RECIKLAŽA: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo”

Avtor: | 26. decembra, 2023

​​Pomen legendarnega stavka, ki ga je po razglasitvi rezultatov plebiscita pred 33 leti izgovoril dr. Jože Pučnik, je še kako aktualen. Z zanosom in optimizmom smo takrat zrli v prihodnost. Ustanovili smo državo z ogromnim potencialom, vanjo smo zaupali, končno smo bili gospodarji na svoji zemlji. A žal ni šlo vse po načrtih in željah. Politične elite, ki smo jim zaupali vodenje in razvoj države, so to zaupanje zlorabile. Politiki vse bolj delujejo v osebno korist, poleg tega pa politično moč prenašajo na tiste, ki niso bili izvoljeni, ki delujejo iz ozadja mimo demokratičnih institucij in nadzora. Postopno so si prilagodili vzvode oblasti in na podlagi zasebnih interesov oblikovali zakonodajo, sistem vodenja države pa prilagodili interesom neformalnih mrež, ki na ključne položaje ob ignoriranju strokovnih kriterijev postavljajo svoje kadre. Ugrabitev države in norčevanje iz državljanov se stopnjuje v zadnjem času. Prihaja čas, ko bo treba spet jasno povedati, da gre za Slovenijo?

33 komentarjev

 1. Prask

  Kakorkoli… na žalost se bo Pučnikova izjava v nekaj desetletjih spremenila v… “Slovenije ni več. Gre za Jugoslavijo”.

  • jaz

   @Prask, zelo inteligentna in duhovita pripomba, žal pa tudi precej aktualna. Bojim pa se da tudi Jugoslavije ne bo več temveč ena sama Gaza vsevprek.

 2. Prask

  Kakorkoli… Pučnikova izjava se bo v nekaj desetletjih spremenila… v: “Slovenije ni več… gre za Jugoslavijo”.

 3. Miller

  Še to:
  Pentagonska trobenta maršal Twito riga, da je Jugoslavija namenjala 6 % bdp za oborožitev.
  Bo držalo. NE pove pa, da se je vse to orožje izdelovalo DOMA; TAM, Iskra, itd..
  izdelovale so ga naše fabrike in ljudje so bili zaposleni. Torej denar je ostal v državi…

  Danes dajemo 2% bdp, torej miljardo, AMPAK, vse orožje UVAŽAMO iz ZDA itd. tako, da imajo zaposlitev njihove tovarne in njihovi delavci.
  VELIKA RAZLIKA !

  Na prebivalca pa smo 10x več zapufani, če nam ne bi dajala EU kot Grčiji, bi propadli prej kot Juga.

  • jaz

   @Miller, kar besedno drisko si dobil ko si zagledal na sliki gospoda Pučnika a ne? Če je res, da je bila bivša Juga tako super in oh in sploh, le čemu je propadla?? Natanko deset let so bile Kardeljeve utopične iluzije upanje…na kredit. na koncu ko smo pojedli še semenski krompir je je Juga razpadla na črepinje. To je vse.

 4. Miller

  Se kdo sploh vpraša, zakaj je tako ?
  NE !
  Samo eno in isto filozofiranje in odurno riganje o jugonostalgiji, ravno tistih, ki se po osamosvojitvi niso NAKRADLI, ampak „znašli“ ali pa so bili „podjetni“.
  VEČINI, povdarjam, VEČINI pa je šlo po osamosvojitvi na slabše.
  In tisto pridiganje o polnih kotlih mesa, je podlo in gnusno.
  To se vleče še danes – starejši z bednimi penzijami, mlajši – pa, kdor je bil dober, je šel v tujino !
  Leva in desna roparska banda pa s prstom kaže en na drugega in jih ščuva.

  Včasih si je navaden delavec lahko s kreditom in svojim delom lahko zgradil hišo.
  Družino je lahko peljal na morje, na smučanje itd.
  Pa danes ?
  Kdo si lahko privošči morje, smučarijo itd ? Delavka, trgovka ? Ja, na obroke.
  In ko omenjaš ta dejstva, te verniki tistih, ki so se z osamosvojitvijo obogateli, (kot oni zgoraj na fotki z 500.000 + eur letne plače + itd…in njegov kompanjon maššal Twito & comp), takoj napadejo kot stekli psi.
  Nagravžno.

