“Na vzhodu EU in zveze NATO vlada strah. Nihče od mimoidočih, navadnih ljudi na ulici, politikov iz obeh političnih polov ne meni, da Rusija ni grožnja”

Avtor: | 13. junija, 2024

Avtorica dokumentarnega filma Panika Vzhoda Petra Marc je voditelju Odmevov Igorju Bergantu plastično razložila, da narodi na meji z Rusijo zaradi zgodovinskih izkušenj živijo v realnem strahu pred Putinovim imperializmom, ki se izkazuje v brutalni agresiji na Ukrajino. Nekaj, kar naši in drugi evropski “kavč” mirovniki in/ali plačani podporniki Putina enostavno ne razumejo, ignorirajo zaradi kratkoročnih političnih in osebnih interesov. Dokumentarec je bil objavljen po oddaji Tarča, včeraj, 13. junija, na prvem programu TV Slovenija. (Vir: RTVSLO)

Video

 

22 komentarjev

 1. vernon coleman

  Danes je moje mnenje (seveda sem najhitrejši kot vedno) lepo dopolnil dobri stari ”Meki” na Insiderju, komentirajte:
  Panika Nata: Propaganda vojne, za davkoplačevalski denar zavita v šelesteč celofan »raziskovalnega« novinarstva

 2. Miller

  – Samo v diktatorskih režimih se uvaja policijska ura.

  – Samo v diktatorskih režimih je prepovedano potovanje iz o-krajev.

  – Samo v diktatorskih režimih hodijo štirje policaji skupaj po otroškem parku in opozarjajo mamice z otroki naj se ne družijo in jih kaznujejo

  – Samo v diktatorskih režimih plačaš kazen, če ješ sam (burek), oddaljen od vseh.

  • Alojz Železnik

   So pa še drugi znaki diktature; npŕ. oblast obvladuje medije in podobno. Skratka, ni rešitev ne v Janezu in ne v Golobu.

 3. TL

  In zopet…komentarji ljubiteljev nedemokratičnih režimov po svetu. Zakaj nihče med njimi ne piše nekje iz Omska ali Hamhunga, če je tam tako lepo? Se spominjam, ko je po volitvah Levica, tista stranka, ki poveličuje enega od največjih totalitarizmov vseh časov, prišla v parlament. In prišla je v vlado in še danes je v vladi in še vedno dela škodo Sloveniji. No, na FB so se oglašali njihovi podporniki iz tujine. Sem pogledal, od kod so. Nemčija, Nizozemska, ZDA, Irska, Avstrija, Italija in tako naprej, ampak lej lej, kaj pa delate proletarci v gnilem kapitalizmu, če bi lahko šli delat na Kubo, v Venezuelo in kakšen drug komunistični raj na Zemlji?

  Vse se spreminja, samo Butalci ostajajo Butalci.

 4. brane

  Naročena natova propaganda za povečanje prodaje orožja na smrt prestrašenim vladam – članicam nata.

 5. Miller

  Največji svetovni paranoik Enver Hoxha in graditelj več kot 200.000 bunkerjev, v grobu umira od smeha, ker ga danes prehitevajo EU paranoiki na povodcu jenkijevske orožarske industrije.
  (Propaganda odlično opravlja delo.)

  • vernon coleman

   Propaganda vedno naredi svoje, sploh, če je dolgotrajna, pa naj bo: Rusi so zlobni, bad, bad Ruskies, F***ckin ‘Nam, Axis of evil, —->>>> pa ponekod gradijo bunkerje, von der Pfizerka in podobni evrokratski vojni hujskači so navdušeni … ali pa: novi(??) korona-virus, varno in učinkovito, pogoj PCT, ”rdeča cona”, ”siva cona”, ”bela cona”, zapiranje con, higienski ukrepi, uporaba razkužil, nalezimo se dobrih navad, varen način normalizacije, varno in učinkovito —>>>> pa eni še danes nosijo maske (a jih nihče ne hospitalizira, pa bi jih morali), še danes imamo katastrofalne posledice na duševnem zdravju, še danes je menda 70% zepljenih proti govidu, še danes bomo molčali o kakih 5.-6.000 presežnih smrtih (BMJ Public Health analiza 47 zahodnih držav, za Slovenijo imamo zelo natančne podatke!! Pa ni nobene novice o tem!!!!!!!!!!!!) zaradi ukrepov in zepljenja, ne pa zaradi ”rebranded flu” virusa gripe z umljivostjo med 0,05% in menda 0,14 % (sam se nagibam k nižji številki, tako kot že leta 2020 prof. Ioannidis).

