“Je predsednik vlade vpleten v prirejanje dokumentov, ki naj bi ga oprali sumov vmešavanja v Policijo?

Premier se zapleta vse globje (Slika: zajem zaslona 24ur zvečer, 25. 10. 2023)

Avtor: | 5. novembra, 2023

Napetosti na političnem prizorišču po šokantnem razkritju nezakonitega ravnanja predsednika vlade Roberta Goloba naraščajo. Kot smo predvidevali, se zaradi svojih značajskih lastnosti premier ne bo zlahka vdal, trdi, da je vse zarota, kar bo menda dokazal s pričanjem v Državnem zboru in z dokumenti. Kot smo izvedeli, pa naj bi bil njegov ključni dokaz – dopis Policije, ki zanika njegove pritiske – njegov konstrukt oziroma izum njegovih najožjih sodelavcev.

Predsednik vlade Robert Golob se je očitno odločil za taktiko »napad je najboljša obramba« in njegovo nekdanjo ministrico Tatjano Bobnar ter nekdanjega v. d. direktorja Policije Boštjana Lindava obtožil laganja, celo halucinacij. V gostovanjih v oddajah Odmevi in 24ur zvečer je v sredo, 25. oktobra 2023, večkrat poudaril, da ima pisne dokaze o tem, da sta nekdanja ministrica in v. d. direktorja Policije lagala. V oddaji 24ur zvečer je eksplicitno navedel »dokument«, ki naj bi ga dokazoval njegovo nedolžnost.

Predsednik vlade o svojem odrešilnem”dokumetu” v oddaji 24ur zvečer, 25. 10. 2023. (Slika: 24ur.com)

Po naših podatkih naj bi ta “dokument”, ki ga predsednik vlade omenja kot njegovo rešilno bilko, nastal v odsotnosti nekdanjega v. d. direktorja Policije Boštjana Lindava, ki je po razkritju pritiskov nanj in ministrico, oddaji poročila o pritiskih na Policijo, na začetku decembra 2022, odšel na bolniško.

V njegovi odsotnosti naj bi po dogovoru med Vesno Vuković, tedanjo PR-ovko Gibanja Svoboda, sedanjo generalno sekretarko, in njeno prijateljico, PR-ovko Policije Majo Ciperle Adlešič, z vlade na Policijo poslali fiktivno vprašanje o vmešavanjih politike v operativno delovanje Policije. Na podlagi tega konstrukta je nastal prirejen odgovor Policije, v katerem ta zanika vmešavanje politike, tudi predsednika vlade. Ta odgovor je menda sestavil namestnik generalnega direktorja Policije Igor Ciperle, čisto slučajno mož PR-ovke Policije in prijateljice Vesne Vuković.

Namestnik direktorja Policije Ciperle naj bi bil avtor prirejenega dokumeta, ki je Golobov krovni dokaz o ne-vmešavanju v delo Policije (Slika: gov.si)

Naj poudarimo, da vseh informacij nismo mogli preveriti, ker so akterji nedosegljivi, ali ne odgovarjajo na vprašanja. Na podlagi vseh indicev in tudi na podlagi zapriseženega pričanja nekdanje ministrice za notranje zadeve in vseh povezanih informacij pa ocenjujemo, da so podatki dovolj kredibilni, da o tem obvestimo javnost.

Tudi sicer naj bi bile informacije o tem, da je glavna naveza predsednika vlade na Policijo (poleg Darka Muženiča v NPU) Miloš Milović, napačne. Glavne informacije, ideje, usmeritve, naj bi predsednik vlade prejemal od člana sveta stranke Gibanja Svoboda Damjana Dragmana (prej je bil dejaven tudi v stranki Jureta Lebna, novega kandidata za ministra namesto Alenke Bratušek), nekdanjega člana specialne enote Policije, ki je bil odpuščen zaradi spornega ravnanja. Tisti, ki se je podpisal pod njegovo odpustitev pa je bil po uradni dolžnosti Martin Jazbec, tisti Jazbec, za katerega je predsednik vlade od nekdanje ministrice Tatjane Bobnar zahteval, da ga brez vprašanj vrže iz službe, če želi povrniti njegovo zaupanje.