  • roman n.

   da je pa nekaj prodal,si pa zbrisal,je bila prehuda laž,a ne.

   • Miller

    Pozabil sem našteti ogromnih razočaranj garaških delavcev, ki so jih novodobni levo desni japiji vrgli na cesto.
    Takrat je tudi Cerkev imela polne puščice in se šla Zvonove…
    Ja , to so bili časi, ko so k nam hodili elegantno oblečeni ameriški misijonarji – vedno po dva, ki so lovili nove vernike, da jih pripeljejo do vrat raja..

  • P.Kos

   @Miller: “Včasih si je navaden delavec lahko s kreditom in svojim delom lahko zgradil hišo….”

   … in “poplačal” v glavnem z gromozansko inflacijo. O sindikalnem dopustovanju pa resnično ne bi. Malo dostojanstva bi pa vseeno pričakoval celo od tebe. Pa čeprav ne pričakujem nič, razen sklerotičnega blebetanja.

   Mene bolj zanima, zakaj sem moral po pralni prašek, banane in pomaranče za otroke, kavo za mamo ipd. v “gnili kapitalizem”, kot so ga takrat poimenovali? Pa še srečo sem imel, da sem živel v območju z obmejno propustnico.
   Ter, zakaj so bile takrat mesnice skoraj prazne? Tudi čokolade so se spremenile v sladkorne tablice. Ter nenazadnje zakaj določenih zdravil ni bilo moč dobiti. In zakaj smo namesto denarja za del plače dobivali olje, moko, kvasa pa v trgovini ni bilo na razpolago ipd.; enkrat celo kolesa s popustom (bicikle, da ne bo pomote), ampak za del plače.
   Zakaj sem moral, da mi vse prihranke ni požrla inflacija, vstajati ob 4h, ter čakati, da se je 0b 7:30 odprla banka in zamenjal dinarje za 100 – 150 DEM, če sploh?Velikokrat je bilo čakanje pred banko zastonj.

   Ker sem zavzet pohodnik, me zanima zakaj je bilo gibanje po Karavankah omejeno? Zakaj so iz grmov, skakali graničarji s psi in zahtevali dokumente? Če jih slučajno nisi imel, so te vklenili in zvlekli na karavlo od tam pa na policijo.
   Zakaj je po Karavankah toliko obeležij ubitih v 50. in 60. letih?

   Pa da ne bo pomote, to niso vprašanja zate Miller.

   • Miller

    joj, kako ti je bilo hudo,
    smrk, smrk…

    eno in isto riganje: a ti tekst pišejo na Nori24 ,
    pozabil si še Goli otok !

    • Franci

     Tiupično za komunajzerskega psihopata. Ko sliši še negativno plat Jugoslavije, se posmehuje.

     Lastnost psihopatov je nesposobnost empatije – oziroma sočutja.

   • Miller

    @kos -ovar, če nam EU ne bi dala kreditov, bi imeli 1000 /% inflacijo in bi že zdavnaj PROPADLI !
    Na prebivalca smo zapufani 10x več kot v Jugi !

    • ren

     Zavajanje! Danes je ameriški $ vsaj 20x manj vreden kot za časa Juge.

  • Miller

   Pentagonska trobenta maršal Twito riga, da je Jugoslavija namenjala 6 % bdp za oborožitev.
   Bo držalo. NE pove pa, da se je vse to orožje izdelovalo DOMA;
   izdelovale so ga naše fabrike in ljudje so bili zaposleni. Torej denar je ostal v državi…

   Danes dajemo 2% bdp, torej miljardo, AMPAK, vse orožje UVAŽAMO iz ZDA itd. tako, da imajo zaposlitev njihove tovarne in njihovi delavci.
   VELIKA RAZLIKA !

   Na prebivalca pa smo 10x več zapufani, če nam ne bi dajala EU kot Grčiji, bi propadli prej kot Juga.

