Titovo Jajce in Titova televizija

Milan Kučan in Josip Broz Tito. (Slika: Joco Žnidaršič/RTVSLO)

Avtor: | 30. novembra, 2023

Ne vem, ali je šala nastala pred ali po diktatorjevi smrti. Glasila pa se je takole: “Katero jugoslovansko mesto ne bo nikoli dobilo pridevnika Titovo?” Odgovor je bil seveda Jajce, tisto mestece v Bosni, kjer naj bi po uradnih zgodovinskih razlagah nastala nova Jugoslavija. Jajce je ostalo Jajce, ni postalo Titovo J(j)ajce, del slovenske populacije, ki je mentalno z(a)mrznil v času, pa to Titovo Jajce slavi, kot da so nam sadovi 29. novembra 1943 prinesli toliko “dobrega”, da moramo to “dobroto” še vedno častiti, čeprav smo medtem dobili svojo državo, ki se je utemeljila (če se seveda je?!) na drugačnih zgodovinskih temeljih in moralnih podlagah, ki niso rezultat represivnih in totalitarnih metod, kakršne je prakticirala politična klika bivše države.

Leta 1991 smo mnogi naivno mislili, da je konec tvorbe z diktatorjem in njegovimi nasledniki na čelu in vsemi republiškimi oprodami, od katerih so nekateri še pri življenju in še vedno pripravljeni rovariti na vse možne načine proti ideji samostojne države, spodkopavati njene institucije in ustvarjati zmedo, nelagodje in negotovost. Tudi orwellovsko “popravljanje” zgodovine teče nemoteno dalje, vsak drugačen pogled na preteklost je razglašen za reva(ja)nšizem.

Slovenci (sicer ni jasno, koliko njih) po poročanju javne TV Slovenija menda “romajo” v Kumrovec, Jajce, ker menijo, da je bila nedemokratična, Titova Jugoslavija obljubljena dežela. (Slika: zajem zaslona Tednik, TVSLO1)

Kot nam je ganljivo, seveda ganljivo za tiste vernike, ki še vedno molijo v jugoslovanski cerkvi “bratstva in enotnosti”, prikazala Titova televizija, so ti verniki množično romali in kar naprej romajo v Titovo Jajce in tam slavijo sence v resnici davno izginulih prikazni. A ker vemo, da vera gore premika, je treba te vernike jemati resno, še posebej zato, ker jim Titova televizija, posveča toliko pozornosti, da dobi človek neprijeten vtis, ki mu šepeta, da se zgodovina na slovenskih tleh dejansko ponavlja na najslabši mogoči način.

Ponavlja se kot grozljiva in strašljiva farsa, ki jo vznesena novinarka Titove televizije, v Titovo Jajce jo je poslal njen delodajalec, Titova televizija, poskuša gledalcem, posebej tistim z dobri želodcem in še bolj trdnimi živci, da zdržijo do konca njene propagande, prikazati zgodovino v ideološko spačeni varianti. Mislili smo, vsaj tisti, ki nismo do kraja črnogledi, da kaj takega ni mogoče, da smo lekcijo o totalitarni državi dokončno pospravili v arhive, da velja splošni konsenz o tem, da je bila Jugoslavija 2.0 tvorba, ki jo je v butaro “istosti” povezovala enopartijska, policijsko-vojaška represija, obilno podprta vsaj do diktatorjeve smrti z zahodnimi finančnimi injekcijami, ki pa hodečega mrtveca niso mogle oživiti.

Naivni (ali pa pretkani) zahodni politiki so jih zato po letu 1980 nehali predpisovati in hodeči mrtvec je postal to, kar je edino lahko: zaudarjajoč kadaver, zaradi katerega so se zgodile neusmiljeno krvave balkanske vojne. In tovarišica novinarka s Titove televizije vse to prikazuje kot nekakšno nostalgično bajko, kakršne so na Balkanu nenavadno popularne, saj tamkajšnja ljudstva bolj kot ne ne marajo resnice.

Ne zamerim ji, tovarišici jugonostalgični novinarki, da ne more iz svoje kože, čeprav bi človek pričakoval, da bo kot oseba, ki Jugoslavije ni doživela na svoji koži, verjetno pa je občutila vsaj malce posledice njenega razpada, imela do dogajanja v Titovem Jajcu vsaj malo profesionalne, če že ne tudi človeške, moralne distance. In kdo je urednik te slavno depolitizirane Titove televizije, ki je odobril takšno pritlehno in v vseh pogledih zavajajočo politpropagando za nekakšne prikazni iz preteklosti, ki bi morale biti zakopane, kot bi dejal Jurčičev deseti brat, “devet klafter globoko”?

Kdo ima interes, da za gnilo preteklost, ki ni nikomur prinesla nič dobrega, zapravlja davkoplačevalski denar slovenskih državljanov, hkrati pa osvobojeno in depolitizirano vodstvo te Titove televizije stoka in joka, da bo Titova televizija propadla, če takoj ne dobi izdatne finančne injekcije in grozi, da bi bile njeni izsiljevalski triki še bolj resnični, z ukinjanjem regionalnih programov, simfoničnega orkestra in tako naprej.

RTV Slovenija, ki bo zaradi pomanjkanja denarja menda ukinila glasbeno produkcijo, regionalne centre v Mariboru, Kopru, Radio SI… ima dovolj denarja za izlete v Jajce. (Slika: zajem zaslona Tednik, TVSLO1)

In ptičja oblast seveda takoj najde denar, pa ne majhne vsote, kar milijone, s katerimi bo pri življenju ohranila še za nekaj časa institucijo, ki bi, taka kot je, morala propasti, saj ne more preživeti z lepim številom zaposlenih, ki se hodijo na Kolodvorsko samo štempljat (čudno, da ni urnebesnih protestov “nikogaršnjih hlapcev” ob lunatikovih predlogih za strogo beleženje prisotnosti na delovnem mestu).