Slika: Gibanje svoboda, zajem zaslona

Iz vsega navedenega je jasno, da se predsednik vlade Robert Golob iz dneva v dan zapleta v nove konstrukte, ki niso več samo njegov politični problem, ampak gre za resne sume kaznivih dejanj.

Ne nazadnje se resno zapleta tudi pri zanikanju vpliva na odločitev SOVE glede termina aretacije domnevnih ruskih vohunov. Direktor SOVE, ki je eksistenčno odvisen od ravnanj predsednika vlade, je pričakovano vsaj delno »pokril« trditve premierja, da on osebno ni vplival na zamik aretacije. Ni pa zanikal morebitnih vplivov drugih, ki bi v imenu predsednika vlade zahtevali zamik, med njimi je gotovo najbolj izpostavljen, omenjan, predsednikov državni sekretar za nacionalno varnost Andrej Benedejčič (o tem je poročal tudi javni Radio Slovenija). Nadaljevanje zgodbe bo vsekakor zanimivo.

41 komentarjev

 1. Miller

  @jaz,
  tov. Twito, je pred dnevi pozival na oboroževanje, zaradi nevarnosti pred migranti itd.
  Na 24kur, se je na vprašanje Slaka izdal, ko je izjavil, da je to motivacija (na ameriški način), da bi čim več mladih vstopilo v vojsko in pazi to: ker Nato – oz. Pentagon nujno potrebuje vojake – kanon futer.

  Kvizling Rupnik je novačil mlade slovenske fante za kanon futer, da so odhajali v smrt za Hitlerjevo okupatorsko vojsko.
  Popolnoma isto počne njegova reinkarnacija, kvizlinški sociopat Twito, ko novači slovenske fante, naj se pridružijo vojski za kanon futer, ki bo umirala za okupatorja iz Pentagona.

  Slovenski vojak nima kaj početi preko Kolpe in Karavank !

  In še to: kapo dol slovenskim predstavnikom v VS, da so glasovali za mir.
  Konec koncev za to obstaja VS.

  • jaz

   @Miller, pazi to; migranti ki prihajajo, so brez problema oboroženi z noži. In so ga brez problema pripravljeni uporabiti. Kadar se jim zdi in za kar koli to hočejo. Vedo da jim naša policija ne bo skrivila niti lasu. Še več! Prikrivajo njihovo
   identiteto!! Jih pa sproti njihovi kvizlingi, naši domači izdajalci verjetno sproti obveščajo.
   In pazi to; Stalinovi kvizlingi, niso novačili slovenskih fantov za NOB..(narodno osvobodilno borbo), temveč za kanonfuter Hitlerjevi vojski. za legitimacijo komunistične (borbe) v očeh zahodnih zaveznikov so izzivali na takšen način kot Hamas Izraelce, da potem ta prireja maščevalne akcije nad Paslestinci.
   Res ni tvoje zgodovinobralstvo provesionaizem, Hoby pa hoby. Amaterizem.
   Hmm hmm, morda pa tudi ne??

   • Miller

    brezvezno lapanje, brez repa in glave, ki ne opravičuje ogabnega novačenja slovenskih fantov za tujčev kanon futer po svetu.
    A doma jih bodo pa migranti zamenjali ?
    A tisti z noži ?

    • jaz

     Novačenje je se dogaja tudi vse tja do Vladivostoka. Hočeš nočeš mobilizacija za napad na neodvisno državo Ukrajino. …še sreča da nismo del sovjetske zveze, bi kgb-jevci pod prisilo novačili naše fante…

     • Miller

      pa koga še briga ukrajina…

 2. tohuvabohu

  Kaj je “krovni dokaz”? Slišal sem že za ključne in kronske dokaze, za krovne pa še ne.