  • Franc

   Komunajzerček Miller ne more iz svoje kože. Če bi Slovenci po osamosvojitvi izvolili desnico, bi nam šlo mnogo boljše.

   Tako nas pa komunajzerji peljejo nazaj v Jugo. Drugače živimo bolje kot v Jugi – le levaki se trudijo, da bi bilo enako – ali slabše.

 5. slavkope

  Najzaslužnejši idejni navdihovalec in operativni politični voditelj širokega demokratičnega procesa slovenske osamosvojitve in osvoboditve, dr. Jože Pučnik, je verjel, da se bo sočasno z “osamosvojitvijo” RS tudi ideološko in politično “osvobodila” od razredno-revolucionarne doktrine in operativnih aktivističnih sil kontinuitete z nekdaj edino vladajočo, monopolno in totalitarno ZKJ/ZKS ter njeno vse-navzočo tajno politično policijo (SDV).

  Več kot tri desetletja zavestno oviranega in zaviranega ustavno-pravnega, demokratičnega, političnega in državnega razvoja v RS kažejo, da se s formalno-pravno osamosvojitvijo od SFRJ nismo uspeli dejansko vsebinsko oz. demokratično osvoboditi od kontinuitete/sklenjenosti z ideologijo, politično prakso in najzvestejšimi nosilnimi kadri dolgoletnega in kontinuiranega politično-policijskega terorja ZKJ/ZKS ter njej absolutno podrejene SDV.

  Večstrankarska parlamentarna demokracija je v samostojni RS postala in ostala invalidna zaradi ustavno in demokratično spornega sorazmernega volilnega sistema, ki volivcem ne dopušča neposrednega vpliva na izvolitev državnih poslancev, zaradi česar imamo namesto ustavno predvidene parlamentarne demokracije diktaturo vsakokratne začasno vladajoče vladne koalicije znotraj izvoljene parlamentarne strankokracije.

  Namesto ustavno določene in zahtevane delitve oblasti med enakovrednimi, enakopravnimi in avtonomnimi zakonodajno (DZ RS), izvršno (Vlada RS) in sodno vejo oblasti, imamo v praksi ne-ustavno zlitje oz. celo proti-ustavno nadvlado izvršne veje oblasti nad zakonodajno ter na koncu celo proti-ustavno nadvlado konglomerata ideološko in strankarsko zlizane ter politično monolitne izvršne in zakonodajne oblasti nad le po veljavni ustavi in zgolj teoretično neodvisno in avtonomno sodno vejo oblasti.

  Če k vsemu povedanemu dodamo še ugotovitev, da se sodna veja oblasti zaradi trajnih mandatov izvoljenih sodnikov nikoli ni ne doktrinarno in ne kadrovsko demokratično preoblikovala in prilagodila odločilni spremembi družbenega sistema in veljavne ustavne ureditve v RS iz diktature v večstrankarsko parlamentarno demokracijo, je rezultat le delnega in selektivnega družbenega preobrata ustavno in demokratično sporni “dvo-delni sistemski spaček”, ki vsebuje še vedno doktrino in prakso totalitarnega policijskega režima in ki hkrati dopušča državljanom le del demokratičnih pravic in svoboščin, kolikor je to po volji in pragmatični politični miselnosti aktualne vladajoče družbene in politične oblastne elite.

  Dokler ne bomo v tej državi tudi v operativni praksi uveljavili in izvršili ključno in temeljno demokratično volilno načelo “en volivec – en glas” ter z ustavno korektnim volilnim sistemom končno omogočili vsakemu volivcu neposreden in dokončen vpliv na izvolitev državnih in evro- poslancev, se bomo nemočni vrteli v zavestno zatrtem in ne-demokratično omejenem začaranem krogu političnega brezpravja in lažne oz. invalidne večstrankarske parlamentarne demokracije.

  Dokler sodna veja oblasti v tej državi ne bo avtoritativno, odgovorno, aktivno in vztrajno začela uresničevati in izvrševati veljavne Ustave RS in veljavne zakonodaje ter nastopati kot politično, strokovno in interesno popolnoma neodvisna veja državne oblasti, bo proti-ustavna zloraba oblasti ter proti-ustavna nad-vlada izvršne veje oblasti oz. začasno vladajoče parlamentarne koalicije zanesljiva nadaljnja pot v proti-ustavno in proti-demokratično pogubo države RS in njenih državljanov.