 6. APMMB2

  Filma nisem videl. O njem vem le toliko, kolikor je o njem povedala v par besedah avtorica in skromen uvod.
  Komwentarji so običajno mimo.To pot zelo mimo.
  Tema fima je strah prebivalcev držav ob meji z Rusijo.
  Vprašanje je , ali je strah upravičen?
  Odgovore je jasen: DA!!!
  V Rusiji vlada diktator Putin. Prebivalci so prestrašeni. Vsaj tisti, ki vedo, kam diktatura vodi.
  Rusija je obubožana država. Moskva in Petrograd se sicer bleščita v bogastvu, vendar to ni Rusija. To so Potemkinove vasi.
  Diktator se zapleta v vojne zato, da z navideznimi zmagami slepi Ruse. V rokah ima močan propagandni aparat, ki iz porazov proizvaja zmage.
  Teh mora biti vedno več, čim hujša je diktatura in večje, kot je pomanjkanje.
  Rusija je nekje a desetem mestu po gospodarski moči. Največji del tvori pridobivanje in prodaja surovin in energentov. V zadnjem času pa proizvodnja orožja in streliva.
  Z vojno v Ukrajini je vzpodbudila močno zavezništvo v vojno. Evropa in ZDA so godpodarsko vsaj 10X močnješe in Rusija takšne vojna ne more zmagati.
  Putin postaja vse bolj ranjena zver. Ko takšna zver zavoha kri, začne brezglavo klati. To se Putinu dogaja.
  Vojna v Ukrajini postaja vse bolj krvava in vse bolj brezglava. Rusi sistematično rušijo Ukrajinska mesta. Beez večjih vojaških uspehov.
  Ukrajina je s pomočjo zavezniškega orožja pretrd oreh,ki ga Putin in Rusja ne zmorejo zlomiti.
  Popolnoma logično je, da bo ranjena zver potrebovala manjšo, premagljivo žrtev. To so najprej Baltske države, ki so realno ogrožene.
  Ranjena zver razpolaga tudi z jedrskim arzenalom. S tem sedaj samo grozi, ni pa izključeno, da ga ne bo uporabila, preden po popolnoma izkrvavela.
  To je realen strah. Ta pa ni posledica samo vojne v Ukrajini, temveč ogroženi narodi še dobro pomnijo, kaj so ruski, oziroma sovjetski okupatorji počeli, ko so vladali tem, podjarmljenim narodom.
  Vsa Evropa pa se mora strezniti in najprej priznati, da sovjetski boljševiki niso Evropo osvobodili, temveč jo s podobnim terorjem kot je bl nacizem zasužnili.
  S padcem Berinskega zidu, bi se naj razmere normalizirale, pa se niso.
  Normalizirale se bodo šele, ko bo diktator poražen in ko bo v Rusiji končno zavladala demokracije.
  Demokracija se približuje, saj Putin ne bo gospdaesko zdržal vojne.
  Ukrajini in zaveznikom pa je potrebno omogočiti, da čim prej premagajo Ruse in Putina, kar bo omogočilo začetek demoratskih procesov.
  To pot morata biti Evropa in ZDA bolj pozorni, da se v Rusij ne bo pojavil na čelu kakšen pijanec, ali manični diktator.
  Če film prikazuje strah pred Rusi,je svarilo tudi Slovencem, saj smo žrtve podobnega diktatorja,ki sicer ne uporablja orožja, nam pa gospodarsko uničuje Slovenijo.

 7. vernon coleman

  Tisti prekleti pokvarjenec Andraž Poeschl je neposredno 100% kriv, da se snema samo še plačano idiotsko propagando, pa naj bo ta spoznor CIA, NATO ali pa hašišarski narko-karteli.
  Kvalitetnih dokumentarni filmov na cenzuRTV ne boste videli: The Brussels business, Everything is a rich man’s trick, Hypernormalisation, The tobacco conspiracy ali pa karkoli kritičnega, inteligentnega, kvalitetnega.
  Najbolje je narod poneumljati, da se nabija neke športe, rjovi zraven, politične ideološke delitve in vojno-hujskaško propagando. Pa naj se drogirajo, pohajo in se nacejajo alkohola. Za to vas imajo, za zabito rajo! Kanonfuter!

  • Rokovnjac

   Izgleda,da bo treba dati svezi tobak v tvojo rit susit,bo prej postal rumen in prej uporaben.Kaj ti gre tobak tolk na jetra,Tobak se uziva prostovoljno,nihce te ne tera kaditi ali cikati.Temu se rece svoboda,ne pa tebi zarukanec!

