Srečno, Katka! Česa novi ministrici za zdravje res ne sme zmanjkati

Valentina Prevolnik Rupel s soprogom, veleposlanikom Tadejem Ruplom (Foto: Mediaspeed)

Avtor: | 7. oktobra, 2023

No, pa jo končno imamo. Seveda mislim kandidatko za novo ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel – Katko ( v nadaljevanju Valentino). Dolgo smo jo čakali in predsednik vlade je končno izustil, kako se je odločil; zgodilo se je tik pred zdajci. In kandidatka, ki je sicer že nekaj mesecev državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, je na tiskovni konferenci svoje umeritve za prihodnost povedala še isti dan, ko je bila predlagana s strani premierja. Prepričana je, da bo zdravstveni sistem po njenem ministrovanju vsaj nekoliko boljši, kot je danes. Ni sicer povedala, kaj si pod to predstavlja. Kot raziskovalka bi naredila dobro potezo, da bi nam dala vsaj nekaj indikatorjev, po katerih bi lahko merili izboljšanje sistema po njenem ministrovanju, pa tega nismo dobili.

V svojem nastopu je opomnila je, da prevzema funkcijo sredi mandata in da ima še dve leti in pol časa. Iz tega stavka se vidi, da smo spet dobili politično začetnico za ministrico, saj bi morala vedeti, da je zadnje leto mandata, če vlada sploh preživi do tedaj, le še boj za glasove v novem parlamentu. Tedaj se zelo težko sprejemajo kočljivi ukrepi, ki pa jih v zdravstvu potrebujemo zelo veliko. Torej bodoči ministrici za resne spremembe dejansko ostaja le še leto in pol, pod predpostavko, da bo vlada obstala. Kajti tudi vlade se v Sloveniji (pre)hitro menjajo.

Sam sicer dvomim, da se bodo želje predsednika vlade izpred nekaj tednov, ko je razmišljal, da bodo ministrici pripravili ukrepe, ona pa jih bo zgolj izvedla, tudi uresničili. Bodoča ministrica je znanstvenica in težko jo bo prepričati, da bi bila le izvajalka ukrepov. Njen raziskovalni in ustvarjalni um ji tega ne bo dovoljeval, četudi si bi to želel sam predsednik vlade.

Dostopnost do kakovostnega zdravstvenega varstva, vzdržnost financiranja, opredelitev košarice pravic so tri točke, v katerih so združeni njeni cilji. V enem od medijev je v preteklosti izjavila: “Želimo oblikovati košarico ključnih zdravstvenih storitev, ki bodo v celoti krite iz javnih sredstev. Storitve, ki niso ključnega pomena za zdravje prebivalstva in jih v košarici ne bo več, bo treba prepustiti trgu ali jih pokriti iz drugih virov.”

Pogumen korak, ki verjetno ne bo všeč nevladnim organizacijam in še komu. Vsekakor je to stara ideja, ki jo ekonomisti zagovarjajo že veliko let, a nikoli ni dobila širše podpore . Če beremo splet, kandidatko podpira tudi dr. Dorjan Marušič, ki je že bil minister in je tudi že večkrat zagovarjal košarico storitev kot enega od ključnih izhodov iz krize.

Valentina je pri napovedih zelo skromna, bistveno skromnejša od Bešiča. Niti besedice pa ni rekla o zdravstveni reformi. Ta je očitno z odhodom ministra Bešiča odšla iz repertoarja sedanje vlade, ki je imela polna usta zdravstvene reforme, sedaj je pa niti z besedo ne omenjajo več. Še pred meseci so se hvalili z zakonom, ki naj bi nam prinesel digitalizacijo v zdravstvo (kot da je sedaj še nimamo). Zdaj pa so celo v koaliciji spoznali – med sejo parlamentarnega odbora za zdravstvo -, da ni zrel za parlamentarno obravnavo. Kakšna zmeda je to sedaj v zdravstvu, saj je ta zakon baje potrdila tudi strokovna skupina, v kateri je do sedaj delovala Valentina, zakon je zelo podpiral tudi zadnji minister Bešič. Tako se je trenutno končala razprava o enem ključnih reformnih dokumentov ministra Bešiča.

