“Vsi smo tu!” (reciklaža, 24. 2. 2022)

Avtor: | 24. februarja, 2024

“Predsednik je tukaj, obrambni minister je tukaj, svetovalec za nacionalno varnost je tukaj, naši vojaki, prebivalci Kijeva so tukaj, vsi smo tukaj in tukaj bomo tudi ostali…”. V večernih urah na današnji dan pred dvemi leti je nastala verjetno najbolj znana izjava predsednika Ukrajine Vladimirja Zelenskega, ki se je konec prvega dne ruske agresije prek družbenih omrežij javil iz središča Kijeva. S tem je zanikal ruske dezinformacije o tem, da je že pobegnil iz Ukrajine, hkrati pa tudi presenetil zahodne zaveznike, ZDA, EU, ki so mu v prepričanju v hiter ruski uspeh in padec Ukrajine ponujali evakuacijo in zatočišče. Še večje presenečenje je sledilo v naslednjih dneh, tednih, ko si je prepotentna in nič kaj učinkovita ruska vojska pred Kijevom “polomila zobe” in je postalo jasno, da je Putinova načrtovana “tridnevna specialna operacija”, ki je imela za cilj zrušitev demokratične oblasti v Ukrajini, popoln polom.

12 komentarjev

 1. Andrej Muren

  Zadeve so čisto jasne. Če hočemo imeti mir v Evropi, ne smemo dopustiti, da Ukrajina pade. Kajti z njo bo padlo še kaj, mir in varnost v Evropi zagotovo.
  Če pa zadnje čase toliko držav sili v NATO, je to zato, ker se ljudje bojijo Rusije, ne pa zato, ker se hočejo ZDA razširiti proti vzhodu.

  • Miller

   Ljudje se nikoli niso bali Rusije. Zadnji dve leti propagandna mašinerija poka po šivih.
   S padcem zidu, se je (zastarela) ruska vojska umaknila iz Evrope, napram enotam Nata – ZDA , ki so ostale in se množijo.. .

   Drugič: Nato se širi – najprej zaradi ameriške vojaške industrije: vsaka članica MORA plačati članarino – oz. nakupovati ponavadi zastarel vojaški klump.

   Tretjič: okupacija Rusije in njena razdelitev je že več kot 100 letni plan Zahoda. Širjenje članic preko barvnih revolucij ruskih sosednjih držav (najprej podkupovanje, nato kao spontani državni udar in nato prošnja nove oblasti za vstop v Nato. Seveda s ciljem Zahoda, da obkoli Rusijo.

   Tko, da so tvoje pravljice samo za opranoglavce in one, ki so pozabili, kaj so jedli včeraj za večerjo…
   Takih pa je pri nas in v EU vsak dan več.
   Opranoglava čreda, ki jo gospodar pelje v zakol.

   • MARJAN

    Joj joj…Miler, malo ustavi konje in pričnimo z argumenti in ne kar tako počez z ideološko oprano glavo, ki ti jo pa nihče ne očita:
    1.”Ljudje se nikoli niso bali Rusije.”
    Nasprotni argument: preberi kakšno zapis prekmurskih ljudi ali so se bali Rusov ali ne. Se spomniš zapisa v Delu pred mnogimi leti od našega dopisnika iz Moskve, pa ni bil desničar : BOJTE SE RUSOV in teh argumentov je še veliko. Nisem zasledil, da bi si kakšen ne ruski narod država želela v objem Putina, prostovoljno. Sicer, poglej še Lukašenko se jih boji.

    2.”Zadnji dve leti propagandna mašinerija poka po šivih.
    S padcem zidu, se je (zastarela) ruska vojska umaknila iz Evrope, napram enotam Nata – ZDA , ki so ostale in se množijo..”

    Nasprotni argument: zadnji dve leti traja odkrita agresija na Ukrajino: po tvoje se o tem nebi smelo nič pisati obveščati, nič zgražati, nič obsojati? Ruska propagandna, obveščevalna in levičarska mašinerija ne dela nič a?
    Dejstvo je da, če bi bila Ukrajina sprejeta v NATO, bi verjetno ostal Krim Rusiji in Putin nikoli ne bi napadel cele države. Zakaj: sedaj se vidi vojaška nemoč Rusije in Putin ve, da bi z vojno z Natom na področju celotne Ukrajine izgubil vse svoje elitne, mehanizirane, letalske in raketne enote, ostal bi mu samo “kanon futer”.
    3. Potem bi se pričel razpad Rusije in to ne zaradi ZDA ali NATO. Putinov imperij bi razpadel od znotraj, ker bi bila ruska vojska poražena in okupirani narodi bi si z lahkoto izborili samostojnost.
    V NATO pristopajo države na lastno željo s podporo državljanov. In NATO še ni napadel nobene države in tudi Rusije ne bo, ker njej grozi večji hegemon iz vzhoda, ki komaj čaka, da si odtrga velik del Rusije, ki je bil nekoč kitajski.
    4. To niso pravljice, to so dejstva. In žal mi je, da preprosti ruski narod še dolgo ne bo dojel, v kakšno socialistično-turbo kapitalistično sranje jih vodi mali diktator.
    Isto pa velja, do neke mere tudi za Slovenijo, žal.

