Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Slika: predvolilno soočenje ra RTV Slovenija (zajem zaslona)

Avtor: | 2. maja, 2024

Kdo je kriv za stanje, da se večina od tistih državljanov, ki nam je vsaj malo do uspešnejšega reševanja skupnostnih, javnih problemov, in ki včasih celo poskušamo kaj napisati o teh problemih, kaj pokomentirati, vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan o reševanju teh problemov, ki se, preprosto povedano, slabo rešujejo. Kar preveč sem se v zadnjem času naposlušal tega od raznih kolegov in znancev. In morda se še vprašamo, kaj nas je pripeljalo v to stanje. Ja, ostali državljani, velika večina, je že zdavnaj zamahnila z roko in skrbi v dani situaciji le zase. In tudi jaz bom naredil tako, pribije marsikateri od teh kolegov in znancev.

Ena od teh neumnosti, ki jih poslušamo zadnje čase prav vsak dan, je situacija okrog posvetovalnih referendumov. A končno se je oglasil eden od nas, ki nam je vsaj malo mar, bivši finančni minister Janez Šušteršič, in na Siolu v svojem komentarju tudi preprosto opisal to situacijo okrog posvetovalnih referendumov kot eno veliko neumnost. Šušteršič tudi lepo strokovno pojasni, zakaj je to ena velika neumnost. A kot že večkrat pri takšnih in podobnih prispevkih začutim, da vseeno nekaj manjka, recimo kakšna ideja ali nasvet, kako preprečiti takšno neumnost.

Bom zdaj zapisal eno takšno idejo ali nasvet. Zato, ker gremo vsako leto bolj v napačno smer reševanja skupnostnih, javnih problemov. Ker je smer posvetovalnih referendumov neumnost. Zato, ker ni glavno vprašanje, kdo je kriv, ali Janša ali Golob, ali kakor desni ali kakor levi, ampak je glavno vprašanje, kdo ali kaj, katera sila odločanja bo uspela postaviti institucionalno, efektno, delujočo, zavezujočo preventivo pred neumnostmi, kot je zapisal že pred mnogimi desetletji avstrijski filozof Karl Popper: “Najbolj nujno za demokracijo je oblikovati institucije tako, da oblastnežem preprečijo povzročanje škode!”

In te sile ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec (in res vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji), ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Ker se čudeži redko dogajajo, vidim šanso za to “preprečevanje povzročanja škode” še vedno predvsem v Aktivnih državljanih. Ki bi se udeleževali institucionaliziranih metod, načinov, oblik argumentacij o skupnostnih, javnih problemih. Morda bo za postavitev teh metod in oblik potreben celo splošen ljudski referendum, zagotovo pa to ni dosegljivo preko kakšnega posvetovalnega referenduma.

Krivdo za stanje v naši državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih. Da, na nas, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan o reševanju teh problemov. V nas, ki sicer tudi pišemo in komentiramo o tem, a ne naredimo dovolj, da bi preprečili vse te neumnosti pri reševanju skupnostnih, javnih problemov. Ker se ne spremenimo v to silo, ki bi preprečevala povzročanje škode. Ker samo čakamo, da se bo …

Ne morem se v tem odprtem pismu spuščati v podrobnosti, v razne poskuse, kako uresničiti to idejo, ta nasvet. Ker sem zapisani stavek Karla Poppra postavil za motto svoji knjigi, ki je izšla leta 1995 in od takrat nisem počel drugega, kot se boril na vse možne načine za uveljavitev tega stavka. Je ta boj imel kakšen rezultat? Mi je uspelo preprečiti kakšno neumnost pri reševanju javnih, skupnostnih problemov? Prepričati dovolj ljudi k aktivnemu državljanstvu? Dejstvo je le, da ta sila, ki bi udejanila Popprov stavek (še) ni nastala. Zato to odprto pismo. Ki ga pošiljam tistim medijem, ki so že kdaj objavili kakšen moj prispevek na to temo. Ker še vedno upam, da se bo nekoč kaj premaknilo, ker “v smeri kot sedaj pač ne gre več”, kot sem pred kratkim nekje videl zapisano.

90 komentarjev

 1. trisul

  “In te sile ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec ”

  Seveda ne … Demokracije se ne gradi od zgoraj navzdol. Zmagovalce imamo takšne kot si jih zaslužimo. Smo v EU, imamo vse možnosti graditi demokracijo od spodaj navzgor. Potrebno se je organizirati, raziskovati, oblikovati stališča in prepričati javnost … Ko to naredimo, se “pojavi” tudi čudežen kandidat.

  Tako kot je pri nas, tudi če se javi, ga mediji takoj oblatijo in javnost v blatenju uživa. Nezrela družba izvoli nezrele ali pokvarjene politike.

 2. deni

  Za konec te debate, bi predlagal knjigo Klausa Manna Mefisto, sicer sina prepoznavnejšega očeta Thomasa. Kakorkoli je opisal vzpon brkača z gledišča Talijininih pripadnikov, oziroma kako se prodati hudiču v kulturnih sferah, ki vodijo na vrh oblasti. Seveda je Mann prizanesljiv s komunisti, ker naj bi v tistem času bili predvsem idealisti.

  Kakorkoli, nacizem, fašizem, komunizem izvrže idealiste in na površje pridejo koristolovci, ki se prekladajo sem ter tja iz leve v desno in obratno. Vse za svojo promocijo.

  Mefisto je čtivo tudi za današnjo rabo, nekoliko naivno glede komunizma, sicer pa realen opis vzpona nacional socializma v Nemčiji med vojnama.

 3. Miller

  Slovanskim pravoslavnim bratom čestitam Vaskrs:
  „HRISTOS VASKRESE ! VAISTINU VASKRESE !“

  • Ciril

   če pa upoštevamo objektivna dejstva,vidimo,da eni sodijo med rokovnjače,lažejo,kradejo skrbijo,da ima podzemlje vedno dovolj ukradenega denarja,druge pač pa istovetimo z njimi kar tako.ali ne avtor?

 4. Marko

  prebiram tele komentarje in na koncu piše, da se portal trudi omejiti žaljivo komentiranje. mi je jasno stanje duha komentatorjev na tem portalu, razen redkih izjem, ki so se osredotočili na resne probleme, ki se tičejo vseh državljanov, se na mojo žalost večina ukvarja ravno s tem kar želi politična elita. dejmo se potrudit in spremenimo že ta volilni sistem, s pomočjo strank ali pa brez njih. izvolimo predstavnike, ki bodo vodili to državo odgovorno in pošteno, brez fig v žepih, če pa se tega ne bodo držali, moramo imeti državljani možnost, da jih takoj zamenjamo še pred iztekom mandata. ne pa samoomejevanje oblastnikov. pa osebna odgovornost tistih, ki so izvoljeni, da prejemajo odločitve, ne pa skrivanje za strankami in strankarsko politiko. to je demokracija, ne pa sedanja strankokracija, ko nekdo v imeno stranke dobi mandat potem pa dela kar hoče, predvsem za svoje žepe in žepe svojih apartčikov. uzakonimo tak sistem, ki bo prirezal krila strankarski eliti, pa se bomo nehali prepirati za oslovo senco, ker druga pot do tega bo mnogo bolj boleča, za vse.

  • TL

   @Marko odličen komentar. Tudi sam razmišljam podobno.

