“Cerkev bi morala biti med ljudmi. In ne dva in pol tisoč kilometrov stran, nekje, virtualno posredovati med nekom, ki hoče živeti, in nekom, ki te hoče uničiti”

Avtor: | 11. marca, 2024

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Papeža Frančiška postavil na realna tla. Mahanje z belo zastavo pred agresorjem, ki te hoče uničiti, izbrisati z obličja zemlje pač ni krščanska drža. Tudi nič kaj etično in moralno. Tale papež bi leta 1940 očitno mahal z belo zastavo in se pogajal s Hitlerjem, no tedanji se deloma tudi je. Beda izumetničenega Vatikana se kaže iz dneva v dan. (Vir: www.president.gov.ua)

6 komentarjev

 1. slavkope

  V RKC so nas učili: “Če te kdo udari na levo lice, mu nastavi še desno!”
  in “Vsi smo otroci božji!”

  Kar pomeni, da se RKC tradicionalno pojmuje kot nad-nacionalna in globalna “vesoljna cerkev”, ki ne priznava delitve človeštva/”otrok božjih” na samostojna in avtonomna plemena, ljudstva, narode, nacije, na družbene razrede, politične stranke, verske ločine itd.

  V tem “vesoljnem” oz. skrajno odzemljenem/odtujenem smislu je mogoče razumeti izjavo Svetega očeta, ki je v skladu s cerkvenim naukom, a nikakor z zgodovinskimi in civilizacijskimi izkušnjami nenehnega tragičnega nasilja nad polaščevalsko napadenimi in začasno zasedenimi plemeni, ljudstvi, narodi, nacijami, socialnimi skupnostmi, družbenimi razredi, verskimi skupnostmi. itd. itn.

  Krščansko “nastavljanje desnega lica”, “mahanja z belo zastavo kapitulacije” bi v doktrinarni cerkveni praksi pomenilo, da v zgodovini ne bi bilo nobenega upora proti nasilju vsakršnih razrednih, političnih, verskih … samodržcev, da bi imeli najbolj nečloveški samodržci in množični zločinci Hitlerjeve, Stalinove ali Putinove baže za vselej s strani krčanske dogmatike široko odprta vrata svojega ljudomrzniškega in skrajno nehumanega terorja nad lastnimi in drugimi začasno zasedenimi ter nasilno podrejenimi narodi.

  Tudi najbolj brezbožni, ljudomrzniški in nehumani tirani in množični zločinci proti človeštvu in človečnosti pa se vselej radi sklicujejo na krščansko dogmo, po kateri naj bi bila “Vsaka oblast od Boga!”
  Kar naj bi pomenilo, da je treba vsako (cerkveno in posvetno) oblast brezpogojno spoštovati, ji suženjsko služiti in se ji nikoli ni nikdar upirati.

  Ni potrebno biti ravno profesor zgodovine, da bi dojel, kam je pripeljala človeštvo nasploh in še posebej posamezna ljudstva, narode, nacije, razrede, vesrke skupnosti … taka dogmatika in taka cerkvena logika “nastavljanja drugega lica” in v kako pogubno oporo je bila “vesoljna cerkev” najbolj ljudomrzniškim in zločinskim samodržcem skozi vsa razvojna obdobja zgodovine človeštva.

  • Miller

   In kaj so dobili Ukrajinci, ko so 8 let granatirali rusko manjšino v republikah Donetsk in Lugansk ?
   Dobili so rusko vojsko, ki je prišla zaščititi svoje sonarodnjake.
   Koliko je to svetopisemsko prav ali ne, bo odločal Bog.

  • Rokovnjac

   V RKC so nas učili: “Če te kdo udari na levo lice, mu nastavi še desno!”
   in “Vsi smo otroci božji!”

   Kako mores to trditi,ce pa je Bog imel edinega sina,Jezusa Kristusa?

 2. VVeston

  Frančišek ni neumen in je skalkuliral, da bodo novembra volitve v ZDA, kjer bo verjetno zmagal Trump – in vojne v Ukrajini bo kmalu konec, če se razumemo.
  Tako je preračunal, da je bolje obdržati vsaj nekaj, preden izgubi vse.

 3. APMMB2

  Kakorkoli si človeštvo prizadeva za mir,miru ne more doseči.
  Vojne, to prekletstvo je sestavni del človeštva. Zakaj je tako, ne more pojasniti nihče.
  Vojna običajno prizadene obe strani,zmagovalce in poražence. Tudi doseženi cilji prej ali slej zbledijo.
  Vojna v Ukrajini ppa je zelo lep primer, kako trpita obe strani, pred vsem Rusija, ki gospodarsko propada in revščine se vse bolj šiti med ljudmi. Kljub vsemu, kar Rusi počno, Ukrajine ne bodo nikolisvjili. Preveč gorja so povzročili Ukrajincem, da bi jim ti odpustili in segli v roke in rekli, vse skupaj je bila pomota.
  Zakaj torejrazdejanja, zakaj žrtve, zakaj sovraštvo?
  Podobna je slika v Palestini v Gazi in Izraelu?
  Molijarde pomoči so dobili Palestinci, ki pa so jo pretvarjali v orožje v strelivo v bunkerje in divezantskeakcije. Če bi pomoč pretvorili v blaginjo svjega ljudstva, bi danes lahko uživali v blaginji, kakršno ima malokateri narod.
  Kaj pa so dibili z napadom na Izrael? Komu žrtve? Za kaj trpijo?
  Zaradi sovraštva!
  Zakaj pa je sovraštvo med ljudmi?

 4. deni

  Tako kot govori Frančišek pač razlagajo tisti, ki žive v oblakih. Ampak on je živel v Argentini pod vojaško hunto, ki je pozaprla in so izginjali mnogi nasprotniki. Njegovo takratno udejstvovanje je nekako zavito v meglo. Hunta je padla, ko so jih Angleži nascali na Falklandih. Očitno je pozabil, kako je, če ti nekdo stoji z orožjem za vratom.

  Belo zastavo naj si sam obesi na balkon. Vse lepo in prav, da govori o miru, ker vojna je res nekaj groznega in naši starši so jo dali skozi. In ni bilo kakšnih junaštev kot so govorile partizanske pravljice, temveč zgolj preživetje. Papež Pij ali karkoli je že bil, je tudi sklepal zavezništva in njegova vloga pri Holokavstu je tudi zelo meglena in Vatikan nerad omenja tisto obdobje.

  Naj gre njegova milost v Ukrajino, da od blizu vidi vse trpljenje, uničenje itd. potem pa naj flanca o belih golobih z oljčno vejica v kljunu. Če je res takšen mirovni posrednik naj se dobita z ruskim patriarhom, ki odobrava vojno in mu Putin oblizuje roko, ter s svojim vplivom omogočita vsaj premirje. Potem pa mirovna pogajanja, ampak to so prej pobožne želje kot realnost.

  Saj so tudi Kristusa nabili na križ, ker je govoril o miru, ljubezni, strpnosti in je kasneje s kristjani Neron futral leve.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...