 2. Miller

  @slavkope:
  Vsako stalno članico VS OZN, ki z lastno vojaško silo začasno proti-pravno zaseda del suverenega ozemlja tuje nedotakljive in mednarodno priznane države, polnopravne članice OZN, bi morala Generalna skupščina OZN takoj začasno izključiti ter ji začasno “zamrzniti” tudi vse pravice in posebne privilegije stalne članice VS OZN.
  ——————–

  RES JE !
  ZDA imajo del Iraka že od 2011 okupiran in Iračanom kradejo nafto.
  20 let so pobijali v Afganistanu..pa nič.
  Non stop bombardirajo Sirijo. V svojih bazah trenirajo borce ISIS za napade na Sirijo.
  Bombardirali so Libijo, pa nič…

  V svojem koncentracijskem taborišču Guantanamo imajo zaprte na stotine NEDOLŽNIH, BREZ SOJENJA in zverinsko mučenih do smrti.
  Navalni ? Aja, on je bil vojščak Soros CIAe.

  Ali bo Biden sprejel matere pobitih palestinskioh otrok ? Ne, ne bo, ker so njegovi prijatelji tudi njih pobili.

 3. slavkope

  Junaški Ukrajinci pod presenetljivo odgovornim in nepopustljivo domoljubnim voditeljem Zelenskim neposredno in neuklonljivo požrtvovalno branijo svojo svobodno, suvereno in neodvisno nacijo ter mednarodno priznano državo, posredno pa zgledno branijo tudi univerzalne temeljne človekove pravice in svoboščine vseh državljanov prostovoljne skupnosti držav EU ter prostovoljnega evro-atlantskega zavezništva Nato.

  Upravičeni samo-obrambni oboroženi odpor Ukrajincev proti Putinovim oboroženim in motoriziranim hordam brezmejnega barbarskega uničevanja in množičnega ubijanja Ruske federacije vzbuja upanje vsem manjšim narodom in nacijam sveta, da ne-enakopravno in nepravično privilegirane svetovne imperialistične velesile, ki z zlorabo pravice veta v VS OZN z brezobzirno vojaško, politično in diplomatsko pre-močjo rušijo vse veljavne zaveze mednarodnega prava in temeljno listino OZN, ne bodo na koncu “zmagale” ter da si ne bodo s pravno ter civilizacijsko nedopustnim vojnim in civilnim nasiljem uničevanjem podredile sveta.

  Odpor pogumnih in junaških Ukrajincev za lastno svobodo je hkrati etičen boj za demokratične odnose med suverenimi in neodvisnimi državami sodobnega sveta, kjer se nima nihče pravice politično, propagandistično, diverzantsko, teroristično ali celo odkrito vojaško vmešavati v notranje razmere suverenih, neodvisnih in mednarodno priznanih drugih držav.

  Vsako stalno članico VS OZN, ki z lastno vojaško silo začasno proti-pravno zaseda del suverenega ozemlja tuje nedotakljive in mednarodno priznane države, polnopravne članice OZN, bi morala Generalna skupščina OZN takoj začasno izključiti ter ji začasno “zamrzniti” tudi vse pravice in posebne privilegije stalne članice VS OZN.

 4. Brane

  Zgornji zapis izgleda tako, kakor da bi ga dobrohotno prispeval APN6.

 5. Miller

  “Vsi smo tu”,
  šklepeta več kot pol milijona okostij.

 6. APMMB2

  Putin se je uštel, tako kot se je uštel Milošević.
  Z napadom na Ukrajino je Putin homogenizral Ukrajince.
  Z napadi na mesta in civilno prebivalstvo ni demoraliziral Ukrajincev, ampak je vzbudli sovraštvo in odpor.
  Tisti Rusi, ki živijo v Ukrajini, ali pa so se predstavljali kot Rusi, danes trpijo pomankanje in grozote vojne, če ravno so v Donbasu ali na Krimu. Eni bežijo, drugi pa razmišljajo o tem, da postanejo Ukrajinci.
  Sovraštvo se vedno bolj poglablja. Danes mnoge ukrajinske družine trpijo zaradi izgub svojih bližnjih, zaradi porušenih domov, zaradi razselitve in krize, ki jo prinaša vojna.
  Kakršen koli mir ne bo pomiril Ukrajincev, če bo samo pedenj Ukrajine pripadal Rusom.
  Rusi morajo Ukrajino zapustiti.
  Tako kot je Milošević poskrbel, da je postala Hrvaška etnično čista, saj so Krajiški Srbi pobegnili iz Hrvaške, tako bodo Rusi pobegnili iz Donbasa in Krima.
  Če bo Putin prživel poraz, pa bo eksodus še bolj temeljit.