   • uroš gabrijelčič

    Verjamem, da je bilo zgoraj zapisano dobronamerno in se temu pozivu pridružujem, in vendar. Če ste mislili na večinski volilni sistem, vemo, kdo ga je odklonil. In če ste imeli v mislih nekaj drugega, nam zaupajte, kaj! Vi pravite, da ga je treba spremeniti s pomočjo strank ali brez njih. O čem to vi? O tem, da bi državljani vsakič, ko jim nekaj ne ustreza, dvignili glavo proti trenutni vladi? Kdo pa bi bili ti državljani, in kako bi se slišal njihov glas? In v imenu koga bi protestirali? In ne bi bili združeni v stranke? Ne! V kaj pa? V nevladne organizacije, ki jih skorajda ni, ker jih večinoma financira država. Res bi rad slišal za rešitev, kako urediti družbo, da bo pravična in uspešna v soočenju s sosedi, ki morda ne bodo demokratični po naših standardih?

 5. jaz

  @Vsi komentatorji. Kot vidite so nekateri provokatorji na tem portalu skoraj dosegli svoj namen….napraviti ta portal še eno brozgo primitivizma. Zato prosim dobro misleče, da se izogibajo zmerljivkam ker se s tem klin z klinom zbija. ….
  ravnajmo se raje po pregovoru…ne prepiraj se z bedakom, ker ljudje morda ne bodo opazili razlike…
  Kot vidimo so se pojačale provokacije z namenom umazati ta portal da bi ga morda v nekem ugodnem trenutku prihajajoče krize zbrisali iz javnosti. pogum in pamet spoštovani sokomentatorji.

  • Iva PŽ

   Zelo naivno razmišljanje:
   “… dejmo se potrudit in spremenimo že ta volilni sistem, s pomočjo strank ali pa brez njih. izvolimo predstavnike, ki bodo vodili to državo odgovorno in pošteno,
   …”

   Brez objektivnih dominantnih medijev (danes monopolizirani mediji s strani F21 bodisi propagirajo neresnico vladajočega novega razreda – nepopolna resnica je laž, bodisi ignorirajo resnico drugačemislečih),
   brez javne RTVS, ki bi morala organizirati javno debato-konfrontacijo različnih strokovnjakov, politikov, civilistov (Arena), ne pa komunikacijo enakomislečih Marcel&Co.,

   brez odgovornega delovanja pravosodnih institucij od tožilstev do sodišč in US, brez delujoče policije in NPU, ki bi morala raziskovati gospodarski kriminal janković, golob &com absolutistov in kapitalistov, ki pri belem dnevu kradejo in se nam smejijo v brk – ob pomoči odvetnikov milijonarjev zdoljškov, celo članov sodnega sveta zakonjškov,
   ob medijsko promoviranih Jenul&Kovač NVO milijonarjih, ki mešajo meglo za svoje interese in delujejo antirazvojno in anti nacionalno (ukinitev urada za demografijo in uvedba urada za migracije z legalizacijo nepismenih ilegalnih migrantov, ki bodo povečevali, saj ni res, dodano vrednost po mnenju genialnga prekupčevalca elektrike Goloba!

   Vrhunski pravniki Pirnat, Ribičič&Co. ki razlagajo o zakonitosti neustavnih zakonih ala Zakon o RTV, …

   ZARES banana republika!

  • Cvetka

   gospodje, marsikaj, bi morali počistiti v naaši državici, lobiste, velike koncerne, male lopove. predvsem pa počistiti Javne zavode,, državno upravo. Tam so parkirani politiki in njihovi pomočniki, ti so glavni strici iz ozadja, ki se končajo z mrhovinarji, lep primer sodne palače. Takih je tudi po vsej državi na vseh ravneh. Požrešnost po denarju in moči je brezmejna

 6. deni

  Srbska država razpisuje novo delovno mesto. Pogoji: Poznavanje srpskog jezika i slovenačkog zbog infiltriranja v redove naše izpostave. Dobrodošla i muslimanska braća. Jer ima u Ljubljani i mošeja, koju je omogučio veliki vožd najlepšog grada na svetu. Ali samo zbog punog džeparaca. Stan zagarantovan na neboderu, Beograd na vodi, odakle so progonili pacove i zmije i narkomane. Vučić prima molitbe još neko vreme. Uslovi: Da se sa Dodikom Putinovim intimnom drugu dobro razume.

  • Miller

   V Google vpiši: “Prva džamija v Sloveniji”.
   Imaš tekste in fotografije.
   Tko da…

   • deni

    OK pa naj bo džamija.

  • Teo

   VSI BI MORALI TO VEDETI DA ŽE LETA UNIČUJE LASTNO DRŽAVO JANEZ JANŠA, ROBERT JE MORAL PRIDETI NA MESTO JANEZA KER ČE NE BI PRIŠEL NAMESTO NJEGA BI SE MORAL ROBERT POSLOVITI OD PODJETJA KI GA JE GOLOB PREJ VODIL, ROBERT NI IMEL IZBIRE IN JE MORAL SPREJETI JANEZOVE ŽE STORJENE GREHE. KAR JE ZELO ŽALOSTNO!!!

   • ren

    Teo, primitivni provokator. Tvojeg pisanja nobeden ne vzame resno. Odpikaj! Primitivnega pisanja na tem forumu ne rabimo!

  • Iva PŽ

   Odgovarjala sem (Iva Pavlin Žurman) naivnemu Marku. In še:

   “Kdor zna prepričati ljudi, da je laž resnica, jih ima v oblasti”
   (Maria Ressa – novinarka, dobitnica Nobelove nagrade)
   »Dva načina sta, da vas pretentajo:
   da prvič verjamete v to kar ni res ali drugič, da ne verjamete v to.”
   (danski filozof Kierkegaard)
   “Lažje je prevarati ljudi, kot jih prepričati, da so prevarani.”
   (Mark Twain)

   Da se resnica prav spozna, treba je čuti dva zvona.

   • Miller

    Reči ljudem NE je del prebujanja. Del prebujanja je, da (razmišljate) živite svoje življenje, kot vam ustreza.
    In razumite: to ni SEBIČNO.
    Sebično je zahtevati, da nekdo drug živi (razmišlja) svoje življenje tako, kot se VAM zdi prav.

    (Anthony de Mello)

 7. deni

  Daj Millerić, če kaj ni res, oziroma, če lažejo komunisti, prvoborci, odgovori. Ne mi o domobranskem smradu, ker so mi trije sorodniki umrli kot partizani. Še največ ob “prijateljskem ognju. Eden pa, ker je bil izdan, ampak ne od domačinov, temveč visokega partizanskega oficirja. Zakaj je izdajal, to je pa druga zgodba. Najbrž so Nemci imeli za talce njegove svojce. Vojne niso črno bele zgodbe, temveč …

  • Miller

   in svizec zavija…
   Klasični trik članov kulta SDS: “moji starši in žlahta bili partizani…. “, tko, da bi zgledalo vaše komentiranje bolj resnično…
   Laž in zavajanje za naivce.
   Doma pa glancate stare črne uniforme

   • deni

    Miller bo kar držalo. Vsaj deset domobranskih uniform počiva v naftalinu. Samo za prmej ne bi vedel ali so podobne angleškim z baretko na glavi, kakor jih je Kurirček prikazoval. Saj veš, kaj je bil Kurirček. Ali nemške ali nimam pojma. Kakorkoli mi je tvoje pisanje prav všeč. Ker pač provociraš.

  • ren

   Oprosti. jaz vidim samo tiste tisoče, ki so bili s strani “na pravi strani” pobiti med vojno (revolucija!!!) in po vojni (že spet revolucija!!!) In tem se odreka pravica do groba – 80 let po vojni!!!

