vsakdo kupi za drobiž. Brez morale.

   • jaz

    Če so bili vodilni sds.ovci…socialdemokrati, torej socialisti komunisti ni nič narobe. Očitno so spoznali ideološke zablode in so začeli korektno levičarstvo v okviru demokratične večstrankarske demokracije. In ideologija ni vera. In niso zamenjavali za drobiž. To je tvoje podlo hudobno zaničevanje. …in jih nihče ne kupi za drobiž, sicer bi to že naredil kdorkoli. …zaenkrat pa je stanje moje prostate kar v redu. Hvala Miller za tvojo skrb.

   • Franc

    Problem je v tem, da si ti Miller preveč zaslepljen s komunizmom in te boli, ko ga kritiziramo.

    Komunizem ne deluje.

 4. uroš gabrijelčič

  G. Miller se mi kaže kot nestrpnež, ki iz zgodovine jemlje tisto, kar mu paše, nekako tako, kot si v samopostrežni postreže s polic.
  Prvič desnica v Sloveniji je nastala kot odgovor na 45+ letno enoumje komunistične partije Jugoslavije. Drugič: Slovenija je nastala iz želje Slovencev po lastni državi in ureditvi Slovencem po meri. 3. Država Slovenija temelji na slovenstvu kot kulturni entiteti in na ustavi, ki smo jo sprejeli. 4. Slovenija kot samostojna država je nastala po plebiscitarno izraženi želji slovenskih državljanov, torej tudi ne-Slovencev. 5. Idejni snovalci samostojne Slovenije niso bili levičarji, ampak zavedna inteligenca. 6. Levi pol se je ideji pridružil pozno in omahljivo. Nekateri nikoli. 7. Komunizem, ki se je potuhnil, nato pa preobrazil sprva v komuniste prenovitelje, nato pa v demokratsko stranko, se še danes ni otresel svojih korenin. Še več: njegovi najvidnejši predstavniki bodisi vzdihujejo po eks Jugoslaviji bodisi odkrito priznavajo, da so ponosni nasledniki komunistov. 8. Prav levi blok, ki je državo vodil večji del po osamosvojitvi, je danes, ko smo pred novimi svetovnimi izzivi (globalizacija, multikulturnost – sam izraz oziroma njegove razlage so bedaste -, migracije ipd., je najbolj glasen, saj obvladujejo medije že vse od 91 dalje, da ne omenjamo obdobja pred tem. Tako uspešno, v nasprotju z demokratičnimi načeli izmenjave mnenj in pogovorov na osnovi argumentov, enostransko zavajajo ljudi, ki večinoma že tako ali tako niso zelo radovedni in se ne potrudijo poiskati različna mnenja ter jih soočiti.
  Veliko bi se dalo o tem še napisati, a bo kar dovolj, za g. Millerja pa verjetno preveč. Bog pomagaj, sicer pa branje komentarjev ni obvezno.
  Uroš

  • P.kos

   Razumljiva razlaga, za razumevajoče in predvsem resnična za tiste, ki mislijo s svojo glavo in dopuščajo pogovor in ne terorizirajo.
   Za Millerja pa menim, da ne želi jasne misli in je zgolj slab provokator, morda celo naročen in se z njim res ne splača ukvarjati.

   • Miller

    SDSS jurišniki laži in pentagonska vaša trobila, ste kot obupanci, ki v podpalubju gnile lesene barke, hočete z jeziki – lažmi tesniti luknje, skozi katere v slapovih prodira voda – resnica.
    Plačilo vedno pride.
    Ne da se ga zaustaviti z lažjo.

  • Miller

   Sluzavo ostudno protikomunistično lažnivo propagandno blebetanje tipa Nora24tv, ki smo ga državljani že siti, razen SDSS jurišnikov in vernikov Nore24tv.

   Kakšna desnica neki in inteligenca.
   Če ne bi bilo komunizma, tudi samostojne Slovenije ne bi bilo. V slo je bila desnica edino RKC, ki se je spečala z nacifašizmom. Vse ostalo so bili hlapci fašistov in nacijev.
   Danes njihovo tradicijo nadaljuje SDSS na čelu s tov. Twitom, ki bi slovenske fante za drobiž prodal pentagonu za kanon futer.