 3. Miller

  @jaz,
  Slovenec je bil od nekdaj hlapec.
  Nemškutarji Dunaju,
  Revolucionarji Moskvi,
  Komunisti Beogradu,
  domobranci Vatikanu in Berlinu,
  danes ritolizni golobovci Davosu,
  janšistični totalitarci Pentagonu.
  In vedno bolj papežki od papeža.
  A da ne ?
  Zato dobivajo četniki v Srbiji penzije,
  domobranci pa sveče poleg jam.

  • tohuvabohu

   Očitno si tudi ti hlapec, mlinarčuk. Orban ma te rad, da Putina ne omenjam.

   • Miller

    Dva je bolje, kot tvoj pes.

  • jaz

   @Miller. Iz tvojega oholega traktata lahko razberem, da nisi Slovenec, ker ne govoriš v prvi osebi množine. Če vzamemo kot primer, da recimo greš na neko delovišče in govoriš delavcem…vi ste vedno bili hlapci in vedno boste hlapci na vekomaj, to pomeni da je tisti ki to govori nacistična naduta oseba. Človek spaček, psihopat. kaj hočeš povedati nam Slovencem v našem jeziku? Da si nekaj boljšega? Pa povej kaj si boljši od nas hlapcev?? Res je, da smo preveč naivni in zaupljivi. Vendar pa bi vsi radi pri nas živeli. Kot četnike v Srbiji misliš bivše oficirje JLA? V bivši Realno priznani državi je večina njih oddelala svojo delovno dobo, čemu ne bi dobili pokojnin? domobranci sveče poleg jam? Mrtvi ljudje poleg jam, čemu ne? Stalinovi kolaboranti so s pobijanjem pomembnih Slovencev zaplodili domobranstvo in jih nato seveda pobili.
   Ti Miller ki ti je zgodovina hoby, kot si sam navedel, ne moreš niti tolike objektivne razlage da bi doumel razmeroma enostavne zgodovinske vzroke in posledice.
   Res ti je zgodovina hoby…na nivoju dojemanja otroka na poganjavčku.

  • Slovenec

   Hvala ‘uredništvu’ za zanimivo analizo povezav. Deluje kot veter, ki razpiha meglo.

 4. vernon COLEMAN

  Citat: ”Portalplus je neodvisni spletni portal, … ter povsod tam, kjer obstaja potreba po čim manj pristranskem poročanju.”
  Hahahahahaha!
  Izbrisali ste vse komentarje pred ”prenovo”, zaščitili ste krepkega ”strokovnjaka za NI Javnega Zdravja”. Zakaj niste vrnili starih komentarjev, g. Majnardi, g. Steinbuch? Imate morda spet kakšne ”tehnične težave”? No, zakaj? Ker nočete, ker vas resnica moti, ker vi prodajate PR in lobiranje, ne pa resnice, ker ste izvedli BRUTALNO CENZURO, tako kot vsi ostali mediji. Novinarstvo je KLINIČNO MRTVO, to lahko dokažemo brez problema – to, kar vi ponujate je lobiranje in PR.
  Portalplus je portal, kjer brez sramu objavljajo razni lobisti (tudi Majnardi je bil/je še) lobist, to so razni taki Drapali in co., tukaj objavlja celo tobačni menedžer Gietz… in vi niste naprodaj, vi ste neodvisni, objektivni? Malo morgen!
  Vidim pa, da v vseh prenovljenih verzijah bijete večno bitko med Janšo in Kučanom, tako piarovci-avtorji kot tudi komentatorji, ta partijski nateg, da mu ni para…
  Srečno in lahko noč – cenzorski stvori!