Ampak ni se mogoče ubraniti občutka, da to, kar počne sedanje depolitizirano vodstvo Titove televizije, ni samo pobalinsko podiranje in uničevanje tistega, kar je ustvarilo prejšnje vodstvo, ki je menda nad ubogimi “nikogaršnjimi hlapci” izvajalo mobing, kaj mobing, strahovito diktatorsko represijo, ampak načrtno delovanje proti interesom slovenskega naroda, z blagoslovom in v prid ptičje vlade, ki se ji majejo tla pod nogami, saj ni sposobna niti ene same resne odločitve, nobenega državotvornega dejanja, ki bi ljudem naredila življenje lepše in znosnejše.

In ta Titova televizija je tudi servis vseh tistih NVO-jev, katerih edini smoter je cuzanje davkoplačevalskega denarja in ki prav zato, da se jim ne odtegne seskov, na katerih visijo, trobijo v isti rog s preizkušenimi kadri, ki so se kalili še v Jugi. Zato ni čudno, da toliko mladih vidi propadlo državo, ki jo komi verniki častijo v Titovem Jajcu, kot nekakšno obljubljeno deželo, balkanski Eldorado, ki mu je vladalo polbožanstvo, diktator s kakšnimi dvajsetimi vilami, petdesetimi dragocenimi avti in otočjem pred Pulo, da o vsem drugem niti ne izgubljamo besed.

Ne dvomim, da bo v času, ko je Titova televizija depolitizirana, mogoče videti še kakšno oddajo, ki bo v najboljši propagandni maniri, kakršno je izumil mali nacistični možicelj Joseph G., prikazala vso “veličino” nekdanjega imperija in njegovih glavnih igralcev. Če hočeš vladati brez pretresov, je učinkovita propaganda najprimernejše orodje, s katerim obvladujem množice in usmerjaš njihovo mnenje. Tudi to je zapisal Joseph G. v svoj dnevnik že leta 1934, ko so nacisti pričeli “osvobajati” nemški narod.

Ne morem si kaj, da za konec ne bi uporabil primere iz beletristike, vedno bolj sem prepričan, da so bili pisatelji s konca devetnajstega in vsega dvajsetega stoletja vizionarji in da se njihove skorajda prerokbe danes, ko Evropa tone v somrak in blato, uresničujejo na najbolj srhljiv način. In če bi hotel ob tem opisati mazohistično naravo večine svojih rojakov, ki se jih ne dotaknejo politične, socialne in ekonomske norosti trenutne slovenske vlade in vladajoče koalicije, bi izbral novelo nemško-češkega Žida Franza Kafke V kazenski koloniji.

Tisti, ki so jo prebrali, vedo, kaj sem hotel povedati, drugim jo toplo priporočam v branje.

82 komentarjev

 1. Miller

  Nikoli se ni nikjer in nikoli več se ne bo tako lagodno živelo kot v Titovi Jugoslaviji. Vse na kredit, ki ga je v naslednjem letu požrla inflacija. Lahko si postavil hišo, kupil stanovanje itd in itd.

  Danes pa tisti, ki so se najbolj okoristili (z YU inflacijo) in njihovi mladiči najbolj jamrajo. Seveda od dneva, ko so vstopili v Twitove čete.

  Tudi danes firme propadajo. Majhna Slo ima več kreditov kot 20 milijonska YU. Če nas ne bi z desetinami milijardami kreditirala EU, bi propadli kot Jugoslavija !

  In koliko stanovanj so zgradile janševe vlade ? Toliko kot golobove. Nič ! Zdravstveni sistem pa se reformira že od osamosvojitve dalje…

  Jutri bo na srečo Ljubljančanov deževalo.

  • Le PeN

   Ubogo revse, garant si nek juznjak , samo retardi lahko pisejo kaj takega. zdaj pa hitro vzami sliko Broza in onaniraj. Baustelac.

  • Ajda

   se popolnoma strinjam, na kaj smo sploh še lahko ponosni, naša država je oropana, pokojnine miselne še za preživetje ni dovolj in ne razumem kaj tako kritizirate čez Jugoslavijo, nič nam ni manjkalo vsi smo imeli službe, stanovanja, skoraj zastonj smo letovali na morje, imel smo bungalove na planinah, da. smo se hodili smučat, poleti pa na rekreacije. po samoosvojitvi pa je šlo vse navzdol, ljudje so ostali brez služb in dobesedno na cesti. Začeli so razprodajati vse kar smo mi ustvarili z našimi prispevki.
   Danes pa še do zdravnika ne prideš, če nimaš vez. Zdaj imamo revne in bogate, sredni sloj je popolnoma izginil.

 2. Dk

  ne deluje

 3. deni

  Hvala bogu, da večina sokomentatorjev gleda realno gleda na pol pretekle in današnje čase. Bajke o lepem življenju v Titovih časih prepustite raje pravljičarjem. Res nismo bili lačni in povrhu mularija. Moja mama stara krepko čez 90 let pravi, da je bilo najlepše v otroštvu, ko so bolj kot ne pasli lakoto. Kar se pa tiče Ljubičice bele, si je za življenja postregla kot indijski mogul in uživala večje razkošje kot tiste čase en največjih bogatasev, Onassis. Seveda s to razliko, da avstroogrski Podnarednik na račun delavskega razreda, ki je bil seveda tudi sam nekoč “delavec”, in je največ delal na sesalcih ženskega spola. Seveda smo vsi krvavi pod kožo. Vendar na sreco obstaja ze veliko knjig, ki starega opisuje realno objektivno in ne tvezi pravljic za otroke. in nase vrle leve bojevnike v obliki kruhoborcev. Briga jih za delavce, kot za lanski sneg. Hipokrizija 1o x na kvadrat. In še in še bi se dalo……………..in pika.

  • Miller

   Bilo je nekoč v Sloveniji

   24ur: Naslov: „Golob za manj birokratizacije in davčno reformo.“
   …in ustanovi še 10 ministerstev za ritolize in 100 uprav za istraživanje ruda i gubljenje vremena…

   Nora24tv: Naslov: „V času Janševe vlade je bila Slovenija peta najmirnejša država !“
   Ja, seveda, če je bila policijska ura in prepovedi gibanja…

   • ren

    Policijske ure in prepoved gibanja so imele za časa pandemije tudi druge evropske države.