Kandidaturo Valentine je podprl tudi dr. Erik Brecelj, vendar če se spomnite, je Brecelj podprl tudi kandidaturo dr. Danijela Bešiča Loredana, o katerem je menil, da je morda edini, ki lahko izvede reforme v zdravstvu. Na koncu se je kot predsednik vladnega Strateškega sveta za zdravje javno brutalno spravil na Bešiča in odločno zahteval, da zapusti ministrstvo za zdravje. Vprašanje je, koliko časa bo Erik tako prijazen do nove kandidatke za ministrico za zdravje. Še posebej zato, ker vodi zelo pomembno strateško strokovno skupino na vladi. Če je bila do sedaj gospa Valentina le članica te strokovne skupine, bo zdaj zamenjala pozicijo in bo morda tudi ona spoznala, da je ministrski položaj vseeno malce drugačen kot sekretarski ali članstvo v strokovni skupini.

Seveda jo je podprl predsednik vlade Robert Golob, ki je dolgo, prek vseh racionalnih razlogov podpiral početje ministra Bešiča, nato pa mu je čez noč napisal posebno odstopno izjavo, mu jo dal podpisati in tako poleg presenečenja še osebno diskreditiral ministra Bešiča, česar sicer predsedniki vlad ne počnejo. Kdaj bo odpoved v podpis dobila Valentina, kajti znano je, da ljudje pri letih, ki jih ima trenutno predsednik vlade, težko menjajo vedenjske vzorce, kajti ti ostanejo in pridejo na plan, ko je to potrebno.

Seveda podpira novo kandidatko tudi Gibanje Svoboda, kako pa bi bilo, da je ne bi, če jo je predstavil ravno njihov predsednik in če pa je njihova kandidatka. Hvalijo jo, kako je strokovna itd., kar smo tudi že slišali pri Bešiču, pa so se potem poslanci po odpovedi Bešiču samo modro umaknili in povedali, da ima pač predsednik pravico odsloviti ministra.
Ne dvomim tudi, da bodo ministričino imenovanje sprejeli tudi v parlamentarnem odboru za zdravstvo, saj ima tam večino glasov Gibanje Svoboda. Ampak tudi pri odboru in njegovi predsednici moramo dodati, da sta neomajno podpirala ministra Bešiča, ko pa ga je predsednik vlade diskvalificiral, so bili modro tiho in se strinjali z premierjem, kar je bilo pričakovano vedenje odbora.

Prihodnji teden bo Valentino podprl parlament in začelo se bo eno njenih najtežjih življenjskih obdobij, morda najtežje. Sicer ji želim veliko sreče, ker bo tudi moja ministrica in resnično si želim na tem stolu nekoga, ki bo potegnil stvari naprej, za to je že skrajni čas.

Sreče morajo ministri za zdravje v Sloveniji imeti res veliko, kajti le nekaj tednov po prevzemu ministrstva se začnejo dobesedno večni boji ministra (ministrice). Iz teh bojev so do sedaj razen redkih vsi izšli kot poraženci. Zakaj bi bilo pri Valentini kaj drugače? Sploh zato, ker je tveganje za poraz ob prevzemu mandata na polovici visoko tako za ministra kot tudi za prebivalce Slovenije.

Morda pa bo tokrat le drugače. Upanje baje umre zadnje. Seveda jo bom spremljal, tako kot sem ministra Bešiča. Želim si, da bi pisal o njenih dobrih potezah. Pustimo se presenetiti, pustimo času čas in Ministrstvo za zdravje Katki.

7 komentarjev

 1. Vladimira Vidmar

  Slovensko zdravstvo je očiten primer kako zlahka lažejo politiki pred volitvami in kako neodgovorno ter oholo se obnašajo, ko dosežejo večino v Parlamentu. Sicer pa ali ni naša zunanja ministrica pred volitvami obljubljala najkrajše čakalne dobe v zgodovini samostojne Slovenije, danes pa na neki televizijski debati oholo izjavi, da imajo Slovenci dovolj denarja in si lahko privoščijo zdravljenje v privatnem sektorju. Kar solzne oči dobim ob tako čuteči skrbi za majhnega človeka. A ljudje ne reagirajo, mladih to ne zanima, saj so zdravi, starim pa se verjetno več niti ne ljubi protestirati, saj so pomirjeni, ko uzrejo Jenula, Kebra in ono deklino iz 8. marca, ki v vladi fanta od Tine pišejo zakone, odstavljajo ministre in sploh skrbijo, da bodo tisti v senci še naprej dobivali dovolj našega denarja za njihove jahte in ostale pridobitve osovraženega kapitalizma. Naj ponovim že stokrat zapisano dejstvo, z vsakim novim/starim obrazom, bodo čakalne vrste še daljše in zdravje Slovencev še slabše. Zato dragi moji nam ne preostane drugega kot preventiva, preventiva, preventiva oziroma zdravo življenje. A ni fant od Tine rekel, da si je z veganstvom pozdravil astmo ? In covid z morsko vodo ? Nehote je odkril novo tržno nišo, saj bi naši trgovci lahko tistim z minimalno plačo ali pokojnino, prodajali morsko vodo v steklenicah ! Novi ministrici želim veliko uspeha, dr. Breclju pa enako pri njegovem delu na onkologiji. Strateškemu svetu, ki mu predseduje, verjamem približno toliko, kot sem verjela grafom, ki jih je na tiskovnih konferencah kazal in razlagal takratni predsednik vlade, Borut Pahor. Zato me niti ne bi čudilo, če bi dr. Brecelj nekega lepega dne ugotovil, da tudi fant od Tine ni tako zelo sposoben, kot je sprva kazalo ?