   Zahod potrebuje katarzo ! In zdaj prihaja. Počasi in sigurno. Po svetu je do včeraj sejal veter, zdaj bo žel vihar.

   Jurišniki laži in vaša trobila ste kot obupanci, ki v podpalubju gnile lesene barke, hočete z jeziki – lažmi tesniti luknje, skozi katere v slapovih prodira voda – resnica !
   Izgubljate.

   • jaz

    @Miller, se spomniš kako si ti mene žalil z živalskimi imeni, ko ti jaz nisem skrivil niti lasu na glavi. Takoj ko sem postal malo bolj kritično objektiven do tvoje vere si postal popadljiv in grozeče opozarjal z ustavo in zakoni. Pokazal si svoj drugi obraz. dvojnost je diaboličnost…diabolo, satan. Satana nikoli ne odkrivaš v drugem temveč v sebi. To nas uči Krščanska vera. Ko, in če najdeš zlo v sebi se lahko očistiš v Bogu. Če satana iščeš v drugih, ga zoper drugih kličeš na pomoč in ga imaš v sebi. Temu se reče maščevanje…vedno vračanje enakega. Zob za zob, glavo za glavo. To sedaj gledamo v živo. Stara zaveza nima odrešenja v Bogu razen v Novi zavezi odpuščanja in sprave.

   • Andrej Muren

    Kdor je sit NOVE24TV in njenega programa, naj ga ne gleda. najbolj bedasto pa je, da ga nekateri kar naprej gledajo, potem pa se škandalizirajo nad njim.

 5. Andrej Muren

  Če so naši levaki in levakinje sodelovali pri muslimanskih protestih, hkrati pa preganjali krščanske povorke, so to naredili zato, ker sovražijo zahodno civilizacijo in jo hočejo uničiti na vsak način, tudi v povezavi s skrajnimi islamisti.
  Ne zavedajo pa se, da bodo potem islamisti kot nevernike uničili tudi njih. To je podobno kot je bilo za časa oktobrske revolucije v Rusiji, zraven so sodelovali mnogi, ki niso bili boljševiki. Po zmagi revolucije pa so boljševiki pospravili (pozaprli ali pobili) tudi svoje sopotnike.
  Postavlja se vprašanje, zakaj levaki tako patološko sovražijo zahodno civilizacijo, ki se je izkazala za najuspešnejšo od vseh dosedanjih. Moje mnenje je, da zato, ker so v njej neuspešni in pristanejo na dnu zahodne družbe. Zahodna civilizacija namreč zahteva precej angažmaja od posameznika (brez dela ni jela), če hoče slednji biti uspešen. Delo pa levim ne diši in skušajo priti do materialnih dobrin (ki pa jih nadvse ljubijo) tako, da jih poskušajo s silo odvzeti tistim, ki jih imajo. Po tem vzorcu so delovale vse komunistične revolucije.
  Takim namenom se je potrebno upreti z vsemi sredstvi.

 6. Miller

  @jaz,

  7. Člen Ustave RS
  Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno.

  ENAKO PRAVICO imajo muslimani vzklikati na trgu Allahu Akbar, kot kristjani brez dovoljenja okupirati trg in na njem moliti rožni venec !

  Če te moti, zamenjaj Ustavo. Postopek poznate.
  Do takrat pa je to ŽALITEV, poniževanje in zmerjanje druge vere.
  In je kaznivo !