    • Miller

     Še pomnite: razen protestov, so bile večino časa vladanja jj ulice prazne.

 4. Noctilucens

  Mimogrede, ali ni že skrajni čas, da MNOŽIČNO (ne samo posamezniki, med njimi tudi jaz, ki je sicer že dolga leta sploh ne gledam) nehamo plačevati RTV?

  • Iva

   Včeraj sem v zvezi z antipluralno oddajo ARENA (v ponedeljek – po “Titovem Jajcu”) protestno pisala ne le Varuhu RTVS, ampak tudi Varuhu človekovih pravic (enoumje pomeni kršenje pravic drugače-mislečim).
   Navajam del odgovora:

   “Varuhu je bilo z Zakonom o medijih naloženo le, da imenuje člana Sveta, ki pa ga predlagajo nevladne organizacije.
   To je storil, VLADO in ZAKONODAJALCA pa takrat tudi POZVAL, naj se funkciji Varuha človekovih pravic v prihodnje z zakoni ali drugimi predpisi ne nalaga pristojnosti, ki jih ne določa Ustava RS.”
   Zaključek:
   Zakon o RTVS alias Golobov zakon alias zakon pravne mreže Barbare Rajgelj je neustaven! Le zakaj so Martić&Co. umaknili pobudo prejšnjega upravnega odbora za presojo ustavnosti zakona o RTVS?
   Več na
   https://demokracija.si/prejeli-smo/prejeli-smo-je-zakon-o-rtvs-zares-neustaven/

   • P.Kos

    Zaradi bivše “varuhinje” Ilinke Todorovski sem nehal gledati TV. Pisanje tem in takim je brezplodno početje, ker so sami sebi namen.
    Take, bi rekel moj ata, je potrebno s plohom čez r’t …

   • Miller

    a Nota24 tv je pa resnicoljuben medij ? hahahahahaha

    • roman n.

     v bistvu jo tudi redno gledaš,potem veš da je.

     • Miller

      Ja, berem, da se nasmejem. Namesto Pavlihe.

  • Janez

   Za svobodo naroda!!!!

  • zdrava pamet

   Kako lepo bi bilo, če bi RTV sploh nehala oddajati. Ne plačujte.

   • Mema

    bedak

  • Darko Žnidarčič

   Ti kar nehaj, zagotovo ne bo robokopov pred hišo in tudi vodnega topa ne. Predpogoj pa je, da se odklopiš iz električnega omrežja in preideš na dimne signale.

 5. Noctilucens

  Ti “romarji” rinejo nazaj v svojo pravljico, ker slutijo – ne mislijo, ampak slutijo, z nagonsko, podganjo intuicijo – da bo prihajajoči čas zahteval od njih soočenje z vsemi grozotami slovenske preteklosti in priznanje teh grozot, s tem pa priznanje, da so oni ali njihovi starši zapravili svoja najlepša leta za podpiranje kriminalne, zatiralske laži, ki je stala na milijone življenj – ne samo fizično, ampak tudi v smislu životarjenja z repom med nogami, z ukrivljeno hrbtenico, brez prave možnosti za razmah svojih talentov, brez prave možnosti izbire, brez svobode, v zunanji in notranji sivini.

  Verjamem, da stari – kolikor niso že senilni – raje ne pomislijo, kako lepša bi bila njihova mladost (tisto, po čemer se jim v resnici toži), če bi jo preživeli v drugačni, svobodni državi. Mlajši, ki “romajo” tja, pa so pač potomci takih: prejkone delomrzneži, ki bi raje videli zagotovljene mesečno plačo do groba v zameno za prekladanje papirjev in kofetkanje od 10h do 13h. Demokracija in svoboda misli, govora, izražanja in izbire sta za take prehudo breme, ker zahtevata samostojno odločanje in pokončno, osebno odgovornost za lastne odločitve.

  Najbolj tragikomično je, da bi se Tito takim krohotal. Ta dandy, ki mu je bilo vse življenje mar samo za lastno rit in uživancijo, se je požvižgal nanje in na njihovo prihodnost.

  • Janko Šventner

   Jaz sem stari senilnii titovec-sigurno sem lepše živel takrat, kot pa v časih nove države kjer se v 30 letih ni zgodilo nič pametnega, še celo se poskuša uzpostaviti prav Titov režim. Žal mi je za novo držav Slovenijo katero sem si tako želel, vendar ne tako – zavoženo

   • Noctilucens

    Vaša izkušnja je vaša – torej nujno legitimna.
    Sprašujem pa se: kaj natanko pomeni, da ste “LEPŠE” živeli?

    • p.kos

     Bil je mlad in pri močeh. Takrat se zdi(!) vse drugače.
     Zdaj pa v kosteh trga, po stopnicah je sapa in Viagra je draga,.. Zagotovo pa je kriv Janša. Kar Millerja oz. Mustafanagića naj vpraša.

     P.s.: Morda pa je samo senilen, kot sam pravi in se ne spomni kako “lepo”, predvsem pa pravično je tedaj bilo.

    • Linda

     seveda smo, nobenih pritiskov nismo občutili in lagodno smo živeli, z eno delavsko plačo štiričlanska družina.

    • ligo

     LIGO

     Kako lahko trdite, da se je bolje živelo…čakali smo v vrsti za pralne praške, olje, sladkor…kavo se je nabavljalo le v čez mejo v Italiji, da o kavbojkah ne govorimo in Ponte Roso v Trstu…ko si šel čez mejo, si moral deponirati gotovino…na carini si šel čez kontrolo tudi do spodnjega perila, pa avto so obrnili cariniki…gradbenega materiala ni bilo, železa še manj, za cement si čakal celo noč in to le določeno količino…zračnice se je krpalo, gume brusilo in vlivalo na novo, ….