  • APMMB2

   V vsaki družbi se foremirata lvica in desnica, bistvo je dva pola.
   Tudi slovenska družba je razdeljena na dva pola, ne pa na dve polovici.
   En pol predstavlja Milan Kučan s svojimi somišljeniki, drugaga pa Janez Janša.
   To je dejstvo, ki se ga ne da skriti.
   Ta polarizacija traja praktično od osamosvojitve in zato lahko spremljamo kateri pol je uspešnejši.
   Kar se politike, politikansttva in političnih intrig tiče, je pol Milana Kučana bistveno bolj uspešnješi, kar se pa tiče razvoja Slovenije, demokracije, državotvornosti, pa je desni pol močnješi.
   Milan Kučan je vse, kar je v svoji karieri naredil, zavozil. To se da dokazati. Propadla mu je partija, propadla mu je JNA, propadla mu je Jugoslavija.
   Propadel mu je bančni sistem, propadlo mu je gospodarstvo. Propadel mu je Forum21. Kljub temu, da gre iz poraza v poraz v realnih potezah, pa uspe s svojo propagando in zaslepljenimi jurišniki vsakokrat ponuditi sovje izbrance, jih ustoličiti na najvišje funkcije, ki pa nato popolnoma pogorijo. Zaradi spretnosti, ki jo izredno obvlada, prelevi svoj poraz na izbrance, ki jih odpiše in si z njimi obriše rit. Razen s Tuerkom in z Jankovićem ravna v vati.
   Je bistveno spretnejši od Janše, zato oostaja čist kot solza, med tem ko je Janši naprtil toloko afer, da se ne more izkopati iz blata s karerim so ga obmetali kučanovi vojaki iz vrst novinarjev, sindikalistov, šolnikov, sodnikov, intelektualcev.
   Ko pa realno ocenimo: zaradi Kučana cepetao na mestu. Z Golobom smo že izgubili leto. Pa ga je ustoličil Kučan. Tudi Šarca je, pa Cerarja, pa Bratuškovo. Vedno je stal za njimi in vedno je bil proti Janši. Stal je tudi za vsemi aferami,ki so uničevale in blatile Jašo.
   Vam je golob prinesel blaginjo? Vam je reformiral zdravstvo?
   Je pa odpravil Janšizem!!
   Sedaj pa se opredelite: za Kučana, ali za Janšo?

   • miro

    Desnica je stranka kapitala, levica sociale. Pri nas sta obe polovici ideološki, ki nastavljata svoje in odstavljala nasprotne. Reference ne igrajo pri tem nobene vloge, medtem ko so imenovani selektorji v športu ma podlagi preteklih uspehov. Če ni domačih, pa iz uvoza. Stroka pravi, da je 7% ljudi strogo za in enako strogo proti. Ti nastopajo v medijih. Večina jih ne hodi na volitve.

    • tohuvabohu

     Med socialo in socializmom je ogromna razlika, če nisi vedel.

  • P.Kos

   Kaj ti ponujaš “vernon”, resnico, morda svobodo? Praviš, da si iz medicinske stroke in zagotovo imaš kolege, ki se poklicno ukvarjajo tudi z nravjo človeka. Pokaži jim kakšen svoj komentar (lahko tudi tega zadnjega), pa še kakšno povezavo na katere se tako rad sklicuješ ter jih povprašaj za strokovno mnenje. O sebi.

   • vernon COLEMAN

    Ja, res sem oster in povsem upravičeno. Amapk naj vas to ne odvrne od VSEBINE moje kritike. Kolega Kos, potem vi zagovarjate CENZURO, ki že je povsod? Je to za vas novinarstvo, kje vidite kakršenkoli napredek? (Ali naj se vsi stalno večno in nespremenljivo kregamo le o Janši in Kučanu?)
    Pa bodite konkretni, lep prosim!!

    • tohuvabohu

     Tako kot si pred časom meni očital zagovarjanje cenzure, si zdaj isto podtaknil P.Kosu. Umiri se malo, ubogi psihotik, ni vsako nasprotno mnenje že cenzura.