 2. slavkope

  Ko je aktualna kandidatka za ministrico sprejela ponudbo predsednika Vlade RS, je hkrati sprejela tudi njegovo skrajno ohlapno “strateško” zahtevo, da slovensko zdravstvo vrne v “zlate čase socialističnega in samoupravnega javnega zdravstva” v zgodovinsko propadli SFRJ.
  Skratka, v čase, ki jih malikujejo tudi samooklicani aktivisti “ljudske skupščine Glas ljudstva” oz. politično in medijsko malikovane “civilne družbe” pod politično komando multipraktik revolucionarnega operativca Jaše Jenulla in pod strokovno javno-zdravstvenim diktatom dr. Dušana Kebra, kot tudi kriminalne profitoljubne interesne skupine, ki se trajno parazitsko napajajo kriminalno prečrpanih, “prihvatiziranih” in privatiziranih zbranih javnih sredstev državne ZZZS in pravkar dejansko ukinjenih zasebnih zdravstvenih zavarovalnic.

  A kot vemo, se javno izrečeno začasno zaupanje in podpora nepredvidljivo narcisoidnega in svojeglavega prvega ministra Vlade RS lahko v trenutku spreobrne v javno deklarirano ne-zaupanje in ideološki, politični, strokovni in ne-človeški linč.

  Glede na to, koliko svojim osebno izbranim in promoviranim ministrom je doslej brezsrčno in nekolegialno izdajalsko zarinil nož ne-zvestobe v hrbet predsednik Vlade RS in prvak vladajoče stranke dr. Robert Golob, lahko pričakujemo, da se bodo na njegove kadrovske limanice poslej prostovoljno ali pod prisilo ujeli le še najbolj politično in strokovno naivni ter značajsko brezsramni karierni povzpetneži in najbolj sprevržene profesionalno-karakterne spake.

  A v tej vladavini “svobode” nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše!

 3. APMMB2

  Pred kratkim sem pojasnil, da ni smiselno saditi banane na Rogli. Kdo je pojasnilo razumel, je lahko ugotovil, da dokler v Sloveniji ne bomo dojeli, da samoupravni socializem v zdravstvu ne deluje, nobena reforma ni mogoča.
  Zdravstvo morajo voditi zdravniki in ne politična klika,ki je zlizana s kriminalom, ki odnese iz zdravstvene blgajane 10-15 % denarja, in še dodatnih nekaj % za nagrade “naših”. Ta vlada je zamenjala skoraj vse vodilne funkcionarje v zdravstvu, ki je popolnoma v džavnih rokah in si to lahko dovoli. Kaj je rezultat teh menjav.Nekaj stomilijonov primanjkljaja, podaljšanje čakalnih vrst in morda kakšna smrt preveč.
  Kaj je počel Bešič ni jasno, prav gotovo pa je naletel na mafijo, ki je bila nezadovoljna in ga je odstavila. Zdravstveno mafijo lahko primerjamo z neugodno klimo za gojenje banan na Rogli.
  Seveda pa mafija obilo plačuje medijem, ki plašijo ljudi s privatnim zdravstvom, ki da bo večini pacientom odrekla usluge, razen, če jih bo odrla do kosti.
  Vsi poznate izrek ; primite tatu! da še to pojasnim, ker vidim, da vas večine tega ne pozna. Tat v množici okrade žrtev,in začne vpiti :”Primite tatu!” in množica se spusti v lov, pa sama ne ve kam . Tat pa se izogne pregonu.
  Isto se dogaja pacientom,ki čakajo na pregled in poseg, ko mafija vpije, izognite se in preprečite privatizacijo v zdravstvu. To počne, ker je v javnam zdrtavstvu mogoče krasti, v privatnem pa ne.
  Pa naj navedem zelo nedolžen primer. Ko naročijo pleskanje sten v zdravstvenem domu, prepeleskajo še stanovanje naročniku del. Seveda plača vse skupaj zdravstveni dom. No gre res za malenkost, takšno kot je izlet že odstopljene ministrice. Mafije deluje bolj podjetno in pretakajo se milijono in milijoni v njene malhe.
  Zdravniki to vidijo in vedo, zato se javnemu zdravstvu upirajo in bojkotirajo. Zato je stanje v slovenskem zdravstvu porazno.
  Zato ima ministica dve možnosti, ali da sodeluje z mafijo in ohranja javno zdravstvo, ali pa sploh ne sprejem funkcije.
  V kaši, katero kuha sedanja politika ji znanje ne pomaga. Lahko bi bila Nobelovka, pa bo njen rezultat enak Bešičevemu.