  • Marjeta Šibav

   Ne ne sme se tako govoriti Ali ste živeli v tistem času Vsi smo bili enaki nobeden ni izstopal Ni se kradli družbene lastnine Bili smo skromni in vsega smo imeli dovolj Spoštovali smo se Vi ki tega niste doživeli spoštujte našo zgodovino Kaj pa lahko danes spoštujemo

   • Noctilucens

    Še predobro se spominjam tistega časa … 😉

    Z vsem spoštovanjem: kar govorite, je pravljica. Verjamem, da ji verjamete, ampak to še ne pomeni, da je kaj drugega kot pravljica. Ampak blagor vam, če ste živeli tako, da niste videli vsega, kar se je dogajalo, in vsega, kar je manjkalo v primerjavi z drugimi državami.

    Z enakim spoštovanjem opozarjam na izraz, ki ste ga uporabili: “ne SME se tako govoriti.” Zelo zgovoren je.

    In kaj bi lahko spoštovali danes? Za začetek SEBE. Sebe in možnost, da lahko vsak izrazi svoje mnenje, ne da bi se moral bati reperkusij zase in za svoje domače.

   • uroš gabrijelčič

    Ja, živel sem takrat in NE, nismo bili vsi enaki! Le od kod vam to? In še, da se ni kradlo? Morda ne, ker se je legalno jemalo, tako so bili naštimani zakoni. Morda si preberete kakšno knjigo Rasa Pezdirja in Igorja Omerze. Prav za takšne, kot slutim, da ste vi, jih pišeta. Edina dobra stvar, ki se jih iz tistih časov spomnim, je bila moja mladost in pa seveda vzgoja mojih staršev. Ne za eno ne za drugo ni bil zaslužen komunizem. Da sen danes ta miselnost vrača skozi glavna vrata, je krivo dejstvo, da so se poglavitni krivci za izvajanja poneumljanja množic pretihotapili v naš čas. Tita je pred usodo Causesca “rešila” noga, kako bo z njegovimi učenci in zvestimi dediči, bomo pa še videli.

   • Iva

    Halo, kdo ste vi, ki pojma nimate o drugih?
    Tisti, ki so izstopali, so bili takoj poslani na “prevzgojo”. Ne le na Goli otok, kjer so cele dneve porivali kamenje v hrib in ga nato z vrha spuščali navzdol, na koncu dneva pa so jim dovolili v morje le do kolen. Če se je kdo zvrnil, je bil nato pretepen, nekateri do smrti!

    Kot kaže še niste slišali za življenjsko kalvarijo dr. Jožeta Pučnika, ker je drugače razmišljal, že kot dijak, več let je preživel v samicah, vzeli so mu diplomo, kot težak je delal v tujini in sočasno ponovno študiral ter doktoriral. Take zgodbe so zamolčane, čeprav gre za ljudi, ki bi morali biti slovenska elita! Zakaj je dr. Pučnik v mainstream medijih zamolčan?! Gre za očeta slovenske države, ki se je kljub težavam s srcem odzval vabilu Hribarjev (prišel v domovino), ko je padal Berlinski zid. Prevzel je vodenje danes zamolčanega Demosa (ust. novembra 1989(!), ki je Sloveniji izbojeval državo!
    Preberite knjigo Umiranje na obroke in boste videli, kako je sistem, ki ga simbolizira rdeča zvezda, diskreditiral in likvidiral lastne ljudi!

    Le zakaj šolski sistem ne obravnava zgornjih zgodb, zgodovina je naša učiteljica!?
    Iva Pavlin Žurman

    • Dooku

     svetnik torej

     • ren

      Zajebantski odgovor! Ni bil tak kot broz, ki je imel krvave morilske roke in ga nekateri častijo kot “največjega sina jugoslovanskih narodov”, kar dovolj jasno pove, da taki častilci nimajo vsega urejenega pod lasmi.

    • Zenaj

     Lep pozdrav,
     Sem rasel in hodil v šolo.
     Prišel iz vojske 79leta.
     Dobil službo v 14dnevih.
     Nadure, kilometrina, dnevnice,spanje v hotelu A kategorije ni bil problem.
     Stanovanje,krediti brez zavarovanja,oz. poroka.
     Da delavec ni dobil plačo in da si mati samohranilka ne bi dobila 10dnevnega dopusta ali da noseča pristane brez službe.
     Potem je res bil goli otok.
     D
     Razlika bil je denar, roba iz uvoza sedaj roba na izbiro a lova do krova a krov u podrumu.

     Lep pozdrav in ostanite zdravi.

     • Noctilucens

      Moj oče – relativno premožen človek – je leta 1984 ob nakupu novega stanovanja še kako potreboval poroke za najem kredita.
      Kako to, da ga niste vi? Nismo bili “vsi enaki”?
      Ali pa gre le za nekoliko opešan spomin, kar pomeni, da je najbrž neverodostojen še kak drug podatek, ki ga navajate.

      “Roba iz uvoza”… Najbrž imate z “uvozom” v mislih celo osnovne potrebščine, po katere so ljudje morali sami čez mejo? Spominjam se rožičeve “čokolade” in “sladkornih tablic”, ki so okoli leta 1983 nadomestile čokolado, ker je pač ni bilo; in tega, da je bilo treba po banane čez mejo; in da v danem trenutku niti toaletnega papirja ni bilo.

      Se morda spominjate tudi “stabilizacije? Kaj pa t. i. “deviznega zakona”? In 133. člena Kazenskega zakona SFRJ? In dobesedno pornografske “literature”, ki so jo v marsikateri osnovni (!) šoli silili brati šolarje? Ne? Jaz pa. Še predobro.

      “Nadure, kilometrina, dnevnice,spanje v hotelu A kategorije ni bil problem.”

      Ne, seveda ne. 🙂 Ker je bilo “vse od vseh”, zapitek za to farso pa naj bi plačevali potomci. Ali že kdo. Itak je bila “lova do krova” … dobesedno, ker so jo tiskali po potrebi in občasno prirejali ničle. 😀

      Še dobro, da – kt sklepam iz vaših besed – niste mladosti preživeli kje zunaj. Tako niti ne morete vedeti, koliko lepša bi bila mladost, po kateri se vam zdaj toži.