   • brane

    ren mal si že dolgočasen s temi tvojimi poboji, fojbami, komunisti, udbo, revolucijo, partizani in ostalo ideološko navlako še izpred 80 let.
    A je to kakšna posebna psihopatologija, ko nekdo noče v sedanjost?

    • ren

     Brane, nisem dolgočasen. To je tisto, kar nas podzavestno zavira v razvoju in napredovanju. Poboji tisočev in tisočev morajo biti priznani z najvišjih oblastnih mest. In slediti mora kesanje.
     Nekdo je že pred leti na forumu Financ napisal, da ima priznanje v Nemčiji “ena na ena” po vojni močan vpliv na nemški povojni razvoj in napredek. Slovenski narod mora ta purgatorij dati skozi.
     Zate je to dolgočasno, ker v globinah tega ne razumeš!

    • ren

     Ne vem, če boš bral. Po dolgem iskanju sem našel v računalniku citat nekega forumaša s foruma Financ. Takole je napisal:

     “Pa ti res misliš, da temeljita denacifikacija in totalen družbeni kolaps, soočenje z resnico ena na ena v Nemčiji nima nobene zveze z njeno kasnejšo uspešnostjo?”

     Tudi pri nas moramo na podoben način storiti z najhujšim pobijanjem v vsej zlovenski zgodovini. To je nekaj tako hudega, da se nam podzavestno zelo pozna!

 8. Andrej Muren

  Da bo sploh možna kakšna sprememba, mora na volitvah zmagati desnica, pa ne samo z enim ali dvema glasovoma večine. V desni koalicijski vladi ne sme biti nobene leve stranke, ki bi blokirala njeno delo. V takem primeru ni toliko pomembno, ali bo naslednji premier spet Janša ali kdo drug. Če pa tega ne bo možno doseči, potem morata biti vsaj dva zaporedna mandata koalicijske vlade pod vodstvom Janše.
  Glede aktivnih državljanov pa naslednje: smo takšni državljani tukaj, vendar nas je premalo. Več aktivnih državljanov ima levica, ker jih lahko plača.

  • Jože Bola

   Točno tako,bolj res ne bi mogel povedati. Kjerkoli so na oblasti komunisti država,narod napredek in vse ostalo propada.

   • Andrej Černe

    loberali ali konzervativni (levih in desnih v Sloveniji nismo sposobni definirati). Že vrabci čivkajo o BDPje nič, ko je na oblasti leva opcija po tradicionalni definiciji. torej je bolje da so konzervativno razmisljujoči, čeprav ni vedno v osebe JJ.

    • Nejc

     Prišel komunist na šolo za ravnatelja, čeprav je v prejšnji udaril učenca. V dveh mandatih so zbežali vsi naj učitelji, tudi zaradi drugega komunista, ki so ga nastavili za predsednika sveta šole. Ravnatelj in pomočnik beograjske šole sta bila edina, ki nista imela visokošolske izobrazbe. Komunisti so odobrili dozidavo šole in vidi se napredek za glupi narod. Komunist šolski minister je medtem odobril ravnateljem do 20% nagrade za delovno uspešnost (lojalnost , zlizanost in nedelo, samo da si naš). Tako napredujejo naši strokovnjaki povsod.Lp

  • Stane

   Kakršno koli politično udejstvovanje šiptarskega opankarja Janshe,je pogreb za Slovenijo,mar se iz 30 let njegovega kriminala nismo nič naučili?On ne deluje opozicijsko in državotvorno,marveč samo bije bitko za oblast.On je psihopat.In večina njih okoli njega.Nimam pa nič proti pošteni,državotvorni desnici,ki je zal nimamo.Imamo farovške ritoliznike in kolaborante ter Jansho in njegov kriminalni domobranski trop.Rušilci in izdajalci Slovenije.Na sredini in levi ravno tako kriminal,korupcija.Nimamo zakonov,ki bi to gamad z leve,sredine in desne po kratkem postopku spravila za zapahe.Korupcija je v samem vrhu sodstva in politike in zakoni so pisani njim na kožo.Samo vsesplošni upor lahko in totalno noci začetek je rešitev.Ves politični,gospodarski smrad zadnjih 30 let pa pozapret.

   • Halobp

    Prvo tovariš, ni bilo lustracije !!!

    V Evropi pa imamo lep vzorec, ko so se državljani odločili in zamenjali vse kar je bilo okuženo ISLANDIJA!!

    a ŠE POMNETE tOVARIŠI?

   • slehernik

    Stane, kar lepo si priznajmo: Janši še nikoli ni bilo neoporečno dokazano nobeno kriminalno dejanje, niti eno!

    Tudi očitani odloki v času kovida, ki naj bi bili neustavni, so iz trte izviti. Da ne govorimo o praznih obtožbah o “diktaturi”, “zapiranju”, celo “zaplinjanju”, kar tako radi lažnivo lajnate ob vsaki priložnosti. Samo upamo lahko, da vam bo enkrat stopil na prste in za vedno zaprl gobec.

    Trepetate pa pred njim, to pa je res! Ker vas je, glede na to kaj in kako počnete proti njemu že trideset let, res lahko strah.

   • ren

    Oprosti Stane, psihopat si ti. Bivšo državo so zagonil komunisti. Nikakor ne bi smeli biti več na oblasti. m In najslabša vlada do zdaj ima v vlasi trde komuniste (Levica)

   • MarkoGantar

    Stane, ker imate toliko prot sovražnemu govoru…, se vprašaj ka si sedaj napisal in se ozri vase !!!
    če bi ti ljudje , ki si jih tako grdo ozmerjal imeli malo več upliva na na vse skupaj, se za našo zgodovino ni za bat.
    Nam se ne bi slabše pisalo kot se sedaj pod temi oblastniki, temveč lahko samo bolje.
    Na vsakem hribu je cerkev in pod hribom tudi, se pravi da to samo po sebi nekaj pove….
    Kdo jih je zgradil….? So bili muslimani…?
    to kar sedaj počnejo z to podporo muslimanskim beguncem…. smo v kratkem času tudi mi muslimani!
    Pa še to, koliko let je vladal Janša v 30ih letih?? Dajte se vprašat, večkrat…,speejeli so veliko tudi dobrih stvati, pa jih je bilo treb najprej podret, ko so prišli drugi za njim.
    Če bi bili kaj boljši bi lahko stvari nadgradili ne pa vse degradirali in potem pametovali, kako da je treba in zato smo tam kjer smo.
    Peden naslednjič žališ se ozri vase… ali si boljši?
    Če pa ne veš, kdo dela dobro se pa loti privatizma pa boš videl in se prepričal na svojih plečih.

  • Zvone Šolinc

   Nimaš prav

  • jaz

   Andrej Murn, zelo tehten zapis. Vendar imajo tako imenovani levičarji izjemno prednost. Kapital. Denar je sveta vladar. Kot drugo, nadzor s tajnimi službami ki poskrbijo, da je kdorkoli ki postane nevaren za korigiranje mišljenja volivcev v takšni meri da bi zmagala desnica, nemudoma diskreditirajo in tako ali drugače eliminirajo iz “igre prestolov” Tako so Magajno, drugače so Krambergerja. Lahko trdimo, da imajo v smislu ohranjanja oblasti s pomočjo tajnih služb več aktivnih državljanov levičarji, desničarji pa več “aktivnih državljanov” za delati. Tako je prišlo do nepojmljive farse skoraj dobesedno v obliki Španske tv novele ko nam vladajo Esmeralda in Esmeraldo, nastopajo še Donkihot in Sančo Pansa v obliki nekih levičarjev, pa razne Blondinke iz vicev o blondinkah, in še bi lahko našteval, vendar moram na bruhanje…

   • Vlado

    čudno zakaj je potem jansha -jansa tako dolgo vztrajal na šolanju v ZK,če sedaj toliko pljuva po vsem kar so ga tam naučili. še to ne ve od kje je pobegnil njegov oče -ocim,enkrat iz Kočevja drugič iz Hude jame. če ne bi toliko delil na cerkvene in necrkvene,bi pa mogoče bil odličen voditelj-aja pa krasti bi moral nehat.

