“Več kot polovica zaposlenih na Televiziji Slovenija nima primerne izobrazbe za zasedbo delovnega mesta, takih je na Radiu Slovenija tretjina”

Avtor: | 31. decembra, 2023

Simon Kardum, nekdanji član uprave RTV Slovenija, ki je zadnji delovni dan letošnjega leta zaradi vsebinskih in postopkovnih napak pri sprejemanju finančnega in programsko-produkcijskega načrta odstopil, je plastično orisal probleme naše depolitizirane samoupravne javne RTV. Razkril je, da je sistem “preprosto zaciklan in srhljivo samozadosten, to je hiša samih genijev”. Posledice so jasne, izpostavil je nekaj ključnih: najvišja povprečna starost zaposlenih; najvišji odstotek zaposlenih za nedoločen čas, največje število zaposlenih na vodilnih delovnih mestih (167), največje število zaposlenih na uredniških delovnih mestih (387). Vir: Delo

12 komentarjev

 1. slavkope

  Nastop oz. osebno ljubiteljsko navdušeno sodelovanje predsednice DZ RS Urške Klakočar Zupančič (GS) v silvestrski izdaji humorno-satirične fikcijske nanizanke “Kaj dogaja?” na TVS 1 ni pomenil le “vdor” zgodovinske, družbene in politične realnosti v zabavljaški žanr pogrošno-populistične spektakelske fikcije, ampak je dobesedno izenačil aktualne najvišje vladajoče poklicne državne politične funkcionarje iz parlamenta in vlade s poklicnimi estradnimi medijskimi zabavljači, vicmaherji po trenutnem navdihu, stand-up pripovedovalci in klovni.

  Diletantom z vrhov aktualne politične oblasti in diletantom iz ustvarjalno oskubljenih in intelektualno izsušenih strnišč slovenskega medijskega humorja in satire je uspelo premostiti in izenačiti nekdaj razvidno razmejena svetova puhlega in praznega rumenega populizma v aktualni slovenski politiki in v aktualni medijski estradi.

  Med aktualnimi poklicnimi najvišjimi slovenskimi političnimi funkcionarji/funkcionarkami ter aktualnimi njihovimi poklicnimi zabavljaškimi posnemovalci in kot da kritično-satiričnimi in burkaškimi klo(v)novskimi nadomestki praktično ni več razmejitev in razvidnejših razlik.

  Zaradi česar ni več nič posebnega in presenetljivega, da imamo enega od šolanih dramskih igralcev, profesionalnih medijskih posnemovalcev in stand-up komikov, Marjana Šarca, ta čas za ministra za obrambo ter obenem v. d. ministra za kmetijstvo, ribištvo in prehrano, in da je za njim že tudi kratka in sladka kariera prvaka nekdanje vladajoče ter izginule stranke LMŠ in predsednika Vlade RS.

 2. MIRAN RIŽNAR

  In uzakaj sedaj velik, masten oin kretenski črnoi zapis čez začetni del članka?

 3. ProStrelergel

  RTV je vedno imel svojo plačno skupino v javnem sektorju, tako so poklicni profili na RTV dobivali dosti višjo (okoli 30%) plačo kot v drugih javnih ustanovah. Imajo sedem sindikatov, ki so v bistveni premoči v odnosu do vodstva in ki lahko dodatno izsilijo privilegije v obliki dodatkov k plačam, petkratnik odpravnin v primerjavi z drugimi, ki se upokojijo v javnem sektorju… če odmislimo siceršnje ugodnosti, ki jih prinaša prepoznavnost zaradi nastopanja v mediju. Svoj vpliv na oblikovanje javnega mnenja znajo povečini dobro vnovčiti ne glede na to, kakšno izobrazbo dejansko imajo. Kriva za to zaciklano stanje (Kardum) pa je politika, ker vedno znova išče vzvode vplivanja na novinarje in urednike, namesto da bi vzpostavili sistem dejanske neodvisnosti. Lep primer je zadnja oddaja Kaj dogaja? Če me spomin ne vara, si tudi Tof ni privoščil tako prozornega EPP oblasti, da bi v novoletno epizodo povabil najvidnejšo članico stranke, ki vodi državo.