     • ren

      Le zakaj so trboveljski rudarji leta 1958 štrajkali? Maček je rekel, da jih bodo zalili z vodo, če ne prenehajo štrajkati.
      Sicer pa menim, da provociraš. Nižje doli poglej moj zapis, koliko sem star, da ne boš rekel, da Juge nisem doživljal.

   • P.kos

    Očitno sva živela v drugi državi. Ali pa je bil eden od naju priviligiran, drugi pa ne. Se pravi po naše da je bil eden bolj enak kot drugi.

    • uroš gabrijelčič

     Še ena resnična, ki gre na moj rovaš, ne v pozitivnem smislu, priznam. Bilo je v jugi, ko sva s soprogo potrebovala kredit za nakup nečesa večjega. Bila sva finančno dobro podkovana, a ne dovolj, pa še uradne številke se niso ujemale z materialnim stanjem. Kakor koli, na majhno plačo, zaposlen pri ženi privatnici, nisem mogel dobiti kredita. Potožil sem se prijatelju, ki je imel zveze pri LB. Stopila sva do njegovega prijatelja, ki je dokazoval, da moj dohodek ne zadošča za tako visok kredit … Moj prijatelj je vzel kuli in pred premajhen znesek vpisal 1. Zdaj je bil več kot dovoljšen. Bančnik je skomignil z rameni, podpisal pogodbo in malo pozneje smo šli na pijačo. Živela juga, z veseljem in brez slabe vesti sem jo goljufal. Zakaj, saj je bilo to proti principom moje vzgoje. Zato, ker Jugoslavije nisem imel za svojo državo, ampak za državo, v kateri sem se pač rodil. Drugače je bilo po osamosvojitvi, ko sem skrbel, da je moje podjetje poslovalo transparentno, moji zaposleni pa so imeli 40% višje plače kot drugi v primerljivi dejavnosti. Nato sem ponosen, s svojimi nekdanjimi zaposlenimi pa se redno srečujemo.

     • Brane

      Zato se pa zdaj ne čudi, če jih veliko zdaj goljufa državo, ker se jim ne zdi njihova.

   • zdrava pamet

    Oh, prismoda. Bili smo vsi enaki? Oh, pamet.

   • Darko Žnidarčič

    Točno tako je bilo in pika. V čigavem stanovanju živiš, kateri vrtec in šolo si obiskoval in kje si privekal na svet, kje si se zdravil in koliko te je vse to skupaj stalo in še na tisoče zadev, ki so takrat delovale, v dobro VSEH. Lahko se dobiva na kavi, čaju, pivu kjerkoli. Sem prepričan da ti bodo čudežne kapljice Kosobrina pomagale pregledati.

   • Kuki

    Saj ravno v tem je problem – vsi smo bili enaki, ne glede na posameznikovo sposobnost ali nesposobnost. Družba, v kateri so vsi “enaki” in nihče ne izstopa, je obsojena na propad, v njej ni nobene iniciative, le letargija.

  • Miller

   Da ne bo kdo rigal o jugonostalgiji, nekaj je res:
   Res je, da smo se v YU vozili s 101kami, ampak bajto si pa na puf postavil tik-tak. Čez leto je puf požrla inflacija.
   Delavce ni nihče je.bal v glavo kot danes. Občinska oblast se je bala republiške, ta pa Beograda. Ker nekoga se MORAŠ bati ! Če se ne, je to kar imamo danes. Anarhija, krivice !

   V YU bili smo bolj ZADOVOLJNI in SREČNI. Tudi starejši ! Smučarija, morje je bilo vsakemu dostopno, tudi z Yugoti.

   Takrat je zagrizen komunajzar, na povodcu Beograda, tov. Janša vodil romanja v Avnojsko Jajce in ovajal vsakogar, kdor ni bil na liniji. Danes je beograjski povodec zamenjal z pentagonskim in še vedno laja po ukazu…

   Danes pa je narod s terenci za sto jurjev in vsega polnih riti, zagrenjen, koleričen, živčen, depresiven, nezadovoljen z vsem in nesrečen.
   Psihiatrije polne !
   To je ideal @p(ezd..) kosa

   • zdrava pamet

    Prismoda!

   • Rokovnjac

    Imas prav,jaz sem tudi imel pristop do morja na Golem otoku,zakaj?Zato ker so me v proizvodnji rabili 24 ur na dan v finoklesraskem oddelku.Zaradi moje specialne sposobnosti so me premestili v svobodnjasko sobo in sem moraL biti na razpolago 24 ur na dan.Tudi ob treh zjutraj so me vrgli iz pograda.Pa vseeno sem imel sreco,ce bi ostal v zici,verjetno,danes nebi tega pisou!

   • mihael

    Ti revše murgelsko, ko je Janša hodil po Jajcu, je bil najstnik,torej premlad, da bi ga lahko ti okorelež obtoževal njegovih takratnih mladostnih dejanj. Da je še v Jugoslaviji izgubil službo in bil v zaporu, ker je hotel mladince odtrgati od tvoje mogočne Partije, jasno pove vse o njem v njegovi odrastlosti, kar ti bedak sploh ne razumeš! In ta zamera Partije, ga še danes spremlja, saj ga zapirajo, šikanirajo, blatijo in preganjajo celo njegovo družino! Seveda ti gumpec ne moreš iz svojega agitpropa, ker si pač neinteligentno bitjece!

 6. slavkope

  Najbrž ni naključje, da sta bila med najbolj glasnimi in opaznimi nazadnjaškimi malikovalci “Titovega Jajca” v ospredju nekdanji zvesti aparatčik iz kabineta zadnjega partijskega šefa in prvega Predsednika RS ter aktualni izvoljeni državni poslanec iz vladajočega Gibanja svoboDA. Kontinuiteta med Titovo komunistično diktaturo SFRJ in aktualno diktaturo “Golobnjaka svobode” je bila simbolno in konkretno dokumentirana v zgovorni nostalgično jugoslovenarsko agit-propovski reportaži urednice Tednika TVS Jelene Aščić in v “prime time” notranje-političnem programu “depolitizirane” Martić TV.
  “Nikogaršnji hlapci” izmed najbolj glasnih političnih aktivistov velikega šefa RTVS Zvijezdana Martića so pokazali in dokazali, da niso več – “nikogaršnji”.