  Ali se bo kdaj demokratično in ustavno-pravno “zbudilo” in “prebudilo” ljudstvo/volivci, kot po ustavi ključni in temeljni “suveren” veljavne demokratične oblasti v RS, ali izvoljeni sodniki, kot ključni protagonisti “vladavine prava”, bo pokazal čas1?

 6. APMMB2

  Slovenijo so po osamosvojitvi ugrabili boljševistični množični morilci, ki so vladali do osamosvojitve,pridružili pa so se ji kriminalci, ki so pokradli družbeno premoženje.Komunistični množični morilci so imeli znanje, kako obvladovati državo in kako zavajati naivne državljane, ščitili pa so povzetneže,ki so in še ropajo po Sloveniji.Kljub temu, da je bilo v komunistični Sloveniji pobitih na desetine tisoče Slovencev, da o ostalih žrtvah niti ne govorimo, ni bil za izvrešne zločine procesiran niti ena sam zločinec, vojni hudodelec.Zato je bilo potrebno prilagoditi sodstvo in Slovenija še do danes ni pravna država. Prav to je omogočilo ropanje družbene( državne ) lastnine in bogatenje posameznikov, ki so postali tudi vplivneži in obvladujejo državo.
  Tranzicija, ki bi morala spremeniti komunistično diktatureo v sdobno demokracijo,se je sfižila in Slovenija je postala zatočišče kriminalcev, ki so jo oropali in jo izčrpavajo še danes. Poslanec Veber in prof.dr. Lukšič sta javno izjavila, da je iz Sloveniji odteklo že za 100 mrd kapitala.
  Če bi ta denar ostal v Sloveniji, bi Slovenija bila danes druga Švica, tako pa se ne more izviti iz primeža lumpov, ki skrbjo samo zase, Slovenija pa jm je zadnja briga.
  Vsaka skrb za Slovenijo, za slovenski narod je takoj ocenjena kot fašizem.
  Slavi in podpira pa se zločin, ki je Slovenijo pahnil v bedo, saj je komunistična Slovenija bankrotirala. Namesto, da bi stopila na novo pot demokracije, cepeta na mestu in omogoča mafiji, da vlada naivnemu narodu, ki nenehno voli rešitelje, ki so v bistvu lutke,ki omogočajo ropanje tistega,kar Slovenci ustvarimo.
  Tragično je, da se kriminalci zavedajo, da kradejo denar in ga zato odnašajo v tujino. Slovenija je bila ena najbogatejših držav v komunističnem bloku znotraj železne zavese. Znotraj železne zavese se je pojavilo mnogo miljarderjev, Slovenci nimamo niti enega, ker se krimnalci zavedajo, da so do bogastva prišli s kriminalom in denar nalagajo v tujini, kar še dodatno slabi Slovenijo,
  Eden takšnih je prav gotovo PV,ki ima na bančnem računu v Sloveniji kakšen simbolni znesek, ostali denar naropan iz GenI pa je nalžen nekje v tujini pod ukradeno indentiteto. Se kdo uapa odkriti, kje je denar?

  • brane

   To pa ni res, da jim jeSlovenija zadnja briga.
   Ko ni Slovenije – preneha dotok kapitala.
   Nasi tajkuni pa drugje ne znajo zasluziti.

   • APMMB2

    Saj ne vejo, da si režejo vejo, na kateri sedijo!