     • vernon COLEMAN

      Ni vsako nasprotno mnenje že cenzura? Človek, daj se malo vprašaj po svojem IQ-ju… izbris vseh dosedanjih komentarjev ”zaradi prenove” – pa je povsem jasno: BRUTALNA in NAMERNA CENZURA.
      Ne vem, zakaj sploh debatiram s totalnimi retardi, ki ne znajo drugega kot žalit in hvalijo le 24/7 skrajno škodljivega sociopatskega, narcisoidnega in psihopatskega politika… citiram le BMZ.
      https://old.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/psihopat-manipulira-se-pretvarja-na-odrih-hkrati-igra-razlicne-vloge.html
      Tohuvabohu: želim vam sretan božič 2010!

 5. Miller

  „Čiščenje sovragov“ ni nič novega v Slovenskem narodu. Komentarji na spletu to jasno dokazujejo.
  Kdor je napisal kritično besedo proti psihopatu taubiju, bi ga pokončali levi jurišniki, kdor je napisal kritično besedo proti sociopatu in kvizlingu tov. Twitu, bi ga pokončali SDSS jurišniki.
  V zgodovini naroda, so eni in drugi čistili, potem, ko so se tudi „z orožjem“ privlekli do oblasti.

  Ps: danes se postavlja vprašanje, če je sociopatski kvizling Twito dobil komando pentagonskega gospodarja, da z njegovo pomočjo, še na teh prostorih zakuha oboroženi konflikt, po starem Cijinem receptu.

  Ko bi naši voditelji in narod imel samo en procent hrbtenice Orbana in madžarskega naroda.
  Ampak: Za hlapce rojeni !

  • jaz

   Raqzlika med taubijem in twitom je ta, da je “Twito” “čistil” da ta država ne bo več totalitarna in da bo sploh mogoča demokracija, taubi pa je čistil zato, da bo ta država zopet totalitarna. Mlinnar pa mu pri tem pomaga.

   • Brane

    Kakšne bedarije pišeš j.a.z., Twitto – njegova bit je totalitarnost!

    • jaz

     @Brane, pa kaj ste vsi nori od JJ, Se vam prikazuje ponoči ali kaj? Kaj pa je tako groznega storil? Ajej, ajej, TVITA!! AJEJ, AJEJ, bežimo, Janša tvita!!!
     Kaj še dela Janša, ….khm, khm, ajaja, pa v Trenti je kupil parcelo, jojme jojme!! Janša je kupil parcelo!! Grozno grozno. Kaj še? Ojoj ojoj Janša se danes ni obril, jojme jojme!!!!!

 6. Andrej Muren

  Golob je tolikšen lažnivec, da mu ne bi brez preverjanja verjel, četudi bi podnevi rekel, da je dan.

 7. Storžič

  Ljudje se morajo bolj kritično lotiti volitev. Koga volijo.

 8. ren

  Izgleda, da bo golob kmalu odletel. Zdaj ga že Mladina ne podpira več.
  Na tviterju izseček iz Mladine: “»Tega filma Janez Janša ne bo videl.« S temi besedami se je predsednik vlade Robert Golob odzval na vprašanje, ali bo morda odstopil. A žal se od zunaj zdi, da Janša ta film že gleda. In njegov režiser je sam Golob.
  Piše @gregarepovz”
  https://twitter.com/SpletnaMladina/status/1717738022861488193

  Sicer pa: kakšne nemogoče tipe je narod izvolil. Posebno zadnja dva: Šarec in golob.
  Že dvakrat sem na forumih zapisal, zdaj bom tretjič: dober predsednik vlade bi bil tudi Srečko Šestan.
  Narod pa voli tipe , ki so duševni bolniki in totalno sesposobni.

 9. ren

  Se mi je zdelo, da bo nekaj takega. Tatjana Bobnar se mi zdi prepričljiva, golob je pa že zdavnaj izgubil verodostojnost.

  • martina aleksič

   kdaj pa se ni lagal, naklada in misli , daje najbolj pameten

 10. TL

  In potem bosta taka policija in tožilstvo karkoli raziskala?