   • deni

    Jaz. Omembe vredno delo Don Kihot. Drugo najboj brano, kakorkoli, izdano delo poleg Biblije. Kot mulo sem gledal filme o Don Kihotu in njegovem oprodi, vendar takrat nisem razumel pointa. Danes ga pač in to vedno bolj.

  • Branko Lojk

   Volitve morajo biti obvezne, pa se bo videla večina. Za preverjanje glasovanja se izda duplikat volivcem. Volijo samo državljani SLO. Obdržimo 88 volilnih okrajev in se uvede preferenčni glas.

  • ren

   Andrej, že leta ponavljam in ponavljam: ne volimo tistih, ki so imeli 45 let absolutno oblast – IN ZAGONILI DRŽAVO. Zato Slovenije ne smejo voditi. Kot da bi za operacijo zahteval kirurga, ki ima največ smrtnih primerov.

 9. deni

  Nekdaj smo bili del Zahoda, ali pod Bavarci ali pod Franki ali del Svetega rimskega imperija. Ni važno. Ampak nikdar pod Osmani in njihovimi pomočniki, vazali Srbi. Ne vem kaj so naši t.i. liberalci videli v združevanju z Jugo Slovanskimi narodi. Zakaj na primer ne s Čehi, s katerimi smo bili vseskozi bolj povezani, kakor z nekimi balkanskimi, vojne željnimi bojevniki, ki so nekaj stoletij živeli kot raja v beograjskem pašaluku.

  Bolj ko razmišljam, manj mi je jasno. Ampak bil sem v rodnem kraju Masaryka, točno tam kjer se je rodil. Hodonin. Oziroma še manjše mestece Rohatec, kjer ima spomenik v parku sredi malega mesta.
  Če bi se po I. sv. vojni združili s Čehi, namesto s hinavskimi balkanci. Zato mi ne omenjat nekega lumpenproletarca in celo prostozidarja, kar ni nič narobe, če ne bi bil komunist. Seveda samo v besedah, drugače pa aristokrat najvišjega ranga. Butlji pa še vedno, Tito, Tito. Ma vam ne kapne na možgane. Mogoče sem zgrešil temo, ampak ali vam ni jasno, še sedaj po toliko letih, da vas je imel za koristne idiote.

  • Majk

   Ja, to za Čehe je res škoda. sSam hodim gor na počitnice več kot 30 let in vem, da so nam tudi zasebno zelo naklonjeni.

   • deni

    Majk. Popolnoma drži. Res, da so hodili nekdaj v belih nogavicah na morje itd. Vendar so nam po mentaliteti najbližji in bi morali k njim v Višegrajsko skupino. Kje je Smetana z Vltavo in Dvoržak. Eh prekasno ko imamo raje. Pač se znajo postaviti zase, ampak jih kot nas kravje kupčije velesil drago stanejo.

    Čehi, Slovaki, Poljaki, Slovenci in še mogoče Hrvati z Ungaro Madžari ter Baltskimi državami in Skandinavci, sploh Finci bi lahko ustanovili vzajemno zavezništvo, ki ga niti Zahod ne bi presegel in Rusi večni osvajalci bi ostali kjer so že. Za Kaliningrad nisem siguren, ker ga je Stalinu podaril Zahod. V glavnem. Naj živi Panslavizem brez Rusije.

 10. Miller

  Volit Goloba ali Janšo ?
  Prvi nesposoben, drugi pokvarjen.
  Prvega ne boš volil, ker je dokazal, da ni naredil nič,
  drugi pa je dokazal svojo pokvarjenost in putinistično DIKTATORSTVO, ko je za evropsko posranko nastavil hčerko direktorja SDS trobila, svojim dolgoletnim članom v kultu pa ogabno obrnil hrbet… Logar, Irgl…
  Še hujše je to, da so vsi člani kulta to sprejeli brez ugovarjanja in pripomb, kot je značilno za kult.

  • jaz

   @Miller, a ni ravno Golob prvi nesposoben in pokvarjen? In nisi morda tudi ti oboje? Iz tvojih pripomb je jasno razbrati da se Goloba ne da več zagovarjati in da je potrebno pripravljati teren spet za nekoga tretjega, a samo da ni Janša. Zato pa se vsakič sprehodiš mimo Janševe hiše in dvigneš nogo kot to počnejo prava ščeneta.
   Zanimivo je tudi to, da non-stop počnejo “ščeneta” iz farme 571 na naši rtv. Recimo Marcel Veliki na istoimenski oddaji ki se je tudi Goebels ne bi sramoval. Ali pa ona druga na Politično. Za bruhat.

   • luka

    Tale tip je čuden, ni umsko razgledan! Plačan?

  • mario

   Miller, daj spel se že enkrat v “vukojebino” tam lahko smrdiš….

  • deni

   Miller ali si kdaj prebral, koliko je bila stara prva Brozova žena Pelagija, ko se je poročil z njo. 14 in najbrž še manj ko jo je… In ne mi o nastavljanju itd. Danes, kaj bi bil dandanes. Trikrat lahko ugibaš. Neki partizanski funkcionar, ki ima doprsni kip je baje pos… 13 ali 14 let. Če hočeš podatke v neki knjigi Mačkovega namestnika lepo piše. Če laže on, tudi jaz. Če pa hočeš, da povem kdo, pa ti predlagam knjigo. Ampak ne tu. Dovolj te hipokrizije, funkcionarji v NOB so pof… vse živo. Navadne borce pa po kratkem postopku postrelili. In nehaj, če ne. Pa saj ni važno. Ampak ti vedno in vedno nakladaš o nezmotljivem maršalu in partizanskih funkcionarjev, pravim, funkcionarjih, ki so uživali kot moguli, ko so navadni partizani umirali od lakote, uši in , če želiš ti naštejem nekaj knjig partizanov, komunistov, prvoborcev, ki nimajo s temi domobranci blage veze. Dovolj. Premisli.

  • Miller

   Da ne omenjam pukljastega diktatorja, ki se je edini šel lizat z judovskimi vojnimi zločinci, ki so pobili več kot 35.000 ljudi, od tega več kot polovico otrok. Pokvarjen do dna.
   Povrhu je rigal, da se v palestinskih vrtcih učijo sestavljati bombe. Enako Breznik.
   Da ne omenjam primitivnega in neotesanega Hujsa, ki se je v Tarčah obnašal kot pijanec za šankom, skakal vsakomur v besedo in se prepiral z vsemi.
   O škofjeloškem pujsku pa raje ne bi.
   A take volit ?
   Škoda, da ne kandidira Zoki. Vsaj en normalen.

   • Andrej Muren

    Posebno korumpirani Zoki, srbski in ruski agent, je še posebno primeren za našega vodjo. Zakaj ne gre v Srbijo med svoje?