   • vernon coleman

    Tobak je trda droga, bumbar. 90% kadilcev obžaluje, da so začeli.
    1.600 novih pljučnih rakov je zelo velik problem. In o tem bom govoril, vedno znova, dokler bo potrebno.
    Ne oglašaj se v zvezi s stvarmi, ki jih ne razumeš, jasno? Če ne ti bom vbil v glavo na drug način…

    • Rokovnjac

     Bil sem strastem kadilec almost 20 let,Leta 71 na prvega Januarja sem vrgel vse v smeti in se nikoli vec nisem dotaknil ne cigatere ne cigare.Docakal sem skoraj 90 let,tebe pa prosim,ne seri klamf,prezivel sem tudi Goli otok,kap[ish?…Soncna klima tukile v lepi Calioforniji morda tudi mal pomaga!

     • Alojz Železnik

      Goli otok? Torej si bil komunist … si še vedno?

 8. Miller

  “……Evropska unija danes začenja spominjati na Albanijo v času njene diktature v drugi polovici dvajsetega stoletja. Njen glavni dosežek je bila izgradnja več sto tisoč obrambnih objektov vzdolž njenih meja z vsemi sosedami.

  Program izgradnje 200.000 bunkerjev po celotnem ozemlju te majhne države na Zahodnem Balkanu je vladajoči režim sprejel v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in ga dosledno izvajal vse do poznih osemdesetih let. Zaradi tega so bili bunkerji dobesedno raztreseni in postali najbolj znan simbol Albanije. Hkrati so razkrili, kaj se zgodi, ko paranoja postane glavno gibalo celotne zunanje politike. Številni zahodnoevropski politiki zdaj vodijo svoje narode po tej poti in se jim izmika.

  Pred dnevi je Finsko obiskala vodja birokracije EU Ursula von der Leyen in takrat na družbenem omrežju veselo zapisala, da je navdušena nad tem, kako hitro je državi uspelo zgraditi 50.000 podzemnih zaklonišč proti bombam, ki bi jih lahko uporabili v primeru “Ruska agresija”. Pred nekaj leti bi si težko predstavljali tako Fince – ki so bili takrat do nas precej prijazni – da bi postavili svojo državo v defenzivo, kot bi politiki EU izražali veselje nad tem. Vendar niso sami.

  Naše neposredne sosede iz nekdanjih baltskih republik ZSSR nenehno izjavljajo, da nameravajo na meji z Rusijo zgraditi zidove, iste stotine bunkerjev ali obrambnih obzidij………”

  Timofey

  • Miller

   cela črna humoreska: RT Timofey Bordachev

 9. Valentinčič

  Gledala je film “russian are coming” iz leta 1966
  Priporočam ogled vsem.

 10. slavkope

  Ko je “službeno potovanje” za “nikogaršnje hlapce” z državne TVS predvidljivo tvegano za udobje, zdravje in življenje, potem si upajo “na teren” le profesionalno radovedne in pogumne novinarke, kot so Karmen Švegl, Manica Janežič Ambrožič, Petra Marc …

  Od moških kolegov iz informativnega programa TVS si je upal tvegati v vlogi vojnega poročevalca iz Ukrajine le nekdanji direktor in urednik dr. Valentin Areh, ki pa so se mu predsednik uprave Zvezdan Martić in njegovi stanovski kolegi za vsa profesionalna tveganja podlo zahvalili s sramotnim izgonom z državnega zavoda RTVS.

  Politični in sindikalni aktivisti z državne RTVS, ki so si svoje funkcije in svojo nedotakljivost na vodilnih položajih prislužili v času “diktature janšizma” s “herojskim” protestnim poziranjem v majčkah “nikogaršnji hlapci” pred palačo in pred kamerami RTVS (ob solidarni politični pomoči in podpori ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko), pa rajši danes oportunistično in populistično ter predvsem varno in udobno paberkujejo novice in osnove svojih komentarjev s svetovnega spleta in iz varnih pisarn v utrdbi nacionalne javne hiše RTVS ter izza varnih šankov in iz skritih špelunk v okolici Kolodvorske v Ljubljani.

  Kot opreznoriti politično-profesionalni paraziti na tujih profesionalno pridobljenih vesteh, novicah, reportažah, komentarjih … se predvsem prilagodljivo “real-politično” ravnajo in obnašajo “po vetru”, ki ga diktira “feministična zunanja politika” Tanje Fajon iz Mladike ter po trenutnih zunanje-političnih in pragmatično predvolilnih oblastniško-populističnih prebliskih prvaka vladajočega GS in predsednika Vlade RS.