  • jaz

   @Miller, Je ena majhna razlika, ko moliš v čast in ponižnost bogu ki te je ustvaril in med tem da kličeš boga v imenu sovraštva do drugih (četudi upravičeno), in po potebi zakolješ nekoga tretjega ki se s teboj ne strinja…

   • Miller

    Svojo fašistoidno nestrpnost in žaljenja muslimanske vere, skrivaš za dejanji posameznikov. Sram te je lahko. S tem žališ tudi kristjane.
    Muslimanov je več kot 2 milijardi !
    Izjavljal si, da se ima vsak narod PRAVICO BRANITI, kakor se branijo Ukrajinci, ki pošiljajo rakete na Moskvo in druga ruska mesta.
    A po pentagonskem in SDSSovem mišljenju, pa to ne sme veljati za palestinski narod, Sirce, ker so muslimani.
    Nič čudnega, da krščanstvo propada. Zasluženo.
    Od znotraj hinavska duhovna gniloba, od pečanja s fašizmom, do pedofilije in do bajnega bogastva na račun siromakov.

  • jaz

   Ko pa že govoriš o svobodi govora…si predstavljaš da bo Kristjani recimo v Iranu ali v kateri drugi Muslimanski državi brutalno noreli po ulicah in razbijali izložbe zaradi krivic premnogim Kristijanom po svetu. Največ seveda v muslimanskih državah.

   • Miller

    To je posledica dvestoletnega krščanskega izkoriščanja, ropanja, pobijanja in diktature.
    Kaj ste pa pričakovali ?
    Torto ?
    Kaj so iskali na Bližnjem vzhodu Križarji ?
    Jezusov grob ?
    Ja kako, če pravijo, da je živ.
    Ne prihajali so ropat.
    Že tisoč let.

    • Andrej Muren

     Križarske vojne so bile odgovor Evrope na več kot 400 letne napade muslimanov na evropske države. Treba je poznati zgodovino in ne mešati vzrokov in posledic.

    • jaz

     Ne mešaš jabolk in hrušk temveč jabolke in zaboj. A niso Turki stoletja napadali Evropo vse tja do Dunaja. In niso s seboj odvlekli otrok, poznejših janičarjev? In jih niso pomuslimanili. In sproti jasno širili svojo vero kot Kristjani. Vendar je bil cilj Imperij. tako kot pri “kristjanih”.

   • Miller

    Stoletja je belec hodil v J in S Ameriko, Afriko, Indijo in Bližnji vzhod zasužnjevati, ropati in pobijati.
    Tja je hodil na čelu s križem, s puškami in topovi in verigami.
    Kar seješ, to žanješ !

  • Andrej Muren

   Ti muslimani, ki so se drli na Prešernovem trgu, niso bili slovenski državljani. Naj gredo domov in tam vpijejo Allahu Akbar. Ne verjamem, da bi lahko Evropejec v nekem muslimanskem mestu na glavnem trgu mahal s križem in vpil krščanske parole.

 7. Rokovnjac

  Po dolgem razmisljanju clovek pride do zakljucka,da bi se moral ta fant imenovati najmanj “Andraz STO)”,ce ne se vec!Veliko stvari je resnicnih veliko pa tudi izmisljenih.Nikjer se ne zasledi pisanja o vzrokih tga sranja,ki je danes po svetu.Ker je to sranje na bliznjem vzhodu staro ze 80 let in se nadaljuje izgleda,da temu sranju se ne bo konec.Nisem levak ne podpiram nasilja,razmisljam pa tole,ker Izrael ne more zadusiti palestinskega nasilja,kaj pa,ce je Izraelu v najvecji zelji,da prezene cimvec Palestincev v Europo??

 8. Trisul

  “Lahko smo žalostni in šokirani, ko vidimo skrajno levico in skrajno desnico v objemu absurdnih teorij zarot. Obe sta si zadali rušiti liberalni zahodni kapitalizem z občudovanjem brutalnih avtoritarcev.”

  Drži, skrajnja levica se prelije v skrajnjo desnico. Nobene prave razlike ni, imajo enake cilje in sklicujejo se na iste teorije zarot.