   • Marko Prosen

    )Škofjelocani nimamo pujska, ampak Gorenje vaščani ali bolj enostavno, Poljanski gujdek, Ločani imamo tistega vsevednega petelina…

   • Halobp

    Mile,

    ti vse ”kopijpejstaš” sm ti napisal, v tvojhem materinem jeziku-piši kao što govoriš.
    Res ti predlagam, da greš do teh tvojih popoldanskih delodajalcev v murgljsko centralo in naj te častijo enosmerni izlet 9.maja h tvojemu putlerju.
    Plemeniti je bil tam sam on ma vse gratis, pa nemara te … škoda 😉

   • mark 5

    miller, ti si zaostal

  • Miller

   Sto komentarjev spodaj na moj post, pa noben vernik kulta SDS SS nima jajc, da bi dal pripombo na odločitev pukljastega diktatorja in verskega vodje glede Zale.
   @jaz, ščeneta imajo vsaj dostojanstvo, ti si daleč za njimi.. daleč..

   • slehernik

    Zala je pametna punca, kar dokazuje tudi z nastopi pred publiko.

    Seveda se mora še izbrusiti, a je obetavna – desetkrat bolj kot kakšna zagovedna Fajonka, ki se je javno klanjala spomeniku zločinca, danes pa na svojo roko podpira prav tako zločinske teroriste Hamasa in se bori za priznanje neobstoječe države, da bo tam spodaj še več terorističnega klanja!

    In takšna “ministrica” naj bi dvigala ugled Slovenije v svetu? Dajmo no, vsaj ščepec zdrave pameti menda ja premoremo, ne samo nore izmisleke…

 11. deni

  Ah ti filozofi, sto ljudi, sto čudi, bi rekli naši bivši ljubi bratje. Kje so časi starogrških filozofov, ki niso bili samo filozofi temveč matematiki, astronomi in še kaj. Renesančni filozofi kot Da Vinci, Erazem Roterdamski in še mnogi, mnogi drugi do Voltaira so bili matematiki, astronomi, umetniki, slikarji v glavnem ne samo misleci, temveč tudi učenjaki v mnogoterih smereh.

  Dandanes so filozofi predvsem filozofiin z realnostjo nimajo pošlihtano. Znanost in vse kar spada zraven se je povsem spremenila. Včasih je bil zdravnik zdravnik za vse bolezni. Danes so točno dispozicionirani na določeno področje, odnosno bolezen in se v druge ne spuščajo, oziroma prepustijo točno tistemu, ki je za to usposobljen.

  Ravno zato so danes v prvi vrsti filozofi samo filozofi in ne znanstveniki na drugih področjih, kakor v prejšnih stoletjih ali tisočletjih. Vsak lahko pobrska po vsakem profilu filozofa ali kakšnega drugega misleca. V redu so izjemno inteligentni ljudje z visokim IQ. Ampak današnji čas je takšen, da je vsak specialist za določeno področje, nobeden pa za vse.

  Ekonomija in vse kar spada zraven že dolgo ni več tema, ki bi blizu filozofom, temveč stvar, kjer lahko človek s povprečnim IQ doseže neizmerne višave in obogati. Filozofi pa še vedno v predavalnicah nakladajo in in nakladajo in tisti s fotografskim spominom citirajo razno razne mislece.

  Hočem samo reči, da so stvari v stoletjih, tisočletjih popolnoma spremenile in dandanes so bolj kot učenjaki v prejšnih stoletjih pomembnejši bistroumni pragmatiki. Če bi dandanes recimo obstajal Galileo ne bi bil priznani astronom, matematik, filozof, ampak samo člen v NASA ali Ruski, Kitajski mašineriji. Zato navedki tisoč in tisoč polpreteklih ali današnjih filozofov, ki se spoznajo na vse pasti ekonomije, sistemov ureditve na sploh nima smisla ozirati. Ker vso ekonomijo s svojimi svetovalci vodi na pol senilni starec v Beli hiši, partijski funkcionar v Prepovedanem mestu in levodesni imperialistični diktator v Kremlju. Vse drugo nakladanje je larifari.

 12. GORAN ARH

  Slovenija NI pravna država, in ker ni pravna, tudi ni država!
  Pravilen korak k ustvarjanju države je vzpostavitev pravnega sistema (po domače: spucat šodr v sistemu, ki je študiral bavcon-soc.pravščino).
  Ko enkrat imaš zdrav pravni red, ti on sam sproti reši vse ostalo in potem tebi ni treba delat dve ali tri stvari namesto institucij, ki jih itak plačuješ, da bi delale, pa ne delajo. Potem se lahko ukvarjaš s svojim delom (ki ti ga zdaj nihče ne plačuje), ker imaš čas.

 13. dexpex

  Zabavni ti aktivni državnjani. Me prav zanima, kje so zaposleni. Glede na napisano prav gotovo niso doma pri marketingu in PR. Najverjetneje so prisesani k nekomV Sloveniji ni desnice. Levica je (stranka) in se kažejo kot odraz nezrelosti državljanov.

 14. slavkope

  Če bi aktualna Golobova Vlada RS in vladajoča koalicija GS, SD in Levice v resnici zaupali volivcem, potem bi namesto neobvezujočega “poizvedovalnega referenduma” veljavno razpisali obvezujoči “zakonodajni referendum” kot ga omogoča in predvideva veljavni pravni red.

  A, ker obstaja možnost, da večina aktivnih volivcev o treh vsiljenih temah in vprašanjih razmišlja drugače oz. celo diametralno nasprotno od vladajočih samo-deklariranih svobodnjakov, social-demokratov in skrajnih levičarjev ter dela najbolj aktivistično nasilnih nevladnih organizacij civilne družbe, ponujajo naivnim ter slabo informiranim volivcem samo neobvezujočo “anketo javnega mnenja” za proračunski denar kot dodatno vladno vabo za večjo volilno udeležbo na evro-parlamentarnih volitvah.

  “Aktivni državljani” bi morali že vnaprej protestno zavrniti vsakršno dejavno udeležbo in sodelovanje na ne-obvezujočem in pravno-politično brez-vrednem referendumu ter s tem zgovorno dokazati pragmatično-populističnim vladajočim odločevalcem, da lojalni, razumni in kritični državljani niso naivni ter vodljivi, kot bi si želela aktualna narcisoidna vladajoča sistemska, politična in finančna klepto-kracija.

  Popolnoma civilizacijsko, ideološko, religiozno, filozofsko in etično sprevrženima referendumskima vprašanjema o pravici do “rekreativne uporabe drog” ter o pravici do svobodne odločitve o prekinitvi lastnega enkratnega in neponovljivega življenja ob prisilni “pomoči” zdravnikov oz. zdravstvenega osebja, so predlagatelji “ankete javnega menja” na račun davkoplačevalcev priložili še odločanje o uveljavitvi “prednostnega glasu” tudi v ustavno in demokratično sporen sorazmerni volilni sistem, po katerem volimo v DZ RS in mestne oz. občinske svete legalne in legitimne “predstavnike ljudstva”.

  “Prednostni glas”, ki ga slovenski volivci že dobro poznamo in pogosto uporabljamo na volitvah v parlament EU, pa tam deluje, ker je vsa RS ena sama “volilna enota”, v kateri – za vse volivce enako – predlagajo liste kandidatov vse sodelujoče politične stranke, koalicije ali priložnostne liste državljanov.

  Na sorazmernih volitvah v DZ RS pa se poraja ključno vprašanje: na kateri stopnji bo volivcem omogočen prednostni glas?
  Ali bo – enako kot na bližnjih evro-volitvah – vsa RS ena sama volilna enota in bomo tudi v slovenski DZ RS s prednostnim glasom izbirali med vsemi zajetnimi kandidatnimi listami, ki enakopravno sodelujejo na volitvah v DZ RS?