  #TooLate

 11. jaz

  Raje Janša v roki kot Golob na strehi

  • ren

   Treba bo iti skozi pekel, da bo narod to spoznal. Bravo!

 12. Panika

  Mojster se je zaciklal. Iz laži v novo laž, s seboj pa potaplja tiste, ki se mu ne upajo upreti. Žalostno.

 13. slavkope

  Ko gre za ultimativno zahtevano zmago nad “janšizmom” in “janšisti”, je za aktualnega prvaka vladajočega GS in prvega ministra Vlade RS vse dovoljeno in vse v skladu z njegovim parcialno ekskluzivističnim revolucionarnim pojmovanjem prava.

  Zagotovo narcisoidni samodržec s svojimi začasnimi političnimi podporniki in profitoljubnimi pajdaši z nasiljem oblasti in začasne moči še obvladuje in nadzira vse najodgovornejše funkcionarje Policije, NPU in Sove, a tudi Državnega tožilstva RS in sodne veje oblasti, zaradi česar se lahko obnaša tako nebrzdano naduto in samopašno, ekscentrično samovoljno ter tako brutalno prezirljivo do veljavne Ustave RS, zakonodaje, drugih ustavnih institucij državne oblasti ter do državljanov RS.

  Le koliko časa bodo pristojne in poklicane državne institucije za varstvo in zaščito veljavne ustavne ureditve in vladavine prava (in njih najodgovornejši funkcionarji) še pasivno opazovali narcisoidnega populističnega samodržca, da ruši veljavno ustavno ureditev in zaupanje državljanov v veljavno ustavno ureditev ter poklicane in pristojne varuhe in nosilce oblasti?

 14. Miller

  Ko so začele kapljati informacije o njegovih poslih na Balkanu, je takoj obljubil sodnikom in tožilcem po 600 eur mesečnega dodatka, pardon, podkupnine, da bi lisice ostale v predalih.

  Dejstvo je, da ga niti don.murgeljonejeva kastrirana policija, sodni sistem, niti tajne službe ne bodo obglavile, ampak maščevalna babja jeza, ki ima edina daleč naokrog še vedno jajca !

  • Rokc

   Miller: opa, Miller ne podpira več Goloba 🙂 Presenečen. Si prišel do alternativnih informacij? 😉 Informacije o njegovih poslih na Balkanu sta namreč kot EDINA razkrivala “Janševa” Demokracija in Nova24.
   No končno se enkrat strinjava.

   • Miller

    Kdor me pozna ve, razen levo desnih jurišnih majmunov, da nisem volivec taubija niti tov.Twita.
    Eden redkih, ki lahko vidi napake in blodnje levih in desnih, česar levo desni jurišniki s spoliranimi možgani in plašnicani ne morete.

    • P.kos

     Ha, ha, ha, …
     Miller stavi na “kao” naš spomin človeške ribice.
     Dobro, da se nič ne briše in kljub slabemu spominu lahko kakšno izjavo preberemo tudi za nazaj.

    • Rokovnjac

     Se lahko se tako opravicujes,mi vsi vemo,da si zagrizen skrajni levnuhar!

    • brane

     Prisla so nova navodila kako se mora pisati..

   • P.kos

    Skoraj vsak nekoč spregleda, tudi Miller očitno ima t9 danost.

