“Novo pomoč bomo Ukrajini začeli pošiljati še ta teden.”

Avtor: | 24. aprila, 2024

Ameriški predsednik Joe Biden bo po odobritvi paketa pomoči za Ukrajino, Izrael in Tajvan v Senatu pospešil postopke in začel pošiljati pomoč Ukrajini po hitrem postopku. Prve pošiljke lahko Ukrajina po mnenju poznavalcev dobi na “teren” v roku 14 dni, kar pomeni, da bo verjetno Rusija v naslednjih dneh stopnjevala svojo ofenzivo in poskušala zasesti čim več ozemlja preden Ukrajina okrepi obrambo, ali celo dobi opremo, ki bi ji omogočala protiofenzivo.

8 komentarjev

 1. APMMB2

  Rusijo vojna preveč izčrpava. Gospodarsko ne more preživeti.Napaka ukrajinskih zaveznikov je pred vsem v tem, da se Rusije bojijo in selektivno podpirajo Ukrajino, namesto, da bi jo frontalno podpirali in Rusijo čim prej izčrpali.
  Putin se hvali, da se je BDP Rusije znatno povečal. To je res, vednar je večina BDP namenjena vojni v Ukrajini, kar pomeni, da Rusija izčrpava svoje resurse in pred vsem prebivalstvo.
  Razmere so podobne kot v času Reagana, ko je Rusijo izčrpaval z vojno zvezd, ko Rusiija ni mogla slediti anormnim izdatkom in je končno bankrotirala.
  Nesmiselno je govoriti o zmagi in zavzatju Moskve. Rusijo je nemogoče zasesti, mogoče pa jo je premagati na gospodarskem in finančnem področju.
  Tukaj pa se bliža skorajšnji konec.
  Zavezniki Ukrajine morajo biti pozorni pred vsem na to, da ob porazu Rusija ne bo razpadla. To ne bi bilo dobro zlasti za Evropo, saj je Evropa politično prešibka, da bi se lahko enakovredno sporazumevala s Kitajci, ki bodo v preimeru razpada Rusije zavzeli Sibirijo.
  Cilj zmage nad Rusijo je pred vsem demokratizacija največje države na svetu.
  Takšna priložnost se je sicer že ponudila, vendar je bila Evropa premalo pozorna in ni pravočasno zazanala agresivnosti Putina.
  Putinu se vse bolj maje diktatorski stolček. Na zreli politiki Evrope in Amerike pa je, da zamenja Putina z demokracijo, ki mora končno osvoboditi Rusijo po več kot sto letnih zablodah komunizma.
  Upajmo, da bo od tega imela kaj tudi Slovenija.

  • Andrej Muren

   Rusija sicer ne bo razpadla, bo pa precej izčrpana, kar je dobro, saj to pomeni, da bodo sosedi nekaj časa imeli mir pred njo.
   Ne verjamem pa v kitajsko zasedbo Sibirije.

 2. deni

  Kdo le kaj hoče sami Rusiji. Saj se vsi zavedajo Napoleonovega in Hitlerjevega poloma pred Moskvo. Mogoče bi Guderian celo osvojil Moskvo, če mu Hitler ne bi odvzel tankov in jih poslal proti jugu. Potem pa sta jesensko deževje in mraz naredila svoje. Ko je Sorge, ki ga je Stalin sicer omaloževal, sporočil, da Japonska ne namerava napasti SZ je pripeljal spočite sibirske čete. Dovolj zgodovine.

  Rusom kot surovinski bazi je bolj kot Zahod nevarna Kitajska in tega Putin še ne ve ali noče vedeti. NATO je obrambna organizacija in ne ne napadalna. In orožje je prejkone obrambnega značaja. Rusi lahko obdržijo zasedena območja Ukrajine. Njihov načrt se je izjalovil že takoj, ko jim ni uspelo zasesti Kijeva. Seveda imajo orožja še na pretek, vendar sami ljudje najbrž niso najbolj navdušeni, da gredo na fronto kot topovska hrana.

  Zato bo ameriška pomoč Ukrajini več kot dobrodošla. Nihče pameten ni za vojno, nihče. Mir je neprecenljiva dobrina, vendar Putin tega ne ve in bi še kar klestil naokrog, kakor ruski medved. Vendar so časi evropskih vladarjev, ki so si prilaščali manjše države minili. Sablje, meče, muškete in konji, ki so jih zamenjala moderna orožja so že davno minila. Danes se lahko tudi manjša država upira večji, kar pred stoletji pač ni bilo mogoče in so manjše države postale večjim za polnjenje proračuna preko davščin.

  • Nik

   Ste zamenjali Moskvo s Kijevom?
   Ne vem, če je cilj Moskva.

  • Miller

   Pomoč je tu. Samo še roke so potrebne, da jo zagrabi in zmagamo.

   Ampak, če pomoč ne bo uspešna in se bo fronta razsula, potem… poljski mediji namigujejo in Poljaki že na glas govorijo, v drugem dejanju drame vstopijo v Ukrajino, kao pomoč svojim rojakom in obrambe svojih pokrajin. In tam bodo ostali.
   TudI Madžare skrbi za svoje rojake in pokrajine čez mejo…
   Ups…

  • Halobp

   Velika riba vedno poje malo ribo, če je pa mala riba zastrupljena ima težave potem tudi velika riba 😉

 3. Miller

  ..,ameriški, francoski, švedski, nemški… tanki in oklepniki so se že prebili do Moskve.
  9.maj je blizu…

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...