 7. Miller

  Iz arhiva: Mastnak v Mladini pred plebiscitom

  Samostojna Slovenija ? Ne, hvala !
  Nehajte že enkrat s slovensko samostojnostjo !
  Končajmo s to zablodo, dokler ne bo povsem prepozno !
  …plebiscitarni podvigi so žabja volna.
  …Slovenci so bili še nedavno moderen in evropski narod. Z religijo nacionalne suverenosti pa se selijo v politično Zakarpatje.
  …nacionalna vojska bo funkcionirala kvečjemu kot opora morebitnemu slovenskemu fašizmu.
  …politika, ki se poganja za slovensko nacionalno državo, ne pelje v Evropo. Natančneje, politika slovenske samostojnosti je nezdružljiva z vključevanjem v Evropo.
  …raje prestopam mejo kot zaničevan in sumničen državljan Jugoslavije, kot pa da ponosno krnim pod suvereno kranjsko marelo.
  …za začetek bi se bilo treba odpovedati Rešitvi, za katero se zdi, da smo jo našli. Rešitvi, ki v najboljšem primeru ne pelje nikamor: ” samostojni Sloveniji.”
  ————

  ps: zaslužni osamosvojitelj na fotki, ki stoji za Pučnikom, je imel kasneje več kot 500.000 in to pred skoraj 20 leti…. prodal Istrabenz Avstrijcem itd.

  • ren

   “itd”…..In kdo je slovenski OMV prodal Madžarom?

   • Miller

    Janševa vlada, 2021

    • ren

     “Mol je pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že ima 7,75-odstotni delež, podpisal junija 2021. Dogovorjena kupnina za celoten delež znaša 301 milijon evrov, s tem pa bi Madžari prišli do mreže 120 bencinskih servisov, ki je druga največja v državi. Mol ima medtem kot tretji največji ponudnik v Sloveniji 53 bencinskih servisov. Daleč največji ponudnik je Petrol s 318 prodajnimi enotami.

     Posel je Evropska komisija v preverbo prejela 13. maja lani, v predhodni preiskavi pa je ugotovila, da bi transakcija lahko močno zmanjšala konkurenco na drobnoprodajnem trgu za pogonska goriva v Sloveniji.

     Po pisanju Dnevnika naj bi sicer Evropska komisija v postopku presoje koncentracije Mola in OMV Slovenija slovenski naftni trg razdelila na avtocestnega in več lokalnih trgov; če bi upoštevala celotni trg, bi bil načrtovani prevzem potrjen. Na celotnem trgu namreč Molovo slovensko hčerinsko podjetje in OMV Slovenija na podlagi konkurenčne zakonodaje nimata prevladujočega položaja. Imata pa ga v nekaterih delih Slovenije.”
     https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/mol-naj-bi-prodal-nekaj-bencinskih-servisov-da-bi-lahko-prevzel-omv-slovenija/657063

     V Evropski uniji velja svobodna trgovina in svoboden pretok materiala.
     Dovoljenje je dala komisija EU.
     Vlada pri tem nima nič.

    • franci

     Ki sploh ni bila lastnica OMV-ja. Kako dobro se Miller laže.

     Ironija pa je, da so tujci v povprečju boljši lastniki in boljši delodajalci do zaposlenih.

  • brane

   Zakaj se kregate.
   To kar je napisal Mlinar je vse res – neizpodbitno.

   • fra ck

    Temu se reče resnica s pripeto lažjo.

 8. JOŽE JURKOVIČ

  Ob razglasitvi rezultatov referenduma, veliki enotnosti in odločitvi naroda za samostojno državo, mlada Tanja Starič ni kazala nobenega navdušenja za samostojno Slovenijo. Pri njej tudi danes tega ni zaznati!

  • brane

   To je pa zalostno, vendar resnicno.

 9. ren

  Seveda gre za Slovenijo. In dovolj imamo tistih, ki nočejo izpolnjevati želja Slovencev. Tak je recimo Srb janković, ki ne dovoli pokopati Slovencev na pokopališču glavnega mesta države. Kaj je on? Gost v Sloveniji!!! Obnaša pa se kot gospodar!!!

  • milan pavuna

   v Sloveniji se mora postaviti ustava noben tuji ja oseba nesme vmešavati v slovensko politiko .naj se vmešava v svoji državi odkot je prilezel taki so za mene vampirji

 10. SSvoboda

  Modrost gospoda Pučnika bi nam še kako prav prišla v teh časih.

  • brane

   Moj pokojni prijatelj Srb Boro je imel obicaj reci:
   Brane, duboko ste zagazili.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...