    • Miller

     Poserem se na psihopata taubija in sociopata tov.Twita.
     Južni bratje pravijo takim kot si ti &comp.: jedi govna.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Slovaški atentator: Ustrelil je premierja, ker Ficova vlada uničuje javno televizijo

Dober teden dni po vrnitvi iz Slovaške, kjer sem poskušal ugotoviti, ali gre ta srednjeevropska država res po poti Madžarke, njen premier pa je nekakšna slovaška kopija Viktorja Orbana, je prišlo do atentata na Roberta Fica. Malomarno varovanje je omogočilo atentatorju – to je Juraj Cincula, pisatelj in nekdanji varnostnik -, da je poklical premierja po imenu, da se mu je ta približal, potem pa vanj izstrelil tri naboje. Cincula je dejanje, kot je priznal, načrtoval. Pred mesecem se je odločil, da bo ubil premierja, ker se ni strinjal s politiko vlade in njenim uničevanjem javne televizije. Asociacij na slovensko zgodbo z Janševo vlado in podrejanjem javne RTV Slovenija se ponujajo kar same od sebe, vprašanje je le, kdo bi bil žrtev atantatorja pri nas – Janez Janša ali Robert Golob?

Skrivalnice Prešičkovega centra za pomoč nerazvitim

Slovenija je lani za mednarodno razvojno sodelovanje namenila prek 20 milijonov evrov, roko nad projekti pa ima Center za mednarodno razvojno sodelovanje (CMSR), ki mu načeluje Dejan Prešiček iz kvote stranke socialnih demokratov. Mediji so se Prešička lotili zaradi vloge v Inštitutu 1. maj, ki verjetno deluje kot obvodno podjetje za financiranje stranke SD. Toda pri Prešičku je bolj zanimivo njegovo delo v CMSR, kamor smo poslali vrsto vprašanj, vendar nismo prejeli vseh odgovorov. Glede na vse navedeno so v preteklih dneh medijsko izpostavljena in problematizirana nakazila sredstev MZEZ za projekte CMSR razumljiva, vprašanje pa je, kako so bili projekti izbrani, kako so bili izbrani izvajalci in podizvajalci projektov, ter ali so med njimi morda tudi donatorji Inštituta 1. maj, ki ga vodi Jan Škoberne, predsednik sveta zavoda pa je ravno Dejan Prešiček …

Pravljica o 9. maju – Saj niso mogli vedeti, kakšno svobodo prinašajo

Dokument o vojaški predaji Nemčije v drugi svetovni vojni je bil prvič podpisan 7. maja ob 2:41, nekoliko spremenjeni dokument, ki velja za dokončno nemško listino o predaji, pa je bil podpisan 8. maja 1945 v Berlinu ob 21:20. Hitler se je s svojimi pajdaši poslal na drugi svet že 30. aprila, Berlin je padel 2. maja. Naši osvoboditelji so po pranju lipicancev, šivanju uniform in usklajevanju scenarijev “vkorakali” v prazno Ljubljano po “hudih bitkah na Orlah” 9. maja zjutraj. 

Dan upora proti imperialistom, ki je trajal skoraj dva meseca

Dan upora proti okupatorju, kot se imenuje 27. april, nekoč znan tudi kot Dan Osvobodilne fronte, ne bomo obeležili na klišejski način. Torej nobene “polarizacije”, ki bi poudarjala eno ali drugo stran v državljanski vojni, do katere je prišlo zaradi invazije na Kraljevino Jugoslavijo 6. aprila 1941. Zgodovina pogosto pozablja, da Jugoslavija ni kapitulirala nič hitreje kot mogočna Francija in da so bili boji proti okupatorjem srditi. Poseben poudarek tokrat dajemo avtentičnemu zgodovinskemu viru, Slovenskemu poročevalcu: ta je bil maja 1941 posvečen veliki tragediji, ki je zadela Slovence, vendar je krivdo za vojno naprtil vsem imperialistom tega sveta, nikakor pa ne le Nemčiji ali Italiji. Zakaj so bili v kasnejši Osvobodilni fronti tako previdni in zadržani do Hitlerja, kot razkriva faksimile Slovenskega poročevalca?

