V pričakovanju novih bizarnosti in bleferskih akrobacij

Slika: fotomontaža +PORTAL

Avtor: | 27. januarja, 2024

V zadnjem času si bizarnosti, afere, sprenevedanja, laži, polresnice, zavajanja, blefiranja predstavnikov oblasti sledijo s takšnim tempom, da državljani sploh več ne dohajajo vseh informacij. Pristaši zarot celo namigujejo, da gre za nekakšen načrt, koncept, s katerim se vse tekoče nepravilnosti, praviloma nerešene, nerazložene, neraziskane z generiranjem novih pometajo pod preprogo, ker so državljani enostavno zasičeni z dnevnim aferaštvom.

Upamo seveda, da državljani ne bodo začeli dojemati trenutno burkaštvo kot nekaj normalnega, zaradi česar se večina akterjev lahko izmaže brez posledic, istemu konceptu pa bi sledile naslednje vlade. Z veliko verjetnostjo lahko sicer zaključimo, da imamo namesto s teorijo zarote opravka s popolnoma »razštelano« vlado, ki jo je na oblast spravilo močno potencirano ideološko lepilo, ki pa dnevno popušča. To rahljanje ideološkega naboja postopoma razgalja pomanjkanje osnovne organizacijske, vsebinske navigacije, kredibilnega vodenja, odgovornosti, zato je vlada hiperproduktivna pri produciranju neumnosti, tudi različnih lumparij. Je pa res, da so nekatere poteze vlade, ministrov, drugih najvidnejših funkcionarjev… tako neverjetno šlampaste, naivne, slabo načrtovane, nespodobne, da povprečen človek res več ne ve, ali gre za načrtno norčevanje iz državljanov in davkoplačevalskega denarja, ali akutno nesposobnost, ki nas spominja na legendarni leteči cirkus Monty Pythona.

Položaj je v zadnjih petkovih Odmevih TV Slovenija (VIR) zelo plastično opisal dr. Dejan Verčič s Fakultete za družbe vede v Ljubljani, ki je ob komentiranju zadnje bizarne pogruntavščine vlade – nekakšnih propagandnih intervjujev v obliki t. i. vladnih podkastov –  dejal, da »ko že misliš, da so dosegli dno, oni zagrabijo lopato in začnejo kopati še globje«.

Takšna »razštelanost« in postopni zasuk v podpori javnosti, tudi nekdaj zvestih medijev, pomeni dodatno šibkost pri upravljanju države in je seveda idealen poligon za korupcijo različnih pojavnih oblik, izsiljevanja, samovoljno obnašanje, ker so vsi državni podsistemi začutili priložnost za uveljavljanje parcialnih interesov. Različni izkušeni »veterani« nikoli dokončane tranzicije pa uspešno trgujejo v tem političnem močvirju in zasledujejo osebne interese na račun javnega denarja. Zaradi navedenega in dejstva, da bo večina vladnih akterjev v naslednjem obdobju panično iskala načine za svoje politično preživetje, pri čemer bodo interesi države, državljanov drugotnega pomena, lahko pričakujemo številna nova »presenečenja«, ki bodo zapolnjevala medije.

V Tarči, 18. 1. 2023, je bilo jasno zaznati prizadevanja vladnih predstavnikov, da afero nakupa neuporabne stavbe za sodišča predstavijo kot nekakšno manjšo “napakico”, ki ima preveč medijske pozornosti.

Zadnji primer nakupa stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani, s čimer je glede na sklep vlade na dopisni seji z dne 28. 12. 2023 ministrstvo za pravosodje oziroma Republika Slovenija »pridobila lastne poslovne prostore za potrebe Upravnega, Delovnega in socialnega ter Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani« izpolnjuje elemente vseh naštetih in opisanih deviacij trenutnega upravljanja države. Sam nakup so mediji na dolgo in široko obdelali z različnih ekonomskih, pravnih, postopkovnih, političnih, kriminalnih…vidikov.

Večina pa ni izluščila preprostega dejstva, ki kaže na srčiko problematike: ne glede na absurdno ceno je ministrstvo kupilo nekaj, kar je neuporabno za namen, ki je opisan v sklepu vlade (popolnoma enako velja tudi za nakup 13.000 računalnikov za imaginarni projekt digitalnega opismenjevanja ranljivih skupin, ki ga je izpeljala vladna svetovna digitalna popotnica Emilija Stojmenova Duh).