  Ali pa bomo lahko uresničili pravico do prednostnega glasu na ravni vseh ponujenih kandidatnih list po posameznih volilnih enotah?
  Kar bo v praksi pomenilo, da ne bo več tretje ravni volitev po “volilnih okrajih”, ki tudi sicer najbolj flagrantno kršijo ustavno načelo enakosti med volivci in kandidati v različnih volilnih okrajih.
  Razlike med volilnimi okraji so višje od 1 : 2, kar pomeni sistemsko neenakopravnost oz. diskriminacijo med volivci in kandidati posameznih volilnih okrajev.

  Poizvedovalni referendum o uveljavitvi pravice do “prednostnega glasu” je od vseh treh politikantsko vsiljenih in zlorabljenih politično najbolj nujen in urgenten, če bi predlagatelji resnično hoteli vsebinsko uveljaviti odločbo Ustavnega sodišča RS. A je žal najslabše pripravljen in splošno pojasnjen, iz česar je razvidno da se predlagatelji niti slučajno ne želijo odločilno približati temeljni in ključni ustavni zahtevi, po kateri bi morali končno pridobiti volivci odločilen in ključen vpliv na izbiro kandidatov za DZ RS in ga ne ohranjati ne ožja vodstva parlamentarnih političnih strank, kot ga imajo – proti-ustavno – sedaj.

  • Marko

   bravo, odlično razmišljanje. vprašanje je le, kako strankarsko elito prisiliti v to.

 15. TL

  Glede na mnenje večine komentatorjev je največji problem Miha. Ne Janez, ne Robi, ne Zoki… Miha, ki mimo piha.

 16. deni

  Aktivni državljani. O ti sveta preproščina. Prvič kot prvič večina državljanov politika ne zanima, oziroma bi radi dobro živeli in jim mediji postrežejo z mesijo v obliki goloba, pa ne tistega z oljčno vejico v kljunu. Seveda verjamejo vse, ker razen nakladanja “neodvisnih” mnenjskih voditeljev, drugače politike ne spremljajo. T.i. aktivni državljani so samo tisti, ki imajo koristi od države in jim še vedno roji v polovici možganov marksizem v polovici pa kako čimbolj fletno živeti na račun državljanov. Parole in floskule Delu čast in oblast v nekoliko sofisticirani obliki ponujajo sploh v teh dneh razni dobro plačani poslanci, rdeči turbo kapitalisti in podobni osebki.

  Če bi recimo hipotetično enkrat prišli pošteno, resnicoljubno na dan s svojimi mislimi in dejanji, bi jih narod zbrcal s položajev in še od kje. Ampak v tej naši sicer lepi majhni deželici se bolj verjame pritepencem kot lastnim ljudem.

  Vendar pa na žalost ugotavljam, da so v tridestih letih levičarji sploh mladim tako oprali možgane, da če bi bil referendum o ponovni združitvi v Jugo bi jih ogromno bilo za. Seveda bi kaj hitro ugotovili, da to ni to. Po eni strani se pritožujejo čez balkance, ki z vstopom v državo dobijo vse mogoče ugodnosti, po drugi strani pa jih paradoksalno tare jugonostalgija.

  Kakorkoli, Slovenija je zašla v odlagališče prebivalcev bivših jugo republik in to vseh, oziroma imajo našo državo za nekakšno izpostavo. Uradnice na Enotah bodo morale, če že ne, opravljati tečaje srbohrvaščine, albančine, makedonščine. Seveda je to voda na mlin Golobu in njegovim levim pajdašem, ki bodo tako pridobili novih 200000 aktivnih državljanov, odnosno volilcev. Pa srečno Slovenijastan.

 17. tadej

  Karl Popper: “Najbolj nujno za demokracijo je oblikovati institucije tako, da oblastnežem preprečijo povzročanje škode!”
  Temeljno vprašanje je “kaj je škoda?” V tem vrpašanju se družba ne more poenotiti.
  Ob tem dejstvu, je vsak apel preprečevanja škode bolj nevaren, kot koristen. Kaj dela drugea Robi, kot to, na kar apenlira Popper.

  • tohuvabohu

   Popper je bil filozof. Filozofija pa je neuporabna veda. Heidegger je rekel: če filozofija postane uporabna, ni več filozofija, ampak ideologija. Zato s Popperjem ne boste prišli daleč ali pa boste zašli.

   Btw, zakaj Burger Popperja sklanja kot Poppra? In zakaj aktivne državljane piše z veliko začetnico?

   • Peter klepec

    Hja, od biblije naprej je vse bistveno filozofija. Ce hocete ideologija. Brez tega ni cloveske druzbe. Samo mslo bolj sposobne zivali.

    • tohuvabohu

     Drži v širšem pomenu filozofije, a nisem tega mislil. Filozofija kot veda je abstraktna, za razliko recimo od umetnosti. V širšem pomenu pa je filozofija tudi basen o lisici in kislem grozdju.

 18. Naveličan

  Avtor ne razume političnega sistema v katerem živi. Aktivni državljani so šli na volitve in izbrali, kar pač so. Ni druge kot da v neki fazi ustanovi stranko in na volitvah poišče odporo za svoje ideje…potem pa poskuša sprovesti spremembe.

 19. Rokovnjač2

  G.Miha,kdor ne vidi razlike med Janšo in Golobom je gluh in sleip ali pa kar pokvarjen.

  Saj je čisto enostavno ,kdo tu gradi in kdo podira,razen če od tega podiranja nimaš koristi.

 20. Franc

  Problem tega “samoomejevanja”, ki ga je imela na ustih že Golobičeva stranka Zares, je v tem, da pri levakih ne deluje.

  Desnica bi pa morala najprej dobro uravnovesiti vse, da ne bi bilo tako ekstremno nagnjeno v levo. Potem pa se iti samoomejevanje.

 21. Franc Bartolme

  Aktivni državljan? Kaj pa je Glas ljudstva, 8. marec, Danes je nov dan, Iskra itd. itd.
  Politike vedno nastavljajo mediji, kdo pa kreira politiko medijev se ve približno.

  • miro

   Politike nastavlja velekapitala, ki obvladuje tudi medije in ostale vzvode oblasti.

   • Miller

    Tako je.
    Najcenejše polit.tutke ob slo političnih kandelabrih so desničarji. Vlečejo ti ga za drobiž.
    Pucko, Janša, Ludamila, Rupel, Peterle…
    NEnačelni, izsiljevalski in prepirljivi.
    Dokazali od osamosvojitve dalje.

    • jaz

     Nekaterim komentatorjem ni kaj vleči.

     • Miller

      zaudarjaš po domobranski uniformi

     • jaz

      Nikoli, sem pa zaudarjal po uniformi JNA.
      si pa svetovni prvak po napačnih sklepanjih.