 7. Miller

  Čestitam vsem bivšim državljanom Jugoslavije za 29. november, Dan republike,
  posebno tistim, ki so PRISEGLI, da bodo s svojim življenjem branili njen „ustavni poredak.“
  Živeli !

  • deni

   Bravo tako se govori.

   • deni

    Malo heca ne škoduje.

   • peter heberle

    beda od avtorja, vsaj doktorskegs naslova naj se odrece, revez, ki je tako trpel v Jugoslaviji, da je doktorat delal v Srbiji

   • Luka

    Preskakovati stvari in se zadrževati na dnevnih temah….ehh. Ustavno opredeliti Slovenca, arbitraža. Istra z otoki je Slovenska, Dalmacija je predmet pogajanja – ne prost dostop do morja. Ko uredimo tovrstne stvari se tudi naši južni spremenijo.

  • deni

   Samo še to. Nočem se bost, z nikomur. Vsak ima pravico do svojega mnenja, konec koncev živimo v svobodi. Sem samo švoh Katolik. Ampak v bran Cerkvi bi eno malenkost. Inkvizicija je bila zločimska organizacija. In njen glavni štab je Lizboni doletel božji srd v obliki potresa, za nameček jih pa je cunami odplaknil v morje. Tako, da si po tem dogodki nikoli več ni popolnoma opomogla. Malo zgodovine pač ne škodi.

   • Noctilucens

    Tole je rahlo OT (mimo teme), ampak ko že omenjate inkvizicijo …
    Ja, vsekakor, grozna je bila.
    Ampak vseeno poguglajte ime “Lamothe Langon”. Njegova raziskava inkvizicije in njenih grozot v Španiji je celih 150 let služila kot vir, na katerega so se sklicevali poznejši raziskovalci Inkvizicije.
    Šele v 1970. letih je dvema raziskovalcema prišlo na misel, da bi preverila Lamothe-Langonove vire … Izmislil si jih je. Izmislil si je celo arhive, da o dogodkih ne govorimo.
    Tudi to je zgodovinopisje.

 8. Valentinčič

  Še ena mojstrovina Denisa. Čestitke. Sam pa bi dodal :
  Ko so ponosni člani ORGANIZACIJE dojeli, da jugoslavija- regija ni več možna v celoti zaradi neposlušnih Hrvatov, ki so solidno spucali svojo državo jugonostalgikov, in se kot klin zapičili v njihovo rajsko otađbino, se je pričel drug scenarij in sicer ustvarjanje jugoslavije kar v Sloveniji. Če kdo ne verjame, svetujem obisk mercatorja ali lidla v mestu heroj, kjer boste z lučjo pri belem dnevu lahko iskali posamezne slovensko rodne osebke. Vsa ta jajca okoli jajca, štempljanja, cene elektrike, RTVja in podobno izgleda kot dimna zavesa za veliko zamenjavo, ki se dogaja v realnem času. Ko bo večina takrat že manjšine turodnih to spregledala, bo že zdavnaj prepozno.
  Škoda, ker nek procent čefurjev bi bil kot sol v juhi zelo dobrodošel. Ko se pa kila soli vsuje v liter juhe, pa postane ta neužitna.

  • Jurcek

   osamosvojitev nas je pripeljala izpod dežnika domačih gospodarjev pod tuje. Ali je bil to strateški cilj osamosvojitve in odliv dobičkov, v glavnem neobdavcenih, v centrale v tujini. ali smo res nezgovinski hlapcevski narod??

   • Noctilucens

    Za to pač ni kriva osamosvojitev kot taka, temveč tisti – začenši z glavnino naroda (kar se pozna na volitvah), ki samostojnosti pač mentalno niso kos in so dejansko raje pod tujo peto, ker se tako laho z relativno polnim želodcem mirno pritožujejo (potihem, seveda, na skrivaj), namesto da bi sami sprejemali odgovornost za svoje odločitve.

    Leta 1991 bi morali odločno izvesti lustracijo. Nismo je – in tako se je bolezen širila naprej; in zdaj imamo, kar imamo. Konec je.

    • deni

     Tocno tako. Samo je ta vlak odpeljal. Škoda, da današnji kompozicije, sicer zamujajo samo za par ur, ne 30 let. Drugače pa drži. Ampak kdo od nas veteranov je takrat samo pomislil, s kalašnilovim v rokah, da se bodo z floskulami, skozi stranska vrata, hinavsko privlekli nazaj.

     • Noctilucens

      Ma… kdor je poslušal vox populi (mislim, kritično maso), ki je bil zmožen recimo po predvolilnem TV-soočenju Pučnika in Kučana klaftati izjave v slogu: “Kako grdo ga je napadal (= Pučnik), REVČEKA” (verbatim, slišano na avtobusu) – bilo pa je za demokratične razmere popolnoma normalno soočenje, v katerem je Pučnik jasno in glasno navedel samo par resnic, na katere “revček” pač ni imel odgovora – je lahko zaslutil, kam bo nazadnje zavil vlak …

     • Rokovnjac

      Drugače pa drži. Ampak kdo od nas veteranov je takrat samo pomislil, s kalašnilovim v rokah, da se bodo z floskulami, skozi stranska vrata, hinavsko privlekli nazaj.

      Torej priznate,da so bili in so se romunski cigani bolj pametni,kot pa vecina Butalcev!

   • Ervin

    Gotovo smo hlapci, predvsem zaradi našega prirojenega prezira in egoižma, z dodatkom Ignoranca, lažno sočutje in hinavščina so socjalistične vrline uveljavljene v bivši Yugi in kot take v paketu “Svoboda” prodane po 50% znižani ceni do konca aprila 2022.