Namen celotne »operacije« je torej le nakup, sama transakcija, s katero so se v zasebni žep hitro transferirala javna sredstva brez upoštevanja osnovnih postopkov in načel dobrega gospodarjenja, ekonomičnosti, vse ostalo je drugotnega pomena, kar kaže na očiten naklep oškodovanja države. Ob delujočih preiskovalnih organih bi ti že zdavnaj zaplenili vso dokumentacijo v zvezi s poslom, zaslišali vpletene in sledili toku denarja, ki bi gotovo pokazal, v katerem grmu tiči pravi zajec. Če bi bil namen nakupa dejansko reševanje akutne prostorske problematike sodišč, bi bila narejena študija ustreznosti lokacije, obstoječe stavbe, ocena obsega in vsebine obnovitvenih del, ocena ustrezne dostopnosti, varnosti, ureditev parkiranja… Gre namreč za strateški projekt slovenskega pravosodja, ki se načrtuje že desetletja. In ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan nam z vso resnostjo razlaga, da ni imela potrebe, da si ta strateški projekt ministrstva ogleda, da k ogledu povabi predstavnike sodišč, ki bodo v njem delovala, da se izdelajo vse ustrezne študije, ocene vrednosti, izmere…

A zadeva je bila tako nujna, očitno izrednega pomena za obstoj države, varnost državljanov, zdravje…da so bili podpis pogodbe s strani ministrice, sklep vlade o nakupu in umestitev v »Načrt razvojnih programov 2023-2026«, o čemer je bil po definiciji obveščen predsednik vlade in njegovi najožji sodelavci, in plačilo ministrstva za finance izvedeni praktično znotraj neverjetnega 24-urnega obdobja na vrhuncu božično novoletnih praznikov in šolskih počitnic. Takšni postopki veljajo za izredne razmere, izvesti pa jih ni mogoče brez izrecnih navodil ministra za finance in predsednika vlade. Vsaj v normalni državi ne.

Slika: sporočilo za javnost po dopisni seji vlade 28. 12. 2023

Pomenljivo dejstvo je, da je taista vlada za izplačila, nakazila po-poplavne, že potrjene in odobrene pomoči prizadetim občinam, podjetjem, državljanom potrebovala več tednov, kar so pojasnevali s postopki, ustaljenimi procedurami… Razlika v urgentnosti je očitna. Predvsem pa kaže na kredibilnost vpletenih.

Ministrica sedaj vztrajno trdi, da ni imela pojma, da so jo zavedli njeni najožji sodelavci, prav tako o tem poslu nista imela nobenega pojma predsednik vlade in finančni minister. Kje pa, strateške razvojne projekte države vodi nek uradnik, vodja sektorja investicij, ta tudi sprejema sklepe vlade in na ministrstvu za finance daje naloge za več milijonska izplačila. Premier in minister za finance pa zaskrbljena pričakujeta »dodatna pojasnila«. Vse samo v funkciji pridobivanja časa in brisanja sledi, iskanja rešitev za prevalitev odgovornosti, ohranitev minimalnega ugleda, če ga je sploh še kaj ostalo. Gre za precej dodelane načine blefiranja, tudi potencialne korupcije, ali že opisane akutne nesposobnosti, »razštelanosti«. Mogoče pa kar za kombinacijo vsega. Če bi bili normalno delujoča demokracija, bi pravosodna ministrica že zdavnaj odstopila, predsednica Nataša Pirc Musar pa verjetno že nekaj dni (če ne tednov) iskala alternativnega mandatarja.

Vlada se ob vsem tem očitno zanaša na že omenjeno zasičenost državljanov s številnimi političnimi akrobacijami, ki sicer nimajo nobene veze z reševanjem njihovih dnevnih problemov. Blef je nekaj časa kar uspešno uspeval, kar je nekaterim očitno dalo krila. Ne pozabimo uspešnega blefiranja pri napovedovanju reform, reševanju čakalnih vrst v zdravstvu, gradnji novih stanovanj, pa pospešitvi infrastrukturnih projektov, projektih energetske samozadostnosti, pri osvobajanju medijev, spoštovanju pravne države, demokratičnih postopkov, davčni reformi, pozabiti ne smemo tudi napovedane “radikalne reorganizacije” vlade, bizarnih razlogov za menjave ministrov in navidezne, blef ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ljudem ne prinaša ničesar, samo novo luknjo v ZZZS… Ampak počasi ta sistemski blef javnosti ne prepriča več v takšni meri kot v prvih mesecih po volitvah, depolitizacija Policije in drugih institucij se spreminja v farso, vsem razumljiva farsa je vladno spremljanje cen v košarici osnovnih dobrin. En velik blef je tudi državni proračun, na kar opozarja Fiskalni svet, vprašanje časa je samo, kdaj prileti kakšna klofuta iz Bruslja. Blef je tudi vračanje zunanje politike k jedrnim državam EU, trenutno se bolj zdi, da se uvrščamo v BRICS. Blefiranje smo videli tudi pri ocenjevanju škode po poplavah, da ne omenjamo namernega izigrivanja delovanja glasovalnih naprav v Državnem zboru pri glasovanju o usklajevanju socialnih prispevkov.