    • tohuvabohu

     Klošarji obvladajo …

 22. jaz

  …ker, tudi ti lahko, če se srečava v neki gostilni prejmeš od mene obljubo podkupnine, ker mi ne moreš zapreti ust. A je ne sprejmeš. Vsekakor sem kriminalec jaz in ne ti. Na ta način lahko kriminaliziramo kogarkoli. Na tej sluzasti obtožbi so mi kot aktivnemu državljanu odvzeli državljansko pravico da izvolim svojega kandidata za predsednika vlade.
  Če namreč nekdo..(Golob) in drugi vnaprej izjavijo, da se z Janšo ne bodo niti pogovarjali, v bistvu izjavijo, da demokracije ne priznavajo.
  Če gredo v koalicijo s strankami ki komajda pridejo v parlament in se s strankami ki so volja precejšnje večine aktivnih državljanov nočejo niti pogovarjati, pomeni zaroto nad demokracijo…ZAROTO NAD DEMOKRACIJO, dragi Miha.
  Potem je tvoje pisanje navadno nakladanje politiki nedoraslega človeka. Pa lep dan…

 23. jaz

  Miha, zelo velika razlika je med človekom, ki je na neznanem kraju, ob neznanem času prejel…(NE SPREJEL) obljubo neznane k0ličine podkupnine, in med človekom ki so mu “ukradli identiteto” ob znanem času in znanem kraju. Če to delaš iz določenega namena si pokvarjen, če pa delaš iz prepričanja se je škoda s teboj ukvarjati.

 24. Stanislav

  Ne zaradi Goloba in ne zaradi Janše, ampak zaradi takih kot je Miha Burger, ki slovenskim državljanom zlonamerno govori, da sta Golob in Janša eneka, ista in kar je še takšnih bedarij, in da ne bo nikoli drugače, dokler bo desnica volila Janšo, gre Slovenija po poti nazaj v komunistično diktaturo, v kateri bodo smeli biti bogati in direktorji vseh malo večjih podjetij le takšni kot je turbokomunistični kapitalist Jankovič. Miha Burgar svoje skrite namene zelo dobro prikriva, saj je vsakemu malo bolj opravilno usposobljenemu Slovencu takoj jasno, da je Miha podpornik skrajno levičarskih idej, in da bo na volitvah volil skrajno levico (Svoboda, SD in Levica), ker le ko je na oblasti takšna skorumpirana in nesposobna vlada, kot je Golobova, se imajo krasno tudi pripadniki Nedelovnega ljudstva.

 25. jaz

  Spoštovani Miha. Politika je umetnost možnega. Ti pa operiraš z državljani katerih ni bilo ne v stari Grčiji ne danes….aktivnimi državljani. Druga napaka ki jo delaš v svoji sveti preproščini…(v najboljšem primeru), da enačiš Janšo in Goloba. Primerjaš kirurga ki ti bo operiral hemoroide z uradnico ki ti bo dala potrdilo na občinski upravi. ker…Janša je bil blizu tega da se končno uredi status in nagrajevanje zdravnikov, Golob pa bo kot izgleda zdravstvo uničil. Ostala bo samo še vsemogočna državna uprava, tako da boš ko boš šel po kakšno potrdilo na državno upravo prosil prijazno uradnico če ti plombira kakšen zob. Pripis. Tisti ki jim ta država ni intimna opcija bodo šli popravit zobe v Švico. Miha naiven človek.

  • P.Kos

   Imaš prav. Miha pa, kot ga imenuješ, kliče na pomoč “nevladne” organizacije … !?!
   Te so namreč, pred dvema letoma z Golobom, za 30 let premaknile razvoj slovenske družbe v preteklost, ki smo si je Slovenci z ogromno referendumsko večino odrekli.
   Ti “nevladniki”, so dejansko provladniki. In kam sodi Burger?
   Lahko mu kakšne stvari tudi spregledamo, ob dejstvu, da dejansko nekaterih stvari ne dojema in tudi v predvidljivosti peša. V tem je verjetno tudi kleč njegove uspešnosti v aktivnem državljanstvu, za katero sam ugotavlja, da ima negativen predznak.

 26. uroš gabrijelčič

  Avtor tokratnega prispevka odkriva toplo vodo, hkrati pa se lamenta, kako da nihče ne stori nič dejavnega v tej smeri. V Janezih in Golobih (ali ne bi bilo prav zapisati Robertih, če Janša že imenovan poimensko?) ne vidi rešitve, pač pa opzarja na nekega drugega Janeza (Šušstaršič), ki da je napisal izvrstno analizo o neumnostih posvetovalnih referendumov. Nosem ga bral, a verjamem, da je avtor pronicljiv kot vedno. A samo mimogrede, tudi oni drugi prvoomenjeni Janez je že govoril neumnosti posvetovalnih referendumov.
  Grugo, kar je moteče pri tem članku, je enačenje Janše in Goloba, pri čemer ni jasno, ali avtor meni, da so tudi dosežki ene in druge vlade primerljivi in enako slabi. Ker Golobova vlada je slaba, kar se vidi z Marsa, kot bi dejal M.M. Turk. Tole me močno spominja na vsegliharstvo, o čemer sem napisal daljši članek za ta portal, a ni bil objavljen.
  Vsaka nacija se lahko pri vodenju države opira na narodov potencial, kakor se je oblikoval v preteklosti. Ne le v bližnji, tudi in še celo v daljni, ko še vedno lahko zaznavamo arhetipsko obnašanje. Opiranje na pridobitve tradicije so lahko samo koristne, ker ne ovirajo razvoja (s pridobitvijo so mišljene pozitivni dosežki). O tem se lahko prepričamo, če si ogledamo zemljevid sveta, ali vsaj Evrope in še natančneje EU in primerjamo civilizacijske dosežke posameznih nacij. Ob tem moramo s precejšnjo mero previdnosti in celo skepse ocenjevati stranpoti zadnjih 15+ let razvoja v EU in tendenc, ki jo ta nakazuje.
  Zakaj zanikati, da smo bili primerjalno gledani v času covida ena najuspešnejših držav skupnosti, ki ji pripadamo? Ali bi lahko bili boljši. Najbrž, ampak lahko bi bili slabši in takrat ni šlo le za več ali manj blaginje, temveč za manj smrti.
  Ko pravimo, da se vsaka nacija pač opira na to, kar ima, je treba biti pravičen in povedati, da mi desnico imamo, a ji vse do danes ni uspelo oblikovati vlade. Zakaj? Odgovor leži v vprašanju večinski volilni sistem da, ali e. Kdo ga je pri nas preprečil, vemo. Zakaj ni drugače? Menim, da je odgovor na dlani. Tu mislim na volivce, na tiste aktivne državljane, na katere se sklicuje tudi avtor današnjega prispevka. Res je, da niso pravi volivci, takšni, za katere ne bi mogli uporabiti naziva idiotes. Do pač opranoglavci, katerim mnenje oblikujejo večinski ideološko povsem levičarski mediji. ne vrsto let, vrsto desetletij. RTV Slo je tipičen in nedopusten primer. Nedopusten zato, ker je nacionalni in bi moral odražati našo pluralno skupnost. Pa je ne. So bili poskusi, da bi bilo drugače? So, ampak so bili označeni za revanšizem in grob poseg v njihovo neodvisnost. Neodvisnost, zaboga. Je bila RTV Slo neodvisna, ko v času covida dosledno ni navajala dosežkov takratne vlade za izboljšanje zdravstvenih in gospodarskih razmer. Ni bila. Nasprotno, govorila je o zaplinjanju protestnikov, vsiljevanju nošenja zaščitnih mask, preprečevanju svobode javnega zbiranja v času zdravstveno utemeljenih ukrepov id. itd.
  Aktivnih, kritičnih državljanov se ne da vzgojiti čez noč, in kar z dekretom. To so počeli v preteklosti inženirji duš, ko so gradili novega človeka. Kar so hoteli zgraditi, pa jim k sreči ni uspelo – tradicija je pač vseeno močnejša -, bi bilo nekaj Frankensteinu podobnega. Žal imamo danes res nekaj temu liku podobnega, pa čeprav morda v za marsikoga všečni preobleki manekena in žalostni podobi hohštaplerja.