  • jaz

   @Trisul, pravilna ugotovitev. Moram pa jo še dopolniti. Kaj združuje skrajno levico, skrajno desnico, Muslimane, lgbt-jevce ki jih bodo metali s streh? Sovraštvo do drugačnih! Sovraštvo pa ima enega samega gospodarja. Sovražnika živih bitij. Satana. Življenje mu ne da da se bi udejanjil kot oseba, zato ščuva ljudi ki so mu podvrženi proti drugim ljudem ki mu niso in ne sovražijo nikogar. Namenoma sem uporabil besedo Življenje, namesto besede Bog. Ker je bog..(Alah) če hočete nekaj popolnoma drugega ko vsa živa bitja. Življenje samo na sebi in je absolutno dobro. Ne potrebuje maščevalcev ki bi ga ščitili, ker mu ne moremo nič. Ni častihlepen, in ponižujoč, da mi morali cele dneve klečati pred njim in se poniževati. Kakšen bog pa bi to bil? Nas ne potebuje. Nas je pa ustvaril. Iz čiste ljubezni. Mi pa ga potrebujemo ker je on življenje samo na sebi in smo brez njega trupla. Nič. In iz tega da obstajamo, in ker je življenje neskončno lepo se mu klanjamo, in smo ponižni do njega in ne ker od nas on (življenje) to zahteva. In s tem spoznanjem smo lahko vsak dan boljši in iskreno hvaležni za ugodje bivanja ki se nam vsak dan življenja daje, in smo eno z njim. In v tej luči šele lahko ločimo prave preroke od lažnih, ki učijo pobijati druge in drugačne. Življenje je tisto ki je Bog od Boga, ker če bi bil bog samo živ kot mi, bi bil manjši od življenja. Ne bil bi Bog. In tako vidimo zablode na bližnjem vzhodu. Zob za zob, glavo za glavo in enega gospodarja na obeh straneh Satana.

 9. Nekočbomordabolje

  Ta sestavek bomo itak prebrali le prepričani. Tisti, ki se jih to najbolj tiče (radikalni levičarji, anarho liberali, kaviar socialisti in komunisti, razni “nevladniki”, trenutni SLO oblastniki, putinisti, levičarski koristolovci, soroševi plačanci, indoktrinirani šolniki, profesorji iz FDV in FF, …), pa bodo zgolj odmahnili z roko, ker vedo, da se bodo vedno prilagodili, ker jim je za zahodne vrednote popolnoma vseeno.

 10. ren

  “Če se zahod spremeni, potem je konec.”

  golobova vlada počenja natančno to. Zato se je moramo znebiti.

 11. Miller

  La ilaha illa Allah;
  Muhammadur rasul Allah.

  • jaz

   Abu Miller-Muhamed, ušel ti je vzklik ki ga ob tako bogokletnem članku nisi mogel zadržati, ….ni boga razen alaha in mohamed je (edini pravi) njegov prerok.
   Prebral sem Koran in imam do njega svoje mnenje, ki ga na glas ne smem izraziti, ker me lahko kakšen fanatičen “vernik” zakolje. Ti pa kar zažgi Biblijo Nove Zaveze in si prižgi đoint religiozne blaznosti. Nihče ti ne bo skrivil niti lasu. To pove vse o tvoji in moji veri in o Bogu.

 12. TL

  “Ali je protestnica, ki je skupaj s salafistom kričala Allahu Akbar sposobna dojeti, da bo v primeru prevlade islamske teokracije kričala iz drugih razlogov?”

  Neumnica se ne zaveda, da bo v tem drugem primeru morala biti ponižno tiho in sploh ne bo kričala.

  Hm, koliko golobčki (z našim, davkoplačevalskim denarjem) plačujejo razne “nevladnike”, ki počnejo take neumnosti?

  #TooLate

 13. P.Kos

  Kombinatke in kar je še podobnih “razumnikov” in “borcev” za “pravice” ljudi, slednje z lahkoto, z zamahom roke, odvzamejo drugače mislečim, so produkt načrtne indoktrinizacije izobraževalnega sistema, ki je iz teh glav izbil vsakršno možnost lastnega racionalnega razmisleka. K sreči imajo nekateri vsaj v domačem okolju več možnosti za intelektualni razvoj. Ostali ostajajo na nivoju fanatičnih borcev vseh ras, ver in prepričanj. Njihovo današnje ravnanje je lahko jutri diametralno drugačno; le sprožiti jih je treba z ustreznim pamfletom. In bodo tulili, krulili in pulili.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?