Nenazadnje je sedanja stavka zdravnikov tudi posledica blefiranja vlade, ki je FIDES-u s figo v žepu obljubila oblikovanje posebnega zdravstvenega plačnega stebra, ki ga očitno nikoli ni imela namena izpeljati v dogovorjeni meri. Vlada je blefirala tudi pri napovedi spoštovanja pravnega reda, odločb Ustavnega sodišča. Stavka sodnikov in tožilcev je posledica prav tega, saj vlada pod pretvezo oblikovanja enotnega plačnega sistema ne želi izpolniti odločbe Ustavnega sodišča. Zanimivo, kako hitro so stekli postopki osvobajanja RTV Slovenija po odločitvi Ustavnega sodišča, da odpravi zadržanje določenih členov zakona o RTV, ki je onemogočalo dokončno osvoboditev. Odločitve Ustavnega sodišča se torej spoštuje samo, če so usklajene s trenutnimi političnimi interesi vlade. Odlično sporočilo državljanom.

No, za nove, inovativne postopke blefiranja in nove bizarne razlage bo priložnosti gotovo še veliko. Nekatere nove prijeme lahko pričakujemo že v naslednjih dneh, najkasneje tednih.  Čakamo na dokončno razjasnitev poskusa vplivanja premierja na kadrovanje v Policiji, pa razjasnitev namerne diskreditacije preiskovalne komisije Državnega zbora z nezakonitim predvajanjem tajnih pričanj Slovenski obveščevalno varnostni službi oziroma njenemu direktorju, ki je stranka v postopku, pa prijateljsko prirejanje vladnih odločb zaradi prikrivanja, saniranja sporne gradnje kanala C0 čez vodovarstveno območje v Ljubljani, ki po novem ne potrebuje nobenih okoljskih soglasij, čeprav strateško ogroža pitno vodo Ljubljane, pa trgovanje premierja z elektriko z državnim podjetjem in s tem povezano posredno državno finaciranje njegovega prebivališča v Ljubljani, da ne omenjamo 6 milijonov evrov za 13.000 računalnikov, ki se brez namena že mesece »amortizirajo« v skladišču, čakamo na epilog nezakonitega, aktivističnega odvzema živali, v kar so spet vpleteni najožji sodelavci premierja, pripravlja se nov zakon o medijih, ki že vsebuje nove bizarnosti okoli večjega nadzora nad mediji, nadzora nad oglaševalskimi tokovi, da ne omenjamo energetskega zakona, prepovedi kurjenja na drva, na plin, zavlačevanja pri postopkih gradnje JEK2 itd… itd…

V vsakem primeru pa vladi za vse deviacije na srečo vedno ostaneta dve učinkoviti razlagi: kozmični dež in poplave.

27 komentarjev

 1. jože

  Ta vlada pač skrbi za duševno zdravje naroda. Smeh je pol zdravja al kako že? Za drugo polovico pa poskrbi Fides … če ne stavka. Stavka pa zaradi lažnive vlade ki ne drži besede.
  Skratka situacija je – kot bi rekel klovn Šarec – takšna, kakršna je.
  Morda bo kdaj bolje. Poudarek je na morda.

  • Miller

   Samo še slabše bo.
   Prihaja nova facebook generacija volivcev, ki je zrasla ob pametnem telefonu, ki jih zanimajo samo še čveke, kdo je bolj cool in inn. In take bodo tudi iz-volili, brez, da mediji še kaj dodajo. Najboljši primer je kamniški klovn, Zavec, Jonas, natakarce…
   Če bi jih vprašal, kdo je g.Simič ali g. Lahovnik, nimajo pojma.

  • Mik

   kar ste iskali, to imate. po desni fašistoizaciji vsega, so zdaj na vrsti tretjeligaši levice.
   države pa itak nimamo več, zato brez panike

   • Miller

    komu ti to “ste” ?

    • Butalc

     kaj pa je desnica fastoizirala?

     povejmo naravnost: na oblasti ste ostali jugo komunisti. prav nič presenetljivo ni, da gre SLO po poteh SFRJ.

  • tohuvabohu

   Če bo, bo, če ne, pa ne.

 2. deni

  Naj najprej poudarim, da nisem ksenofob in sem imel precej prijateljev iz Bosne, ki so se odlično vklopili v družbo. Ampak, spet ta ampak najzanimivejši primerki so tisti pol pol, sploh tisti s političnimi ambicijami. Pustimo ob strani Dragića, Dončića in množico drugih športnikov, ki so in še srčno branijo barve slovenske države. Tudi realni komentatorji s koreninami iz bivših republik, kakor na primer Kadič. Novinarji javne tv so pa itak klasa za sebe. Župani največjih mest in tudi svetovalci, varnostniki PV, kar seveda ni nič narobe, ampak, spet ta ampak. Nič tudi ni narobe, če razni podjetniki poslujejo z bivšimi sodržavljani, če to počno transparentno ne pa na stroške davkoplačevalcev, na neke resnično čudne načine.