 4. ren

  Dobaviteljsko mafijo v zdravstvu pod ključ – pa bo uspela vsaka reforma zdravstva!

  • Miller

   @ren, prehitel si me.
   Če bi izjavila: prva naloga, pristriči peruti dobaviteljem, oz. vrniti zakon o izboru dobaviteljev, bi ji verjel.

   Ko je začela “spet” s košaricami, torej cel kup “kar nekaj”, v stilu “vse je že pripravljeno, s prvim začnemo”, pa je povedala, da se ne bo spremenilo nič.

   Vsak, ki je “prenažrt kaviarja” nima več nobenega interesa boriti se za nekaj. Važno, da je funkcija za wikipedijo in plača.

 5. TL

  Pravo vprašanje je, ali ji bodo tisti, ki dejansko odločajo o (denarju v) zdravstvu, pustili narediti kaj koristnega. V dobro vseh nas, ki smo (potencialni) bolniki imam upanje, ampak…

  Kot je avtor zapisal: pustimo se presenetiti.

  #TooLate

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Ko Putin grozi z atomskim uničenjem, greš na kavico

Ker ima Rusija atomsko orožje, pravi Vladimir Putin, zato ne more biti premagana. Torej je ves planet odvisen le od Putinove odločitve, od njegovega ega, ali bo prišlo do atomske vojne in uničenja človeštva. Je ves planet ujet v zagato, odvisno od dobre volje enega avtokrata? In kaj naredi človek? Gre na dopust na Maldive. Imaš ti drugačen, boljši nasvet?

Evropa umira!

Kar se ni posrečilo hordam z vzhoda, ki so jo plenile, požigale in morile njene prebivalce v srednjem veku, kar se ni posrečilo otomanskim zavojevalcem v poznem srednjem veku in renesansi, da sploh ne omenjamo pandemij kuge, kobilic, potresov, kar ni uspelo “naprednim” ideologom devetnajstega in dvajsetega stoletja, bo uspelo samim Evropejcem. Seveda bodo avtohtoni uničevalci pomešani s prišleki z vzhoda in juga, z nepreglednimi množicami, ki s seboj poleg revščine, neznanja in bolezni prinašajo tudi tuje kulturne vzorce, ki morda delujejo na Bližnjem vzhodu ali v Afriki, z evropskimi kulturnimi modeli povsem nekompatibilni.

Pirati z Litijske

V zadnjih dneh se za medijsko zaveso uspehov naših športnikov in fizičnega, ali vsaj mentalnega romanja na dopuste večine Slovencev, odvija končnica afere Litijska 51, ki je odnesla Tanjo Fajon z vrha SD. Najprej je notranja revizija ministrstva za pravosodje pokazala, da neki imaginarni nižji uradniki, naj si bodo člani različnih strank ali prepričanj, nikakor niso odgovorni za ta korupcijski in poslovni škandal. Kot smo na tem portalu že večkrat izpostavili, so logično, pravno, vsebinsko, računovodsko…edini odgovorni ex ministrica Dominika Švarc Pipan, finančni minister Klemen Boštjančič in predsednik vlade Robert Golob. To je potrdilo tudi Računsko sodišče. Novica, ki bi v razmeroma normalni demokraciji odnesla vlado, je v večini medijev končala pod neko na pol zabavno rubriko. Upajo, medijsko urejajo, “spinajo”, da bi šlo čim prej “mimo”.

