“Vlada je zastavljena predvsem okoli delitve kolača, bistveno manj poudarka pa je, kako ta kolač povečati”

Avtor: | 28. decembra, 2023

Prof. dr. Mojmir Mrak z Ekonomske fakultete v Ljubljani je poudaril, da je ta vlada na ekonomskem področju eno veliko razočaranje. Hkrati opozarja, da se zaradi lahkotnega razmetavanja denarja na vse konce ob napovedanem vračanju v normalnost pri upoštevanju fiskalnih pravil na ravni EU lahko znajdemo v hudih težavah. (Vir: Odmevi TV Slovenija).

6 komentarjev

 1. jaz

  Najprej poklon in spoštovanje gospodu Mraku za strokovnost in modrost. to je vse zato, ker je …(so) prišli na oblast tisti ki denarja niso nikoli ustvarjali. Kar usedli so se nanj in ga delili ker je bil že ustvarjen. Bolj bistveno je vprašanje po čigavi zaslugi je prišel na oblast playboj iz španske nadaljevanke, ki tudi našo državo dela pravljično deželo iz španske nadaljevanke…Golob je samo posledica tistih ki so ga na oblast pripeljali. Le teh pa se ne da klicati na zagovor, ker so “njihova” tudi vsa sodišča. …revolucionarna sodišča biciklističnih protestov.

  • ren

   Tudi meni je Mrak všeč. Čeprav je levičar, je trezen levičar.

   • tohuvabohu

    Mene pa čudi, da se je nekoliko unesel celo Jožek Damijan. Odkar mu je crknila platforma, je postal pohleven kot cucek.

 2. slavkope

  Prof. dr. Mojmir Mrak je nedvomno eden najbolj treznih, stvarnih, argumentiranih, zanesljivih in poštenih ocenjevalcev aktualne ekonomske politike domače vlade ter globalnih ekonomskih okoliščin.
  Žal pa ga še nobena politična opcija ni uspešno povabila in prepričala, da bi odgovorno prostovoljno sprejel največji strokovni, politični in etični izziv ter začasno prevzel kvalificirano skrb za “državno zakladnico” oz. ministrstvo za finance.
  Seveda je profesorska oz. akademska distanca do vsakdanjih lokalnih in globalnih urgentnih ekonomskih problemov, izzivov in vprašanj precej ugodnejša za profesorjev miren spanec, kot bi bilo nepredvidljivo divje “jezdenje” na vsakodnevnih ekonomskih, političnih in človeških izzivih, s katerimi se nenehoma mora spopadati vsak minister za finance.
  Njegov strokovni kolega dr. Kračun (tudi nekdanji minister in diplomat) je odgovorno prevzel vsaj kvalificirano in argumentirano skrb za strokovni nadzor nad zmedeno in nekontrolirano razsipno finančno politiko vlade v fiskalnem svetu.
  Res je, da strokovna in argumentirano kritična mnenja vse bolj politično in medijsko marginaliziranega fiskalnega sveta aktualna vlada in medijska javnost ignorirajo in celo prezirajo, a vendar profesor javno deluje v skladu s svojo strokovno kompetentnostjo in družbeno vlogo, ki mu jo aktualna narcisoidno samopašna oblast še omogoča in dopušča.
  Vsekakor je vrhunskih akademskih znanstvenikov, raziskovalcev in razlagalcev aktualnih pojavov v gospodarstvu, financah, družbenih dejavnostih in ustanovah v RS premalo, da bi se ti smeli alibično zapirati v “slonokoščeni stolp” nevtralne in objektivne znanosti ter da bi nam le občasno iz svojih “mehurčkov” prek medijskih nastopov bolj ali manj prijazno “solili pamet”.
  Posledica njihovega umika v nedotakljive in nedoumljive “mehurčke” akademske stroke, vede, znanosti je porazna ne-strokovnost in ne-profesionalnost ponujenih in izbranih ministrov ter državnih sekretarjev – avanturistov, ki se na najodgovornejših strokovnih in političnih funkcijah šele “učijo” strokovnih osnov in temeljnih političnih “manir”, zaradi česar RS na vseh strateških razvojnih področjih nenehoma zastaja in porazno zaostaja, mestoma celo razvojno in strateško pada nazaj pod že dosežene strokovne in razvojne standarde.

 3. APMMB2

  Očitno je citat izvzet iz šriše izjave. Kaj je tam povedal prf. Mrak ne vemo, saj izjave v celoti nismo slišali. Mrak je profesor, dolgoletni profesor in večina finančnikov, ki danes razmetava denar v Sloveniji, so njegovi študentje. Ali se je kdaj vprašal, kaj je vzgojil?
  Kje so finančniki, ki bi morali Sloveniji zagotoviti stabilnost, ukrotiti inflacijo in zamašiti proračunske luknje.
  Zaskrbljujoče je to, da se je proračun povečal glede na predhodno obdobje, ko smo živeli v diktaturi za 4 mrd, v svobodi pa imamo manjkljub dodatnim 4mrd manj. To je uganka, ki si jo mi, laiki, ne znamo razložiti, profesor Mrak pa bi nam lahko razodel skrivnost.

 4. ren

  Veliko komentarjev beremo, da je prejšnja vlada razmetavala denar (helikopterski denar). Ta vlada tega ne dela, marveč skrbno ravna z denarjem. Tako skrbno, da ga bo zmanjkalo, tako da utegne država bankrotirati.
  Da bi se predsednika te vlade kaj preiskovalo glede njegovih finančnih malverzacij, ni slišati. Preproga, kamor se bo vse to pometlo, bo morala biti strašansko velika.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...