Priznanje Palestine

Vprašanje mednarodnega priznanja Palestine s strani preostalih (zahodnih) držav in tudi Slovenije je seveda na mestu, vendar je potrebno biti tudi realist. Kajti pričakovati, da bo zaradi takojšnjega in brezpogojnega slovenskega priznanja Palestine vojne v Gazi v hipu konec, da bo palestinska država zaživela čez noč in da bo bližnjevzhodni problem rešen, je seveda iluzorno. Naš sodelavec Božo Cerar ugotavlja, da Palestino trenutno priznava 139 držav, pa vojna med Hamasom in Izraelom traja že več kot pol leta. Priznanje mora biti del neke širše zgodbe, denimo ponovnega zagona mirovnega procesa in dialoga, ki bo vodila k miru in rešitvi dveh držav. Priznanje bo drugače strel v prazno. Resda bo pri nekaterih ustvarjalo dober občutek in kot simbolno dejanje lajšalo vest ob vojnih grozotah v Gazi, a bo pri drugih obenem utrjevalo prepričanje, da gre za nagrado Hamasu in njegovemu stališču, da le odrekanje pravice Izraelu do obstoja, jemanje talcev in terorizem dajejo rezultate.

Kdo kljub stabilnim cenam na mednarodnem trgu Slovencem draži elektriko

Ljudje se sprašujejo, zakaj so računi na položnicah za elektriko vedno višji, če pa je cena električne energije na trgu padla. Naš sodelavec Bine Kordež je analiziral izrazit skok cen električne energije v letih 2021-2023, ki je posledica rasti cen plina, predvsem pa neustrezno reguliranega trga električne energije. Ta je povzročil visoke stroške porabnikom, ker pa se stroški proizvodnje elektrike niso pomembneje povišali, so omogočil enormne zaslužke posrednikov. Svoj delež pri končni ceni ima sicer tudi t.i. zeleni prehod: razogljičenje oziroma usmeritev v zelene vire energije pomeni višje cene. Vseeno pa to ni ključni razlog za visoke cene elektrike na položnicah. Trgovci oziroma posredniki z električno energijo so.

Ekscentrični Milanović ni rešil hrvaške levice, slavila je ponovno HDZ

Hrvaške parlamentarne volitve, razpisane za 17. april, niso prinesle zmagoslavja levosredinske opozicije, zbrane okoli socialnih demokratov (SDP) pod poetičnim imenom Reke pravice prihajajo (Reke pravde dolaze). Zgodba nekdanje Kukuriku koalicije se ni ponovila. Kot vse kaže, bo SDP s partnerji dobila vsaj 20 mandatov manj kot HDZ v 151-članskem saboru. To pa je rezultat, ki nikakor ne more veseliti hrvaške levice, še manj predsednika države, ki se je želel aktivno vključiti v predvolilno kampanjo. Operacija Z, kot so na Hrvaškem imenovali “volilno intervencijo” predsednika republike Zorana Milanovića, torej ni uspela. Varuhom ustavnega reda je odleglo, zadovoljni so seveda tudi v desnosredinski HDZ in stranki Domovinsko gibanje, ki se je uvrstila na tretje mesto.

Demografsko-migrantski samomor Evrope se nadaljuje

Evropski parlament v Bruslju je razpravljal in odločal o t. i. evropskem migracijskem paktu ter ga tudi sprejel. Z njim naj bi Evropska unija “celovito uredila upravljanje migracij”, kar so ponovno le obljube. V realnosti pa ostajajo odprta nekatera ključna vsebinska vprašanja, ki jih ne gre pavšalno politizirati, vsekakor bodo ostala del razprave v evropskem medijskem in političnem prostoru. Naš sodelavec Maksimiljan Fras se je zato lotil odmevnih knjig britanskega avtorja Douglasa Murrayja. Murray se namreč, kot ugotavlja Fras, v svojih treh knjigah Nenavadna smrt Evrope, Norost množic in Vojna proti Zahodu spretno giblje znotraj provokativnih tem, piše v jasnem in razumljivem jeziku ter naravnost kliče k javni razpravi o družbenih vprašanjih, ki jih odpira. Migracije, posebej nezakonite, s katerimi se soočata Slovenija in Evropa, so zagotovo eno od njih.