“Oblast je slast, v mafijsko past padeš, še predno se dobro zaveš”

Da, oblast je slast! V mafijsko past padeš, še predno se dobro zaveš in začarani krog tega nedorečenega političnega sistema je tu. Elegantno se generira najbolj klasična mafijska finta, posebno uporabna pred volitvami, ko poizkušajo najti dobre in boljše ljudi ter tiste, ki so čisti in še bolj čisti. Ko jih najdejo, jih povabijo na ladjo, sprehodijo jih skozi srce ladje, skozi njeno dobro naoljeno strojnico. A dobri fantje ne vidijo (ali pa nočejo videti), da to ni olje, temveč maslo, ki jim kaplja izza ušes, in še predno se zavedo, pluje ladja svojo pot, oni pa morajo biti tiho, kajti maslo jim z glave teče čez ušesa in jim je že zdavnaj zamašilo usta.

Hlapec Branimir in njegova pravica

Sindikati niso več pravi sindikati, čeprav članstvo še vedno pridno plačuje članarino, a za to dobi bore malo. Prav nenehno odlašanje implementacije novega plačnega sistema je tipičen primer, kako se vladi nikamor ne mudi, ker ima večino sindikatov pod kontrolo in ve, da jih lahko še naprej zavaja, ne da bi se preveč razburili in pripeljali delavce na ceste. Sindikati se med seboj tudi premalo povezujejo, zato postajajo pogajalsko vse bolj šibki. Neoliberalni vladi Roberta Goloba je uspelo razbiti sindikate in jim odvzeti moč, tako kot je na vrhuncu neoliberalizma Margaret Thatcher v Veliki Britaniji uspelo razbiti tamkajšnje sindikate in potem uvesti močan neoliberalni princip vladanja. V vladi Roberta Goloba lahko delajo z sindikati, kar hočejo.

Bibijev mit: Kdo želi ugrabiti izraelsko demokracijo?

Benjamin Netanjahu je že davno zamudil priložnost, da bi se v zgodovino vpisal kot eden največjih izraelskih državnikov; namesto tega se se ga bomo spominjali kot nekoga, ki je v prelomnih trenutkih izgubil moralni kompas. Tako pravi Nejc Krevs, novinar in velik poznavalec izraelske politike, ki smo ga prosili za oceno razmer v Izraelu in politične prihodnosti “Bibija”. Doma in v tujini večinoma osovraženi premier je pred dnevi izposloval, da bo tajna služba Šin Bet njega in njegove družinske člane varovala še leto po izteku mandata. Ali je to prvi namig, da imajo množični protesti v edini demokraciji na Bližnjem vzhodu vseeno velik vpliv na izraelsko družbo, ki si razbija glavo z vprašanjem, kako se znebiti Netanjahuja?

Kdo bo naslednji na vrsti, če Ukrajina podleže Putinu?

Spomniti velja na izjavo ruskega predsednika, da propad Sovjetske zveze predstavlja največjo rusko katastrofo 20. stoletja. Ne samo z besedami, tudi z dejanji jo očitno želi popraviti in ponovno ustvariti rusko interesno območje. Povsem na mestu je torej vprašanje, kdo bo na vrsti naslednji, če Ukrajina podleže. EU in njene članice, ki so s svojimi vrednotami trn v peti Putinovemu režimu, so že sedaj predmet ruske hibridne vojne. S tem, ko evropske države pomagamo napadeni Ukrajini, da se brani, branimo tudi sebe. Premalo je le verjeti v svobodo in druge vrednote, potrebno jih je tudi vseskozi aktivno braniti.

Anticiganizem ali pripoved o pasjem življenju

V Sloveniji so Romi in Sinti avtohtoni v dvajsetih občinah. Romska skupnost, ki smo ji leta 1991, da bi izpadli čim bolj evropski in civilizirani, z ustavo obljubili poseben status in pravice, je svoj zakon čakala celih 16 let in šele leta 2007 jim ga je dala – ne boste verjeli – desničarska vlada. Janševa vlada je leta 2021 sprejela tudi Nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje (2021-2030), z nastopom Svobodnjakov pred dvema letoma pa so domači problemi postali drugorazredni, saj država zdaj rešuje svetovne probleme, denimo palestinsko vprašanje. V praksi so zato stavri precej manj bleščeče, slabšalen odnos do Romov pa obstaja že stoletja. Med II. svetovno vojno je nacistična Nemčija podobno kot za Jude tudi za Rome določila iztrebljenje, leta 1942 pa so pogrom nad Romi izvedli tudi slovenski partizani v Iški vasi pod Krimom. Zločin pa so prikrivali dolga desetletja, zato so množično grobišče, kjer je bilo vsaj 53 okostij, so tako odkrili šele leta 2017. Rome, med njimi tudi nosečnico in majhne otroke, so herojski partizani pobili za vsak primer, da slučajno ne bi postali izdajalci ljudstva.