 4. Maksim

  Izobrazba ni pomembna, pomembno je znanje. Ker v tej državi deluje vse po principu izobrazbe, ne znanja imamo takšno situacijo. Poznam konkreten primer, ki se je zgodil na MNZ. Tajnica, ki je imela le gimnazijo, je šla v penzijo. Zaposlili so 2 na njeno mesto z visoko izobrazbo, žal ni bilo dovolj. Zadovoljni so bili šele takrat ko so jo prepričali da je podaljšala še 5 let. Tako je to na RTVS. Veliko neuporabnih izobraženih.

  • Miller

   Tako je.
   Diplomo poceni kupiš v Sarajevu, Prištini ali Kijevu, ki več kot zadostuje za Vrhovnega sodnika ali podpisovanje odločb za odvzem krav…
   Za gobcanje po TV, pa zadostuje dolg jezik in talent.

   • rokc

    Miller, dober komentar, tokrat se strinjam z Vami.
    Srečno 2024!

 5. Alojz Duh

  Kam nas vodi ta portal?
  Poslano z mojega telefona!

 6. ren

  Ja, na RTV so si naziv inženirja pridobivali na podlagi delovnih izkušenj. Imeli so največ srednjo šolo, katerekoli fakultete pa niso videli od znotraj. To je podcenjevanje tistih, ki so zares študirali.

 7. Suzana

  Jaz sem imela šefinjo v banki samo z osnovno šolo.

 8. slavkope

  Ker je nesorazmerno velik del zaposlenih državnih uslužbencev javnega zavoda RTVS brez zahtevane in pričakovane stopnje izobrazbe, se ni treba čuditi, da mnogi skušajo svoj formalni, intelektualni in izobrazbeni primanjkljaj krčevito nadomeščati s pristran(kar)skim političnim in sindikalističnim aktivizmom, s prikritim samocenzurnim zadrževanjem pravih resnic in/ali z odkritim političnim pristran(kar)skim navijaštvom ali ovaduštvom.
  Vsekakor je posledica vsega tega medijskega, profesionalnega in etičnega sprenevedanja ne-profesionalno in ne-demokratično delovanje privilegiranih državnih uslužbencev, ki onemogoča javnemu zavodu RTVS, da bi kdaj v resnici postal v skladu s profesionalnimi zahtevami in pričakovanji ter v skladu z zakonskimi zavezami resnično polnokrvni in nepristranski “medij”, strokovno in etično neodvisen in pošten “posrednik” javnega življenja v celoti in v vseh njegovih interesnih, ustvarjalnih konstruktivnih in destruktivnih sestavinah.

 9. Peter Klepec

  Ena osnovnih vrlin slovenskega cloveka je dobiti sluzbo in jo tudi obdrzati. Tak je sistem od vekomaj, no ja vsaj od 45 naprej. Ko si notri, si notri in se mora nekaj dramaticnega zgoditi, da moras ven. Sicer ne bos obogatel, ampak za “na morje” bo vedno dovolj.
  V privatnih novodobnih firmah je ta princip ogrozen, ker tam velja trzno gospodarstvo. V drzavnih institucijah pa se vedno deluje, ker zaposleni dobivajo placo iz nekega imaginarnega zaklja, njihov direktor pa je tam zato, da balancira med politiko in zaposlenimi. Ce se ne zameri ne enim, ne drugim, gre ven samo, ce dobi kje boljso sluzbo. Jasno, da so take institucije vedno bolj napihnjene, ker ljudje bolj prihajajo, kot odhajajo. Lazje je koga zaposliti kot koga odpustiti.

  • Alojz Železnik

   S SLO rtv na prosti trg! Stran od denarja davkoplačevalcev!

   Seveda tega nočeta ne Milan in ne Janez.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...