  Vendar bi se PV s svojo mašinerijo šel nekakšne Balkon biznise in rabote ,z zavedanjem, da te po vseh tumariiah glo bo ka država zaščiti. Npr. današnje sporočilo KPK, ki drugače raziskuje kurje tatove, velike ribe, da ne rečem ščuke, pa mirno lovijo v kalnem manjše ribice.

  Seveda bi se radi šli nekakšno zahodno politiko, vendar tu pride do izraza basen o škorpijonu in žabi. S spojitvijo z jugoslovanskimi narodi po 1. sv. vojni smo- so Slovenci začeli povzemati navade od narodov, ki so stoletja živeli pod Osmani. Vendar le tiste, ki govorijo “samo jedan put se živi”.
  Tisoč in več let pod Bavarci, oziroma pod nemško govorečimi gospodarji je izpuhtelo v nekaj desetletjih v zrak, kakor da nikoli ni obstajalo. Prilagodljivost, itd. je enega najmanjših narodov na svetu pripeljalo do svoje države, kar veliko večjim narodom ne bo nikoli uspelo. Mi se pa skoraj sramujemo. Sram nas je lahko. Medtem ko so se Imperiji sesuvali kot hiše iz kart.

  Pridnost, upornost, trma, zavzetost za slovenski jezik in najvažnejše, oziroma najpomembnejše KULTURA. Kultura je ogledalo vsake države in naroda na tem ljubem svetu. Ampak ne takšna kot jo vodi skrajna levičarka. Se pravi, jezik, pisanje, branje in umetniška dela so ta naš kot majhen narod obdržala na površju obkoljena z Romani, Germani, Madžari in konec koncev pred južnimi Slovani. In ne na koncu znanje, ker razen tega naša deželica, drugega bogatstva pač nima.

  Tu pa je srž problema, pa niso toliko krivi naši bivši sodržavljani kot sami mi butasti, na žalost resnično butasti butlji. Pa tudi sama vladajoča elita ni kriva, temveč izključno , zafrustrirani, pa ne toliko naivni, sploh levo usmerjeni prebivalci. Prej v stilu naj sosedu crkne krava. Sposobnosti vodenja države niso pomembna, važno da je naš. Vsi ti nedavni dogodki in prejšne pogruntavščine bodo prej ali slej šle v pozabo, ker je človeški um narejen tako, da slabo hitro pozabi. In na ta spomin zlate, srebrne ali bronaste ribice računa politika. Da ne omenjam župe.

  Ampak spet ampak. Vse skupaj spominja na Dylanovo skladbo Blowin in the wind. Koliko, koliko ali kdaj bomo doumeli, da dobro, zdravo, napredno državo, družbo sestavljajo- sestavljamo ljudje različnih pogledov, prepričanj, konec koncev tudi drugih nacionalnosti. Vsakršno zatiranje tako z leve kot desne ne vodi nikamor. Sploh levi prednjačijo in z raznimi floskulami ljudi z pritlehnim manipuliranjem ščuvajo drug proti drugemo, da lahko lovijo v kalnem. Tudi nismo rasisti, naj se t.i. begunci prilagodijo in sprejmejo pogoje gostitelja, oziroma gostiteljice, pa bo vse OK. Ampak to je prej utopija, da ne rečem, zakaj?

  Se zavedam, da prepričanega nima smisla prepričevati. Vendar. Kako so že rekli Judje rešeni iz koncentracijskih logorjev, če rešiš enega, rešiš cel svet. Spartak prvi suženj, ki se je uprl Rimljanom. Dokler so bivši sužnji držali skupaj so bili nepremagljivi, kakor hitro so se skregali in razšli, ostalo je kruta zgodovina.

  Seveda je vse to, kot se reče pobožna želja, ampak ko bo prekasno ne jamrat, ker smo imeli zgodovinsko priložnost pa jo zaradi različnih osebnih, političnih, gospodarskih itd. interesov nismo izkoristili. Leta 79. sem bil na Češkem v še hujšem socializmu in verjemite revščina na kvadrat in smo se delali norca iz trabantov, škod, peglznov in belonogavičarjev.

 3. slavkope

  “Depolitizacija RTVS” se kaže v povratku “politične šlogarce” Tanje Gobec, ki v drugi polovici nedeljskega Dnevnika TVS v svoji rubriki “Politično s Tanjo Gobec” skrbi za “politično uravnoteženje” med vladajočim Gibanjem svobode in koalicijsko podnajemniško stranko SD.
  Vse bolj je namreč opazno, da ima odločilen vpliv nad informativnim programom zasebne Pop tv vladajoča diktatura Gibanja svobode, medtem ko si delita neposredni in posredni politični vpliv nad državno Martić tv koalicijski “podnajemnici” Gibanja svobode – Levica in SD.