 27. LOJZE

  Če nista kriva Janša ali Golob je zagotovo kriv Burger. Bravo. Potrebujemo še Burgerjevo revolucijo ali kot je rekel Hayek: domišljavost hlapčevstva.

 28. Veselka

  Ko bomo imeli v Sloveniji uravnotežen medijski prostor, ko nacionalka ne bo partijsko trobilo, ko bomo imeli ustavne sodnike, ki ne bodo večinsko pripadali levici, ko bo Kučan končno prenehal izbirati prvega ministra, bo narod morda spregledal ? Zato je vprašanje Janez ali Golob v tej situaciji čisto brezpredmetno, saj desnica nima veliko možnosti premagati vse zgoraj naštete ovire. Sploh če upoštevamo početje NSi, ki bi za kakšno ministrsko mesto prodala dušo hudiču. Najbolj boleče pri tem je, da vsi na levici govorijo o pravičnosti in borbi za delavce, v resnici pa imajo veliko bolj skrite cilje, to je njihova materialna dobrobit in zadržanje oblasti za vsako ceno. No, vsi razen Goloba, ki je materialno svobodo že dosegel, sedaj imam en sam cilj, zadržati njegovo konkubino. In zato res ni čudno, da si vedno izberemo nekega harlekina, ki ga centri moči uporabljajo sebi v prid in v veliko škodo nas, ki plačujemo davke !

  • Weedoc

   Avtor ima kar prav oziroma z drugimi besedami: Slovenska država / družba nujno potrebuje uveljavljanje in spoštovanje “demokratičnega procesa”.
   Stari Grki bi ob temu, kar imamo, le skomignili in zopet izrekli: “Demokracija ni za krave!”

  • Miller

   @Veselka, bom spet postregel z eno grenko resnico:
   desnica se med sabo pretepa in si meče polena pod noge od osamosvojitve dalje.

   Levica pa je kljub iskricam, v kritičnih trenutkih vedno složna.

   Zato za poraze desnice ne kriviti levice, Kučana, medijev, udbe itd., ampak najprej pomesti pred svojim pragom !
   Iz katerih strank so prišli Puckoti, Rupel, Logar, Tonin…, Levice ?

  • Butalc

   Ideal moškega je izkušena devica. Žal ne obstaja. Kdor jo kljub vsemu išče, dobi v najboljšem primeru neizkuseno nedevico.

   Ideal, ki nam ga ponuja avtor članka je politik, ki se bo samoomejeval. Žal ne obstaja. Kdor ga kljub vsemu išče, doni nov obraz. Že petkrat katastrofa, sedanja ima že biblični razsežnosti.

   Kontrola je seveda nujna. Aktivni državljani, ki jih promovira avtor, je le druga beseda za “civilno druzbo”, beri za Nike Kovac, Jenulle ipd. Kako ti “nadzorujejo” levo blago, menda ni treba razlagati.

   Rešitev je v izvolitvi politika, ki ga vsi nadzorujejo, ki mu celo podtikajo zle namere, ki jih ni imel, a je pod njim Slovenija dosegla druga najboljši odziv na covid na svetu.

   Tovarišice in tovariši, dame in gospodje, največja verjetnost, da se Slovenija izvleče, sta dva mandata Janeza Janše. Potem pa nekaj drugega, morda Logar.

   • Andrej Muren

    Se strinjam, zlasti z zadnjim odstavkom.

 29. APMMB2

  Temelj demokracije sta pozicija in opozicija. Opozicija kontrolira pozicijo, ki vlada. Še ena pomembna lastnost demokracije je, menjava oblasti.
  V Sloveniji še nismo imeli desne vlade, ne samo od osamosvojitve, od revolucie letA 1945.
  V Sloveniji še nismo ineli desnega predsedniadržave. V Sloveniji še nismo izvedli tranzicijo.
  V Sloveniji nimamo demokracije.
  Demos je bil demokratična stranka, oziroma skupe strank., ki je razpadel takoj, ko je bila Slovenija mednarodno priznana.
  Demos ni bil desni, še manj pa fašistični, kakor ga ocenjuje sedanja levica.
  Skupino izvrstnih intelektulacev s Pučnikom na čelu so komunisti uspeli uničiti in uvesti diktaturo.
  Edini, ki se temu upira je Janez Jnaša,ki ga uničujejo in blatijo tako, da ubogi kolumnist vidi Janšo kot diktatoreja enakega kot je Golob.
  Kdo je kriv za to?
  Najprej denar, ki so si ga komunisti prilastili ob privatizaciji, potem mediji, ki blatijo vse, kar Milanu Kučanu ni po godu, potem je taukaj sodstvo in prgani pregona, ki dovoljujejo plenjenje države in končno šolstvo. Ljubljanska univerza je jedro marksizma, leninizma, titoizma in karedelizma.
  Tam s evzgaja inteligenca zgodnjega 20. stoletja, kiji je edini cilj uničenje kapitalizma, od katerega živimo.
  Kdo danes opozarja na bankrot Slovenije pred tridesetimi leti?
  Kdo danes opzarja na naeumnsti samoupravljanja? Kdo danes opozarja na neumnosti NOB?
  Kdo danes hodi v Dražgoše?
  Aktivni državljani, kakršne ia v mislih Burger pa se klanjajo revoluciji, in želijo vzpostaviti sovjetsko republiko. Takarat bomo enaki v revščini.

  • Peter klepec

   Vas prvi stavek bi morali tisockrat ponoviti vsi.
   V SLO vse niti v vseh sferah vodi klan, levica ali tranzicija, kakorkoli se to ze imenuje. Dokler ima ta klan obenem se parlament in vlado, ni demokracije. Pozitivna povratna zanka – vsaka sprememba na izhodu se eksponencialno povecuje.
   Za uravnotezenje druzbe je nujno potrebna vlada, ki deluje kot opozicija klanu. Kot nekoc Theodor Roosewelt proti taicoonom.

 30. ren

  Janša ali golob?! Vedno mora zraven levih biti še Janša! Problem je v golobu. Tako slabega premierja do zdaj še nismo imeli in ga najrž tudi več ne bo. golob mora stran! In obenem z njim nekaj najbolj agresivnih levičarjev.
  Ko je bil Janša najslabši, je bil svetlobna leta boljši od goloba.

  PS
  Če se rešimo jankovića, bodo kot domine padli vsi kriminalci pod ali za njim. To je tudi srž problema.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?

Razčlovečenje ljudi je začetek totalitarne oblasti

O “zaslužkarstvu” tega ustavnega sodnika je bilo povedanega in napisanega dovolj ter insinuacije in pritlehno “moralno ogorčenje” dovolj jasno in argumentirano zavrnjeno (a ne v dominantnih, “naših” medijih), nekaj bi pripomnil samo o sodnikovi “razkošni hiši”. Sodnik je del (na žalost) zelo tanke plasti slovenske intelektualne elite, kar ni samo posledica majhnosti naroda in premo sorazmernega (majhnega) deleža izjemnih intelektualcev, marveč tudi njihovega bega iz vedno bolj orwellovske domovine, tja, kjer se intelektualni potenciali cenijo in primerno nagrajujejo. O njih pa si tamkajšnji pisuni (povsod se najdejo!) ne upajo niti pisniti. V trenutku, ko se po Sloveniji gradi na desetine podobnih in v mnogih primerih dosti večjih, bolj razkošnih in na lepših lokacijah stoječih domov, med njimi ne manjka predstavnikov “progresivne” levice, je edini problem sodnik, a seveda zato, ker misli s svojo glavo in ker se tega ne boji povedati.