  • P.Kos

   Slovenci kremeniti:

   “Na današnji dan pred DVEMA LETOMA … ”
   itd.

 7. deni

  Rusi so se vedno spravili na manjše, šibkejše od sebe, ampak so si tudi tam opekli prste v primeru Finske, ko so jim Skandinavci z generalom Mannerheimom na čelu, sicer Švedom prizadejali hude izgube. Seveda potem z vojaštvom 1 :10 nekako pokorili. Hitler videč, da sicer ogromno sovjetsko vojsko kot zelo slabo organizirano, lahko pokori. Pa bi tudi jo, če bi Japonci udarili v hrbet Stalinu.

  Tudi japonsko ruska vojna 1905, ko so jim Japonci zdesetkali njihovo ladjevje. Šele ob koncu II. sv. vojne so napadli Japonce že na robu kapitulacije. Japonci so zagrešili kapitalno napako z zavzetjem Pacifika, ker bi jih slej ali prej Američani s svojimi neizmernimi resursi napodili nazaj in če bi iskali surovine v Sibiriji, bi Sovjetom skočili v hrbet in bi Hitler imel vse možnosti za okupacijo SZ do Urala, Japonci pa z druge strani z vzhoda.

  Putin se je zmotil ob napadu na Ukrajino in potem priznal, da bi to moral narediti že 2014, ko Ukrajina šibka v bistvu ni imela težke oborožitve, jedrsko orožje pa prepustila Rusiji za zameno, da je ne bo napadla. NAto ni v nobenem primeru ogrožal same Rusije, vendar je Putinu šlo na živce, da ni imel več nadzora nad sosedami.

  Zelenski pa je pokazal več poguma kot večina voditeljev ob začetku napadov nemškega stroja in so skoraj vsi zbežali na zahod ali pa se kot marionete priklonili Hitlerju. Tudi državni udari na Madžarskem in Čehoslovaškem, kjer so na ta ali drugačen način pozaprli reformiste. Kaj bi storili z Zelenskim, najbrž bi se učil leteti ali pa umrl “naravne” smrti.

  • Andrej Muren

   Najbolj uspešni bi bili tisti, ki ne bi nikogar napadli, seveda ob pogoju, da tudi sami ne bi bili napadeni. Ukrajina se je ravno začela postavljati na noge, ko jo je Putinov napad vrgel za 40 let nazaj.

 8. MARJAN

  “vsi smo tukaj in tukaj bomo tudi ostali…”
  Zgodovinska izjava. Zelo pomembna, ne samo za ukrajinski narod, temveč tudi za narode, ki ječijo pod jarmom okupacije in ostale, ki bodo še na vrsti, če se ne ustavi vojnega zločinca putlerja.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Po koncu kariere bom imel v Sloveniji kmetijo”

Slovenski superzvezdnik Luka Dončić, ki kljub vsem izjemnim rezultatom letos verjetno ne bo postal MVP lige NBA, je za revijo Esquire razkril nekaj njegovih osebnih načrtov, želja. Za prihodnost slovenskega kmetijstva očitno ni bojazni. (Vir: Sportklub)

“To je posebnost slovenske levice, kjer se NATO stigmatizira in sovraži in s tem bo treba en dan razčistiti. Denimo Švedi se recimo niso eno jutro zbudili zadrogirani in po 200 letih nevtralnosti vstopili v NATO, to so storili zato, ker so imeli tehtne razloge.”

Vojko Volk, državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost, je v oddaji Marcel voditelja, ne glede na njegovo fanatično ideološko "proti NATO" agendo in klasično polagaje besed v usta ter agresivno skakanje v besedo, precej učinkovito in...

“Iskreno povem, da se še nisem odločil”

Očitno imamo še četrtega kandidata za vodenje SD. Gospodarski minister Matjaž Han, tretji najbolj popularen politik v Sloveniji via Mediana, ne zanika ambicij. Na kongresu stranke lahko ob že potrjenih kandidatih kandidira, če ta predlog poda tretjina delegatov...

“Mi smo bili zelo skeptični, če s tem ne povzročamo še večje panike. Če bi jaz neposredno dobila takšno pismo, kot so ga poslali oni (Policija), je vprašanje, če bi otroka poslala v šolo.”

Damjana Korošec, ravnateljica OŠ Fužine, se je podobno kot mnogi drugi v šolstvu obregnila ob ustreznost komuniciranja Policije in vlade ob domnevnih grožnjah nasilja v šolah. Dejstvo namreč je, da je Policija skupaj z ministrstvom za izobraževanje s svojim...