  Kar prvi dve oddaji je “depolitizirana gostiteljica” Tanja Gobec porabila za precej puhel in prazen poskus medijske rehabilitacije škandaloznega šalabajzerskega nakupa domnevne nove “sodne palače”, ki si ga je privoščila ministrica iz kvote SD Dominika Švarc Pipan “v dobri veri” ter po skrajno hazarderskem kupno-prodajnem načelu “videno – kupljeno”.

  V prvi “depolitizirani” oddaji “Politično” na TVS je branil “neubranljivo” državni sekretar (prav tako iz SD) Igor Šoltes, v drugi pa je morala stopiti pred kamere državne TVS v obrambo ministrice iz kvote SD kar sama prvakinja stranke, podpredsednica vlade in zunanja ministrica Tanja Fajon.

  Oba neprofesionalna “odvetnika po sili” iz koalicijske so-vladajoče SD sta se predvsem trudila še povečati in do nepreglednosti zgostiti “politično meglo” ter zavezniško podaljšati čas politične agonije neodgovorne in neprofesionalne ministrice, ki ji s stavko javno izrekata nezaupnico tako tretja, se pravi sodna veja oblasti, kot tudi državno tožilstvo, skrajno neodgovorno, neskrbno in škodljivo gospodarjenje ter poslovanje pa javnosti razkrivajo vsi porazno diletantski in ignorantski postopki nakupa nepremičnine ” v dobri veri” ter po načelu “videno – kupljeno2,

 4. IVA

  “… ne glede na absurdno ceno je ministrstvo kupilo nekaj, kar je neuporabno za namen, ki je opisan v sklepu vlade …”

  “Če bi kupovali s svojim denarjem, ali bi kupili nekaj, kar je neuporabno in to celo preplačali?”, ne vprašajo ljudstva anketarji “zorkoti”, niti ne vpraša gostov Tarča Erika. Zakaj ne?

  “Ali naj vlada nadaljuje svoje delo ali predčasno konča svoj mandat?” (vprašanje v zadnji anketa Mediane za Delo)

  Rezultat pove, da kar 44,2 % anketiranih podpira nadaljevanje dela vladne “Golob- mesec- fajon” ekipe s pritiklinami. Ali anketiranci uživajo v tragikomičnih SLO aferah, se sprašujem?
  Ustvarjalec javnega mnenja in komentator v MSM anketar Zorko je, ko je začela javna podpora Golobovim padati dejal (izjava za Delo), da bi ob ponovnih volitvah Golob zopet zmagal. On že ve, kako izgleda agitprop!

  Bo treba zamenjati ljudstvo ali zagotoviti svobodno novinarstvo in v MSM slišati tudi antizorko komentatorje?

  • Peter Klepec

   Re:…kar 44,2 % anketiranih podpira nadaljevanje dela vladne…
   Slovenci smatrajo, da zaradi majhnosti in nepomembnosti Slovenija ne more imeti sposobne vlade. Psihologi pravijo temu manjvrednostni kompleks.

 5. miro

  Se strinjam s trditvijo avtorja, da gre za popolni amaterizem upravljanja države, saj jo vodijo posamezniki brez izkušenj v vodenju in upravljanju.

  Centralizacija skupnih služb ministrstev bi povečala njihovo profesionalizacijo in zmanjšala možnost odtekanja denarja. Enako velja za bolnišnice, kar dosedaj ni predlagala ne leva in ne desna vlada.

  O koristih centralne nabave piše seminarska naloga iz srednje ekonomske šole in tudi En vrtec Zokija poleg HSEja, ELESa,…

  Zanimivo bi bilo primerjati postopek nakupa lokomotiv SŽ v vrednosti 60 milijonov in poravnavo med UKC Lj in MF za 30, kjer poleg svojega zdravniškega dela vodi generalni direktor organizacijo z 7000 zaposlenimi.

  Volilni zakon omogoča preveliko število strank in posledično preveč ministrstev, z našimi, ki vodijo investicije za pravilno usmerjanje denarja.

  O povečanju kakovosti, varnosti in učinkovitosti zdravstvenih storitev ter sistemu nagrajevanja, ki temelji na tem, ne govorijo vodje stavke zdravništva. Pravijo, da v interesu pacientov, katerim se je zmanjšala dostopnost zdravstvenih storitev?

  Budalost na vsakem koraku.

  • P.Kos

   Sam pa menim, da niso taki amaterji. Le politiki niso oz. ljudje, ki so dali zgolj obljube, temveč so tudi zaprisegli, da bodo delali v korist države Slovenije – njenih državljanov. Ker tega ne počnejo, so zame zgolj in edino kriminalci v belih ovratnikih. Upam, da jih doleti zaslužena kazen in tudi tiste, ki zdaj, vsaj zdi se tako, gledajo stran. Kajne NPU?!