  Zanimivo in pomenljivo je, kako je človeško doživeta in profesionalno dokumentirana resnica Petre Marc šokirala enega od najbolj zvezdniških “nikogaršnjih hlapcev” in enega od sistemsko privilegiranih voditeljev Odmevov TVS.

  Očitno bi bilo nujno potrebno, da bi vsi uredniki, novinarji, poročevalci, komentatorji … večkrat profesionalno in človeško tvegano stopili iz varnih in udobno klimatiziranih pisarn ter izza vsakršnih digitalnih zaslonov ter se neposredno živo, občutljivo in tvegano soočili z živimi protagonisti ter blatnimi, krvavimi in prepotenimi posledicami resničnega vsakodnevnega boja ljudi za življenje, preživetje in obstanek – doma in na tujem.

  • vernon coleman

   slavkope, bojim se, da ste spregledali dobro poznano dejstvo, da je Valentin Areh svoj obisk na bojišču precej slabo in neprepričljivo ”simuliral”. To so mu tudi precej glasno očitali. Ste to nalašč spregledali, ali tega res ne veste?
   Spomnil sem se, da je legendarni Udo Ulfkotte (seveda so ga takoj potem razglasili za desnega ekstremista) povedal zanimivo anekdoto o vojnem poročanju. Šel je na neko bojišče z drugimi novinarji. Vsi so imeli kanistre bencina, on pa ne, ni vedel, v čem je ta trik. Potem je dojel, ko so prispeli – vsi so polivali razbitine tankov, da je gorelo in se slikali zraven. Vsi so izvedli ”Areha”. Bili so v resnici zelo daleč od vsakršnih bojišč. Pa tudi resnice ni pisal nihče, niso smeli, tako Ulfkotte. 99% vojnega poročanja je skrbno prirejena propaganda… nekaj takega, kot ”dokumentarec” Panika na vzhodu tele našminkane kokoške, ki precej očitno ne ve ravno dobro – za kaj sploh gre. Če bomo z njeno in Poeschlovo ”dokumentarno-propagandno” pomočjo prihujskali 3. svetovno vojno pa itak brez izjeme naj* vsi… potem bo vseeno, kaj je kdo počel pred tem, kako vendar tega ne dojamete???

   • vernon coleman

    No, da bomo še vir navedli, tule je njegov govor, dajte v iskalnik, da ne bom kršil pravil komentiranja (bogve, zakaj so takšna – morda da se izenači ljudi z referencami – vsaj jaz imam vedno neko trdno zaledje- z bevskači na prvo žogo?):
    Dr. Udo Ulfkotte über Kriegsberichterstattung ali pa še ena dobra, dokaj aktualna izjava Deutsche Politik wird in Washington gemacht…
    Saj ne vem, če znate nemško. Problem je kdaj tudi že angleščina, žalibog, to sem opazil, to se vidi na vsakem koraku, pri vsakem komentarju, pa francoščina, španščina, srbščina, hrvaščina, zmrdujete se celo nad prelepim jezikom orlov… shishe mosmirënjohëse

 11. juhejfantje

  Očitno na RTV še obstajajo novinarji. Pohvalno. Gledamo.

 12. dob

  V SFRJ smo se bali napada tuje vojske, napadla nas je pa naša.
  EU = SFRJ!

  • ren

   O, stari kolega @dob, pozdravljen. Že spet bomo brali odlične komentarje gospoda doba!

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Če zmagaš, nekaterim ni prav. Če ne zmagaš, nekaterim spet ni prav. Če skočiš na tistem kilometru, ni v redu. Če čakaš do črte, ni v redu. S tem sem se sprijaznil”

Naš kolesarski šampion Tadej Pogačar o "kavč" poznavalcih kolesarstva z družbenih omrežij. Pogačar ima sicer pred zadnjim tednom dirke po Franciji "udobno" prednost treh minut, pri čemer bosta o končnem zmagovalcu dokončno odločali dve gorski etapi v južnih francoskih...

“Semena jutrišnje zmage so v današnjem izidu”

Dolgoletna predsednica desnega Nacionalnega zbora (RN) Marine Le Pen ni mogla skrivati razočaranja po presenetljivem volilnem preobratu, ki je v Franciji zmago prinesel - sicer zelo razdrobljeni in neenotni - levici. Mnogi analitiki menijo, da so se francoski volivci...