 9. uroš gabrijelčič

  Carl Schmitt, vodilna avtoriteta na področju
  avtoritarnih režimov: »Noben režim ne more trajati niti eno samo generacijo, če temelji na tehničnih osnovah oziroma samo z zagovarjanjem moči. Bistvena za takšno politiko je ideja, da ne more biti politike brez oblasti in da tudi oblasti brez etosa prepričevanja ne more biti.«
  “Etos” prepričevanja v Jugoslaviji je bil utrjen s puškinimi kopiti in grožnjo z Golim otokom. Govorjenje o tem, da so komunisti uvajali pluralizem, je čvekanje. Še leta 1977 sem se avtor tega komentarja moral pred oblastmi zagovarjati, zakaj sem iz ZDA dobil 3 številke takrat vodilne revije za sodobno umetnost. In kdo mi jih je poslal. In ne, ni bilo posledic, ker je bila mati mojega najboljšega prijatelja v službi v Udbi.

 10. Miller

  Prvi politik, ki se je zavzemal za pluralizem in ga začel uvajati še v času YU, je bil tov. Jože Smole, ki je omogočil Šuštarju, da je na RTV voščil Božič.
  To so bili prvi koraki demokratizacije. Ne Twito in ne št.57 revije….

  Drži, zgodovina se ponavlja.. od časov cerkvene inkvizicije, do Luterjevih reformatorjev, medvojnih revolucionarjev in danes do desno levih skrajnežev, ki besnijo na druge, ki si dovolijo obiskovati Meko, Titov grob, Kumrovec, Jajce, Lurd, Vatikan ali se plaziti po kolenih na Brezjah.

  Ne financiramo državljani samo Levo RTV, ampak tudi Desne verske skupnosti, pa je le delček državljanov vernih !

  Pluralizem. Pahor je bil zadnji naš politik, ki ga je udejanjal. Mogoče bo nadaljeval Logar.

  • jaz

   Prvi ki mu je centralni komite dovolil da je voščil ..”srečen božič umazane živali”,se je zgodil zaradi tega ker so te “umazane živali” podrle ograjo in jih ni bilo več možno udržati. Le samo zato…

   • Miller

    vojščak in trobilo Nore24, a spet z lažmi ščuvaš… laž na laž janšistični paž.

    • jaz

     Ni ga večjega ščuvača in žaljivca na tem portalu razen Millerja…

  • P.Kos

   Spomin ter percepcija zlate ribice.

  • Jure S.

   Se strinjam z vami: enoumje je Boh kar pravično raztalal na obe plati.

   • uroš gabrijelčič

    Zakaj je samo enim dal zvočnike in megafon?

  • tohuvabohu

   Smole demokrat? Ne serji. On je bil tisti, ki je sprožil pogrom zoper 57. številko Nove revije.

  • Noctilucens

   “Prvi politik, ki se je zavzemal za pluralizem in ga začel uvajati še v času YU, je bil tov. Jože Smole, ki je omogočil Šuštarju, da je na RTV voščil Božič.”

   Kot so se vzhodnonemške marionete ZSSR “zavzemale” za svobodo in zato omogočile padec Berlinskega zidu. Omogočili so ga, ker so vedeli, da jim drugega ne preostane: ali pade zid – ali pa oni.

 11. slavko finec

  Država je prodala podjetja, banke, ki danes poslujejo uspešno. Predlagam tudi prodajo zgubaške RTV, a je njena najljubša igračka, seveda na naš račun

 12. Slovenec

  Odkar je JA prevzela Tednik, te oddaje nisem gledal niti enkrat več. Niti enkrat!

 13. APMMB2

  Marsikaj se govori o Titovi Jugoslaviji. Pred vsem o stvareh,ki so jih Jugoslovani doživljali kot uspehe tovariša Tita, ki je s pomočjo propagande še danes eden najpriljubljenješih Jugoslovanov, če ravno je bil podoben Stalinu, ki je pobili 20 milijonov svojih državljanov. Titu to ni bilo omogočeno, saj potem bi ostal sam na karađorđevem Dedinju.
  O bankrotu Jugoslavije pa se ne govori.
  Modro vodstvo, ki je ustvarjalo Indijo-koromandijo in kjer sta se cedila med in mleko delavskemu razredu je namreč zavozilo ta raj na zemlji tako, da je bankrotiral. Ob velikem 29. novembru je namreč potrebno spomniti naivneže, pa tudi vse tiste, ki tega niso doživeli, da je Jugoslavija bankrotirala. Ni bilo deviz,ker pač ni bilo zadolževanja. Ker ni bilo deviz, se je življenje v Jugoslaviji ustavilo in zavladalo je pomankanje,ki ga ni mogla rešiti niti Krvava Milka, niti prebrisani Ante.
  Bratsvo in enotnost, ki so ga varovale puške in tanki slavne JLA in sveda Udba je razpadlo.
  Med tem, ko so Srbi videli bodočnost v Srboslaviji, Hrvati v Lepi naši, Slovenci pa bi z vodstvom, ki je na sliki in ki ga šola Ljubičice Bela, pa ni zmoglo nič. Mali palček je želel asimetrično federacijo, da bi osamosvojil Slovenijo in jo premaknil iz Balkana v Evropo pa niti pomislil ni, saj je vedel da lahko s klečeplazneži iz slike ohrani svoje privilegije samo s puško in tanki,če ravno niso slovenski.
  Ko smo bili v Indiji koromandiji smo dosegali tretjino evropskega povprečja.
  Janša nas je popeljal že nad povprečje, sedaj v svobodi pa lahko pričakujemo ponovno tretjino, saj nam vlada še vedno isti palček, ostali s slike pa nas kot angeli gledajo iz nebes, ki so si jih ustvarili na zemlji.

  • P.kos

   Tudi ta palček se bo usmradil.Smrdi že dolgo, kot smrdi tudi depolitizirana RTV, ki ji ne bodo pomagali nobeni milijoni. Ravno obratno.
   Bolj ko bo, prav tako smrdeči golob podarjal milijone nesposobnemu vodstvu RTV, bolj bo ta zaudarjala in bolj se bodo ljudje obračali v stran. Nekatefri občutljivejši smo se obrnili stran že pred leti. Danes je takih vedno več. In tega dejstva, te kotaleče snežne kepe, to vodstvo ne prepozna zaradi nesposobnosti zaznavanja lastnega smradu.