 6. jaz

  Smo odšli z Balkana da bomo sam svoj gospodar. In dokler je bilo tako smo bili uspešni. Pa nam je mali princ in njegova druščina zopet podtaknila balkansko miselnost in njene zvijače. In zato je tako.

 7. lovadokrova

  Mene samo čudi, kako se ljudem popolnoma ne utrga ob takšnem norčevanju iz države, davkoplačevalcev?????

 8. RuSSkimir

  V normalni demokraciji bi že imeli nove volitve, ampak naši pritepeni svobodni poslanci se bodo oklepali oblasti do bridkega konca. Za večino je to najboljša služba v njihovem življenju.

 9. jaz

  Vsaka diktatura je fašizem. Ta tudi. Ideologi tega fašizma so bili animatorji biciklizma. In sedaj imamo fašizem-light-deluxe. To je to. Nesmrtna duša vsakega totalitarnega sistema pa je laž. Kaj bi še radi. Režiser tega povratka farse komunizma je tisti ki bi sedaj dosmrtno sedel v Beogradu kot maršal Tito drugi, pa sta mu Miloševič in Janša pomešala načrte. kakšna ogabna mineštra je nastala od te hinavščine in zahrbtne moči in laži!

  • deni

   Jaz. Popolnoma drži vodo teza o avtokratu iz Belegamesta, med drugim velikim prijateljem šerifom tudi iz belegamesta. Ne bi vedel, zakaj mi je fenomen Velikega Volčiča tako impresiven, da spremljam politiko tega bivšega Šešeljevega radikalca. Ta avtokrat po njegovem govorjenju in dejanjih res nekoliko spominja na doživljenskega predsednika. Zakaj ima tisti prezidente takšen vpliv na naše politike si vsk lahko misli sam in počasi kakor se kuha žaba, tudi mi drvimo nazaj v preteklost na Balkan.

 10. APMMB2

  Prava vprašanja pri kšeftu pravne palače na Litijski cesti so:
  – koliko je palača prepplačana?
  – komu je namenjen denar od preplačila?
  – kdo je vse umešan v ta posel?
  Očitno pa je posel podoben onemu z računalniki.
  Obe minustici trdita, da sta delali po zakonu in po zahtevi iz koalicijske pogodbe. Računalnike potrebujemo, sodno palačo potrebujemo.
  Seveda pa mafija, ki vlada Sloveniji potrebuje denar, kar je potrebno vedetiin odkriti, kdo so ti,ki potrebujejo denar?

 11. berger

  Tudi o vrnjenih kravah v Krškem depolitizirani mediji molčijo. Da so krave, ki so bile vrnjene v precej slabšem stanju, kot so bili ob odvzemu. Ne samo, da so shujšale, sedaj so res blatne in to od lastnega blata / kravjega dreka / v katerem so očitno ležale. Imajo tudi fizične poškodbe, od odrgnine na koži, do krvi, do raznih bul. Sedaj pa nobenih slik
  Ta zadeva se mora razčistiti. KJE STE MEDIJI ???

 12. ren

  “Ministrica sedaj vztrajno trdi, da ni imela pojma, da so jo zavedli njeni najožji sodelavci, prav tako o tem poslu nista imela nobenega pojma predsednik vlade in finančni minister. ”

  To pa rad verjamem. Da niso imeli pojma. Še predsednik vlade ne. Ta koalicija je namreč taka, da o ničemer nima pojma. Tudi vlada ne, predvsem pa predsednik vlade. Pojma nimate, kako se vodi država. Resnično!!!

  Smrt fašizmu – svobodo narodu!

  Predvsem ta parola leti na koalicijo in vlado! Bi izvolili zapustiti svoje stolčke? Lepo prosim(o). Slovenijo imamo radi. Nimamo pa radi mafije (ki ima državo Slovenijo) in političnih kriminalcev!

  • Andrej Babnik

   Vsi,ki se sedaj zgražate,ste bili pristaši “samo ne Janša”.In bojim se,da bo naslednjič enako.Žal je samo SDS sposobna oblikovati učinkovito oblast,tudi z vključevanjem sposobnih oseb izven stranke.Večkrat dokazano! Torej!?

   • Peter Klepec

    Ena od znacilnisti slovenskega karakterja je trma, togotnost. Tudi za ceno lastne skode bodo volivci se naprej volili proti SDS. Zaradi povsem nerazumnih razlogov. Zaradi obcutka.

   • uroš gabrijelčič

    Torej? Ja, torej! Namreč nič. Nič se ne bo zgodilo, kajti novi razred )Đilasov izraz), torej levi pol politike že vse od osamosvojitve, ki pa ni bila tudi osvoboditev (Žiga Turk) skrbi za to, da so v novoustanovljeni državi v vseh pomembnih segmentih družbe kadri ostali isti. Državni aparat je bil tako prežet z njihovimi kadri, da niso imeli težkega dela, čeprav so se vlade za kratek čas odmaknile od prenoviteljskih idealov (sijajna semantična nategba B. Pahorja & comp. Ker novi razred nima več idealov, ima pa jasen cilj obdržati oblast in s tem sebi in svojim potomcem zagotoviti udobno življenje, je moral poskrbeti samo za to, da je ljudi prepričal, da delajo v njihovo dobro in da se bodo njihovi napori v tej smeri pokazali. Nekje v prihodnosti. Ki pa nikoli ne bo prišla, za kar bodo poskrbeli, če bodo ves čas oni oblikovali vlade. V takšnih razmerah jim s pomočjo večinskih medijev ni težko ljudi ves čas zasipati z lažmi, potvarjanjem dejstev in demonizacijo tistih, ki so njihovo igro spregledali. Ob tem se ne gre čuditi, da spodbujajo tudi nostalgijo po preteklem režimu, še več, razglašajo se za ponosne naslednike komunistov, Tito pa ostaja nedotakljivi simbol dobrih starih časov. Zaradi tega Slovenija tudi ni nikoli obsodila vseh zločinskih sistemov, ker ni pristala na to, da se komunizem enači s fašizmom in nacizmom. Ne moremo si drugače razlagati dejstva, da napisi Tito še vedno ostajajo na mestih, kamor so jih nekoč zazidali njegovi verniki. In za konec. Ja, Žiga Turk ima prav: razmeroma lahko je bilo Slovence popeljati iz Jugoslavije, vse pa kaže, da je zelo težko Jugoslavijo izbiti iz glav Slovencev!

   • ren

    Veš, kaj? Ne meni ZAHRBTNO – “samo ne Janša”. Me ne poznaš! Ne veš kdo sem in kaj sem v komunizmu doživel. Tega si ne dovolim!
    Prosim, opraviči se!

  • IVA

   Zakaj Slovenija ni obsodila (pravni akt Državnega zbora) vseh zločinskih sistemov?

   Zavajanje ljudi o dobrem komunizmu (levica), ki so ga vbili v glavo narodu, onemogoča(!) javno obsodbo zločina komunistov (proti človeštvu) že pred nastankom vaških straž in po vojni!

   Izumili so besedo narodni izdajalec (polovica populacije?) alias domobranec in z uporabo besede fašist še danes ohranjajo sovraštvo do drugače mislečih.

   Zakaj zamolčujejo knjigo Jožeta Možine (SLO razkol)?
   Ker razgalja zamolčani zločin.
   Brez priznanja in obsodbe v DZ bomo še naprej z “golobi” plesali v začaranem krogu!

   • re

    “Izumili so besedo narodni izdajalec (polovica populacije?)…)

    Tu sem se spomnil na Lamberta Ehrlicha in na nekaj, kar imam shranjeno v računalniku. Tole: “Malokdo ve, da je Lambert Ehrlich na prošnjo prof. Kidriča šel k svojemu sošolcu, policijskemu ravnatelju na Dunaju, posredovat za zapitega sina Borisa. Uslugo so komunisti zlorabili in ga razglasili za mednarodnega policijskega zaupnika.”

    In drugo: tudi meni ne gre da tako zlahka obsodijo polovico takratne populacije za izdajalce, celo več, za narodne izdajalce. In nihče ne pomisli, da je taka obtožba lažniva in za lase privlečena, saj v narodu ne more biti pol prebivalstva izdajalska.

    • ren

     pravilen nick za gornji post je ren

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Ja kaj si pa tale Logar misli, da je?! Za koga se pa ima?!

Strinjam se z zapisanim v izjavi Anžeta Logarja, objavljeni na družbenem omrežju Facebook 14. februarja letos, in sicer da si “v veliki večini ljudje, ne glede na različna politična prepričanja želijo boljšo, spravnejšo prihodnost”. A tisti, ki so se odločili in si upajo iti po Poti, ki poskuša omogočiti ljudem doživeti takšno prihodnost, morajo to Pot ljudem jasno pokazati in prikazati, kako, na kakšen način, s kakšno metodo, s kakšnim orodjem bodo opremili to Pot, omogočili vsa dejanja na tej Poti. In kako bodo tudi omogočili tistim, ki izrazijo željo in se tudi čutijo sposobne, kaj ukreniti na tej Poti, da sodelujejo.

Ali so poslanci res predstavniki vsega ljudstva?