 14. Andrej Muren

  Marx je rekel, da če se zgodovina ponovi, se ponovi kot farsa. Čeprav se v večini stvari filozofsko z Marxom ne strinjam, ne morem zanikati, da je imel tu in tam prav.
  Današnja Slovenija pod golobjo vlado je prav gotovo farsična ponovitev pokojne SFRJ. Danes se resnično pri nas udejanja zgoraj navedeni Marxov izrek. Z izpričano jugonostalgijo žalujemo za časi, ko si bencin lahko kupoval le na bone, po osnovne življenske potrebščine pa je bilo treba iti v Trst ali Celovec. Pri tem ne omenjam povojnih pobojev in siceršnjega nasila komunističnega režima ter popolno odsotnost demokracije in človških pravic. Ali moramo za tem žalovati?
  Kaj je v glavah ljudi, ki imajo toliko nostalgije po Jugovini? Še razumem vodilne komuniste, ki so izgubili absolutno oblast, čeprav so še vedno na oblasti. Ne razumem pa običajnih ljudi, ki so to Jugo nekoč vendar doživljali. Ali si res želijo ponovitev tistih časov ali so samo senilni? Mladina v šoli ne sliši nič o osamosvajanju, še vedno pa veliko o AVNOJ-u.
  Pri poveličevanju rajne SFRJ igrajo posebej klavrno vlogo naši režimski (levi) mediji, med njimi prednjači depolitizirana RTV. Zato ji vzdevek “Titova” kar pristoji.

 15. DexPex

  V Jajce, Kumrove in Beograd hodijo omejenci, ki niso razumeli in še vedno ne razumejo političnega marketinga KPJ in Titeka.

 16. ren

  Na naslovni fotografiji je direktno za brozom morda takratni (ko je bila fotografija posneta) generalni direktor titove televizije Janez Vipotnik (1973–77 generalni direktor titove RTV).

  V Nemčiji je prepovedano slavljenje nacističnega režima, ki je sprožil 2. svetovno vojno, pobil 6 milijonov Judov in zaradi vojne povzročil smrt 50 milijonov ljudi.

  “Izvješće poslijeratnog zloglasnog ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne policije u SFRJ Aleksandra Rankovića izneseno na Skupštini u Beogradu 1. veljače 1951. “Kroz naše zatvore je između 1945. i 1951. prošlo 3.777.776 uhapšenika, a likvidirano je 668.000.”

  Vsega skupaj pa je v Jugoslaviji bilo pod brozom pobitih okoli 1 milijon ljudi.

  Če so v Nemčiji prepovedali proslavljanje in hvaljenje nacističnega režima, bi lahko iz spoštovanja in pietete do pobitih ljudi zaradi komunistične revolucije nekaj podobnega storili tudi v Sloveniji.

  Jelena Aščič, lahko te je sram. Preživel sem celotno ero titovine od prvega pa do poslednjega dne. S tistim neslavnim 29. novembrom 1943 vred!

  • deni

   Aha, se pravi, da se bo po novem RTS imenovala KOS TV (Komunisti Osvobodili Slovensko TV). Super the best. Od zdaj naprej laže diham (dobesedno, ker so me pred kratkim rešili, pa ne osvoboditejski LOS D(Levica Osvobojena Spon in Demokracije), temveč zdravniki. Ob tem se iskreno zahvaljujem, sestram, tehmnikom Intenzivne nege KOŽB v KC. Seveda me muči grozna nostalgija in se vsak dan zjočem na dneve Titovih pionirčkov ter omladine, koju predvodi Ljubičica bela. A ni to super, da te vodi, hm, hm. Ups, zdaj je Svoboda, pssss. Dragi moji Slovenci psssss ali pa. Ne, ne ni poziv k nasilju.Samo na primerih, traparij, ki jih počne the best vlada, ever. Mimogrede vsa moja Žlahta je vsa brez izjeme sodelovala v NOB, na partizanski strani, vendar je potrebno ločiti politični del, ter uboge lacne premražene borce, ker hudičevo dobro poznam zadeve iz prve roke.Tako, da res človek ostane brez besed.

   • ren

    Ni mi jasno, kaj si hotel povedati.

 17. jaz

  Stvari so v bistvu zelo resne. Imeti pod nadzorom rtv, sodišča vse do ustavnega, Večino županov velikih mest, kvalificirano večino v parlamentu da sprejemaš kakršnekoli zakone ni šala. To sedaj počenjajo in nacistična propaganda o svobodi pelje naravnost v diktaturo oziroma totalitarno državo. …mehki ć, povezovanje na praznikih bivše Jugoslavije, prevzemanje velikih sistemov s strani Jugotajkunov, to je eno samo stezanje slovenskega naroda za vzpostavitev tretje Jugoslavije. prvi v tem početju so seveda Srbi, čeprav še svoje države niso sposobni normalno peljati naprej. In ne smemo pozabiti na ruske interese do Jadrana. Mislim si tudi da so prav njihove “službe” glabvni organizator teh strateških premikov v vezi šibitev Slovenije.

 18. RuSSkimir

  V Jajce romajo tisti, ki so imeli kaj od tega, rdeča elita, danes pa njihovi potomci. Večina je bila tiho in si mislila svoje, da ne bi fasali kakšne prijave. Da pa to objavlja javna TV Slovenija, je bruhanje na kubik.

 19. Dolfe

  Bolnica

  • Kugy

   Zgodovina se ponavlja .Ce bi Yugo vodil Stalin ali Pavelič bi ti isti nostalgiki hodili v Jesenovac ali Goli otok. Doličen del naroda vedno nasede propagandi medijem, interesom, ker nimajo širine kritičnega razmišljanja in zdraven še temu primerno vzgojo.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?