Politično dogajanje je ponovno odprlo razpravo o vsebini 82. člena slovenske ustave, ki pravi: “Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila”. Razprava se je prebudila ob nedavni zahtevi SDS, da njeni poslanci podpišejo izjavo o zvestobi poslanski skupini. Trije, vključno z Anžetom Logarjem, tega niso storili. Podobno kot toktat se je o 82. členu sprožila polemika tudi pred leti ob razkritju pogodbe med SDS in njenimi poslanci, ki določajo njihove finančne obveznosti v primeru, če ti zapustijo poslansko skupino stranke. V obeh primerih se SDS očita, da s takšnimi zahtevami do poslancev krši ustavo. Toda kaj dejansko sploh pomeni ta ustavna določba? Kako naj razumemo nujnost svobode odločanja poslancev in njihovo predstavljanje vsega ljudstva?

Anderličeva “šelenburška elita” na sejmu slovenske fovšije

Jože Anderlič si zasluži priznanje za poskus, da bi v Ljubljani vsaj na nekaj tisoč kvadratih pričaral okus evropske metropole. Ambicija, ki nikakor ni enostavna – kar morda dokazuje tudi promoviranje stanovalcev, s čemer bi investitor verjetno rad privabil nove kupce. Ali takšen prodajni prijem lahko uspešen, je drugo vprašanje. Morda je res prodanih že več kot polovica stanovanj (četudi so nas pred meseci oglasna sporočila v medijih informirala, da je prodano že “skoraj” vse), to ne spremeni dejstva, da Ljubljana sama po sebi ne mara elitizma in da so ljudje, ki sami sebe razglašajo za elito, medtem ko si z denarjem nepojasnjenega izvora kupujejo drage nepremičnine vsem na očeh, vse prej kot prototip tiste resnične, prave elite, ki se ji ni treba dokazovati ali postavljati pred nikomer.

Zdravniška stavka v bolnici Franja

Kaj sploh je ta stavka? Kako se kaže? Običajno se stavka tako, da se prekine delo. Naš javno zdravstveni sistem je lahko tak, kot je, samo zato, ker zdravniki zaradi pomanjkanja zdravnikov delajo preko svojega delovnega časa. Le tako so lahko opravili dovolj pregledov in zadovoljili vsaj v osnovi potrebe ljudi. Brez tega nadurnega dela javno zdravstvo sploh ne more obstajati v obliki, kot smo ga imeli. Tega se premalo zavedajo tako pacienti kot politiki. Zato so nekateri zdravniki in zdravstveni delavci delali tudi po 400 ur mesečno, toda tako se ne da delati v nedogled, to je vsakemu jasno.

Jurski socialdemokratski park bo s Tanjo Fajon težko preživel evropske volitve

Socialni demokrati so se krize, ki jih je zadela po aferi Litijska 51, lotili “by the book”: najprej so hoteli izsiliti odstop pravosodne ministrice, saj so upali, da se bo s tem povezava s stranko končala. Če odsekaš zastrupljeni ud, bo telo ostalo zdravo, so domnevali. Toda kljub ostremu javnemu in brutalnemu spopadu med sedaj že “svobodno” Dominiko Švarc Pipan ter stranko SD, se položaj socialnih demokratov ni stabiliziral. Kljub odstopu generalnega sekretarja Klemna Žiberta, ki predstavlja tretjo generacijo nekdanje družbene in partijske elite, se ugled stranke ni dvignil. Odsekali so prst na roki, odrekli so se Dominiki Švarc Pipan, spokal je generalni sekretar, vendar se okužba ni ustavila. Zaradi vsega tega se zastavlja logično vprašanje: ali se SD sploh lahko dvigne z dna s Tanjo Fajon na čelu?

Politiki, pustite medije pri miru!

Misel, da naj se s politiko ukvarjajo politiki, medije pa pustijo pri miru, ker so v domeni novinarjev, je v Sloveniji še vedno utopična. Temu pritrjuje tudi predlagana novela medijskega zakona, ki je nastajala na Ministrstvu za kulturo in poleg nekaterih racionalnih...

Butalci kot slovenski politični “mainstream”

“Butalci” je sicer naslov zbirke humoresk pisatelja Frana Milčinskega. Objavljal jih je v raznih časopisih, kot zbirka pa so izšli po njegovi smrti. Butalci so prebivalci izmišljenega kraja, imenovanega Butale. Imajo se za zelo pametne in pomembne, čeprav so v resnici precej “omejeni”, kar bi bilo danes za nekatere celo politično nekorektno poimenovanje. Neprestano patološko tekmujejo s prebivalci sosednjega kraja. Zelo pomenljivo, povedno, če apliciramo na današnji čas bolestnega političnega tekmovanja doma in v svetu. Tudi tale tekst v duhu pustovanja določene aktualne zadeve prikazuje v satiričnem smislu.

Česa vam o zdravniški stavki drugi mediji (še) niso povedali

FIDES je stavko zdravnikov napovedal 18. decembra 2023. Do danes je preteklo že okroglih 60 dni, dva meseca. To sta dva meseca zamujenih priložnosti za nov dogovor, za ureditev razmer v zdravstvu. Do kdaj bomo še čakali in prenašali ta nered? Kdaj se bo Valentina...